Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
15/12/2014
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα για άλλη μια φορά!

Όπως κάθε φορά έτσι και σήμερα είμαστε πιστοί στο ραντεβού μας για να σχολιάσουμε όλα τα γεγονότα της εβδομάδας που μας πέρασε.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. ΕΤΕΑ: Παράταση περιόδου υποβολής ηλεκτρονικών αρχείων
 2. Από 8 Δεκεμβρίου η ηλεκτρονική υποβολή τροποποιήσεων στο ωράριο εργαζομένων
 3. Δεκατρία δισ. ευρώ χάθηκαν μέσα σε τρεις συνεδριάσεις από Χρηματιστήριο Αθηνών
 4. Σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2015 το «bail in» των τραπεζών
 5. Με πρόστιμο 100 ευρώ επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι για την εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση Ε2
 6. Όλες οι αλλαγές στο ασφαλιστικό πριν το 2015
 7. Με 155 «ναι» υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2015
 8. Ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή 14, 21 και 28-12-2014
 9. 100 εκατ. ευρώ από Πειραιώς σε μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις
 10. Πλήρης αναδιάταξη του επιχειρηματικού χάρτη με νέα deals

 

 

 1. ΕΤΕΑ: Παράταση περιόδου υποβολής ηλεκτρονικών αρχείων

Η Διοίκηση του ΕΤΕΑ ανακοινώνει ότι παρατείνεται η περίοδος υποβολής ηλεκτρονικών αρχείων μέχρι 31-03-2015, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι εργοδότες στην αποστολή των ζητούμενων αρχείων.

Δείτε το Ημερολόγιο Υποχρεώσεων

 

 1. Από 8 Δεκεμβρίου η ηλεκτρονική υποβολή τροποποιήσεων στο ωράριο εργαζομένων

Ο Ν.4310/2014 «Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις» δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (258/Α/8-12-2014) και η ισχύς του ξεκίνησε από τη στιγμή της δημοσίευσης.

Έτσι:

Στο άρθρο 55 προβλέπεται ότι σε περίπτωση αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να καταχωρίσει στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» της υποπαραγράφου ΙΑ.3 της παραγράφου Ι.Α. του άρθρου πρώτου του Ν.4152/2013 (Α΄ 107) συμπληρωματικούς πίνακες προσωπικού ως προς τα μεταβληθέντα στοιχεία, το αργότερο ως και την ίδια ημέρα της ημέρας αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους.

Από τη δημοσίευση του παρόντος κάθε αντίθετη διάταξη καταργείται.

Το Ειδικό Βιβλίο Υπερωριών του άρθρου 80 του N.4144/2013 (Α΄ 88) διατηρείται.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Δεκατρία δισ. ευρώ χάθηκαν μέσα σε τρεις συνεδριάσεις από Χρηματιστήριο Αθηνών

Δεκατρία δισ. ευρώ χάθηκαν μέσα σε τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις από Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ οι συνολικές απώλειες του Γενικού Δείκτη στο δραματικό τριήμερο που προηγήθηκε ήταν της τάξης του 20,01%. Χθες, μετά από νέες μαζικές ρευστοποιήσεις ο δείκτης υποχώρησε 7,39%.

Τελικά οι διεθνείς επενδυτές είναι φανερό πως δεν προκρίνουν τη στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο της Αθήνας αλλά επιθυμούν να λάβουν θέσεις απόστασης, ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό και δημιουργηθούν συνθήκες σταθερότητας.

Επιπλέον ιδιαίτερα βαρύνει το γεγονός πως η χρήση του 2014 ολοκληρώνεται και πολλά είναι τα διεθνή χαρτοφυλάκια που δεν επιθυμούν να διακινδυνεύσουν άλλες απώλειες.

Ισχυρό ήταν το χθεσινό sell off σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, οι οποίες το τριήμερο προσμετρούν σημαντικές απώλειες.

Αρκετοί αναλυτές δεν αποκλείουν πλέον πως αν συνεχιστεί η ίδια τάση εκτεταμένων ρευστοποιήσεων, το Χρηματιστήριο θα επαναπροσεγγίσει τα χαμηλά του 2012, παρακολουθώντας την πολιτική επιχειρηματολογία.

