Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
01/12/2014
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα!

Καλή Εβδομάδα!

Να’ μαστε πάλι εδώ για να σας υπενθυμίσουμε όλα τα γεγονότα της εβδομάδας που μας πέρασε.  Μόλις σήμερα, μπήκαμε στον Δεκέμβριο, και είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στα Χριστούγεννα…

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  1. Ψηφίστηκε η τροπολογία για καταχώρηση στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» συμπληρωματικών πινάκων προσωπικού
  2. Παράταση μέχρι και τον Ιούνιο του 2015 για την προστασία της πρώτης κατοικίας
  3. Οφειλές ύψους 333 εκατ. ευρώ εντάχθηκαν στη νέα ρύθμιση
  4. Βήμα - βήμα η διαδικασία υποβολής αίτησης για την ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως και 100 δόσεις
  5. Μειώνουν τις νέες συντάξεις και τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ - «Παγώνουν» οι κύριες συντάξεις και μετά το 2016
  6. Με την εμπορική αξία θα βγαίνουν στους πλειστηριασμούς τα ακίνητα από τέλος του 2015
  7. Οι τέσσερις στρατηγικοί στόχοι της Γ.Γ.Δ.Ε.
  8. ΟΟΣΑ: Χρειάζεται νέο «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος
  9. Φόρος μεταβίβασης ακινήτων στην τιμή του συμβολαίου
  10. Ποιες θα είναι οι νέες πηγές χρηματοδότησης των επιμελητηρίων

 

 

1. Ψηφίστηκε η τροπολογία για καταχώρηση στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» συμπληρωματικών πινάκων προσωπικού

Με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας κ.Βρούτσης και ψηφίστηκε χθες προβλέπεται, η καταχώριση στο «ΕΡΓΑΝΗ» συμπληρωματικών πινάκων προσωπικού ως προς την αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, το αργότερο ως και την ίδια ημέρα της μεταβολής και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους.

Με την τροποποίηση αυτή, καθιερώνεται ψηφιακά μια ιδιαίτερα απλή διαδικασία αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, με την οποία, όμως, διευκολύνεται και βελτιώνεται δραστικά ο έλεγχος της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, ιδίως στις περιπτώσεις ευέλικτων μορφών απασχόλησης μειωμένου ωραρίου (μερική εργασία, εκ περιτροπής εργασία).

'Έτσι σε πραγματικό χρόνο θα υπάρχει απεικόνιση ουσιωδών δεδομένων της αγοράς εργασίας. Παράλληλα, το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» όπως αναφέρετε στην αιτιολογική έκθεση, με τροποποιήσεις όπως η παρούσα, εμπλουτίζεται και βελτιώνεται, με ουσιαστικό στόχο τόσο την απλούστευση των διαδικασιών και την εξάλειψη γραφειοκρατικών βαρών των επιχειρήσεων όσο και την -υψίστης σημασίας- προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και ασφαλισμένων.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2. Παράταση μέχρι και τον Ιούνιο του 2015 για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Την παράταση μέχρι και τον Ιούνιο του 2015, των διατάξεων του νόμου που προστατεύει, υπό προϋποθέσεις, την κύρια κατοικία από τους πλειστηριασμούς εξετάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», το Μέγαρο Μαξίμου δεν αποκλείει τελικά το ενδεχόμενο να δώσει στο άρθρο 2 του νόμου 4224/2013 διάρκεια ζωής άλλους έξι μήνες και συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου του 2015, παρά τις διαβεβαιώσεις των τραπεζών πως δεν θα βγάλουν στο... σφυρί καμία κατοικία. Σχετικές δηλώσεις είχε κάνει στις 11 Νοεμβρίου ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας μετά το τέλος ευρείας σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή των Ευάγγ. Βενιζέλου, Γκίκα Χαρδούβελη, Κ. Σκρέκα και τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank και Eurobank). Τότε ο κ. Σάλλας είχε δηλώσει: «Οι τράπεζες σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να φορτωθούν χαρτοφυλάκιο των 100, των 50, των 70 χιλιάδων και κατά συνέπεια νομίζω ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα ούτε αντιμετωπίζεται από τη δική μας πλευρά, θέμα πλειστηριασμών, σε αυτή τη φάση».

