Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
08/12/2014
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

Ακόμη μία φορά είμαστε κοντά σας για να προσπαθήσουμε μέσα από αυτό το κείμενο, να σας παρουσιάσουμε ότι συνέβη την εβδομάδα που πέρασε.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Οι 4 αλλαγές στο Ασφαλιστικό - Παγώνουν οι συντάξεις & ανεβαίνουν τα όρια ηλικίας για σύνταξη
 2. Πώς θα πάρουν επιδότηση μέχρι και 100% χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις
 3. Ενιαίος μηχανισμός είσπραξης εισφορών και φορολογικών εσόδων από τις εφορίες
 4. Από 1/1/15 έρχονται περικοπές στις συντάξεις εννέα επικουρικών ταμείων
 5. Τροποποίηση του Ε9 με απλή υπεύθυνη δήλωση μελετά το Υπ.Οικονομικών
 6. Στις 19/12/14 θα καταβληθούν οι συντάξεις του ΟΑΕΕ
 7. Φορολογικοί έλεγχοι – Έλεγχος σε εμβάσματα
 8. Τα τρία σενάρια που εξετάζονται για τους συντελεστές ΦΠΑ
 9. Από 4/12/2014 ξεκινούν οι αιτήσεις εταιρειών για το πρόγραμμα πρόσληψης ανέργων
 10. Ανάκτηση δανείων 4–5 δισ. ευρώ με τις βελτιώσεις στο νόμο Κατσέλη

 

 1. Οι 4 αλλαγές στο Ασφαλιστικό - Παγώνουν οι συντάξεις & ανεβαίνουν τα όρια ηλικίας για σύνταξη

Αλλαγές στο Ασφαλιστικό χωρίς να θιγούν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα αντιπρότεινε η κυβέρνηση στην τρόϊκα επικαλούμενη τον κίνδυνο των άμεσων μαζικών συνταξιοδοτήσεων 150.000 εργαζομένων και του "ανοίγματος" νέας "μαύρης τρύπας" στα Ταμεία και στο Δημόσιο ύψους 1,6 δις ευρώ.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η κυβέρνηση αρνήθηκε, για το λόγο αυτό, να αλλάξει το 2015 ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων που προβλέπει ο Ν 3863/10 για όσους συνταξιοδοτηθούν από την 1/1/2015 (ένα τμήμα με τις καταστατικές διατάξεις των Ταμείων για το χρόνο ασφάλισης έως το 2010 και ένα δεύτερο, με αναλογία βασικής + αναλογικής σύνταξης, για το χρόνο ασφάλισης από την 1/1/2011) και αποδέχτηκε να προχωρήσει σε 4 αλλαγές:

1. Στην αύξηση των ενδιάμεσων (πριν από το 62ο) ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά το 2018 με την προσθήκη 2 ετών από την 1/1/2019 και 4 ετών από την 1/1/2020 έτσι ώστε την 1/1/2021 να ισχύει για όλους πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (οικοδόμους, εργαζόμενους σε στοές, άτομα με ειδικές ανάγκες κ.α) το 62 ο έτος για μειωμένη και το 67ο για πλήρη σύνταξη. Μετά τις αυξήσεις των ορίων που ήδη έχουν επιβληθεί με την προσθήκη 2-12 ετών για όσους θεμελιώνουν από την 1/1/2013 συνταξιοδοτικό δικαίωμα, στους υπόλοιπους "παλαιούς" ασφαλισμένους δίνεται περίοδος χάριτος 4 ετών.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Πώς θα πάρουν επιδότηση μέχρι και 100% χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Aνοίγουν μετά από πολύμηνη απουσία κοινοτικές δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας μέσα από επτά προγράμματα συνολικού ύψους 198 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για επτά εμπροσθοβαρείς δράσεις του επιχειρησιακού προγράμματος του υπουργείου Aνάπτυξης «Eπανεκκίνηση».

Mέσα από αυτές μπορούν να επιδοτηθούν ακόμη και 100% νεοσύστατες επιχειρήσεις ώστε να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα μικρομεσαίοι για τη στροφή τους στις εξαγωγές και νέοι επιστήμονες.

