Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
12/01/2015
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα!

Καλή Εβδομάδα!

Σας ευχόμαστε καλή χρονιά και το 2015 να φέρει σε όλους υγεία, ευτυχία και ότι επιθυμεί ο καθένας ξεχωριστά.

Λείπαμε, λόγω γιορτών, αλλά επιστρέψαμε και κάθε Δευτέρα θα είμαστε εδώ, όπως πάντα, για να αναλύουμε ότι μας απασχόλησε περισσότερο την εβδομάδα που μας πέρασε. Με εξαίρεση τη σημερινή «Ματιά» με την οποία θα σας παρουσιάσουμε και κάποιες ειδήσεις που μας απασχόλησαν κατά τη διάρκεια των γιορτών.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Περίοδοι υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) 2015
 2. Όλοι οι φόροι του 2015 - Ποιοι θα ελαφρυνθούν και ποιοι όχι
 3. ΟΕΕ: Ηλεκτρονική Υποβολή της Υπεύθυνης Δήλωσης για το 2015
 4. Ο νέος οδηγός "επιβίωσης" της εφορίας με 105 ερωτήσεις και απαντήσεις
 5. Πρόσθετα φορολογικά βάρη το 2015 για όσους έχουν μπλοκάκια και αγρότες
 6. Τι είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα στα κτίρια - Οι υποχρεώσεις για εκατομμύρια ιδιοκτήτες
 7. ΓΓΔΕ: Οδηγίες εφαρμογής για τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα
 8. Έκπτωση 30% στην έκτακτη εισφορά και λιγότερες αποδείξεις για το 2015
 9. ΓΓΔΕ: Ανακοίνωση σχετικά με την χορήγηση φορολογικής ενημερότητας
 10. Παράταση ενός έτους για την προθεσμία υποβολής δήλωσης αυθαιρέτου
 11. Με ηλεκτρονικό τρόπο η θεώρηση βιβλιαρίων του ΟΑΕΕ
 12. Ανακοίνωση ΟΓΑ: Έως 15/1/2015 η υποβολή αίτησης Α21 για το έτος 2014
 13. ΕΣΠΑ: Ποιες είναι οι 50 επιχειρηματικές και επαγγελματικές δραστηριότητες που ενισχύονται
 14. Ποια επαγγέλματα απαλλάσσονται από την έκδοση αποδείξεων μέσω ταμειακών μηχανών
 15. Κατάρρευση των τιμών των ακινήτων – Πιθανότητα επανεκκίνησης της αγοράς το 2015
 16. Σημαντικές εκπτώσεις για τους συνεπείς της ρύθμισης των 48 δόσεων προς ασφαλιστικά ταμεία
 17. Έναρξη υποβολής αίτησης ενιαίας ενίσχυσης 2015

 

 1. Περίοδοι υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) 2015

Σας κοινοποιούμε αναλυτικούς πίνακες με τις καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής μηνιαίων Α.Π.Δ., εργοδοτών Κοινών Επιχειρήσεων και Οικοδομοτεχνικών Έργων, περιόδων απασχόλησης από 1/2015 έως 12/2015, οι οποίοι, με ευθύνη των Διευθυντών των Υποκαταστημάτων και των Προϊσταμένων των υπηρεσιών εσόδων, πρέπει να αναρτούνται διαδοχικά στις μονάδες του Ιδρύματος. Οι εν λόγω πίνακες είναι διαθέσιμοι και στον διαδικτυακό τόπο του Ι.Κ.Α.–Ε.Τ.Α.Μ. (http://www.ika.gr).

Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες εδώ

 

 1. Όλοι οι φόροι του 2015 - Ποιοι θα ελαφρυνθούν και ποιοι όχι

Ένας δύσκολος «φορολογικός» χρόνος προβλέπεται να είναι το 2015 για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους. 

