Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
03/11/2014
Άρθρο: Με μια ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα για άλλη μια φορά!

Άλλη μια εβδομάδα πέρασε και είμαστε εδώ, για να δούμε τι μας απασχόλησε και τι σχολιάσαμε περισσότερο την προηγούμενη εβδομάδα.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Από τις 10/11 η ρύθμιση των δόσεων για τα ταμεία
 2. Στο Taxis τα διορθωμένα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ με τις φοροεκπτώσεις
 3. Παράταση Προθεσμίας Υποβολής της ΥΔ των Λογιστών Φοροτεχνικών μέχρι τις 7/11
 4. Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και συναφείς ρυθμίσεις
 5. ΓΓΠΣ: Ολιγόωρη διακοπή των ηλεκτρονικών υπηρεσιών την Τετάρτη 5/11
 6. Στο TaxisNet από τη 1η Νοεμβρίου τα τέλη κυκλοφορίας του 2015
 7. Προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης για 285.000 δικαιούχους εντός του Νοεμβρίου
 8. Αύξηση μισθών από το 2015 - Μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%
 9. Πρόσβαση στο TaxisNet και το φορολογικό μητρώο των πολιτών αποκτούν οι τράπεζες
 10. Ανοίγει ο δρόμος για την ενεργοποίηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου
 11. Ε.Σ.Ε.Ε: Κατατοπιστικές και χρήσιμες διευκρινίσεις του ΥΠΟΙΚ για τα “Νέα Λογιστικά Πρότυπα”
 12. Αντιδρά η Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών στις κυβερνητικές προθέσεις για τις «αδρανείς» επενδύσεις
 13. Εκπνέει στις 31/10 η προθεσμία για τα μητρώα κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών

 

1. Από τις 10/11 η ρύθμιση των δόσεων για τα ταμεία

Από τις 10 Νοεμβρίου θα μπορούν να προσέρχονται οι οφειλέτες στα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση που προβλέπει μέχρι και 100 δόσεις, καθώς η τελική ερμηνευτική εγκύκλιος αναμένεται να σταλεί στα ταμεία μέχρι τις 7 Νοεμβρίου. Προκειμένου να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμισή θα πρέπει να είναι συνεπής στις τρέχουσες εισφορές του.

«Πριν λίγες ημέρες έγινε νόμος του κράτους μια ρύθμιση - ανάσα που ανακουφίζει χιλιάδες οφειλέτες. Συζητήσαμε με τους διοικητές των ταμείων τις τεχνικές λεπτομέρειες και δράσεις προκειμένου μέσα στον μήνα να ξεκινήσει η υπαγωγή στη ρύθμιση. Στόχος είναι να ενισχυθούν τα έσοδα στα ταμεία για να γίνει ένα νέο ξεκίνημα ώστε να δοθεί ένα τέλος σε ένα παρελθόν με ευθύνες του κράτους και των επιχειρήσεων. Θα υπάρξουν διασταυρώσεις και συμψηφισμοί» τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2. Στο Taxis τα διορθωμένα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ με τις φοροεκπτώσεις

Τα διορθωμένα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ, με υπολογισμένες πλέον τις φοροεκπτώσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα, τρίτεκνους, πολύτεκνους, άτομα με αναπηρία άνω του 80%, αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων που το  2013 είχαν κενά, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα θα ανεβάσει εντός της ημέρας στο Taxis η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. 

Σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, οι φοροαπαλλαγές ισχύουν με βάση το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα. Μάλιστα, στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα περιλαμβάνονται όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα, ακόμη και αυτά που δεν φορολογούνται.

Επίσης θα λαμβάνεται υπόψη και η αποζημίωση απόλυσης, ενώ σε περίπτωση που το τεκμαρτό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό, τότε θα προστίθεται η διαφορά στα πραγματικά εισοδήματα.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. Παράταση Προθεσμίας Υποβολής της ΥΔ των Λογιστών Φοροτεχνικών μέχρι τις 7/11


Λόγω του μεγάλου αριθμού των λογιστών φοροτεχνικών οι οποίοι προσέρχονται στην Κεντρική Υπηρεσία και στα Περιφερειακά Τμήματα  για να υποβάλουν την προβλεπόμενη ΥΔ (Ν 4093/2012 & Ν 4111/2013) και πριν την αποστολή του σχετικού αρχείου στο TAXISNET, ανακοινώνουμε ότι προς διευκόλυνσή τους παρατείνεται η προθεσμία  υποβολής της ΥΔ  μέχρι και την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014.

