Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
24/11/2014
Άρθρο: Με μια ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα για άλλη μια φορά!

Άλλη μια εβδομάδα, πέρασε και είμαστε εδώ, για να δούμε τι μας απασχόλησε αλλά και τι σχολιάσαμε περισσότερο τις προηγούμενες μέρες.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Άρθρο: Νέο έντυπο ΦΠΑ 2015 σε excel
 2. Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα
 3. Παράταση προθεσμίας πληρωμής των εισφορών ΟΓΑ
 4. Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα
 5. Παράταση μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου για τις τροποποιήσεις των δηλώσεων Ε9
 6. Η υπηρεσία του ηλεκτρονικού παραβόλου άμεσα διαθέσιμη (e-Παράβολο on-line) μετά την πληρωμή του
 7. Τις 30.000 έφτασαν οι δηλώσεις για αλλαγές στο Ε9 τις πρώτες 24 ώρες
 8. ΟΑΕΕ: Χαμηλές εισφορές για τους συνεπείς ασφαλισμένους έως το τέλος 2016
 9. Μετά από 6 χρόνια ύφεσης επιστροφή στην ανάπτυξη
 10. Πότε και πως θα αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων
 11. Το σχέδιο για το νέο ασφαλιστικό
 12. Πενήντα χιλιάδες πεντάμηνες προσλήψεις ανέργων από το Δημόσιο

 

1.      Άρθρο: Νέο έντυπο ΦΠΑ 2015 σε excel

Νέο έντυπο ΦΠΑ - 2015 σε excel για κατέβασμα με ενσωματωμένες όλες τις αλλαγές.

Για τους κωδικούς 301 έως 307 η μόνη αλλαγή είναι η μη διασταύρωση- έλεγχος τους με τον πίνακα γ. που καταργήθηκε.

Ο κωδικός 345 απορροφά τoν παλιό κωδικό 308.

Ο παλιός κωδικός 309 σπάει σε 342 & 345 & 348 & 349.

Οι κωδικοί 310 & 311 παραμένουν όπως είχαν.

Ο κωδικός 361 έως 366 συγκεντρώνουν τις αξίες των παλιών κωδικών 351 έως και 354, ΌΧΙ όμως κατά συντελεστή ΦΠΑ αλλά κατά τύπο πχ. Αγορά-εξόδου-δαπάνης - Ενδοκ. Αποκτήσεων & λήψεων υπηρεσιών/λοιπών πράξεων λήπτου.

Οι κωδικοί 381 έως 387, ενσωματώνουν ( χωρίς αντιστοίχηση με κωδικούς ΦΠΑ) τα ποσά ΦΠΑ των παλαιών 371 έως 378.)

Ο Κωδικός 400 θα ενσωματώσει τον παλαιό κωδικό 400 χωρίς την ανάγκη αναγραφής ποσού σε κωδικό αντίστοιχο του παλαιού 346.

Ο Κωδικός 407  ενσωματώνει  τα ποσά των  κωδικών 401 & 403 που βρίσκονται στον πίνακα Γ) και μέρος του κωδ.402 του παλαιού εντύπου.

Ο κωδικός 411 παραμένει όπως είχε.

Οι Κωδικοί 422 & 423 θα ενσωματώσουν τον παλαιό κωδικό 412 χωρίς το όριο των 3,00 ευρώ.

Kωδικός 430: Είναι ο παλαιός 420.

Οι Κωδικοί 470 & 480  είναι οι πρώην 501 & 511.

Οι  νέοι Κωδικοί  501 & 511 είναι τα προσαρμοσμένα υπόλοιπα των πρώην 501 & 511 με την προσθαφαίρεση των κωδικών ( περίπου με ίδιο περιεχόμενο όπως στο  παλαιό Φ2 ) 401 & 403 Καθώς και του νέου  ΚΩΔΙΚΟΥ 403.

Ο Κωδικός 505 είναι νέος και χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις - εντός μηνός- αιτήσεων επιστροφής ή τελικής επιστροφής ποσών ΦΠΑ.

Οι Κωδικοί 502 & 503 έχουν το ίδιο περιεχόμενο όπως και στο παλαιό έντυπο.