Oι δημοφιλέστερες δράσεις είναι η «Mικρή και Mεσαία Eπιχειρηματικότητα» ύψους 50 εκατ. ευρώ καθώς και το «Oλοκληρωμένο Σχέδιο Eνίσχυσης της Eπιχειρηματικότητας και της Aπασχόλησης» προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ. Aυτά τα δύο προγράμματα αναμένεται να είναι έτοιμα, δηλαδή να έχουν γραφτεί οι οδηγοί εφαρμογής τους μέσα στον Δεκέμβριο.

Σημειώνεται ότι οι κλάδοι που χρηματοδοτούνται οι επενδύσεις είναι οκτώ: Aγρο-διατροφή, εφοδιαστική αλυσίδα, περιβάλλον, υγεία - φαρμακευτική βιομηχανία, υλικά - κατασκευές, ενέργεια, δημιουργικές και πολιτιστικές βιομηχανίες και τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Ενιαίος μηχανισμός είσπραξης εισφορών και φορολογικών εσόδων από τις εφορίες

Το «πράσινο φως» για την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων έδωσε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, με στόχο τη δημιουργία του ενιαίου μηχανισμού είσπραξης των εισφορών και των φορολογικών εσόδων από τη φορολογική διοίκηση. Η ενοποίηση των εισπρακτικών μηχανισμών του Δημοσίου, με τη δημιουργία ενός ενιαίου μοντέλου είσπραξης, στα πρότυπα του αμερικανικού φορέα IRS, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο του 2017.

Από τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου βρίσκεται στην Ελλάδα κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με επικεφαλής τον Τόμας Στόρι, αναπληρωτή διευθυντή για τη διαχείριση των φορολογικών εσόδων, προκειμένου να αξιολογήσει την πρόοδο που έχει γίνει, καθώς στο τέλος του 2014 ο εξωτερικός εμπειρογνώμων του Ταμείου Πάτρικ ντε Μετς θα πρέπει να καταθέσει πρόταση για το κόστος του όλου εγχειρήματος, αλλά και για τον τρόπο υλοποίησής του. Βάσει του σχεδιασμού, μέχρι το τέλος του 2015 θα έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία ενός Κεντρικού Μητρώου των υποχρέων καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και φόρου εισοδήματος, όλων δηλαδή των φυσικών και νομικών προσώπων. Στη συνέχεια, μέχρι το τέλος του 2016, θα έχει εναρμονιστεί η βάση εισφορών των μεγαλύτερων ταμείων κοινωνικής ασφάλισης με τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ώστε εντός του 2017 να έχει επιτευχθεί η συγχώνευση της είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών στη φορολογική διοίκηση.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Από 1/1/15 έρχονται περικοπές στις συντάξεις εννέα επικουρικών ταμείων

Υπό την απειλή των περικοπών των συντάξεων θα βρεθούν από την 1η Ιανουαρίου 2015 άλλα εννέα επικουρικά ταμεία (εκτός από το ΕΤΕΑ), εξαιτίας της εφαρμογής του συντελεστή βιωσιμότητας.

Σύμφωνα με Τα Νέα, το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε εγκύκλιο (Ν. 4052/2012) με οδηγίες για την προετοιμασία των Ταμείων, τα οποία στο εξής θα λειτουργούν με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση προκειμένου να επιτυγχάνεται μακροπρόθεσμα η αναλογιστική ισορροπία του συστήματος.

Εφιστά, δε, την προσοχή στους επικουρικούς κλάδους να τηρήσουν τις προθεσμίες του νόμου αν επιλέξουν να μετατραπούν σε ταμεία επαγγελματικής (ΝΠΙΔ) υποχρεωτικής ασφάλισης.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στα επικουρικά ταμεία να ακολουθήσουν αυτόνομη πορεία κατόπιν σχετικής απόφασης και σύμφωνης γνώμης των αντιπροσωπευτικότερων οργανώσεων των ασφαλισμένων τους το αργότερο μέχρι 30-6-2015, σε διαφορετική περίπτωση από την 1-7-2015 εντάσσονται υποχρεωτικά στο ΕΤΕΑ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Τροποποίηση του Ε9 με απλή υπεύθυνη δήλωση μελετά το Υπ.Οικονομικών

Τρεις διορθωτικές κινήσεις ετοιμάζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για τις διορθώσεις του εντύπου Ε9 και κατ' επέκταση του νέου ΕΝΦΙΑ μετά τη διαπίστωση ότι συρρέουν κατά χιλιάδες οι φορολογούμενοι στην ιστοσελίδα του συστήματος TAXISnet για να προχωρήσουν στις απαραίτητες αλλαγές-τροποποιήσεις της περιουσιακής κατάστασής τους.