Δείτε το Ημερολόγιο Υποχρεώσεων

 

4. Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και συναφείς ρυθμίσεις

Τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και συναφείς ρυθμίσεις». Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου.
- Καταπολεμάται η λογιστική πολυνομία. Για πρώτη φορά το σύνολο των λογιστικών κανόνων συγκεντρώνεται σε ένα νομοθέτημα διαρθρωμένο με βάση τις βέλτιστες πρακτικές για όλες τις επιχειρήσεις και τους λογιστές. Η κωδικοποίηση που επιτυγχάνεται είναι ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό βήμα, αυξάνει την ασφάλεια δικαίου και μειώνει το διοικητικό βάρος.
- Οι οικονομικές καταστάσεις των ελληνικών επιχειρήσεων με το νέο πλαίσιο γίνονται ευχερώς κατανοητές από τους διεθνείς επενδυτές λόγω της ευθυγράμμισης που επιτυγχάνεται με τις διεθνείς λογιστικές πρακτικές.
- Ολοκληρώνεται η κατάργηση κοστοβόρων και γραφειοκρατικών διαδικασιών του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων που είχε ξεκινήσει με τη θέσπιση του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών.
- Εισάγονται κανόνες τήρησης λογιστικών βιβλίων, ευθυγραμμισμένοι με τις σύγχρονες επιχειρηματικές πρακτικές. Οι κανόνες αυτοί συνεπάγονται μειωμένο κόστος λειτουργίας ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουν τη δυνατότητα διενέργειας ουσιαστικών φορολογικών ή άλλων ελέγχων.
- Διευκολύνεται η ηλεκτρονική τιμολόγηση στη χονδρική και τη λιανική και η συνακόλουθη περαιτέρω μείωση του κόστους συναλλαγών.

Δείτε το Σχέδιο Νόμου

 

5. ΓΓΠΣ: Ολιγόωρη διακοπή των ηλεκτρονικών υπηρεσιών την Τετάρτη 5/11

Προγραμματισμός εργασίας αναβάθμισης:  Σας ενημερώνουμε ότι την Τετάρτη 05/11/2014 στο διάστημα 16:00 – 18:00, λόγω προγραμματισμένων εργασιών αναβάθμισης , υπάρχει η περίπτωση εμφάνισης δυσλειτουργιών ή και διακοπών μικρής διάρκειας (5 έως 10 λεπτών ) των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΓΓΠΣ / ΓΓΔΕ.

 

6. Στο TaxisNet από τη 1η Νοεμβρίου τα τέλη κυκλοφορίας του 2015

Διαθέσιμα στο σύστημα Taxisnet θα είναι από το Σάββατο 1η Νοεμβρίου, τα τέλη κυκλοφορίας του 2015. Μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής οι φορολογούμενοι θα μπορούν να εκτυπώσουν τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

Μέχρι το τέλος του έτους περίπου 5 εκατομμύρια κάτοχοι ΙΧ αυτοκινήτων θα πρέπει να καταβάλουν εφάπαξ τα τέλη, τα οποία κυμαίνονται από 22 έως 1.320 ευρώ, ανάλογα με τον κυβισμό του κινητήρα κάθε οχήματος. Για να εκτυπώσουν οι ιδιοκτήτες των οχημάτων το ειδοποιητήριο των τελών κυκλοφορίας και μετά να το πληρώσουν στην τράπεζα θα πρέπει να εισέλθουν στη ιστοσελίδα www.gsis.gr. Με το που ανοίγει η ιστοσελίδα ανατρέχετε στις «Υπηρεσίες Προς Πολίτες» και επιλέγετε «περισσότερα».

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης για 285.000 δικαιούχους εντός του Νοεμβρίου

Το 92% των αιτήσεων χορήγησης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης που είχαν υποβληθεί μέχρι  το βράδυ της Πέμπτης στο Taxis πήραν το «πράσινο φως» από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και εντός του Νοεμβρίου οι εν λόγω δικαιούχοι θα δουν πιστωμένες τις προκαταβολές στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxis για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης είχε μέχρι χθες δεχθεί 375.000 επισκέψεις φορολογουμένων , με τους 306.089 εξ αυτών να αιτούνται το επίδομα και την προκαταβολή του 25%. Από τις αιτήσεις αυτές απορρίφθηκε το 8% και έλαβαν το «πράσινο φως» οι 282.172 . Οι δικαιούχοι αυτοί θα λάβουν το 25% της προκαταβολής που προβλέπεται το αργότερο έως τις 20 Νοεμβρίου. 

Σημειώνεται πως η προκαταβολή και το επίδομα κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό χωρίς προσκόμιση δικαιολογητικών, ενώ όσοι αγοράσουν παραπάνω από μία φορά πετρέλαιο θέρμανσης δεν θα χρειαστεί να υποβάλλουν ξανά αίτηση.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. Αύξηση μισθών από το 2015 - Μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%

Μειωμένη κατά 30% θα είναι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης με την οποία θα επιβαρύνονται το 2015 και το 2016 οι φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, σύμφωνα με διάταξη που συμπεριελήφθη στην τροπολογία για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αυτό σημαίνει ότι από τις αρχές του έτους χιλιάδες ασφαλισμένοι θα δουν αυξήσεις, έστω και μικρές, στους μισθούς τους.

