Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
13/10/2014
Άρθρο: Με μια ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

Όπως κάθε Δευτέρα θα προσπαθήσουμε να σας ενημερώσουμε και να σας θυμίσουμε όλα όσα μας απασχόλησαν την προηγούμενη εβδομάδα.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Παράταση περιόδου υποβολής ηλεκτρονικών αρχείων ΕΤΕΑ
 2. «Ανάσα» ρευστότητας 800 εκατ. στα Ασφαλιστικά Ταμεία - Αμεση πληρωμή εφάπαξ σε 50.000 άτομα
 3. ΓΓΔΕ: Ολοκληρώθηκε η έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ
 4. Βρούτσης: Δράσεις ύψους 600 εκατ ευρώ για την καταπολέμηση της ανεργίας
 5. Από τις 13/10 οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για ανέργους 29-64 ετών
 6. Ληξιπρόθεσμα 19 δισ. προς τα ασφαλιστικά ταμεία
 7. Στην Ολομέλεια του ΣτΕ θα κριθεί ο νέος νόμος για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων
 8. Δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης οφειλετών προς τα Ταμεία
 9. Δράσεις 600 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας
 10. Η ΓΓΔΕ άνοιξε το Taxisnet για την αίτηση στο νέο καθεστώς ΦΠΑ
 11. Ανακοίνωση του ΟΕΕ προς τους Λογιστές Φοροτεχνικούς
 12. Φορολόγηση παροχών σε είδος – Δηλώσεις Μαυραγάνη
 13. Έσοδα ύψους 10,3 εκατ. ευρώ από την πώληση 6 ακινήτων του Δημοσίου
 14. Πώς θα ρυθμιστούν τα «κόκκινα» δάνεια 109.000 επιχειρήσεων - 100 δόσεις για την πληρωμή χρεών 90 δισ.
 15. Οι παροχές σε είδος θα φορολογούνται ως εισόδημα των εργαζομένων
 16. Κατά 200.000 μειώθηκαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα
 17. Μείωση του δημόσιου χρέους λόγω αύξησης του ΑΕΠ
 18. Κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού - Aνάσες για εκατομμύρια Έλληνες
 19. Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Tα τελικά κριτήρια για τους δικαιούχους

 

 

1. Παράταση περιόδου υποβολής ηλεκτρονικών αρχείων ΕΤΕΑ

Η Διοίκηση του ΕΤΕΑ ανακοινώνει ότι παρατείνεται η περίοδος υποβολής ηλεκτρονικών αρχείων μέχρι 31-12-2014, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι εργοδότες στην αποστολή των ζητούμενων αρχείων.

Δείτε την είδηση εδώ

 

2. «Ανάσα» ρευστότητας 800 εκατ. στα Ασφαλιστικά Ταμεία - Αμεση πληρωμή εφάπαξ σε 50.000 άτομα

«Ανάσα» ρευστότητας στην αγορά ετοιμάζεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών με την καταβολή 800 εκατ. ευρώ στα Ασφαλιστικά Ταμεία, τον ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους.

Σύμφωνα με τη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα η εξόφληση αφορά υποχρεώσεις που έχουν γίνει ληξιπρόθεσμες από την 1η Ιανουαρίου 2012 και όπως ορίζεται οι πληρωμές θα πρέπει να γίνουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2014, ενώ αν υπάρξει περίσσευμα τα κεφάλαια θα επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό έως το τέλος Ιανουαρίου του 2015. Η εξόφληση θα γίνεται με χρονολογική σειρά, δηλαδή θα προηγούνται οι παλαιότερες υποχρεώσεις.

