Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
27/10/2014
Άρθρο: Με μια ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα σε όλους!

Δευτέρα σήμερα, και είμαστε εδώ για να σας παρουσιάσουμε όσο πιο σωστά γίνεται όλα τα σημαντικά γεγονότα της εβδομάδας που μόλις πέρασε.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Έως 31/10 η υποβολή του ετήσιου πίνακα προσωπικού (έντυπο Ε4)
 2. Η τελική ρύθμιση για χρέη επιχειρήσεων-επαγγελματιών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία
 3. Προς παράταση η προθεσμία για την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης Ε9
 4. Μεγάλες αλλαγές σε όλα τα επιδόματα από το 2015
 5. Τι ισχύει για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης το 2015
 6. ΟΕΚ: Περισσότερες δόσεις για 98.000 στεγαστικά δάνεια
 7. Κατατέθηκε στη Βουλή η ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές
 8. Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων δικαιούνται έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ
 9. Κατατίθεται στη Βουλή η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα και τα κόκκινα δάνεια - Τι προβλέπει
 10. Επίδομα θέρμανσης - Πώς θα πάρετε την προκαταβολή
 11. Αιτήσεις για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης στο Taxisnet ή στα ΚΕΠ
 12. Φοροκαταιγίδα: Σε τρεις μήνες πρέπει να μαζευτούν έσοδα 15 δισ. ευρώ
 13. Αλλαγές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων - Ποιοι θα δουν αύξηση του μισθού τους και ποιοι μείωση

 

 

1. Έως 31/10 η υποβολή του ετήσιου πίνακα προσωπικού (έντυπο Ε4)

Παρατείνεται, με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση έως και την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014 η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» του ετήσιου πίνακα προσωπικού (έντυπο Ε4).

Δείτε το Ημερολόγιο Υποχρεώσεων

Κατεβάστε το Έντυπο Ε4

 

2. Η τελική ρύθμιση για χρέη επιχειρήσεων-επαγγελματιών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία

Τελευταία ευκαιρία να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με ευνοϊκούς όρους θα έχουν πάνω από 3 εκατομμύρια επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που χρωστάνε στις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το περιθώριο για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση θα είναι τρίμηνο, δηλαδή η σχετική αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί από την 1 Νοεμβρίου 2014 έως και τις 31 Ιανουαρίου 2015.

Το τελικό σχέδιο της ρύθμισης – που θα είναι ενιαία για οφειλές σε εφορίες και Ταμεία – θα κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα στη Βουλή. Η ρύθμιση, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», προβλέπει τα εξής:

1. Δίνονται 100 δόσεις για οφειλές μέχρι 15.000 ευρώ. Το ελάχιστο ποσό της δόσης καθορίζεται στα 50 ευρώ, ενώ η έκπτωση στα πρόσθετα τέλη και τις προσαυξήσεις θα είναι 20%.

2. Προβλέπονται έως και 72 δόσεις για οφειλές από 15.001 ευρώ και άνω. Η έκπτωση στα πρόσθετα τέλη και τις προσαυξήσεις συνδέεται με τον αριθμό των δόσεων.

3. Το ετήσιο επιτόκιο υπερημερίας διαμορφώνεται στο 4,6% (από 8,76%).

4. Η ρύθμιση αφορά οφειλές που έχουν κεφαλαιοποιηθεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Από εκεί και πέρα, ο οφειλέτης που θέλει να μπει στη ρύθμιση, θα πρέπει να είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις του στην εφορία και τα Ταμεία. Για παράδειγμα, οφειλέτης που θέλει να μπει στη ρύθμιση τον Νοέμβριο, θα πρέπει να έχει καταβάλει κανονικά τις εισφορές για το μήνα Οκτώβριο. Σε περίπτωση που υποβάλει αίτηση τον Ιανουάριο, θα πρέπει να έχει πληρώσει τις οφειλές του κανονικά το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου.

