Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
03/11/2014
Άρθρο: Με μια ματιά - Ο προηγούμενος μήνας

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα και καλή μήνα σε όλους!

Άλλος ένα μήνας πέρασε πάρα πολύ γρήγορα, η αλήθεια είναι. Χωρίς να το καταλάβουμε μπήκαμε αισίως στον προτελευταίο μήνα του χρόνου.

Για να δούμε όμως, ποια ήταν τα γεγονότα που μας απασχόλησαν περισσότερο τον Οκτώβριο που μόλις έφυγε...

 

1η Εβδομάδα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1.    Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τα ανενεργά «μπλοκάκια»

2.    Πληρωμή φόρων απευθείας μέσω του Taxisnet με τη χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών

3.    Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας 25-66 ετών

4.    Εως και 50% το κούρεμα στα υπέρογκα φορολογικά πρόστιμα

5.    ΓΓΔΕ: Τέσσερα τα κριτήρια για άμεση επιστροφή ΦΠΑ στις επιχειρήσεις

6.    Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα το νέο καθεστώς ΦΠΑ

7.    Διορία ενός έτους για τις εκκρεμείς οικονομικές χρήσεις των ασφαλιστικών ταμείων

8.  Ληξιπρόθεσμα χρέη: Εξόφληση οφειλών έως 100 δόσεις - Μείωση επιτοκίου στο 4,5% από 8,75 - «Κούρεμα» εως 90& των προσαυξήσεων

9.    Επιστροφή ΦΠΑ εντός επτά ημερών σε φορολογικά συνεπείς επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

10.  ΣτΕ: Συνταγματικές και νόμιμες οι περικοπές στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων

11.  Τι θα κερδίσουν οι τράπεζες από το «πακέτο» Ντράγκι

 

 

1.       Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τα ανενεργά «μπλοκάκια»

Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όσους κατά τη διάρκεια του έτους δεν ασκούν εμπορική δραστηριότητα ή διατηρούν ανενεργά «μπλοκάκια», δηλαδή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα προωθεί η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Το μέτρο αναμένεται να δώσει «ανάσα» σε χιλιάδες επιτηδευματίες που κάθε χρόνο υποχρεώνονται να πληρώνουν το τέλος, ακόμη και αν δεν έχουν αποκτήσει ούτε ένα ευρώ εισοδήματος, με μοναδικό κριτήριο ότι εμφανίζονται «ενεργοί» στην εφορία και έχουν «ανοικτά» βιβλία. Σημειώνεται ότι το τέλος επιτηδεύματος για ατομική επιχείρηση και ελεύθερο επαγγελματία ανέρχεται σε 650 ευρώ ετησίως, ενώ για κάθε υποκατάστημα φθάνει τα 600 ευρώ τον χρόνο. Για τους φορολογουμένους που αμείβονται με «μπλοκάκι» και υπό προϋποθέσεις φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών - συνταξιούχων το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται στα 500 ευρώ.

Αντίθετα, τα νέα δεν είναι ευχάριστα για όσους περιμένουν επιστροφή φόρου, αφού από την 1η Οκτωβρίου «ξεπαγώνουν» οι συμψηφισμοί επιστροφών φόρου εισοδήματος με τις οφειλές του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Όσοι επομένως δικαιούνται επιστροφή φόρου, δεν θα την λάβουν ή θα λάβουν το μέρος που περισσεύει μετά τον συμψηφισμό με τον φόρο ακινήτων. Μεγαλύτερες καθυστερήσεις στις επιστροφές φόρου θα έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες για τους οποίους τρέχουν παράλληλες διασταυρώσεις, προκειμένου να γίνουν συμψηφισμοί με τυχόν ασφαλιστικές εισφορές.

Αλλαγές όμως σχεδιάζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και στην υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών - προμηθευτών, αφού φαίνεται να εγκαταλείπεται το αρχικό σχέδιο που προέβλεπε την υποβολή των τιμολογίων για όλες τις συναλλαγές κάθε μήνα.

Από το 2015 οι συγκεντρωτικές καταστάσεις θα υποβάλλονται ανά τρίμηνο. Σημειώνεται ότι για το 2014, μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις όσοι έχουν υποχρέωση υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων θα πρέπει να τις υποβάλουν και για τα τέσσερα τρίμηνα έως τις 2 Φεβρουαρίου 2015.

Την ίδια ώρα καθησυχαστικές εμφανίζονται πηγές της ΓΓΔΕ όσον αφορά στη χρέωση που εμφανίστηκε στους προσωπικούς λογαριασμούς στο Taxisnet για όσους πλήρωσαν εμπρόθεσμα στις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά λόγω ΔΙΑΣ, δεν εμφανίζεται η πληρωμή αλλά η προσαύξηση λόγω ληξιπρόθεσμου χρέους.

Οι προσαυξήσεις αυτές οφείλονται σε «σφάλμα» του συστήματος και θα διορθωθεί άμεσα. Η ΓΓΔΕ βρίσκεται παράλληλα σε συζητήσεις με τις τράπεζες προκειμένου να αξιοποιηθεί κάθε πρόσφορο μέσο για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, αλλά και άλλων φόρων που εξοφλούνται με σχετική περιοδικότητα. Για παράδειγμα, εξετάζεται αν θα μπορούσαν να γίνουν πληρωμές μέσω ATM ή μέσω των ειδικών μηχανημάτων ταχυπληρωμών.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2.       Πληρωμή φόρων απευθείας μέσω του Taxisnet με τη χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών

Την πληρωμή φόρων απευθείας μέσω του Taxisnet με τη χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών εξετάζει η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, αναβιώνοντας το σχέδιο που είχε επεξεργασθεί ο προκάτοχός της Χάρης Θεοχάρης.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται πως αφενός θα μειωθούν οι ουρές στις τράπεζες για την πληρωμή φόρων, αφετέρου θα εκλείψουν  φαινόμενα που δημιουργούν εκνευρισμό στους φορολογουμένους, όπως η μη έγκαιρη εμφάνιση των πληρωμών που έχουν κάνει μέσω τραπεζών στην προσωποποιημένη πληροφόρησή τους στο Taxisnet.

Σε πολλές περιπτώσεις η καθυστέρηση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα ο φορολογούμενος να μην μπορεί να εκδώσει φορολογική ενημερότητα και να διεκπεραιώσει συναλλαγές.

Η προεργασία για την πληρωμή φόρων απευθείας μέσω του Taxisnet με τη χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών έχει ήδη γίνει επί εποχής Θεοχάρη και συνεργάτες της κ. Σαββαΐδου θεωρούν ότι η σχετική υποδομή θα μπορούσε να υλοποιηθεί μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3.       Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας 25-66 ετών

Μεγάλη αναμένεται η συμμετοχή των ιδιωτικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα επιδότησης της απασχόλησης 5.000 ανέργων ηλικίας 25-66 ετών, το οποίο ξεκινάει στις 7 Οκτωβρίου. Μέχρι τότε, οι επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν τον απαιτούμενο κλειδάριθμο θα πρέπει να επισκεφθούν τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ προκειμένου να αποκτήσουν δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα. Η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις ξεκινάει στις 7 Οκτωβρίου με στόχο τη δημιουργία 5.000 νέων θέσεων απασχόλησης. H μέγιστη δαπάνη για τον ΟΑΕΔορίζεται στα 27 εκατ. ευρώ. Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η έκδοση κλειδαρίθμου.

Σύμφωνα με τον διοικητή του ΟΑΕΔ Θ. Αμπατζόγλου, η συμμετοχή των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα αναμένεται μεγάλη. Το προηγούμενο αντίστοιχο πρόγραμμα που προκηρύχθηκε πριν από το καλοκαίρι υπερκαλύφθηκε μέσα σε λίγες ημέρες, καθώς, συνολικά, για την επιδότηση της απασχόλησης 10.000 ανέργων κατατέθηκαν αιτήσεις από 4.500 επιχειρήσεις.

Για τον λόγο αυτό δίνεται δυνατότητα στις επιχειρήσεις που δεν έχουν κλειδάριθμο, πριν από την έναρξη των αιτήσεων, να επισκεφθούν την υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2) στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει η έδρα της εταιρείας και να προσκομίσουν τα εξής δικαιολογητικά προκειμένου στη συνέχεια να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για την υπαγωγή στο πρόγραμμα:

1.    Οι ατομικές επιχειρήσεις: Βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος.

2.  Τα νομικά πρόσωπα: Πρόσφατο καταστατικό της επιχείρησης απ’ όπου θα προκύπτει η μετοχική ή/και εταιρική σύνθεσή της, καθώς και ο ΑΦΜ της επιχείρησης. 

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4.       Εως και 50% το κούρεμα στα υπέρογκα φορολογικά πρόστιμα

«Κούρεμα» έως 50% στα υπέρογκα πρόστιμα που επιβάλλονται σήμερα στους φορολογουμένους που δεν πληρώνουν στην ώρα τους τις οφειλές τους στην εφορία, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Εννέα μήνες μετά την ενεργοποίηση του νέου συστήματος προστίμων και τόκων που ανεβάζει απότομα την οφειλή από τους πρώτους κιόλας μήνες καθυστέρησης της πληρωμής, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατ. Σαββαΐδου, εκτιμά ότι το σύστημα αυτό δεν αποδίδει και θα πρέπει να επανεξεταστεί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα εισηγηθεί «ψαλίδισμα» των προστίμων.

Στόχος είναι να ενισχυθεί η εισπραξιμότητα των χρηματικών προστίμων και παράλληλα να μπει «φρένο» στη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων χρεών που αγγίζουν τα 70 δισ. ευρώ. Όπως έχει διαπιστωθεί, μεγάλο μέρος των οφειλών -περίπου το 38%- προέρχεται από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και μένουν απλήρωτα, ενώ μόλις το 0,3% των προστίμων εισπράττεται.

Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στη σύνταξη ενός νέου «φιλικότερου» ποινολογίου, αλλά και στην προώθηση μιας νέας ρύθμισης με την οποία δεν θα διώκονται ποινικά και δεν θα οδηγούνται στη φυλακή οι οφειλέτες του Δημοσίου που αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλουν τις οφειλές τους. Την ίδια ώρα, όμως, σχεδιάζεται «σκληρό μαρκάρισμα» για τους μεγαλοοφειλέτες και συγκεκριμένα για όσους χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 300.000 ευρώ με την ενεργοποίηση μέτρων που δεν είχαν αξιοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν, όπως η άσκηση αγωγής καταδολίευσης. Πρόκειται για ένα μέτρο που δίνει το δικαίωμα στο Δημόσιο να προχωρεί στην κατάσχεση ακινήτων τα οποία είχε στην κατοχή του ο οφειλέτης, αλλά τα μεταβίβασε εικονικά σε συγγενικά του πρόσωπα (παιδιά, σύζυγο, εγγόνια) προκειμένου να αποφύγει τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς. Αντίθετα, με επιείκεια θα αντιμετωπίζονται οι μικροί οφειλέτες.

Ειδικότερα, το σχέδιο που προωθεί η ΓΓΔΕ για τα πρόστιμα και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προβλέπει:

1. Τον εξορθολογισμό των εξοντωτικών προστίμων που αντιμετωπίζουν σήμερα φυσικά και νομικά πρόσωπα που καθυστερούν να πληρώσουν τις οφειλές τους (φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) στην εφορία. Το νέο σύστημα που ενεργοποιήθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2014 προβλέπει την επιβολή τόκου 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης στην πληρωμή της οφειλής, ο οποίος «τρέχει» από την επόμενη ημέρα που λήγει η προθεσμία, ενώ παράλληλα ο φορολογούμενος επιβαρύνεται με πρόστιμο που ξεκινά από 10% για καθυστέρηση δύο μηνών και φτάνει το 20% για ένα χρόνο και στο 30% για καθυστέρηση δύο ετών. Μάλιστα στην περίπτωση της εκπρόθεσμης απόδοσης παρακρατούμενων φόρων, τότε από την επόμενη ημέρα που λήγει η προθεσμία επιβάλλεται πρόστιμο ισόποσο του φόρου που έχει βεβαιωθεί και «τρέχει» τόκος 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Στελέχη της ΓΓΔΕ εκτιμούν ότι ο εξορθολογισμός των προστίμων, η κατάργηση των ποινικών διώξεων, σε συνδυασμό με τη νέα ρύθμιση που εξετάζεται με την τρόικα για την εξόφληση των ληξιπροθέσμων χρεών έως σε 100 δόσεις, θα δώσει «ανάσα» σε περίπου 3 εκατ. φορολογουμένους που χρωστούν στην εφορία.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5.       ΓΓΔΕ: Τέσσερα τα κριτήρια για άμεση επιστροφή ΦΠΑ στις επιχειρήσεις

Αμεση επιστροφή του ΦΠΑ στις εξαγωγικές και άλλες επιχειρήσεις αλλά με βάση τέσσερα αυστηρά κριτήρια που θα πρέπει να ισχύουν ταυτόχρονα προβλέπει η απόφαση που υπέγραψε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατ. Σαββαΐδου.

Οι επιχειρήσεις οι οποίες θα εντάσσονται στον κατάλογο αυτών που δικαιούνται να λάβουν άμεσα, χωρίς έλεγχο, τις επιστροφές ΦΠΑ που έχουν ζητήσει θα είναι κατά προτεραιότητα όσες πραγματοποιούν σε ποσοστό τουλάχιστον 50% του συνολικού κύκλου εργασιών τους πράξεις απαλλασσόμενες από τον ΦΠΑ ή πράξεις φορολογητέες εκτός Ελλάδας, με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών, εφόσον:

• Εχουν υποβάλει εμπρόθεσμα όλες τις δηλώσεις ΦΠΑ, όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και όλες τις δηλώσεις απόδοσης παρακρατούμενων φόρων.

• Δεν βαρύνονται με παραβάσεις φοροδιαφυγής

• Εχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους, με τα ευρήματα των ελέγχων να υποδεικνύουν αποκλίσεις μικρότερες του 5% ανάμεσα στα αιτούμενα ποσά επιστροφής και τα τελικά ποσά που αποδόθηκαν.

• Εχουν τακτοποιήσει τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Νέο σύστημα απόδοσης ΦΠΑ 
Την ίδια ώρα παραμένει, για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, το πρόβλημα της υποχρέωσης να καταβάλουν στο Δημόσιο ΦΠΑ που δεν έχουν εισπράξει ακόμη και μετά την ενεργοποίηση του ειδικού καθεστώτος. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την απόφαση της κ. Σαββαΐδου, στις περιπτώσεις εξόφλησης τιμολογίων με επιταγές, ο ΦΠΑ θα γίνεται άμεσα απαιτητός από το Δημόσιο από τη στιγμή που ο υπόχρεος θα λαμβάνει την επιταγή από τον πελάτη του. Όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι συναλλαγές γίνονται με μεταχρονολογημένες επιταγές, δηλαδή με επιταγές που αναγράφουν ημερομηνία εξόφλησης πολλούς μήνες μετά την ημερομηνία εγχείρισης της επιταγής.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6.       Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα το νέο καθεστώς ΦΠΑ

Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα το νέο καθεστώς ΦΠΑ που προβλέπει την απόδοσή του στο Δημόσιο, όταν αυτός έχει εισπραχθεί από τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου, από την 1 Οκτωβρίου 2014 η εφαρμογή του ειδικού αυτού καθεστώτος εντάσσεται σε σειρά μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων. Ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση για να εφαρμοσθεί το νέο σύστημα είναι να εγγραφούν οι επιχειρήσεις στο νέο καθεστώς είσπραξης και απόδοσης ΦΠΑ. Με την απόφαση καθορίζεται ο τρόπος εφαρμογής του ειδικού καθεστώτος απόδοσης του ΦΠΑ. Ειδικότερα:

• Το ειδικό καθεστώς απόδοσης του ΦΠΑ κατά την είσπραξη είναι προαιρετικό και μπορούν να ενταχθούν σε αυτό όλες οι επιχειρήσεις (παλιές και νέες) ανεξαρτήτως αντικειμένου με κύκλο εργασιών έως 500.000 ευρώ.

• Για την ένταξη στο καθεστώς απαιτείται μόνο η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης μέσω ειδικής εφαρμογής στο TaxisNet.

• Η παρακολούθηση των εισπράξεων θα γίνεται από τις ενταγμένες επιχειρήσεις με όποιο πρόσφορο μέσο διευκολύνει την επιχείρηση, ενώ η ενημέρωση των πληρωμών προς τη Φορολογική Διοίκηση θα γίνεται μέσω των τριμηνιαίων καταστάσεων φορολογικών στοιχείων πελατών και προμηθευτών.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

Πολ. 1214/30.9.2014, Ειδικό καθεστώς καταβολής ΦΠΑ κατά τον χρόνο της είσπραξης σύμφωνα με το άρθρο 39.β του Κώδικα ΦΠΑ

 

7.       Διορία ενός έτους για τις εκκρεμείς οικονομικές χρήσεις των ασφαλιστικών ταμείων

Διορία ενός έτους έχουν οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων να κλείσουν όλες τις εκκρεμείς οικονομικές χρήσεις παρελθόντων ετών. Η τραγική εικόνα των καθυστερήσεων και κατά συνέπεια της οικονομικής αδιαφάνειας των ασφαλιστικών οργανισμών αποτυπώνεται σε όλο της το μεγαλείο στη διαπίστωση ότι υπάρχει Ταμείο που δεν έχει κλείσει ισολογισμούς από το 1987! Οι αδιανόητες καθυστερήσεις στον οικονομικό έλεγχο των ασφαλιστικών οργανισμών, η αδράνεια των διορισμένων διοικήσεων, η γραφειοκρατία, αλλά και η έλλειψη πολιτικής βούλησης είχαν ως αποτέλεσμα στους συνολικά 93 κλάδους των Ταμείων να εκκρεμούν 339 οικονομικές χρήσεις παρελθόντων ετών. Ακόμη και οι ενοποιήσεις ασφαλιστικών οργανισμών δεν απέκλεισαν τη δυνατότητα... αυτενέργειας των ξεχωριστών κλάδων, με αποτέλεσμα στο ίδιο Ταμείο, διαφορετικοί κλάδοι να καθυστερούν αδικαιολόγητα στην έγκριση ισολογισμών, απολογισμών και οικονομικών καταστάσεων.

Από τα στοιχεία που διαθέτει το υπουργείο Εργασίας, οι εκκρεμείς χρήσεις στην πλειοψηφία τους αφορούν την περίοδο 2008 - 2012 και πρόκειται για μεγάλους ασφαλιστικούς οργανισμούς, όπως είναι ο ΟΓΑ, το ΝΑΤ, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, το ΕΤΑΑ, αλλά και το επικουρικό των μισθωτών ΕΤΕΑ. Με αυτά τα δεδομένα, οι απαιτήσεις των δανειστών αλλά και όλων των διεθνών οργανισμών τα ασφαλιστικά ταμεία να εφαρμόσουν τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα ακούγονται εξωπραγματικές...

Μία ακόμη χαρακτηριστική περίπτωση γραφειοκρατικής αδράνειας αφορά στο ΙΚΑ και συγκεκριμένα στην έγκριση διαγωνισμού για την πρόσληψη ορκωτών λογιστών προκειμένου να διενεργήσουν έλεγχο στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας. Επειτα από πολύμηνες διαδικασίες, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου ενέκρινε ένα έργο που για πρώτη φορά προβλέπεται στην Ελλάδα, είναι πρωτόγνωρο ακόμη και για εταιρείες και θα οδηγήσει όχι μόνο σε απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά του Ιδρύματος, αλλά και σε γνώση των λαθών του παρελθόντος, προκειμένου να μην επαναληφθούν. Εδώ και έξι μήνες, η διοικητική έγκριση του διαγωνισμού για την πρόσληψη των ορκωτών λογιστών έχει κολλήσει σε κάποιο γραφείο στο υπουργείο Εργασίας.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8.   Ληξιπρόθεσμα χρέη: Εξόφληση οφειλών έως 100 δόσεις - Μείωση επιτοκίου στο 4,5% από 8,75 - «Κούρεμα» εως 90& των προσαυξήσεων

«Kούρεμα» έως και 90% στις προσαυξήσεις λόγω εκπρόθεσμης καταβολής, μείωση του επιτοκίου στο 4,5% από 8,76% που είναι σήμερα και εξόφληση των οφειλών σε έως 100 μηνιαίες δόσεις προβλέπει το τελικό σχέδιο των υπουργείων Oικονομικών και Eργασίας για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα Tαμεία, που αγγίζουν συνολικά τα 90 δισ. ευρώ.