Ο  Κωδικός 508  δίνει την δυνατότητα συμψηφισμού στο μέλλον (αναμένουμε επεξηγήσεις από την Δ14 του υπουργείου οικονομικών για το ποια είναι η διαφορά του από τον κωδικό 502 εκτός αν αναφέρεται σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ ανά μήνα).

Δείτε και Κατεβάστε το Έντυπο 

 

2.      Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα

Ο νέος νόμος εξασφαλίζει τα εξής:

 • Καταπολεμάται η λογιστική πολυνομία.

Για πρώτη φορά το σύνολο των λογιστικών κανόνων είναι συγκεντρωμένο σε ένα νομοθέτημα διαρθρωμένο με βάση τις βέλτιστες πρακτικές για όλες τις επιχειρήσεις και τους λογιστές. Η κωδικοποίηση που επιτυγχάνεται είναι ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό βήμα, αυξάνει την ασφάλεια δικαίου και μειώνει το διοικητικό βάρος.

 • Οι οικονομικές καταστάσεις των ελληνικών επιχειρήσεων με το νέο πλαίσιο γίνονται ευχερώς κατανοητές από τους διεθνείς επενδυτές λόγω της συμβατότητας που επιτυγχάνεται, με βάση το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να απαιτείται επιπλέον κόστος λογιστικής μετάφρασης.
 • Ολοκληρώνεται η κατάργηση κοστοβόρων και γραφειοκρατικών διαδικασιών του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων με την περαιτέρω απλοποίηση του ΚΦΑΣ
 • Εισάγονται κανόνες τήρησης λογιστικών βιβλίων ενσωματωμένες στις σύγχρονες επιχειρηματικές πρακτικές που συνεπάγονται μειωμένο κόστος λειτουργίας ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουν την δυνατότητα διενέργειας ουσιαστικών φορολογικών ή άλλων ελέγχων.
 • Διευκολύνεται η ηλεκτρονική τιμολόγηση στη χονδρική και τη λιανική και η συνακόλουθη περαιτέρω μείωση του κόστους συναλλαγών.

Το τελικό κείμενο του νόμου αποτυπώνει σε 41 άρθρα και λίγες σελίδες, την προηγούμενη νομοθεσία 1200 και πλέον σελίδων.

Σημειώνεται ότι ύστερα από δεκαετίες απλοποιείται ο τρόπος καταγραφής των συναλλαγών για φορολογικούς σκοπούς ενώ για πρώτη φορά έπειτα από 35 χρόνια το Λογιστικό Δίκαιο αλλάζει, εκσυγχρονίζεται και αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης.

 

3.      Παράταση προθεσμίας πληρωμής των εισφορών ΟΓΑ

Παρατείνεται, με απόφαση της Διοίκησης του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), έως την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου η προθεσμία πληρωμής των εισφορών των τριμηνιαίων δόσεων των ασφαλιστικών εισφορών παλαιότερων ρυθμίσεων, που έληγε στις 14-11-2014.

Ο ΟΓΑ, θα δέχεται πληρωμές των δόσεων, χωρίς να χάσουν οι ασφαλισμένοι το δικαίωμα της ρύθμισης ή να έχουν κάποια άλλη επιβάρυνση.

Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους μέσω ΕΛ.ΤΑ., με τις ειδικές ειδοποιήσεις που τους έχουν ήδη αποσταλεί.

 

4.      Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα

Σφοδρή σύγκρουση στη βουλή πυροδότησαν η τρόικα και η «εθνική συναίνεση»

Η διαπραγμάτευση με την τρόικα και το ενδεχόμενο συναίνεσης, μετέβαλε σε πεδίο αντιπαράθεσης, κυρίως ανάμεσα στους κοινοβουλευτικούς εκπρόσωπους της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, την συζήτηση στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου για τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα, το οποίο και ψηφίστηκε επί της αρχής.

«Ακούμε κάποιους να μας λένε για συναίνεση. Δεν λέτε, όμως, ότι η συναίνεση συνεπάγεται πολιτική νέας λεηλασίας και νέας διάλυσης. Και δεν μας λέτε ότι αυτά τα οποία προετοιμάζετε για το χρέος - και τα οποία βεβαίως τα έχουν εξαγγείλει από την Ευρώπη - δεν είναι τίποτα άλλο, παρά το να πληρώσουμε το χρέος πλήρως στο ακέραιο και μέχρι το τέλος και αυτό με πιστοποιητικό βιωσιμότητας», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος πήρε πρώτος τον λόγο.