Με το νέο προϋπολογισμό αναζητούνται πρόσθετα φορολογικά έσοδα 1,4 δισ. ευρώ, ενώ το φορολογικό τοπίο του 2015 δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την τρόικα η οποία επιμένει ότι χρειάζονται μέτρα για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015 και ότι δεν επαρκεί ο διπλασιασμός του συντελεστή ΦΠΑ των ξενοδοχείων (διαμονή) από το 6,5% στο 13% ζητώντας άρση της μείωσης κατά 30% της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ισχύσει σήμερα στα νησιά του Αιγαίου.

Ωστόσο υπάρχουν ρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή οι οποίες αναμένεται να εφαρμοστούν το 2015 επηρεάζοντας τη φορολογία στα εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων.

Μισθωτοί που συμπληρώνουν το μηνιαίο εισόδημά τους με έσοδα από «μπλοκάκι», αγρότες αλλά και εργαζόμενοι που λαμβάνουν παροχές σε είδος θα βρεθούν αντιμέτωποι το 2015 με μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. ΟΕΕ: Ηλεκτρονική Υποβολή της Υπεύθυνης Δήλωσης για το 2015

Οι λογιστές φοροτεχνικοί οι οποίοι ήδη έχουν καταβάλει το ποσό των 30€ νια την παρακολούθηση της αναγκαίας εκπαίδευσης και έχουν κατεβάσει τα σχετικά αρχεία που είναι αναρτημένα στην ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ→ ΑΙΤΗΣΕΙΣ /ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ→ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ) έχουν την δυνατότητα υποβολής της προβλεπόμενης από τις διατάξεις του Ν.4093/2012 Υπεύθυνης Δήλωσης.

Η υποβολή της ΥΔ για το έτος 2015 γίνεται μόνο ηλεκτρονικά.

Μετά την είσοδο στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και επιλέγοντας ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ εμφανίζεται η βεβαίωση οφειλής των 15€ με τον αντίστοιχο κωδικό. Το ποσό των 15€ θα πληρωθεί αποκλειστικά με χρήση της παραπάνω βεβαίωσης οφειλής μέσω του Συστήματος ΔΙΑΣ

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Ο νέος οδηγός "επιβίωσης" της εφορίας με 105 ερωτήσεις και απαντήσεις

Ένα ειδικό εγχειρίδιο προκειμένου τόσο οι πολίτες, όσο και οι ίδιοι οι υπάλληλοι των εφοριών να καταφέρουν να φέρουν εις πέρας όλες τις οικονομικές και διοικητικές διαδικασίες που προβλέπουν οι νόμοι, εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών (δείτε όλο το αρχείο στο τέλος του κειμένου).

Ο οδηγός περιλαμβάνει απαντήσεις και παραδείγματα για 105 συχνές ερωτήσεις που πιθανόν να έχουν οι πολίτες.

Ενδεικτικά οι ενότητες που καλύπτονται είναι:

•Η πρόσβαση πολιτών σε δημόσια έγγραφα

•Η κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής των επικυρωμένων εγγράφων

•Η διαδικασία βεβαίωσης του γνησίου υπογραφής

•Ποια είναι τα μέσα απόδειξης των στοιχείων ταυτότητας των πολιτών

•Η εκπροσώπηση των πολιτών στις διοικητικές αρχές από δικηγόρους

•Οι υπηρεσίες και φορείς που διενεργούν μεταφράσεις

•Η επικύρωση υπογραφής σε αλλοδαπά δημόσια έγγραφα

Τον οδηγό εξέδωσε η Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ανθρώπινου Δυναμικού της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην εισαγωγή, τα ερωτήματα που περιλαμβάνονται διαμορφώθηκαν με βάση τις γνώσεις από την καθημερινή διαχείριση ερωτημάτων, παραπόνων και υποδείξεων πολιτών και υπαλλήλων καθώς και τις αντίστοιχες απαντήσεις.

Δείτε τον οδηγό εδώ

 

 1. Πρόσθετα φορολογικά βάρη το 2015 για όσους έχουν μπλοκάκια και αγρότες

Φορολογικές επιβαρύνσεις για μεγάλες ομάδες φορολογουμένων φέρνει το 2015. Μισθωτοί που συμπληρώνουν το μηνιαίο εισόδημά τους με μπλοκάκι, αγρότες, όσοι λαμβάνουν παροχές σε είδος ακόμα και όσοι αποκτούν εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση θα πληρώσουν περισσότερους φόρους εξαιτίας των αλλαγών που έχουν επέλθει στη φορολογία εισοδήματος.