Tο σχέδιο που θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα προβλέπει:

[1] Aποπληρωμή των οφειλών έως και 100 δόσεις για όσους έχουν οφειλές μέχρι 15.000 ευρώ.

[2] Aποπληρωμή των χρεών έως και 72 δόσεις για οφειλές άνω των 15.001 ευρώ.

[3] Mείωση επιτοκίου από 8,76% ετησίως σε 4,5% ετησίως.

[4] Mείωση των προσαυξήσεων ως εξής:

 • 90% μείωση εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 12 δόσεις
 • 85% μείωση εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 24 δόσεις
 • 80% στις εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 36 δόσεις
 • 75% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 48 δόσεις
 • 70% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 60 δόσεις
 • 65% ή 50% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 72 δόσεις.

Kαμία έκπτωση στις προσαυξήσεις δεν προβλέπεται μόνο στην περίπτωση εξόφλησης σε 100 δόσεις των οφειλών μέχρι 15.000 ευρώ που θα ρυθμίζουν τα Tαμεία και μάλιστα χωρίς να ζητούν εξασφαλίσεις.

[5] Oι μηνιαίες δόσεις καθορίζονται ως ποσοστό της συνολικής κεφαλαιοποιημένης οφειλής όπως αυτή θα διαμορφωθεί είτε έως τα τέλη Iουλίου είτε έως τα τέλη Aυγούστου (ανάλογα με το χρόνο ψήφισης της νέας διάταξης).

[6] Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις που «τρέχουν» και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους.

[7] Στην περίπτωση καθυστέρησης μιας δόσης, αυτή πρέπει να καταβληθεί με επιβάρυνση 15% εντός της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.

[8] Yπαγωγή στη ρύθμιση με απλή αίτηση για τους μικρούς οφειλέτες με χρέη έως 15.000 ευρώ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9.  Επιστροφή ΦΠΑ εντός επτά ημερών σε φορολογικά συνεπείς επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

Με τα σημερινά δεδομένα της αγοράς η επιστροφή ΦΠΑ μέσα σε επτά ημέρες από την υποβολή της αίτησης μοιάζει τουλάχιστον με… ανέκδοτο. Η μέση αναμονή φθάνει τις 310 ημέρες ενώ υπάρχουν επιχειρήσεις που περιμένουν μέχρι και τρία χρόνια για να λάβουν επιστροφή ΦΠΑ. Δεν λείπουν οι περιπτώσεις δε, όπου στη διάρκεια της αναμονής η επιχείρηση κατεβάζει ρολά αδυνατώντας να ανταπεξέλθει στις ασφυκτικές συνθήκες έλλειψης ρευστότητας.

Το σκηνικό αυτό θα επιχειρήσει να ανατρέψει η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κ. Σαββαΐδου, με απόφαση στην οποία μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές και υπογράφεται εντός των ημερών. Με την απόφαση θα ανοίξει ο δρόμος για το απίστευτο: επιστροφές ΦΠΑ σε φορολογικά συνεπείς επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες μέσα σε μία εβδομάδα.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

10.   ΣτΕ: Συνταγματικές και νόμιμες οι περικοπές στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων

Συνταγματικές και νόμιμες έκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, τις περικοπές στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών.

Η απόφαση, που ελήφθη κατά πλειοψηφία με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης και αναμένεται να δημοσιευθεί μέχρι το τέλος του έτους, αναφέρει στο σκεπτικό της ότι με τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την μείωση του εφάπαξ δεν παραβιάστηκαν οι συνταγματικές διατάξεις που αφορούν την ισότητα, την αναλογικότητα, την κοινωνική ασφάλιση, την προστατευόμενη εμπιστοσύνη του διοικούμενου προς την Πολιτεία.

Μάλιστα, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, την ίδια τύχη θα έχουν οι προσφυγές και των άλλων συνταξιούχων του δημοσίου που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για το «τσεκούρι» στο εφάπαξ τους.

Το δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να απορριφθεί αίτηση ακύρωσης που είχε υποβάλει συνταξιούχος εκπαιδευτικός κατά της απόφασης του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων με την οποία της είχε χορηγηθεί μειωμένο εφάπαξ με βάσει τις νομοθετικές περικοπές που έγιναν μετά την συνταξιοδότηση της και ενόσω περίμενε την καταβολή του εφάπαξ. Στο Δικαστήριο είχε προσφύγει κατά του Ταμείου πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων συνταξιούχος εκπαιδευτικός (με 28 χρόνια και 8 μήνες ασφάλιση) η οποία με καθυστέρηση δύο και πλέον ετών έλαβε μειωμένο εφάπαξ (31.2677 ευρώ). Ζητεί ,επίσης, να της καταβληθεί το ποσό των 5.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

12.   Τι θα κερδίσουν οι τράπεζες από το «πακέτο» Ντράγκι

Σημαντική διευκόλυνση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος χαρακτηρίζουν τραπεζικοί παράγοντες το ισχυρό πλέον ενδεχόμενο αλλαγής του κανονισμού της ΕΚΤ, ώστε να γίνονται δεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τιτλοποιημένα δάνεια χαμηλότερης διαβάθμισης (non investment rate), όπως αυτά των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών.

Υπενθυμίζεται πως η Τράπεζα της Ελλάδος είχε ζητήσει από την ΕΚΤ να αλλάξουν οι υφιστάμενοι κανόνες ώστε να μπορούν να γίνονται δεκτά ενέχυρα με πιστοληπτική διαβάθμιση χαμηλότερη από αυτή που επιβάλλουν τα υφιστάμενα κριτήρια.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν φαίνεται να συμμερίζεται στο θέμα αυτό τις ανησυχίες που ήδη εξέφρασε η Γερμανία, επειδή οι κίνδυνοι φαίνεται ότι είναι διαχειρίσιμοι. Όπως εξηγεί το διεθνές πρακτορείο, η ΕΚΤ επιθυμεί να αγοράσει 500 δισ. ευρώ ιδιωτικό χρέος, το οποίο στηρίζεται από εγγυήσεις περιουσιακών στοιχείων και καλυμμένων ομολογιών. Αυτό σημαίνει αύξηση της τάξης του 50% στο καθαρό ισοζύγιο της ΕΚΤ, στόχος που θα επιτευχθεί μέσω της αγοράς μακροπρόθεσμου δανεισμού και στοιχείων ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών. Εφόσον το παραπάνω σχέδιο υλοποιηθεί, οι ελληνικές και οι κυπριακές τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν τα ενέχυρά τους κατά περίπου 15 δισ. ευρώ (σ.σ. για την Ελλάδα το ποσό ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ).

Αν οι προθέσεις του Ντράγκι υλοποιηθούν, ανοίγει ο δρόμος για ομαλή υποκατάσταση μέρους των εγγυήσεων του Δημοσίου που χρησιμοποιούν σήμερα οι τράπεζες ως ενέχυρα στην ΕΚΤ και τα οποία παύουν να γίνονται δεκτά από την 1η Μαρτίου του 2015.

Επίσης, η ενδεχόμενη κατάργηση των αυστηρών μέχρι στιγμής κανόνων στην πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας θα καλύψει και το νομικό κενό που θα προκύψει στην περίπτωση όπου η Ελλάδα βγει από το μνημόνιο, αλλά δεν διαθέτει την ελάχιστη αποδεκτή (ΒΒΒ) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιστοληπτική διαβάθμιση.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2η Εβδομάδα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Παράταση περιόδου υποβολής ηλεκτρονικών αρχείων ΕΤΕΑ
 2. «Ανάσα» ρευστότητας 800 εκατ. στα Ασφαλιστικά Ταμεία - Αμεση πληρωμή εφάπαξ σε 50.000 άτομα
 3. ΓΓΔΕ: Ολοκληρώθηκε η έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ
 4. Βρούτσης: Δράσεις ύψους 600 εκατ ευρώ για την καταπολέμηση της ανεργίας
 5. Από τις 13/10 οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για ανέργους 29-64 ετών
 6. Ληξιπρόθεσμα 19 δισ. προς τα ασφαλιστικά ταμεία
 7. Στην Ολομέλεια του ΣτΕ θα κριθεί ο νέος νόμος για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων
 8. Δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης οφειλετών προς τα Ταμεία
 9. Δράσεις 600 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας
 10. Η ΓΓΔΕ άνοιξε το Taxisnet για την αίτηση στο νέο καθεστώς ΦΠΑ
 11. Ανακοίνωση του ΟΕΕ προς τους Λογιστές Φοροτεχνικούς
 12. Φορολόγηση παροχών σε είδος – Δηλώσεις Μαυραγάνη
 13. Έσοδα ύψους 10,3 εκατ. ευρώ από την πώληση 6 ακινήτων του Δημοσίου
 14. Πώς θα ρυθμιστούν τα «κόκκινα» δάνεια 109.000 επιχειρήσεων - 100 δόσεις για την πληρωμή χρεών 90 δισ.
 15. Οι παροχές σε είδος θα φορολογούνται ως εισόδημα των εργαζομένων
 16. Κατά 200.000 μειώθηκαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα
 17. Μείωση του δημόσιου χρέους λόγω αύξησης του ΑΕΠ
 18. Κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού - Aνάσες για εκατομμύρια Έλληνες
 19. Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Tα τελικά κριτήρια για τους δικαιούχους

 

 

1. Παράταση περιόδου υποβολής ηλεκτρονικών αρχείων ΕΤΕΑ

Η Διοίκηση του ΕΤΕΑ ανακοινώνει ότι παρατείνεται η περίοδος υποβολής ηλεκτρονικών αρχείων μέχρι 31-12-2014, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι εργοδότες στην αποστολή των ζητούμενων αρχείων.

Δείτε την είδηση εδώ

 

2. «Ανάσα» ρευστότητας 800 εκατ. στα Ασφαλιστικά Ταμεία - Αμεση πληρωμή εφάπαξ σε 50.000 άτομα

«Ανάσα» ρευστότητας στην αγορά ετοιμάζεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών με την καταβολή 800 εκατ. ευρώ στα Ασφαλιστικά Ταμεία, τον ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους.

Σύμφωνα με τη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα η εξόφληση αφορά υποχρεώσεις που έχουν γίνει ληξιπρόθεσμες από την 1η Ιανουαρίου 2012 και όπως ορίζεται οι πληρωμές θα πρέπει να γίνουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2014, ενώ αν υπάρξει περίσσευμα τα κεφάλαια θα επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό έως το τέλος Ιανουαρίου του 2015. Η εξόφληση θα γίνεται με χρονολογική σειρά, δηλαδή θα προηγούνται οι παλαιότερες υποχρεώσεις.

Με βάση το σχεδιασμό, 420 εκατ. ευρώ θα δοθούν στα Ταμεία, 250 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ και 130 εκατ. ευρώ στα νοσοκομεία. Με την καταβολή 420 εκατ. ευρώ στα Ταμεία ξεμπλοκάρει η καταβολή εφάπαξ και μερισμάτων σε περίπου 50.000 ασφαλισμένους και παράλληλα δίνεται ένεση ρευστότητας στα Ταμεία, ώστε να μη χρειαστούν πρόσθετες παρεμβάσεις μέσα στο έτος. Υπολογίζεται ότι 50.000 ασφαλισμένοι που περιμένουν το εφάπαξ θα πληρωθούν άμεσα. Στόχος είναι να καλυφθούν οι αιτήσεις των ασφαλισμένων που είναι σε εκκρεμότητα από το 2012 μέχρι και το τέλος του 2013 (ή ακόμα και τις αρχές του 2014). Μεταξύ άλλων ωφελούνται δημόσιοι υπάλληλοι και στρατιωτικοί που περιμένουν εφάπαξ και μερίσματα, ναυτικοί, αλλά και άλλες κατηγορίες ασφαλισμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα χρήματα προς τα Ταμεία θα διατεθούν ως εξής:

 • 260 εκατ. ευρώ στα Ταμεία Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Με τα χρήματα αυτά, 10.000 άτομα θα εισπράξουν φέτος το εφάπαξ που κατά μέσο όρο διαμορφώνεται στα 29.000 ευρώ.
 • 70 εκατ. ευρώ στο Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων για να καταβληθεί το μέρισμα σε περίπου 25.000 - 30.000 δημοσίους υπαλλήλους (205 ευρώ κατά μέσο όρο).
 • 50 εκατ. ευρώ σε άλλα Ταμεία που χορηγούν εφάπαξ και βοηθήματα.
 • 20 εκατ. ευρώ στα Ταμεία των Σωμάτων Ασφαλείας. Το όφελος θα είναι διπλό: θα επιταχυνθεί ο ρυθμός έκδοσης των αποφάσεων και θα αποφευχθεί το ενδεχόμενο περικοπών από την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Υπολογίζεται πως περίπου 2.500 άτομα είναι στην αναμονή για το εφάπαξ στα Ταμεία των Σωμάτων Ασφαλείας.
 • 20 εκατ. ευρώ στο ΝΑΤ για να καλυφθούν εκκρεμότητες (π.χ. χορήγηση εφάπαξ συγκεκριμένων κατηγοριών ασφαλισμένων).

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. ΓΓΔΕ: Ολοκληρώθηκε η έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ

Σε περίπου 7.000.000 ανέρχονται τα εκκαθαριστικά που βρίσκονται πλέον αναρτημένα στο Taxis.

H Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε και τα τελευταία εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται για περιπτώσεις πολιτών οι οποίοι όμως δεν πρόκειται να πληρώσουν για διάφορους λόγους.

Bάσει νόμου, φόρος ΕΝΦΙΑ κάτω από 5 ευρώ δεν εισπράττεται, ενώ φορολογούμενοι χωρίς καθόλου ακίνητη περιουσία μπορούν να τυπώσουν μηδενικό εκκαθαριστικό μέσω του Taxis χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης.

Όσον αφορά στους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εντοπιστεί να έχουν κάνει σοβαρά λάθη στο Ε9 και εξ αυτού του λόγου δεν μπορεί να γίνει η εκκαθάριση του φόρου για κάποιο ή για το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων, η εφορία δεν έχει υπολογίσει το φόρο για το συγκεκριμένο ακίνητο και το εκκαθαριστικό περιλαμβάνει ειδοποίηση ότι ο φορολογούμενος θα πρέπει να συμπληρώσει σωστά τα στοιχεία του Ε9 ώστε το ακίνητο να θεωρείται δηλωμένο.

Αυτό θα μπορέσει να το κάνει μόλις ανοίξει το σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων δηλαδή από τα μέσα Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2014.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. Βρούτσης: Δράσεις ύψους 600 εκατ ευρώ για την καταπολέμηση της ανεργίας

Στοχευμένες δράσεις που ξεπερνούν τα 600 εκατομμύρια ευρώ υλοποιεί η χώρα μας μέσω του υπουργείου Εργασίας για την άμεση ανακούφιση του τμήματος εκείνου της κοινωνίας, το οποίο έχει πληγεί έντονα από την κρίση (μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι-μέλη νοικοκυριών ανέργων, νέοι) σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, κατά τη διάρκεια της παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής για την απασχόληση που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο.

Το υπουργείο Εργασίας ανέλαβε την υλοποίηση σημαντικών δράσεων, αξιοποιώντας εμπροσθοβαρώς πόρους της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, πριν την οριστική έγκριση των νέων επιχειρησιακών προγραμμάτων.

Τα προγράμματα αφορούν ωφελούμενους όλων των ηλικιών και κυρίως των νέων που πλήττονται και από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και η αξιοποίηση των πόρων αυτών έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς καθώς:

- Τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε τους 42.000 ανέργους ηλικιών 18 έως 29 ετών που έχουν επιλεγεί και συμμετέχουν στα μητρώα ωφελουμένων του ειδικούς προγράμματος «Επιταγή εισόδου για νέους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας».

- Προκηρύχτηκε ήδη από τον ΟΑΕΔ, το «Πρόγραμμα για την Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης», το οποίο απευθύνεται σε 16.000 ανέργους άνω των 29 ετών, κατά προτεραιότητα σε εκείνους με χαμηλά τυπικά προσόντα σε δεξιότητες κλάδων αιχμής της ελληνικής οικονομίας.

- Εντός του Οκτωβρίου - προκηρύσσεται Ειδικό πρόγραμμα «Επιταγής εισόδου για νέους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου» για 8.000 θέσεις συνολικού προϋπολογισμού 28 εκ ευρώ

- Ειδικά για τις ηλικίες 18 έως 24 που μαστίζονται από υψηλά και επίμονα ποσοστά ανεργίας, σχεδιάζονται 2 επιπλέον προγράμματα: α) το «Πρόγραμμα Ολοκληρωμένη Παρέμβασης για 8.000 νέους 18 έως 24 ετών», με παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και στη συνέχεια προώθηση του ανέργου, είτε σε προγράμματα κατάρτισης, είτε σε προγράμματα απασχόλησης, είτε σε προγράμματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, συνολικού προϋπολογισμού 45 εκ € και β) Ειδικά προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης, για 15.000 ανέργους νέους έως 24 ετών και τα οποία θα αφορούν στην ενδυνάμωση των δεξιοτήτων των νέων, κυρίως σε ειδικότητες τομέων αιχμής της ελληνικής οικονομίας (π.χ Τουρισμός, Αγροτική Παραγωγή, Ναυτιλία, Πληροφορική, κλπ) συνολικού προϋπολογισμού 40 εκ €.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. Από τις 13/10 οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για ανέργους 29-64 ετών

Την ερχόμενη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου ξεκινά το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την προώθηση στην αγορά εργασίας 16.600 ανέργων, κυρίως χαμηλών τυπικών προσόντων, ηλικίας 29 έως 64 ετών.

Το πρόγραμμα υλοποιείται, με συνδυασμένες δράσεις κατάρτισης, πρακτικής άσκησης, πιστοποίησης των δεξιοτήτων και απασχόλησης, στις οποίες περιλαμβάνονται:

 • Πρόγραμμα θεωρητικής άσκησης 100 ωρών.
 • Πρακτική άσκηση των ωφελουμένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας (διάρκειας 300 ωρών).
 • Δράσεις Συμβουλευτικής Υποστήριξης.
 • Πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων τα οποία θα αποκτήσουν οι ωφελούμενοι, κατά τη διάρκεια του προγράμματος.
 • Εγγυημένη απασχόληση με πλήρη ασφάλιση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τουλάχιστον για το 25% των εκπαιδευθέντων για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο συνεχόμενων μηνών (25 ημερομίσθια ανά μήνα) καθώς και παροχή συστατικής επιστολής από τον εργοδότη.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα από τις 13 Οκτωβρίου και ώρα 11:00 μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2014, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.voucher.gov.gr.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Ληξιπρόθεσμα 19 δισ. προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Μια πιο ευνοϊκή ρύθμιση θα υπάρξει σύντομα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με όσα δήλωσε πριν λίγο στην πρωινή εκπομπή του Star, o γενικός γραμματέας της κοινωνικής ασφάλισης του υπουργείου Εργασίας, κ. Παναγιώτης Κοκκόρης. Σύμφωνα με τον κ. Κοκκόρη, το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος το οποίο έχει συσσωρευτεί στα ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, κλπ.) ανέρχεται πλέον στα 19 δισ. ευρώ.