5. Δίνεται η δυνατότητα να μην καταβληθεί μία δόση εγκαίρως. Ωστόσο, στη συνέχεια, θα πρέπει να καταβληθεί η συγκεκριμένη δόση με μία επιβάρυνση 2% στο υφιστάμενο επιτόκιο. Σε περίπτωση που δεν καταβληθούν εγκαίρως περισσότερες από μία δόσεις, ο οφειλέτης βγαίνει από την ευνοϊκή ρύθμιση.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. Προς παράταση η προθεσμία για την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης Ε9

Την παράταση της προθεσμίας για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 που κανονικά εκπνέει στις 30 Νοεμβρίου εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς η σχετική εφαρμογή δεν έχει δοθεί σε παραγωγική λειτουργία στο Taxis και ο χρόνος που απομένει δεν επαρκεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες διάταξη που θα κατατεθεί προσεχώς στη Βουλή θα προβλέπει ότι σε όσες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων υπεβλήθησαν από την 1η Ιανουαρίου 2014 ή υποβάλλονται μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2014, για τη διόρθωση της περιουσιακής κατάστασης των ετών 2011, 2012 και 2013, δεν θα επιβάλλεται το αυτοτελές πρόστιμο του άρθρου 4 του ν. 2523/1997(ΦΕΚ 179 Α'), εφόσον προκύπτει ποσό φόρου ακίνητης περιουσίας για καταβολή ή το ποσό του φόρου είναι μηδενικό.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. Μεγάλες αλλαγές σε όλα τα επιδόματα από το 2015

Σαρωτικές αλλαγές σε όλα τα επιδόματα ξεκινούν από το 2015 και θα αφορούν σε όλα τα προνοιακά επιδόματα, που λαμβάνουν εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι. Στόχος είναι η συγκέντρωσή τους στο υπουργείο Εργασίας αλλά και η δικαιότερη κατανομή τους.

Μεταξύ των προνοιακών παροχών που ενοποιούνται είναι μεταξύ άλλων το ΕΚΑΣ, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα θέρμανσης, το κοινωνικό μέρισμα αλλά και παροχές για τις οποίες δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές.

Μιλώντας στο MEGA, ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτης Κόκορης, εξήγησε πως πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση με σκοπό τη δημιουργία ενός δίκαιου μηχανισμού για όλους τους πολίτες και πρόσθεσε:

"Στο ΕΚΑΣ θα γίνει διαχωρισμός από την κοινωνική ασφάλιση και θα μεταφερθεί στην πρόνοια. Κινούμαστε σε μια κατευθυντήρια γραμμή ενοποίησης, συγκέντρωσης όλων των επιδομάτων σε μια πηγή και θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας και της δικαιοσύνης".

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. Τι ισχύει για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης το 2015

Περιορισμένες θα είναι οι μειώσεις τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων για όσους συνταξιοδοτηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά με το νέο σύστημα της βασικής και αναλογικής σύνταξης. Οσο περνούν τα χρόνια, το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων θα μειώνεται, ώστε όταν ο νόμος 3863 εφαρμοστεί πλήρως, το 2045, και εφόσον δεν υπάρξουν ενδιάμεσες παρεμβάσεις, το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων να μην ξεπερνάει το 63%.

Ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης αναλύει στην «Κ» τον νόμο που φέρει πλέον και το όνομά του (νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη), επισημαίνει τις αλλαγές που έχουν παρερμηνευθεί, ξεδιαλύνει τα θολά ή γκρίζα σημεία και αποκαλύπτει ποια διάταξη από τον νόμο που υπέγραψε το 2010, αν μπορούσε, θα απέσυρε.

Σύγχυση

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, η μεγαλύτερη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα αφορά σε ποιους θα εφαρμοστεί τελικά ο νόμος 3863. Και ξεκαθαρίζει πως δεν θα εφαρμοστεί σε εκείνους που μπορούν σήμερα να συνταξιοδοτηθούν, εκείνους, δηλαδή, που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31/12/2014, ακόμη κι αν καταθέσουν αιτήσεις συνταξιοδότησης το 2015 ή και μετά. Οι αλλαγές αφορούν αυτούς που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά. Μάλιστα, επισημαίνει ότι η «παρανόηση» γίνεται ακόμη και από υπαλλήλους Ταμείων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση στους ασφαλισμένους.

