Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
27/07/2015
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα σε όλους και όλες…

Πιστοί στο ραντεβού μας κάθε εβδομάδα, για να δούμε και να σχολιάσουμε μαζί τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας, αν και αρκετοί θα ετοιμάζεστε για τις διακοπές σας αν δεν βρίσκεστε ήδη σε μια παραλία.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  1. Μέχρι τις 31/8/2015 η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος
  2. Παράταση ισχύος της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας έως το τέλος 2015
  3. Παράταση στις οφειλές προς Εφορία, ΟΑΕΕ και ΙΚΑ
  4. Μετά την τραπεζική αργία πως θα καταβάλλονται φορολογικές και τελωνειακές οφειλές
  5. Σωρευτικές αναλήψεις έως 420 ευρώ εβδομαδιαίως από τις τράπεζες
  6. Ποιοι θα πληρώσουν φόρο πολυτελούς διαβίωσης - Από φέτος οι επιβαρύνσεις
  7. Στα 990 ευρώ ο μέσος φόρος ανά χρεωστικό εκκαθαριστικό
  8. Πώς υπολογίζεται ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία
  9. Τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο σε ισχύ τα capital controls
  10. 32 ερωτήσεις - απαντήσεις για όλες τις συναλλαγές με τις τράπεζες

 

 

1. Μέχρι τις 31/8/2015 η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος

Νέες διευκρινίσεις δίνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για την έναρξη ισχύος των αλλαγών στο ΦΠΑ καθώς και για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων επισημαίνοντας ότι η 31η Αυγούστου είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος.

Ειδικότερα διευκρινίζεται οτι:

Η έναρξη ισχύος των νέων συντελεστών ΦΠΑ είναι η 20ή Ιουλίου 2015

Ειδικότερα για τα ξενοδοχεία (υπηρεσίες διαμονής), ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 6% κατά τη μεταβατική περίοδο από 20 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2015.

Για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2014, η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου είναι η 31η Αυγούστου 2015.

Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9), που είχε παραταθεί μέχρι την 27η Ιουλίου 2015, παρατείνεται εκ νέου ως και την 26η Αυγούστου 2015.

 

2. Παράταση ισχύος της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας έως το τέλος 2015

Η παράταση της ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) για τρεις μήνες επιπλέον, δηλαδή έως το τέλος του χρόνου συμφωνήθηκε στη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με το προεδρείο της ΕΣΕΕ.

Ο Βασίλης Κορκίδης επανάλαβε τη πάγια θέση της Συνομοσπονδίας για επιστροφή στην ΕΓΣΣΕ και στις κλαδικές συμβάσεις, ενώ ενημέρωσε τον υπουργό για τις θέσεις του εμπορικού κόσμου σε ασφαλστικά και εργασιακά θέματα.

Συγκεκριμένα:

- Πρότεινε να θεσπιστούν δύο στάδια πριν την τελική επιβολή του προστίμου των 10.550 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο που εντοπίζουν οι ελεγκτές («συμβουλευτικό» και «προειδοποίησης»).

- Ζήτησε κίνητρα για την παραμονή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα, επισημαίνοντας την τάση φυγής των επιχειρήσεων στο εξωτερικό που θα προκαλέσει αύξηση της ανεργίας.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. Παράταση στις οφειλές προς Εφορία, ΟΑΕΕ και ΙΚΑ

Παρατείνονται μέχρι και την 31η Ιουλίου 2015 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στη φορολογική διοίκηση οφειλών.

Με σκοπό την αποφυγή πρόσθετων επιβαρύνσεων από τη μη έγκαιρη πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων λόγω της τραπεζικής αργίας, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε την ολιγοήμερη παράταση της καταβολής των βεβαιωμένων στη φορολογική διοίκηση οφειλών μέχρι και την 31η Ιουλίου 2015.

