Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
20/10/2014
Άρθρο: Με μια ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

Δευτέρα και σήμερα

Για να δούμε τι μας απασχόλησε την εβδομάδα που πέρασε.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Σχεδιασμός για κατάργηση του 70% των απαιτούμενων διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων
 2. Μείωση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων από το 2015
 3. Υπουργείο Ανάπτυξης: Πως προσδιορίζονται οι "εύλογες δαπάνες διαβίωσης"
 4. Πάνω από 600 οι αιτήσεις για ένταξη στο ειδικό καθεστώς απόδοσης του ΦΠΑ
 5. Στις 26 - 27 Οκτωβρίου στο Taxis τα νέα εκκαθαριστικά με εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ
 6. Δεν φορολογούνται τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου διευκρινίζει η ΓΓΔΕ
 7. Νέα τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών
 8. Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για 700.000 δικαιούχους
 9. Συμψηφισμός ληξιπρόθεσμων οφειλών 250.000 αγροτών
 10. Παγώνουν ως το 2017 τα σχέδια για μείωση των αντικειμενικών αξιών
 11. Ποιοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν περισσότερους φόρους από το 2015
 12. Εξόφληση χρεών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία με 50 ευρώ το μήνα
 13. Ηλεκτρονικά θα εκδίδονται οι άδειες δόμησης από τον Ιανουάριο του 2015
 14. Ραγδαία η αύξηση των προσφυγών κατά του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)
 15. Ελαστικοποιείται ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων

 

 

1. Σχεδιασμός για κατάργηση του 70% των απαιτούμενων διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων

Την κατάργηση του 70% των απαιτούμενων διαδικασιών αδειοδοτήσεων έναρξης ή λειτουργίας των επιχειρήσεων σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, μέσω μιας «πρωτοποριακής» μεθόδου που συζητάει με την Παγκόσμια Τράπεζα, με στατιστική απεικόνιση των δεδομένων κινδύνου για την κοινωνία σε τρεις κατηγορίες.

Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας στην εκδήλωση του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων LSE.

Η μία κατηγορία περιλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα της οικονομικής δραστηριότητας και δεν χρειάζεται καμία αδειοδότηση και όπως σχολίασε ο υπουργός: «Όλα τα περίπτερα στην Ελλάδα μπορούν να δουλεύουν χωρίς άδεια, η κοινωνία δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο από αυτήν και από πολλές άλλες δραστηριότητες».

Μία άλλη κατηγορία, συνέχισε ο ίδιος, η οποία είναι περίπου το 20% της οικονομικής δραστηριότητας, μπορεί να αδειοδοτείται, να καταθέτει φάκελο και να ελέγχεται δειγματοληπτικά.

Και μόνο το 10% της σημερινής οικονομικής δραστηριότητας κρίνεται απαραίτητο να αδειοδοτείται προκαταβολικά.

«Κανείς δεν θα ήθελε ποτέ να λειτουργεί ένας πυρηνικός αντιδραστήρας με βάση μόνο μια υπεύθυνη δήλωση και έναν φάκελο με έγγραφα. Το τελείως αντίθετο του περιπτέρου» σημείωσε ο υπουργός.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2. Μείωση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων από το 2015

Ψαλίδι στον ΕΝΦΙΑ και στον συμπληρωματικό φόρο από το 2015 σχεδιάζει η κυβέρνηση, χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί ακόμα το ακριβές μέγεθος της μείωσης του φόρου που θα εξαρτηθεί από τα τελικά δημοσιονομικά περιθώρια του προϋπολογισμού.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης πάντως προανήγγειλε χθες από το βήμα της Βουλής μείωση του φόρου ακινήτων από το 2015 ώστε σταδιακά-χωρίς να προσδιορίζεται επακριβώς ο χρονικός ορίζοντας της προσαρμογής-τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ να υποχωρήσουν από το 1,43% του ΑΕΠ σε κάτω από 1%.

 

3. Υπουργείο Ανάπτυξης: Πως προσδιορίζονται οι "εύλογες δαπάνες διαβίωσης"

Ένας νέος οδηγός για τους “κόκκινους” δανειολήπτες ολοκληρώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης. Ο “Προσδιορισμός εύλογων δαπανών διαβίωσης” όπως αναφέρεται στο φυλλάδιο, έχει στόχο να βοηθήσει τα πιστωτικά ιδρύματα και τους δανειολήπτες, να καταλήγουν σε κοινά αποδεκτές και βιώσιμες λύσεις ως προς την εξυπηρέτηση των δανείων.

