Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
01/12/2014
Άρθρο: Με μια ματιά - Ο προηγούμενος μήνας

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλό Μήνα σε όλους

Ο πρώτος μήνας του χειμώνα είναι γεγονός… Η πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου μόλις μπήκε και πλησιάζουμε όλο και περισσότερο στις γιορτές των Χριστουγέννων…

Όπως κάθε μήνα, έτσι και τώρα, θα κάνουμε μια ανασκόπηση των γεγονότων του προηγούμενου μήνα.

 

1η εβδομάδα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Από τις 10/11 η ρύθμιση των δόσεων για τα ταμεία
 2. Στο Taxis τα διορθωμένα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ με τις φοροεκπτώσεις
 3. Παράταση Προθεσμίας Υποβολής της ΥΔ των Λογιστών Φοροτεχνικών μέχρι τις 7/11
 4. Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και συναφείς ρυθμίσεις
 5. ΓΓΠΣ: Ολιγόωρη διακοπή των ηλεκτρονικών υπηρεσιών την Τετάρτη 5/11
 6. Στο TaxisNet από τη 1η Νοεμβρίου τα τέλη κυκλοφορίας του 2015
 7. Προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης για 285.000 δικαιούχους εντός του Νοεμβρίου
 8. Αύξηση μισθών από το 2015 - Μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%
 9. Πρόσβαση στο TaxisNet και το φορολογικό μητρώο των πολιτών αποκτούν οι τράπεζες
 10. Ανοίγει ο δρόμος για την ενεργοποίηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου
 11. Ε.Σ.Ε.Ε: Κατατοπιστικές και χρήσιμες διευκρινίσεις του ΥΠΟΙΚ για τα “Νέα Λογιστικά Πρότυπα”
 12. Αντιδρά η Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών στις κυβερνητικές προθέσεις για τις «αδρανείς» επενδύσεις
 13. Εκπνέει στις 31/10 η προθεσμία για τα μητρώα κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών

 

1. Από τις 10/11 η ρύθμιση των δόσεων για τα ταμεία

Από τις 10 Νοεμβρίου θα μπορούν να προσέρχονται οι οφειλέτες στα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση που προβλέπει μέχρι και 100 δόσεις, καθώς η τελική ερμηνευτική εγκύκλιος αναμένεται να σταλεί στα ταμεία μέχρι τις 7 Νοεμβρίου. Προκειμένου να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμισή θα πρέπει να είναι συνεπής στις τρέχουσες εισφορές του.

«Πριν λίγες ημέρες έγινε νόμος του κράτους μια ρύθμιση - ανάσα που ανακουφίζει χιλιάδες οφειλέτες. Συζητήσαμε με τους διοικητές των ταμείων τις τεχνικές λεπτομέρειες και δράσεις προκειμένου μέσα στον μήνα να ξεκινήσει η υπαγωγή στη ρύθμιση. Στόχος είναι να ενισχυθούν τα έσοδα στα ταμεία για να γίνει ένα νέο ξεκίνημα ώστε να δοθεί ένα τέλος σε ένα παρελθόν με ευθύνες του κράτους και των επιχειρήσεων. Θα υπάρξουν διασταυρώσεις και συμψηφισμοί» τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2. Στο Taxis τα διορθωμένα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ με τις φοροεκπτώσεις

Τα διορθωμένα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ, με υπολογισμένες πλέον τις φοροεκπτώσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα, τρίτεκνους, πολύτεκνους, άτομα με αναπηρία άνω του 80%, αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων που το  2013 είχαν κενά, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα θα ανεβάσει εντός της ημέρας στο Taxis η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. 

Σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, οι φοροαπαλλαγές ισχύουν με βάση το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα. Μάλιστα, στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα περιλαμβάνονται όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα, ακόμη και αυτά που δεν φορολογούνται.

Επίσης θα λαμβάνεται υπόψη και η αποζημίωση απόλυσης, ενώ σε περίπτωση που το τεκμαρτό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό, τότε θα προστίθεται η διαφορά στα πραγματικά εισοδήματα.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. Παράταση Προθεσμίας Υποβολής της ΥΔ των Λογιστών Φοροτεχνικών μέχρι τις 7/11


Λόγω του μεγάλου αριθμού των λογιστών φοροτεχνικών οι οποίοι προσέρχονται στην Κεντρική Υπηρεσία και στα Περιφερειακά Τμήματα  για να υποβάλουν την προβλεπόμενη ΥΔ (Ν 4093/2012 & Ν 4111/2013) και πριν την αποστολή του σχετικού αρχείου στο TAXISNET, ανακοινώνουμε ότι προς διευκόλυνσή τους παρατείνεται η προθεσμία  υποβολής της ΥΔ  μέχρι και την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014.

Δείτε το Ημερολόγιο Υποχρεώσεων

 

4. Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και συναφείς ρυθμίσεις

Τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και συναφείς ρυθμίσεις». Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου.
- Καταπολεμάται η λογιστική πολυνομία. Για πρώτη φορά το σύνολο των λογιστικών κανόνων συγκεντρώνεται σε ένα νομοθέτημα διαρθρωμένο με βάση τις βέλτιστες πρακτικές για όλες τις επιχειρήσεις και τους λογιστές. Η κωδικοποίηση που επιτυγχάνεται είναι ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό βήμα, αυξάνει την ασφάλεια δικαίου και μειώνει το διοικητικό βάρος.
- Οι οικονομικές καταστάσεις των ελληνικών επιχειρήσεων με το νέο πλαίσιο γίνονται ευχερώς κατανοητές από τους διεθνείς επενδυτές λόγω της ευθυγράμμισης που επιτυγχάνεται με τις διεθνείς λογιστικές πρακτικές.
- Ολοκληρώνεται η κατάργηση κοστοβόρων και γραφειοκρατικών διαδικασιών του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων που είχε ξεκινήσει με τη θέσπιση του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών.
- Εισάγονται κανόνες τήρησης λογιστικών βιβλίων, ευθυγραμμισμένοι με τις σύγχρονες επιχειρηματικές πρακτικές. Οι κανόνες αυτοί συνεπάγονται μειωμένο κόστος λειτουργίας ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουν τη δυνατότητα διενέργειας ουσιαστικών φορολογικών ή άλλων ελέγχων.
- Διευκολύνεται η ηλεκτρονική τιμολόγηση στη χονδρική και τη λιανική και η συνακόλουθη περαιτέρω μείωση του κόστους συναλλαγών.

Δείτε το Σχέδιο Νόμου

 

5. ΓΓΠΣ: Ολιγόωρη διακοπή των ηλεκτρονικών υπηρεσιών την Τετάρτη 5/11

Προγραμματισμός εργασίας αναβάθμισης:  Σας ενημερώνουμε ότι την Τετάρτη 05/11/2014 στο διάστημα 16:00 – 18:00, λόγω προγραμματισμένων εργασιών αναβάθμισης , υπάρχει η περίπτωση εμφάνισης δυσλειτουργιών ή και διακοπών μικρής διάρκειας (5 έως 10 λεπτών ) των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΓΓΠΣ / ΓΓΔΕ.

 

6. Στο TaxisNet από τη 1η Νοεμβρίου τα τέλη κυκλοφορίας του 2015

Διαθέσιμα στο σύστημα Taxisnet θα είναι από το Σάββατο 1η Νοεμβρίου, τα τέλη κυκλοφορίας του 2015. Μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής οι φορολογούμενοι θα μπορούν να εκτυπώσουν τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

Μέχρι το τέλος του έτους περίπου 5 εκατομμύρια κάτοχοι ΙΧ αυτοκινήτων θα πρέπει να καταβάλουν εφάπαξ τα τέλη, τα οποία κυμαίνονται από 22 έως 1.320 ευρώ, ανάλογα με τον κυβισμό του κινητήρα κάθε οχήματος. Για να εκτυπώσουν οι ιδιοκτήτες των οχημάτων το ειδοποιητήριο των τελών κυκλοφορίας και μετά να το πληρώσουν στην τράπεζα θα πρέπει να εισέλθουν στη ιστοσελίδα www.gsis.gr. Με το που ανοίγει η ιστοσελίδα ανατρέχετε στις «Υπηρεσίες Προς Πολίτες» και επιλέγετε «περισσότερα».

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης για 285.000 δικαιούχους εντός του Νοεμβρίου

Το 92% των αιτήσεων χορήγησης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης που είχαν υποβληθεί μέχρι  το βράδυ της Πέμπτης στο Taxis πήραν το «πράσινο φως» από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και εντός του Νοεμβρίου οι εν λόγω δικαιούχοι θα δουν πιστωμένες τις προκαταβολές στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxis για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης είχε μέχρι χθες δεχθεί 375.000 επισκέψεις φορολογουμένων , με τους 306.089 εξ αυτών να αιτούνται το επίδομα και την προκαταβολή του 25%. Από τις αιτήσεις αυτές απορρίφθηκε το 8% και έλαβαν το «πράσινο φως» οι 282.172 . Οι δικαιούχοι αυτοί θα λάβουν το 25% της προκαταβολής που προβλέπεται το αργότερο έως τις 20 Νοεμβρίου. 

