Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
22/12/2014
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα και Χρόνια Πολλά σε όλους!

Καλή Εβδομάδα!

3 μέρες μας χωρίζουν από το Χριστούγεννα! Φαντάζομαι ότι όλοι λίγο-πολύ ετοιμάζεστε για να περάσετε όσο πιο όμορφα μπορείτε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Δευτέρα σήμερα κι είμαστε εδώ για μια ακόμα ανασκόπηση των σημαντικότερων ειδήσεων της προηγούμενης εβδομάδας. Για να δούμε, λοιπόν, τι μας απασχόλησε περισσότερο...

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Παράταση έως τις 30/12/14 στο Ε9
 2. ΓΓΔΕ : «Πυρετώδης» προετοιμασία για τις φορολογικές δηλώσεις 2015 – Υποβολή από 1/2/15
 3. Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου θα πληρωθούν περίπου 5.000 εφάπαξ
 4. Πάνω από 2 εκατομμύρια οι τροποποιητικές δηλώσεις Ε9
 5. Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση για τα αυθαίρετα
 6. ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα για 7.000 ανέργους πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ
 7. Απελευθέρωση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας από 1/1/15
 8. Στο 50% έφθασε η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα
 9. Τρία νέα "χαράτσια" για τις επιχειρήσεις υπέρ ΓΕΜΗ και Επιμελητηρίων
 10. Παγώνουν οι ξένες επενδύσεις - Συναγερμός στα funds εξαιτίας της πολιτικής ρευστότητας
 11. Εννέα αλλαγές στο ασφαλιστικό επιφυλάσσει το 2015

 

 

1. Παράταση έως τις 30/12/14 στο Ε9

Με τροπολογία που πρόκειται  να κατατεθεί  από το Υπουργείο Οικονομικών, εντός των επομένων ημερών, για λόγους διευκόλυνσης των φορολογουμένων, προβλέπεται η παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9), που λήγει στις 19-12-2014, μέχρι και την 30-12-2014.

Οι μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων, που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2014, θα δηλωθούν μέχρι και 31-03-2015.

Επίσης με την ίδια τροπολογία προβλέπεται ότι η διαρκής ενημέρωση του Περιουσιολογίου ακινήτων με τις μεταβολές περιουσιακής κατάστασης θα ισχύσει από 01-01-2015.

Δείτε το Ημερολόγιο Υποχρεώσεων Εδώ

 

2. ΓΓΔΕ : «Πυρετώδης» προετοιμασία για τις φορολογικές δηλώσεις 2015 – Υποβολή από 1/2/15

Τις προπαρασκευαστικές εργασίες για την υποδοχή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων «φορολογικού» έτους 2014 ξεκίνησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ). Βάσει του νόμου οι δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2014 θα πρέπει να ξεκινήσουν να υποβάλλονται  την 1η Φεβρουαρίου 2015 με την καταληκτική ημερομηνία να εκπνέει στις 30 Ιουνίου 2015.

Ειδικότερα, η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου συγκρότησε ομάδας εργασίας στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων που αναλαμβάνει το σχεδιασμό και τον προγραμματισμό του τρόπου υλοποίησης της υποβολής, παραλαβής και επεξεργασίας των δηλώσεων του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2014.

Έργο της 20μελούς ομάδας είναι ο καθορισμός των προδιαγραφών, η ανάλυση των απαιτήσεων, η μέριμνα για την έκδοση σχετικών εγκυκλίων ή αποφάσεων όπου απαιτείται, αλλά και ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη μηχανογραφικών εφαρμογών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών για το Taxis και το TAXISnet.