Μύθο θεωρεί ο κ. Κουτρουμάνης και το ότι θα μειωθούν δραματικά οι συντάξεις. Παραδέχεται ότι θα υπάρξουν μειώσεις και διευκρινίζει ότι οι αλλαγές θα επέλθουν σταδιακά, σε βάθος χρόνου. Για κάποιον που θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης το 2015, η σύνταξη θα είναι άθροισμα δύο επιμέρους ποσών. Για τα χρόνια που έχει εργαστεί μέχρι το τέλος του 2010, η σύνταξη θα υπολογιστεί με το παλιό σύστημα και για τα χρόνια που συμπληρώνει από το 2011 και μετά, με το νέο σύστημα. Στην αρχή δε, οι διαφορές στο ύψος των συντάξεων θα είναι οριακές. Συγκεκριμένα, βάσει των υπολογισμών, το 2015, το ποσοστό αναπλήρωσης θα μειωθεί από 70% που είναι σήμερα στις περισσότερες περιπτώσεις κατά 0,3% με 0,5%. Το 2020, η μεσοσταθμική μείωση στο ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι της τάξης του 1,8% με 2,0%, θα φθάσει το 4,5% το 2030 και θα εδραιωθεί στο 7% το 2045, όταν όλες οι συντάξεις θα υπολογίζονται εξ ολοκλήρου με το νέο σύστημα.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. ΟΕΚ: Περισσότερες δόσεις για 98.000 στεγαστικά δάνεια

Προθεσμία έξι μηνών δίνεται σε περίπου 98.000 δανειολήπτες του ΟΕΚ που δεν χρωστούν πάνω από έξι δόσεις στις τράπεζες να επαναδιαπραγματευτούν με τα πιστωτικά ιδρύματα την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων τα οποία είχαν λάβει με επιδότηση επιτοκίου από τον ΟΕΚ. Η ρύθμιση που συμπεριλήφθηκε στην τροπολογία για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων αποσκοπεί να αυξήσει τον αριθμό των δόσεων και να μειώσει έως 50% κατά μέσο όρο τα ποσά που οι δανειολήπτες υποχρεώνονται να καταβάλλουν κάθε μήνα χωρίς να «χαθεί» η επιδότηση του πρώην ΟΕΚ. Ο ΟΑΕΔ, ως καθολικός διάδοχος του ΟΕΚ, θα εξακολουθήσει να καταβάλει το ποσό της επιδότησης μέχρι να συμπληρωθούν εννέα χρόνια από την εκταμίευση του δανείου υπό την προϋπόθεση ότι «το ποσό επιδότησης δεν θα υπερβεί το ποσό που θα εκτιμηθεί, με βάση το ισχύον, κατά την ημερομηνία κατάρτισης της νέας σύμβασης υλοποίησης της ρύθμισης, επιτόκιο του δανείου».

 

7. Κατατέθηκε στη Βουλή η ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Κατατέθηκε στη Βουλή από τους υπουργούς Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και Εργασίας Γιάννη Βρούτση η τροπολογία που καθορίζει το νέο τρόπο ρύθμισης βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η ρύθμιση προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 50 ευρώ, ενώ η αίτηση υπαγωγής μπορεί να γίνει μέχρι 31 Μαρτίου. Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές έως ένα εκατομμύριο ευρώ, με ευνοϊκό επιτόκιο  που ανέρχεται σε 4,56% ετησίως.

Η τροπολογία που κατατέθηκε εκπρόθεσμα στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη « Ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση εγγράφων» θα ψηφισθεί αύριο Παρασκευή.

Για τη ρύθμιση βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών που είχαν οι φορολογούμενοι προς τη φορολογική διοίκηση έως την 1η Οκτωβρίου 2014, αλλά και για τομεταβατικό πλαίσιο ρυθμίσεως οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης πλην του ΝΑΤ, για ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι την 30-9-2014 οι διατάξεις προβλέπουν απαλλαγές από τις προσαυξήσεις ,τους τόκους και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής που φτάνουν μέχρι και το 100%, αλλά και αποπληρωμή από 12 έως και 100 δόσεις.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων δικαιούνται έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ

Δημοσιεύτηκε το βράδυ της Τετάρτης το ΦΕΚ που καθορίζει τις προϋποθέσεις που πρέπει να έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να λάβουν την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ.

Πρόκειται για δύο αποφάσεις, εκ των οποίων η πρώτη αφορά στην έκπτωση που προβλέπεται για τους κενούς και μη ηλεκτροδοτούμενους χώρους και η δεύτερη αφορά στις εκπτώσεις προς ιδιοκτήτες οι οποίοι πληρούν συγκεκριμένα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια.

Για τους μη ηλεκτροδοτούμενους χώρους η έκπτωση θα χορηγείται χωρίς να ζητηθούν δικαιολογητικά από τους φορολογούμενους.