Το χαμηλοτερο κλεισιμο απο το 1987 <<Αρκετές είναι οι μετοχές που έκλεισαν ήδη σε ιστορικά χαμηλά, όπως αυτή της Εθνικής, της Eurobank αλλά και της Viohalco (προσμετράται το διάστημα επιστροφής της στο ταμπλό).

Το προηγούμενο χαμηλότερο κλείσιμο για τον Γενικό Δείκτη ήταν εκείνο που έχει σημειωθεί στις 16 Ιουλίου του 2013, όταν έφθασε στις 818,62 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης έχει να δώσει κλείσιμο χαμηλότερο των 100 μονάδων από τον Μάρτιο του 1987, παρατηρούσαν κύκλοι της αγοράς.

Τεχνικοί αναλυτές δεν βλέπουν καθόλου απίθανο ο δείκτης να υποχωρήσει ακόμη και σε επίπεδα χαμηλότερα των 800 μονάδων.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2015 το «bail in» των τραπεζών

Κρίσιμο θεωρείται το νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών και με το οποίο μεταφέρεται στο εθνικό Δίκαιο η Οδηγία 2014/59/ΕΕ  για τη θέσπιση πλαισίου για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων.

Η εν λόγω Οδηγία (Bank Recovery Resolution Directive - BRRD) που αφορά στην ανάκαμψη και την εξυγίανση χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων και θα ενεργοποιηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2015 ουσιαστικά προβλέπει πως από το επόμενο έτος η διάσωση των πιστωτικών ιδρυμάτων ή των εταιρειών παροχής επενδυτικών υπηρεσιών θα γίνεται με ίδια μέσα (bail in) και όχι με χρήματα των φορολογουμένων (bail out).

Η Οδηγία προβλέπει ότι το bail in αφορά στους μετόχους και στους πιστωτές του χρηματοοικονομικού ιδρύματος οι οποίοι επενδύουν σε τραπεζικό κεφάλαιο (π.χ. οι ομολογιούχοι μειωμένης εξασφάλισης) και προστατεύει τις εγγυημένες καταθέσεις.

Αν και η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που συνέταξε το νομοσχέδιο εξέτασε το εάν μπορεί να συνδεθεί και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με τη νέα διαδικασία εξυγίανσης των τραπεζών, αυτό κρίθηκε μη συμβατό με την Οδηγία 2014/59/ΕΕ .

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Με πρόστιμο 100 ευρώ επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι για την εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση Ε2

Με πρόστιμο 100 ευρώ επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι που υποβάλλουν εκπρόθεσμα τροποποιητική δήλωση Ε2 και αναγράφουν τα στοιχεία ιδιοχρησιμοποίησης ακινήτου.

Η ιδιοχρησιμοποίηση ακινήτου αποτελεί εισόδημα για το φορολογούμενο και η εκπρόθεσμη αναγραφή του συνιστά φορολογική παράβαση. Αντίθετα δεν επιβάλλεται πρόστιμο αν τροποποιούνται στοιχεία του Ε2 από τα οποία δεν προκύπτει επιπλέον φόρος, δεν αποκρύπτεται φορολογητέα ύλη και γενικά αν οι διορθώσεις αυτές αποτελούν πληροφοριακά στοιχεία.

Ειδικότερα, όπως διευκρινίζεται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αν τροποποιούνται στοιχεία του Ε2 από τα οποία δεν προκύπτει επιπλέον φόρος, δεν αποκρύπτεται φορολογητέα ύλη και γενικά αν οι διορθώσεις αυτές αποτελούν πληροφοριακά στοιχεία, δεν επιβάλλεται πρόστιμο.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Όλες οι αλλαγές στο ασφαλιστικό πριν το 2015

Δέσμη πέντε μέτρων έχει προτείνει η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Υπουργείο Εργασίας στην τρόικα για το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό σύστημα, προκειμένου αυτά να ψηφιστούν κατά τον τρέχοντα μήνα. Αυτά αφορούν:
 
• την λειτουργική ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων
• τη σύνδεση ασφαλιστικών εισφορών – τρεχουσών εισοδημάτων των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ
• την ένταξη όσων έχουν λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης στο σχήμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος βάσει εισοδηματικών κριτηρίων
• την αύξηση στα 20 έτη του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για τη λήψη της βασικής (με 20 έτη ακριβώς) ή αναλογικής σύνταξης (από 20 έτη και πάνω)
• την αύξηση κατά 2- 4 χρόνια του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης για τις «ευνοημένες» κατηγορίες.