Ειδικό βάρος θα δοθεί σε θέματα παραλαβής δήλωσης, συλλογής πληροφοριακών στοιχείων, όπως εισοδημάτων και παρακρατούμενων φόρων, στη προσυμπλήρωση των δηλώσεων, στις διασταυρώσεις και στους ελέγχους, στην εκκαθάριση και στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Θα πρέπει να ξεκαθαρισθεί πως η υποβολή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων θα ξεκινήσει την 1η Φεβρουαρίου 2015 και βάσει του νόμου θα ολοκληρωθεί την 30η Ιουνίου 2015.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου θα πληρωθούν περίπου 5.000 εφάπαξ

Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2015 αναμένεται να καταβληθούν από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) τα ποσά που αντιστοιχούν σε 5.000 εφάπαξ που αφορούν σε συνταξιούχους οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση έως την 31η Αυγούστου 2013. Ήδη καταβλήθηκαν 5.700 εφάπαξ σε αυτή την κατηγορία συνταξιούχων και μέχρι τέλους του έτους θα πληρωθούν άλλα 2.500. Επιπλέον 2.500 θα πληρωθούν μέχρι 10 Ιανουαρίου.

Με βάση τον σχεδιασμό, το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς θα εξεταστούν οι συνταξιοδοτικές πράξεις που έφτασαν στο Ταμείο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από τον Φεβρουάριο έως και τον Μάιο του 2014. Το σύνολο των υποθέσεων αφορά σε ασφαλισμένους που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι 31 Αυγούστου 2013. Επομένως δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού και δεν θα έχουν καμία νέα μείωση στο καταβαλλόμενο ποσό.

Σημειώνεται ότι για τους ασφαλισμένους που αποχώρησαν ή αποχωρούν από την ενεργό υπηρεσία από 1/9/2013 και μετά το ποσό του εφάπαξ βοηθήματος υπολογίζεται σύμφωνα με τα οριζόμενα κατά περίπτωση στην Υπουργική Απόφαση Φ. 80000/1093/26/12-2- 2014 (ΦΕΚ 313/Β/12-2-2014).

Από τον Απρίλιο του 2015 και μετά οι τομείς πρόνοιας θα καταβάλλουν εφάπαξ, με τις όποιες περικοπές αποφασιστούν, βάσει της εφαρμογής του συντελεστή βιωσιμότητας.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. Πάνω από 2 εκατομμύρια οι τροποποιητικές δηλώσεις Ε9

Η προθεσμία για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 λήγει αύριο, Παρασκευή, ωστόσο μέχρι αυτή τη στιγμή η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει παράταση. Πρέπει να υπογραμμισθεί ότι νέα παράταση της προθεσμίας θα προϋπέθετε τη ψήφιση από τη Βουλή νέας νομοθετικής διάταξης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών συνολικά έχουν υποβληθεί στο Taxisnet πάνω από τα 2 εκατομμύρια αρχικές και τροποποιητικές Ε9 για τα έτη 2010-2014, καθώς κάθε ημέρα υποβάλλονται περισσότερες από 170.000 δηλώσεις. Εκτιμάται ότι μέχρι και αύριο, που λήγει η προθεσμία, θα έχουν υποβληθεί περίπου 2,5 εκατομμύρια τροποποιητικές Ε9.

Σημειώνεται πως το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων ζήτησαν χθες από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών την παράταση της διαδικασίας υποβολής των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 έως το τέλος Ιανουαρίου 2015. Ωστόσο, το αίτημά τους πιθανότατα να μην ικανοποιηθεί.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση για τα αυθαίρετα

Την αναστολή κατεδάφισης και εκτέλεσης προστίμων μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσαν τρεις βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής.

Ρύθμιση με άρωμα… διευθετήσεων σχετικά με πρόστιμα αυθαιρέτων και καταπατήσεις εκτάσεων κατέθεσαν χθες στη Βουλή τρεις βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής.

Πρόκειται για τους βουλευτές της ΝΔ, Θ. Μπούρα και Γ. Βλάχο καθώς και τον ανεξάρτητο βουλευτή (πρώην του ΠΑΣΟΚ και εν συνεχεία της ΔΗΜΑΡ) Β. Οικονόμου.