Σημειώνεται πως η προκαταβολή και το επίδομα κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό χωρίς προσκόμιση δικαιολογητικών, ενώ όσοι αγοράσουν παραπάνω από μία φορά πετρέλαιο θέρμανσης δεν θα χρειαστεί να υποβάλλουν ξανά αίτηση.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. Αύξηση μισθών από το 2015 - Μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%

Μειωμένη κατά 30% θα είναι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης με την οποία θα επιβαρύνονται το 2015 και το 2016 οι φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, σύμφωνα με διάταξη που συμπεριελήφθη στην τροπολογία για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αυτό σημαίνει ότι από τις αρχές του έτους χιλιάδες ασφαλισμένοι θα δουν αυξήσεις, έστω και μικρές, στους μισθούς τους.

Η ειδική εισφορά κανονικά θα έπρεπε να καταργηθεί στο τέλος του έτους. Ωστόσο διατηρείται για ακόμη δύο χρόνια και σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου από τη διατήρηση του 70% της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα προκύψει αύξηση δημοσίων εσόδων κατά 1,53 δισ. ευρώ.

Τα οφέλη που θα προκύψουν από τη ρύθμιση αυτή για όσους φορολογουμένους έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα κυμανθούν σε ετήσια βάση:

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Πρόσβαση στο TaxisNet και το φορολογικό μητρώο των πολιτών αποκτούν οι τράπεζες

Απευθείας πρόσβαση στο σύστημα Taxis και το φορολογικό μητρώο των πολιτών φαίνεται πως θα αποκτήσουν σύντομα οι τράπεζες, μέσω του συστήματος "Τειρεσίας". Με βάση τις πληροφορίες της εφημερίδας "Καθημερινή της Κυριακής", η αλλαγή αυτή έχει άμεση σχέση με τις διαδικασίες ρύθμισης των λεγόμενων "κόκκινων δανείων", προκειμένου να συνεκτιμάται και να συνυπολογίζεται η συνολική κατάσταση του φορολογουμένου -εισοδήματα, χρέη προς ταμεία και εφορίες κ.λπ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η συζήτηση διεξάγεται ανάμεσα στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, η οποία και έχει υποβάλει το σχετικό αίτημα εδώ και καιρό. Το μεγαλύτερο "αγκάθι" που πρέπει να ξεπεραστεί έχει να κάνει με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, καθώς η πρόσβαση στα φορολογικά στοιχεία απαγορεύεται δια νόμου. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το πιθανότερο σενάριο είναι ο ενδιαφερόμενος που θα καταθέτει αίτηση ρύθμισης του δανείου του να υποχρεούται να υπογράψει εξουσιοδότηση προς την τράπεζα για πρόσβαση στο φορολογικό του μητρώο.

Ούτως ή άλλως, βήματα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη γίνει. Υπενθυμίζεται ότι, πλέον, το εκκαθαριστικό της εφορίας είναι απαραίτητο ακόμη και για το άνοιγμα ενός απλού τραπεζικού λογαριασμού.

 

10. Ανοίγει ο δρόμος για την ενεργοποίηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου

Τον δρόμο για την ενεργοποίηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου και την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανοίγει η ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.

Η ρύθμιση προβλέπει την κάλυψη της συμμετοχής του Δημοσίου κατά 100 εκατ. ευρώ, μέσω του ΕΤΕΑΝ, το οποίο θα προχωρήσει για τον σκοπό αυτό σε αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου. Το ποσό των 100 εκατ. ευρώ, που είναι ουσιαστικά η συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης, θα προστεθεί στα 100 εκατ. ευρώ που εισφέρει η γερμανική πλευρά μέσω της KfW και θα αποτελέσουν το αρχικό κεφάλαιο του Ταμείου, που θα αξιοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων για κεφάλαια κίνησης που έχουν δοθεί από τις τράπεζες προς ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επόμενο βήμα είναι η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων με τις τράπεζες και σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του Ταμείου βρίσκεται σε τελικό στάδιο με δύο τουλάχιστον από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Μεταξύ άλλων, σημείο διαπραγμάτευσης αποτελεί η αποδοχή από την πλευρά των τραπεζών όρου που θέτει η KfW για επιστροφή του κεφαλαίου που έχει συνεισφέρει, στην περίπτωση που η πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών πέσει κάτω από το CCC. Η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα θέτει τον σχετικό όρο ως απαραίτητη προϋπόθεση, που θα πρέπει να συμπεριληφθεί στις συμβάσεις που θα υπογραφούν με το Ταμείο, στον βαθμό που τον θεωρεί ως ελάχιστη διασφάλιση για να συνεισφέρει τα χρήματα.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

11. Ε.Σ.Ε.Ε: Κατατοπιστικές και χρήσιμες διευκρινίσεις του ΥΠΟΙΚ για τα “Νέα Λογιστικά Πρότυπα”

Μετά από πρωτοβουλία του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΟΙΚ συνάντηση  του φοροτεχνικού συμβούλου της ΕΣΕΕ κ. Α. Μουζάκη με τον Πρόεδρο της Ομάδας Εργασίας για την προπαρασκευή των αναγκαίων προσαρμογών για την υλοποίηση των διατάξεων, σχετικά με τα Νέα Λογιστικά Πρότυπα κ. Κ. Καραμάνη.

Συζητήθηκαν αναλυτικά οι παρατηρήσεις της ΕΣΕΕ που τέθηκαν στη δημόσια διαβούλευση, η οποία σημειωτέον ολοκληρώθηκε χθες και δόθηκαν όλες οι αναγκαίες διευκρινίσεις, αναφορικά με την εισαγωγή ρύθμισης που αφορά στην οδηγία 2013/34/EΕ, με την οποία η χώρα μας έχει την υποχρέωση να εισάγει στο Εθνικό της Δίκαιο. Η εν λόγω οδηγία θα εισαχθεί στο Εθνικό μας Δίκαιο με το σχέδιο νόμου «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και συναφείς ρυθμίσεις».

Τα Νέα Λογιστικά Πρότυπα εκσυγχρονίζουν τους κανόνες λογιστικής τυποποίησης, χωρίς να διαταράσσουν τη λειτουργία των λογιστηρίων των επιχειρήσεων από την 1.1.2015, αφού λαμβάνεται μέριμνα ως προς αυτό, όπως μας διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας.

Δεν αλλάζει δηλαδή η λογιστική καθημερινότητα την 1η Ιανουαρίου 2015. Οι επιχειρήσεις μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το σχέδιο λογαριασμών του ΕΓΛΣ και δεν υποχρεώνονται να αλλάξουν τη λοιπή λογιστική τους οργάνωση.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

12. Αντιδρά η Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών στις κυβερνητικές προθέσεις για τις «αδρανείς» επενδύσεις

Την αντίδραση της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών προκάλεσαν οι προθέσεις της κυβέρνησης για εκσυγχρονισμό, την επέκταση και την επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου του ν. δ. 1195/1942 «Περί παραγραφής υπέρ του Δημοσίου καταθέσεων παρά Τραπέζαις και άλλων τινών αξιών και απαιτήσεων», με παραγραφή υπέρ του Δημοσίου των τυχόν μη αποδοθέντων μέχρι σήμερα ποσών από τον χρηματοπιστωτικό και ασφαλιστικό τομέα της οικονομίας.

Σημειώνεται πως μετά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις αδρανείς καταθέσεις που μέσα στο 2014 απέφερε στα κρατικά ταμεία έσοδα 36,8 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και να επεκτείνει την παραγραφή υπέρ του Δημοσίου και για ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και ασφαλιστικά προϊόντα που βρίσκονται σε «αδράνεια» για περισσότερα από 20 έτη σε χαρτοφυλάκια που διαχειρίζονται τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, χρηματιστηριακές εταιρείες και εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων.

Έτσι, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη συστάθηκε στο υπουργείο Οικονομικών νομοπαρασκευαστική επιτροπή, για την μελέτη, τον εκσυγχρονισμό, την επέκταση και την επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου του ν. δ. 1195/1942 «Περί παραγραφής υπέρ του Δημοσίου καταθέσεων παρά Τραπέζαις και άλλων τινών αξιών και απαιτήσεων», ώστε το 72 ετών διάταγμα να επικαιροποιηθεί πλήρως.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

13. Εκπνέει στις 31/10 η προθεσμία για τα μητρώα κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών

Εκπνέει στις 31 Οκτωβρίου 2014 η προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή των απαιτούμενων στοιχείων για την κατάρτιση των φακέλων των μητρώων κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών.