Η ειδική εισφορά κανονικά θα έπρεπε να καταργηθεί στο τέλος του έτους. Ωστόσο διατηρείται για ακόμη δύο χρόνια και σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου από τη διατήρηση του 70% της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα προκύψει αύξηση δημοσίων εσόδων κατά 1,53 δισ. ευρώ.

Τα οφέλη που θα προκύψουν από τη ρύθμιση αυτή για όσους φορολογουμένους έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα κυμανθούν σε ετήσια βάση:

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Πρόσβαση στο TaxisNet και το φορολογικό μητρώο των πολιτών αποκτούν οι τράπεζες

Απευθείας πρόσβαση στο σύστημα Taxis και το φορολογικό μητρώο των πολιτών φαίνεται πως θα αποκτήσουν σύντομα οι τράπεζες, μέσω του συστήματος "Τειρεσίας". Με βάση τις πληροφορίες της εφημερίδας "Καθημερινή της Κυριακής", η αλλαγή αυτή έχει άμεση σχέση με τις διαδικασίες ρύθμισης των λεγόμενων "κόκκινων δανείων", προκειμένου να συνεκτιμάται και να συνυπολογίζεται η συνολική κατάσταση του φορολογουμένου -εισοδήματα, χρέη προς ταμεία και εφορίες κ.λπ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η συζήτηση διεξάγεται ανάμεσα στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, η οποία και έχει υποβάλει το σχετικό αίτημα εδώ και καιρό. Το μεγαλύτερο "αγκάθι" που πρέπει να ξεπεραστεί έχει να κάνει με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, καθώς η πρόσβαση στα φορολογικά στοιχεία απαγορεύεται δια νόμου. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το πιθανότερο σενάριο είναι ο ενδιαφερόμενος που θα καταθέτει αίτηση ρύθμισης του δανείου του να υποχρεούται να υπογράψει εξουσιοδότηση προς την τράπεζα για πρόσβαση στο φορολογικό του μητρώο.

Ούτως ή άλλως, βήματα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη γίνει. Υπενθυμίζεται ότι, πλέον, το εκκαθαριστικό της εφορίας είναι απαραίτητο ακόμη και για το άνοιγμα ενός απλού τραπεζικού λογαριασμού.

 

10. Ανοίγει ο δρόμος για την ενεργοποίηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου

Τον δρόμο για την ενεργοποίηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου και την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανοίγει η ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.

Η ρύθμιση προβλέπει την κάλυψη της συμμετοχής του Δημοσίου κατά 100 εκατ. ευρώ, μέσω του ΕΤΕΑΝ, το οποίο θα προχωρήσει για τον σκοπό αυτό σε αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου. Το ποσό των 100 εκατ. ευρώ, που είναι ουσιαστικά η συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης, θα προστεθεί στα 100 εκατ. ευρώ που εισφέρει η γερμανική πλευρά μέσω της KfW και θα αποτελέσουν το αρχικό κεφάλαιο του Ταμείου, που θα αξιοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων για κεφάλαια κίνησης που έχουν δοθεί από τις τράπεζες προς ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επόμενο βήμα είναι η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων με τις τράπεζες και σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του Ταμείου βρίσκεται σε τελικό στάδιο με δύο τουλάχιστον από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Μεταξύ άλλων, σημείο διαπραγμάτευσης αποτελεί η αποδοχή από την πλευρά των τραπεζών όρου που θέτει η KfW για επιστροφή του κεφαλαίου που έχει συνεισφέρει, στην περίπτωση που η πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών πέσει κάτω από το CCC. Η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα θέτει τον σχετικό όρο ως απαραίτητη προϋπόθεση, που θα πρέπει να συμπεριληφθεί στις συμβάσεις που θα υπογραφούν με το Ταμείο, στον βαθμό που τον θεωρεί ως ελάχιστη διασφάλιση για να συνεισφέρει τα χρήματα.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

11. Ε.Σ.Ε.Ε: Κατατοπιστικές και χρήσιμες διευκρινίσεις του ΥΠΟΙΚ για τα “Νέα Λογιστικά Πρότυπα”

Μετά από πρωτοβουλία του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΟΙΚ συνάντηση  του φοροτεχνικού συμβούλου της ΕΣΕΕ κ. Α. Μουζάκη με τον Πρόεδρο της Ομάδας Εργασίας για την προπαρασκευή των αναγκαίων προσαρμογών για την υλοποίηση των διατάξεων, σχετικά με τα Νέα Λογιστικά Πρότυπα κ. Κ. Καραμάνη.