Με βάση το σχεδιασμό, 420 εκατ. ευρώ θα δοθούν στα Ταμεία, 250 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ και 130 εκατ. ευρώ στα νοσοκομεία. Με την καταβολή 420 εκατ. ευρώ στα Ταμεία ξεμπλοκάρει η καταβολή εφάπαξ και μερισμάτων σε περίπου 50.000 ασφαλισμένους και παράλληλα δίνεται ένεση ρευστότητας στα Ταμεία, ώστε να μη χρειαστούν πρόσθετες παρεμβάσεις μέσα στο έτος. Υπολογίζεται ότι 50.000 ασφαλισμένοι που περιμένουν το εφάπαξ θα πληρωθούν άμεσα. Στόχος είναι να καλυφθούν οι αιτήσεις των ασφαλισμένων που είναι σε εκκρεμότητα από το 2012 μέχρι και το τέλος του 2013 (ή ακόμα και τις αρχές του 2014). Μεταξύ άλλων ωφελούνται δημόσιοι υπάλληλοι και στρατιωτικοί που περιμένουν εφάπαξ και μερίσματα, ναυτικοί, αλλά και άλλες κατηγορίες ασφαλισμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα χρήματα προς τα Ταμεία θα διατεθούν ως εξής:

 • 260 εκατ. ευρώ στα Ταμεία Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Με τα χρήματα αυτά, 10.000 άτομα θα εισπράξουν φέτος το εφάπαξ που κατά μέσο όρο διαμορφώνεται στα 29.000 ευρώ.
 • 70 εκατ. ευρώ στο Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων για να καταβληθεί το μέρισμα σε περίπου 25.000 - 30.000 δημοσίους υπαλλήλους (205 ευρώ κατά μέσο όρο).
 • 50 εκατ. ευρώ σε άλλα Ταμεία που χορηγούν εφάπαξ και βοηθήματα.
 • 20 εκατ. ευρώ στα Ταμεία των Σωμάτων Ασφαλείας. Το όφελος θα είναι διπλό: θα επιταχυνθεί ο ρυθμός έκδοσης των αποφάσεων και θα αποφευχθεί το ενδεχόμενο περικοπών από την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Υπολογίζεται πως περίπου 2.500 άτομα είναι στην αναμονή για το εφάπαξ στα Ταμεία των Σωμάτων Ασφαλείας.
 • 20 εκατ. ευρώ στο ΝΑΤ για να καλυφθούν εκκρεμότητες (π.χ. χορήγηση εφάπαξ συγκεκριμένων κατηγοριών ασφαλισμένων).

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. ΓΓΔΕ: Ολοκληρώθηκε η έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ

Σε περίπου 7.000.000 ανέρχονται τα εκκαθαριστικά που βρίσκονται πλέον αναρτημένα στο Taxis.

H Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε και τα τελευταία εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται για περιπτώσεις πολιτών οι οποίοι όμως δεν πρόκειται να πληρώσουν για διάφορους λόγους.

Bάσει νόμου, φόρος ΕΝΦΙΑ κάτω από 5 ευρώ δεν εισπράττεται, ενώ φορολογούμενοι χωρίς καθόλου ακίνητη περιουσία μπορούν να τυπώσουν μηδενικό εκκαθαριστικό μέσω του Taxis χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης.

Όσον αφορά στους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εντοπιστεί να έχουν κάνει σοβαρά λάθη στο Ε9 και εξ αυτού του λόγου δεν μπορεί να γίνει η εκκαθάριση του φόρου για κάποιο ή για το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων, η εφορία δεν έχει υπολογίσει το φόρο για το συγκεκριμένο ακίνητο και το εκκαθαριστικό περιλαμβάνει ειδοποίηση ότι ο φορολογούμενος θα πρέπει να συμπληρώσει σωστά τα στοιχεία του Ε9 ώστε το ακίνητο να θεωρείται δηλωμένο.