Συγκεκριμένα, οι κηδεμόνες σχολαζουσών κληρονομιών υποχρεούνται έως τις 31 Οκτωβρίου 2014 να αναγγείλουν την ύπαρξη των κληρονομιών για τις οποίες είναι υπεύθυνοι στην αρμόδια αρχή και να προσκομίσουν τα στοιχεία σε έντυπη και σε ηλεκτρονική μορφή. Σε περίπτωση που  παρέλθει άπρακτη η προθεσμία θα επιβληθούν κυρώσεις και οι κηδεμόνες θα αντικατασταθούν.

Οι σχολάζουσες κληρονομιές, δηλαδή οι κληρονομιές εκείνες που δεν έχουν γίνει αποδεκτές ή δεν έχουν βρεθεί οι κληρονόμοι τους ανέρχονται σε περίπου 2.017 και η αξία της περιουσίας τους (κινητής και ακίνητης) ξεπερνά τα 28 εκατ. ευρώ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2η Εβδομάδα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Μείωση κατά 30% των προστίμων της Επιθεώρησης Εργασίας
 2. Χωρίς επιβολή προστίμου οι διορθώσεις του Ε9
 3. ΓΓΔΕ: Διαθέσιμα στους πολίτες τα έντυπα τελών κυκλοφορίας 2015
 4. Έως τις 18/11 οι αιτήσεις για χορήγηση οικογενειακών επιδομάτων
 5. Ερχονται φοροελαφρύνσεις και κατάργηση τεκμηρίων διαβίωσης για τα εισοδήματα του 2015
 6. Επιταχύνεται η διαδικασία συμψηφισμού των επιστροφών φόρων με οφειλές προς τα Ταμεία
 7. Τρόπος ρύθμισης για χιλιάδες «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια - Πληρωμή τώρα του 70% του ποσού και το υπόλοιπο 30% σε 10 ή 15 χρόνια
 8. Επέκταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% προωθεί η κυβέρνηση
 9. "Πάγωμα" των κατασχέσεων για χρέη κάτω των 300.000 ευρώ μέχρι τα Χριστούγεννα
 10. Καλύτερες των εκτιμήσεων οι επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών

 

1. Μείωση κατά 30% των προστίμων της Επιθεώρησης Εργασίας

Μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 30% τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε εργοδότες για μη καταβολή δεδουλευμένων, για παραβίαση του ωραρίου και για θέματα ασφάλειας και υγιεινής, σύμφωνα με διάταξη που ετοιμάζει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης σε συνεργασία με τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), Κώστα Πανταζή.

Σήμερα τα εν λόγω πρόστιμα κυμαίνονται μεταξύ των 1.500 ευρώ και των 50.000 ευρώ, ανάλογα με την παράβαση που επιτελεί μία επιχείρηση αλλά και το μέγεθος της.

Ωστόσο, σύμφωνα όσα αναφέρουν έμπειρα στελέχη του ΣΕΠΕ στο Capital.gr, τη μεγαλύτερη “εισπραξιμότητα” έχουν εκείνα τα πρόστιμα τα οποία δεν ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ, μιας και το 70% αυτών πληρώνονται.

Συνεπώς θα υπάρχει μία τάση, με τη νέα νομοθεσία, τα περισσότερα πρόστιμα να συγκλίνουν προς το παραπάνω επίπεδο έτσι ώστε να εισπράττονται. Ταυτόχρονα, θα αυξηθεί το χρονικό περιθώριο συμμόρφωσης του εργοδότη με τη νομοθεσία μέχρι να του επιβληθεί το πρόστιμο.

Εκτός από τις ελαφρύνσεις στα πρόστιμα που επιβάλλονται στην εργοδοσία για παραβάσεις της αναφορικά με μη – πληρωμή δεδουλευμένων, την τήρηση του ωραρίου, το Υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει άλλες δύο διατάξεις.

Μια εξ αυτών θα προβλέπει ότι η Οικονομική Αστυνομία θα μπορεί να επιβάλλει πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία (10.500 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο) πέρα από τη “διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη εγκλημάτων που τελέστηκαν σε βάρος των συμφερόντων του δημοσίου και την Εθνικής Οικονομίας ή έχουν τα χαρακτηριστικά του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος, καθώς και οποιαδήποτε εγκλήματα διαπράττονται με τη χρήση του διαδικτύου.”

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2. Χωρίς επιβολή προστίμου οι διορθώσεις του Ε9

Χωρίς πρόστιμα θα μπορούν οι φορολογούμενοι να διορθώνουν ή να υποβάλουν δηλώσεις Ε9 της τελευταίας πενταετίας.

Η επικεφαλής της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Σοφία Σεχπερίδου ετοιμάζεται να ανοίξει από την ερχόμενη εβδομάδα τις ηλεκτρονικές πύλες του Taxisnet για την υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 και ΦΑΠ 2010, για την υποβολή αρχικών δηλώσεων Ε9 και ΦΑΠ για τα έτη 2011, 2012 και 2013 καθώς και για αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για το 2014.

Βούληση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου, είναι να μην επιβληθούν πρόστιμα σε κανένα φορολογούμενο που θα κάνει διόρθωση εκ των υστέρων στην εικόνα της περιουσιακής του κατάστασης ούτε καν για όσους προχωρήσουν με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση στην υποβολή του Ε9 για το 2010.

 

3. ΓΓΔΕ: Διαθέσιμα στους πολίτες τα έντυπα τελών κυκλοφορίας 2015

Μέσω του συστήματος TAXISnet, μπορούν οι πολίτες να εκτυπώσουν τα έντυπα τελών κυκλοφορίας για το 2015 τα οποία αφορούν σε 6,3 εκατ.οχήματα (επιβατικά, δίκυκλα, φορτηγά αυτοκίνητα, λεωφορεία δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης).

Συγκεκριμένα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εκτυπώσουν:

Α) είτε ως πιστοποιημένοι χρήστες, με τους προσωπικούς τους κωδικούς (www.gsis.gr -> υπηρεσίες προς πολίτες -> τέλη κυκλοφορίας)

B) είτε ως μη πιστοποιημένοι χρήστες, καταχωρώντας τον Α.Φ.Μ. και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος τους (www.gsis.gr -> υπηρεσίες προς πολίτες -> περισσότερα ->ΝΕΟ: Εκτύπωση Εντύπων Τελών Κυκλοφορίας και Κατάσταση Οχημάτων-> Χωρίς Κωδικούς TaxisNet)

Όσοι πολίτες δεν έχουν άμεση πρόσβαση στο διαδίκτυο, μπορούν με τον Α.Φ.Μ. και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος τους, να μεταβούν στις τράπεζες και να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας λαμβάνοντας τη σχετική απόδειξη.

Η εμπρόθεσμη καταβολή τελών κυκλοφορίας είναι μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2014.

 

4. Έως τις 18/11 οι αιτήσεις για χορήγηση οικογενειακών επιδομάτων

Στις 18 Δεκεμβρίου θα εισπράξουν το οικογενειακό επίδομα που τους αναλογεί, μαζί με την πληρωμή του τέταρτου τριμήνου, όσοι δικαιούχοι υποβάλλουν αίτηση Α21 έως τις 18 Νοεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του διοικητή του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), Ξενοφώντα Βεργίνη.

Παράλληλα, η διοίκηση του Οργανισμού υπενθυμίζει ότι, οι δικαιούχοι οικογενειακών επιδομάτων που έλαβαν προκαταβολή για το πρώτο τρίμηνο του 2014, είτε η προκαταβολή αφορά το Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων, είτε το Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών, είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν νέες αιτήσεις Α21 για το τρέχον έτος, με δεδομένο ότι οι αιτήσεις Α21 του 2013, δεν λαμβάνονται υπόψη.

Συνιστά ακόμη στους πολίτες, να προβαίνουν σε εκτύπωση του εντύπου Α21 και σε έλεγχο των στοιχείων που έχουν δηλώσει και σε περίπτωση που διαπιστώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις να προβαίνουν άμεσα σε διόρθωση - τροποποίηση του Α21, προκειμένου να μην καθυστερήσει η πληρωμή τους.

 

5. Ερχονται φοροελαφρύνσεις και κατάργηση τεκμηρίων διαβίωσης για τα εισοδήματα του 2015

Την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης για τα εισοδήματα του 2015, τη μείωση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων, των συντελεστών φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων, καθώς και των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, στην ομιλία στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Ο υφυπουργός ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η «μετάβαση στην εποχή χωρίς τεκμήρια, χάρη στην προετοιμασία που έχει γίνει με την αξιοποίηση πληροφοριών και την υιοθέτηση σύγχρονων ελεγκτικών εργαλείων, ελπίζω από τα εισοδήματα του 2015».