«Για να περάσουμε αυτή τη μεγάλη στροφή, χρειάζεται εθνική συνεννόηση και εθνική συνεννόηση πρέπει να υπάρχει και πάνω στην τελική αξιολόγηση για το τέλος του προγράμματος. Πρέπει να έχουμε εθνική συνεννόηση πάνω στη διαπραγμάτευση για το χρέος και προφανώς πρέπει να οδηγηθούμε σε μια συναινετική εκλογή ενός Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα ενώνει τους Έλληνες»,ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος, ακολουθώντας τον κ. Λαφαζάνη στο βήμα.

Επίσης είπε πως «περνάει πάνω από την επόμενη εκλογική μάχη ο στόχος που έχει τεθεί το επόμενο διάστημα για τη χώρα. Και όποιος δεν το καταλαβαίνει δεν προσκρούει στο μικροκομματικό του συμφέρον, αλλά προσκρούει στην κοινή λογική».

Δείτε Περισσότερα Εδώ

Δείτε την Πολ. 1245/21.11.2014, Τροποποίηση της απόφασης Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Πολ. 1236/2014 (ΦΕΚ 3033 Β') «Ειδικά θέματα εφαρμογής της ρύθμισης οφειλών στη φορολογική διοίκηση του άρθρου 51 του Ν. 4305/2014 (ΦΕΚ 237 Α'/31.10.2014)»

 

5.      Παράταση μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου για τις τροποποιήσεις των δηλώσεων Ε9

Παράταση έως την 19η Δεκεμβρίου 2014 δίνει το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογούμενους για τροποποιήσεις των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (Ε9) σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή.

Η σχετική προθεσμία έληγε στις 30.11.2014 ενώ σύμφωνα με την ρύθμιση «παρατείνεται μέχρι τις 19/12 και η προθεσμία για διόρθωση της περιουσιακής κατάστασης φορολογουμένων των ετών 2011, 2012 και 2013 χωρίς την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων».

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Ελληνικά Λογιστικά πρότυπα και συναφείς ρυθμίσεις» το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί αύριο.

Δείτε το Ημερολόγιο Υποχρεώσεων

 

6.     Η υπηρεσία του ηλεκτρονικού παραβόλου άμεσα διαθέσιμη (e-Παράβολο on-line) μετά την πληρωμή του

Η υπηρεσία του ηλεκτρονικού παραβόλου «e-παράβολο» του Υπουργείου Οικονομικών ξεπέρασε τα 1.200.000 e-παράβολα σε δέκα μήνες παραγωγικής λειτουργίας. Τα ηλεκτρονικά παράβολα είναι πλέον διαθέσιμα για άμεση χρήση την ίδια στιγμή αμέσως μετά την πληρωμή του από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Δείτε το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών Εδώ

 

7.      Τις 30.000 έφτασαν οι δηλώσεις για αλλαγές στο Ε9 τις πρώτες 24 ώρες

Τις 30.000 έφτασαν οι δηλώσεις των φορολογούμενων για αλλαγές στο Ε9 τις πρώτες 24 ώρες που λειτούργησε η σχετική εφαρμογή στο taxisnet. Υπενθυμίζεται ότι οι αλλαγές, οι οποίες φούσκωσαν υπερβολικά τον ΕΝΦΙΑ, γίνονται χωρίς την επιβολή προστίμων.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Δευτέρας, εκτός από τις διορθώσεις του Ε9 του 2014, μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται και στην εφαρμογή διορθώσεων στο Ε9 του 2010, εξαιτίας του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ.

Τα συνηθέστερα λάθη που έφεραν επιπλέον χρεώσεις στον ΕΝΦΙΑ είναι ο όροφος που βρίσκεται το ακίνητο, οι προσόψεις, τα τετραγωνικά, η συνιδιοκτησία ή η επικαρπία.