Παράλληλα, μικρή μείωση των επιβαρύνσεων θα διαπιστώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που αποκτούν εισοδήματα από ενοίκια. Παρά την αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα του συντελεστή φορολόγησης (από 10% σε 11%) καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος 1,5% - 3% στα εισοδήματα, καθώς και η προκαταβολή φόρου 55%. Επίσης, λιγότερες αποδείξεις θα πρέπει να συγκεντρώσουν το 2015 οι φορολογούμενοι, οι οποίες θα ανέρχονται στο 10% του εισοδήματός τους και με ανώτατο όριο τις 10.500 ευρώ. Συγκεκριμένα:

1. Υψηλότερο φόρο θα πληρώσουν οι μισθωτοί που αποκτούν εισόδημα και από μπλοκάκι. Και αυτό διότι τα εισοδήματα από μπλοκάκι και μόνο θα φορολογηθούν υποχρεωτικά από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%, ενώ παράλληλα θα κληθούν να πληρώσουν και αυξημένο τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ από 500 ευρώ που κατέβαλαν το 2014.

Σημειώνεται ότι για τα εισοδήματα του 2013 οι μισθωτοί με έσοδα από μπλοκάκι είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν να φορολογηθούν είτε με την κλίμακα των μισθωτών υπό προϋποθέσεις (έως 3 εργοδότες με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ή σε περισσότερους από 3 εργοδότες και τουλάχιστον το 75% των αμοιβών προέρχεται μόνο από ένα εργοδότη) είτε με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Τι είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα στα κτίρια - Οι υποχρεώσεις για εκατομμύρια ιδιοκτήτες

Στην τελική ευθεία για την έναρξη της υποχρεωτικής διαδικασίας ηλεκτρονικής καταγραφής των δημοσίων και ιδιωτικών ακινήτων της χώρας βρίσκεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, δίδοντας σε πρώτη φάση οριστικές λύσεις ιδιοκτησίας στα περίπου 500.000 αυθαίρετα που βρίσκονται σε φάση τακτοποίησης.

Tο ηλεκτρονικό «φακέλωμα» όλων των κτιρίων της χώρας, το οποίο θα βρίσκεται σε μόνιμη διασύνδεση με το Kτηματολόγιο, τη ΔEH και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Oικονομικών, τίθεται πρακτικά σε εφαρμογή τον ερχόμενο Iανουάριο του 2015, φέρνοντας καθοριστικές αλλαγές στον ισχύοντα τρόπο έκδοσης των νέων οικοδομικών αδειών.

Στις νέες ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, εντός της επόμενης δεκαετίας θα πρέπει όλα τα κτίρια της χώρας να αποκτήσουν ψηφιακή ταυτότητα, καταγράφοντας σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα τα δεδομένα των ακινήτων, από την άδεια έως όλες τις μεταβολές.

Mε υψηλά πρόστιμα απειλούνται όσα κτίρια δεν δηλωθούν, καθώς θα χαρακτηρίζονται αυθαίρετα και εν συνεχεία θα επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες τους οι σχετικές κυρώσεις που ισχύουν και σήμερα, προβλέποντας ταυτόχρονα ποινικές και οικονομικές κυρώσεις για όσους μηχανικούς συμπληρώσουν ψευδή στοιχεία στην ταυτότητα κτιρίου.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. ΓΓΔΕ: Οδηγίες εφαρμογής για τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα

Με ερμηνευτική εγκύκλιο της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων παρέχονται οδηγίες εφαρμογής για τα άρθρα 1 έως 15 του νόμου 4308/2014 για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, η εφαρμογή των οποίων αρχίζει από 01/01/2015 και έχουν ισχύ για όλες γενικά τις επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων και όσων ανήκουν στο δημόσιο τομέα ή ελέγχονται από αυτόν, δεδομένου ότι αφορούν θέματα τήρησης των λογιστικών αρχείων (λογιστικών βιβλίων και στοιχείων – παραστατικών).