Ο κ. Μαυραγάνης τόνισε επίσης ότι η επικείμενη αξιολόγηση της τρόικας που σηματοδοτεί το τέλος του Μνημονίου οφείλει να ολοκληρωθεί εγκαίρως, καθώς τα δημοσιονομικά στοιχεία αλλά και η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις εξασφαλίζουν ότι η κυβέρνηση τηρεί τα συμφωνηθέντα. «Ανάλογη πρέπει να είναι και η στάση των εταίρων, καθώς η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και των stress test των τραπεζών δεν μπορεί παρά να ανοίξει τον δρόμο για να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα στις 27 Νοεμβρίου 2012», σημείωσε ο υφυπουργός.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Επιταχύνεται η διαδικασία συμψηφισμού των επιστροφών φόρων με οφειλές προς τα Ταμεία

Ταχύτερα αναμένεται να κινηθεί από το τέλος της εβδομάδας η διαδικασία συμψηφισμού των απαιτήσεων των φορολογουμένων από επιστροφές φόρων με τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως είπε η Κ.Σαββαΐδου μιλώντας στο φόρουμ, που διοργανώνει η Φορολογική Επιτροπή του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Οπως επισήμανε από το βήμα του 6ου Thessaloniki Tax Forum η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), Κατερίνα Σαββαϊδου, «μόλις πρόσφατα υπογράφηκε και η απόφαση για την τροποποίηση του τρόπου συμψηφισμού των απαιτήσεων των φορολογουμένων με τις οφειλές τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία και η ΓΓΔΕ θα είναι έτοιμη στο τέλος της εβδομάδας ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία συμψηφισμού στις ΔΟΥ και άρα και επιστροφής των φόρων».

Ερωτηθείσα ειδικά για τον πιστωτικό ΦΠΑ, επισήμανε μάλιστα, ότι σε περίπτωση που οι έλεγχοι δεν φέρουν στην επιφάνεια κωλύματα, η επιστροφή του στις δικαιούχους εξαγωγικές επιχειρήσεις μπορεί να γίνεται ακόμη και εντός ενός μηνός.

Η ίδια γνωστοποίησε ότι μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη η εφαρμογή για την ένταξη στη νέα ρύθμιση εξόφλησης -σε 100 δόσεις- των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, οπότε οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση ηλεκτρονικά για να ενταχθούν στο νέο σύστημα ρυθμίσεων.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Τρόπος ρύθμισης για χιλιάδες «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια - Πληρωμή τώρα του 70% του ποσού και το υπόλοιπο 30% σε 10 ή 15 χρόνια

Σε προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται η ρύθμιση για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια που υπολογίζονται σε περίπου 27 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο απερχόμενος υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, παρουσιάζοντας παράλληλα τις λεπτομέρειες της ρύθμισης για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια που υπολογίζονται σε 40 δισ. ευρώ.

Με βάση τον σχεδιασμό που έχει ήδη κάνει το υπ. Ανάπτυξης για τα στεγαστικά δάνεια, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να «σπάσουν» σε δύο τμήματα, ανάλογα με την τρέχουσα αξία των ακινήτων και την αξία που είχαν όταν αυτά αγοράστηκαν και δόθηκε το δάνειο.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το πρωί ο απερχόμενος υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει ένα πλαίσιο κατά το οποίο οι υπερήμεροι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων θα μπορούν να αποπληρώνουν κανονικά το τμήμα του δανείου τους που αφορά την τρέχουσα εμπορική αξία, ενώ η αποπληρωμή της υπερβάλλουσας εμπορικής αξίας θα μετατίθεται στο μέλλον.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το τμήμα της τρέχουσας εμπορικής αξίας θα πληρώνεται εντόκως ενώ η πληρωμή για το υπολειπόμενο τμήμα θα καθοριστεί από μελλοντικές αποφάσεις.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. Επέκταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% προωθεί η κυβέρνηση

Την επέκταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% και σε άλλους κλάδους πέραν της εστίασης φέρεται να εξετάζει η Κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που εντείνονται οι πιέσεις της τρόικας για κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει σήμερα σε νησιωτικές περιοχές της Ελλάδος.

Το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ ζητούν την μεταρρύθμιση του υφιστάμενου καθεστώτος ΦΠΑ στην Ελλάδα, που ισχύει από το 1987, και εστιάζουν στην ανάγκη υιοθέτησης ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες στο σύνολο της χώρας.

Υπενθυμίζεται πω σχέδιο που είχαν επεξεργαστεί στο παρελθόν τεχνικά κλιμάκια της τρόικα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η αντικατάσταση των τριών συντελεστών (υπερμειωμένου 6,5%, του μειωμένου 13% και του κανονικού 23%), από έναν ενιαίο συντελεστή του 15,5% θα έχει ουδέτερο δημοσιονομικό κόστος.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. "Πάγωμα" των κατασχέσεων για χρέη κάτω των 300.000 ευρώ μέχρι τα Χριστούγεννα

Σε πάγωμα των κατασχέσεων για χρέη μέχρι 300.000 ευρώ προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία με τις 100 δόσεις, προχωρά ατύπως το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα», η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαϊδου, έδωσε άτυπη εντολή να μη γίνονται κατασχέσεις στους λεγόμενους «μικρούς» οφειλέτες μέχρι να ανοίξει η ειδική εφαρμογή για την ένταξή τους στη ρύθμιση που θα τους επιτρέπει να πληρώσουν μέχρι και σε 100 δόσεις. Το «πάγωμα» των κατασχέσεων δεν αφορά όσους χρωστούν περισσότερα από 300.000 ευρώ. Αντίθετα, στις περιπτώσεις αυτές συνήθως επιστρατεύονται κατασχέσεις ακινήτων, τις οποίες ωστόσο οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ακυρώσουν μπαίνοντας στη ρύθμιση. Δηλαδή, ακόμη κι αν γίνει κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων τώρα, μόλις τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση και ο οφειλέτης ξεκινήσει να πληρώνει, θα μπορεί να πάρει πίσω την περιουσία του.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

10. Καλύτερες των εκτιμήσεων οι επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών

Θετικά αποτιμά η Goldman Sachs τις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών στα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για ένα «αναμφισβήτητα ένα καλύτερο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα».

Η επενδυτική τράπεζα υπογραμμίζει πως και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες πέρασαν την επίσημη αξιολόγηση της ΕΚΤ, χωρίς να απαιτηθεί να αντλήσουν πρόσθετα κεφάλαια, παρά του ότι αρχικά συγκαταλέγονταν από τους επενδυτές στα ιδρύματα μεταξύ των «πιο πιθανό να αποτύχουν» στα τεστ της ΕΚΤ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3η Εβδομάδα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1.       Σε λειτουργία οι εφαρμογές για τη διόρθωση του Ε9
 2. ΓΓΔΕ: Real Time ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών με 56 χώρες
 3. Από 15 Νοεμβρίου οι αιτήσεις για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα - Όλη η απόφαση
 4. Την Παρασκευή αναμένεται να ανοίξει η εφαρμογή στο Taxis για τις διορθώσεις στο Ε9
 5. Εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων o ΕΝ.Φ.Ι.Α
 6. Έτοιμες οι τράπεζες για τη ρύθμιση «κόκκινων» δανείων
 7. Νέα μείωση 10% στις επικουρικές συντάξεις το 2015
 8. Επίσπευση συμψηφισμών επιστροφών φόρου εισοδήματος & ΦΠΑ με ασφαλιστικές εισφορές
 9. Στο ΦΕΚ η ρύθμιση για τις 100 δόσεις για οφειλές στην εφορία – Όροι και προϋποθέσεις υπαγωγής
 10. Η εγκύκλιος για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών
 11. Σταϊκούρας: Κοινωνικό μέρισμα και το 2015, ανάλογο της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων
 12. Μειώσεις φορολογικών συντελεστών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προαναγγέλει ο Γ. Μαυραγάνης

 

1.  Σε λειτουργία οι εφαρμογές για τη διόρθωση του Ε9

«Άνοιγμα» Εφαρμογών Ο.Π.Σ. Περιουσιολογίου (Δ.ΗΛΕ.Δ / Γ.Γ.Δ.Ε.)

 • Τροποποιητικών Δηλώσεων Εν.Φ.Ι.Α. έτους 2014 και Αρχικών Δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 έτους 2014 για φυσικά και νομικά πρόσωπα.
 • Αρχικών Δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 ετών 2011 έως και 2013 για φυσικά και νομικά πρόσωπα.
 • Αρχικών και Τροποποιητικών Δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 έτους 2010 για φυσικά πρόσωπα.

 

2. ΓΓΔΕ: Real Time ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών με 56 χώρες

Στην σύσταση Τμήματος Αυτόματης Ανταλλαγής Φορολογικών Πληροφοριών στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προχώρησε η επικεφαλής της ΓΓΔΕ Κατερίνα Σαββαΐδου σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τη συνεργασία της ελληνικής φορολογικής διοίκησης με τα 56 κράτη που η Ελλάδα έχει ήδη συνομολογήσει συμβάσεις διπλής φορολογίας, αλλά και να εξασφαλίσει την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των 15 πολυμερών συμφωνιών για την φορολόγηση τόκων που έχει υπογράψει η χώρα με "φορολογικούς παραδείσους".