Η νέα ρύθμιση θα προβλέπει, κατά τον γ.γ. της κοινωνικής ασφάλισης:
1. Περισσότερες δόσεις
2. Μείωση των προσαυξήσεων
3. Μείωση του επιτοκίου (σ.σ. σήμερα είναι 8,5%).

Ο κ. Κοκκόρης τόνισε πως δεν έχει γίνει καμία κατάσχεση σε οφειλέτη του ΟΑΕΕ για χρέη έως 20.000 ευρώ και πως δεν είναι -ακόμα- δυνατή η "έναντι" καταβολή της τρέχουσας δόσης στο ταμείο. Η "έναντι΄ καταβολή είναι δυνατή μόνο μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Όσον αφορά το Ασφαλιστικό νόμο που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2015, ο κ. Κοκκόρης δήλωσε πως:
Όσοι είναι να "βγουν" στη σύνταξη έως την 31η Δεκέμβρη του 2014 θα ΄βγουν" με βάση του τι προβλέπουν τα καταστατικά των ταμείων τους.

Όσοι "βγουν" στη σύνταξη μετά την 1η Γενάρη του 2015, ένα τμήμα της σύνταξής τους (1/1/2011 - 31/12/2014) θα καθοριστεί με βάση το νόμο 3863/2010 και το υπόλοιπο (πριν την 31/12/2010) θα καθοριστεί με το ισχύον καθεστώς.

Όσοι "βγουν" στη σύνταξη με βάση το νέο Ασφαλιστικό, έχοντας μισθό 1143 ευρώ, θα λάβουν σύνταξη 816 ευρώ το 2016 και 824 ευρώ το 2021, από 800 ευρώ θα έπαιρναν σήμερα, σημείωσε ο ίδιος.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Στην Ολομέλεια του ΣτΕ θα κριθεί ο νέος νόμος για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) την Παρασκευή θα συζητηθεί η συνταγματικότητα ή μη του νέου νόμου 4178/2013 για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει τρεις κάτοικοι του Αμαρουσίου και ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι υπουργικές αποφάσεις για την έναρξη λειτουργίας του πληροφορικού συστήματος διεκπεραίωσης των δηλώσεων υπαγωγής στον νόμο 4178/2013, που αφορά τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, καθώς και ο εν λόγω νόμος κατά το σκέλος που προβλέπει τη διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα των αυθαιρέτων, την εξαίρεση τους από την κατεδάφιση, κ.λπ.

Ο εισηγητής της υπόθεσης, σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνος Κουσούλης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα θέσει θέμα ως προς τη συνταγματικότητα ή μη των άρθρων 8 και 9 του επίμαχου νόμου 4178/2013, που προβλέπουν την αναστολή επιβολής των κυρώσεων για την αυθαίρετη δόμηση και την οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών.

Παράλληλα, ο κ. Κουσούλας θα θέσει θέμα εάν ο εν λόγω νόμος είναι ή όχι αντίθετος στη συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών (άρθρο 26 του Συντάγματος), καθώς προβλέπει ότι στο νέο νόμο 4178/2013 υπάγονται και τα κτίσματα που η άδεια ανέγερσης τους ακυρώθηκε από τα Διοικητικά Δικαστήρια.

Ακόμη, ο σύμβουλος Επικρατείας θα θέσει θέμα εάν έχουν έννομο συμφέρον οι τρεις κάτοικοι του Αμαρουσίου να στραφούν κατά του επίμαχου νόμου.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. Δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης οφειλετών προς τα Ταμεία

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να υπογραφεί από τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και να τεθεί άμεσα σε ισχύ νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που φιλοδοξεί να λύσει τον...γόρδιο δεσμό των διασταυρώσεων και των συμψηφισμών της επιστροφής φόρου με οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η νέα ΚΥΑ θα προβλέπει τη δημιουργία Βάσης Συμψηφισμού Ασφαλιστικών Εισφορών στην ΗΔΙΚΑ Α.Ε., εταιρεία του υπουργείου Εργασίας που είναι υπεύθυνη για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση της κοινωνικής ασφάλισης. Σε αυτή τη βάση θα καταχωρισθούν ηλεκτρονικά όλοι οι εργοδότες και οι ασφαλισμένοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές, ανεξαρτήτως αν αυτές έχουν ρυθμιστεί ή όχι. Σε συνεργασία με τα ασφαλιστικά Ταμεία και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) θα δημιουργηθεί μηχανισμός online ενημέρωσης της βάσης αυτής, η οποία μέχρις ότου ολοκληρωθεί, θα επικαιροποιείται ανά δεκαπενθήμερο. Το υπουργείο Οικονομικών κατά τη διαδικασία ελέγχου ύπαρξης ή μη οφειλών στα Ταμεία θα υποβάλει στην ΗΔΙΚΑ το αρχείο δικαιούχων επιστροφής φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ. Εφόσον λάβει σήμανση ότι ο δικαιούχος υπόκειται σε διαδικασία συμψηφισμού, η υπόθεση θα εκκαθαρίζεται από την αρμόδια κάθε φορά ΔΟΥ.

Συγκεκριμένα, ο υπάλληλος της εκάστοτε ΔΟΥ θα αποκτά πρόσβαση στη Βάση Συμψηφισμού Ασφαλιστικών Οφειλών της ΗΔΙΚΑ, θα καταχωρίζει στην εφαρμογή τον ΑΦΜ του δικαιούχου επιστροφής και θα βλέπει όλα τα στοιχεία του (είτε είναι φυσικό πρόσωπο είτε εταιρεία), το ποσό της οφειλής, τα Ταμεία στα οποία χρωστάει, τους λογαριασμούς IBAN στους οποίους θα κατατεθεί το παρακρατηθέν ποσό προς συμψηφισμό, την πιθανή κατανομή του ποσού σε περισσότερα ασφαλιστικά Ταμεία καθώς και το ποσό που απομένει μετά τον συμψηφισμό, για επιστροφή. Το υπουργείο Οικονομικών θα αποδίδει τα παρακρατούμενα ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των Ταμείων και θα αποστέλλει ημερησίως, στις αρμόδιες διευθύνσεις και την ΗΔΙΚΑ, ηλεκτρονικό αρχείο με τα αποδιδόμενα ποσά ανά ΑΦΜ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Δράσεις 600 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας

Στοχευμένες δράσεις που ξεπερνούν τα 600 εκατομμύρια ευρώ υλοποιεί η χώρα μας μέσω του υπουργείου Εργασίας για την άμεση ανακούφιση του τμήματος εκείνου της κοινωνίας, το οποίο έχει πληγεί έντονα από την κρίση (μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι-μέλη νοικοκυριών ανέργων, νέοι) σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, κατά τη διάρκεια της παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής για την απασχόληση που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο.

Το υπουργείο Εργασίας ανέλαβε την υλοποίηση σημαντικών δράσεων, αξιοποιώντας εμπροσθοβαρώς πόρους της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, πριν την οριστική έγκριση των νέων επιχειρησιακών προγραμμάτων.

Τα προγράμματα αφορούν ωφελούμενους όλων των ηλικιών και κυρίως των νέων που πλήττονται και από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και η αξιοποίηση των πόρων αυτών έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς καθώς:

 • Τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε τους 42.000 ανέργους ηλικιών 18 έως 29 ετών που έχουν επιλεγεί  και συμμετέχουν στα μητρώα ωφελουμένων του ειδικούς προγράμματος «Επιταγή εισόδου για νέους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας».
 • Προκηρύχτηκε ήδη από τον ΟΑΕΔ, το «Πρόγραμμα για την Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης», το οποίο απευθύνεται σε 16.000 ανέργους άνω των 29 ετών, κατά προτεραιότητα σε εκείνους με χαμηλά τυπικά προσόντα σε δεξιότητες κλάδων αιχμής της ελληνικής οικονομίας.
 • Εντός του Οκτωβρίου - προκηρύσσεται Ειδικό πρόγραμμα «Επιταγής εισόδου για νέους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου» για 8.000 θέσεις συνολικού προϋπολογισμού 28 εκ ευρώ

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

10. Η ΓΓΔΕ άνοιξε το Taxisnet για την αίτηση στο νέο καθεστώς ΦΠΑ

Μέσω της εφαρμογής του Τaxisnet οι υπόχρεοι σε καταβολή ΦΠΑ με τζίρο έως 500.000 μπορούν να δηλώσουν στο υπουργείο Οικονομικών ότι επιθυμούν να ενταχθούν στο νέο σύστημα έτσι ώστε να καταβάλλουν τον ΦΠΑ όχι όταν εκδίδουν το τιμολόγιο αλλά όταν εισπράττουν την αμοιβή τους από το πελάτη τους. Οδηγίες για την αίτηση στο taxisnet: Ο ενδιαφερόμενος βλέπει τα στοιχεία της εταιρείας του (επωνυμία, ΑΦΜ, Ημερομηνία έναρξης Εργασιών, ετήσιο κύκλο προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου και κύκλο εργασιών της τρέχουσας διαδοχικής περιόδου μέχρι την ημερομηνία ένταξης) και απλώς πατάει την ένδειξη «υποβολή» σε περίπτωση που θέλει να ενταχθεί στο νέο καθεστώς Υπενθυμίζεται ότι το νέο σύστημα του ΦΠΑ έχει τεθεί σε εφαρμογή από την 1/10 ενώ η σχετική απόφαση εκδόθηκε από την ΓΓΔΕ στις 30 Σεπτεμβρίου. Το ειδικό καθεστώς απόδοσης του ΦΠΑ κατά την είσπραξη είναι προαιρετικό και μπορούν να ενταχθούν σε αυτό όλες οι επιχειρήσεις (παλιές και νέες) ανεξαρτήτως αντικειμένου,εφόσον ο κύκλος εργασιών τους κατά την προηγούμενη χρήση ή την τρέχουσα δεν ξεπερνά ή δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 500.000 ευρώ. Για την ένταξη στο καθεστώς απαιτείται μόνο η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης μέσω ειδικής εφαρμογής στο TaxisNet. Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν την ηλεκτρονική αίτηση ένταξης μέχρι τις 20.10.2014 και η ένταξή τους θα γίνεται αναδρομικά από 1.10.2014. Η παρακολούθηση των εισπράξεων θα γίνεται από τις ενταγμένες επιχειρήσεις με όποιο πρόσφορο μέσο διευκολύνει την επιχείρηση, ενώ η ενημέρωση των πληρωμών προς τη Φορολογική Διοίκηση θα γίνεται μέσω των τριμηνιαίων καταστάσεων φορολογικών στοιχείων πελατών και προμηθευτών. Λαμβάνοντας υπόψη τις εμπορικές πρακτικές στην ελληνική αγορά, για τους σκοπούς εφαρμογής του καθεστώτος, η εξόφληση μπορεί να γίνεται με όλους τους τρόπους (τραπεζικά εμβάσματα, παντός είδους επιταγές, αντικαταβολή κλπ). Σε περίπτωση που χρησιμοποιείται επιταγή, ως χρόνος εξόφλησης λογίζεται ο χρόνος εγχείρισης αυτής, ενώ σε περίπτωση σφράγισής της, ο ενταγμένος υποκείμενος στο φόρο θα έχει τη δυνατότητα διόρθωσης της φορολογητέας βάσης και κατά συνέπεια του οφειλόμενου φόρου.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

11. Ανακοίνωση του ΟΕΕ προς τους Λογιστές Φοροτεχνικούς

Το  Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας  ανακοινώνει στους  λογιστές φοροτεχνικούς  ότι εντός του Οκτωβρίου 2014:

 • Θα προκηρύξει τα επιμορφωτικά σεμινάρια για τους  λογιστές φοροτεχνικούς  Β τάξης για την απόκτηση της Α τάξης
 • Θα ξεκινήσει τη διαδικασία υποβολής  της αίτησης  παρακολούθησης της αναγκαίας  εκπαίδευσης  που προβλέπεται από τις διατάξεις της ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ Η5  του άρθρου 1 του Ν.4093/2012  προκειμένου να υποβάλουν την ΥΔ  εντός του πρώτου διμήνου του  έτους 2015.

Για τη υποβολή των παραπάνω αιτήσεων  απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εγγραφή στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΕΕ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

12. Φορολόγηση παροχών σε είδος – Δηλώσεις Μαυραγάνη

Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα για το ζήτημα της «φορολόγησης παροχών σε είδος» ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πολλοί προσπάθησαν να πουν ότι φορολογούμε εν γένει τις παροχές σε είδος.  Θα ήθελα να ενημερώσω ότι η εγκύκλιος που εκδόθηκε από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αφορά την εξαίρεση πολλών κατηγοριών παροχών σε είδος που μέχρι σήμερα θεωρούνταν παροχές και φορολογούνταν. Συνεπώς αποσαφηνίζεται το πλαίσιο των παροχών σε είδος και της φορολόγησής τους για να μην υπάρχουν προβλήματα στους φορολογικούς ελέγχους όπου τα προβλήματα αυτά ήταν αρκετά, ταλαιπωρούσαν τις επιχειρήσεις και δημιουργούσαν τεράστια ασάφεια ακόμη και στους φορολογούμενους μισθωτούς. Συνεπώς ξεκαθαρίζεται το επιχειρηματικό περιβάλλον».

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει τα εξής:

• Με την εγκύκλιο διευκρινίζεται η εφαρμογή του άρθρου 13 Ν. 4172/2013 – δεν πρόκειται για νέα νομοθεσία. Οι παροχές σε είδος φορολογούνταν και με το προϊσχύον καθεστώς του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος από το 1994

• Για τους χαμηλόμισθους ΔΕΝ τίθεται θέμα φορολογικής επιβάρυνσης, αφού οι παροχές αυτές προορίζονται κατά κανόνα για τα ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΑ ΣΤΕΛΕΧΗ που έχουν και μεγαλύτερη φοροδοτική ικανότητα

• ΔΕΝ φορολογούνται παροχές σε είδος, οι οποίες δίνονται σε όλο το εργατοϋπαλληλικό προσωπικό μίας επιχείρησης σύμφωνα με επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας, δεδομένου ότι οι συμφωνημένες αυτές παροχές καλύπτουν τις εργασιακές ανάγκες των εργαζομένων της επιχείρησης

ΕΙΔΙΚΑ σε όλες τις περιπτώσεις συμβάσεων εργασίας (ατομικές, συλλογικές κλπ) δεν έχουν την έννοια της παροχής και άρα:

• ΔΕΝ φορολογούνται οι κάθε είδους παροχές προς τους εργαζόμενους για την ασφάλεια και υγιεινή στο χώρο εργασίας

• ΔΕΝ φορολογείται η παροχή τροφής στο χώρο εργασίας

• ΔΕΝ φορολογείται η χορήγηση γάλακτος                            

• ΔΕΝ φορολογείται η φύλαξη των παιδιών στο χώρο εργασίας

• ΔΕΝ φορολογείται η μεταφορά των εργαζομένων στο χώρο εργασίας τους με μεταφορικά μέσα (λεωφορεία, mini-bus) με δαπάνες της επιχείρησης

• ΔΕΝ φορολογείται η παροχή στολής εργασίας στους εργαζόμενους 

• ΔΕΝ θεωρείται εισόδημα και δεν φορολογείται η αξία των διατακτικών μέχρι έξι ευρώ καθημερινά (οι διατακτικές εξαργυρώνονται σε σουπερμάρκετ κλπ καταστήματα) 

• ΔΕΝ φορολογούνται ΓΕΝΙΚΩΣ οι ΠΑΡΟΧΕΣ που δίνονται για την εκτέλεση της εργασίας

• ΔΕΝ φορολογείται η χορήγηση θέσης στάθμευσης

• ΔΕΝ φορολογούνται οι παροχές που δίνονται για την κάλυψη δαπανών ή την αποκατάσταση ζημιών του εργαζόμενου στο πλαίσιο της εργασιακής του σχέσης

• ΔΕΝ φορολογείται η συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια ή σεμινάρια ή κάθε είδους εκπαιδευτικά προγράμματα που συνδέονται με την απόκτηση γνώσης ή εμπειρίας σχετικής με την εργασία του υπαλλήλου

• ΔΕΝ φορολογούνται οι συνδρομές σε επαγγελματικά περιοδικά και επιμελητήρια για τους υπαλλήλους της επιχείρησης

• ΔΕΝ φορολογούνται οι υποτροφίες που δίνονται από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια για τη φοίτηση σε αυτά, ακόμα και αν υπότροφοι είναι τα τέκνα των υπαλλήλων των εκπαιδευτηρίων.

• ΔΕΝ φορολογείται η χρήση εταιρικών πιστωτικών καρτών για τις ανάγκες της επιχείρησης, όπως για παράδειγμα την κάλυψη δαπανών σε επαγγελματικό ταξίδι

• ΔΕΝ φορολογείται η παροχή οικίας σε υπηρετούντες στο Δημόσιο και τους φορείς του Δημοσίου, δεδομένου ότι  μετακίνησή τους είναι εκ του νόμου υποχρεωτική

• ΔΕΝ φορολογείται η παροχή οικίας στους εργαζόμενους σε περίπτωση πρόσκαιρης εκτός έδρας μετακίνησής τους σε υποκατάστημα, εργοτάξιο  ή άλλη εγκατάσταση του εργοδότη

• ΔΕΝ φορολογούνται ανεξάρτητα από την αξία της παροχής, ακόμα και αν αυτή υπερβαίνει τα 300 ευρώ

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

13. Έσοδα ύψους 10,3 εκατ. ευρώ από την πώληση 6 ακινήτων του Δημοσίου

Ποσό ύψους 10.325.000 ευρώ εισέπραξε το ΤΑΙΠΕΔ από την πώληση έξι ακινήτων του Δημοσίου μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας www.e-publicrealestate.gr. Το τίμημα, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, είναι κατά 14% υψηλότερο των αντίστοιχων τιμών εκκίνησης.

Τα έξι ακίνητα που πωλήθηκαν σήμερα, είναι τα εξής:

 • 4όροφο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας - Μητροπόλεως 9 (τίμημα 3.785.000 ευρώ),
 • 6όροφο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας - Ευαγγελιστρίας 9 (1.720.000 ευρώ),
 • οικόπεδο με 11 κτίρια στο Μοσχάτο - Φλωρίνης 18 (1.800.000 ευρώ),
 • ακίνητο στην οδό Θεοφίλου 13 - Ανω Πόλη Θεσσαλονίκη (540.000 ευρώ),
 • αγροτεμάχιο στο Παγγαίο Ν.Καβάλας (1.450.000 ευρώ)
 • κτήμα στον οικισμό Καλά Νερά - Μαγνησία (1.030.000 ευρώ).

Αντίθετα, για τρία άλλα ακίνητα (στις περιοχές της Λίμνης Ευβοίας, της Πάτρας και το πρώην Ειρηνοδικείο Κλειτορίας Αχαΐας), δεν επιτεύχθηκε η επιθυμητή τιμή. Στο αμέσως επόμενο διάστημα, το ΤΑΙΠΕΔ θα αξιολογήσει εκ νέου τις δυνατότητες αξιοποίησης των εν λόγω ακινήτων.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

14. Πώς θα ρυθμιστούν τα «κόκκινα» δάνεια 109.000 επιχειρήσεων - 100 δόσεις για την πληρωμή χρεών 90 δισ.

Απεμπλοκή του νομοσχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών έφερε η χθεσινή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και της τρόικας.

Όπως έκανε γνωστό χθες αργά το βράδυ κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης, οι δύο πλευρές αποφάσισαν σε ό,τι αφορά το κείμενο των ρυθμίσεων των οφειλών 110.000 επιχειρήσεων προς τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία:

1. Σε πρώτη φάση και άμεσα θα κατατεθεί σχέδιο νόμου που θα προβλέπει τη διαγραφή και ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και των υπερήμερων οφειλών προς το Δημόσιο για 109.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

2. Σε δεύτερη φάση θα προωθηθεί αντίστοιχο πλαίσιο για τις 1.000 επιχειρήσεις με τις μεγαλύτερες οφειλές προς τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

3. Σε τρίτη φάση και ξεχωριστά θα καταρτιστεί νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει τα «κόκκινα» δάνεια νοικοκυριών, όπως τα στεγαστικά, αλλά και θα καθιερώνει και το πτωχευτικό δίκαιο των φυσικών προσώπων.