Η εγκύκλιος αναφέρεται επίσης σε θέματα απλοποιήσεων και απαλλαγών από την έναρξη εφαρμογής του ν. 4308/2014.

Το κείμενο της ερμηνευτικής εγκυκλίου καλύπτει με πληρότητα το σύνολο των θεμάτων που μπορεί να προκύψουν στην πράξη από την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου, με στόχο τη διευκόλυνση της ορθής εφαρμογής, τον περιορισμό του κόστους και των ερωτημάτων εκ μέρους των υποκείμενων οντοτήτων και την επίτευξη της μέγιστης δυνατής ασφάλειας δικαίου.

Ειδικότερα θέματα που θίγονται σε αυτή την ερμηνευτική συμπεριλαμβάνουν τα ακόλουθα:

1. Σε ό,τι αφορά το πεδίο εφαρμογής, διευκρινίζεται ότι, πέραν των ρητά κατονομαζόμενων περιπτώσεων οντοτήτων, υπόκειται στο νόμο και κάθε άλλη οντότητα που αποκτά εισόδημα από εμπορική δραστηριότητα, όπως άλλωστε ορίζει η φορολογική νομοθεσία (νόμος 4172/13). Παρέχονται επίσης διευκρινίσεις για ειδικές περιπτώσεις οντοτήτων που υπόκεινται ή εξαιρούνται από την εφαρμογή του νόμου.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Έκπτωση 30% στην έκτακτη εισφορά και λιγότερες αποδείξεις για το 2015

Στις αλλαγές του 2015 περιλαμβάνονται και καλά νέα: 

1. Λιγότερες αποδείξεις. Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει προαναγγείλει την κατάργηση του ισχύοντος μέτρου συλλογής αποδείξεων για την κατοχύρωση του αφορολογήτου από μισθωτούς και συνταξιούχους και την αντικατάστασή από σύστημα «λοταρίας», οι αλλαγές δεν έχουν προχωρήσει. Με τα σημερινά δεδομένα, λοιπόν, ο νόμος ορίζει ότι  μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να έχουν συλλέξει στη διάρκεια του 2014  το 10% του ετήσιου εισοδήματός τους σε αποδείξεις (από 25% που ίσχυε για το 2013) και θα πρέπει να συνεχίσουν να μαζεύουν χαρτάκια αποδείξεων και το 2015. 

2. Εκπτωση 30% στην έκτακτη εισφορά. Η διάταξη για τη μείωση της έκτακτης εισφοράς κατά 30% φέτος έχει ψηφιστεί. Δεδομένου όμως ότι δεν έχει εκδοθεί σχετική εγκύκλιος ώστε τα λογιστήρια να αρχίσουν να εφαρμόζουν μειωμένη παρακράτηση φόρου (για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ), δημιουργήθηκε σύγχυση για την πρακτική εφαρμογή του μέτρου. Με ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων διευκρινίζει ότι η μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης ισχύει για τα εισοδήματα του έτους 2015 και σημειώνει ότι «για την εφαρμογή της δεν απαιτείται η έκδοση σχετικής εγκυκλίου». Με το πρώτο ψαλίδισμα της έκτακτης εισφοράς κατά 30% οι μηνιαίες αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων θα αυξηθούν κατά 3 ευρώ για όσους έχουν ετήσιες καθαρές αποδοχές ελάχιστα πάνω από το όριο των 12.000 ευρώ, ενώ 20 ευρώ τον μήνα θα κερδίσουν όσοι έχουν αποδοχές 40.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. ΓΓΔΕ: Ανακοίνωση σχετικά με την χορήγηση φορολογικής ενημερότητας

Με αφορμή δημοσίευμα για «άτυπη» οδηγία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προς τις εφορίες ώστε να μην χορηγείται φορολογική ενημερότητα σε πολίτες, οι οποίοι είναι ενήμεροι στις οφειλές τους, αλλά έχουν μη ληξιπρόθεσμες δόσεις ΕΝΦΙΑ, ενημερώνουμε ότι ουδεμία άτυπη οδηγία έχει δοθεί και οι πολίτες μπορούν να προσέρχονται σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. για τη χορήγηση σε αυτούς φορολογικής ενημερότητας, καθώς στις περιπτώσεις αυτές, δεν είναι δυνατή ηλεκτρονικά η χορήγησή της.