Η πρώτη και πιο σημαντική είναι όσοι έχουν μείωση του φόρου ΕΝΦΙΑ πάνω από 300 ευρώ λόγω της διόρθωσης του Ε9 να προσκομίζουν στην Εφορία απλή υπεύθυνη δήλωση και όχι όλα τα δικαιολογητικά που προβλέπονται κατά περίπτωση.

Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει ημιτελές ή κενό ακίνητο να διορθώνει το Ε9 και να γράφει στην υπεύθυνη δήλωση που θα καταθέτει στην Εφορία ότι αυτά που ανέγραψε στο Ε9 είναι ορθά χωρίς να χρειαστεί να προσκομίσει στην Εφορία συμβόλαια ή άλλα έγγραφα.

Με αυτόν τον τρόπο και η ταλαιπωρία των πολιτών στις εφορίες θα μειωθεί σημαντικά αλλά και οι υπάλληλοι θα επικεντρωθούν στους φορολογικούς ελέγχους που είναι τόσο απαραίτητοι για την αύξηση των εσόδων του κράτους. Στη συνέχεια, το υπουργείο Οικονομικών δειγματοληπτικά θα πραγματοποιεί ελέγχους και εφόσον διαπιστώσει ανακρίβειες και ψευδή στοιχεία τότε θα προχωρεί στην επιβολή προστίμων και ποινών.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

Κατεβάστε τις Οδηγίες Χρήσης

 

 1. Στις 19/12/14 θα καταβληθούν οι συντάξεις του ΟΑΕΕ

Στις 19 Δεκεμβρίου, και όχι στις 2 Ιανουαρίου 2015, θα καταβληθεί η σύνταξη Ιανουαρίου από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης του Οργανισμού.

Η πληρωμή αυτή αφορά τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ καθώς και τους συνταξιούχους των Τομέων (ΤΑΝΤΠ, ΤΕΑΑ & ΤΕΑΠΥΚ).

 

 1. Φορολογικοί έλεγχοι – Έλεγχος σε εμβάσματα

Περί φορολογικών ελέγχων ο λόγος…

Στροφή προς τον έλεγχο των φυσικών προσώπων δείχνει πλέον το υπουργείο Οικονομικών, με το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) να πρωταγωνιστεί στον έλεγχο των φορολογουμένων με μεγάλη ακίνητη περιουσία ή τεκμαρτά εισοδήματα, στον έλεγχο των τραπεζικών εμβασμάτων άνω των 50.000 ευρώ κατά την περίοδο 2009-2011 και τον έλεγχο των αλλοδαπών εταιρειών ακινήτων (offshore) πίσω από τις οποίες υποκρύπτονται φυσικά πρόσωπα.

Ελεγχος σε εμβάσματα

Ο έλεγχος γίνεται είτε στο πλαίσιο της αποστολής εμβασμάτων την περίοδο 2009-2011 είτε γιατί -σύμφωνα με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου ή τον έλεγχο των τεκμηρίων- υφίσταται αδικαιολόγητος πλουτισμός/φοροδιαφυγή ή διαφορά μεταξύ των δαπανών και των δηλωθέντων εισοδημάτων.

Στη διαδικασία του τακτικού ελέγχου (είτε λόγω αδικαιολόγητου πλουτισμού είτε λόγω διαφορών μεταξύ δαπανών και δηλωθέντων εισοδημάτων) ο προσδιορισμός του πραγματικού φορολογητέου εισοδήματος γίνεται πλέον κυρίως με τις λεγόμενες έμμεσες τεχνικές ελέγχου και συγκεκριμένα τις εξής τρεις: 1) της ανάλυσης ρευστότητας, 2) της καθαρής θέσης, 3) των τραπεζικών καταθέσεων και δαπανών σε μετρητά. Ο έλεγχος επιλέγει εκείνη τη μέθοδο που θεωρεί προσφορότερη για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Τα τρία σενάρια που εξετάζονται για τους συντελεστές ΦΠΑ