Με τον τρόπο αυτό ξεπερνιέται το εμπόδιο στις συζητήσεις κυβέρνησης και τρόικας, ενώ ταυτόχρονα επιταχύνονται οι διαδικασίες για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων μέσα από διαγραφές οφειλών και αναδιαρθρώσεις των ίδιων των εταιρειών, όπου αυτό θα κρίνεται αναγκαίο. Υπενθυμίζεται ότι τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων υπολογίζονται σε περίπου 40 δισ. ευρώ.

Από αυτά περίπου τα 4 με 5 δισ. ευρώ προέρχονται από 100.000 μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό μέχρι εννέα άτομα και έχουν κύκλο εργασιών έως 900.000 ευρώ. Οι υπόλοιπες 10.000 επιχειρήσεις, που είναι οι μεγαλύτερες, έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 35 με 36 δισ. ευρώ. Χθες νωρίτερα το πρωί είχε προκύψει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, μιας και η τρόικα ζητούσε περισσότερες δικλίδες ασφαλείας, για την ακρίβεια εξασφαλίσεις, για τους μεγαλο-οφειλέτες. Ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας χθες στη διάρκεια εκδήλωσης τόνιζε πως το υπουργείο έχει έτοιμο το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών οφειλών και απέδιδε την καθυστέρηση στην τρόικα: «Η τρόικα έχει συμφωνήσει επανειλημμένως με το νομοθέτημά μας. Υπάρχουν, όμως, ορισμένοι παράγοντες που δεν μας επιτρέπουν να νομοθετήσουμε άμεσα», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στους δανειστές.

Παράλληλα, η χρονική μετάθεση από την πλευρά της τρόικας της εξέτασης του νομοσχεδίου κατά την περίοδο της επόμενης επίσκεψής της στην Αθήνα, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, αποδιδόταν από στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης σε μία πάγια διαπραγματευτική τακτική της τρόικας. Να μην δίνει από την πρώτη στιγμή το «πράσινο» φως σε αποφάσεις ή μέτρα της κυβέρνησης που ευνοούν σημαντική μερίδα του κοινωνικού συνόλου. Με πιο απλά λόγια, όπως σχολίαζαν τα ίδια στελέχη, η τρόικα επιδίωκε να βάλει σε διαπραγμάτευση το νομοσχέδιο των «κόκκινων» δανείων με τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και τις ομαδικές απολύσεις. Δεν το κάνει όμως ευθέως, παρατηρούν οι αρμόδιοι παράγοντες, αλλά βρίσκοντας διάφορα επιχειρήματα.

Όπως και να έχει, οι δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες, δηλώνουν μεν στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με το υπουργείο Ανάπτυξης πως «το νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση» ή ό,τι «πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες απόπειρες διευθέτησης ιδιωτικού χρέους», ωστόσο φαίνεται πως θέλουν να κλείσουν κάθε «παράθυρο» χαριστικής ρύθμισης χρεών και αμφισβητούν πολλές διατάξεις του κειμένου. Επίσης, οι δανειστές επιδιώκουν να μετρήσουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μία τέτοια απόπειρα στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, στα δημόσια έσοδα αλλά και στα ταμεία των ασφαλιστικών φορέων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου δίνουν τη δυνατότητα ακόμη και της ολικής διαγραφής προστίμων και προσαυξήσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

15. Οι παροχές σε είδος θα φορολογούνται ως εισόδημα των εργαζομένων

Ως εισόδημα θα φορολογηθούν το 2015 οι παροχές σε είδος που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι από τις επιχειρήσεις τους. Μεταξύ αυτών είναι δωροεπιταγές, δαπάνες κάλυψης κόστους κινητών τηλεφώνων, η παροχή εταιρικών αυτοκινήτων, οι εργοδοτικές συνδρομές για δαπάνες σχολείων φροντιστηρίων, παιδικών σταθμών όπως και ιατρικά έξοδα.

Διευκρινίσεις για την εφαρμογή του μέτρου δίνει εγκύκλιος, της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνη Σαββαΐδου, στην οποία σημειώνεται ότι οποιεσδήποτε παροχές σε είδος που λαμβάνει ένας εργαζόμενος ή συγγενικό του πρόσωπο συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημά του στην αγοραία αξία τους, εφόσον η συνολική αξία των παροχών σε είδος υπερβαίνει το ποσό των 300 ευρώ ανά φορολογικό έτος.

Έτσι, όπως σημειώνεται, με εξαίρεση τις παροχές που αφορούν τα δάνεια, τα δικαιώματα προαίρεσης απόκτησης μετοχών και την παραχώρηση κατοικίας, για τις οποίες δεν υφίσταται περιορισμός όσον αφορά την αξία αυτών, οι λοιπές παροχές σε είδος που λαμβάνει ένας εργαζόμενος ή συγγενικό του πρόσωπο συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία, εφόσον η συνολική αξία των παροχών αυτών υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων ευρώ ανά φορολογικό έτος.

Ειδικότερα σύμφωνα με την εγκύκλιο στις παροχές σε είδος στους εργαζόμενους και στα συγγενικά τους πρόσωπα που υπερβαίνουν τα 300 ευρώ ανά φορολογικό έτος και συνεπώς προσαυξάνουν το φορολογητέο εισόδημα των εργαζόμενων περιλαμβάνονται ενδεικτικά:

α) η αξία των αγαθών, που αντιπροσωπεύουν οι χορηγούμενες «δωροεπιταγές», καθώς και η αξία της αγοράς αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, που αντιπροσωπεύουν τα χορηγούμενα «κουπόνια»,

β) η αξία των διατακτικών που χορηγούνται δωρεάν για την αγορά αγαθών ή τη λήψη υπηρεσιών από συμβεβλημένα καταστήματα.

γ) η παροχή της χρήσης εταιρικών πιστωτικών καρτών στα ανωτέρω πρόσωπα για δαπάνες που δεν πραγματοποιούνται για το συμφέρον της επιχείρησης αλλά για την κάλυψη προσωπικών, οικογενειακών ή άλλων δαπανών που δεν σχετίζονται με το συμφέρον της επιχείρησης του εργοδότη ή δεν χρησιμοποιούνται κατά τις συνήθεις εμπορικές συναλλαγές αυτής και το σχετικό κόστος αναλαμβάνει ο εργοδότης,

δ) το όφελος που προκύπτει για τους εργαζόμενους, διευθυντές, διαχειριστές, μέλη διοίκησης και συνταξιούχους των εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεφωνίας, ύδρευσης, παροχής αερίου, συνδρομητικών υπηρεσιών (π.χ. τηλεόραση) από την παροχή σε αυτούς ορισμένης ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, νερού, φυσικού αερίου και συνδρομητικών καναλιών αντίστοιχα με μειωμένο τιμολόγιο ή άνευ ανταλλάγματος,

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

16. Κατά 200.000 μειώθηκαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Στα ετήσια στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις επιδόσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις οικονομίες της Ε.Ε. και της Ελλάδας για το έτος 2013, αναφέρεται η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Όπως σημειώνεται, στο πλαίσιο της μελέτης αυτής, η Ελλάδα παρουσίασε επιδείνωση των δεικτών απασχόλησης, του αριθμού επιχειρήσεων και της προστιθέμενης αξίας. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα απώλεσε 27% των θέσεων απασχόλησης που δημιουργούσαν οι ΜΜΕ, 33% της προστιθέμενης αξίας που παρήγαγαν, ενώ ο αριθμός τους μειώθηκε περισσότερο από 200.000.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για τις Μικρές Επιχειρήσεις (SBA Facts), που όπως σημειώνει η ΓΣΕΒΕΕ, αποτελεί τον Οδηγό για την άσκηση πολιτικής στον τομέα ανάπτυξης της  μικρομεσαίας επιχειρηματικής δραστηριότητας, το 2013 σημειώθηκε ανάκαμψη στον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, «η οποία όμως είναι άνισα κατανεμημένη και δεν ακολουθεί σταθερή τροχιά».

Στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Μια εύθραυστη και μερική ανάκαμψη», οι προοπτικές για τις ΜμΕ στην Ευρώπη καταγράφονται ως αρκετά ασταθείς, διότι ναι μεν ο εξαγωγικός τομέας βελτιώθηκε σημαντικά αλλά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν καρπώθηκαν μέρος της θετικής επίδρασης, αφού η μεγάλη πλειονότητα αυτών δραστηριοποιείται σε κλάδους μη διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών. Επιπροσθέτως, η κάμψη της εγχώριας ζήτησης και η μείωση του ΑΕΠ έχει επηρεάσει αρνητικά τις επιδόσεις των ευρωπαϊκών ΜμΕ.  Από την έκθεση, γίνεται σαφές ότι διαμορφώνεται ένα πλαίσιο δυο ταχυτήτων ανάμεσα στις επιχειρήσεις του Βορρά και του Νότου και των πρώην ανατολικών χωρών, ως απότοκο της διαχείρισης της κρίσης.

Σύμφωνα με την έκθεση το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην Ε.Ε. είναι η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ενώ τονίζεται ότι πρέπει να γίνουν πολιτικές παρεμβάσεις έτσι ώστε να ενισχυθεί η τάση διεθνοποίηση τους, η δυνατότητα συμμετοχής σε προγράμματα δημοσίων συμβάσεων, η ανάδειξη της καινοτομίας και η βελτίωση των δεξιοτήτων.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

17. Μείωση του δημόσιου χρέους λόγω αύξησης του ΑΕΠ

Στην αύξηση του ΑΕΠ και στη σημαντική μείωση των κρατικών τίτλων που θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν από το 2016 και μετά στηρίζει το υπουργείο Οικονομικών την αισιοδοξία του για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού που δόθηκε στη δημοσιότητα, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 316 δισ. ευρώ ή στο 168% του ΑΕΠ στο τέλος του 2015, μειωμένο κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έναντι του 2014.

Η μείωση αυτή είναι η πρώτη που καταγράφεται μετά το PSI το 2012 και οφείλεται, κυρίως, στην επίτευξη σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος και στη μεγέθυνση της οικονομίας.

Οι δαπάνες για τόκους χρέους της Κεντρικής Διοίκησης προβλέπονται να διαμορφωθούν στα 5,9 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι ανάγκες αναχρηματοδότησης κρατικών τίτλων από το 2016 και μετά υποχωρούν σημαντικά. Συγκεκριμένα, από τα 20 δισ. ευρώ περίπου φέτος και το 2015, μειώνονται σε 7 δισ. ευρώ το 2016, σε 9 δισ. ευρώ το 2017 και σε μόλις 4 δισ. ευρώ περίπου το 2018.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

18. Κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού - Aνάσες για εκατομμύρια Έλληνες

Εξαιρετικά σημαντική είναι η ημέρα για την ελληνική οικονομία καθώς κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο έπειτα από χρόνια περιλαμβάνει μέτρα - ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες ενώ προβλέπει ένα σημαντικό πλεόνασμα κοντά στο 2,9% του ΑΕΠ κάτι που σημαίνει ότι πρόκειται για ένα ισοσκελισμένο πορϋπολογισμό.

Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση με γκρίνιες από την τρόικα, αλλά και με τη σιωπηρή ανοχή της προχωρά σε φοροελαφρύνσεις για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά κρίση.

Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν «κούρεμα» σε φόρους εισοδήματος και πρόστιμα στην Εφορία, διευκολύνσεις για την εξόφληση οφειλών στο Δημόσιο, κατάργηση πλασματικών φόρων στις αγοραπωλησίες ακινήτων καθώς και στην κατοχή αυτοκινήτων και περιουσιακών στοιχείων, απαλλαγές από «χαράτσια» ανενεργών επιτηδευματιών και κίνητρα για διαγραφές οφειλών από τραπεζικά δάνεια.

Με κεντρική επιδίωξη τη μεταστροφή του κλίματος στην κοινωνία, η κυβέρνηση προωθεί πακέτο ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων, επιχειρώντας να σηματοδοτήσει το τέλος της σκληρής λιτότητας των τελευταίων ετών.

Η αρχή έγινε με τη μείωση κατά 30% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου, που εκτιμάται πως μπορεί να οδηγήσει στο 1,05 - 1,15 ευρώ ανά λίτρο την τιμή λιανικής πώλησης του πετρελαίου. Στο προσχέδιο, τώρα θα περιληφθεί η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30% το 2015, η νέα ρύθμιση με περισσότερες δόσεις για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων.

Μερική αποκατάσταση αποδοχών
Παράλληλα θα προβλέπεται η μερική αποκατάσταση των αποδοχών στους ένστολους, από τον Νοέμβριο με αυξήσεις από 4 έως 232 ευρώ ανάλογα με τον βαθμό, καθώς και η σταδιακή πληρωμή των αναδρομικών, από τον Αύγουστο του 2012 που επιβλήθηκαν οι περικοπές έως το φετινό Σεπτέμβριο.

Τα μέτρα που με τα οποία επιχειρείται να δοθεί η αίσθηση της εξόδου από την κρίση είναι:

Ρύθμιση για χρέη

Οφειλές μέχρι 15.000 ευρώ θα εξοφλούνται έως σε 100 μηνιαίες δόσεις, ενώ για μεγαλύτερα ποσά θα φθάνουν τις 72 δόσεις. Ταυτόχρονα θα παρέχεται κλιμακωτή έκπτωση μέχρι 90% στις προσαυξήσεις και μείωση του ετήσιου επιτοκίου στο 4,5% από 8,76%.

Η μείωση των προσαυξήσεων θα είναι 90% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 12 δόσεις, 85% για 24 δόσεις, 80% για 36 δόσεις, 75% για 48 δόσεις, 70% για 60 δόσεις και 65% για αποπληρωμή των χρεών σε 72 δόσεις. Δεν θα δίνεται καμία έκπτωση στις προσαυξήσεις σε περίπτωση εξόφλησης των οφειλών μέχρι 15.000 ευρώ σε 100 δόσεις.

Το μέτρο θα δώσει ανάσα σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενους που έχουν χρέη στο Δημόσιο

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

19. Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Tα τελικά κριτήρια για τους δικαιούχους

Ανάσα για περισσότερα από 300 χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά θα δώσει η εφαρμογή του μέτρου του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος το οποίο ξεκινά αρχικά από 13 δήμους.

Το πιλοτικό πρόγραμμα αφορά σε χιλιάδες Ελληνες που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας και πλέον μπορούν να έχουν ένα σίγουρο εισόδημα.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τις 15 Οκτωβρίου και θα γίνει πιλοτικά στους δήμους: Δράμας, Εδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λευκάδας, Μεσολογγίου, Χαλκίδας, Καλλιθέας, Τρίπολης, Σάμου, Σύρου και Μαλεβιζίου.

Σύμφωνα με τα κριτήρια της απόφασης, το ανώτατο ποσό της συνολικής εισοδηματικής ενίσχυσης περιλαμβάνει:

• Τη βασική εισοδηματική ενίσχυση που αντιστοιχεί σε 100 ευρώ ανά μήνα για κάθε ωφελούμενη μονάδα (νοικοκυριό).

• Την αναλογική εισοδηματική ενίσχυση που αντιστοιχεί σε: 100 ευρώ για κάθε ενήλικα και 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος.

Tα κριτήρια για τη χορήγηση της ενίσχυσης είναι περιουσιακά, εισοδηματικά και όχι μόνο. Συγκεκριμένα είναι:

• Η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου που δεν πρέπει να ξεπερνά τις 90.000 ευρώ. Το ύψος της περιουσίας προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος και κατά 10.000 ευρώ για κάθε ανήλικο, με όριο τις 200.000 ευρώ.

• Η αξία (τεκμήριο) της κινητής περιουσίας δεν πρέπει να ξεπερνά τις 6.000 ευρώ.

• Το ύψος των καταθέσεων δεν πρέπει να υπερβαίνει το ύψος του εγγυημένου εισοδήματος

• Νόμιμη και μόνιμη διαμονή στους δήμους όπου θα εφαρμοστεί το μέτρο, τουλάχιστον τους τελευταίους έξι μήνες.

Πέρα από την οικονομική ενίσχυση που θα λάβουν, οι δικαιούχοι θα έχουν και έξτρα παροχές, όπως:

• Παραπομπή και ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης

• Χορήγηση βιβλιαρίου ανασφάλιστου

• Κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ

• Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης

• Ενταξη σε πρόγραμμα κοινωνικού παντοπωλείου

• Ενταξη στα προγράμματα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για απόρους

• Ενταξη σε άλλα προγράμματα αντιμετώπισης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού

• Οι δικαιούχοι, εφόσον μπορούν να εργαστούν και είναι κάτω των 67 ετών, προωθούνται σε δράσεις που στοχεύουν στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας, μέσω προγραμμάτων απασχόλησης

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 
 
3η Εβδομάδα
 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Σχεδιασμός για κατάργηση του 70% των απαιτούμενων διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων
 2. Μείωση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων από το 2015
 3. Υπουργείο Ανάπτυξης: Πως προσδιορίζονται οι "εύλογες δαπάνες διαβίωσης"
 4. Πάνω από 600 οι αιτήσεις για ένταξη στο ειδικό καθεστώς απόδοσης του ΦΠΑ
 5. Στις 26 - 27 Οκτωβρίου στο Taxis τα νέα εκκαθαριστικά με εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ
 6. Δεν φορολογούνται τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου διευκρινίζει η ΓΓΔΕ
 7. Νέα τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών
 8. Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για 700.000 δικαιούχους
 9. Συμψηφισμός ληξιπρόθεσμων οφειλών 250.000 αγροτών
 10. Παγώνουν ως το 2017 τα σχέδια για μείωση των αντικειμενικών αξιών
 11. Ποιοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν περισσότερους φόρους από το 2015
 12. Εξόφληση χρεών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία με 50 ευρώ το μήνα
 13. Ηλεκτρονικά θα εκδίδονται οι άδειες δόμησης από τον Ιανουάριο του 2015
 14. Ραγδαία η αύξηση των προσφυγών κατά του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)
 15. Ελαστικοποιείται ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων

 

 

1. Σχεδιασμός για κατάργηση του 70% των απαιτούμενων διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων

Την κατάργηση του 70% των απαιτούμενων διαδικασιών αδειοδοτήσεων έναρξης ή λειτουργίας των επιχειρήσεων σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, μέσω μιας «πρωτοποριακής» μεθόδου που συζητάει με την Παγκόσμια Τράπεζα, με στατιστική απεικόνιση των δεδομένων κινδύνου για την κοινωνία σε τρεις κατηγορίες.

Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας στην εκδήλωση του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων LSE.

Η μία κατηγορία περιλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα της οικονομικής δραστηριότητας και δεν χρειάζεται καμία αδειοδότηση και όπως σχολίασε ο υπουργός: «Όλα τα περίπτερα στην Ελλάδα μπορούν να δουλεύουν χωρίς άδεια, η κοινωνία δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο από αυτήν και από πολλές άλλες δραστηριότητες».

Μία άλλη κατηγορία, συνέχισε ο ίδιος, η οποία είναι περίπου το 20% της οικονομικής δραστηριότητας, μπορεί να αδειοδοτείται, να καταθέτει φάκελο και να ελέγχεται δειγματοληπτικά.

Και μόνο το 10% της σημερινής οικονομικής δραστηριότητας κρίνεται απαραίτητο να αδειοδοτείται προκαταβολικά.