Σύμφωνα με την απόφαση της κ. Σαββαΐδου που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στην Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ανθρώπινου Δυναμικού της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων συστήνεται από την 1η Δεκεμβρίου 2014 Τμήμα Αυτόματης Ανταλλαγής Φορολογικών Πληροφοριών.

Στόχος είναι να προωθηθεί η αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών στο πλαίσιο της διεθνούς διοικητικής συνεργασίας της ΓΓΔΕ, για την ταχεία και αποτελεσματική αξιοποίηση των ανταλλασσόμενων πληροφοριών, καθώς και την εκπλήρωση των σχετικών υποχρεώσεων της χώρας, όπως αυτές προκύπτουν από τις διεθνείς συμφωνίες στις οποίες προβλέπεται η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών.

1.Η συλλογή, η αποστολή και η λήψη πληροφοριών μέσα από ασφαλείς πύλες ηλεκτρονικής διακίνησης κρυπτογραφημένων πληροφοριών, καθώς και η αρχειοθέτηση, η διαβάθμιση και η ανάκτησή τους με ηλεκτρονικό τρόπο.

2.Η ανάπτυξη και η διαρκής επικαιροποίηση των απαιτούμενων ηλεκτρονικών εφαρμογών, σχετικά με την ανταλλαγή (συλλογή, αποστολή και λήψη), την αρχειοθέτηση, την διαβάθμιση και την ανάκτηση των δεδομένων, καθώς και με την αντιμετώπιση της περίπτωσης απώλειας ή διαρροής δεδομένων.

3.Η λήψη των απαιτούμενων οργανωτικών και τεχνικών μέτρων για την ασφάλεια των δεδομένων και την προστασία τους από τυχαία ή αθέμιτη καταστροφή, τυχαία απώλεια, αλλοίωση, απαγορευμένη διάδοση ή πρόσβαση, σύμφωνα με τους κανόνες του Πλαισίου Ασφαλείας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης Υπουργείου Οικονομικών.

4. Ο καθορισμός των αναγκαίων εσωτερικών διαδικασιών και των διαδικασιών της ειδικής πιστοποίησης εξουσιοδοτημένων προσώπων για την πρόσβαση με διαβάθμιση στα δεδομένα, σύμφωνα με τους κανόνες του Πλαισίου Ασφαλείας της ΓΓΠΣ προκειμένου να διασφαλίζεται η συνεργασία με τη Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (Δ.Ο.Σ.) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.), την Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης της ίδιας Γενικής Γραμματείας και τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης, για την άμεση αξιοποίηση των φορολογικών πληροφοριών, καθώς και με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΠΣ για την ασφάλεια των δεδομένων, και, επίσης, με οποιαδήποτε άλλη αρχή ή υπηρεσία.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. Από 15 Νοεμβρίου οι αιτήσεις για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα - Όλη η απόφαση

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε από το βράδυ της Παρασκευής όλη η κοινή απόφαση των Γκίκα Χαρδούβελη και Γιάννη Βρούτση για την πιλοτική εφαρμογή της χορήγησης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 13 δήμων της χώρας.

Σύμφωνα με την απόφαση οι κάτοικοι των δήμων αυτών που πληρούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση από τις 15 Νοεμβρίου, ενώ όλη η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση και να την υποβάλλουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή που θα δημιουργήσει η ΗΔΙΚΑ ΑΕ. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα το οποίο θα δίδεται σε όποιους πληρούν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, θα καταβάλλεται απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου. Μέχρι να γίνει η κατάθεση, θα προηγούνται ηλεκτρονικές διασταυρώσεις από τη ΗΔΙΚΑ αλλά και τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ενώ για την εξεύρεση των δικαιούχων, θα παίξει ρόλο και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Εκτός από τα εισοδηματικά κριτήρια και τα περιουσιακά, η απόφαση θεσπίζει και διαδικασία «κοινωνικής έρευνας». Σύμφωνα με την απόφαση, «είναι η διαδικασία της διερεύνησης των συνθηκών διαβίωσης των ωφελούμενων μονάδων, η οποία διενεργείται από Κοινωνικό Λειτουργό και μπορεί να περιλαμβάνει επιτόπιες επισκέψεις όπου απαιτείται. Επιπρόσθετα, η κοινωνική έρευνα αποτελεί τμήμα του σχεδίου δράσης κοινωνικής ένταξης ή και εργασιακής ένταξης/επανένταξης όπου απαιτείται.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. Την Παρασκευή αναμένεται να ανοίξει η εφαρμογή στο Taxis για τις διορθώσεις στο Ε9

Την Παρασκευή αναμένεται να ανοίξει στο Taxis η ηλεκτρονική εφαρμογή για τις διορθώσεις του εντύπου Ε9 ετών 2011, 2012, 2013.

Κανονικά η εφαρμογή για τις τροποποιητικές δηλώσεις θα έπρεπε να παραμείνει ανοικτή έως τις 30 Νοεμβρίου, ωστόσο η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου έχει ζητήσει ήδη από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να παραταθεί ο χρόνος υποβολής των διορθωτικών δηλώσεων.

Τις σχετικές αναφορές έκανε την Τετάρτη η κ. Σαββαΐδου σε ημερίδα ενημέρωσης για το Ε9 που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σε συνεργασία με τις ομοσπονδίες των φοροτεχνικών.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. Εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων o ΕΝ.Φ.Ι.Α

Ο ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να ενταχθεί στο σύνολό του στη τελευταία ρύθμιση των 100 δόσεων, τονίζει σε ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδοντας τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει η ΓΓΔΕ με απόφασή της που εκδόθηκε μόλις πριν δύο ημέρες. Μόνο η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ, του Σεπτεμβρίου, μπορεί εφόσον δεν έχει πληρωθεί να μπει στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Οι υπόλοιπες δόσεις ή θα πληρωθούν ή θα μπουν στην πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων.

 

6. Έτοιμες οι τράπεζες για τη ρύθμιση «κόκκινων» δανείων

Το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, οι πλειστηριασμοί ακινήτων, η κατάσταση των τραπεζών μετά τα stress tests και η τόνωση της ρευστότητας στην αγορά βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, δήλωσε ότι συμφωνεί με τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια, τονίζοντας ότι οι τράπεζες έχουν ολοκληρώσει όλη την απαραίτητη προετοιμασία σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να εφαρμόσουν άμεσα τον νέο νόμο. Ο κ. Σάλλας ανέφερε ότι συζητήθηκε επίσης η κατάσταση των τραπεζών και τα αποτελέσματα των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τα οποία: «ήταν μια πολύ επιτυχής εξέλιξη και μετά από αυτήν ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση της οικονομίας». Σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας σημείωσε ότι με δεδομένο πως το 2015 προβλέπεται χρονιά ανάπτυξης, με τη μεγέθυνση της οικονομίας κατά 2% με 3%, «οι τράπεζες θα είναι σε θέση να στηρίξουν αυτό το πλάνο». Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα των πλειστηριασμών, ο κ. Σάλλας τάχθηκε κατά της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας: «οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν θέμα πλειστηριασμών, δεν υπάρχει λόγος, δεν πρέπει να γίνει και δεν βλέπω να γίνεται κάτι τέτοιο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Νέα μείωση 10% στις επικουρικές συντάξεις το 2015

Νέα μείωση, της τάξεως του 10%, αναμένεται να δουν το 2015 στις επικουρικές συντάξεις οι ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ).

Σε δήλωσή του στα Νέα, ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ Θανάσης Καποτάς τονίζει ότι η επερχόμενη νέα μείωση στις επικουρικές συντάξεις (πέραν του 5,2% που έγινε από 17/1/2014) θα είναι της τάξεως του 10%.

Τα στοιχεία του εννεαμήνου 2014 «φωτογραφίζουν» πιο δυσοίωνη την κατάσταση για το 2015 με τις εισφορές στο 1,5 δισ. ευρώ και τις παροχές στα 2,15 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα εννεαμήνου στο ΕΤΕΑ κλείδωσε στα 305 εκατ. ευρώ και για το 2015 φαίνεται να κλείνει στα 350 εκατ. ευρώ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. Επίσπευση συμψηφισμών επιστροφών φόρου εισοδήματος & ΦΠΑ με ασφαλιστικές εισφορές

Με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών και τη μείωση των καθυστερήσεων, όσων αφορά τον συμψηφισμό των επιστροφών φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ με ασφαλιστικές εισφορές, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, εξέδωσε εγκύκλιο, με την οποία μεταξύ άλλων ορίζεται ότι:                                               

α) Για τη διενέργεια συμψηφισμών θα χρησιμοποιείται η βάση δεδομένων Ασφαλιστικών Οφειλών στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.).