Μέσα από μία δεξαμενή μέτρων που κανένα δεν είναι εύκολο να υιοθετηθεί, αναζητά η κυβέρνηση τη λύση που θα ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα. Το υπ’ αριθμόν ένα μέτρο ήταν μέχρι χθες η αύξηση του πολύ χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 6,5% στο 8% ή 9,5%, που θα απέφερε έσοδα 120 εκατ. ή 250 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ή ακόμη και στο 13%. Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, εάν αποκλειστούν τα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης που εντάσσονται στον πολύ χαμηλό συντελεστή και κυρίως τα φάρμακα, το όφελος που απομένει είναι πολύ μικρό και μη αποδεκτό από την τρόικα. Πλέον εξετάζεται και η αύξηση του κανονικού συντελεστή 23% κατά μισή μονάδα (να φθάσει στο 23,5%). Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το μέτρο θα αποφέρει έσοδα άνω των 350 εκατ. ευρώ και σίγουρα θα γίνει αποδεκτό από τους δανειστές.

Και αυτό διότι οι πιστωτές δεν θέλουν πολλά και μικρά μέτρα, αλλά ένα μεγάλο και σίγουρο, όπως για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος που ισχύει στα νησιά (μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ κατά 30%) και θα είχε όφελος 347 εκατ. ευρώ, καθώς και η αύξηση του συντελεστή 23% στο 23,5%. Πλέον η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα σενάρια που σχετίζονται με τους συντελεστές ΦΠΑ. Επίσης εξετάζονται παρεμβάσεις στον ΦΠΑ που σχετίζονται με την εισπραξιμότητα και τη φοροδιαφυγή.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Από 4/12/2014 ξεκινούν οι αιτήσεις εταιρειών για το πρόγραμμα πρόσληψης ανέργων

Ξεκινά, 4/12, Πέμπτη, στις 10:00 το πρωί, η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στη δεύτερη φάση του «Προγράμματος επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 25- 66 ετών» του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), με σκοπό τη δημιουργία 6.000 θέσεων (επιπλέον των 5.000, που είχαν αρχικά προκηρυχθεί) εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Δικαιούχοι είναι όλες οι επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που ασκούν οικονομική δραστηριότητα.

Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά μόνο μια αίτηση υπαγωγής και έως δύο θέσεις απασχόλησης.

Δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση έχουν και οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην α' φάση του παρόντος προγράμματος και οι αιτήσεις τους είναι σε στάδιο αναμονής. Στις περιπτώσεις αυτές, οι προηγούμενες αιτήσεις δεν εξετάζονται.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Ανάκτηση δανείων 4–5 δισ. ευρώ με τις βελτιώσεις στο νόμο Κατσέλη

Στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια σε καθυστέρηση, ύψους 4 – 5 δισ. ευρώ, εκτιμούν οι τραπεζίτες ότι θα μπορέσουν να «ανακτηθούν» με τις αλλαγές που προωθούνται στο νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Όπως είχε αποκαλύψει το Capital.gr (συζητούν βελτιώσεις στο νόμο Κατσέλη, 26/11/14), οι τράπεζες συζητούσαν με τους αρμόδιους φορείς διορθώσεις στο νόμο 3869 προκειμένου αυτός να παύσει να αποτελεί «άσυλο» για κακοπληρωτές και να διευκολυνθούν οι διαδικασίες ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, συμπληρωματικά με την εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας που θα ισχύσει από το νέο έτος.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι από τα δάνεια που βρίσκονται σήμερα σε καθυστέρηση άνω των 180 ημερών, το 1/3 έχει υπαχθεί στο νόμο 3869 και από το ποσοστό αυτό περίπου 20% - 30% των οφειλετών χρησιμοποιεί το νόμο για να «παγώσει» τις οφειλές του, χωρίς να έχει στην πραγματικότητα την ιδιότητα του «πτωχού». Με το ξεκαθάρισμα των οφειλετών σε πραγματικά αδύναμους να ανταποκριθούν στα χρέη τους και σε strategic defaulters, βάσει των διορθώσεων στο νόμο Κατσέλη, οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι θα ξεμπλοκάρει το 10% των καθυστερούμενων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι από ένα σύνολο επισφαλών δανείων της τάξεως των 40 δισ. ευρώ, μπορούν να ανακτηθούν 4 δισ. ευρώ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Αυτή ήταν η «Ματιά» της εβδομάδας που μας πέρασε. Δεν θα θέλαμε να σας κουράσουμε περισσότερο.

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για το χρόνο σας και να ανανεώσουμε το ραντεβού μας για την επόμενη εβδομάδα.

Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα σε όλους!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax


efm_728x90