«Κανείς δεν θα ήθελε ποτέ να λειτουργεί ένας πυρηνικός αντιδραστήρας με βάση μόνο μια υπεύθυνη δήλωση και έναν φάκελο με έγγραφα. Το τελείως αντίθετο του περιπτέρου» σημείωσε ο υπουργός.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2. Μείωση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων από το 2015

Ψαλίδι στον ΕΝΦΙΑ και στον συμπληρωματικό φόρο από το 2015 σχεδιάζει η κυβέρνηση, χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί ακόμα το ακριβές μέγεθος της μείωσης του φόρου που θα εξαρτηθεί από τα τελικά δημοσιονομικά περιθώρια του προϋπολογισμού.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης πάντως προανήγγειλε χθες από το βήμα της Βουλής μείωση του φόρου ακινήτων από το 2015 ώστε σταδιακά-χωρίς να προσδιορίζεται επακριβώς ο χρονικός ορίζοντας της προσαρμογής-τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ να υποχωρήσουν από το 1,43% του ΑΕΠ σε κάτω από 1%.

 

3. Υπουργείο Ανάπτυξης: Πως προσδιορίζονται οι "εύλογες δαπάνες διαβίωσης"

Ένας νέος οδηγός για τους “κόκκινους” δανειολήπτες ολοκληρώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης. Ο “Προσδιορισμός εύλογων δαπανών διαβίωσης” όπως αναφέρεται στο φυλλάδιο, έχει στόχο να βοηθήσει τα πιστωτικά ιδρύματα και τους δανειολήπτες, να καταλήγουν σε κοινά αποδεκτές και βιώσιμες λύσεις ως προς την εξυπηρέτηση των δανείων.

Στο πλαίσιο αυτό, υπολογίστηκαν οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης σε αντιπροσωπευτικές κατηγορίες ελληνικών νοικοκυριών. Σε αυτές περιλαμβάνονται τα έξοδα διατροφής, στέγασης, μόρφωσης, ένδυσης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, θέρμανσης, μεταφοράς, επικοινωνίας κτλ.

Το μηνιαίο σύνολο των δαπανών αυτών θα λειτουργεί ως σημείο αναφοράς, ώστε να αξιολογείται η δυνατότητα κάθε οφειλέτη να εξυπηρετεί τις δανειακές του υποχρεώσεις, με βάση το εισόδημά του και αφού καλύψει τις ανάγκες διαβίωσής του.

Η μεθοδολογία

Τα αγαθά και οι υπηρεσίες που καταναλώνουν τα νοικοκυριά ταξινομούνται σε ομάδες, ανάλογα με το πόσο απαραίτητα είναι για τη διαβίωση. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιείται ειδική διεθνής κλίμακα ταξινόμησης (COICOP).
Οι ομάδες αυτές είναι:

- 1η ομάδα: αφορά τις πιο βασικές δαπάνες για τη διαβίωση του νοικοκυριού, οι οποίες περιλαμβάνεται η διατροφή, η ένδυση και υπόδηση, τα λειτουργικά έξοδα κατοικίας, η μετακίνηση, η επισκευή και συντήρηση επίπλων και οικιακού εξοπλισμού, τα είδη οικιακής κατανάλωσης και ατομικής φροντίδας, η ενημέρωση και μόρφωση, οι υπηρεσίες τηλεφωνίας και ταχυδρομείων, τα είδη και οι υπηρεσίες υγείας, οι υπηρεσίες εκπαίδευσης, οι υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας και οι οικονομικές υπηρεσίες.

- 2η ομάδα: περιλαμβάνει επιπλέον δαπάνες εστίασης

- 3η ομάδα: περιλαμβάνει επιπλέον διαρκή αγαθά και συσκευές

- 4η ομάδα: περιλαμβάνει επιπλέον δαπάνες για κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και καπνού, αεροπορικές μετακινήσεις, τουριστικές υπηρεσίες και υπηρεσίες αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. Πάνω από 600 οι αιτήσεις για ένταξη στο ειδικό καθεστώς απόδοσης του ΦΠΑ

Ξεπέρασαν τις 600 οι αιτήσεις επιχειρήσεων οι οποίες έχουν γίνει αποδεκτές από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για ένταξη στο ειδικό καθεστώς απόδοσης του ΦΠΑ κατά τον χρόνο είσπραξής του.

Η εφαρμογή ενεργοποιήθηκε στις 9 Οκτωβρίου στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ www.gsis.gr και η ανταπόκριση κρίνεται ικανοποιητική, καθώς σε ημερήσια βάση υπάγονται στο ειδικό καθεστώς 100 εταιρείες.

Το νέο καθεστώς διευκολύνει κυρίως επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με το Δημόσιο ή με Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου οι καθυστερήσεις εξόφλησης των σχετικών τιμολογίων είναι μεγάλη.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. Στις 26 - 27 Οκτωβρίου στο Taxis τα νέα εκκαθαριστικά με εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ

Στις 26 - 27 Οκτωβρίου θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο τα εκκαθαριστικά σημειώματα του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) με τις εκπτώσεις για τους τρίτεκνους, πολύτεκνους και για τους ιδιοκτήτες τα ακίνητα των οποίων είναι κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα. Αυτό σημαίνει ότι οι ανωτέρω ιδιοκτήτες θα έχουν προθεσμία 5 ημερών προκειμένου να πληρώσουν τη δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ. Σημειώνεται ότι στα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα θα έχει γίνει συμψηφισμός με τον ΕΝΦΙΑ που καταβλήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου (1η δόση) καθώς και με τις εκπτώσεις που δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ανάλογα με την περίπτωση του καθενός. Στις αρχές Νοεμβρίου θα ανοίξει το σύστημα προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στο Ε9 και να επανυπολογιστεί ο φόρος. Ειδικότερα:

1. Στις 26 - 27 Οκτωβρίου θα αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα για τους ιδιοκτήτες που δικαιούνται έκπτωση 50 ή 100% καθώς και όσοι έχουν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Θα γίνει συμψηφισμός και με το ποσό της πρώτης δόσης που έχει καταβληθεί και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα taxisnet.gr οι νέες δόσεις και τα ποσά που πρέπει να καταβληθούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι χορηγείται έκπτωση 50% στον φορολογούμενο και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας αν διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής του συνολικού φόρου και εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

• το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί

• το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα και

• ο φορολογούμενος ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειας δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα έχουν οι φορολογούμενοι εφόσον:

• Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος

• το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα

• ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων ισούται ή υπερβαίνει τα τρία

• εφόσον ο φορολογούμενος ή η σύζυγος ή κάποιο από τα εξαρτώμενα τέκνα έχει ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Δεν φορολογούνται τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου διευκρινίζει η ΓΓΔΕ

Δεν φορολογούνται τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, διευκρινίζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, με αφορμή σημερινές αναφορές στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπου εμφανίζονται ακίνητα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΟΑΚΑ, Ακαδημία Αρχαίας Ολυμπίας κ.ά.) να εμπίπτουν στη φορολόγηση του ΕΝΦΙΑ. Με ανακοίνωσή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων διευκρινίζεται:

Α) Στις 14-10-2014 στελέχη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής προσήλθαν στα γραφεία της Διεύθυνσης Φορολογίας Κεφαλαίου και ενημερώθηκαν για το σωστό τρόπο καταγραφής των ακινήτων τους, ώστε να απεικονιστεί σωστά η περιουσιακή της κατάσταση, προκειμένου να υπολογισθεί ορθά η φορολογική υποχρέωση και να χορηγηθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο απαλλαγές.

Β) Ο ΕΝΦΙΑ για τα νομικά πρόσωπα υπολογίζεται βάσει των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9), ετών 2013 και 2014. Ειδικά το έτος 2014 (έτος πρώτης εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ), τα νομικά πρόσωπα τα οποία δικαιούνται της απαλλαγής του άρθρου 3 και των μειώσεων των άρθρων 4 και 5 του ν. 4223/2013, όφειλαν να υποβάλουν δήλωση, συμπληρώνοντας τις αντίστοιχες ενδείξεις, οι οποίες λαμβάνονται υπόψη από το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εκκαθαρισθεί ορθά ο φόρος.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Νέα τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών

Νέα τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών θα καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, καθώς η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ) έκριναν ως μη συμβατή με το υφιστάμενο πλαίσιο την διάταξη που ψηφίσθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται πως τις τελευταίες 30 ημέρες ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών στο Χρηματιστήριο Αθηνών καταγράφει πτώση -20,32% η οποία εν πολλοίς σχετίζεται και με την αβεβαιότητα που προκάλεσαν οι κυβερνητικοί χειρισμοί στο θέμα του αναβαλλόμενου φόρου, καθώς δεν ήταν ευκρινές το εάν οι εποπτικές αρχές της ΕΕ θα αναγνώριζαν βάσει της ελληνικής νομοθεσίας τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης είχε αναθέσει ήδη από τις αρχές Ιουλίου στην PriceWaterhouseCoopers την κατάρτιση της σχετικής  πρότασης για τον αναβαλλόμενο φόρο - παρακάμπτοντας πλήρως τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Παρά το γεγονός ότι η πρόταση του συμβούλου ήταν έτοιμη ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου το γραφείο υπουργού δεν την κοινοποίησε προς γνωμοδότηση στην ΕΚΤ και στην ΕΒΑ, παρά όταν ψηφίσθηκε.

Αφού εξέτασαν την τροπολογία ΕΚΤ και ΕΒΑ έκριναν ότι για εποπτικούς λόγους θα πρέπει να αλλάξει ώστε η κάλυψη του τυχόν αναπόσβεστου υπολοίπου του αναβαλλόμενου να γίνεται με μετρητά και όχι με ομόλογα (προκειμένου να θεωρηθεί ισότιμο με κεφάλαιο), αλλά και να μειωθεί η διάρκεια συμψηφισμού των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων από το PSI και διαγραφές μη εξυπηρετούμενων δανείων από τα 30 χρόνια στα 20 χρόνια.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει εκ νέου από την PriceWaterhouseCoopers να προσαρμόσει τις υφιστάμενες διατάξεις στη βάση των παρατηρήσεων των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών (αυτή τη φορά χωρίς να επαναλάβει τις ίδιες παραλείψεις), ώστε να τις καταθέσει στη Βουλή. Κατά κάποιες εκτιμήσεις οι διατάξεις πρέπει να ψηφισθούν ως το τέλος της εβδομάδας, ώστε να μην προκύψει πρόβλημα με τα τεστ ανοχής της ΕΚΤ. Άλλες απόψεις αναφέρουν πως η κυβέρνηση θα έχει χρόνο έως τις 9 Νοεμβρίου να το κάνει (μαζί με τα πλάνα κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών).

Σε κάθε περίπτωση η απαίτηση των ΕΚΤ και ΕΒΑ να καλύπτεται με μετρητά το αναπόσβεστο υπόλοιπο του φόρου -κάτι που προβλέπεται στο πορτογαλικό μοντέλο - συνεπάγεται πως το Ελληνικό Δημόσιο θα υποχρεούται να καλύπτει μέσω αύξησης κεφαλαίου το φόρο που δεν αποσβένεται από τις τράπεζες λόγω ζημιογόνων χρήσεων. 

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για 700.000 δικαιούχους

Την πιλοτική εφαρμογή του Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σε εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας στο Ζάπειο, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.

«Σήμερα εγκαινιάζουμε στην Ελλάδα ένα εργαλείο κοινωνικής πολιτικής για την προστασία των πιο αδύναμων για την καταπολέμηση της φτώχειας και για την επανένταξη όσων κινδυνεύουν να μείνουν στο περιθώριο» ανέφερε ο κ. Σαμαράς μιλώντας σε εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας για το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα. Το πρόγραμμα αυτό συνέχισε θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 13 πόλεις και στην πλήρη ανάπτυξή του θα καλύψει περί τα 700.000 άτομα είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι αυτό έγινε εφικτό "με τα πλεονάσματα που βγάζει η χώρα και μπορεί να καλύπτει με τις δικές της δυνάμεις τις κοινωνικές ανάγκες". Είπε ακόμη ότι βάζει μπροστά η κυβέρνηση πράγματα που ήταν αδιανόητα μέχρι πριν από λίγο αν και θα έπρεπε να έχουν γίνει και ότι οι μεταρρυθμίσεις καθιστούν την χώρα πιο αποτελεσματική και πιο δίκαιη. «Η κοινωνική δικαιοσύνη ευνοεί την ανάπτυξη και στεριώνει την δημοκρατία στην χώρα μας» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

"Η Ελλάδα υπήρξε το εργαστήρι της Ευρώπης, τώρα όμως αλλάζει σελίδα, οργανώνουμε την Ελλάδα μετά το μνημόνιο" ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Βενιζέλος. Το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα θα αποδώσει σύντομα αποτελέσματα είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: "Αυτό όμως είναι το ελάχιστο, δεν αρκεί. Οι πολιτκές μας για την βοήθεια στο σπίτι για τους αστέγους, για τους ανέργους δίνουν το υπόστρωμα για να αποδώσει το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα. Η αλλαγή στο επίπεδο απασχόλησης επηρεάζει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η εξέλιξη θα είναι γεωμετρική αρκεί να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να γυρίσουμε την σελίδα".

Στην ομιλία του ο κ. Βρούτσης ανέφερε: «Σήμερα είναι μία ιδιαίτερη στιγμή γιατί παρουσιάζεται η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση στη χώρα που αλλάζει όσα ξέραμε για το κοινωνικό κράτος. Πρόκειται για καινοτόμο θεσμό που θα είναι ο πυλώνας της κοινωνικής αλληλεγγύης του αύριο. Σήμερα παρουσιάζεται η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος σε 13 δήμους που στην πλήρη εφαρμογή του θα καλύψει περί τους 700.000 συμπολίτες μας».

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα και οικογένειες που ζουν κάτω από συνθήκες ακραίας φτώχειας και στοχεύει με τις τρεις του δράσεις αφενός στην άμεση κάλυψη βασικών αναγκών διαβίωσής τους και αφετέρου στην κοινωνική επανένταξή τους.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Συμψηφισμός ληξιπρόθεσμων οφειλών 250.000 αγροτών

Με συμψηφισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών 250.000 αγροτών στον ΟΓΑ με τα ποσά των κοινοτικών επιδοτήσεων προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά το «πράσινο φως» που πήρε από την Κομισιόν για εφαρμογή του μέτρου.

Σε αυτόματο συμψηφισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών 250.000 αγροτών στον ΟΓΑ ύψους 730 εκ. ευρώ με τα ποσά των κοινοτικών επιδοτήσεων, προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά το «πράσινο φως» που ελήφθη από την Κομισιόν, όπως προκύπτει από έγγραφο - ντοκουμέντο του αρμόδιου επιτρόπου Dacian Ciolos.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

10. Παγώνουν ως το 2017 τα σχέδια για μείωση των αντικειμενικών αξιών

Δεν πρόκειται να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων το 2015, παρά τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει το ΥΠΟΙΚ.

Σε δημοσίευμα του το «Βήμα», το οποίο επικαλείται ανώτερο κυβερνητικό παράγοντα, αναφέρει ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών δεν πρόκειται να συμβεί πριν από το 2017, παρά τις μεγάλες αποκλίσεις που παρατηρούνται σήμερα.

Ως επιχείρημα, ο ίδιος παράγοντας αναφέρει ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν εμπορικές τιμές για να γίνουν συγκρίσεις με τις αντικειμενικές αξίες, καθώς οι αγοραπωλησίες ακινήτων είναι ελάχιστες. 

Το "πάγωμα" θα λειτουργήσει σε βάρος των νοικοκυριών, καθώς αν προκρινόταν η σταδιακή μείωση των αντικειμενικών, αυτό θα είχε ευεργετικές επιπτώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα έβλεπαν μείωση στον καταβαλλόμενο ΕΝΦΙΑ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

11. Ποιοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν περισσότερους φόρους από το 2015

Μπορεί ο προϋπολογισμός του 2015 να μην προβλέπει νέα φοροεισπρακτικά μέτρα και να φέρνει τις πρώτες φορο-ελαφρύνσεις, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι κυρίως με χαμηλά εισοδήματα θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους το επόμενο έτος με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης.

Μισθωτοί που συμπληρώνουν το μηνιαίο εισόδημά τους με έσοδα από «μπλοκάκι», αγρότες, εργαζόμενοι που λαμβάνουν παροχές σε είδος, αλλά και όσοι αποκτούν πενιχρά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση, όπως οι φοιτητές, θα βρεθούν αντιμέτωποι το 2015 με μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Στο αντίποδα, οι φορολογούμενοι που θα αποκτήσουν φέτος εισοδήματα από ενοίκια θα διαπιστώσουν μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνσης, αφού μπορεί μεν να αυξάνεται από 10% σε 11% ο φορολογικός συντελεστής για τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ αλλά ταυτόχρονα καταργήθηκε ο συμπληρωματικός φόρος 1,5% - 3% στα εισοδήματα αυτά, καθώς και η προκαταβολή φόρου 55%.

Το παζλ των φορολογικών ανατροπών που ενεργοποιούνται το επόμενο έτος συμπληρώνουν οι αλλαγές στο μέτρο των αποδείξεων αλλά και η μείωση κατά 30% της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, ρύθμιση η οποία δεν έχει ακόμη νομοθετηθεί αλλά προβλέπεται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.

«Φουσκωμένα» εκκαθαριστικά

Πιο συγκεκριμένα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα θα δουν το 2015:

1. Όσοι είναι μισθωτοί και συμπληρώνουν το μηνιαίο τους εισόδημα με έσοδα από «μπλοκάκι». Τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν φέτος με «μπλοκάκι» οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι, το επόμενο έτος θα φορολογηθούν υποχρεωτικά από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%, ενώ παράλληλα θα κληθούν πληρώσουν και αυξημένο τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ από 500 ευρώ που κατέβαλαν φέτος.

Για τα εισοδήματα του 2013 οι μισθωτοί με έσοδα από «μπλοκάκι» είχαν τη δυνατότητα για τα εισοδήματα αυτά να επιλέξουν να φορολογηθούν είτε με την κλίμακα των μισθωτών υπό προϋποθέσεις (έως τρεις εργοδότες με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ή σε περισσότερους από τρεις εργοδότες και τουλάχιστον το 75% των αμοιβών προέρχεται μόνο από ένα εργοδότη) είτε με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

12. Εξόφληση χρεών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία με 50 ευρώ το μήνα

Με 50 ευρώ το μήνα θα μπορούν να εξοφλούν τα χρέη τους σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία οι φορολογούμενοι, που θα υπαχθούν στη ρύθμιση της Νέας Αρχής.

Το τελικό σχέδιο προβλέπει εξόφληση σε έως 100 δόσεις για όσους χρωστούν έως 15.000 ευρώ και έχουν αποδεδειγμένη αδυναμία εξόφλησης, ενώ για ποσά άνω των 15.000 ευρώ ο ανώτατος αριθμός των δόσεων είναι οι 72.

Τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις θα κουρεύονται έως και 100% εάν η οφειλή εξοφληθεί εφάπαξ, 90% για εξόφληση σε 12 δόσεις, 70% για 24 δόσεις, 60% για 36 δόσεις, 50% για εξόφληση σε 48 δόσεις, 40% για 60 και 30% για 72 δόσεις ενώ δεν θα υπάρχει κούρεμα προσαυξήσεων για όσους εξοφλήσουν σε 100 δόσεις.

Το επιτόκιο για όσους υπαχθούν μειώνεται σε 4,5% από 8,75% σήμερα, ενώ η υπαγωγή θα γίνεται με πιο απλούς όρους καθώς δεν θα απαιτείται πλέον η παροχή εγγυήσεων ή εμπράγματων εξασφαλίσεων από τον οφειλέτη. Όσοι έχουν ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις θα έχουν καλύτερο επιτόκιο, από εκείνους που θα ενταχθούν αργότερα.