Συζητήθηκαν αναλυτικά οι παρατηρήσεις της ΕΣΕΕ που τέθηκαν στη δημόσια διαβούλευση, η οποία σημειωτέον ολοκληρώθηκε χθες και δόθηκαν όλες οι αναγκαίες διευκρινίσεις, αναφορικά με την εισαγωγή ρύθμισης που αφορά στην οδηγία 2013/34/EΕ, με την οποία η χώρα μας έχει την υποχρέωση να εισάγει στο Εθνικό της Δίκαιο. Η εν λόγω οδηγία θα εισαχθεί στο Εθνικό μας Δίκαιο με το σχέδιο νόμου «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και συναφείς ρυθμίσεις».

Τα Νέα Λογιστικά Πρότυπα εκσυγχρονίζουν τους κανόνες λογιστικής τυποποίησης, χωρίς να διαταράσσουν τη λειτουργία των λογιστηρίων των επιχειρήσεων από την 1.1.2015, αφού λαμβάνεται μέριμνα ως προς αυτό, όπως μας διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας.

Δεν αλλάζει δηλαδή η λογιστική καθημερινότητα την 1η Ιανουαρίου 2015. Οι επιχειρήσεις μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το σχέδιο λογαριασμών του ΕΓΛΣ και δεν υποχρεώνονται να αλλάξουν τη λοιπή λογιστική τους οργάνωση.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

12. Αντιδρά η Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών στις κυβερνητικές προθέσεις για τις «αδρανείς» επενδύσεις

Την αντίδραση της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών προκάλεσαν οι προθέσεις της κυβέρνησης για εκσυγχρονισμό, την επέκταση και την επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου του ν. δ. 1195/1942 «Περί παραγραφής υπέρ του Δημοσίου καταθέσεων παρά Τραπέζαις και άλλων τινών αξιών και απαιτήσεων», με παραγραφή υπέρ του Δημοσίου των τυχόν μη αποδοθέντων μέχρι σήμερα ποσών από τον χρηματοπιστωτικό και ασφαλιστικό τομέα της οικονομίας.

Σημειώνεται πως μετά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις αδρανείς καταθέσεις που μέσα στο 2014 απέφερε στα κρατικά ταμεία έσοδα 36,8 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και να επεκτείνει την παραγραφή υπέρ του Δημοσίου και για ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και ασφαλιστικά προϊόντα που βρίσκονται σε «αδράνεια» για περισσότερα από 20 έτη σε χαρτοφυλάκια που διαχειρίζονται τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, χρηματιστηριακές εταιρείες και εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων.

Έτσι, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη συστάθηκε στο υπουργείο Οικονομικών νομοπαρασκευαστική επιτροπή, για την μελέτη, τον εκσυγχρονισμό, την επέκταση και την επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου του ν. δ. 1195/1942 «Περί παραγραφής υπέρ του Δημοσίου καταθέσεων παρά Τραπέζαις και άλλων τινών αξιών και απαιτήσεων», ώστε το 72 ετών διάταγμα να επικαιροποιηθεί πλήρως.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

13. Εκπνέει στις 31/10 η προθεσμία για τα μητρώα κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών

Εκπνέει στις 31 Οκτωβρίου 2014 η προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή των απαιτούμενων στοιχείων για την κατάρτιση των φακέλων των μητρώων κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών.

Συγκεκριμένα, οι κηδεμόνες σχολαζουσών κληρονομιών υποχρεούνται έως τις 31 Οκτωβρίου 2014 να αναγγείλουν την ύπαρξη των κληρονομιών για τις οποίες είναι υπεύθυνοι στην αρμόδια αρχή και να προσκομίσουν τα στοιχεία σε έντυπη και σε ηλεκτρονική μορφή. Σε περίπτωση που  παρέλθει άπρακτη η προθεσμία θα επιβληθούν κυρώσεις και οι κηδεμόνες θα αντικατασταθούν.

Οι σχολάζουσες κληρονομιές, δηλαδή οι κληρονομιές εκείνες που δεν έχουν γίνει αποδεκτές ή δεν έχουν βρεθεί οι κληρονόμοι τους ανέρχονται σε περίπου 2.017 και η αξία της περιουσίας τους (κινητής και ακίνητης) ξεπερνά τα 28 εκατ. ευρώ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Και με αυτή την είδηση θα κλείσουμε και αυτό το άρθρο και θα ανανεώσουμε το ραντεβού μας για την επόμενη εβδομάδα

Καλημέρα σε όλους!

Καλή Εβδομάδα!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax


efm_728x90