 

 1. Παράταση ενός έτους για την προθεσμία υποβολής δήλωσης αυθαιρέτου

Παράταση ενός έτους στην προθεσμία υποβολής δήλωσης για όλες τις κατηγορίες αυθαιρέτων του νόμου 4178 υπέγραψε ήδη ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Ταγαράς. Η νέα προθεσμία λήγει στις 8 Φεβρουαρίου 2016. Παράλληλα, δίνεται παράταση επιπλέον δύο ετών σε μηχανικούς και ιδιοκτήτες αυθαιρέτων για την υποβολή των σχεδίων που συνοδεύουν τη δήλωση των αυθαιρέτων. Σε όλη την περίοδο της παράτασης θα ισχύουν οι ίδιες δυνατότητες αποπληρωμής και ιδίως οι 60 μηνιαίες δόσεις.

Συνολικά από τους νόμους περί αυθαιρέτων τα τελευταία 5 χρόνια έχουν ήδη εισπραχθεί άνω των 2,2 δισ. ευρώ και αναμένονται ακόμη άνω του 1 δισ. ευρώ από όσους έχουν ήδη υποβάλλει δήλωση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση η οποία βρίσκεται ήδη στο Εθνικό Τυπογραφείο προς δημοσίευση, δίνεται παράταση δώδεκα μηνών στην προθεσμία υποβολής δήλωσης αυθαιρέτου. Δηλαδή, η νέα προθεσμία λήγει στις 8 Φεβρουαρίου του 2016, με την πάροδο συνολικά 30 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου 4178.

Σημειώνεται ότι σε όλη την περίοδο της παράτασης, δηλαδή από τις 8 Φεβρουαρίου του 2015 έως τις 8 Φεβρουαρίου του 2016, θα ισχύουν οι ίδιες δυνατότητες αποπληρωμής και ιδίως οι 60 μηνιαίες δόσεις που προβλέπονται και για όσους υποβάλλουν δήλωση σήμερα.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Με ηλεκτρονικό τρόπο η θεώρηση βιβλιαρίων του ΟΑΕΕ

Ο Ο.Α.Ε.Ε  ενημερώνει και πάλι τους ασφαλισμένους του, ότι δεν απαιτείται η προσέλευση των άμεσα ασφαλισμένων στις υπηρεσίες του Οργανισμού για ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας,  η οποία γίνεται πλέον με ηλεκτρονικό τρόπο, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις.

Μέχρι πέρυσι, στο τέλος κάθε χρόνου αποστέλλονταν αυτοκόλλητες ετικέτες στους άμεσα ασφαλισμένους, που είχαν ταμειακή  ενημερότητα, καθώς και στα προστατευόμενα μέλη αυτών για την ηλικία μέχρι 18 ετών, για την  απόδειξη της  ασφαλιστικής τους ικανότητας, μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Από το τρέχον  έτος, δεν θα αποστέλλονται αυτοκόλλητες ετικέτες στις παραπάνω περιπτώσεις, γιατί η ανανέωση έγινε ηλεκτρονικά, ούτε απαιτείται θεώρηση των βιβλιαρίων αυτών, σύμφωνα με την Υπ. Αποφ Οικ.11810/179/Φ80353/02.06.2014, με την οποία καταργήθηκε η  κατ΄ έτος  θεώρηση βιβλιαρίων ασθενείας.

