Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
17/11/2014
Άρθρο: Με μια ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα!

17 Νοέμβρη σήμερα, ιδιαίτερη και ιστορική μέρα η σημερινή, που φέρνει πολλές αναμνήσεις στο μυαλό όλων μας. Γι'αυτό το λόγο θα κλείσουμε το άρθρο μας λίγο διαφορετικά απ’ότι συνήθως…

Πρώτα όμως, να δούμε τα σημαντικότερα γεγονότα της εβδομάδας που μας πέρασε... όπως και κάθε φορά…

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1.       Σε λειτουργία οι εφαρμογές για τη διόρθωση του Ε9
 2. ΓΓΔΕ: Real Time ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών με 56 χώρες
 3. Από 15 Νοεμβρίου οι αιτήσεις για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα - Όλη η απόφαση
 4. Την Παρασκευή αναμένεται να ανοίξει η εφαρμογή στο Taxis για τις διορθώσεις στο Ε9
 5. Εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων o ΕΝ.Φ.Ι.Α
 6. Έτοιμες οι τράπεζες για τη ρύθμιση «κόκκινων» δανείων
 7. Νέα μείωση 10% στις επικουρικές συντάξεις το 2015
 8. Επίσπευση συμψηφισμών επιστροφών φόρου εισοδήματος & ΦΠΑ με ασφαλιστικές εισφορές
 9. Στο ΦΕΚ η ρύθμιση για τις 100 δόσεις για οφειλές στην εφορία – Όροι και προϋποθέσεις υπαγωγής
 10. Η εγκύκλιος για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών
 11. Σταϊκούρας: Κοινωνικό μέρισμα και το 2015, ανάλογο της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων
 12. Μειώσεις φορολογικών συντελεστών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προαναγγέλει ο Γ. Μαυραγάνης

 

 

1.  Σε λειτουργία οι εφαρμογές για τη διόρθωση του Ε9

«Άνοιγμα» Εφαρμογών Ο.Π.Σ. Περιουσιολογίου (Δ.ΗΛΕ.Δ / Γ.Γ.Δ.Ε.)

 • Τροποποιητικών Δηλώσεων Εν.Φ.Ι.Α. έτους 2014 και Αρχικών Δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 έτους 2014 για φυσικά και νομικά πρόσωπα.
 • Αρχικών Δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 ετών 2011 έως και 2013 για φυσικά και νομικά πρόσωπα.
 • Αρχικών και Τροποποιητικών Δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 έτους 2010 για φυσικά πρόσωπα.

 

2. ΓΓΔΕ: Real Time ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών με 56 χώρες

Στην σύσταση Τμήματος Αυτόματης Ανταλλαγής Φορολογικών Πληροφοριών στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προχώρησε η επικεφαλής της ΓΓΔΕ Κατερίνα Σαββαΐδου σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τη συνεργασία της ελληνικής φορολογικής διοίκησης με τα 56 κράτη που η Ελλάδα έχει ήδη συνομολογήσει συμβάσεις διπλής φορολογίας, αλλά και να εξασφαλίσει την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των 15 πολυμερών συμφωνιών για την φορολόγηση τόκων που έχει υπογράψει η χώρα με "φορολογικούς παραδείσους".

Σύμφωνα με την απόφαση της κ. Σαββαΐδου που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στην Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ανθρώπινου Δυναμικού της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων συστήνεται από την 1η Δεκεμβρίου 2014 Τμήμα Αυτόματης Ανταλλαγής Φορολογικών Πληροφοριών.

Στόχος είναι να προωθηθεί η αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών στο πλαίσιο της διεθνούς διοικητικής συνεργασίας της ΓΓΔΕ, για την ταχεία και αποτελεσματική αξιοποίηση των ανταλλασσόμενων πληροφοριών, καθώς και την εκπλήρωση των σχετικών υποχρεώσεων της χώρας, όπως αυτές προκύπτουν από τις διεθνείς συμφωνίες στις οποίες προβλέπεται η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών.