Στη ρύθμιση θα περιλαμβάνεται και η αποποινικοποίηση των οφειλών εφόσον υπάρχει πραγματική οικονομική αδυναμία του οφειλέτη ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας που θα συνδέει on line τις εφορίες με ηλεκτρονική βάση οφειλετών υπό την ΗΔΙΚΑ για τον άμεσο συμψηφισμό των τυχόν επιστροφών φόρου με τις οφειλές στα Ταμεία. Αντίστοιχη διαδικασία θα ισχύσει και για τις επιδοτήσεις αγροτών με οφειλές στον ΟΓΑ.

Η ρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ από το Νοέμβριο και θα αφορά τους συνεπείς στην καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

13. Ηλεκτρονικά θα εκδίδονται οι άδειες δόμησης από τον Ιανουάριο του 2015

Tην πρώτη επίσημη παρουσίαση της ηλεκτρονικής έκδοσης των οικοδομικών αδειών, θα κάνει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Ταγαράς αύριο Δευτέρα στην Κόρινθο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα «Πρακτικές μεταρρύθμισης στο Χωροταξικό και Πολεοδομικό Σχεδιασμό: Ο ηλεκτρονικός τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης». Όπως ανακοινώθηκε, ηλεκτρονικά θα εκδίδονται οι άδειες δόμησης σε όλη τη χώρα από 2 Ιανουαρίου 2015. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Ταγαρά, «από τη νέα χρόνια θα υπάρχει η ίδια βάση δεδομένων τόσο για το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης οικοδομικής άδειας που αφορά τα νέα κτίρια όσο και για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων, που αφορά τα υφιστάμενα κτίρια, ενώ παράλληλα προχωρά η καταγραφή των αυθαιρέτων, μέσω του νόμου 4178, που θα τροφοδοτήσει με στοιχεία και σχέδια την ίδια βάση δεδομένων. «Η χώρα αλλάζει σελίδα, σε λίγους μήνες περνάμε σε μία νέα, ψηφιακή εποχή στα θέματα πολεοδομίας», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Ταγαρά, «με τον νέο ηλεκτρονικό τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης μπορεί πλέον να ολοκληρώνεται όλη η διαδικασία της έκδοσης μιας οικοδομικής άδειας χωρίς να υπάρχει ανάγκη προσωπικής επαφής του μηχανικού ή του πολίτη και των υπαλλήλων», ενώ, όπως τόνισε «θα μπορεί να γίνεται πλήρης τεκμηρίωση στην περίπτωση που υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοση μιας οικοδομικής άδειας».

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

14. Ραγδαία η αύξηση των προσφυγών κατά του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)

Ραγδαία είναι η αύξηση των προσφυγών κατά του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) προκαλώντας μεγάλο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προσφυγές πολιτών στα δικαστήρια, που ζητούν να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο φόρος, έχουν φτάσει τις 80.000 όταν την περασμένη εβδομάδα δεν ξεπερνούσαν τις 50.000. Αν συνεχιστεί αυτή η μαζική κατάθεση προσφυγών κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης στην περίπτωση που τα δικαστήρια κάνουν δεκτές κάποιες από τις αιτιάσεις των πολιτών. Οι φορολογούμενοι προσφεύγουν μαζικά στις Δ.Ο.Υ. ζητώντας ουσιαστικά την ακύρωση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του νέου φόρου ή τη σημαντική μείωση των επιβαρύνσεων που αναγράφουν τα συγκεκριμένα σημειώματα.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Γενική Γραμματεία Εσόδων είχε εκδώσει εγκύκλιο που έδινε οδηγίες για τις προσφυγές. Συγκεκριμένα αναφερόταν ότι οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους οι φορολογούμενοι προσφεύγουν και ζητούν την διαγραφή ή τη σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι:

1) Αντισυνταγματικότητα του φόρου.

2) Αμφισβήτηση του ύψους των αντικειμενικών αξιών με βάση τις οποίες υπολογίστηκε ο φόρος.

3) Αιτήματα για χορήγηση απαλλαγών, καθώς οι προσφεύγοντες θεωρούν ότι υπάγονται στους φορολογούμενους με πολύ χαμηλά εισοδήματα και ότι ως εκ τούτου δικαιούνται μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 50% ή πλήρη διαγραφή του ΕΝΦΙΑ, εφόσον είναι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι ή ανάπηροι σε ποσοστό 80% και άνω.

4) Οικονομική αδυναμία.

5) Διόρθωση στοιχείων της δήλωσης Ε9.

Όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο, η παραλαβή, ηλεκτρονική καταχώριση και διαβίβαση των ενδικοφανών προσφυγών κατά «πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α.», δηλαδή κατά των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του νέου φόρου, γίνεται από την αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος του υπόχρεου Δ.Ο.Υ., δεδομένου ότι στις περιπτώσεις αυτές δεν συντάσσεται έγγραφο απόψεων επί της ενδικοφανούς προσφυγής.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

15. Ελαστικοποιείται ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων

Στην δεύτερη τροποποίηση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) μέσα σε λιγότερο από 12 μήνες προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να καταστήσει ακόμη πιο ελαστικές τις προβλέψεις του νόμου.

Η ειδική επιτροπή που θα συντονίζει ο κ. Θεοδωρακόπουλος θα εναρμονίσει τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων με το Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, ο οποίος θα τύχει και αυτός τροποποιήσεων.

Στο τέλος του 2013 ο ΚΕΔΕ είχε απλοποιηθεί (μετά από 40 χρόνια) κατά τη διαδικασία της βεβαίωσης και της είσπραξης των εσόδων και δόθηκε για πρώτη φορά στον οφειλέτη -επί οικειοθελούς συμμόρφωσης - να επιλέγει ο ίδιος, μεταξύ περισσοτέρων χρεών του, πιο θα εξοφληθεί πρώτο.

Ρυθμίστηκαν επίσης ζητήματα σχετικά με την αποστολή και την κοινοποίηση ατομικής ειδοποίησης προ αναγκαστικής εκτέλεσης, ώστε να αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 
 
4η Εβδομάδα
 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Σχεδιασμός για κατάργηση του 70% των απαιτούμενων διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων
 2. Μείωση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων από το 2015
 3. Υπουργείο Ανάπτυξης: Πως προσδιορίζονται οι "εύλογες δαπάνες διαβίωσης"
 4. Πάνω από 600 οι αιτήσεις για ένταξη στο ειδικό καθεστώς απόδοσης του ΦΠΑ
 5. Στις 26 - 27 Οκτωβρίου στο Taxis τα νέα εκκαθαριστικά με εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ
 6. Δεν φορολογούνται τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου διευκρινίζει η ΓΓΔΕ
 7. Νέα τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών
 8. Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για 700.000 δικαιούχους
 9. Συμψηφισμός ληξιπρόθεσμων οφειλών 250.000 αγροτών
 10. Παγώνουν ως το 2017 τα σχέδια για μείωση των αντικειμενικών αξιών
 11. Ποιοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν περισσότερους φόρους από το 2015
 12. Εξόφληση χρεών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία με 50 ευρώ το μήνα
 13. Ηλεκτρονικά θα εκδίδονται οι άδειες δόμησης από τον Ιανουάριο του 2015
 14. Ραγδαία η αύξηση των προσφυγών κατά του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)
 15. Ελαστικοποιείται ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων

 

 

1. Σχεδιασμός για κατάργηση του 70% των απαιτούμενων διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων

Την κατάργηση του 70% των απαιτούμενων διαδικασιών αδειοδοτήσεων έναρξης ή λειτουργίας των επιχειρήσεων σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, μέσω μιας «πρωτοποριακής» μεθόδου που συζητάει με την Παγκόσμια Τράπεζα, με στατιστική απεικόνιση των δεδομένων κινδύνου για την κοινωνία σε τρεις κατηγορίες.

Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας στην εκδήλωση του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων LSE.

Η μία κατηγορία περιλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα της οικονομικής δραστηριότητας και δεν χρειάζεται καμία αδειοδότηση και όπως σχολίασε ο υπουργός: «Όλα τα περίπτερα στην Ελλάδα μπορούν να δουλεύουν χωρίς άδεια, η κοινωνία δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο από αυτήν και από πολλές άλλες δραστηριότητες».

Μία άλλη κατηγορία, συνέχισε ο ίδιος, η οποία είναι περίπου το 20% της οικονομικής δραστηριότητας, μπορεί να αδειοδοτείται, να καταθέτει φάκελο και να ελέγχεται δειγματοληπτικά.

Και μόνο το 10% της σημερινής οικονομικής δραστηριότητας κρίνεται απαραίτητο να αδειοδοτείται προκαταβολικά.

«Κανείς δεν θα ήθελε ποτέ να λειτουργεί ένας πυρηνικός αντιδραστήρας με βάση μόνο μια υπεύθυνη δήλωση και έναν φάκελο με έγγραφα. Το τελείως αντίθετο του περιπτέρου» σημείωσε ο υπουργός.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2. Μείωση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων από το 2015

Ψαλίδι στον ΕΝΦΙΑ και στον συμπληρωματικό φόρο από το 2015 σχεδιάζει η κυβέρνηση, χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί ακόμα το ακριβές μέγεθος της μείωσης του φόρου που θα εξαρτηθεί από τα τελικά δημοσιονομικά περιθώρια του προϋπολογισμού.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης πάντως προανήγγειλε χθες από το βήμα της Βουλής μείωση του φόρου ακινήτων από το 2015 ώστε σταδιακά-χωρίς να προσδιορίζεται επακριβώς ο χρονικός ορίζοντας της προσαρμογής-τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ να υποχωρήσουν από το 1,43% του ΑΕΠ σε κάτω από 1%.

 

3. Υπουργείο Ανάπτυξης: Πως προσδιορίζονται οι "εύλογες δαπάνες διαβίωσης"

Ένας νέος οδηγός για τους “κόκκινους” δανειολήπτες ολοκληρώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης. Ο “Προσδιορισμός εύλογων δαπανών διαβίωσης” όπως αναφέρεται στο φυλλάδιο, έχει στόχο να βοηθήσει τα πιστωτικά ιδρύματα και τους δανειολήπτες, να καταλήγουν σε κοινά αποδεκτές και βιώσιμες λύσεις ως προς την εξυπηρέτηση των δανείων.

Στο πλαίσιο αυτό, υπολογίστηκαν οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης σε αντιπροσωπευτικές κατηγορίες ελληνικών νοικοκυριών. Σε αυτές περιλαμβάνονται τα έξοδα διατροφής, στέγασης, μόρφωσης, ένδυσης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, θέρμανσης, μεταφοράς, επικοινωνίας κτλ.

Το μηνιαίο σύνολο των δαπανών αυτών θα λειτουργεί ως σημείο αναφοράς, ώστε να αξιολογείται η δυνατότητα κάθε οφειλέτη να εξυπηρετεί τις δανειακές του υποχρεώσεις, με βάση το εισόδημά του και αφού καλύψει τις ανάγκες διαβίωσής του.

Η μεθοδολογία

Τα αγαθά και οι υπηρεσίες που καταναλώνουν τα νοικοκυριά ταξινομούνται σε ομάδες, ανάλογα με το πόσο απαραίτητα είναι για τη διαβίωση. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιείται ειδική διεθνής κλίμακα ταξινόμησης (COICOP).
Οι ομάδες αυτές είναι:

- 1η ομάδα: αφορά τις πιο βασικές δαπάνες για τη διαβίωση του νοικοκυριού, οι οποίες περιλαμβάνεται η διατροφή, η ένδυση και υπόδηση, τα λειτουργικά έξοδα κατοικίας, η μετακίνηση, η επισκευή και συντήρηση επίπλων και οικιακού εξοπλισμού, τα είδη οικιακής κατανάλωσης και ατομικής φροντίδας, η ενημέρωση και μόρφωση, οι υπηρεσίες τηλεφωνίας και ταχυδρομείων, τα είδη και οι υπηρεσίες υγείας, οι υπηρεσίες εκπαίδευσης, οι υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας και οι οικονομικές υπηρεσίες.

- 2η ομάδα: περιλαμβάνει επιπλέον δαπάνες εστίασης

- 3η ομάδα: περιλαμβάνει επιπλέον διαρκή αγαθά και συσκευές

- 4η ομάδα: περιλαμβάνει επιπλέον δαπάνες για κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και καπνού, αεροπορικές μετακινήσεις, τουριστικές υπηρεσίες και υπηρεσίες αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. Πάνω από 600 οι αιτήσεις για ένταξη στο ειδικό καθεστώς απόδοσης του ΦΠΑ

Ξεπέρασαν τις 600 οι αιτήσεις επιχειρήσεων οι οποίες έχουν γίνει αποδεκτές από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για ένταξη στο ειδικό καθεστώς απόδοσης του ΦΠΑ κατά τον χρόνο είσπραξής του.

Η εφαρμογή ενεργοποιήθηκε στις 9 Οκτωβρίου στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ www.gsis.gr και η ανταπόκριση κρίνεται ικανοποιητική, καθώς σε ημερήσια βάση υπάγονται στο ειδικό καθεστώς 100 εταιρείες.

Το νέο καθεστώς διευκολύνει κυρίως επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με το Δημόσιο ή με Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου οι καθυστερήσεις εξόφλησης των σχετικών τιμολογίων είναι μεγάλη.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. Στις 26 - 27 Οκτωβρίου στο Taxis τα νέα εκκαθαριστικά με εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ

Στις 26 - 27 Οκτωβρίου θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο τα εκκαθαριστικά σημειώματα του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) με τις εκπτώσεις για τους τρίτεκνους, πολύτεκνους και για τους ιδιοκτήτες τα ακίνητα των οποίων είναι κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα. Αυτό σημαίνει ότι οι ανωτέρω ιδιοκτήτες θα έχουν προθεσμία 5 ημερών προκειμένου να πληρώσουν τη δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ. Σημειώνεται ότι στα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα θα έχει γίνει συμψηφισμός με τον ΕΝΦΙΑ που καταβλήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου (1η δόση) καθώς και με τις εκπτώσεις που δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ανάλογα με την περίπτωση του καθενός. Στις αρχές Νοεμβρίου θα ανοίξει το σύστημα προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στο Ε9 και να επανυπολογιστεί ο φόρος. Ειδικότερα:

1. Στις 26 - 27 Οκτωβρίου θα αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα για τους ιδιοκτήτες που δικαιούνται έκπτωση 50 ή 100% καθώς και όσοι έχουν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Θα γίνει συμψηφισμός και με το ποσό της πρώτης δόσης που έχει καταβληθεί και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα taxisnet.gr οι νέες δόσεις και τα ποσά που πρέπει να καταβληθούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι χορηγείται έκπτωση 50% στον φορολογούμενο και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας αν διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής του συνολικού φόρου και εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

• το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί

• το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα και

• ο φορολογούμενος ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειας δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα έχουν οι φορολογούμενοι εφόσον:

• Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος

• το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα

• ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων ισούται ή υπερβαίνει τα τρία

• εφόσον ο φορολογούμενος ή η σύζυγος ή κάποιο από τα εξαρτώμενα τέκνα έχει ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Δεν φορολογούνται τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου διευκρινίζει η ΓΓΔΕ

Δεν φορολογούνται τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, διευκρινίζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, με αφορμή σημερινές αναφορές στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπου εμφανίζονται ακίνητα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΟΑΚΑ, Ακαδημία Αρχαίας Ολυμπίας κ.ά.) να εμπίπτουν στη φορολόγηση του ΕΝΦΙΑ. Με ανακοίνωσή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων διευκρινίζεται:

Α) Στις 14-10-2014 στελέχη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής προσήλθαν στα γραφεία της Διεύθυνσης Φορολογίας Κεφαλαίου και ενημερώθηκαν για το σωστό τρόπο καταγραφής των ακινήτων τους, ώστε να απεικονιστεί σωστά η περιουσιακή της κατάσταση, προκειμένου να υπολογισθεί ορθά η φορολογική υποχρέωση και να χορηγηθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο απαλλαγές.

Β) Ο ΕΝΦΙΑ για τα νομικά πρόσωπα υπολογίζεται βάσει των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9), ετών 2013 και 2014. Ειδικά το έτος 2014 (έτος πρώτης εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ), τα νομικά πρόσωπα τα οποία δικαιούνται της απαλλαγής του άρθρου 3 και των μειώσεων των άρθρων 4 και 5 του ν. 4223/2013, όφειλαν να υποβάλουν δήλωση, συμπληρώνοντας τις αντίστοιχες ενδείξεις, οι οποίες λαμβάνονται υπόψη από το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εκκαθαρισθεί ορθά ο φόρος.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Νέα τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών

Νέα τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών θα καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, καθώς η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ) έκριναν ως μη συμβατή με το υφιστάμενο πλαίσιο την διάταξη που ψηφίσθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται πως τις τελευταίες 30 ημέρες ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών στο Χρηματιστήριο Αθηνών καταγράφει πτώση -20,32% η οποία εν πολλοίς σχετίζεται και με την αβεβαιότητα που προκάλεσαν οι κυβερνητικοί χειρισμοί στο θέμα του αναβαλλόμενου φόρου, καθώς δεν ήταν ευκρινές το εάν οι εποπτικές αρχές της ΕΕ θα αναγνώριζαν βάσει της ελληνικής νομοθεσίας τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης είχε αναθέσει ήδη από τις αρχές Ιουλίου στην PriceWaterhouseCoopers την κατάρτιση της σχετικής  πρότασης για τον αναβαλλόμενο φόρο - παρακάμπτοντας πλήρως τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Παρά το γεγονός ότι η πρόταση του συμβούλου ήταν έτοιμη ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου το γραφείο υπουργού δεν την κοινοποίησε προς γνωμοδότηση στην ΕΚΤ και στην ΕΒΑ, παρά όταν ψηφίσθηκε.

Αφού εξέτασαν την τροπολογία ΕΚΤ και ΕΒΑ έκριναν ότι για εποπτικούς λόγους θα πρέπει να αλλάξει ώστε η κάλυψη του τυχόν αναπόσβεστου υπολοίπου του αναβαλλόμενου να γίνεται με μετρητά και όχι με ομόλογα (προκειμένου να θεωρηθεί ισότιμο με κεφάλαιο), αλλά και να μειωθεί η διάρκεια συμψηφισμού των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων από το PSI και διαγραφές μη εξυπηρετούμενων δανείων από τα 30 χρόνια στα 20 χρόνια.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει εκ νέου από την PriceWaterhouseCoopers να προσαρμόσει τις υφιστάμενες διατάξεις στη βάση των παρατηρήσεων των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών (αυτή τη φορά χωρίς να επαναλάβει τις ίδιες παραλείψεις), ώστε να τις καταθέσει στη Βουλή. Κατά κάποιες εκτιμήσεις οι διατάξεις πρέπει να ψηφισθούν ως το τέλος της εβδομάδας, ώστε να μην προκύψει πρόβλημα με τα τεστ ανοχής της ΕΚΤ. Άλλες απόψεις αναφέρουν πως η κυβέρνηση θα έχει χρόνο έως τις 9 Νοεμβρίου να το κάνει (μαζί με τα πλάνα κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών).

Σε κάθε περίπτωση η απαίτηση των ΕΚΤ και ΕΒΑ να καλύπτεται με μετρητά το αναπόσβεστο υπόλοιπο του φόρου -κάτι που προβλέπεται στο πορτογαλικό μοντέλο - συνεπάγεται πως το Ελληνικό Δημόσιο θα υποχρεούται να καλύπτει μέσω αύξησης κεφαλαίου το φόρο που δεν αποσβένεται από τις τράπεζες λόγω ζημιογόνων χρήσεων. 

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για 700.000 δικαιούχους

Την πιλοτική εφαρμογή του Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σε εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας στο Ζάπειο, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.