Αυτό θα μπορέσει να το κάνει μόλις ανοίξει το σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων δηλαδή από τα μέσα Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2014.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. Βρούτσης: Δράσεις ύψους 600 εκατ ευρώ για την καταπολέμηση της ανεργίας

Στοχευμένες δράσεις που ξεπερνούν τα 600 εκατομμύρια ευρώ υλοποιεί η χώρα μας μέσω του υπουργείου Εργασίας για την άμεση ανακούφιση του τμήματος εκείνου της κοινωνίας, το οποίο έχει πληγεί έντονα από την κρίση (μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι-μέλη νοικοκυριών ανέργων, νέοι) σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, κατά τη διάρκεια της παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής για την απασχόληση που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο.

Το υπουργείο Εργασίας ανέλαβε την υλοποίηση σημαντικών δράσεων, αξιοποιώντας εμπροσθοβαρώς πόρους της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, πριν την οριστική έγκριση των νέων επιχειρησιακών προγραμμάτων.

Τα προγράμματα αφορούν ωφελούμενους όλων των ηλικιών και κυρίως των νέων που πλήττονται και από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και η αξιοποίηση των πόρων αυτών έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς καθώς:

- Τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε τους 42.000 ανέργους ηλικιών 18 έως 29 ετών που έχουν επιλεγεί και συμμετέχουν στα μητρώα ωφελουμένων του ειδικούς προγράμματος «Επιταγή εισόδου για νέους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας».

- Προκηρύχτηκε ήδη από τον ΟΑΕΔ, το «Πρόγραμμα για την Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης», το οποίο απευθύνεται σε 16.000 ανέργους άνω των 29 ετών, κατά προτεραιότητα σε εκείνους με χαμηλά τυπικά προσόντα σε δεξιότητες κλάδων αιχμής της ελληνικής οικονομίας.

- Εντός του Οκτωβρίου - προκηρύσσεται Ειδικό πρόγραμμα «Επιταγής εισόδου για νέους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου» για 8.000 θέσεις συνολικού προϋπολογισμού 28 εκ ευρώ

- Ειδικά για τις ηλικίες 18 έως 24 που μαστίζονται από υψηλά και επίμονα ποσοστά ανεργίας, σχεδιάζονται 2 επιπλέον προγράμματα: α) το «Πρόγραμμα Ολοκληρωμένη Παρέμβασης για 8.000 νέους 18 έως 24 ετών», με παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και στη συνέχεια προώθηση του ανέργου, είτε σε προγράμματα κατάρτισης, είτε σε προγράμματα απασχόλησης, είτε σε προγράμματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, συνολικού προϋπολογισμού 45 εκ € και β) Ειδικά προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης, για 15.000 ανέργους νέους έως 24 ετών και τα οποία θα αφορούν στην ενδυνάμωση των δεξιοτήτων των νέων, κυρίως σε ειδικότητες τομέων αιχμής της ελληνικής οικονομίας (π.χ Τουρισμός, Αγροτική Παραγωγή, Ναυτιλία, Πληροφορική, κλπ) συνολικού προϋπολογισμού 40 εκ €.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. Από τις 13/10 οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για ανέργους 29-64 ετών

Την ερχόμενη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου ξεκινά το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την προώθηση στην αγορά εργασίας 16.600 ανέργων, κυρίως χαμηλών τυπικών προσόντων, ηλικίας 29 έως 64 ετών.

Το πρόγραμμα υλοποιείται, με συνδυασμένες δράσεις κατάρτισης, πρακτικής άσκησης, πιστοποίησης των δεξιοτήτων και απασχόλησης, στις οποίες περιλαμβάνονται:

 • Πρόγραμμα θεωρητικής άσκησης 100 ωρών.
 • Πρακτική άσκηση των ωφελουμένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας (διάρκειας 300 ωρών).
 • Δράσεις Συμβουλευτικής Υποστήριξης.
 • Πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων τα οποία θα αποκτήσουν οι ωφελούμενοι, κατά τη διάρκεια του προγράμματος.
 • Εγγυημένη απασχόληση με πλήρη ασφάλιση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τουλάχιστον για το 25% των εκπαιδευθέντων για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο συνεχόμενων μηνών (25 ημερομίσθια ανά μήνα) καθώς και παροχή συστατικής επιστολής από τον εργοδότη.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα από τις 13 Οκτωβρίου και ώρα 11:00 μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2014, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.voucher.gov.gr.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Ληξιπρόθεσμα 19 δισ. προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Μια πιο ευνοϊκή ρύθμιση θα υπάρξει σύντομα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με όσα δήλωσε πριν λίγο στην πρωινή εκπομπή του Star, o γενικός γραμματέας της κοινωνικής ασφάλισης του υπουργείου Εργασίας, κ. Παναγιώτης Κοκκόρης. Σύμφωνα με τον κ. Κοκκόρη, το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος το οποίο έχει συσσωρευτεί στα ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, κλπ.) ανέρχεται πλέον στα 19 δισ. ευρώ.

Η νέα ρύθμιση θα προβλέπει, κατά τον γ.γ. της κοινωνικής ασφάλισης:
1. Περισσότερες δόσεις
2. Μείωση των προσαυξήσεων
3. Μείωση του επιτοκίου (σ.σ. σήμερα είναι 8,5%).

Ο κ. Κοκκόρης τόνισε πως δεν έχει γίνει καμία κατάσχεση σε οφειλέτη του ΟΑΕΕ για χρέη έως 20.000 ευρώ και πως δεν είναι -ακόμα- δυνατή η "έναντι" καταβολή της τρέχουσας δόσης στο ταμείο. Η "έναντι΄ καταβολή είναι δυνατή μόνο μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Όσον αφορά το Ασφαλιστικό νόμο που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2015, ο κ. Κοκκόρης δήλωσε πως:
Όσοι είναι να "βγουν" στη σύνταξη έως την 31η Δεκέμβρη του 2014 θα ΄βγουν" με βάση του τι προβλέπουν τα καταστατικά των ταμείων τους.

Όσοι "βγουν" στη σύνταξη μετά την 1η Γενάρη του 2015, ένα τμήμα της σύνταξής τους (1/1/2011 - 31/12/2014) θα καθοριστεί με βάση το νόμο 3863/2010 και το υπόλοιπο (πριν την 31/12/2010) θα καθοριστεί με το ισχύον καθεστώς.

Όσοι "βγουν" στη σύνταξη με βάση το νέο Ασφαλιστικό, έχοντας μισθό 1143 ευρώ, θα λάβουν σύνταξη 816 ευρώ το 2016 και 824 ευρώ το 2021, από 800 ευρώ θα έπαιρναν σήμερα, σημείωσε ο ίδιος.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Στην Ολομέλεια του ΣτΕ θα κριθεί ο νέος νόμος για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) την Παρασκευή θα συζητηθεί η συνταγματικότητα ή μη του νέου νόμου 4178/2013 για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει τρεις κάτοικοι του Αμαρουσίου και ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι υπουργικές αποφάσεις για την έναρξη λειτουργίας του πληροφορικού συστήματος διεκπεραίωσης των δηλώσεων υπαγωγής στον νόμο 4178/2013, που αφορά τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, καθώς και ο εν λόγω νόμος κατά το σκέλος που προβλέπει τη διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα των αυθαιρέτων, την εξαίρεση τους από την κατεδάφιση, κ.λπ.

Ο εισηγητής της υπόθεσης, σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνος Κουσούλης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα θέσει θέμα ως προς τη συνταγματικότητα ή μη των άρθρων 8 και 9 του επίμαχου νόμου 4178/2013, που προβλέπουν την αναστολή επιβολής των κυρώσεων για την αυθαίρετη δόμηση και την οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών.

Παράλληλα, ο κ. Κουσούλας θα θέσει θέμα εάν ο εν λόγω νόμος είναι ή όχι αντίθετος στη συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών (άρθρο 26 του Συντάγματος), καθώς προβλέπει ότι στο νέο νόμο 4178/2013 υπάγονται και τα κτίσματα που η άδεια ανέγερσης τους ακυρώθηκε από τα Διοικητικά Δικαστήρια.