Όπως διευκρινίσθηκε σχετικά, κατά το διάστημα μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση με τόκους, πρόστιμα, προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής των κάθε είδους φορολογικών οφειλών, των οποίων οι προθεσμίες καταβολής έληξαν σε ημέρα τραπεζικής αργίας.

Πρέπει να σημειωθεί πως η ρύθμιση καταλαμβάνει και τις προθεσμίες καταβολής των παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων.

Έως την ίδια ημερομηνία παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων- διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. Μετά την τραπεζική αργία πως θα καταβάλλονται φορολογικές και τελωνειακές οφειλές

Διευκρινίσεις για τις προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση οφειλών παρέσχε η γγ Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση παρατείνονται μέχρι και την τρίτη εργάσιμη ημέρα από τη λήξη της τραπεζικής αργίας, δηλαδή μέχρι τις 22 Ιουλίου 2015, οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση οφειλών.

Έως την ίδια ημερομηνία παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων / διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση.

Στα ανωτέρω περιλαμβάνονται και οι αιτήσεις ρυθμίσεων που έγιναν από  24 Ιουνίου 2015 με υποχρέωση καταβολής της 1ης δόσης ή της προκαταβολής από 29 Ιουνίου 2015 μέχρι και την 21 Ιουλίου 2015.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. Σωρευτικές αναλήψεις έως 420 ευρώ εβδομαδιαίως από τις τράπεζες

Εκδόθηκε και δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο, μετά από την υπογραφή της από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με την οποία ορίζεται ο τρόπος επαναλειτουργίας των τραπεζών από τη Δευτέρα 20 Ιουλίου.

Το όριο αναλήψεων από ATM διατηρείται στα 60 ευρώ ημερησίως, όμως μετρητά που δεν αναλήφθηκαν κάποια ημέρα ή ημέρες θα μπορούν να αναληφθούν σωρευτικά έως του ποσού των 420 ευρώ ανά εβδομάδα.

Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τις εξαγωγικές και εισαγωγικές επιχειρήσεις και τους σπουδαστές στο εξωτερικό, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν από την Ελλάδα 5.000 ευρώ το τρίμηνο. Η πληρωμή συντελείται, υποχρεωτικά, ηλεκτρονικά μέσω πιστωτικού ιδρύματος, σε λογαριασμό, που τηρείται στο εξωτερικό, με δικαιούχο το φοιτητή.

Οι κάτοχοι θυρίδων θα έχουν επίσης πρόσβαση χωρίς κανένα πρόβλημα. Εθνική και Πειραιώς έχουν ήδη μεριμήσει για επιπλέον προσωπικό, ενώ Alpha και Eurobank προσφέρουν τη δυνατότητα τηλεφωνικού ραντεβού.

Για την περίπτωση νοσηλίων στο εξωτερικό, επιτρέπεται καταβολή μέγιστου εφάπαξ ποσού 2.000 ευρώ σε μετρητά ή το ισόποσό του σε ξένο νόμισμα για ένα συνοδό.

Επιτρέπεται η χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών στο εξωτερικό για αγορές αγαθών ή υπηρεσιών βάσει του πιστωτικού ορίου που θέτει η Τράπεζα.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Ποιοι θα πληρώσουν φόρο πολυτελούς διαβίωσης - Από φέτος οι επιβαρύνσεις

Στα εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα αποτυπωθεί η αύξηση κατά 30% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τους έχοντες αυτοκίνητα άνω των 2.500 κ.ε, πισίνες, αεροσκάφη ενώ για πρώτη φορά θα κληθούν να πληρώσουν το φόρο και οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής άνω των 5 μέτρων.

Όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατ. Σαββαίδου η αύξηση του φόρου πολυτελείας από το 10% στο 13% εφαρμόζεται για τα εισοδήματα που αποκτώνται στα φορολογικά έτη 2014 και εφεξής, τα οποία δηλώνονται με τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται τα φορολογικά έτη 2015 και μετά, άρα από τις φετινές δηλώσεις.