«Σήμερα εγκαινιάζουμε στην Ελλάδα ένα εργαλείο κοινωνικής πολιτικής για την προστασία των πιο αδύναμων για την καταπολέμηση της φτώχειας και για την επανένταξη όσων κινδυνεύουν να μείνουν στο περιθώριο» ανέφερε ο κ. Σαμαράς μιλώντας σε εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας για το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα. Το πρόγραμμα αυτό συνέχισε θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 13 πόλεις και στην πλήρη ανάπτυξή του θα καλύψει περί τα 700.000 άτομα είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι αυτό έγινε εφικτό "με τα πλεονάσματα που βγάζει η χώρα και μπορεί να καλύπτει με τις δικές της δυνάμεις τις κοινωνικές ανάγκες". Είπε ακόμη ότι βάζει μπροστά η κυβέρνηση πράγματα που ήταν αδιανόητα μέχρι πριν από λίγο αν και θα έπρεπε να έχουν γίνει και ότι οι μεταρρυθμίσεις καθιστούν την χώρα πιο αποτελεσματική και πιο δίκαιη. «Η κοινωνική δικαιοσύνη ευνοεί την ανάπτυξη και στεριώνει την δημοκρατία στην χώρα μας» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

"Η Ελλάδα υπήρξε το εργαστήρι της Ευρώπης, τώρα όμως αλλάζει σελίδα, οργανώνουμε την Ελλάδα μετά το μνημόνιο" ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Βενιζέλος. Το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα θα αποδώσει σύντομα αποτελέσματα είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: "Αυτό όμως είναι το ελάχιστο, δεν αρκεί. Οι πολιτκές μας για την βοήθεια στο σπίτι για τους αστέγους, για τους ανέργους δίνουν το υπόστρωμα για να αποδώσει το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα. Η αλλαγή στο επίπεδο απασχόλησης επηρεάζει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η εξέλιξη θα είναι γεωμετρική αρκεί να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να γυρίσουμε την σελίδα".

Στην ομιλία του ο κ. Βρούτσης ανέφερε: «Σήμερα είναι μία ιδιαίτερη στιγμή γιατί παρουσιάζεται η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση στη χώρα που αλλάζει όσα ξέραμε για το κοινωνικό κράτος. Πρόκειται για καινοτόμο θεσμό που θα είναι ο πυλώνας της κοινωνικής αλληλεγγύης του αύριο. Σήμερα παρουσιάζεται η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος σε 13 δήμους που στην πλήρη εφαρμογή του θα καλύψει περί τους 700.000 συμπολίτες μας».

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα και οικογένειες που ζουν κάτω από συνθήκες ακραίας φτώχειας και στοχεύει με τις τρεις του δράσεις αφενός στην άμεση κάλυψη βασικών αναγκών διαβίωσής τους και αφετέρου στην κοινωνική επανένταξή τους.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Συμψηφισμός ληξιπρόθεσμων οφειλών 250.000 αγροτών

Με συμψηφισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών 250.000 αγροτών στον ΟΓΑ με τα ποσά των κοινοτικών επιδοτήσεων προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά το «πράσινο φως» που πήρε από την Κομισιόν για εφαρμογή του μέτρου.

Σε αυτόματο συμψηφισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών 250.000 αγροτών στον ΟΓΑ ύψους 730 εκ. ευρώ με τα ποσά των κοινοτικών επιδοτήσεων, προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά το «πράσινο φως» που ελήφθη από την Κομισιόν, όπως προκύπτει από έγγραφο - ντοκουμέντο του αρμόδιου επιτρόπου Dacian Ciolos.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

10. Παγώνουν ως το 2017 τα σχέδια για μείωση των αντικειμενικών αξιών

Δεν πρόκειται να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων το 2015, παρά τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει το ΥΠΟΙΚ.

Σε δημοσίευμα του το «Βήμα», το οποίο επικαλείται ανώτερο κυβερνητικό παράγοντα, αναφέρει ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών δεν πρόκειται να συμβεί πριν από το 2017, παρά τις μεγάλες αποκλίσεις που παρατηρούνται σήμερα.

Ως επιχείρημα, ο ίδιος παράγοντας αναφέρει ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν εμπορικές τιμές για να γίνουν συγκρίσεις με τις αντικειμενικές αξίες, καθώς οι αγοραπωλησίες ακινήτων είναι ελάχιστες. 

Το "πάγωμα" θα λειτουργήσει σε βάρος των νοικοκυριών, καθώς αν προκρινόταν η σταδιακή μείωση των αντικειμενικών, αυτό θα είχε ευεργετικές επιπτώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα έβλεπαν μείωση στον καταβαλλόμενο ΕΝΦΙΑ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

11. Ποιοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν περισσότερους φόρους από το 2015

Μπορεί ο προϋπολογισμός του 2015 να μην προβλέπει νέα φοροεισπρακτικά μέτρα και να φέρνει τις πρώτες φορο-ελαφρύνσεις, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι κυρίως με χαμηλά εισοδήματα θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους το επόμενο έτος με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης.

Μισθωτοί που συμπληρώνουν το μηνιαίο εισόδημά τους με έσοδα από «μπλοκάκι», αγρότες, εργαζόμενοι που λαμβάνουν παροχές σε είδος, αλλά και όσοι αποκτούν πενιχρά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση, όπως οι φοιτητές, θα βρεθούν αντιμέτωποι το 2015 με μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Στο αντίποδα, οι φορολογούμενοι που θα αποκτήσουν φέτος εισοδήματα από ενοίκια θα διαπιστώσουν μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνσης, αφού μπορεί μεν να αυξάνεται από 10% σε 11% ο φορολογικός συντελεστής για τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ αλλά ταυτόχρονα καταργήθηκε ο συμπληρωματικός φόρος 1,5% - 3% στα εισοδήματα αυτά, καθώς και η προκαταβολή φόρου 55%.

Το παζλ των φορολογικών ανατροπών που ενεργοποιούνται το επόμενο έτος συμπληρώνουν οι αλλαγές στο μέτρο των αποδείξεων αλλά και η μείωση κατά 30% της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, ρύθμιση η οποία δεν έχει ακόμη νομοθετηθεί αλλά προβλέπεται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.

«Φουσκωμένα» εκκαθαριστικά

Πιο συγκεκριμένα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα θα δουν το 2015:

1. Όσοι είναι μισθωτοί και συμπληρώνουν το μηνιαίο τους εισόδημα με έσοδα από «μπλοκάκι». Τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν φέτος με «μπλοκάκι» οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι, το επόμενο έτος θα φορολογηθούν υποχρεωτικά από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%, ενώ παράλληλα θα κληθούν πληρώσουν και αυξημένο τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ από 500 ευρώ που κατέβαλαν φέτος.

Για τα εισοδήματα του 2013 οι μισθωτοί με έσοδα από «μπλοκάκι» είχαν τη δυνατότητα για τα εισοδήματα αυτά να επιλέξουν να φορολογηθούν είτε με την κλίμακα των μισθωτών υπό προϋποθέσεις (έως τρεις εργοδότες με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ή σε περισσότερους από τρεις εργοδότες και τουλάχιστον το 75% των αμοιβών προέρχεται μόνο από ένα εργοδότη) είτε με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

12. Εξόφληση χρεών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία με 50 ευρώ το μήνα

Με 50 ευρώ το μήνα θα μπορούν να εξοφλούν τα χρέη τους σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία οι φορολογούμενοι, που θα υπαχθούν στη ρύθμιση της Νέας Αρχής.

Το τελικό σχέδιο προβλέπει εξόφληση σε έως 100 δόσεις για όσους χρωστούν έως 15.000 ευρώ και έχουν αποδεδειγμένη αδυναμία εξόφλησης, ενώ για ποσά άνω των 15.000 ευρώ ο ανώτατος αριθμός των δόσεων είναι οι 72.

Τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις θα κουρεύονται έως και 100% εάν η οφειλή εξοφληθεί εφάπαξ, 90% για εξόφληση σε 12 δόσεις, 70% για 24 δόσεις, 60% για 36 δόσεις, 50% για εξόφληση σε 48 δόσεις, 40% για 60 και 30% για 72 δόσεις ενώ δεν θα υπάρχει κούρεμα προσαυξήσεων για όσους εξοφλήσουν σε 100 δόσεις.

Το επιτόκιο για όσους υπαχθούν μειώνεται σε 4,5% από 8,75% σήμερα, ενώ η υπαγωγή θα γίνεται με πιο απλούς όρους καθώς δεν θα απαιτείται πλέον η παροχή εγγυήσεων ή εμπράγματων εξασφαλίσεων από τον οφειλέτη. Όσοι έχουν ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις θα έχουν καλύτερο επιτόκιο, από εκείνους που θα ενταχθούν αργότερα.

Στη ρύθμιση θα περιλαμβάνεται και η αποποινικοποίηση των οφειλών εφόσον υπάρχει πραγματική οικονομική αδυναμία του οφειλέτη ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας που θα συνδέει on line τις εφορίες με ηλεκτρονική βάση οφειλετών υπό την ΗΔΙΚΑ για τον άμεσο συμψηφισμό των τυχόν επιστροφών φόρου με τις οφειλές στα Ταμεία. Αντίστοιχη διαδικασία θα ισχύσει και για τις επιδοτήσεις αγροτών με οφειλές στον ΟΓΑ.

Η ρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ από το Νοέμβριο και θα αφορά τους συνεπείς στην καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

13. Ηλεκτρονικά θα εκδίδονται οι άδειες δόμησης από τον Ιανουάριο του 2015

Tην πρώτη επίσημη παρουσίαση της ηλεκτρονικής έκδοσης των οικοδομικών αδειών, θα κάνει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Ταγαράς αύριο Δευτέρα στην Κόρινθο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα «Πρακτικές μεταρρύθμισης στο Χωροταξικό και Πολεοδομικό Σχεδιασμό: Ο ηλεκτρονικός τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης». Όπως ανακοινώθηκε, ηλεκτρονικά θα εκδίδονται οι άδειες δόμησης σε όλη τη χώρα από 2 Ιανουαρίου 2015. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Ταγαρά, «από τη νέα χρόνια θα υπάρχει η ίδια βάση δεδομένων τόσο για το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης οικοδομικής άδειας που αφορά τα νέα κτίρια όσο και για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων, που αφορά τα υφιστάμενα κτίρια, ενώ παράλληλα προχωρά η καταγραφή των αυθαιρέτων, μέσω του νόμου 4178, που θα τροφοδοτήσει με στοιχεία και σχέδια την ίδια βάση δεδομένων. «Η χώρα αλλάζει σελίδα, σε λίγους μήνες περνάμε σε μία νέα, ψηφιακή εποχή στα θέματα πολεοδομίας», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Ταγαρά, «με τον νέο ηλεκτρονικό τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης μπορεί πλέον να ολοκληρώνεται όλη η διαδικασία της έκδοσης μιας οικοδομικής άδειας χωρίς να υπάρχει ανάγκη προσωπικής επαφής του μηχανικού ή του πολίτη και των υπαλλήλων», ενώ, όπως τόνισε «θα μπορεί να γίνεται πλήρης τεκμηρίωση στην περίπτωση που υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοση μιας οικοδομικής άδειας».

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

14. Ραγδαία η αύξηση των προσφυγών κατά του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)

Ραγδαία είναι η αύξηση των προσφυγών κατά του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) προκαλώντας μεγάλο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προσφυγές πολιτών στα δικαστήρια, που ζητούν να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο φόρος, έχουν φτάσει τις 80.000 όταν την περασμένη εβδομάδα δεν ξεπερνούσαν τις 50.000. Αν συνεχιστεί αυτή η μαζική κατάθεση προσφυγών κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης στην περίπτωση που τα δικαστήρια κάνουν δεκτές κάποιες από τις αιτιάσεις των πολιτών. Οι φορολογούμενοι προσφεύγουν μαζικά στις Δ.Ο.Υ. ζητώντας ουσιαστικά την ακύρωση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του νέου φόρου ή τη σημαντική μείωση των επιβαρύνσεων που αναγράφουν τα συγκεκριμένα σημειώματα.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Γενική Γραμματεία Εσόδων είχε εκδώσει εγκύκλιο που έδινε οδηγίες για τις προσφυγές. Συγκεκριμένα αναφερόταν ότι οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους οι φορολογούμενοι προσφεύγουν και ζητούν την διαγραφή ή τη σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι:

1) Αντισυνταγματικότητα του φόρου.

2) Αμφισβήτηση του ύψους των αντικειμενικών αξιών με βάση τις οποίες υπολογίστηκε ο φόρος.

3) Αιτήματα για χορήγηση απαλλαγών, καθώς οι προσφεύγοντες θεωρούν ότι υπάγονται στους φορολογούμενους με πολύ χαμηλά εισοδήματα και ότι ως εκ τούτου δικαιούνται μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 50% ή πλήρη διαγραφή του ΕΝΦΙΑ, εφόσον είναι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι ή ανάπηροι σε ποσοστό 80% και άνω.

4) Οικονομική αδυναμία.

5) Διόρθωση στοιχείων της δήλωσης Ε9.

Όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο, η παραλαβή, ηλεκτρονική καταχώριση και διαβίβαση των ενδικοφανών προσφυγών κατά «πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α.», δηλαδή κατά των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του νέου φόρου, γίνεται από την αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος του υπόχρεου Δ.Ο.Υ., δεδομένου ότι στις περιπτώσεις αυτές δεν συντάσσεται έγγραφο απόψεων επί της ενδικοφανούς προσφυγής.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

15. Ελαστικοποιείται ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων

Στην δεύτερη τροποποίηση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) μέσα σε λιγότερο από 12 μήνες προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να καταστήσει ακόμη πιο ελαστικές τις προβλέψεις του νόμου.

Η ειδική επιτροπή που θα συντονίζει ο κ. Θεοδωρακόπουλος θα εναρμονίσει τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων με το Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, ο οποίος θα τύχει και αυτός τροποποιήσεων.

Στο τέλος του 2013 ο ΚΕΔΕ είχε απλοποιηθεί (μετά από 40 χρόνια) κατά τη διαδικασία της βεβαίωσης και της είσπραξης των εσόδων και δόθηκε για πρώτη φορά στον οφειλέτη -επί οικειοθελούς συμμόρφωσης - να επιλέγει ο ίδιος, μεταξύ περισσοτέρων χρεών του, πιο θα εξοφληθεί πρώτο.

Ρυθμίστηκαν επίσης ζητήματα σχετικά με την αποστολή και την κοινοποίηση ατομικής ειδοποίησης προ αναγκαστικής εκτέλεσης, ώστε να αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 
 
5η Εβδομάδα
 
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
 1. Έως 31/10 η υποβολή του ετήσιου πίνακα προσωπικού (έντυπο Ε4)
 2. Η τελική ρύθμιση για χρέη επιχειρήσεων-επαγγελματιών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία
 3. Προς παράταση η προθεσμία για την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης Ε9
 4. Μεγάλες αλλαγές σε όλα τα επιδόματα από το 2015
 5. Τι ισχύει για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης το 2015
 6. ΟΕΚ: Περισσότερες δόσεις για 98.000 στεγαστικά δάνεια
 7. Κατατέθηκε στη Βουλή η ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές
 8. Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων δικαιούνται έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ
 9. Κατατίθεται στη Βουλή η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα και τα κόκκινα δάνεια - Τι προβλέπει
 10. Επίδομα θέρμανσης - Πώς θα πάρετε την προκαταβολή
 11. Αιτήσεις για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης στο Taxisnet ή στα ΚΕΠ
 12. Φοροκαταιγίδα: Σε τρεις μήνες πρέπει να μαζευτούν έσοδα 15 δισ. ευρώ
 13. Αλλαγές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων - Ποιοι θα δουν αύξηση του μισθού τους και ποιοι μείωση

 

 

1. Έως 31/10 η υποβολή του ετήσιου πίνακα προσωπικού (έντυπο Ε4)

Παρατείνεται, με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση έως και την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014 η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» του ετήσιου πίνακα προσωπικού (έντυπο Ε4).

Δείτε το Ημερολόγιο Υποχρεώσεων

Κατεβάστε το Έντυπο Ε4

 

2. Η τελική ρύθμιση για χρέη επιχειρήσεων-επαγγελματιών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία

Τελευταία ευκαιρία να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με ευνοϊκούς όρους θα έχουν πάνω από 3 εκατομμύρια επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που χρωστάνε στις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το περιθώριο για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση θα είναι τρίμηνο, δηλαδή η σχετική αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί από την 1 Νοεμβρίου 2014 έως και τις 31 Ιανουαρίου 2015.

Το τελικό σχέδιο της ρύθμισης – που θα είναι ενιαία για οφειλές σε εφορίες και Ταμεία – θα κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα στη Βουλή. Η ρύθμιση, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», προβλέπει τα εξής:

1. Δίνονται 100 δόσεις για οφειλές μέχρι 15.000 ευρώ. Το ελάχιστο ποσό της δόσης καθορίζεται στα 50 ευρώ, ενώ η έκπτωση στα πρόσθετα τέλη και τις προσαυξήσεις θα είναι 20%.

2. Προβλέπονται έως και 72 δόσεις για οφειλές από 15.001 ευρώ και άνω. Η έκπτωση στα πρόσθετα τέλη και τις προσαυξήσεις συνδέεται με τον αριθμό των δόσεων.

3. Το ετήσιο επιτόκιο υπερημερίας διαμορφώνεται στο 4,6% (από 8,76%).

4. Η ρύθμιση αφορά οφειλές που έχουν κεφαλαιοποιηθεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Από εκεί και πέρα, ο οφειλέτης που θέλει να μπει στη ρύθμιση, θα πρέπει να είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις του στην εφορία και τα Ταμεία. Για παράδειγμα, οφειλέτης που θέλει να μπει στη ρύθμιση τον Νοέμβριο, θα πρέπει να έχει καταβάλει κανονικά τις εισφορές για το μήνα Οκτώβριο. Σε περίπτωση που υποβάλει αίτηση τον Ιανουάριο, θα πρέπει να έχει πληρώσει τις οφειλές του κανονικά το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου.

5. Δίνεται η δυνατότητα να μην καταβληθεί μία δόση εγκαίρως. Ωστόσο, στη συνέχεια, θα πρέπει να καταβληθεί η συγκεκριμένη δόση με μία επιβάρυνση 2% στο υφιστάμενο επιτόκιο. Σε περίπτωση που δεν καταβληθούν εγκαίρως περισσότερες από μία δόσεις, ο οφειλέτης βγαίνει από την ευνοϊκή ρύθμιση.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. Προς παράταση η προθεσμία για την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης Ε9

Την παράταση της προθεσμίας για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 που κανονικά εκπνέει στις 30 Νοεμβρίου εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς η σχετική εφαρμογή δεν έχει δοθεί σε παραγωγική λειτουργία στο Taxis και ο χρόνος που απομένει δεν επαρκεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες διάταξη που θα κατατεθεί προσεχώς στη Βουλή θα προβλέπει ότι σε όσες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων υπεβλήθησαν από την 1η Ιανουαρίου 2014 ή υποβάλλονται μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2014, για τη διόρθωση της περιουσιακής κατάστασης των ετών 2011, 2012 και 2013, δεν θα επιβάλλεται το αυτοτελές πρόστιμο του άρθρου 4 του ν. 2523/1997(ΦΕΚ 179 Α'), εφόσον προκύπτει ποσό φόρου ακίνητης περιουσίας για καταβολή ή το ποσό του φόρου είναι μηδενικό.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. Μεγάλες αλλαγές σε όλα τα επιδόματα από το 2015

Σαρωτικές αλλαγές σε όλα τα επιδόματα ξεκινούν από το 2015 και θα αφορούν σε όλα τα προνοιακά επιδόματα, που λαμβάνουν εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι. Στόχος είναι η συγκέντρωσή τους στο υπουργείο Εργασίας αλλά και η δικαιότερη κατανομή τους.

Μεταξύ των προνοιακών παροχών που ενοποιούνται είναι μεταξύ άλλων το ΕΚΑΣ, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα θέρμανσης, το κοινωνικό μέρισμα αλλά και παροχές για τις οποίες δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές.