Στο πλαίσιο αυτό, υπολογίστηκαν οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης σε αντιπροσωπευτικές κατηγορίες ελληνικών νοικοκυριών. Σε αυτές περιλαμβάνονται τα έξοδα διατροφής, στέγασης, μόρφωσης, ένδυσης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, θέρμανσης, μεταφοράς, επικοινωνίας κτλ.

Το μηνιαίο σύνολο των δαπανών αυτών θα λειτουργεί ως σημείο αναφοράς, ώστε να αξιολογείται η δυνατότητα κάθε οφειλέτη να εξυπηρετεί τις δανειακές του υποχρεώσεις, με βάση το εισόδημά του και αφού καλύψει τις ανάγκες διαβίωσής του.

Η μεθοδολογία

Τα αγαθά και οι υπηρεσίες που καταναλώνουν τα νοικοκυριά ταξινομούνται σε ομάδες, ανάλογα με το πόσο απαραίτητα είναι για τη διαβίωση. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιείται ειδική διεθνής κλίμακα ταξινόμησης (COICOP).
Οι ομάδες αυτές είναι:

- 1η ομάδα: αφορά τις πιο βασικές δαπάνες για τη διαβίωση του νοικοκυριού, οι οποίες περιλαμβάνεται η διατροφή, η ένδυση και υπόδηση, τα λειτουργικά έξοδα κατοικίας, η μετακίνηση, η επισκευή και συντήρηση επίπλων και οικιακού εξοπλισμού, τα είδη οικιακής κατανάλωσης και ατομικής φροντίδας, η ενημέρωση και μόρφωση, οι υπηρεσίες τηλεφωνίας και ταχυδρομείων, τα είδη και οι υπηρεσίες υγείας, οι υπηρεσίες εκπαίδευσης, οι υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας και οι οικονομικές υπηρεσίες.

- 2η ομάδα: περιλαμβάνει επιπλέον δαπάνες εστίασης

- 3η ομάδα: περιλαμβάνει επιπλέον διαρκή αγαθά και συσκευές

- 4η ομάδα: περιλαμβάνει επιπλέον δαπάνες για κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και καπνού, αεροπορικές μετακινήσεις, τουριστικές υπηρεσίες και υπηρεσίες αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. Πάνω από 600 οι αιτήσεις για ένταξη στο ειδικό καθεστώς απόδοσης του ΦΠΑ

Ξεπέρασαν τις 600 οι αιτήσεις επιχειρήσεων οι οποίες έχουν γίνει αποδεκτές από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για ένταξη στο ειδικό καθεστώς απόδοσης του ΦΠΑ κατά τον χρόνο είσπραξής του.

Η εφαρμογή ενεργοποιήθηκε στις 9 Οκτωβρίου στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ www.gsis.gr και η ανταπόκριση κρίνεται ικανοποιητική, καθώς σε ημερήσια βάση υπάγονται στο ειδικό καθεστώς 100 εταιρείες.

Το νέο καθεστώς διευκολύνει κυρίως επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με το Δημόσιο ή με Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου οι καθυστερήσεις εξόφλησης των σχετικών τιμολογίων είναι μεγάλη.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. Στις 26 - 27 Οκτωβρίου στο Taxis τα νέα εκκαθαριστικά με εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ

Στις 26 - 27 Οκτωβρίου θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο τα εκκαθαριστικά σημειώματα του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) με τις εκπτώσεις για τους τρίτεκνους, πολύτεκνους και για τους ιδιοκτήτες τα ακίνητα των οποίων είναι κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα. Αυτό σημαίνει ότι οι ανωτέρω ιδιοκτήτες θα έχουν προθεσμία 5 ημερών προκειμένου να πληρώσουν τη δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ. Σημειώνεται ότι στα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα θα έχει γίνει συμψηφισμός με τον ΕΝΦΙΑ που καταβλήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου (1η δόση) καθώς και με τις εκπτώσεις που δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ανάλογα με την περίπτωση του καθενός. Στις αρχές Νοεμβρίου θα ανοίξει το σύστημα προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στο Ε9 και να επανυπολογιστεί ο φόρος. Ειδικότερα:

1. Στις 26 - 27 Οκτωβρίου θα αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα για τους ιδιοκτήτες που δικαιούνται έκπτωση 50 ή 100% καθώς και όσοι έχουν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Θα γίνει συμψηφισμός και με το ποσό της πρώτης δόσης που έχει καταβληθεί και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα taxisnet.gr οι νέες δόσεις και τα ποσά που πρέπει να καταβληθούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι χορηγείται έκπτωση 50% στον φορολογούμενο και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας αν διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής του συνολικού φόρου και εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

• το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί

• το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα και

• ο φορολογούμενος ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειας δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα έχουν οι φορολογούμενοι εφόσον:

• Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος

• το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα

• ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων ισούται ή υπερβαίνει τα τρία

• εφόσον ο φορολογούμενος ή η σύζυγος ή κάποιο από τα εξαρτώμενα τέκνα έχει ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Δεν φορολογούνται τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου διευκρινίζει η ΓΓΔΕ

Δεν φορολογούνται τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, διευκρινίζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, με αφορμή σημερινές αναφορές στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπου εμφανίζονται ακίνητα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΟΑΚΑ, Ακαδημία Αρχαίας Ολυμπίας κ.ά.) να εμπίπτουν στη φορολόγηση του ΕΝΦΙΑ. Με ανακοίνωσή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων διευκρινίζεται:

Α) Στις 14-10-2014 στελέχη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής προσήλθαν στα γραφεία της Διεύθυνσης Φορολογίας Κεφαλαίου και ενημερώθηκαν για το σωστό τρόπο καταγραφής των ακινήτων τους, ώστε να απεικονιστεί σωστά η περιουσιακή της κατάσταση, προκειμένου να υπολογισθεί ορθά η φορολογική υποχρέωση και να χορηγηθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο απαλλαγές.

Β) Ο ΕΝΦΙΑ για τα νομικά πρόσωπα υπολογίζεται βάσει των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9), ετών 2013 και 2014. Ειδικά το έτος 2014 (έτος πρώτης εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ), τα νομικά πρόσωπα τα οποία δικαιούνται της απαλλαγής του άρθρου 3 και των μειώσεων των άρθρων 4 και 5 του ν. 4223/2013, όφειλαν να υποβάλουν δήλωση, συμπληρώνοντας τις αντίστοιχες ενδείξεις, οι οποίες λαμβάνονται υπόψη από το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εκκαθαρισθεί ορθά ο φόρος.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Νέα τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών

Νέα τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών θα καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, καθώς η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ) έκριναν ως μη συμβατή με το υφιστάμενο πλαίσιο την διάταξη που ψηφίσθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται πως τις τελευταίες 30 ημέρες ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών στο Χρηματιστήριο Αθηνών καταγράφει πτώση -20,32% η οποία εν πολλοίς σχετίζεται και με την αβεβαιότητα που προκάλεσαν οι κυβερνητικοί χειρισμοί στο θέμα του αναβαλλόμενου φόρου, καθώς δεν ήταν ευκρινές το εάν οι εποπτικές αρχές της ΕΕ θα αναγνώριζαν βάσει της ελληνικής νομοθεσίας τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης είχε αναθέσει ήδη από τις αρχές Ιουλίου στην PriceWaterhouseCoopers την κατάρτιση της σχετικής  πρότασης για τον αναβαλλόμενο φόρο - παρακάμπτοντας πλήρως τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Παρά το γεγονός ότι η πρόταση του συμβούλου ήταν έτοιμη ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου το γραφείο υπουργού δεν την κοινοποίησε προς γνωμοδότηση στην ΕΚΤ και στην ΕΒΑ, παρά όταν ψηφίσθηκε.