Αν μετά τις διορθώσεις ο φόρος είναι μικρότερος από τον αρχικό και στο μεταξύ έχουν πληρωθεί κάποιες δόσεις, αυτόματα γίνεται συμψηφισμός και οι δόσεις που απομένουν ρυθμίζονται εκ νέου.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8.      ΟΑΕΕ: Χαμηλές εισφορές για τους συνεπείς ασφαλισμένους έως το τέλος 2016

Για δυο χρόνια ακόμη, δηλαδή έως και το τέλος του 2016, θα μπορούν οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), να επιλέγουν ασφαλιστική κατηγορία με μικρότερα ασφάλιστρα.

Τη σχετική ρύθμιση καταθέτει εντός των ημερών προς έγκριση στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Με τη ρύθμιση παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2016, η προθεσμία για την επιλογή της κατώτερης ή της δεύτερης κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας.

Η δυνατότητα όσων είχαν επιλέξει την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ, να ασφαλίζονται με μία ή δύο κλάσεις χαμηλότερα, και να καταβάλλουν μικρότερες εισφορές, θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά το 2012, (ν. 4075/2012), προκειμένου να μετριασθούν τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η προθεσμία την οποία προέβλεπε ο νόμος έληγε, στο τέλος του 2014 και από την 1η Ιανουαρίου του 2015, όλοι οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού, όφειλαν να επανέλθουν στην αρχική ασφαλιστική κατηγορία, στην οποία είχαν ενταχθεί.

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η νέα παράταση δίνεται για να μπορέσουν οι ασφαλισμένοι να ανταποκριθούν στην καταβολή των εισφορών τους αλλά και να είναι συνεπείς στην εξόφληση των προηγούμενων οφειλών, όσοι επιλέξουν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, με την κατάταξη σε χαμηλότερη κατηγορία, ο ασφαλισμένος εξοικονομεί από 70 έως 100 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ δεν προκαλείται δημοσιονομική επιβάρυνση, αφού το ύψος των εισφορών αντιστοιχείται στη σύνταξη που θα χορηγηθεί.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9.      Μετά από 6 χρόνια ύφεσης επιστροφή στην ανάπτυξη

Μετά 6 χρόνια ύφεσης και τη συρρίκνωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 66,2 δισ. ευρώ στο διάστημα αυτό, η ελληνική οικονομία στέλνει τα πρώτα σαφή αισιόδοξα μηνύματα ότι το 2014 θα αποτελέσει έτος ανάπτυξης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), προκύπτει ότι από την αρχή του έτους καταγράφεται ανάπτυξη από τρίμηνο σε τρίμηνο, ενώ σε ετήσια βάση το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο η οικονομία κινήθηκε σε θετικό έδαφος.

Από τα νέα στοιχεία για το ΑΕΠ (λαμβάνοντας υπόψη την εποχικότητα), στο τρίτο τρίμηνο του έτους η ελληνική οικονομία «έτρεξε» με ρυθμό 0,7% έναντι του δεύτερου τριμήνου. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό ήταν το μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη σύμφωνα με τη Εurostat, ενώ ήταν από τα μεγαλύτερα στην Ε.Ε. των 28 χωρών. Επίσης, με τα έως τώρα δεδομένα, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2014 ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας διαμορφώνεται στο 0,6%. Δηλαδή, όσο είναι και ο ετήσιος στόχος που έχει τεθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πώς πλέον είναι βέβαιο ότι θα επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος για ανάπτυξη 0,6% το 2014, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι στο τέταρτο τρίμηνο του έτους θα μειωθεί το ΑΕΠ. Επιπροσθέτως, η Εurobank σε ανάλυσή της εκτίμησε πώς ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα κινηθεί μεταξύ 0,8% με 1%.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

10.  Πότε και πως θα αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων

Την αξιοποίηση του θεσμού των υποθηκοφυλακείων για την επιτάχυνση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων εισηγούνται στον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, οι υπηρεσίες του υπουργείου. 

Αν και προ τετραμήνου συστήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών επιτροπή με έργο τη μελέτη και την εκπόνηση συστήματος καθορισμού διοικητικών τιμών και τιμών ζώνης για τα ακίνητα της χώρας, που θα αντανακλούν όσο το δυνατόν πιστότερα τις αγοραίες τιμές, η εν λόγω επιτροπή κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς. 