Η απόφαση για την έκπωση στους μη ηλεκτροδοτούμενους χώρους προβλέπει ότι:

Η χορήγηση μείωσης του ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε φυσικά πρόσωπα, θα πραγματοποιειθεί κεντρικά από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) του Υπουργείου Οικονομικών, σε δύο εκκαθαρίσεις, τους μήνες Οκτώβριο και Δεκέμβριο του έτους 2014.

«Στην περίπτωση στην οποία, κατά την εκκαθάριση του Δεκεμβρίου 2014, διαπιστωθεί ότι ο φορολογούμενος δεν δικαιούται τη χορηγηθείσα μείωση, λόγω της υποβολής ή της εκκαθάρισης φορολογικών δηλώσεων στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την πρώτη μέχρι τη νέα εκκαθάριση, με αποτέλεσμα να μην πληρούνται οι προϋποθέσεις, αυτή αίρεται με αιτιολογημένη απόφαση της Φορολογικής Διοίκησης, σύμφωνα με το συνημμένο στο παράρτημα υπόδειγμα, και εκδίδεται νέα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, ο οποίος καταβάλλεται σε ισόποσες δόσεις μέχρι και την 27/2/2015» αναφέρει η απόφαση.

Οι παροχές ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες δεν ήταν ενεργές καθ' όλη τη διάρκεια του έτους 2013, λαμβάνονται από τα αρχεία του ΔΕΔΔΗΕ ανά περιφέρεια. Οι αριθμοί των παροχών του αρχείου του ΔΕΔΔΗΕ διασταυρώνονται με τους αριθμούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος οι οποίοι αναγράφονται στις εμπρόθεσμες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (έντυπα Ε9) έτους 2014 και στις αναλυτικές καταστάσεις μισθωμάτων ακινήτων (έντυπα Ε2) οικονομικού έτους 2014.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Κατατίθεται στη Βουλή η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα και τα κόκκινα δάνεια - Τι προβλέπει

Την Πέμπτη κατατίθεται στη Βουλή η ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως και 100 δόσεις σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών. Την κατάθεση της σχετικής ρύθμισης στη Βουλή - χρησιμοποιώντας μάλιστα τον όρο "τάχιστα" - είχαν ουσιαστικά προανήγγειλει νωρίτερα, μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, τόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.


Η χώρα έχει ένα πλήρως επεξεργασμένο και τεκμηριωμένο πλαίσιο για την έξοδό της από το μνημόνιο και τη μετάβαση στην επόμενη φάση, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα θα έρθει τάχιστα στη βουλή. Για το εάν εκτιμά ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα μπορεί "να τινάξει τα πράγματα στον αέρα", ο κ. Βενιζέλος απάντησε κατηγορηματικά: «Όχι καθόλου». Η αξιολόγηση - συνέχισε - η αναθεώρηση του προγράμματος που γίνεται θα ολοκληρωθεί κανονικά. «Δικαιούμαστε να είμαστε αισιόδοξοι, πάρα πολύ προσεχτικοί και υπεύθυνοι και βεβαίως δεν υπάρχει σχέδιο Β'. Ποτέ δεν υπήρχε. Αποδείχτηκε τώρα ότι όποιος σκέφτεται με όρους σχεδίου Β' παίζει με τη φωτιά».

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

10. Επίδομα θέρμανσης - Πώς θα πάρετε την προκαταβολή

Στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ υποβάλλονται οι αιτήσεις των νοικοκυριών για το επίδομα θέρμανσης. Όσοι υποβάλλουν αίτηση και δεν παραγγείλουν τώρα πετρέλαιο μπορούν να λάβουν προκαταβολή 25% με την προκαταβολή να δίνεται 20 ημέρες μετά την υποβολή της αίτησης. Όσοι αγοράσουν άμεσα πετρέλαιο, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση, ώστε στη συνέχεια να πληρωθούν.

Η προκαταβολή και το επίδομα κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό χωρίς προσκόμιση δικαιολογητικών, ενώ όσοι αγοράσουν παραπάνω από μία φορά πετρέλαιο θέρμανσης δεν θα χρειαστεί να υποβάλλουν ξανά αίτηση.

Σημειώνεται ότι η ΔΟΥ θα καλεί για έλεγχο όσους διασταυρώνει να έχουν δώσει λανθασμένα στοιχεία, ενώ οι αιτήσεις υποβάλλονται έως 30 Μαΐου.