1.Η συλλογή, η αποστολή και η λήψη πληροφοριών μέσα από ασφαλείς πύλες ηλεκτρονικής διακίνησης κρυπτογραφημένων πληροφοριών, καθώς και η αρχειοθέτηση, η διαβάθμιση και η ανάκτησή τους με ηλεκτρονικό τρόπο.

2.Η ανάπτυξη και η διαρκής επικαιροποίηση των απαιτούμενων ηλεκτρονικών εφαρμογών, σχετικά με την ανταλλαγή (συλλογή, αποστολή και λήψη), την αρχειοθέτηση, την διαβάθμιση και την ανάκτηση των δεδομένων, καθώς και με την αντιμετώπιση της περίπτωσης απώλειας ή διαρροής δεδομένων.

3.Η λήψη των απαιτούμενων οργανωτικών και τεχνικών μέτρων για την ασφάλεια των δεδομένων και την προστασία τους από τυχαία ή αθέμιτη καταστροφή, τυχαία απώλεια, αλλοίωση, απαγορευμένη διάδοση ή πρόσβαση, σύμφωνα με τους κανόνες του Πλαισίου Ασφαλείας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης Υπουργείου Οικονομικών.

4. Ο καθορισμός των αναγκαίων εσωτερικών διαδικασιών και των διαδικασιών της ειδικής πιστοποίησης εξουσιοδοτημένων προσώπων για την πρόσβαση με διαβάθμιση στα δεδομένα, σύμφωνα με τους κανόνες του Πλαισίου Ασφαλείας της ΓΓΠΣ προκειμένου να διασφαλίζεται η συνεργασία με τη Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (Δ.Ο.Σ.) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.), την Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης της ίδιας Γενικής Γραμματείας και τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης, για την άμεση αξιοποίηση των φορολογικών πληροφοριών, καθώς και με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΠΣ για την ασφάλεια των δεδομένων, και, επίσης, με οποιαδήποτε άλλη αρχή ή υπηρεσία.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. Από 15 Νοεμβρίου οι αιτήσεις για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα - Όλη η απόφαση

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε από το βράδυ της Παρασκευής όλη η κοινή απόφαση των Γκίκα Χαρδούβελη και Γιάννη Βρούτση για την πιλοτική εφαρμογή της χορήγησης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 13 δήμων της χώρας.

Σύμφωνα με την απόφαση οι κάτοικοι των δήμων αυτών που πληρούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση από τις 15 Νοεμβρίου, ενώ όλη η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση και να την υποβάλλουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή που θα δημιουργήσει η ΗΔΙΚΑ ΑΕ. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα το οποίο θα δίδεται σε όποιους πληρούν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, θα καταβάλλεται απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου. Μέχρι να γίνει η κατάθεση, θα προηγούνται ηλεκτρονικές διασταυρώσεις από τη ΗΔΙΚΑ αλλά και τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ενώ για την εξεύρεση των δικαιούχων, θα παίξει ρόλο και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Εκτός από τα εισοδηματικά κριτήρια και τα περιουσιακά, η απόφαση θεσπίζει και διαδικασία «κοινωνικής έρευνας». Σύμφωνα με την απόφαση, «είναι η διαδικασία της διερεύνησης των συνθηκών διαβίωσης των ωφελούμενων μονάδων, η οποία διενεργείται από Κοινωνικό Λειτουργό και μπορεί να περιλαμβάνει επιτόπιες επισκέψεις όπου απαιτείται. Επιπρόσθετα, η κοινωνική έρευνα αποτελεί τμήμα του σχεδίου δράσης κοινωνικής ένταξης ή και εργασιακής ένταξης/επανένταξης όπου απαιτείται.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. Την Παρασκευή αναμένεται να ανοίξει η εφαρμογή στο Taxis για τις διορθώσεις στο Ε9

Την Παρασκευή αναμένεται να ανοίξει στο Taxis η ηλεκτρονική εφαρμογή για τις διορθώσεις του εντύπου Ε9 ετών 2011, 2012, 2013.