Δηλαδή όσοι δεν έχουν υποβάλει ακόμη τη δήλωσή τους, θα δουν στο εκκαθαριστικό τον αυξημένο φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Για τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης θα επαναπροσδιοριστεί και ως εκ τούτου, η Φορολογική Διοίκηση θα εκδώσει εκ νέου πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, ενώ η διαφορά που θα προκύψει θα μπορεί να καταβληθεί μέσα στις προβλεπόμενες τρεις δόσεις του φόρου εισοδήματος.

Ειδικότερα με τις νέες διατάξεις:

Επιβάλλεται φόρος πολυτελούς διαβίωσης με συντελεστή 13% και στο ποσό του τεκμηρίου διαβίωσης που προκύπτει από την κυριότητα ή κατοχή σκαφών αναψυχής ιδιωτικής χρήσης άνω των 5 μέτρων. Από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης εξαιρούνται τα ιστιοφόρα σκάφη και πλοία αναψυχής που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται στην Ελλάδα εξ' ολοκλήρου από ξύλο, τύπων τρεχαντήρι, βαρκαλάς, πέραμα, τσερνίκι, λίμπερτυ, τα οποία προέρχονται από ελληνική ναυτική παράδοση. Αυξάνεται από 10% σε 13% ο συντελεστής φόρου πολυτελούς διαβίωσης για επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών, για αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα, καθώς και για δεξαμενές κολύμβησης (εσωτερικές και εξωτερικές). Ο φόρος υπολογίζεται πλέον ως το γινόμενο της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης (τεκμηρίου διαβίωσης) που προκύπτει από την κατοχή ή κυριότητα επί συντελεστή 13%.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Στα 990 ευρώ ο μέσος φόρος ανά χρεωστικό εκκαθαριστικό

Ξεπέρασαν τα 3,5 εκατομμύρια οι φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί στο Taxis, ωστόσο παραμένουν εκτός συστήματος 2,3 εκατομμύρια δηλώσεις.

Οι εκκαθαρισμένες δηλώσεις ανέρχονται συνολικά σε 3,4 εκατομμύρια. Εξ αυτών οι 1.334.148 δηλώσεις είναι χρεωστικές και αντιστοιχούν σε καταβολή φόρου ύψους 1,32 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος ανά χρεωστικό εκκαθαριστικό ανέρχεται στα 990 ευρώ.

Σημειώνεται πως η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τα φυσικά πρόσωπα που έληγε στις 27 Ιουλίου παρατάθηκε έως τις 26 Αυγούστου. Η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων επιχειρήσεων παρατάθηκε έως τις 20 Αυγούστου.

 

8. Πώς υπολογίζεται ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία

Το τοπίο για τον τρόπο υπολογισμού του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία που στην τιμή της διαμονής περιλαμβάνεται πρωινό, ημιδιατροφή, πλήρης διατροφή ή το σύστημα all inclusive ξεκαθαρίζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Η διαμονή σε ξενοδοχεία και παρόμοιους χώρους, από τις 20 Ιουλίου 2015 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2015, υπάγεται στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%, ενώ από την 1η Οκτωβρίου 2015 και εφεξής στον μειωμένο συντελεστή 13%. Προκειμένου για τις νησιωτικές περιοχές για τις οποίες προβλέπεται η κατά 30% μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, ο αντίστοιχος συντελεστής ΦΠΑ από 20.7.2015 έως και 30.9.2015 είναι 4%.

Από τις 20 Ιουλίου 2015 οι υπηρεσίες εστίασης υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23% και 16% για τα νησιά). Η εν λόγω διάταξη αφορά και τις υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα λοιπά καταλύματα στους ειδικούς χώρους εστίασης που διαθέτουν, καθώς και στα δωμάτια ως υπηρεσία εξυπηρέτησης δωματίου (room service).

