Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
10/11/2014
Άρθρο: Με μια ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα για άλλη μια φορά!

Ακόμη μια Δευτέρα είμαστε κοντά σας με τα νέα της περασμένης εβδομάδας.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  1. Μείωση κατά 30% των προστίμων της Επιθεώρησης Εργασίας
  2. Χωρίς επιβολή προστίμου οι διορθώσεις του Ε9
  3. ΓΓΔΕ: Διαθέσιμα στους πολίτες τα έντυπα τελών κυκλοφορίας 2015
  4. Έως τις 18/11 οι αιτήσεις για χορήγηση οικογενειακών επιδομάτων
  5. Ερχονται φοροελαφρύνσεις και κατάργηση τεκμηρίων διαβίωσης για τα εισοδήματα του 2015
  6. Επιταχύνεται η διαδικασία συμψηφισμού των επιστροφών φόρων με οφειλές προς τα Ταμεία
  7. Τρόπος ρύθμισης για χιλιάδες «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια - Πληρωμή τώρα του 70% του ποσού και το υπόλοιπο 30% σε 10 ή 15 χρόνια
  8. Επέκταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% προωθεί η κυβέρνηση
  9. "Πάγωμα" των κατασχέσεων για χρέη κάτω των 300.000 ευρώ μέχρι τα Χριστούγεννα
  10. Καλύτερες των εκτιμήσεων οι επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών

 

1. Μείωση κατά 30% των προστίμων της Επιθεώρησης Εργασίας

Μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 30% τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε εργοδότες για μη καταβολή δεδουλευμένων, για παραβίαση του ωραρίου και για θέματα ασφάλειας και υγιεινής, σύμφωνα με διάταξη που ετοιμάζει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης σε συνεργασία με τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), Κώστα Πανταζή.

Σήμερα τα εν λόγω πρόστιμα κυμαίνονται μεταξύ των 1.500 ευρώ και των 50.000 ευρώ, ανάλογα με την παράβαση που επιτελεί μία επιχείρηση αλλά και το μέγεθος της.

Ωστόσο, σύμφωνα όσα αναφέρουν έμπειρα στελέχη του ΣΕΠΕ στο Capital.gr, τη μεγαλύτερη “εισπραξιμότητα” έχουν εκείνα τα πρόστιμα τα οποία δεν ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ, μιας και το 70% αυτών πληρώνονται.

Συνεπώς θα υπάρχει μία τάση, με τη νέα νομοθεσία, τα περισσότερα πρόστιμα να συγκλίνουν προς το παραπάνω επίπεδο έτσι ώστε να εισπράττονται. Ταυτόχρονα, θα αυξηθεί το χρονικό περιθώριο συμμόρφωσης του εργοδότη με τη νομοθεσία μέχρι να του επιβληθεί το πρόστιμο.

Εκτός από τις ελαφρύνσεις στα πρόστιμα που επιβάλλονται στην εργοδοσία για παραβάσεις της αναφορικά με μη – πληρωμή δεδουλευμένων, την τήρηση του ωραρίου, το Υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει άλλες δύο διατάξεις.

Μια εξ αυτών θα προβλέπει ότι η Οικονομική Αστυνομία θα μπορεί να επιβάλλει πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία (10.500 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο) πέρα από τη “διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη εγκλημάτων που τελέστηκαν σε βάρος των συμφερόντων του δημοσίου και την Εθνικής Οικονομίας ή έχουν τα χαρακτηριστικά του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος, καθώς και οποιαδήποτε εγκλήματα διαπράττονται με τη χρήση του διαδικτύου.”

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2. Χωρίς επιβολή προστίμου οι διορθώσεις του Ε9

Χωρίς πρόστιμα θα μπορούν οι φορολογούμενοι να διορθώνουν ή να υποβάλουν δηλώσεις Ε9 της τελευταίας πενταετίας.

Η επικεφαλής της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Σοφία Σεχπερίδου ετοιμάζεται να ανοίξει από την ερχόμενη εβδομάδα τις ηλεκτρονικές πύλες του Taxisnet για την υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 και ΦΑΠ 2010, για την υποβολή αρχικών δηλώσεων Ε9 και ΦΑΠ για τα έτη 2011, 2012 και 2013 καθώς και για αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για το 2014.

Βούληση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου, είναι να μην επιβληθούν πρόστιμα σε κανένα φορολογούμενο που θα κάνει διόρθωση εκ των υστέρων στην εικόνα της περιουσιακής του κατάστασης ούτε καν για όσους προχωρήσουν με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση στην υποβολή του Ε9 για το 2010.

 

3. ΓΓΔΕ: Διαθέσιμα στους πολίτες τα έντυπα τελών κυκλοφορίας 2015

Μέσω του συστήματος TAXISnet, μπορούν οι πολίτες να εκτυπώσουν τα έντυπα τελών κυκλοφορίας για το 2015 τα οποία αφορούν σε 6,3 εκατ.οχήματα (επιβατικά, δίκυκλα, φορτηγά αυτοκίνητα, λεωφορεία δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης).