Προϋποθέσεις

Πάντως οι συγκεκριμένες διατάξεις δεν προστατεύουν απολύτως την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Είχαν θεσπιστεί τον Δεκέμβριο του 2013 από τον τότε υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη. Ετσι, δεν έτυχαν θερμής υποδοχής από τους δανειολήπτες, καθώς μόλις 3.000 υπέβαλαν αιτήσεις θέλοντας να διασώσουν τις κατοικίες τους, εντούτοις το Μέγαρο Μαξίμου για καθαρά ψυχολογικούς λόγους και για την αποφυγή ενδοκυβερνητικών αντιδράσεων μελετά το ενδεχόμενο να μην αφήσει το εν λόγω θεσμικό πλαίσιο να λήξει στις 31 Δεκεμβρίου του 2014, όπως άλλωστε προβλέπεται.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. Οφειλές ύψους 333 εκατ. ευρώ εντάχθηκαν στη νέα ρύθμιση

Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των οφειλετών των ασφαλιστικών Ταμείων που ζητούν να ενταχθούν στο νέο σχήμα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Χαρακτηριστικό της μεγάλης ανταπόκρισης των οφειλετών, είναι το γεγονός ότι, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο από την εφαρμογή της νέας ρύθμισης, εκδόθηκαν από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), 12.827 νέες αποφάσεις υπαγωγής για οφειλές συνολικού ύψους 333.754.550,92 ευρώ. Από το σύνολο των αποφάσεων αυτών, 7.737 αφορούν οφειλέτες του ΙΚΑ. 4.209, οφειλέτες του ΟΑΕΕ, 879 οφειλέτες του ΟΓΑ και δυο του ΕΤΑΑ.

Υπενθυμίζεται, ότι για τους οφειλέτες που θα υπαχθούν στα ανωτέρω σχήματα ρύθμισης και θα τηρούν του όρους αυτών, θα αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών και λοιπών μέτρων είσπραξης, ενώ θα χορηγείται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας χωρίς καμία παρακράτηση (ποσό ή ποσοστό). Η προθεσμία υποβολής αίτησης υπαγωγής στο νέο σχήμα ρύθμισης, λήγει στις 31/3/2015 και σύμφωνα με το νόμο για τη νέα ρύθμιση, δεν θα υπάρξει άλλη δυνατότητα διακανονισμού με αυτούς τους όρους. Από την 1/4/2015, μοναδική επιλογή για τους οφειλέτες, θα είναι και πάλι η ρύθμιση οφειλών της "Νέας Αρχής" και της "Πάγιας Ρύθμισης".

 

4. Βήμα - βήμα η διαδικασία υποβολής αίτησης για την ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως και 100 δόσεις

Αιτήσεις ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως και 100 μηνιαίες δόσεις άρχισε να δέχεται  η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Η διαδικασία είναι απλή.

Ο φορολογούμενος μπαίνει με τους προσωπικούς του κωδικούς στον λογαριασμό του στο Τaxis, μέσω της ιστοσελίδας της ΓΓΠΣ (www.gsis.gr).

Στην ενότητα «εφαρμογές Taxisnet» του εμφανίζονται οι εξής επιλογές:

Ρ1 - Αίτηση ρύθμισης με απαλλαγή προσαυξήσεων.

Ρ2 - Αίτηση Πάγιας ρύθμισης.

Ρ3 - Αίτηση ρύθμισης οφειλών με απαλλαγή προσαυξήσεων 2014.

Ρ4 - Αίτηση για διατήρηση ρύθμισης με απαλλαγή προσαυξήσεων του Ν.4152/2013.

Ακολούθως ο φορολογούμενος προχωρεί στην επιλογή «Αίτηση ρύθμισης οφειλών με απαλλαγή προσαυξήσεων 2014».

Αυτόματα εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή η «Υποβολή Αίτησης» και κάνοντας κλικ στην επιλογή «Υποβολή Νέας» εμφανίζεται η καρτέλα με τις βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες εντάσσονται υποχρεωτικά στη ρύθμιση.

 Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. Μειώνουν τις νέες συντάξεις και τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ - «Παγώνουν» οι κύριες συντάξεις και μετά το 2016

Η καταβολή μειωμένων συντάξεων σε όσους θα συνταξιοδοτούνται από την 1η Ιανουαρίου 2015, η αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για λήψη κατώτατης και βασικής σύνταξης τουλάχιστον στα 20 χρόνια από τα 15 και η εξάλειψη των μη ανταποδοτικών παροχών (όπως τα «μπόνους» σε συντάξεις και το ΕΚΑΣ, με τη μορφή του «συμπληρώματος» της σύνταξης τουλάχιστον με τα κριτήρια τα οποία ισχύουν σήμερα) παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές ως μέτρα με άμεσο δημοσιονομικό όφελος.

Τα παραπάνω μέτρα προτάθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ως εναλλακτικά της μείωσης στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις που η κυβέρνηση αποκλείει για πολιτικούς, κοινωνικούς αλλά και δημοσιονομικούς λόγους, αφού τυχόν νέα μείωση θα περιόριζε τα έσοδα από τις παρακρατούμενες εισφορές (μόνο από τις περικοπές που γίνονται στις σημερινές συνταξεις το ΙΚΑ θα έχει το 2015 έσοδα 700 εκατ. ευρώ). Για τους ίδιους λόγους απομακρύνθηκε ενδεχόμενη παρέμβαση στα χαμηλότερα όρια πριν από το 62ο έτος (οι περισσότερες κατηγορίες ασφαλισμένων τα έχουν θεμελιώσει και οι όποιες εξαιρέσεις είτε «σβήνουν» από το 2017 και μετά, είτε αφορούν περιορισμένο αριθμό).

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Με την εμπορική αξία θα βγαίνουν στους πλειστηριασμούς τα ακίνητα από τέλος του 2015

Με την εμπορική τους αξία θα βγαίνουν στους πλειστηριασμούς τα ακίνητα από το τέλος του 2015, σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που ανατρέπει όσα είχαν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους δανειολήπτες, πως ο κόσμος κινδυνεύει να χάσει τα σπίτια του για ένα κομμάτι ψωμί. Η διευκρινιστική ανακοίνωση του Υπ. Δικαιοσύνης επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ του Capital.gr, ενώ αποτελεί μια  δυσάρεστη έκπληξη για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αφού μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει ουδεμία αναφορά από το υπουργείο σε αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της αξίας. Χαρακτηριστικό είναι πως αυτό δεν ειπώθηκε ούτε στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε για την παρουσίαση του νομοσχεδίου , αντίθετα  προβλήθηκε ως επιτυχία ότι ο πλειστηριασμός θα ξεκινάει από τα 2/3 και όχι το 1/3 της αξίας του, όπως ζητούσε η τρόικα. Μόνο που τότε μιλούσαμε για αντικειμενικές αξίες και όχι εμπορικές, οι οποίες ως γνωστόν έχουν κατακρημνιστεί.

Τι λέει

Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανατρέπονται όσα είχαν ανακοινωθεί για τους πλειστηριασμούς ακινήτων. Έτσι τιμή εκκίνησης δεν θα είναι η αντικειμενική αξία του εκπλειστηριαζόμενου ακινήτου αλλά η εμπορική αξία όπως αυτή θα προκύπτει από την εκτίμηση ειδικού συστήματος. Η ρύθμιση θα ισχύει από το τέλος του 2015 και μέχρι τότε οι πλειστηριασμοί θα γίνονται με τις αντικειμενικές αξίες. Δηλαδή όπως λέγεται, απλώς δίνεται μια παράταση και από το τέλος του 2015 «θα βγαίνουν στο σφυρί αντί πινακίου φακής».

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης : «Μέχρι τη δημιουργία του συστήματος υπολογισμού των εμπορικών αξιών για τον  υπολογισμό της αξίας του ακινήτου, υπόψιν λαμβάνονται οι αντικειμενικές αξίες, ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς (εκκίνησης) ορίζεται στα 2/3 αυτής, όπως και κατά το νομοθετικό καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Στο σύστημα αυτό αναφέρθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου κατά την ομιλία του στη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση στις 9 Οκτωβρίου τονίζοντας την διαπραγματευτική επιτυχία της χώρας μας.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Οι τέσσερις στρατηγικοί στόχοι της Γ.Γ.Δ.Ε.

Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, στην ομιλία της στο Athens Law Forum On Taxation, αναφέρθηκε στους τέσσερις στρατηγικούς στόχους που έχει θέσει η Γραμματεία. Συγκεκριμένα:

α) την αύξηση των δημοσίων εσόδων

β) τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής

γ) την ενίσχυση της οικειοθελούς συμμόρφωσης των φορολογουμένων, καθώς και την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες

δ) τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης.

Δείτε το Δελτίο Τύπου Εδώ

 

8. ΟΟΣΑ: Χρειάζεται νέο «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος

Εξαγωγές, επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα είναι το τρίπτυχο που θα μπορέσει να στηρίξει την ανάπτυξη στην Ελλάδα κατά την ερχόμενη διετία, σύμφωνα με τις οικονομικές προβλέψεις του ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, «έπειτα από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης στην Ελλάδα, η ανάπτυξη αναμένεται να είναι θετική το 2014 και να αποκτήσει μια επιπλέον δυναμική κατά τη διετία 2015- 2016. Η ανάκαμψη θα πρέπει να καθοδηγηθεί από τη δυναμική εξέλιξη των εξαγωγών, να ενισχυθεί από την επενδυτική δραστηριότητα και να υποστηριχθεί από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας».

Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι η οικονομική δραστηριότητα ενισχύθηκε το 2014, χάρις στον τουρισμό που ήταν σημαντικός, στη βελτίωση της εμπιστοσύνης και στη σταθεροποίηση της εγχώριας ζήτησης.

Το ποσοστό ανεργίας, παρ' ότι παραμένει σε υψηλά επίπεδα το 2014, γύρω στο 26%, εντούτοις έχει μειωθεί από την πρόσφατη ιστορική κορυφή του και αναμένεται να σημειώσει σταδιακή μείωση για το 2016 φθάνοντας κοντά στο 24%.

Σύμφωνα με την έκθεση ΟΟΣΑ, θα συνεχισθεί η μείωση σε τιμές και μισθούς (εξ' αιτίας μιας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας που παραμένει αχρησιμοποίητη), αλλά με βραδύτερο ρυθμό. Παράλληλα παραμένει αρνητικός ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Φόρος μεταβίβασης ακινήτων στην τιμή του συμβολαίου

Σημαντική ώθηση στην κτηματαγορά δίνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μειώνοντας από το 2015 τη φορολογία στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Στόχος είναι η προσέλκυση ξένων επενδυτών, μέσω της μείωση της φορολογίας των ακινήτων κατά την υπογραφή των συμβολαίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την αποσύνδεση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ) από τις αντικειμενικές αξίες. Από το νέο έτος ο ΦΜΑ θα επιβάλλεται επί της πραγματικής τιμής πώλησης του ακινήτου, όπως αυτός θα αναγράφεται στο συμβόλαιο. Μετά τις πρόσφατες αλλαγές που σχετίζονται με την αποσύνδεση του τεκμηρίου απόκτησης του ακινήτου από την αντικειμενική αξία, έτσι ώστε να μην προκύπτουν –όχι μόνο– επιπλέον επιβαρύνσεις για τους αγοραστές, αλλά και να μην υπάρχει πρόβλημα με το «πόθεν έσχες» τους, έρχεται μία ακόμη διάταξη που θα τονώσει την κτηματαγορά.

Στελέχη της αγοράς θεωρούν αδιανόητο ο φόρος υπεραξίας που καταβάλλει ο πωλητής να υπολογίζεται στην πραγματική τιμή πώλησης, ενώ ο ΦΜΑ να υπολογίζεται επί της αντικειμενικής αξίας. Ταυτόχρονα, το ενδιαφέρον που δείχνουν τον τελευταίο καιρό ιδιώτες επενδυτές για εξοχικές κατοικίες προσκρούει στις δύο τιμές που εμφανίζονται στο συμβόλαιο (αντικειμενική και πραγματική), κάτι το οποίο τους φαίνεται εντελώς παράλογο.