Ο πρώτος μάλιστα είναι επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ και ως εκ τούτου φαίνεται πως η τροπολογία κατατέθηκε, έχοντας σημαντικές πιθανότητες να γίνει δεκτή από την κυβέρνηση. Η ρύθμιση κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο μάλιστα με χθεσινή απόφαση της διάσκεψης των προέδρων, προγραμματίστηκε να συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την Παρασκευή και το Σάββατο και να ψηφιστεί σήμερα το βράδυ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα για 7.000 ανέργους πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ

Νέο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης 7.000 ανέργων, αποφοίτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, ηλικίας έως 29 ετών ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ. Το πρόγραμμα αυτό δίδει έμφαση σε θέματα ανάπτυξης οριζόντιων δεξιοτήτων καθώς και σε θέματα της αγοράς απασχόλησης, σύνταξη βιογραφικού και σε έννοιες που σχετίζονται με το περιβάλλον του «επιχειρείν» καθώς και σε δεξιότητες Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

•Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 208 ωρών

•Πρακτική άσκηση των ωφελουμένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας διάρκειας 832 ωρών.

•Υπηρεσίες Υποστήριξης και Συμβουλευτικής καθοδήγησης 


Τα κριτήρια επιλογής είναι τα ακόλουθα:

•Βαθμός Κτήσης Πτυχίου.

•Ηλικία υποψηφίου.

•Ετήσιο φορολογητέο εισόδημα ατομικό ή/και συζύγου (οικονομικό έτος 2014)

•Χρόνος ανεργίας

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Απελευθέρωση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας από 1/1/15

Μόνο μέσω της υπαγωγής στον νόμο 3869/2010, γνωστό ως νόμο Κατσέλη, θα προστατεύεται από την 1η Ιανουαρίου 2015 η πρώτη κατοικία, καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης δεν εμφανίζεται διατεθειμένο να προχωρήσει σε παράταση της μεταβατικής διάταξης για την αναστολή των πλειστηριασμών υπό προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος 4224/2013 και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Η κυβέρνηση, ύστερα από διαπραγματεύσεις και με τους δανειστές, θεωρεί ότι η προστασία που παρέχεται από τον νόμο Κατσέλη είναι επαρκής, ενώ η εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2015 του Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών αναμένεται ότι θα παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία σε τράπεζες και δανειολήπτες για τη ρύθμιση των δανείων, με τον κίνδυνο ρευστοποίησης της ακίνητης περιουσίας να υπάρχει επί της ουσίας μόνο για όσους χαρακτηρισθούν από τις τράπεζες ως «μη συνεργάσιμοι δανειολήπτες». Καταλυτικό ρόλο σε αυτή την απόφαση έχουν διαδραματίσει και οι διαβεβαιώσεις από την πλευρά των τραπεζών ότι δεν ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς ακινήτων, τουλάχιστον μαζικούς.

Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης επισημαίνουν ότι αυτό που θα δρομολογηθεί το επόμενο διάστημα είναι οι αλλαγές στον νόμο 3869/2010 έτσι ώστε να επιταχύνονται οι διαδικασίες της δικαστικής ρύθμισης χρεών και να περιορισθεί το φαινόμενο των λεγόμενων «στρατηγικών κακοπληρωτών». Προσθέτουν δε, ότι εάν από την εφαρμογή του κώδικα δεοντολογίας προκύψουν κενά ή στρεβλώσεις, θα αξιολογηθούν και θα γίνουν τότε οι όποιες διορθωτικές παρεμβάσεις στο νομοθετικό πλαίσιο.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. Στο 50% έφθασε η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα

«Η υψηλή ανεργία και τα μνημόνια, με τις παρεμβάσεις πού έγιναν στην εργατική νομοθεσία( μείωση κατώτατου μισθού,ατομικές συμβάσεις, κατάργηση μετενέργειας), "ευθύνονται" για την δραματική μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η γενιά των 300 ευρώ».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ, από τα τέλη του 2011 έως τον Ιούνιο του 2014 υπογράφηκαν 1.440 επιχειρησιακές συμβάσεις με μείωση αποδοχών από 10% έως 50%. Ακόμη και οι περιορισμένες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που έχουν υπογραφεί (85 στο ίδιο διάστημα και φέτος μόλις 10) προέβλεψαν μειώσεις μισθών λόγω της οικονομικής συγκυρίας, ενώ αρκετές συμβάσεις ρύθμισαν μόνο θεσμικά ζητήματα.