Συγκεκριμένα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εκτυπώσουν:

Α) είτε ως πιστοποιημένοι χρήστες, με τους προσωπικούς τους κωδικούς (www.gsis.gr -> υπηρεσίες προς πολίτες -> τέλη κυκλοφορίας)

B) είτε ως μη πιστοποιημένοι χρήστες, καταχωρώντας τον Α.Φ.Μ. και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος τους (www.gsis.gr -> υπηρεσίες προς πολίτες -> περισσότερα ->ΝΕΟ: Εκτύπωση Εντύπων Τελών Κυκλοφορίας και Κατάσταση Οχημάτων-> Χωρίς Κωδικούς TaxisNet)

Όσοι πολίτες δεν έχουν άμεση πρόσβαση στο διαδίκτυο, μπορούν με τον Α.Φ.Μ. και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος τους, να μεταβούν στις τράπεζες και να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας λαμβάνοντας τη σχετική απόδειξη.

Η εμπρόθεσμη καταβολή τελών κυκλοφορίας είναι μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2014.

 

4. Έως τις 18/11 οι αιτήσεις για χορήγηση οικογενειακών επιδομάτων

Στις 18 Δεκεμβρίου θα εισπράξουν το οικογενειακό επίδομα που τους αναλογεί, μαζί με την πληρωμή του τέταρτου τριμήνου, όσοι δικαιούχοι υποβάλλουν αίτηση Α21 έως τις 18 Νοεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του διοικητή του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), Ξενοφώντα Βεργίνη.

Παράλληλα, η διοίκηση του Οργανισμού υπενθυμίζει ότι, οι δικαιούχοι οικογενειακών επιδομάτων που έλαβαν προκαταβολή για το πρώτο τρίμηνο του 2014, είτε η προκαταβολή αφορά το Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων, είτε το Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών, είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν νέες αιτήσεις Α21 για το τρέχον έτος, με δεδομένο ότι οι αιτήσεις Α21 του 2013, δεν λαμβάνονται υπόψη.

Συνιστά ακόμη στους πολίτες, να προβαίνουν σε εκτύπωση του εντύπου Α21 και σε έλεγχο των στοιχείων που έχουν δηλώσει και σε περίπτωση που διαπιστώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις να προβαίνουν άμεσα σε διόρθωση - τροποποίηση του Α21, προκειμένου να μην καθυστερήσει η πληρωμή τους.

 

5. Ερχονται φοροελαφρύνσεις και κατάργηση τεκμηρίων διαβίωσης για τα εισοδήματα του 2015

Την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης για τα εισοδήματα του 2015, τη μείωση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων, των συντελεστών φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων, καθώς και των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, στην ομιλία στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Ο υφυπουργός ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η «μετάβαση στην εποχή χωρίς τεκμήρια, χάρη στην προετοιμασία που έχει γίνει με την αξιοποίηση πληροφοριών και την υιοθέτηση σύγχρονων ελεγκτικών εργαλείων, ελπίζω από τα εισοδήματα του 2015».

Ο κ. Μαυραγάνης τόνισε επίσης ότι η επικείμενη αξιολόγηση της τρόικας που σηματοδοτεί το τέλος του Μνημονίου οφείλει να ολοκληρωθεί εγκαίρως, καθώς τα δημοσιονομικά στοιχεία αλλά και η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις εξασφαλίζουν ότι η κυβέρνηση τηρεί τα συμφωνηθέντα. «Ανάλογη πρέπει να είναι και η στάση των εταίρων, καθώς η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και των stress test των τραπεζών δεν μπορεί παρά να ανοίξει τον δρόμο για να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα στις 27 Νοεμβρίου 2012», σημείωσε ο υφυπουργός.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Επιταχύνεται η διαδικασία συμψηφισμού των επιστροφών φόρων με οφειλές προς τα Ταμεία

Ταχύτερα αναμένεται να κινηθεί από το τέλος της εβδομάδας η διαδικασία συμψηφισμού των απαιτήσεων των φορολογουμένων από επιστροφές φόρων με τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως είπε η Κ.Σαββαΐδου μιλώντας στο φόρουμ, που διοργανώνει η Φορολογική Επιτροπή του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Οπως επισήμανε από το βήμα του 6ου Thessaloniki Tax Forum η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), Κατερίνα Σαββαϊδου, «μόλις πρόσφατα υπογράφηκε και η απόφαση για την τροποποίηση του τρόπου συμψηφισμού των απαιτήσεων των φορολογουμένων με τις οφειλές τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία και η ΓΓΔΕ θα είναι έτοιμη στο τέλος της εβδομάδας ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία συμψηφισμού στις ΔΟΥ και άρα και επιστροφής των φόρων».

Ερωτηθείσα ειδικά για τον πιστωτικό ΦΠΑ, επισήμανε μάλιστα, ότι σε περίπτωση που οι έλεγχοι δεν φέρουν στην επιφάνεια κωλύματα, η επιστροφή του στις δικαιούχους εξαγωγικές επιχειρήσεις μπορεί να γίνεται ακόμη και εντός ενός μηνός.