Κανονικά η εφαρμογή για τις τροποποιητικές δηλώσεις θα έπρεπε να παραμείνει ανοικτή έως τις 30 Νοεμβρίου, ωστόσο η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου έχει ζητήσει ήδη από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να παραταθεί ο χρόνος υποβολής των διορθωτικών δηλώσεων.

Τις σχετικές αναφορές έκανε την Τετάρτη η κ. Σαββαΐδου σε ημερίδα ενημέρωσης για το Ε9 που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σε συνεργασία με τις ομοσπονδίες των φοροτεχνικών.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. Εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων o ΕΝ.Φ.Ι.Α

Ο ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να ενταχθεί στο σύνολό του στη τελευταία ρύθμιση των 100 δόσεων, τονίζει σε ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδοντας τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει η ΓΓΔΕ με απόφασή της που εκδόθηκε μόλις πριν δύο ημέρες. Μόνο η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ, του Σεπτεμβρίου, μπορεί εφόσον δεν έχει πληρωθεί να μπει στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Οι υπόλοιπες δόσεις ή θα πληρωθούν ή θα μπουν στην πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων.

 

6. Έτοιμες οι τράπεζες για τη ρύθμιση «κόκκινων» δανείων

Το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, οι πλειστηριασμοί ακινήτων, η κατάσταση των τραπεζών μετά τα stress tests και η τόνωση της ρευστότητας στην αγορά βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, δήλωσε ότι συμφωνεί με τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια, τονίζοντας ότι οι τράπεζες έχουν ολοκληρώσει όλη την απαραίτητη προετοιμασία σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να εφαρμόσουν άμεσα τον νέο νόμο. Ο κ. Σάλλας ανέφερε ότι συζητήθηκε επίσης η κατάσταση των τραπεζών και τα αποτελέσματα των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τα οποία: «ήταν μια πολύ επιτυχής εξέλιξη και μετά από αυτήν ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση της οικονομίας». Σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας σημείωσε ότι με δεδομένο πως το 2015 προβλέπεται χρονιά ανάπτυξης, με τη μεγέθυνση της οικονομίας κατά 2% με 3%, «οι τράπεζες θα είναι σε θέση να στηρίξουν αυτό το πλάνο». Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα των πλειστηριασμών, ο κ. Σάλλας τάχθηκε κατά της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας: «οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν θέμα πλειστηριασμών, δεν υπάρχει λόγος, δεν πρέπει να γίνει και δεν βλέπω να γίνεται κάτι τέτοιο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Νέα μείωση 10% στις επικουρικές συντάξεις το 2015

Νέα μείωση, της τάξεως του 10%, αναμένεται να δουν το 2015 στις επικουρικές συντάξεις οι ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ).

Σε δήλωσή του στα Νέα, ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ Θανάσης Καποτάς τονίζει ότι η επερχόμενη νέα μείωση στις επικουρικές συντάξεις (πέραν του 5,2% που έγινε από 17/1/2014) θα είναι της τάξεως του 10%.

Τα στοιχεία του εννεαμήνου 2014 «φωτογραφίζουν» πιο δυσοίωνη την κατάσταση για το 2015 με τις εισφορές στο 1,5 δισ. ευρώ και τις παροχές στα 2,15 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα εννεαμήνου στο ΕΤΕΑ κλείδωσε στα 305 εκατ. ευρώ και για το 2015 φαίνεται να κλείνει στα 350 εκατ. ευρώ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. Επίσπευση συμψηφισμών επιστροφών φόρου εισοδήματος & ΦΠΑ με ασφαλιστικές εισφορές

Με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών και τη μείωση των καθυστερήσεων, όσων αφορά τον συμψηφισμό των επιστροφών φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ με ασφαλιστικές εισφορές, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, εξέδωσε εγκύκλιο, με την οποία μεταξύ άλλων ορίζεται ότι:                                               

α) Για τη διενέργεια συμψηφισμών θα χρησιμοποιείται η βάση δεδομένων Ασφαλιστικών Οφειλών στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.).