Πιο αναλυτικά:
 
1. Ενοποίηση λειτουργιών ασφαλιστικών ταμείων: Εφαρμογή ενός «υβριδικού» (σ.σ. πρωτότυπου) μοντέλου το οποίο θα ενσωματώσει με οριζόντιο τρόπο όλες τις βασικές λειτουργίες του ασφαλιστικού συστήματος, διατηρώντας την αυτονομία όλων των ασφαλιστικών ταμείων που θα ενσωματωθούν σ’ αυτό. Αυτό σημαίνει πως θα ενοποιηθούν οι λειτουργικά και όχι διοικητικά τα ασφαλιστικά ταμεία, με εξαίρεση της ενσωμάτωση του ΕΤΕΑ και των ταμείων προνοίας (πλην εκείνων των ναυτικών) στο ΙΚΑ.
 
2. Σύνδεση ασφαλιστικών εισφορών – τρεχουσών εισοδημάτων στον ΟΑΕΕ: Εισαγωγή ενός νέου συστήματος ασφαλιστικών εισφορών εναρμονισμένου με τα τρέχοντα εισοδήματα (αντί των τεκμαρτών) των αυτοαπασχολούμενων. Το νέο σύστημα θα μπορούσε να ξεκινήσει τη λειτουργία μέχρι την πλήρη εφαρμογή με βάση ένα πρότυπο επιχείρησης (business case study) μέχρι να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα δεδομένα και αποτελέσματα. Το νέο σύστημα θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή καταρχάς το Δεκέμβρη του 2017 και σε πλήρη εφαρμογή τον Ιούλιο του 2017. Αυτό σημαίνει πως το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών κάθε ασφαλισμένου στον ΟΑΕΕ θα καθορίζεται από τα ατομικά τρέχοντα έσοδα του.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Με 155 «ναι» υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2015

Με 155 «ναι» και 134 «όχι» και 1 «παρών» υπερψηφίστηκε τα μεσάνυχτα της Κυριακής ο προϋπολογισμός του 2015.

Η κυβερνητική πλειοψηφία ενισχύθηκε με την ψήφο της ανεξάρτητης βουλευτή Κατερίνας Μάρκου.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι απουσίαζε, λόγω ασθένειας, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν, τα «ναι» στον προϋπολογισμό μετρήθηκαν 155 κι όχι 154 όπως αναμενόταν.

«Παρών» δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός.

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε επί 290 παρόντων βουλευτών, καθώς απουσίαζαν: ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν, λόγω ασθένειας, η ανεξάρτητη βουλευτής Χρυσούλα Γιαταγάνα, οι επτά κρατούμενοι βουλευτές της ΧΑ και ο Ευστάθιος Μπούκουρας (ανεξάρτητος, προερχόμενος από την ΧΑ).

«Μετά από πολλές δεκαετίες, η χώρα μας απέκτησε τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Είναι ιστορική στιγμή. Εύχομαι να συνεχιστεί, γιατί είναι ο μόνος δρόμος για την ανάπτυξη» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ικανοποιημένος για την ψήφιση του προϋπολογισμού. Ερωτηθείς για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και το Eurogroup της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Για όλα τα υπόλοιπα, την αγάπη μου».

«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση είναι πια ένα βήμα από το τέλος» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού 2015. «Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσει ο πρωθυπουργός για να πάμε συντεταγμένα στην λαϊκή ετυμηγορία, τόσο το καλύτερο για τον τόπο» σημείωσε.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή 14, 21 και 28-12-2014

Ανοικτά θα είναι τα εμπορικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014 σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ). Τα μαγαζιά σε όλες τις περιοχές της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν με προτεινόμενο ωράριο από 11 π.μ. έως 8 μ.μ.  Ανοικτά θα είναι τα καταστήματα και την τελευταία Κυριακή του χρόνου, 28 Δεκεμβρίου 2014, σύμφωνα με τροπολογία που θα αναμένεται να καταθέσει την Παρασκευή στη Βουλή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, στο νομοσχέδιο για το ΕΣΠΑ. Συνολικά δηλαδή τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν τρεις Κυριακές φέτος τον Δεκέμβριο (14/12, 21/12, και 28/12) και συνολικά οκτώ μέσα στο χρόνο.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, η αγορά θα είναι ανοικτή την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου αλλά και στις 21 Δεκεμβρίου 2014. Οι έμποροι είχαν προτείνει να μην λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα στις 14 Δεκεμβρίου και να λειτουργήσουν στις 28 καθώς αναμένεται μεγαλύτερη κίνηση στην αγορά, όμως το υπουργείο επέλεξε τη λύση της λειτουργίας μίας ακόμη Κυριακής φέτος τον Δεκέμβριο.