Η ίδια γνωστοποίησε ότι μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη η εφαρμογή για την ένταξη στη νέα ρύθμιση εξόφλησης -σε 100 δόσεις- των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, οπότε οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση ηλεκτρονικά για να ενταχθούν στο νέο σύστημα ρυθμίσεων.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Τρόπος ρύθμισης για χιλιάδες «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια - Πληρωμή τώρα του 70% του ποσού και το υπόλοιπο 30% σε 10 ή 15 χρόνια

Σε προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται η ρύθμιση για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια που υπολογίζονται σε περίπου 27 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο απερχόμενος υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, παρουσιάζοντας παράλληλα τις λεπτομέρειες της ρύθμισης για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια που υπολογίζονται σε 40 δισ. ευρώ.

Με βάση τον σχεδιασμό που έχει ήδη κάνει το υπ. Ανάπτυξης για τα στεγαστικά δάνεια, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να «σπάσουν» σε δύο τμήματα, ανάλογα με την τρέχουσα αξία των ακινήτων και την αξία που είχαν όταν αυτά αγοράστηκαν και δόθηκε το δάνειο.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το πρωί ο απερχόμενος υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει ένα πλαίσιο κατά το οποίο οι υπερήμεροι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων θα μπορούν να αποπληρώνουν κανονικά το τμήμα του δανείου τους που αφορά την τρέχουσα εμπορική αξία, ενώ η αποπληρωμή της υπερβάλλουσας εμπορικής αξίας θα μετατίθεται στο μέλλον.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το τμήμα της τρέχουσας εμπορικής αξίας θα πληρώνεται εντόκως ενώ η πληρωμή για το υπολειπόμενο τμήμα θα καθοριστεί από μελλοντικές αποφάσεις.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. Επέκταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% προωθεί η κυβέρνηση

Την επέκταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% και σε άλλους κλάδους πέραν της εστίασης φέρεται να εξετάζει η Κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που εντείνονται οι πιέσεις της τρόικας για κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει σήμερα σε νησιωτικές περιοχές της Ελλάδος.

Το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ ζητούν την μεταρρύθμιση του υφιστάμενου καθεστώτος ΦΠΑ στην Ελλάδα, που ισχύει από το 1987, και εστιάζουν στην ανάγκη υιοθέτησης ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες στο σύνολο της χώρας.

Υπενθυμίζεται πω σχέδιο που είχαν επεξεργαστεί στο παρελθόν τεχνικά κλιμάκια της τρόικα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η αντικατάσταση των τριών συντελεστών (υπερμειωμένου 6,5%, του μειωμένου 13% και του κανονικού 23%), από έναν ενιαίο συντελεστή του 15,5% θα έχει ουδέτερο δημοσιονομικό κόστος.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. "Πάγωμα" των κατασχέσεων για χρέη κάτω των 300.000 ευρώ μέχρι τα Χριστούγεννα

Σε πάγωμα των κατασχέσεων για χρέη μέχρι 300.000 ευρώ προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία με τις 100 δόσεις, προχωρά ατύπως το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα», η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαϊδου, έδωσε άτυπη εντολή να μη γίνονται κατασχέσεις στους λεγόμενους «μικρούς» οφειλέτες μέχρι να ανοίξει η ειδική εφαρμογή για την ένταξή τους στη ρύθμιση που θα τους επιτρέπει να πληρώσουν μέχρι και σε 100 δόσεις. Το «πάγωμα» των κατασχέσεων δεν αφορά όσους χρωστούν περισσότερα από 300.000 ευρώ. Αντίθετα, στις περιπτώσεις αυτές συνήθως επιστρατεύονται κατασχέσεις ακινήτων, τις οποίες ωστόσο οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ακυρώσουν μπαίνοντας στη ρύθμιση. Δηλαδή, ακόμη κι αν γίνει κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων τώρα, μόλις τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση και ο οφειλέτης ξεκινήσει να πληρώνει, θα μπορεί να πάρει πίσω την περιουσία του.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

10. Καλύτερες των εκτιμήσεων οι επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών

Θετικά αποτιμά η Goldman Sachs τις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών στα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για ένα «αναμφισβήτητα ένα καλύτερο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα».

Η επενδυτική τράπεζα υπογραμμίζει πως και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες πέρασαν την επίσημη αξιολόγηση της ΕΚΤ, χωρίς να απαιτηθεί να αντλήσουν πρόσθετα κεφάλαια, παρά του ότι αρχικά συγκαταλέγονταν από τους επενδυτές στα ιδρύματα μεταξύ των «πιο πιθανό να αποτύχουν» στα τεστ της ΕΚΤ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Και με αυτή τη τελευταία είδηση θα θέλαμε να ανανεώσουμε το ραντεβού μας για την επόμενη εβδομάδα.

Σας ευχαριστούμε όλους.

Καλημέρα!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax


efm_728x90