Μιλώντας στο MEGA, ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτης Κόκορης, εξήγησε πως πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση με σκοπό τη δημιουργία ενός δίκαιου μηχανισμού για όλους τους πολίτες και πρόσθεσε:

"Στο ΕΚΑΣ θα γίνει διαχωρισμός από την κοινωνική ασφάλιση και θα μεταφερθεί στην πρόνοια. Κινούμαστε σε μια κατευθυντήρια γραμμή ενοποίησης, συγκέντρωσης όλων των επιδομάτων σε μια πηγή και θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας και της δικαιοσύνης".

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. Τι ισχύει για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης το 2015

Περιορισμένες θα είναι οι μειώσεις τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων για όσους συνταξιοδοτηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά με το νέο σύστημα της βασικής και αναλογικής σύνταξης. Οσο περνούν τα χρόνια, το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων θα μειώνεται, ώστε όταν ο νόμος 3863 εφαρμοστεί πλήρως, το 2045, και εφόσον δεν υπάρξουν ενδιάμεσες παρεμβάσεις, το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων να μην ξεπερνάει το 63%.

Ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης αναλύει στην «Κ» τον νόμο που φέρει πλέον και το όνομά του (νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη), επισημαίνει τις αλλαγές που έχουν παρερμηνευθεί, ξεδιαλύνει τα θολά ή γκρίζα σημεία και αποκαλύπτει ποια διάταξη από τον νόμο που υπέγραψε το 2010, αν μπορούσε, θα απέσυρε.

Σύγχυση

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, η μεγαλύτερη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα αφορά σε ποιους θα εφαρμοστεί τελικά ο νόμος 3863. Και ξεκαθαρίζει πως δεν θα εφαρμοστεί σε εκείνους που μπορούν σήμερα να συνταξιοδοτηθούν, εκείνους, δηλαδή, που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31/12/2014, ακόμη κι αν καταθέσουν αιτήσεις συνταξιοδότησης το 2015 ή και μετά. Οι αλλαγές αφορούν αυτούς που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά. Μάλιστα, επισημαίνει ότι η «παρανόηση» γίνεται ακόμη και από υπαλλήλους Ταμείων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση στους ασφαλισμένους.

Μύθο θεωρεί ο κ. Κουτρουμάνης και το ότι θα μειωθούν δραματικά οι συντάξεις. Παραδέχεται ότι θα υπάρξουν μειώσεις και διευκρινίζει ότι οι αλλαγές θα επέλθουν σταδιακά, σε βάθος χρόνου. Για κάποιον που θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης το 2015, η σύνταξη θα είναι άθροισμα δύο επιμέρους ποσών. Για τα χρόνια που έχει εργαστεί μέχρι το τέλος του 2010, η σύνταξη θα υπολογιστεί με το παλιό σύστημα και για τα χρόνια που συμπληρώνει από το 2011 και μετά, με το νέο σύστημα. Στην αρχή δε, οι διαφορές στο ύψος των συντάξεων θα είναι οριακές. Συγκεκριμένα, βάσει των υπολογισμών, το 2015, το ποσοστό αναπλήρωσης θα μειωθεί από 70% που είναι σήμερα στις περισσότερες περιπτώσεις κατά 0,3% με 0,5%. Το 2020, η μεσοσταθμική μείωση στο ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι της τάξης του 1,8% με 2,0%, θα φθάσει το 4,5% το 2030 και θα εδραιωθεί στο 7% το 2045, όταν όλες οι συντάξεις θα υπολογίζονται εξ ολοκλήρου με το νέο σύστημα.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. ΟΕΚ: Περισσότερες δόσεις για 98.000 στεγαστικά δάνεια

Προθεσμία έξι μηνών δίνεται σε περίπου 98.000 δανειολήπτες του ΟΕΚ που δεν χρωστούν πάνω από έξι δόσεις στις τράπεζες να επαναδιαπραγματευτούν με τα πιστωτικά ιδρύματα την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων τα οποία είχαν λάβει με επιδότηση επιτοκίου από τον ΟΕΚ. Η ρύθμιση που συμπεριλήφθηκε στην τροπολογία για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων αποσκοπεί να αυξήσει τον αριθμό των δόσεων και να μειώσει έως 50% κατά μέσο όρο τα ποσά που οι δανειολήπτες υποχρεώνονται να καταβάλλουν κάθε μήνα χωρίς να «χαθεί» η επιδότηση του πρώην ΟΕΚ. Ο ΟΑΕΔ, ως καθολικός διάδοχος του ΟΕΚ, θα εξακολουθήσει να καταβάλει το ποσό της επιδότησης μέχρι να συμπληρωθούν εννέα χρόνια από την εκταμίευση του δανείου υπό την προϋπόθεση ότι «το ποσό επιδότησης δεν θα υπερβεί το ποσό που θα εκτιμηθεί, με βάση το ισχύον, κατά την ημερομηνία κατάρτισης της νέας σύμβασης υλοποίησης της ρύθμισης, επιτόκιο του δανείου».

 

7. Κατατέθηκε στη Βουλή η ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Κατατέθηκε στη Βουλή από τους υπουργούς Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και Εργασίας Γιάννη Βρούτση η τροπολογία που καθορίζει το νέο τρόπο ρύθμισης βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η ρύθμιση προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 50 ευρώ, ενώ η αίτηση υπαγωγής μπορεί να γίνει μέχρι 31 Μαρτίου. Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές έως ένα εκατομμύριο ευρώ, με ευνοϊκό επιτόκιο  που ανέρχεται σε 4,56% ετησίως.

Η τροπολογία που κατατέθηκε εκπρόθεσμα στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη « Ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση εγγράφων» θα ψηφισθεί αύριο Παρασκευή.

Για τη ρύθμιση βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών που είχαν οι φορολογούμενοι προς τη φορολογική διοίκηση έως την 1η Οκτωβρίου 2014, αλλά και για τομεταβατικό πλαίσιο ρυθμίσεως οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης πλην του ΝΑΤ, για ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι την 30-9-2014 οι διατάξεις προβλέπουν απαλλαγές από τις προσαυξήσεις ,τους τόκους και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής που φτάνουν μέχρι και το 100%, αλλά και αποπληρωμή από 12 έως και 100 δόσεις.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων δικαιούνται έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ

Δημοσιεύτηκε το βράδυ της Τετάρτης το ΦΕΚ που καθορίζει τις προϋποθέσεις που πρέπει να έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να λάβουν την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ.

Πρόκειται για δύο αποφάσεις, εκ των οποίων η πρώτη αφορά στην έκπτωση που προβλέπεται για τους κενούς και μη ηλεκτροδοτούμενους χώρους και η δεύτερη αφορά στις εκπτώσεις προς ιδιοκτήτες οι οποίοι πληρούν συγκεκριμένα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια.

Για τους μη ηλεκτροδοτούμενους χώρους η έκπτωση θα χορηγείται χωρίς να ζητηθούν δικαιολογητικά από τους φορολογούμενους.

Η απόφαση για την έκπωση στους μη ηλεκτροδοτούμενους χώρους προβλέπει ότι:

Η χορήγηση μείωσης του ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε φυσικά πρόσωπα, θα πραγματοποιειθεί κεντρικά από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) του Υπουργείου Οικονομικών, σε δύο εκκαθαρίσεις, τους μήνες Οκτώβριο και Δεκέμβριο του έτους 2014.

«Στην περίπτωση στην οποία, κατά την εκκαθάριση του Δεκεμβρίου 2014, διαπιστωθεί ότι ο φορολογούμενος δεν δικαιούται τη χορηγηθείσα μείωση, λόγω της υποβολής ή της εκκαθάρισης φορολογικών δηλώσεων στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την πρώτη μέχρι τη νέα εκκαθάριση, με αποτέλεσμα να μην πληρούνται οι προϋποθέσεις, αυτή αίρεται με αιτιολογημένη απόφαση της Φορολογικής Διοίκησης, σύμφωνα με το συνημμένο στο παράρτημα υπόδειγμα, και εκδίδεται νέα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, ο οποίος καταβάλλεται σε ισόποσες δόσεις μέχρι και την 27/2/2015» αναφέρει η απόφαση.

Οι παροχές ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες δεν ήταν ενεργές καθ' όλη τη διάρκεια του έτους 2013, λαμβάνονται από τα αρχεία του ΔΕΔΔΗΕ ανά περιφέρεια. Οι αριθμοί των παροχών του αρχείου του ΔΕΔΔΗΕ διασταυρώνονται με τους αριθμούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος οι οποίοι αναγράφονται στις εμπρόθεσμες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (έντυπα Ε9) έτους 2014 και στις αναλυτικές καταστάσεις μισθωμάτων ακινήτων (έντυπα Ε2) οικονομικού έτους 2014.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Κατατίθεται στη Βουλή η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα και τα κόκκινα δάνεια - Τι προβλέπει

Την Πέμπτη κατατίθεται στη Βουλή η ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως και 100 δόσεις σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών. Την κατάθεση της σχετικής ρύθμισης στη Βουλή - χρησιμοποιώντας μάλιστα τον όρο "τάχιστα" - είχαν ουσιαστικά προανήγγειλει νωρίτερα, μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, τόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.


Η χώρα έχει ένα πλήρως επεξεργασμένο και τεκμηριωμένο πλαίσιο για την έξοδό της από το μνημόνιο και τη μετάβαση στην επόμενη φάση, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα θα έρθει τάχιστα στη βουλή. Για το εάν εκτιμά ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα μπορεί "να τινάξει τα πράγματα στον αέρα", ο κ. Βενιζέλος απάντησε κατηγορηματικά: «Όχι καθόλου». Η αξιολόγηση - συνέχισε - η αναθεώρηση του προγράμματος που γίνεται θα ολοκληρωθεί κανονικά. «Δικαιούμαστε να είμαστε αισιόδοξοι, πάρα πολύ προσεχτικοί και υπεύθυνοι και βεβαίως δεν υπάρχει σχέδιο Β'. Ποτέ δεν υπήρχε. Αποδείχτηκε τώρα ότι όποιος σκέφτεται με όρους σχεδίου Β' παίζει με τη φωτιά».

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

10. Επίδομα θέρμανσης - Πώς θα πάρετε την προκαταβολή

Στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ υποβάλλονται οι αιτήσεις των νοικοκυριών για το επίδομα θέρμανσης. Όσοι υποβάλλουν αίτηση και δεν παραγγείλουν τώρα πετρέλαιο μπορούν να λάβουν προκαταβολή 25% με την προκαταβολή να δίνεται 20 ημέρες μετά την υποβολή της αίτησης. Όσοι αγοράσουν άμεσα πετρέλαιο, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση, ώστε στη συνέχεια να πληρωθούν.

Η προκαταβολή και το επίδομα κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό χωρίς προσκόμιση δικαιολογητικών, ενώ όσοι αγοράσουν παραπάνω από μία φορά πετρέλαιο θέρμανσης δεν θα χρειαστεί να υποβάλλουν ξανά αίτηση.

Σημειώνεται ότι η ΔΟΥ θα καλεί για έλεγχο όσους διασταυρώνει να έχουν δώσει λανθασμένα στοιχεία, ενώ οι αιτήσεις υποβάλλονται έως 30 Μαΐου.

Τι αναγράφεται στην αίτηση: Ο ΑΦΜ του αιτούντος, ονοματεπώνυμο και αριθμός προστατευόμενων τέκνων, εάν επιθυμεί ή όχι την προκαταβολή, ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) και ονοματεπώνυμο 1ου δικαιούχου, ο αριθμός παροχής ρεύματος κύριας κατοικίας, διεύθυνση, τετραγωνικά, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, ο ΑΦΜ του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος, ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία, στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Δικαίωμα επιδόματος θέρμανσης έχουν :

 • Άγαμοι με εισόδημα έως 30.000 ευρώ και έγγαμοι με εισόδημα έως 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί ( 43.000 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί και 46.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά).
 • Οι άγαμοι χάνουν το επίδομα αν έχουν περιουσία άνω των 200.000 ευρώ, ενώ οι έγγαμοι αν το άθροισμα των ακινήτων τους ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.
 • Δεν δικαιούται επίδομα θέρμανσης όποιος έχει αυτοκίνητο με κινητήρα άνω των 3.000 κυβικών εκατοστών.
 • Στα 120 τετραγωνικά μέτρα ανέρχεται η μέγιστη επιφάνεια του ακινήτου για την οποία μπορεί να επιδοτηθεί κάποιος φορολογούμενος.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

11. Αιτήσεις για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης στο Taxisnet ή στα ΚΕΠ

Τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης έχουν οι φορολογούμενοι που εντάσσονται στους δικαιούχους σύμφωνα με τα εισοδηματικά όρια που θέτει ο νόμος. H αίτηση μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά στο Taxisnet (www.gsis.gr) ή στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Βάσει της υπουργικής απόφασης, οι δικαιούχοι θα πρέπει να εμφανίζονται αυτοπροσώπως στα ΚΕΠ και να υποβάλουν τη σχετική αίτηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ΚΕΠ είναι αρμόδια μόνο για την υποδοχή της αίτησης και της παράδοσης βεβαίωσης στον ενδιαφερόμενο και όχι για την παρακολούθηση της πορείας των αιτήσεων. Αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης, η ηλεκτρονική εφαρμογή ελέγχει σε πραγματικό χρόνο τη συνδρομή ή μη των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί για καταβολή του επιδόματος στον φορολογούμενο και επιστρέφει βεβαίωση με τα στοιχεία του φορολογουμένου καθώς και το αποτέλεσμα της αίτησης. Η  βεβαίωση υπογράφεται και σφραγίζεται από τα ΚΕΠ και παραδίδεται στον φορολογούμενο. Οι δικαιούχοι του επιδόματος λαμβάνουν προκαταβολικά το 25% του ποσού που δικαιούνται και τα υπόλοιπα σε δόσεις. Δικαιούχοι του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης είναι:

• Αγαμοι φορολογούμενοι με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ.

• Εγγαμοι με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ.

• Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα έως 43.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ.

Για κάθε προστατευόμενο τέκνο το εισοδηματικό όριο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

12. Φοροκαταιγίδα: Σε τρεις μήνες πρέπει να μαζευτούν έσοδα 15 δισ. Ευρώ

Εξαιρετικά κρίσιµο για την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισµού τουλάχιστον στο σκέλος των εσόδων θεωρείται το τελευταίο τρίµηνο του έτους, αφού για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί θα πρέπει να εισρέουν στα δηµόσια ταµεία έσοδα πάνω από 5 δισ. ευρώ κάθε µήνα.

Η επίτευξη των στόχων στο µέτωπο των εσόδων αποτελεί το µεγάλο στοίχηµα για το οικονοµικό επιτελείο, αλλά και το σηµαντικότερο επιχείρηµα που θέλει να έχει στα χέρια της η ελληνική πλευρά στον επόµενο γύρο της αξιολόγησης από την τρόικα, για να διαπραγµατευτεί τη δεύτερη και σηµαντικότερη φάση των φορολογικών ελαφρύνσεων.

Άλλωστε η κυβέρνηση φαίνεται πως «ψάχνει» να ανακοινώσει ή να προαναγγείλει κάποιες νέες «ανάσες» και φοροαπαλλαγές, επιχειρώντας έτσι να αποκαταστήσει το κλίµα εµπιστοσύνης µετά την αντίδραση των αγορών και το κραχ στο Χρηµατιστήριο και να περάσει το µήνυµα πως τα δύσκολα έχουν περάσει.

Εγχείρηµα όµως το οποίο δεν είναι εύκολο, όταν µάλιστα οι φοροδοτικές αντοχές των πολιτών θα δοκιµαστούν µέχρι το τέλος του έτους. Κάθε µήνα οι φορολογούµενοι θα πρέπει να πληρώνουν έναν µε δυο φόρους, µε αποκορύφωµα τον Δεκέµβριο, όταν θα πρέπει να εξοφληθούν η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας του 2015.

Σε κάθε περίπτωση η επίτευξη των στόχων του προϋπολογισµού στο σκέλος των εσόδων περνά κυρίως µέσα από τις εισπράξεις που θα προέλθουν από:

1 Τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων: Από τον φόρο αυτό προσδοκώνται συνολικά έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ ή περίπου 440 εκατοµµύρια ευρώ µηνιαίως έως το τέλος Φεβρουαρίου. Οι πρώτες ενδείξεις από τον Σεπτέµβριο είναι καλές. Ωστόσο παραδοσιακά η πρώτη δόση ενός φόρου, όπως ο ΕΝΦΙΑ, αποδίδει περισσότερο εισπρακτικά σε σχέση µε τις υπόλοιπες, αφού αρκετοί φορολογούµενοι επιλέγουν να πληρώσουν το ποσό του φόρου µε πιστωτική κάρτα, για να εκµεταλλευτούν από τις άτοκες δόσεις και στο λογιστικό σύστηµα η πληρωµή µε κάρτα εµφανίζεται ως εφάπαξ εξόφληση του φόρου. Μέσα στο τελευταίο δίµηνο το υπουργείο Οικονοµικών θα βρεθεί αντιµέτωπο µε νέα «τρύπα» τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ στα έσοδα του ΕΝΦΙΑ λόγω της διόρθωσης των λαθών και της χορήγησης των απαλλαγών και εκπτώσεων στους δικαιούχους. Η ηλεκτρονική εφαρµογή για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 από τους φορολογουµένους που θέλουν να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους αναµένεται να ανοίξει στις αρχές Νοεµβρίου. Η προθεσµία για τις διορθώσεις λήγει κανονικά στις 30 Νοεµβρίου αλλά σύµφωνα µε πληροφορίες αναµένεται να δοθεί παράταση τουλάχιστον µέχρι το τέλος του έτους.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

13. Αλλαγές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων - Ποιοι θα δουν αύξηση του μισθού τους και ποιοι μείωση

Μπροστά σε μια μεγάλη, πρωτόγνωρη αλλαγή των αμοιβών τους θα βρεθούν πολύ σύντομα 600.000 εργαζόμενοι στο δημόσιο. Οι περισσότεροι θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται για μία ακόμη φορά σε ποσοστό που θα κυμαίνεται από 2 έως 12%, ανάλογα με το επίπεδο των γνώσεών τους.

Την ίδια στιγμή, οι γιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί, οι καθηγητές, οι δάσκαλοι και όσοι έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών θα περιμένουν την ανακοίνωση των ειδικών μισθολογίων στα οποία θα υπαχθούν για να δουν τις νέες, αυξημένες αποδοχές τους.

Αυτοί που δεν θα χρειαστεί να περιμένουν είναι οι δικαστικοί και οι ένστολοι, για τους οποίους η κυβέρνηση έσπευσε μετά τις δικαστικές αποφάσεις, να αποκαταστήσει τους μισθούς τους στα προ των περικοπών του 2012 επίπεδα και να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα των αναδρομικών.

Ίδια με τον ιδιωτικό τομέα

Ο βασικός άξονας της ανατροπής των μισθολογίων που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία 30 χρόνια στο δημόσιο είναι το ότι για πρώτη φορά εξισώνεται ο βασικός εισαγωγικός μισθός στο δημόσιο με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα.

Ο πρωτοδιοριζόμενος υπάλληλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα αμείβεται με 680 ευρώ τον μήνα (από 780 ευρώ σήμερα). Το ποσό αυτό που καταβάλλεται για 12 μήνες αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα που είναι 586 ευρώ αλλά καταβάλλεται επί 14, δεδομένου ότι στις επιχειρήσεις δεν έχουν καταργηθεί στα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα της καλοκαιρινής άδειας.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Εδώ έφτασε στο τέλος η "ματιά" του μήνα.

Ευχαριστούμε όσους διάβασαν το άρθρο μας. Ελπίζουμε να μην σας κουράσαμε.

Καλημέρα και Καλό Μήνα σε όλους!

 

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax


efm_728x90