Αφού εξέτασαν την τροπολογία ΕΚΤ και ΕΒΑ έκριναν ότι για εποπτικούς λόγους θα πρέπει να αλλάξει ώστε η κάλυψη του τυχόν αναπόσβεστου υπολοίπου του αναβαλλόμενου να γίνεται με μετρητά και όχι με ομόλογα (προκειμένου να θεωρηθεί ισότιμο με κεφάλαιο), αλλά και να μειωθεί η διάρκεια συμψηφισμού των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων από το PSI και διαγραφές μη εξυπηρετούμενων δανείων από τα 30 χρόνια στα 20 χρόνια.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει εκ νέου από την PriceWaterhouseCoopers να προσαρμόσει τις υφιστάμενες διατάξεις στη βάση των παρατηρήσεων των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών (αυτή τη φορά χωρίς να επαναλάβει τις ίδιες παραλείψεις), ώστε να τις καταθέσει στη Βουλή. Κατά κάποιες εκτιμήσεις οι διατάξεις πρέπει να ψηφισθούν ως το τέλος της εβδομάδας, ώστε να μην προκύψει πρόβλημα με τα τεστ ανοχής της ΕΚΤ. Άλλες απόψεις αναφέρουν πως η κυβέρνηση θα έχει χρόνο έως τις 9 Νοεμβρίου να το κάνει (μαζί με τα πλάνα κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών).

Σε κάθε περίπτωση η απαίτηση των ΕΚΤ και ΕΒΑ να καλύπτεται με μετρητά το αναπόσβεστο υπόλοιπο του φόρου -κάτι που προβλέπεται στο πορτογαλικό μοντέλο - συνεπάγεται πως το Ελληνικό Δημόσιο θα υποχρεούται να καλύπτει μέσω αύξησης κεφαλαίου το φόρο που δεν αποσβένεται από τις τράπεζες λόγω ζημιογόνων χρήσεων. 

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για 700.000 δικαιούχους

Την πιλοτική εφαρμογή του Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σε εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας στο Ζάπειο, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.

«Σήμερα εγκαινιάζουμε στην Ελλάδα ένα εργαλείο κοινωνικής πολιτικής για την προστασία των πιο αδύναμων για την καταπολέμηση της φτώχειας και για την επανένταξη όσων κινδυνεύουν να μείνουν στο περιθώριο» ανέφερε ο κ. Σαμαράς μιλώντας σε εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας για το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα. Το πρόγραμμα αυτό συνέχισε θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 13 πόλεις και στην πλήρη ανάπτυξή του θα καλύψει περί τα 700.000 άτομα είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι αυτό έγινε εφικτό "με τα πλεονάσματα που βγάζει η χώρα και μπορεί να καλύπτει με τις δικές της δυνάμεις τις κοινωνικές ανάγκες". Είπε ακόμη ότι βάζει μπροστά η κυβέρνηση πράγματα που ήταν αδιανόητα μέχρι πριν από λίγο αν και θα έπρεπε να έχουν γίνει και ότι οι μεταρρυθμίσεις καθιστούν την χώρα πιο αποτελεσματική και πιο δίκαιη. «Η κοινωνική δικαιοσύνη ευνοεί την ανάπτυξη και στεριώνει την δημοκρατία στην χώρα μας» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

"Η Ελλάδα υπήρξε το εργαστήρι της Ευρώπης, τώρα όμως αλλάζει σελίδα, οργανώνουμε την Ελλάδα μετά το μνημόνιο" ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Βενιζέλος. Το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα θα αποδώσει σύντομα αποτελέσματα είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: "Αυτό όμως είναι το ελάχιστο, δεν αρκεί. Οι πολιτκές μας για την βοήθεια στο σπίτι για τους αστέγους, για τους ανέργους δίνουν το υπόστρωμα για να αποδώσει το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα. Η αλλαγή στο επίπεδο απασχόλησης επηρεάζει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η εξέλιξη θα είναι γεωμετρική αρκεί να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να γυρίσουμε την σελίδα".

Στην ομιλία του ο κ. Βρούτσης ανέφερε: «Σήμερα είναι μία ιδιαίτερη στιγμή γιατί παρουσιάζεται η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση στη χώρα που αλλάζει όσα ξέραμε για το κοινωνικό κράτος. Πρόκειται για καινοτόμο θεσμό που θα είναι ο πυλώνας της κοινωνικής αλληλεγγύης του αύριο. Σήμερα παρουσιάζεται η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος σε 13 δήμους που στην πλήρη εφαρμογή του θα καλύψει περί τους 700.000 συμπολίτες μας».