β) Τα αιτήματα συμψηφισμού οφειλών στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης θα υποβάλλονται προς την Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., κεντρικά από τη ΔΗΛΕΔ και στην περίπτωση αυτή το αποτέλεσμα της επεξεργασίας θα επιστρέφει εντός 3 ημερών.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Στο ΦΕΚ η ρύθμιση για τις 100 δόσεις για οφειλές στην εφορία – Όροι και προϋποθέσεις υπαγωγής

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει ο οφειλέτης να έχει υποβάλει τις προβλεπόμενες από τον νόμο φορολογικές δηλώσεις, ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης. Εφόσον κατά τη διενέργεια των αυτοματοποιημένων ελέγχων από την ηλεκτρονική εφαρμογή προκύψει εκκρεμότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης, αυτή πρέπει πρώτα να τακτοποιηθεί και στη συνέχεια ο οφειλέτης δύναται να υποβάλει αίτηση υπαγωγής. Για την υπαγωγή σε αριθμό δόσεων άνω των 72 έως και 100, το ποσό της συνολικά ρυθμιζόμενης βασικής οφειλής δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 15.000.

Οι οφειλέτες που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση «τελευταίας ευκαιρίας» και τηρούν τους όρους της ρύθμισης αυτής τυγχάνουν αναδρομικά των εκπτώσεων και των πρόσθετων ευεργετημάτων του ν. 4305/2014. Ειδικότερα για τους οφειλέτες που επιλέξουν να υπαγάγουν την εναπομένουσα ρυθμισμένη οφειλή τους στη ρύθμιση του ν. 4305/2014, οι ανωτέρω εκπτώσεις δύνανται να χορηγηθούν μετά την καταβολή της πρώτης δόσης αυτής. Για όσους οφειλέτες δεν επιλέξουν με σχετική αίτηση και έως την 31η Μαρτίου 2015 την υπαγωγή τους στη ρύθμιση του ν.4305/2014 ή την διατήρηση της ρύθμισης του ν. 4152/2013, θεωρείται ότι έχουν επιλέξει τη διατήρηση της ρύθμισης του ν. 4152/2013 με τα σχετικά ευεργετήματα του ν. 4305/2014. Αίτηση για διατήρηση της ρύθμισης του ν. 4152/2013 υποβάλλεται άπαξ έως τις 31.03.2015.

Οι απαλλαγές διενεργούνται για τις οφειλές που είναι βεβαιωμένες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες και στα Ελεγκτικά Κέντρα, επί των εξοφλημένων δόσεων ρύθμισης, με Ατομικό Φύλλο Έκπτωσης (ΑΦΕΚ), το οποίο συντάσσεται από τον αρμόδιο για τη χορήγηση της ρύθμισης «τελευταίας ευκαιρίας» Προϊστάμενο, ο οποίος ελέγχει και την τήρηση των όρων της, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4152/13 και της απόφασης ΓΓΔΕ ΠΟΛ 1111/2013, λαμβάνοντας υπόψη το προτεινόμενο προς επιστροφή ποσό από την ηλεκτρονική εφαρμογή.

Το ΑΦΕΚ εκκαθαρίζεται και εξοφλείται από το τμήμα Εσόδων της υπηρεσίας όπου είναι βεβαιωμένη η οφειλή, εντός 90 ημερών από την ημερομηνία που ορίζεται στο πρώτο εδάφιο του ν. 4305/2014. Το συνολικό επιστρεφόμενο ποσό πιστώνεται κατά προτεραιότητα στις δόσεις της ρύθμισης.

Για τις οφειλές που είναι βεβαιωμένες στα Τελωνεία με την έκδοση απόφασης απαλλαγής προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής και στην περίπτωση που προκύψει υπόλοιπο προς επιστροφή ποσό θα διενεργείται με τη διαδικασία επιστροφής αχρεωστήτως εισπραχθέντων.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

10. Η εγκύκλιος για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Από τη Δευτέρα θα μπορούν οι οφειλέτες των Ταμείων να υποβάλλουν αίτηση για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους μετά την υπογραφή της σχετικής ερμηνευτικής εγκυκλίου από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η οποία αναρτάται στη «Διαύγεια», οι οφειλές δύνανται να ρυθμιστούν σε έως και 100 δόσεις με μειωμένο επιτόκιο 4,5% από την 1η Ιανουαρίου του 2013. 

Το ποσοστό της έκπτωσης επί των νομίμων προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων, (όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί στις 31/12/12), κυμαίνεται από 100% στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής των οφειλών και φθάνει έως 20% στην περίπτωση που η οφειλή ρυθμιστεί στις 100 δόσεις.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

11. Σταϊκούρας: Κοινωνικό μέρισμα και το 2015, ανάλογο της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων

Τη διανομή κοινωνικού μερίσματος και το 2015 προαναγγέλλει με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Το μέρισμα, όπως σημειώνεται, θα είναι σε ύψος ανάλογο με την υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς ελλείμματος. Στην ίδια συνέντευξη, ο κ.Σταϊκούρας ανακοινώνει την πληρωμή των συντάξεων του Ιανουαρίου στο Δημόσιο πριν από τα Χριστούγεννα (22 Δεκεμβρίου αντί της 30ης Δεκεμβρίου) και την έναρξη καταβολής αναδρομικών και των αυξήσεων στα Σώματα Ασφαλείας και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων από το τέλος του μήνα.  Ακόμη, ο κ.Σταϊκούρας επισημαίνει ότι η πολιτική των πλεονασμάτων  «...θα οδηγήσει στη σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

12. Μειώσεις φορολογικών συντελεστών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προαναγγέλει ο Γ. Μαυραγάνης

«Από τα εισοδήματα του 2015 ελπίζω να περάσουμε στην εποχή χωρίς τεκμήρια» δηλώνει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης στη Real news.

O κ. Μαυραγάνης προαναγγέλλει μειώσεις φορολογικών συντελεστών εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων λέγοντας «ο νέος φορολογικός χάρτης περιλαμβάνει μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων, έτσι ώστε ο ανώτατος συντελεστής του 42% να μειωθεί στο 32%. Προβλέπεται ακόμη μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος των επιχειρήσεων».

Αναφέρει ακόμη πως «σύντομα στοχεύουμε να προχωρήσουμε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ... Ο στόχος είναι ο ΕΝΦΙΑ σταδιακά να αποφέρει έσοδα κάτω από το 1% του ΑΕΠ, από το 1,43% σήμερα».

 

4η Εβδομάδα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Άρθρο: Νέο έντυπο ΦΠΑ 2015 σε excel
 2. Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα
 3. Παράταση προθεσμίας πληρωμής των εισφορών ΟΓΑ
 4. Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα
 5. Παράταση μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου για τις τροποποιήσεις των δηλώσεων Ε9
 6. Η υπηρεσία του ηλεκτρονικού παραβόλου άμεσα διαθέσιμη (e-Παράβολο on-line) μετά την πληρωμή του
 7. Τις 30.000 έφτασαν οι δηλώσεις για αλλαγές στο Ε9 τις πρώτες 24 ώρες
 8. ΟΑΕΕ: Χαμηλές εισφορές για τους συνεπείς ασφαλισμένους έως το τέλος 2016
 9. Μετά από 6 χρόνια ύφεσης επιστροφή στην ανάπτυξη
 10. Πότε και πως θα αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων
 11. Το σχέδιο για το νέο ασφαλιστικό
 12. Πενήντα χιλιάδες πεντάμηνες προσλήψεις ανέργων από το Δημόσιο

 

1.      Άρθρο: Νέο έντυπο ΦΠΑ 2015 σε excel

Νέο έντυπο ΦΠΑ - 2015 σε excel για κατέβασμα με ενσωματωμένες όλες τις αλλαγές.

Για τους κωδικούς 301 έως 307 η μόνη αλλαγή είναι η μη διασταύρωση- έλεγχος τους με τον πίνακα γ. που καταργήθηκε.

Ο κωδικός 345 απορροφά τoν παλιό κωδικό 308.

Ο παλιός κωδικός 309 σπάει σε 342 & 345 & 348 & 349.

Οι κωδικοί 310 & 311 παραμένουν όπως είχαν.

Ο κωδικός 361 έως 366 συγκεντρώνουν τις αξίες των παλιών κωδικών 351 έως και 354, ΌΧΙ όμως κατά συντελεστή ΦΠΑ αλλά κατά τύπο πχ. Αγορά-εξόδου-δαπάνης - Ενδοκ. Αποκτήσεων & λήψεων υπηρεσιών/λοιπών πράξεων λήπτου.

Οι κωδικοί 381 έως 387, ενσωματώνουν ( χωρίς αντιστοίχηση με κωδικούς ΦΠΑ) τα ποσά ΦΠΑ των παλαιών 371 έως 378.)

Ο Κωδικός 400 θα ενσωματώσει τον παλαιό κωδικό 400 χωρίς την ανάγκη αναγραφής ποσού σε κωδικό αντίστοιχο του παλαιού 346.