Προσέλευση απαιτείται μόνο στις περιπτώσεις που οι άμεσα  ασφαλισμένοι, έχουν ενήλικα  προστατευόμενα μέλη, οπότε και πρέπει να προσέλθουν οι ίδιοι στο Περιφερειακό Τμήμα που ανήκουν βάσει της επαγγελματικής έδρας, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι έχουν τις προϋποθέσεις και να καταθέσουν τα ανάλογα δικαιολογητικά για τα προστατευόμενα μέλη.

 

 1. Ανακοίνωση ΟΓΑ: Έως 15/1/2015 η υποβολή αίτησης Α21 για το έτος 2014

Η Διοίκηση του ΟΓΑ υπενθυμίζει ότι:

α) Η προθεσμία για την υποβολή αίτησης Α21 για το έτος 2014 λήγει την 15η Ιανουαρίου 2015. Οι δικαιούχοι των Οικογενειακών Επιδομάτων που δεν έχουν υποβάλει μέχρι σήμερα αίτηση Α21, για το έτος 2014 , θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση Α21 μέχρι την ως άνω ημερομηνία.

Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί αίτηση Α21 ο υπόχρεος καθίσταται μη δικαιούχος για το έτος αυτό.

β) Οι δικαιούχοι Οικογενειακών Επιδομάτων που έλαβαν προκαταβολή για το Α΄ τρίμηνο 2014 υποχρεούνται να υποβάλουν νέες αιτήσεις Α21 για το έτος 2014, μέχρι 15 Ιανουαρίου 2015, δεδομένου ότι οι αιτήσεις Α21 του 2013 δεν λαμβάνονται υπόψη.

γ) Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για την πορεία της αίτησής τους, μέσα από την ειδική εφαρμογή «Πληροφορίες Οικογενειακών Επιδομάτων Α21» που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oga.gr).

 

 1. ΕΣΠΑ: Ποιες είναι οι 50 επιχειρηματικές και επαγγελματικές δραστηριότητες που ενισχύονται

Τα ποσοστά επιδότησης για όσους ασχολούνται σε αυτούς τους κλάδους ή θέλουν να ανοίξουν επιχείρηση κυμαίνονται από 40% έως και 100% επί των επενδυτικών τους σχεδίων.

Την κοινοτική χρηματοδότηση μπορούν να τη διεκδικήσουν μέσα από δύο προγράμματα, την «Επιχειρηματική Ευκαιρία» και το «Επιχειρούμε Δυναμικά».

Αυτά εντάσσονται στην κατηγορία προγραμμάτων του ΕΣΠΑ «Επανεκκίνηση ΕΠΑνΕΚ» και σύμφωνα με πληροφορίες το «Επιχειρηματική Ευκαιρία» θα είναι το πρώτο πρόγραμμα που θα προκηρυχθεί μέσα στον Ιανουάριο.

Το «Επιχειρηματική Ευκαιρία» απευθύνεται σε άνεργους, εγγεγραμμένους στο μητρώο του ΟΑΕΔ, για ενίσχυση των επιχειρηματικών σχεδίων τους με κάλυψη λειτουργικών εξόδων (ενοίκια, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, πρώτες ύλες, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.) καθώς και θέσεων απασχόλησης. Τα έργα που μπορούν να υπαχθούν κυμαίνονται από 28.000 έως 40.000 ευρώ, με 100% ενίσχυση του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης, ενώ υπάρχει δυνατότητα προκαταβολής μέχρι και 40% της δημόσιας δαπάνης.

Το δεύτερο πρόγραμμα «Επιχειρούμε Δυναμικά» απευθύνεται σε υπάρχουσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στόχος των ενισχύσεων είναι η αναβάθμιση της επιχειρηματικής οργάνωσης και λειτουργίας των μικρομεσαίων, δίνοντας έμφαση στην εξωστρέφεια και τη διείσδυσή τους σε νέες αγορές. Σημειώνεται ότι η δράση αφορά επενδύσεις από 20.000 μέχρι και 300.000 ευρώ, ενώ η επιχορήγηση έχει ορισθεί μέχρι και στο 40% του συνολικού ποσού της επένδυσης. Επιπρόσθετα, υπάρχει δυνατότητα προκαταβολής μέχρι και 40% επί της συνολικής δημόσιας δαπάνης. Ενδεικτικά οι δαπάνες που χρηματοδοτούνται είναι ο μηχανολογικός εξοπλισμός, η κτιριακή αναβάθμιση, η πιστοποίηση, η προβολή σε ξένες αγορές κ.λπ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Ποια επαγγέλματα απαλλάσσονται από την έκδοση αποδείξεων μέσω ταμειακών μηχανών