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα και οικογένειες που ζουν κάτω από συνθήκες ακραίας φτώχειας και στοχεύει με τις τρεις του δράσεις αφενός στην άμεση κάλυψη βασικών αναγκών διαβίωσής τους και αφετέρου στην κοινωνική επανένταξή τους.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Συμψηφισμός ληξιπρόθεσμων οφειλών 250.000 αγροτών

Με συμψηφισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών 250.000 αγροτών στον ΟΓΑ με τα ποσά των κοινοτικών επιδοτήσεων προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά το «πράσινο φως» που πήρε από την Κομισιόν για εφαρμογή του μέτρου.

Σε αυτόματο συμψηφισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών 250.000 αγροτών στον ΟΓΑ ύψους 730 εκ. ευρώ με τα ποσά των κοινοτικών επιδοτήσεων, προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά το «πράσινο φως» που ελήφθη από την Κομισιόν, όπως προκύπτει από έγγραφο - ντοκουμέντο του αρμόδιου επιτρόπου Dacian Ciolos.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

10. Παγώνουν ως το 2017 τα σχέδια για μείωση των αντικειμενικών αξιών

Δεν πρόκειται να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων το 2015, παρά τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει το ΥΠΟΙΚ.

Σε δημοσίευμα του το «Βήμα», το οποίο επικαλείται ανώτερο κυβερνητικό παράγοντα, αναφέρει ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών δεν πρόκειται να συμβεί πριν από το 2017, παρά τις μεγάλες αποκλίσεις που παρατηρούνται σήμερα.

Ως επιχείρημα, ο ίδιος παράγοντας αναφέρει ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν εμπορικές τιμές για να γίνουν συγκρίσεις με τις αντικειμενικές αξίες, καθώς οι αγοραπωλησίες ακινήτων είναι ελάχιστες. 

Το "πάγωμα" θα λειτουργήσει σε βάρος των νοικοκυριών, καθώς αν προκρινόταν η σταδιακή μείωση των αντικειμενικών, αυτό θα είχε ευεργετικές επιπτώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα έβλεπαν μείωση στον καταβαλλόμενο ΕΝΦΙΑ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

11. Ποιοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν περισσότερους φόρους από το 2015

Μπορεί ο προϋπολογισμός του 2015 να μην προβλέπει νέα φοροεισπρακτικά μέτρα και να φέρνει τις πρώτες φορο-ελαφρύνσεις, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι κυρίως με χαμηλά εισοδήματα θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους το επόμενο έτος με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης.

Μισθωτοί που συμπληρώνουν το μηνιαίο εισόδημά τους με έσοδα από «μπλοκάκι», αγρότες, εργαζόμενοι που λαμβάνουν παροχές σε είδος, αλλά και όσοι αποκτούν πενιχρά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση, όπως οι φοιτητές, θα βρεθούν αντιμέτωποι το 2015 με μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Στο αντίποδα, οι φορολογούμενοι που θα αποκτήσουν φέτος εισοδήματα από ενοίκια θα διαπιστώσουν μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνσης, αφού μπορεί μεν να αυξάνεται από 10% σε 11% ο φορολογικός συντελεστής για τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ αλλά ταυτόχρονα καταργήθηκε ο συμπληρωματικός φόρος 1,5% - 3% στα εισοδήματα αυτά, καθώς και η προκαταβολή φόρου 55%.

Το παζλ των φορολογικών ανατροπών που ενεργοποιούνται το επόμενο έτος συμπληρώνουν οι αλλαγές στο μέτρο των αποδείξεων αλλά και η μείωση κατά 30% της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, ρύθμιση η οποία δεν έχει ακόμη νομοθετηθεί αλλά προβλέπεται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.

«Φουσκωμένα» εκκαθαριστικά

Πιο συγκεκριμένα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα θα δουν το 2015:

1. Όσοι είναι μισθωτοί και συμπληρώνουν το μηνιαίο τους εισόδημα με έσοδα από «μπλοκάκι». Τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν φέτος με «μπλοκάκι» οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι, το επόμενο έτος θα φορολογηθούν υποχρεωτικά από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%, ενώ παράλληλα θα κληθούν πληρώσουν και αυξημένο τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ από 500 ευρώ που κατέβαλαν φέτος.