Ο Κωδικός 407  ενσωματώνει  τα ποσά των  κωδικών 401 & 403 που βρίσκονται στον πίνακα Γ) και μέρος του κωδ.402 του παλαιού εντύπου.

Ο κωδικός 411 παραμένει όπως είχε.

Οι Κωδικοί 422 & 423 θα ενσωματώσουν τον παλαιό κωδικό 412 χωρίς το όριο των 3,00 ευρώ.

Kωδικός 430: Είναι ο παλαιός 420.

Οι Κωδικοί 470 & 480  είναι οι πρώην 501 & 511.

Οι  νέοι Κωδικοί  501 & 511 είναι τα προσαρμοσμένα υπόλοιπα των πρώην 501 & 511 με την προσθαφαίρεση των κωδικών ( περίπου με ίδιο περιεχόμενο όπως στο  παλαιό Φ2 ) 401 & 403 Καθώς και του νέου  ΚΩΔΙΚΟΥ 403.

Ο Κωδικός 505 είναι νέος και χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις - εντός μηνός- αιτήσεων επιστροφής ή τελικής επιστροφής ποσών ΦΠΑ.

Οι Κωδικοί 502 & 503 έχουν το ίδιο περιεχόμενο όπως και στο παλαιό έντυπο.

Ο  Κωδικός 508  δίνει την δυνατότητα συμψηφισμού στο μέλλον (αναμένουμε επεξηγήσεις από την Δ14 του υπουργείου οικονομικών για το ποια είναι η διαφορά του από τον κωδικό 502 εκτός αν αναφέρεται σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ ανά μήνα).

Δείτε και Κατεβάστε το Έντυπο 

 

2.      Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα

Ο νέος νόμος εξασφαλίζει τα εξής:

 • Καταπολεμάται η λογιστική πολυνομία.

Για πρώτη φορά το σύνολο των λογιστικών κανόνων είναι συγκεντρωμένο σε ένα νομοθέτημα διαρθρωμένο με βάση τις βέλτιστες πρακτικές για όλες τις επιχειρήσεις και τους λογιστές. Η κωδικοποίηση που επιτυγχάνεται είναι ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό βήμα, αυξάνει την ασφάλεια δικαίου και μειώνει το διοικητικό βάρος.

 • Οι οικονομικές καταστάσεις των ελληνικών επιχειρήσεων με το νέο πλαίσιο γίνονται ευχερώς κατανοητές από τους διεθνείς επενδυτές λόγω της συμβατότητας που επιτυγχάνεται, με βάση το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να απαιτείται επιπλέον κόστος λογιστικής μετάφρασης.
 • Ολοκληρώνεται η κατάργηση κοστοβόρων και γραφειοκρατικών διαδικασιών του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων με την περαιτέρω απλοποίηση του ΚΦΑΣ
 • Εισάγονται κανόνες τήρησης λογιστικών βιβλίων ενσωματωμένες στις σύγχρονες επιχειρηματικές πρακτικές που συνεπάγονται μειωμένο κόστος λειτουργίας ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουν την δυνατότητα διενέργειας ουσιαστικών φορολογικών ή άλλων ελέγχων.
 • Διευκολύνεται η ηλεκτρονική τιμολόγηση στη χονδρική και τη λιανική και η συνακόλουθη περαιτέρω μείωση του κόστους συναλλαγών.

Το τελικό κείμενο του νόμου αποτυπώνει σε 41 άρθρα και λίγες σελίδες, την προηγούμενη νομοθεσία 1200 και πλέον σελίδων.

Σημειώνεται ότι ύστερα από δεκαετίες απλοποιείται ο τρόπος καταγραφής των συναλλαγών για φορολογικούς σκοπούς ενώ για πρώτη φορά έπειτα από 35 χρόνια το Λογιστικό Δίκαιο αλλάζει, εκσυγχρονίζεται και αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης.

 

3.      Παράταση προθεσμίας πληρωμής των εισφορών ΟΓΑ

Παρατείνεται, με απόφαση της Διοίκησης του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), έως την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου η προθεσμία πληρωμής των εισφορών των τριμηνιαίων δόσεων των ασφαλιστικών εισφορών παλαιότερων ρυθμίσεων, που έληγε στις 14-11-2014.

Ο ΟΓΑ, θα δέχεται πληρωμές των δόσεων, χωρίς να χάσουν οι ασφαλισμένοι το δικαίωμα της ρύθμισης ή να έχουν κάποια άλλη επιβάρυνση.

Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους μέσω ΕΛ.ΤΑ., με τις ειδικές ειδοποιήσεις που τους έχουν ήδη αποσταλεί.

 

4.      Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα

Σφοδρή σύγκρουση στη βουλή πυροδότησαν η τρόικα και η «εθνική συναίνεση»

Η διαπραγμάτευση με την τρόικα και το ενδεχόμενο συναίνεσης, μετέβαλε σε πεδίο αντιπαράθεσης, κυρίως ανάμεσα στους κοινοβουλευτικούς εκπρόσωπους της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, την συζήτηση στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου για τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα, το οποίο και ψηφίστηκε επί της αρχής.

«Ακούμε κάποιους να μας λένε για συναίνεση. Δεν λέτε, όμως, ότι η συναίνεση συνεπάγεται πολιτική νέας λεηλασίας και νέας διάλυσης. Και δεν μας λέτε ότι αυτά τα οποία προετοιμάζετε για το χρέος - και τα οποία βεβαίως τα έχουν εξαγγείλει από την Ευρώπη - δεν είναι τίποτα άλλο, παρά το να πληρώσουμε το χρέος πλήρως στο ακέραιο και μέχρι το τέλος και αυτό με πιστοποιητικό βιωσιμότητας», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος πήρε πρώτος τον λόγο.

«Για να περάσουμε αυτή τη μεγάλη στροφή, χρειάζεται εθνική συνεννόηση και εθνική συνεννόηση πρέπει να υπάρχει και πάνω στην τελική αξιολόγηση για το τέλος του προγράμματος. Πρέπει να έχουμε εθνική συνεννόηση πάνω στη διαπραγμάτευση για το χρέος και προφανώς πρέπει να οδηγηθούμε σε μια συναινετική εκλογή ενός Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα ενώνει τους Έλληνες»,ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος, ακολουθώντας τον κ. Λαφαζάνη στο βήμα.

Επίσης είπε πως «περνάει πάνω από την επόμενη εκλογική μάχη ο στόχος που έχει τεθεί το επόμενο διάστημα για τη χώρα. Και όποιος δεν το καταλαβαίνει δεν προσκρούει στο μικροκομματικό του συμφέρον, αλλά προσκρούει στην κοινή λογική».

Δείτε Περισσότερα Εδώ

Δείτε την Πολ. 1245/21.11.2014, Τροποποίηση της απόφασης Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Πολ. 1236/2014 (ΦΕΚ 3033 Β') «Ειδικά θέματα εφαρμογής της ρύθμισης οφειλών στη φορολογική διοίκηση του άρθρου 51 του Ν. 4305/2014 (ΦΕΚ 237 Α'/31.10.2014)»

 

5.      Παράταση μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου για τις τροποποιήσεις των δηλώσεων Ε9

Παράταση έως την 19η Δεκεμβρίου 2014 δίνει το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογούμενους για τροποποιήσεις των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (Ε9) σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή.

Η σχετική προθεσμία έληγε στις 30.11.2014 ενώ σύμφωνα με την ρύθμιση «παρατείνεται μέχρι τις 19/12 και η προθεσμία για διόρθωση της περιουσιακής κατάστασης φορολογουμένων των ετών 2011, 2012 και 2013 χωρίς την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων».

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Ελληνικά Λογιστικά πρότυπα και συναφείς ρυθμίσεις» το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί αύριο.

Δείτε το Ημερολόγιο Υποχρεώσεων

 

6.     Η υπηρεσία του ηλεκτρονικού παραβόλου άμεσα διαθέσιμη (e-Παράβολο on-line) μετά την πληρωμή του

Η υπηρεσία του ηλεκτρονικού παραβόλου «e-παράβολο» του Υπουργείου Οικονομικών ξεπέρασε τα 1.200.000 e-παράβολα σε δέκα μήνες παραγωγικής λειτουργίας. Τα ηλεκτρονικά παράβολα είναι πλέον διαθέσιμα για άμεση χρήση την ίδια στιγμή αμέσως μετά την πληρωμή του από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Δείτε το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών Εδώ

 

7.      Τις 30.000 έφτασαν οι δηλώσεις για αλλαγές στο Ε9 τις πρώτες 24 ώρες

Τις 30.000 έφτασαν οι δηλώσεις των φορολογούμενων για αλλαγές στο Ε9 τις πρώτες 24 ώρες που λειτούργησε η σχετική εφαρμογή στο taxisnet. Υπενθυμίζεται ότι οι αλλαγές, οι οποίες φούσκωσαν υπερβολικά τον ΕΝΦΙΑ, γίνονται χωρίς την επιβολή προστίμων.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Δευτέρας, εκτός από τις διορθώσεις του Ε9 του 2014, μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται και στην εφαρμογή διορθώσεων στο Ε9 του 2010, εξαιτίας του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ.