Τι αναγράφεται στην αίτηση: Ο ΑΦΜ του αιτούντος, ονοματεπώνυμο και αριθμός προστατευόμενων τέκνων, εάν επιθυμεί ή όχι την προκαταβολή, ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) και ονοματεπώνυμο 1ου δικαιούχου, ο αριθμός παροχής ρεύματος κύριας κατοικίας, διεύθυνση, τετραγωνικά, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, ο ΑΦΜ του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος, ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία, στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Δικαίωμα επιδόματος θέρμανσης έχουν :

 • Άγαμοι με εισόδημα έως 30.000 ευρώ και έγγαμοι με εισόδημα έως 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί ( 43.000 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί και 46.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά).
 • Οι άγαμοι χάνουν το επίδομα αν έχουν περιουσία άνω των 200.000 ευρώ, ενώ οι έγγαμοι αν το άθροισμα των ακινήτων τους ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.
 • Δεν δικαιούται επίδομα θέρμανσης όποιος έχει αυτοκίνητο με κινητήρα άνω των 3.000 κυβικών εκατοστών.
 • Στα 120 τετραγωνικά μέτρα ανέρχεται η μέγιστη επιφάνεια του ακινήτου για την οποία μπορεί να επιδοτηθεί κάποιος φορολογούμενος.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

11. Αιτήσεις για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης στο Taxisnet ή στα ΚΕΠ

Τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης έχουν οι φορολογούμενοι που εντάσσονται στους δικαιούχους σύμφωνα με τα εισοδηματικά όρια που θέτει ο νόμος. H αίτηση μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά στο Taxisnet (www.gsis.gr) ή στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Βάσει της υπουργικής απόφασης, οι δικαιούχοι θα πρέπει να εμφανίζονται αυτοπροσώπως στα ΚΕΠ και να υποβάλουν τη σχετική αίτηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ΚΕΠ είναι αρμόδια μόνο για την υποδοχή της αίτησης και της παράδοσης βεβαίωσης στον ενδιαφερόμενο και όχι για την παρακολούθηση της πορείας των αιτήσεων. Αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης, η ηλεκτρονική εφαρμογή ελέγχει σε πραγματικό χρόνο τη συνδρομή ή μη των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί για καταβολή του επιδόματος στον φορολογούμενο και επιστρέφει βεβαίωση με τα στοιχεία του φορολογουμένου καθώς και το αποτέλεσμα της αίτησης. Η  βεβαίωση υπογράφεται και σφραγίζεται από τα ΚΕΠ και παραδίδεται στον φορολογούμενο. Οι δικαιούχοι του επιδόματος λαμβάνουν προκαταβολικά το 25% του ποσού που δικαιούνται και τα υπόλοιπα σε δόσεις. Δικαιούχοι του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης είναι:

• Αγαμοι φορολογούμενοι με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ.

• Εγγαμοι με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ.

• Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα έως 43.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ.

Για κάθε προστατευόμενο τέκνο το εισοδηματικό όριο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

12. Φοροκαταιγίδα: Σε τρεις μήνες πρέπει να μαζευτούν έσοδα 15 δισ. Ευρώ

Εξαιρετικά κρίσιµο για την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισµού τουλάχιστον στο σκέλος των εσόδων θεωρείται το τελευταίο τρίµηνο του έτους, αφού για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί θα πρέπει να εισρέουν στα δηµόσια ταµεία έσοδα πάνω από 5 δισ. ευρώ κάθε µήνα.

Η επίτευξη των στόχων στο µέτωπο των εσόδων αποτελεί το µεγάλο στοίχηµα για το οικονοµικό επιτελείο, αλλά και το σηµαντικότερο επιχείρηµα που θέλει να έχει στα χέρια της η ελληνική πλευρά στον επόµενο γύρο της αξιολόγησης από την τρόικα, για να διαπραγµατευτεί τη δεύτερη και σηµαντικότερη φάση των φορολογικών ελαφρύνσεων.

Άλλωστε η κυβέρνηση φαίνεται πως «ψάχνει» να ανακοινώσει ή να προαναγγείλει κάποιες νέες «ανάσες» και φοροαπαλλαγές, επιχειρώντας έτσι να αποκαταστήσει το κλίµα εµπιστοσύνης µετά την αντίδραση των αγορών και το κραχ στο Χρηµατιστήριο και να περάσει το µήνυµα πως τα δύσκολα έχουν περάσει.