Απαλλάσσονται από τη χρήση φορολογικών ταμειακών μηχανών, μια σειρά από επαγγέλματα λόγω της καθιέρωσης των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων. Διευκρινίσεις για το νέο καθεστώς που ισχύει από φέτος και τη λίστα με τα επαγγέλματα αυτά, περιλαμβάνει εγκύκλιος της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου.

Ειδικότερα, όπως ορίζεται στην εγκύκλιο οι κατηγορίες επαγγελμάτων που μπορούν να μην χρησιμοποιούν φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό, για την έκδοση των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών είναι οι ακόλουθες:

- Ο εκμεταλλευτής κέντρων αισθητικής, γυμναστηρίων, χώρου διαμονής ή φιλοξενίας, εκπαιδευτηρίου, παιδικού σταθμού, κλινικής ή θεραπευτηρίου, καθώς και οι γιατροί και οδοντίατροι,

- Ο εκμεταλλευτής χώρων στάθμευσης,

- Ο εκμεταλλευτής θεαμάτων, ο πράκτορας κρατικών λαχείων, ΠΡΟ−ΠΟ, ΛΟΤΤΟ και συναφών, η επιχείρηση μεταφοράς προσώπων γενικά, με εξαίρεση τον εκμεταλλευτή ΤΑΞΙ,

- Ο κατά παραγγελία αυτοαπασχολούμενος (φυσικό πρόσωπο) ράπτης ή ράπτρια, που επιδιορθώνει ενδύματα και υφασμάτινα είδη, γενικώς, καθώς και ο εκμεταλλευτής ιαματικών πηγών του Ε.Ο.Τ.,

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 

 1. Κατάρρευση των τιμών των ακινήτων – Πιθανότητα επανεκκίνησης της αγοράς το 2015

Πέντε δύσκολα χρόνια για την ελληνική κτηματαγορά έκλεισαν με το τέλος του 2014 και, όπως εκτιμούν παράγοντες που δραστηριοποιούνται σε έναν από τους πιο νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας, το 2015 μπορεί να αποτελέσει το έτος επανεκκίνησης της αγοράς ακινήτων, που και δουλειές προσφέρει και αύξηση του «τζίρου» της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, οι ευκαιρίες πλέον είναι πολλές και οι τιμές των ακινήτων έχουν πέσει σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα.

Το ίδιο έχει συμβεί και στα ενοίκια, που έχουν επηρεαστεί σαφέστατα από την κρίση στην οικονομία και στην τσέπη των νοικοκυριών.

Όπως αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής», ο Στέλιος Σαμολαδάς, διευθύνων σύμβουλος του κτηματομεσιτικού δικτύου RE/MAX, η ελληνική κτηματαγορά έκλεισε πέντε πολύ δύσκολα χρόνια με συνεχή πτώση των τιμών των ακινήτων, τα οποία έχουν χάσει πλέον το ήμισυ κατά μέσον όρο της αξίας τους.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Σημαντικές εκπτώσεις για τους συνεπείς της ρύθμισης των 48 δόσεων προς ασφαλιστικά ταμεία

Σημαντικές εκπτώσεις στις προσαυξήσεις που κατά περίπτωση φθάνουν έως και το 100%, καθώς και μείωση του επιτοκίου στο 4,56% για το σύνολο του χρέους, προβλέπει υπουργική απόφαση για τους οφειλέτες που είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση χρεών προς τα Ταμεία, των 48 δόσεων. Τις δυνατότητες που έχουν οι πλέον συνεπείς από τους ασυνεπείς που οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία συνολικά χρέη άνω των 13,5 δισ. ευρώ, έσπευσαν όμως να ρυθμίσουν τα χρέη τους με τη ρύθμιση της «Νέας Αρχής» που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2013, προβλέπει υπουργική απόφαση που προωθεί άμεσα το υπουργείο Εργασίας.