Τα συνηθέστερα λάθη που έφεραν επιπλέον χρεώσεις στον ΕΝΦΙΑ είναι ο όροφος που βρίσκεται το ακίνητο, οι προσόψεις, τα τετραγωνικά, η συνιδιοκτησία ή η επικαρπία.

Αν μετά τις διορθώσεις ο φόρος είναι μικρότερος από τον αρχικό και στο μεταξύ έχουν πληρωθεί κάποιες δόσεις, αυτόματα γίνεται συμψηφισμός και οι δόσεις που απομένουν ρυθμίζονται εκ νέου.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8.      ΟΑΕΕ: Χαμηλές εισφορές για τους συνεπείς ασφαλισμένους έως το τέλος 2016

Για δυο χρόνια ακόμη, δηλαδή έως και το τέλος του 2016, θα μπορούν οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), να επιλέγουν ασφαλιστική κατηγορία με μικρότερα ασφάλιστρα.

Τη σχετική ρύθμιση καταθέτει εντός των ημερών προς έγκριση στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Με τη ρύθμιση παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2016, η προθεσμία για την επιλογή της κατώτερης ή της δεύτερης κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας.

Η δυνατότητα όσων είχαν επιλέξει την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ, να ασφαλίζονται με μία ή δύο κλάσεις χαμηλότερα, και να καταβάλλουν μικρότερες εισφορές, θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά το 2012, (ν. 4075/2012), προκειμένου να μετριασθούν τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η προθεσμία την οποία προέβλεπε ο νόμος έληγε, στο τέλος του 2014 και από την 1η Ιανουαρίου του 2015, όλοι οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού, όφειλαν να επανέλθουν στην αρχική ασφαλιστική κατηγορία, στην οποία είχαν ενταχθεί.

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η νέα παράταση δίνεται για να μπορέσουν οι ασφαλισμένοι να ανταποκριθούν στην καταβολή των εισφορών τους αλλά και να είναι συνεπείς στην εξόφληση των προηγούμενων οφειλών, όσοι επιλέξουν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, με την κατάταξη σε χαμηλότερη κατηγορία, ο ασφαλισμένος εξοικονομεί από 70 έως 100 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ δεν προκαλείται δημοσιονομική επιβάρυνση, αφού το ύψος των εισφορών αντιστοιχείται στη σύνταξη που θα χορηγηθεί.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9.      Μετά από 6 χρόνια ύφεσης επιστροφή στην ανάπτυξη

Μετά 6 χρόνια ύφεσης και τη συρρίκνωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 66,2 δισ. ευρώ στο διάστημα αυτό, η ελληνική οικονομία στέλνει τα πρώτα σαφή αισιόδοξα μηνύματα ότι το 2014 θα αποτελέσει έτος ανάπτυξης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), προκύπτει ότι από την αρχή του έτους καταγράφεται ανάπτυξη από τρίμηνο σε τρίμηνο, ενώ σε ετήσια βάση το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο η οικονομία κινήθηκε σε θετικό έδαφος.

Από τα νέα στοιχεία για το ΑΕΠ (λαμβάνοντας υπόψη την εποχικότητα), στο τρίτο τρίμηνο του έτους η ελληνική οικονομία «έτρεξε» με ρυθμό 0,7% έναντι του δεύτερου τριμήνου. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό ήταν το μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη σύμφωνα με τη Εurostat, ενώ ήταν από τα μεγαλύτερα στην Ε.Ε. των 28 χωρών. Επίσης, με τα έως τώρα δεδομένα, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2014 ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας διαμορφώνεται στο 0,6%. Δηλαδή, όσο είναι και ο ετήσιος στόχος που έχει τεθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πώς πλέον είναι βέβαιο ότι θα επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος για ανάπτυξη 0,6% το 2014, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι στο τέταρτο τρίμηνο του έτους θα μειωθεί το ΑΕΠ. Επιπροσθέτως, η Εurobank σε ανάλυσή της εκτίμησε πώς ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα κινηθεί μεταξύ 0,8% με 1%.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

10.  Πότε και πως θα αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων

Την αξιοποίηση του θεσμού των υποθηκοφυλακείων για την επιτάχυνση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων εισηγούνται στον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, οι υπηρεσίες του υπουργείου. 

Αν και προ τετραμήνου συστήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών επιτροπή με έργο τη μελέτη και την εκπόνηση συστήματος καθορισμού διοικητικών τιμών και τιμών ζώνης για τα ακίνητα της χώρας, που θα αντανακλούν όσο το δυνατόν πιστότερα τις αγοραίες τιμές, η εν λόγω επιτροπή κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς. 

Αυτή η καθυστέρηση εντείνει τις ανησυχίες ότι το υπουργείο δεν θα προλάβει να προχωρήσει έως την καταληκτική προθεσμία του Μάιου 2015 -που έθεσε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας - στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. 

Για να ξεπερασθεί ο σκόπελος αυτός και για να υπάρξει μια επιστημονικά τεκμηριωμένη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που δεν θα συναντήσει αντιδράσεις και αμφισβητήσεις, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρης Τσαβδάρης φέρεται να έχει προτείνει να αξιοποιηθούν για την αλλαγή των αξιών στοιχεία από τα 393 έμμισθα και άμισθα υποθηκοφυλακεία όλης της χώρας. 

Επειδή οι συναλλαγές επί ακίνητων είναι σήμερα περιορισμένες εξετάζεται για την πρώτη διετία εφαρμογής του ψηφιακού συστήματος να λαμβάνονται αθροιστικά υπόψη και άλλες παράμετροι για τον προσδιορισμών των τιμών βάσης. 

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

11.  Το σχέδιο για το νέο ασφαλιστικό

Η επικαιροποιημένη αναλογιστική μελέτη του ΚΕΠΕ αλλά και οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας έχουν στην ουσία διαμορφώσει το περίγραμμα των μέτρων που θεωρούνται αναγκαία για το ασφαλιστικό σύστημα, ωστόσο η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να καθυστερήσει την υλοποίησή τους ώσπου να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Βήμα».

Η δέσμευση για τη λήψη μέτρων στο ασφαλιστικό θα περιλαμβάνεται στην αναμενόμενη συμφωνία κυβέρνησης – τρόικας τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ωστόσο οι αναλυτικές αποφάσεις δεν θα περιλαμβάνονται και θα ανακοινωθούν αργότερα.

Αντιθέτως, αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα -μετά τη συμφωνία- οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, ενώ χωρίς καθυστερήσεις θα υλοποιηθεί τους επόμενους μήνες το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τον νέο κύκλο ενοποιήσεων Ταμείων, ακόμη και εντάξεις επικουρικών και εφάπαξ στα αντίστοιχα ταμεία κύριας ασφάλισης.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

12.  Πενήντα χιλιάδες πεντάμηνες προσλήψεις ανέργων από το Δημόσιο

Υπεγράφη η υπουργική απόφαση και ανάβει το «πράσινο φως» για την πρόσληψη 50.000 ανέργων άνω των 18 ετών για πέντε μήνες στο Δημόσιο, σε δήμους και περιφέρειες. Εντός του Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από τους ανέργους, με βασική προϋπόθεση να είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους του ΟΑΕΔ, ενώ εκτιμάται ότι οι προσλήψεις θα ξεκινήσουν τους πρώτους μήνες του 2015.

Η δημόσια πρόσκληση θα αφορά στην κάλυψη 50.000 θέσεων, συνολικά 117 ειδικοτήτων για την απασχόληση σε ασφαλιστικά ταμεία, σχολεία, νοσοκομεία, περιφέρειες και δήμους. Το πρόγραμμα «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα 2014-2015», που παρουσίασαν χθες ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ο υφυπουργός Γ. Πλακιωτάκης, ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θ. Αμπατζόγλου, ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας Κ. Αγοραστός και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας Γ. Πατούλης, έχει προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ και αφορά κοινωνικά ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.

Προσφέρει πλήρη απασχόληση με μηνιαίο μισθό που ξεκινά από 427 για νέους έως 25 ετών και φθάνει έως 490 ευρώ για τους υπόλοιπους ανέργους, ενώ για πρώτη φορά σε ειδικότητες όπως αυτή της καθαριότητας προβλέπεται η ασφάλιση με βαρέα και ανθυγιεινά.

Οι 34.000 προσλήψεις θα γίνουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκ των οποίων 3.500 στην Περιφέρεια, ενώ 16.000 προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν στα ασφαλιστικά ταμεία, στις κοινωνικές υπηρεσίες και στο Δημόσιο.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Αρκετά τα νέα του μήνα που μας πέρασε… Δεν θα θέλαμε να σας κουράσουμε περισσότερο.

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για το χρόνο σας.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη φορά.

Καλό Μήνα σε όλους!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax


efm_728x90