β) Τα αιτήματα συμψηφισμού οφειλών στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης θα υποβάλλονται προς την Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., κεντρικά από τη ΔΗΛΕΔ και στην περίπτωση αυτή το αποτέλεσμα της επεξεργασίας θα επιστρέφει εντός 3 ημερών.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Στο ΦΕΚ η ρύθμιση για τις 100 δόσεις για οφειλές στην εφορία – Όροι και προϋποθέσεις υπαγωγής

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει ο οφειλέτης να έχει υποβάλει τις προβλεπόμενες από τον νόμο φορολογικές δηλώσεις, ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης. Εφόσον κατά τη διενέργεια των αυτοματοποιημένων ελέγχων από την ηλεκτρονική εφαρμογή προκύψει εκκρεμότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης, αυτή πρέπει πρώτα να τακτοποιηθεί και στη συνέχεια ο οφειλέτης δύναται να υποβάλει αίτηση υπαγωγής. Για την υπαγωγή σε αριθμό δόσεων άνω των 72 έως και 100, το ποσό της συνολικά ρυθμιζόμενης βασικής οφειλής δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 15.000.

Οι οφειλέτες που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση «τελευταίας ευκαιρίας» και τηρούν τους όρους της ρύθμισης αυτής τυγχάνουν αναδρομικά των εκπτώσεων και των πρόσθετων ευεργετημάτων του ν. 4305/2014. Ειδικότερα για τους οφειλέτες που επιλέξουν να υπαγάγουν την εναπομένουσα ρυθμισμένη οφειλή τους στη ρύθμιση του ν. 4305/2014, οι ανωτέρω εκπτώσεις δύνανται να χορηγηθούν μετά την καταβολή της πρώτης δόσης αυτής. Για όσους οφειλέτες δεν επιλέξουν με σχετική αίτηση και έως την 31η Μαρτίου 2015 την υπαγωγή τους στη ρύθμιση του ν.4305/2014 ή την διατήρηση της ρύθμισης του ν. 4152/2013, θεωρείται ότι έχουν επιλέξει τη διατήρηση της ρύθμισης του ν. 4152/2013 με τα σχετικά ευεργετήματα του ν. 4305/2014. Αίτηση για διατήρηση της ρύθμισης του ν. 4152/2013 υποβάλλεται άπαξ έως τις 31.03.2015.

Οι απαλλαγές διενεργούνται για τις οφειλές που είναι βεβαιωμένες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες και στα Ελεγκτικά Κέντρα, επί των εξοφλημένων δόσεων ρύθμισης, με Ατομικό Φύλλο Έκπτωσης (ΑΦΕΚ), το οποίο συντάσσεται από τον αρμόδιο για τη χορήγηση της ρύθμισης «τελευταίας ευκαιρίας» Προϊστάμενο, ο οποίος ελέγχει και την τήρηση των όρων της, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4152/13 και της απόφασης ΓΓΔΕ ΠΟΛ 1111/2013, λαμβάνοντας υπόψη το προτεινόμενο προς επιστροφή ποσό από την ηλεκτρονική εφαρμογή.

Το ΑΦΕΚ εκκαθαρίζεται και εξοφλείται από το τμήμα Εσόδων της υπηρεσίας όπου είναι βεβαιωμένη η οφειλή, εντός 90 ημερών από την ημερομηνία που ορίζεται στο πρώτο εδάφιο του ν. 4305/2014. Το συνολικό επιστρεφόμενο ποσό πιστώνεται κατά προτεραιότητα στις δόσεις της ρύθμισης.