Εγχείρηµα όµως το οποίο δεν είναι εύκολο, όταν µάλιστα οι φοροδοτικές αντοχές των πολιτών θα δοκιµαστούν µέχρι το τέλος του έτους. Κάθε µήνα οι φορολογούµενοι θα πρέπει να πληρώνουν έναν µε δυο φόρους, µε αποκορύφωµα τον Δεκέµβριο, όταν θα πρέπει να εξοφληθούν η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας του 2015.

Σε κάθε περίπτωση η επίτευξη των στόχων του προϋπολογισµού στο σκέλος των εσόδων περνά κυρίως µέσα από τις εισπράξεις που θα προέλθουν από:

1 Τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων: Από τον φόρο αυτό προσδοκώνται συνολικά έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ ή περίπου 440 εκατοµµύρια ευρώ µηνιαίως έως το τέλος Φεβρουαρίου. Οι πρώτες ενδείξεις από τον Σεπτέµβριο είναι καλές. Ωστόσο παραδοσιακά η πρώτη δόση ενός φόρου, όπως ο ΕΝΦΙΑ, αποδίδει περισσότερο εισπρακτικά σε σχέση µε τις υπόλοιπες, αφού αρκετοί φορολογούµενοι επιλέγουν να πληρώσουν το ποσό του φόρου µε πιστωτική κάρτα, για να εκµεταλλευτούν από τις άτοκες δόσεις και στο λογιστικό σύστηµα η πληρωµή µε κάρτα εµφανίζεται ως εφάπαξ εξόφληση του φόρου. Μέσα στο τελευταίο δίµηνο το υπουργείο Οικονοµικών θα βρεθεί αντιµέτωπο µε νέα «τρύπα» τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ στα έσοδα του ΕΝΦΙΑ λόγω της διόρθωσης των λαθών και της χορήγησης των απαλλαγών και εκπτώσεων στους δικαιούχους. Η ηλεκτρονική εφαρµογή για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 από τους φορολογουµένους που θέλουν να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους αναµένεται να ανοίξει στις αρχές Νοεµβρίου. Η προθεσµία για τις διορθώσεις λήγει κανονικά στις 30 Νοεµβρίου αλλά σύµφωνα µε πληροφορίες αναµένεται να δοθεί παράταση τουλάχιστον µέχρι το τέλος του έτους.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

13. Αλλαγές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων - Ποιοι θα δουν αύξηση του μισθού τους και ποιοι μείωση

Μπροστά σε μια μεγάλη, πρωτόγνωρη αλλαγή των αμοιβών τους θα βρεθούν πολύ σύντομα 600.000 εργαζόμενοι στο δημόσιο. Οι περισσότεροι θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται για μία ακόμη φορά σε ποσοστό που θα κυμαίνεται από 2 έως 12%, ανάλογα με το επίπεδο των γνώσεών τους.

Την ίδια στιγμή, οι γιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί, οι καθηγητές, οι δάσκαλοι και όσοι έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών θα περιμένουν την ανακοίνωση των ειδικών μισθολογίων στα οποία θα υπαχθούν για να δουν τις νέες, αυξημένες αποδοχές τους.

Αυτοί που δεν θα χρειαστεί να περιμένουν είναι οι δικαστικοί και οι ένστολοι, για τους οποίους η κυβέρνηση έσπευσε μετά τις δικαστικές αποφάσεις, να αποκαταστήσει τους μισθούς τους στα προ των περικοπών του 2012 επίπεδα και να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα των αναδρομικών.

Ίδια με τον ιδιωτικό τομέα

Ο βασικός άξονας της ανατροπής των μισθολογίων που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία 30 χρόνια στο δημόσιο είναι το ότι για πρώτη φορά εξισώνεται ο βασικός εισαγωγικός μισθός στο δημόσιο με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα.

Ο πρωτοδιοριζόμενος υπάλληλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα αμείβεται με 680 ευρώ τον μήνα (από 780 ευρώ σήμερα). Το ποσό αυτό που καταβάλλεται για 12 μήνες αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα που είναι 586 ευρώ αλλά καταβάλλεται επί 14, δεδομένου ότι στις επιχειρήσεις δεν έχουν καταργηθεί στα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα της καλοκαιρινής άδειας.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Εδώ τελειώνει άλλη μια Ματιά. Την άλλη Δευτέρα θα επανέλθουμε για να σας παρουσιάσουμε όλα όσα θα συμβούν την εβδομάδα που μόλις άρχισε.

Καλή εβδομάδα και Χρόνια Πολλά σε όλους για την αυριανή Εθνική μας Επέτειο.

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax


efm_728x90