Για τα εισοδήματα του 2013 οι μισθωτοί με έσοδα από «μπλοκάκι» είχαν τη δυνατότητα για τα εισοδήματα αυτά να επιλέξουν να φορολογηθούν είτε με την κλίμακα των μισθωτών υπό προϋποθέσεις (έως τρεις εργοδότες με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ή σε περισσότερους από τρεις εργοδότες και τουλάχιστον το 75% των αμοιβών προέρχεται μόνο από ένα εργοδότη) είτε με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

12. Εξόφληση χρεών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία με 50 ευρώ το μήνα

Με 50 ευρώ το μήνα θα μπορούν να εξοφλούν τα χρέη τους σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία οι φορολογούμενοι, που θα υπαχθούν στη ρύθμιση της Νέας Αρχής.

Το τελικό σχέδιο προβλέπει εξόφληση σε έως 100 δόσεις για όσους χρωστούν έως 15.000 ευρώ και έχουν αποδεδειγμένη αδυναμία εξόφλησης, ενώ για ποσά άνω των 15.000 ευρώ ο ανώτατος αριθμός των δόσεων είναι οι 72.

Τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις θα κουρεύονται έως και 100% εάν η οφειλή εξοφληθεί εφάπαξ, 90% για εξόφληση σε 12 δόσεις, 70% για 24 δόσεις, 60% για 36 δόσεις, 50% για εξόφληση σε 48 δόσεις, 40% για 60 και 30% για 72 δόσεις ενώ δεν θα υπάρχει κούρεμα προσαυξήσεων για όσους εξοφλήσουν σε 100 δόσεις.

Το επιτόκιο για όσους υπαχθούν μειώνεται σε 4,5% από 8,75% σήμερα, ενώ η υπαγωγή θα γίνεται με πιο απλούς όρους καθώς δεν θα απαιτείται πλέον η παροχή εγγυήσεων ή εμπράγματων εξασφαλίσεων από τον οφειλέτη. Όσοι έχουν ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις θα έχουν καλύτερο επιτόκιο, από εκείνους που θα ενταχθούν αργότερα.

Στη ρύθμιση θα περιλαμβάνεται και η αποποινικοποίηση των οφειλών εφόσον υπάρχει πραγματική οικονομική αδυναμία του οφειλέτη ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας που θα συνδέει on line τις εφορίες με ηλεκτρονική βάση οφειλετών υπό την ΗΔΙΚΑ για τον άμεσο συμψηφισμό των τυχόν επιστροφών φόρου με τις οφειλές στα Ταμεία. Αντίστοιχη διαδικασία θα ισχύσει και για τις επιδοτήσεις αγροτών με οφειλές στον ΟΓΑ.

Η ρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ από το Νοέμβριο και θα αφορά τους συνεπείς στην καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

13. Ηλεκτρονικά θα εκδίδονται οι άδειες δόμησης από τον Ιανουάριο του 2015

Tην πρώτη επίσημη παρουσίαση της ηλεκτρονικής έκδοσης των οικοδομικών αδειών, θα κάνει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Ταγαράς αύριο Δευτέρα στην Κόρινθο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα «Πρακτικές μεταρρύθμισης στο Χωροταξικό και Πολεοδομικό Σχεδιασμό: Ο ηλεκτρονικός τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης». Όπως ανακοινώθηκε, ηλεκτρονικά θα εκδίδονται οι άδειες δόμησης σε όλη τη χώρα από 2 Ιανουαρίου 2015. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Ταγαρά, «από τη νέα χρόνια θα υπάρχει η ίδια βάση δεδομένων τόσο για το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης οικοδομικής άδειας που αφορά τα νέα κτίρια όσο και για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων, που αφορά τα υφιστάμενα κτίρια, ενώ παράλληλα προχωρά η καταγραφή των αυθαιρέτων, μέσω του νόμου 4178, που θα τροφοδοτήσει με στοιχεία και σχέδια την ίδια βάση δεδομένων. «Η χώρα αλλάζει σελίδα, σε λίγους μήνες περνάμε σε μία νέα, ψηφιακή εποχή στα θέματα πολεοδομίας», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Ταγαρά, «με τον νέο ηλεκτρονικό τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης μπορεί πλέον να ολοκληρώνεται όλη η διαδικασία της έκδοσης μιας οικοδομικής άδειας χωρίς να υπάρχει ανάγκη προσωπικής επαφής του μηχανικού ή του πολίτη και των υπαλλήλων», ενώ, όπως τόνισε «θα μπορεί να γίνεται πλήρης τεκμηρίωση στην περίπτωση που υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοση μιας οικοδομικής άδειας».