Αυτή η καθυστέρηση εντείνει τις ανησυχίες ότι το υπουργείο δεν θα προλάβει να προχωρήσει έως την καταληκτική προθεσμία του Μάιου 2015 -που έθεσε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας - στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. 

Για να ξεπερασθεί ο σκόπελος αυτός και για να υπάρξει μια επιστημονικά τεκμηριωμένη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που δεν θα συναντήσει αντιδράσεις και αμφισβητήσεις, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρης Τσαβδάρης φέρεται να έχει προτείνει να αξιοποιηθούν για την αλλαγή των αξιών στοιχεία από τα 393 έμμισθα και άμισθα υποθηκοφυλακεία όλης της χώρας. 

Επειδή οι συναλλαγές επί ακίνητων είναι σήμερα περιορισμένες εξετάζεται για την πρώτη διετία εφαρμογής του ψηφιακού συστήματος να λαμβάνονται αθροιστικά υπόψη και άλλες παράμετροι για τον προσδιορισμών των τιμών βάσης. 

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

11.  Το σχέδιο για το νέο ασφαλιστικό

Η επικαιροποιημένη αναλογιστική μελέτη του ΚΕΠΕ αλλά και οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας έχουν στην ουσία διαμορφώσει το περίγραμμα των μέτρων που θεωρούνται αναγκαία για το ασφαλιστικό σύστημα, ωστόσο η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να καθυστερήσει την υλοποίησή τους ώσπου να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Βήμα».

Η δέσμευση για τη λήψη μέτρων στο ασφαλιστικό θα περιλαμβάνεται στην αναμενόμενη συμφωνία κυβέρνησης – τρόικας τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ωστόσο οι αναλυτικές αποφάσεις δεν θα περιλαμβάνονται και θα ανακοινωθούν αργότερα.

Αντιθέτως, αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα -μετά τη συμφωνία- οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, ενώ χωρίς καθυστερήσεις θα υλοποιηθεί τους επόμενους μήνες το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τον νέο κύκλο ενοποιήσεων Ταμείων, ακόμη και εντάξεις επικουρικών και εφάπαξ στα αντίστοιχα ταμεία κύριας ασφάλισης.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

12.  Πενήντα χιλιάδες πεντάμηνες προσλήψεις ανέργων από το Δημόσιο

Υπεγράφη η υπουργική απόφαση και ανάβει το «πράσινο φως» για την πρόσληψη 50.000 ανέργων άνω των 18 ετών για πέντε μήνες στο Δημόσιο, σε δήμους και περιφέρειες. Εντός του Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από τους ανέργους, με βασική προϋπόθεση να είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους του ΟΑΕΔ, ενώ εκτιμάται ότι οι προσλήψεις θα ξεκινήσουν τους πρώτους μήνες του 2015.

Η δημόσια πρόσκληση θα αφορά στην κάλυψη 50.000 θέσεων, συνολικά 117 ειδικοτήτων για την απασχόληση σε ασφαλιστικά ταμεία, σχολεία, νοσοκομεία, περιφέρειες και δήμους. Το πρόγραμμα «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα 2014-2015», που παρουσίασαν χθες ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ο υφυπουργός Γ. Πλακιωτάκης, ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θ. Αμπατζόγλου, ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας Κ. Αγοραστός και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας Γ. Πατούλης, έχει προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ και αφορά κοινωνικά ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.

Προσφέρει πλήρη απασχόληση με μηνιαίο μισθό που ξεκινά από 427 για νέους έως 25 ετών και φθάνει έως 490 ευρώ για τους υπόλοιπους ανέργους, ενώ για πρώτη φορά σε ειδικότητες όπως αυτή της καθαριότητας προβλέπεται η ασφάλιση με βαρέα και ανθυγιεινά.

Οι 34.000 προσλήψεις θα γίνουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκ των οποίων 3.500 στην Περιφέρεια, ενώ 16.000 προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν στα ασφαλιστικά ταμεία, στις κοινωνικές υπηρεσίες και στο Δημόσιο.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Αυτό ήταν και για σήμερα.

Ευχαριστούμε πολύ όσους διάβασαν το άρθρο μας.

Ραντεβού την επόμενη Δευτέρα.

Ευχόμαστε καλή εβδομάδα σε όλους.

 

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax


efm_728x90