Ηδη, οι διευθύνσεις των Ταμείων αλλά και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) προσπαθούν να συγκρατήσουν τους συγκεκριμένους οφειλέτες προκειμένου να μην υπάρξει εκροή εσόδων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία των Ταμείων, στη ρύθμιση της «Νέας Αρχής» έχουν ενταχθεί συνολικά 42.529 οφειλέτες, εκ των οποίων, όμως, ενεργοί παραμένουν μόνο οι 17.854, με συνολική ενεργή οφειλή 205,7 εκατ. ευρώ. Συνολικά, στη ρύθμιση της «Νέας Αρχής» παράλληλα με την «Πάγια» ρύθμιση του νόμου 4152/9-5-2013 των 12 έως 24 μηνιαίων δόσεων, από τον Μάιο του 2013 έως και τον Δεκέμβριο του 2014 εντάχθηκαν 113.618 οφειλέτες, προκειμένου να ρυθμίσουν χρέη ύψους 739.388.924,47 ευρώ, ενώ έχουν εισπραχθεί έως τώρα 421.343.124,08 ευρώ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Έναρξη υποβολής αίτησης ενιαίας ενίσχυσης 2015

Με στόχο την έγκαιρη  υποβολή των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης 2015 ώστε όλες οι νέες διαδικασίες και υποχρεώσεις των δικαιούχων στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ 2014-2020, μεταξύ των οποίων και ο  υπολογισμός των νέων δικαιωμάτων 2015-2020, να ολοκληρωθούν σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από τους κοινοτικούς κανονισμούς προθεσμίες ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοινώνει τα ακόλουθα για την λειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος και Διαχείρισης Ελέγχων (ΟΣΔΕ):

 1. Η Υποβολή των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης 2015  θα ξεκινήσει:
  • Από 16.1.2015 On Line για όσους δικαιούχους θέλουν να υποβάλλουν μόνοι τους μέσω της ψηφιακής διαδικτυακής υπηρεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ τις αιτήσεις. Κατά την διαδικασία πρόσβασης και υποβολής των αιτήσεων των δικαιούχων στο σύστημα θα τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφάλειας και προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
  • Από 19.1.2015 μέσω των πιστοποιημένων φορέων υποβολής. Για τον λόγο αυτό όλοι οι πιστοποιημένοι φορείς για τις αιτήσεις του 2014 θα πρέπει το αργότερο μέχρι τις 16.1.2015 να γνωστοποιήσουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ την πρόθεσή τους να συνεχίσουν την δραστηριότητά τους για υποστήριξη των δικαιούχων και το 2015. Εφόσον ένας φορέας δεν έχει αποστείλει επιστολή γνωστοποίησης πρόθεσης και δεν έχει ενεργοποιηθεί πλήρως μέχρι 21.1.2015 θα αποκλείεται από την πρόσβαση στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ.
 2. Συμπληρωματική πιστοποίηση φορέων. Για την πληρέστερη υποστήριξη των αγροτών θα γίνει συμπληρωματική πιστοποίηση φορέων, επιπλέον όσων πιστοποιήθηκαν το 2014 και θα προκηρυχθεί άμεσα σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Η υποβολή όλων των αναγκαίων δικαιολογητικών στον ΟΠΕΚΕΠΕ θα γίνει ηλεκτρονικά ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία αξιολόγησης τους.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Σήμερα η «Ματιά» μας ήταν αρκετά πλούσια.

Ελπίζουμε να μην σας κουράσαμε. Ευχαριστούμε όσους διάβασαν το άρθρο μας.

Από σήμερα και κάθε Δευτέρα θα είμαστε εδώ, πιστοί στο ραντεβού μας.

 

Καλή Εβδομάδα σε όλους!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας Power-Tax


efm_728x90