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

14. Ραγδαία η αύξηση των προσφυγών κατά του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)

Ραγδαία είναι η αύξηση των προσφυγών κατά του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) προκαλώντας μεγάλο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προσφυγές πολιτών στα δικαστήρια, που ζητούν να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο φόρος, έχουν φτάσει τις 80.000 όταν την περασμένη εβδομάδα δεν ξεπερνούσαν τις 50.000. Αν συνεχιστεί αυτή η μαζική κατάθεση προσφυγών κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης στην περίπτωση που τα δικαστήρια κάνουν δεκτές κάποιες από τις αιτιάσεις των πολιτών. Οι φορολογούμενοι προσφεύγουν μαζικά στις Δ.Ο.Υ. ζητώντας ουσιαστικά την ακύρωση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του νέου φόρου ή τη σημαντική μείωση των επιβαρύνσεων που αναγράφουν τα συγκεκριμένα σημειώματα.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Γενική Γραμματεία Εσόδων είχε εκδώσει εγκύκλιο που έδινε οδηγίες για τις προσφυγές. Συγκεκριμένα αναφερόταν ότι οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους οι φορολογούμενοι προσφεύγουν και ζητούν την διαγραφή ή τη σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι:

1) Αντισυνταγματικότητα του φόρου.

2) Αμφισβήτηση του ύψους των αντικειμενικών αξιών με βάση τις οποίες υπολογίστηκε ο φόρος.

3) Αιτήματα για χορήγηση απαλλαγών, καθώς οι προσφεύγοντες θεωρούν ότι υπάγονται στους φορολογούμενους με πολύ χαμηλά εισοδήματα και ότι ως εκ τούτου δικαιούνται μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 50% ή πλήρη διαγραφή του ΕΝΦΙΑ, εφόσον είναι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι ή ανάπηροι σε ποσοστό 80% και άνω.

4) Οικονομική αδυναμία.

5) Διόρθωση στοιχείων της δήλωσης Ε9.

Όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο, η παραλαβή, ηλεκτρονική καταχώριση και διαβίβαση των ενδικοφανών προσφυγών κατά «πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α.», δηλαδή κατά των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του νέου φόρου, γίνεται από την αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος του υπόχρεου Δ.Ο.Υ., δεδομένου ότι στις περιπτώσεις αυτές δεν συντάσσεται έγγραφο απόψεων επί της ενδικοφανούς προσφυγής.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

15. Ελαστικοποιείται ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων

Στην δεύτερη τροποποίηση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) μέσα σε λιγότερο από 12 μήνες προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να καταστήσει ακόμη πιο ελαστικές τις προβλέψεις του νόμου.

Η ειδική επιτροπή που θα συντονίζει ο κ. Θεοδωρακόπουλος θα εναρμονίσει τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων με το Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, ο οποίος θα τύχει και αυτός τροποποιήσεων.

Στο τέλος του 2013 ο ΚΕΔΕ είχε απλοποιηθεί (μετά από 40 χρόνια) κατά τη διαδικασία της βεβαίωσης και της είσπραξης των εσόδων και δόθηκε για πρώτη φορά στον οφειλέτη -επί οικειοθελούς συμμόρφωσης - να επιλέγει ο ίδιος, μεταξύ περισσοτέρων χρεών του, πιο θα εξοφληθεί πρώτο.

Ρυθμίστηκαν επίσης ζητήματα σχετικά με την αποστολή και την κοινοποίηση ατομικής ειδοποίησης προ αναγκαστικής εκτέλεσης, ώστε να αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Εδώ έφτασε στο τέλος η "ματιά" αυτής της εβδομάδας.

Ευχαριστούμε όσους διάβασαν ή όχι το άρθρο μας. Ραντεβού την επόμενη Δευτέρα.

Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax


efm_728x90