Με την προωθούμενη ρύθμιση ο ΦΜΑ που υπολογίζεται σήμερα με συντελεστή 3% θα επιβάλλεται στην πραγματική τιμή πώλησης και όχι στην αντικειμενική αξία. Επί της ουσίας οι αντικειμενικές αξίες καταργούνται στο σκέλος των μεταβιβάσεων και διατηρούνται μόνο για τον υπολογισμό του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων, των δημοτικών τελών κ.λπ. Με την εφαρμογή όμως του νέου αυτοματοποιημένου συστήματος αντικειμενικών αξιών, το οποίο ουσιαστικά οδηγεί στην ευθυγράμμιση των τιμών (εμπορικών και εφορίας) θα υπάρχει μία αξία με βάση την οποία θα υπολογίζονται όλοι οι φόροι στην ακίνητη περιουσία. Βέβαια, το νέο σύστημα δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί πριν από τον Ιούλιο του 2016.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

10. Ποιες θα είναι οι νέες πηγές χρηματοδότησης των επιμελητηρίων

Αμέσως μετά τις γιορτές θα ξεκινήσει ευρεία διαβούλευση για το γενικότερο εκσυγχρονισμό της επιμελητηριακής νομοθεσίας, όπως είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Γεράσιμος Γιακουμάτος στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, στις Σέρρες, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του σχεδίου νόμου της επιμελητηριακής νομοθεσίας.

Ο υφυπουργός παρέδωσε το σχέδιο νόμου στον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνο Μίχαλο και του ζήτησε εντός οκταημέρου να κάνουν τις παρατηρήσεις τους προκειμένου μετά τη σχετική επεξεργασία να κατατεθεί στη Βουλή το γρηγορότερο δυνατό ώστε να γίνει νόμος του Κράτους.

Ο κ. Γιακουμάτος, σχετικά με τις πρωτοβουλίες για το θεσμό των επιμελητηρίων, τόνισε μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ότι η λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) είχε ατέλειες, αλλά γίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις:

- Υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση για την ηλεκτρονική υποβολή δικαιολογητικών και την έκδοση πιστοποιητικών, χωρίς πλέον να χρειάζεται φυσική παρουσία των επιχειρηματιών. Καταργούμε βήμα - βήμα την γραφειοκρατία.

- Λύθηκε το ζήτημα της ηλεκτρονικής υπογραφής, ενώ προχωράει σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Δίκτυο της ευρωπαϊκής επιχειρηματικότητας και του Μητρώου εκπροσώπησης των επιχειρήσεων.

- Ενισχύεται η χρηματοδότηση των επιμελητηρίων με επικείμενη νομοθετική ρύθμιση, η οποία μεταξύ άλλων θα προβλέπει ότι τα έσοδα θα προκύπτουν από την αρχική καταχώριση (εγγραφή) των υπόχρεων στο ΓΕΜΗ και τα έσοδα για την διατήρηση της μερίδας τους και για την καταχώριση οποιασδήποτε μεταβολής (εκτός από αυτά που καταβάλλονται στην Υπηρεσία ΓΕΜΗ της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή). Επίσης, έσοδα θα λαμβάνονται από ανταποδοτικά τέλη που καταβάλουν τα μέλη για διάφορες υπηρεσίες που προσφέρονται από τα κατά τόπους επιμελητήρια, από την εκπαίδευση, επιμόρφωση και επαγγελματική κατάρτιση των μελών των επιμελητηρίων ή των εργαζομένων τους και από διάφορες πιστοποιήσεις. Τα επιμελητήρια μπορούν να προβαίνουν σε πιστοποιήσεις επαγγελμάτων, να χορηγούν πιστοποιητικά εγγραφής και καταγωγής για διάφορα προϊόντα και να πιστοποιούν τη λειτουργία μεταποιητικών και συναφών δραστηριοτήτων.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος και της σημερινής «ματιάς».

Ευχαριστούμε πολύ όσους μας διάβασαν. Ελπίζουμε να μην βαρεθήκατε και να καταφέραμε να σας θυμίσουμε τις σημαντικότερες ειδήσεις της προηγούμενης εβδομάδας...

Καλημέρα σε όλους!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax


efm_728x90