Οι 4 αιτίες που οδήγησαν στην καταβαράθρωση των μισθών είναι οι παρακάτω:

1.Η υψηλή ανεργία οδηγεί όλο και περισσότερους σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης και στην ανασφάλιστη εργασία. Μειωμένο ωράριο, μερική απασχόληση, ενοικίαση, εκ περιτροπής εργασία κ.ά. βρίσκονται στην 'ημερήσια διάταξη'. Τα τελευταία στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας δείχνουν ότι το 72,7% των ανέργων αναζητά πλήρη αλλά στην ανάγκη είναι διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική απασχόληση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εξαιτίας των παρεμβάσεων στην εργατική νομοθεσία τα τελευταία χρόνια, η ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία υπερβαίνει το 2013 το 31% από 25% το 2010. Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης αντιστοιχούν στο 46% των νέων συμβάσεων εργασίας την περίοδο 2009 - 2013. Η εκτίμηση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ είναι ότι σήμερα περίπου 500.000 άτομα έχουν προσφύγει στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης(πχ δουλειά έστω και για λίγες ώρες) γεγονός που έχει δημιουργήσει μια νέα γενιά΄, αυτή των 300 ευρω(περίπου 440 ευρω μεικτά).

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Τρία νέα "χαράτσια" για τις επιχειρήσεις υπέρ ΓΕΜΗ και Επιμελητηρίων

Τρία νέα χαράτσια τα οποία θα επιβαρύνουν όλες τις επιχειρήσεις που εγγράφονται στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο έρχονται να υποκαταστήσουν την κατάργηση της υποχρεωτικής συνδρομής των εταιρειών στα Επιμελητήρια από την 1η Ιανουαρίου 2015. Τα νέα τέλη για το ΓΕΜΗ (σ.σ τη διαχείρισή του αναλαμβάνουν πλέον τα Επιμελητήρια) που είναι άγνωστου ύψους και θα καθοριστούν με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης, προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο για το ΕΣΠΑ που κατέθεσε στη Βουλή την Παρασκευή το υπουργείο Ανάπτυξης. Τα πρόσθετα χαράτσια θεσπίζονται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ψάχνει να καταργήσει τα αναρίθμητα «τέλη υπέρ τρίτων», προκειμένου όπως σημειώνεται και στην αιτιολογική έκθεση, να διασφαλίσει τη συνέχιση της χρηματοδότησης των επιμελητηρίων τα οποία θα χάσουν το σημαντικότερο έσοδό τους από το 2015 με την κατάργηση της υποχρεωτικής εισφοράς.

Στα επιμελητήρια δίνεται πάντως η δυνατότητα να «ανοίξουν δουλειές» και να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων τη διαχείριση ελεύθερων ζωνών, επιχειρηματικών πάρκων, λιμενικών εγκαταστάσεων, αποθηκών κ.α 

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που τροποποιεί τον νόμο του ΓΕΜΗ εισάγονται:
-  ανταποδοτικό τέλος αρχικής καταχώρησης (εγγραφής) στη μερίδα των υπόχρεων στο ΓΕΜΗ

-  ανταποδοτικό τέλος τήρησης μερίδας

- τέλη για τη χορήγηση στοιχείων (αντίγραφα, πιστοποιητικά κ.α) μέσω της βάσης δεδομένων του ΓΕΜΗ με ηλεκτρονική αίτηση η οποία καθίσταται υποχρεωτική. Στις αιτήσεις μάλιστα προβλέπεται να δίνεται και μία… δώρο κάθε χρόνο, αν η επιχείρηση που ζητά αντίγραφα είναι υπόχρεη.