Για τις οφειλές που είναι βεβαιωμένες στα Τελωνεία με την έκδοση απόφασης απαλλαγής προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής και στην περίπτωση που προκύψει υπόλοιπο προς επιστροφή ποσό θα διενεργείται με τη διαδικασία επιστροφής αχρεωστήτως εισπραχθέντων.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

10. Η εγκύκλιος για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Από τη Δευτέρα θα μπορούν οι οφειλέτες των Ταμείων να υποβάλλουν αίτηση για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους μετά την υπογραφή της σχετικής ερμηνευτικής εγκυκλίου από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η οποία αναρτάται στη «Διαύγεια», οι οφειλές δύνανται να ρυθμιστούν σε έως και 100 δόσεις με μειωμένο επιτόκιο 4,5% από την 1η Ιανουαρίου του 2013. 

Το ποσοστό της έκπτωσης επί των νομίμων προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων, (όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί στις 31/12/12), κυμαίνεται από 100% στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής των οφειλών και φθάνει έως 20% στην περίπτωση που η οφειλή ρυθμιστεί στις 100 δόσεις.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

11. Σταϊκούρας: Κοινωνικό μέρισμα και το 2015, ανάλογο της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων

Τη διανομή κοινωνικού μερίσματος και το 2015 προαναγγέλλει με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Το μέρισμα, όπως σημειώνεται, θα είναι σε ύψος ανάλογο με την υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς ελλείμματος. Στην ίδια συνέντευξη, ο κ.Σταϊκούρας ανακοινώνει την πληρωμή των συντάξεων του Ιανουαρίου στο Δημόσιο πριν από τα Χριστούγεννα (22 Δεκεμβρίου αντί της 30ης Δεκεμβρίου) και την έναρξη καταβολής αναδρομικών και των αυξήσεων στα Σώματα Ασφαλείας και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων από το τέλος του μήνα.  Ακόμη, ο κ.Σταϊκούρας επισημαίνει ότι η πολιτική των πλεονασμάτων  «...θα οδηγήσει στη σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

12. Μειώσεις φορολογικών συντελεστών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προαναγγέλει ο Γ. Μαυραγάνης

«Από τα εισοδήματα του 2015 ελπίζω να περάσουμε στην εποχή χωρίς τεκμήρια» δηλώνει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης στη Real news.

O κ. Μαυραγάνης προαναγγέλλει μειώσεις φορολογικών συντελεστών εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων λέγοντας «ο νέος φορολογικός χάρτης περιλαμβάνει μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων, έτσι ώστε ο ανώτατος συντελεστής του 42% να μειωθεί στο 32%. Προβλέπεται ακόμη μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος των επιχειρήσεων».

Αναφέρει ακόμη πως «σύντομα στοχεύουμε να προχωρήσουμε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ... Ο στόχος είναι ο ΕΝΦΙΑ σταδιακά να αποφέρει έσοδα κάτω από το 1% του ΑΕΠ, από το 1,43% σήμερα».

 

Άλλη μια "ματιά" έφρασε στο τέλος της. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη Δευτέρα

Θα κλείσουμε λίγο διαφορετικά σήμερα, μιας και το απαιτεί η μέρα.

 

Καλή εβδομάδα…

 

 

Στους σκοτωμένους σπουδαστές του Πολυτεχνείου - Λένα Παππά
 
Μάτια κλειδωμένα, χέρια παγωμένα
κείτεται
-δεκοχτώ χρονώ ήτανε δεν ήτανε-
για να έχω εγώ πουλιά-φτερά στα χέρια μου,
και συ στο σπιτάκι σου,
μια γλάστρα με βασιλικό στο πεζουλάκι
και τα παιδιά μας ξένοιαστα να χτίζουνε το μέλλον.
 
Η μάνα του τον περιμένει και δεν έρχεται,
η άνοιξή του παίζει κα δεν τηνε ξέρει πια.
Στις φλέβες του αίμα σταματημένο και πικρό,
γυαλί σπασμένο ο κόσμος, σωριασμένο πάνω του.
Για να έχω εγώ τον άσπρο μου ύπνο
Και συ γαρίφαλο χαμόγελο στο στόμα σου,
για να ’χουν τα παιδιά μας το δικό τους ήλιο
 
 
Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax


efm_728x90