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο σε ισχύ τα capital controls

Έως τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο αναμένει την πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Θεόδωρος Φέσσας, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο Bloomberg. Παράλληλα τόνισε ότι η χρηματοδοτική ομαλότητα θα επιστρέψει μετά την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, όταν δηλαδή κλείσει η οριστική τριετής συμφωνία με τους εταίρους, μέχρι το τέλος Αυγούστου. 

Παράλληλα, εκτίμησε ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών αναμένεται να λειτουργήσει εκ νέου έως τα τέλη της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, καταγράφεται μείωση στους τζίρους των επιχειρήσεων, που κυμαίνεται από 30% έως 80%, ανάλογα με τον κλάδο και το αντικείμενό τους.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ προειδοποίησε ακόμα ότι ο κίνδυνος του Grexit θα εξακολουθεί να ισχύει, έως ότου υπογραφεί η συμφωνία με τους δανειστές, αλλά με μικρότερο κίνδυνο. 

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

10. 32 ερωτήσεις - απαντήσεις για όλες τις συναλλαγές με τις τράπεζες

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) δίνει λεπτομερείς οδηγίες και απαντήσεις για όλες τις συναλλαγές προς ενημέρωση των πολιτών.

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΕΤ έχει ως εξής:

1. Τι αλλάζει με την νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου;

Από τη Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2015, καταργείται η τραπεζική αργία και όλα τα καταστήματα των τραπεζών είναι ανοιχτά για το συναλλακτικό κοινό. Επιπλέον, με τη νέα Πράξη όλες οι τραπεζικές εργασίες επιτρέπονται με εξαίρεση εκείνες οι οποίες ρητά απαγορεύονται σύμφωνα με την εν λόγω Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

2. Τι ισχύει με τις αναλήψεις μετρητών;

Η ανάληψη μετρητών από τους συναλλασσόμενους από τραπεζικό κατάστημα ή ΑΤΜ δεν μπορεί να υπερβαίνει ημερησίως το ποσό των 60 ευρώ ανά καταθέτη, ανά τράπεζα. Ωστόσο, παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς του ημερήσιου ορίου των 60 ευρώ σε επόμενη ημέρα και πάντως το αργότερο στο τέλος της εβδομάδας. Δηλαδή, κάθε εβδομάδα ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη έως του ποσού των τετρακοσίων είκοσι (420) ευρώ κατ' ανώτατο όριο, με εξαίρεση την πρώτη εβδομάδα κατά την οποία -για πρακτικούς και μόνο λόγους- μπορεί να γίνει αθροιστική ανάληψη μετρητών μέχρι του ποσού των 300 ευρώ την Παρασκευή, 24.7.2015.

3. Επιτρέπεται η ανάληψη μετρητών σε ξένο νόμισμα από τραπεζικό κατάστημα;

ΝΑΙ, μέχρι του ημερήσιου ορίου του ισόποσου (με βάση την ισχύουσα ημερήσια συναλλαγματική ισοτιμία) των 60 ευρώ στο ξένο νόμισμα. Και στην περίπτωση αυτή ισχύει η δυνατότητα μεταφοράς του ημερήσιου ορίου σε επόμενη ημέρα και πάντως το αργότερα στο τέλος της εβδομάδας.

4. Επιτρέπεται η κατάθεση επιταγής;

ΝΑΙ, επιτρέπεται η κατάθεση τραπεζικών και ιδιωτικών επιταγών αποκλειστικά και μόνο σε πίστωση τραπεζικού λογαριασμού. Πληρωμή επιταγών με μετρητά δεν επιτρέπεται.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Ελπίζω με τη σημερινή "Ματιά" να δώσαμε το παλμό των σημαντικότερων γεγονότων που συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Καλά να περνάτε απ’όπου και να μας διαβάζεται.

Καλές διακοπές και καλή ξεκούραση σε όσους θα φύγετε τις επόμενες μέρες…

Καλή εβδομάδα και καλημέρα σε όλους!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας το Power-Tax.gr


efm_728x90