Τα σχετικά τέλη είναι ενιαία για όλες τις υπηρεσίες και αποτελούν ανταποδοτικούς πόρους των επιμελητηρίων τα οποία αναλαμβάνουν την τήρηση του ΓΕΜΗ. Εξαίρεση αποτελεί το τέλος που καταβάλλεται  υπέρ της αρμόδιας για την καταχώρηση στο ΓΕΜΗ υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή και το οποίο αποτελεί έσοδα του κρατικούς προϋπολογισμού.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

10. Παγώνουν οι ξένες επενδύσεις - Συναγερμός στα funds εξαιτίας της πολιτικής ρευστότητας

Στις πολιτικές εξελίξεις που συνδέονται με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας έχουν στραμμένο το βλέμμα Έλληνες και ξένοι επενδυτές, που ενδιαφέρονται να τοποθετήσουν κεφάλαιά τους στην ελληνική αγορά. Και αυτό γιατί από αυτές θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η τελική αποφασή τους, εάν δηλαδή θα προχωρήσουν ή θα ματαιώσουν τα επενδυτικά τους σχέδια.

Στην παρούσα φάση, η πλειονότητα των ξένων επενδυτών έχει αναστείλει κάθε πρωτοβουλία που σχετίζεται με την Ελλάδα, έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο και υπάρξει σαφή εικόνα για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας.

Παρότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε κλάδους όπως ο τουρισμός, το λιανεμπόριο τροφίμων και οι ιχθυοκαλλιέργειες, η αβεβαιότητα που πηγάζει από το ενδεχόμενο προσφυγής σε πρόωρες κάλπες προβληματίζει τους επενδυτές, οι οποίοι επιλέγουν να τηρήσουν στάση αναμονής, καθώς δεν γνωρίζουν το αύριο.

Πολιτικός κίνδυνος

Άνθρωποι που συνομιλούν με διεθνή funds επισημαίνουν πως ο πολιτικός κίνδυνος και η προοπτική ανακοπής της πορείας εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας αποτελούν στην παρούσα φάση τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» των ξένων επενδυτών. «Κανείς δεν θα επενδύσει σε μια χώρα όπου η πολιτική κατάσταση είναι ρευστή και όλα μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή», σημειώνουν χαρακτηριστικά, και προσθέτουν πως η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου για τη βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών της.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

11. Εννέα αλλαγές στο ασφαλιστικό επιφυλάσσει το 2015

Μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ και μερίσματα, καθώς και αυξήσεις στα όρια ηλικίας για εκατομμύρια ασφαλισμένους και συνταξιούχους, φέρνει το 2015. Πρόκειται για εννέα αλλαγές... πριν από τις επερχόμενες αλλαγές που προβλέπονται σε ήδη ψηφισμένους, παλαιούς, ακόμη και προ Μνημονίου, νόμους, οι οποίοι εφαρμόζονται σταδιακά, προκειμένου να μην ανατρέψουν τον σχεδιασμό των ασφαλισμένων.

1. Νέος τρόπος υπολογισμού της κύριας σύνταξης. Πρόκειται για μια θεμελιώδη αλλαγή, που προβλέπεται στον νόμο 3863/2010 και αφορά όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από την 1/1/2015 και μετά. Για τον υπολογισμό των κύριων συντάξεων και έως ότου εφαρμοστεί ένα ενιαίο σύστημα με βασική και αναλογική σύνταξη, θα ισχύσει μεικτό σύστημα. Για τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το 2010 θα εφαρμόζεται ο παλαιός υπολογισμός. Για τα χρόνια μετά την 1η Ιανουαρίου 2011, η σύνταξη θα αποτελεί άθροισμα βασικής και αναλογικής σύνταξης. Η βασική σύνταξη τη νέα χρονιά θα είναι 360 ευρώ, ενώ η αναλογική σύνταξη εξαρτάται από τα έτη ασφάλισης και τον μισθό.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Αυτό ήταν και για σήμερα!

Τόσο εμείς όσο και όλη η επιστημονική ομάδα του Power-Tax σας ευχόμαστε υγεία, ευτυχία, αγάπη, και ό,τι καλύτερο για τις ημέρες των Χριστουγέννων αλλά και την καινούρια χρονιά!


Χρόνια Πολλά σε όλους!

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax


efm_728x90