Από την άλλη, με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), προκηρύσσει  24ωρη  Πανελλαδική Απεργία  στον  κλάδο  του  εμπορίου  για  την  Κυριακή 14-12-2-14.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. 100 εκατ. ευρώ από Πειραιώς σε μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις

Στην άμεση χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με 100 εκατ. ευρώ, προχωρεί η Τράπεζα Πειραιώς.

Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη προχθές από το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο (IfG) και την Τράπεζα Πειραιώς. Το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο χρηματοδοτείται από πόρους του ελληνικού δημοσίου και της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW. Η Τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει μέσα στον Δεκέμβριο στη χορήγηση των παραπάνω δανείων.

Τα συγκεκριμένα δάνεια:

- Θα προσφέρουν ελκυστικό επιτόκιο -χαμηλότερο από εκείνο της αγοράς. Ιδιαίτερα αισθητή θα είναι η διαφορά για τις μικρές επιχειρήσεις.

- Θα χρηματοδοτούν νέες δραστηριότητες, ενώ παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα αναχρηματοδότησης υφιστάμενων δανείων με τους προνομιακούς όρους της δράσης.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Πλήρης αναδιάταξη του επιχειρηματικού χάρτη με νέα deals

Μπροστά σε πρωτοφανείς αλλάγες βρίσκεται η ελληνική αγορά, η οποία εδώ και μερικές εβδομάδες κινείται στους ρυθμούς των «deals». Στο επίκεντρο είναι το λιανεμπόριο τροφίμων, όπου συντελούνται τεκτονικές ανακατάξεις, με τους ισχυρούς ομίλους να ενισχύουν την παρουσία τους, μέσα από μπαράζ εξαγορών και τους μικρότερους να αναζητούν εναγωνίως λύσεις για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ρευστότητας.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως η δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων θα επιταχυνθεί το επόμενο διάστημα λόγω της παρατεταμένης κάμψης των πωλήσεων και της έλλειψης ρευστότητας. Ήδη, μετά τις απανωτές κινήσεις της «Σκλαβενίτης», η οποία απέκτησε την Makro Cash & Carry και το 60% της «Χαλκιαδάκης» σε διάστημα ολίγων ημερών αλλά και της «Μαρινόπουλος», η οποία ενέταξε στον όμιλό της, τα πατρινά σούπερ μάρκετ «Κρόνος», πληροφορίες της αγοράς φέρουν τον «Μασούτη» να συζητά την πιθανότητα εξαγορών σε διάφορες περιοχές της Βορείου Ελλάδος, όπου διαθέτει υψηλά μερίδια αγοράς και εκτεταμένο δίκτυο, ενώ ανάλογα σχέδια έχει και η ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία παραμένει πιστή στον στόχο που έχει θέσει για τη δημιουργία δικτύου 400 καταστημάτων που θα απασχολεί 20.000 εργαζομένους. Άνθρωποι του χώρου πάντως, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν ανάλογες πρωτοβουλίες και από μικρότερους παίκτες του κλάδου. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η εξαγορά της «Βιδάλης Μάρκετ», που δραστηριοποιείται με 12 σημεία σε νησιά των Κυκλάδων, από τα σούπερ μάρκετ ΙΝΚΑ, τα οποία ελέγχονται από συνεταιρισμό εταιρειών και καταναλωτών και αριθμούν πάνω από 30 καταστήματα στην Κρήτη.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Εδώ τελειώνει άλλη μια Ματιά. Την άλλη Δευτέρα θα επανέλθουμε για να σας παρουσιάσουμε όλα όσα συμβούν αυτή την εβδομάδα που μόλις άρχισε.

Καλή εβδομάδα και Χρόνια Πολλά σε όλους!

Καλημέρα!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax


efm_728x90