Ακόμη, ο σύμβουλος Επικρατείας θα θέσει θέμα εάν έχουν έννομο συμφέρον οι τρεις κάτοικοι του Αμαρουσίου να στραφούν κατά του επίμαχου νόμου.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. Δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης οφειλετών προς τα Ταμεία

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να υπογραφεί από τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και να τεθεί άμεσα σε ισχύ νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που φιλοδοξεί να λύσει τον...γόρδιο δεσμό των διασταυρώσεων και των συμψηφισμών της επιστροφής φόρου με οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η νέα ΚΥΑ θα προβλέπει τη δημιουργία Βάσης Συμψηφισμού Ασφαλιστικών Εισφορών στην ΗΔΙΚΑ Α.Ε., εταιρεία του υπουργείου Εργασίας που είναι υπεύθυνη για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση της κοινωνικής ασφάλισης. Σε αυτή τη βάση θα καταχωρισθούν ηλεκτρονικά όλοι οι εργοδότες και οι ασφαλισμένοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές, ανεξαρτήτως αν αυτές έχουν ρυθμιστεί ή όχι. Σε συνεργασία με τα ασφαλιστικά Ταμεία και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) θα δημιουργηθεί μηχανισμός online ενημέρωσης της βάσης αυτής, η οποία μέχρις ότου ολοκληρωθεί, θα επικαιροποιείται ανά δεκαπενθήμερο. Το υπουργείο Οικονομικών κατά τη διαδικασία ελέγχου ύπαρξης ή μη οφειλών στα Ταμεία θα υποβάλει στην ΗΔΙΚΑ το αρχείο δικαιούχων επιστροφής φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ. Εφόσον λάβει σήμανση ότι ο δικαιούχος υπόκειται σε διαδικασία συμψηφισμού, η υπόθεση θα εκκαθαρίζεται από την αρμόδια κάθε φορά ΔΟΥ.

Συγκεκριμένα, ο υπάλληλος της εκάστοτε ΔΟΥ θα αποκτά πρόσβαση στη Βάση Συμψηφισμού Ασφαλιστικών Οφειλών της ΗΔΙΚΑ, θα καταχωρίζει στην εφαρμογή τον ΑΦΜ του δικαιούχου επιστροφής και θα βλέπει όλα τα στοιχεία του (είτε είναι φυσικό πρόσωπο είτε εταιρεία), το ποσό της οφειλής, τα Ταμεία στα οποία χρωστάει, τους λογαριασμούς IBAN στους οποίους θα κατατεθεί το παρακρατηθέν ποσό προς συμψηφισμό, την πιθανή κατανομή του ποσού σε περισσότερα ασφαλιστικά Ταμεία καθώς και το ποσό που απομένει μετά τον συμψηφισμό, για επιστροφή. Το υπουργείο Οικονομικών θα αποδίδει τα παρακρατούμενα ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των Ταμείων και θα αποστέλλει ημερησίως, στις αρμόδιες διευθύνσεις και την ΗΔΙΚΑ, ηλεκτρονικό αρχείο με τα αποδιδόμενα ποσά ανά ΑΦΜ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Δράσεις 600 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας

Στοχευμένες δράσεις που ξεπερνούν τα 600 εκατομμύρια ευρώ υλοποιεί η χώρα μας μέσω του υπουργείου Εργασίας για την άμεση ανακούφιση του τμήματος εκείνου της κοινωνίας, το οποίο έχει πληγεί έντονα από την κρίση (μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι-μέλη νοικοκυριών ανέργων, νέοι) σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, κατά τη διάρκεια της παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής για την απασχόληση που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο.

Το υπουργείο Εργασίας ανέλαβε την υλοποίηση σημαντικών δράσεων, αξιοποιώντας εμπροσθοβαρώς πόρους της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, πριν την οριστική έγκριση των νέων επιχειρησιακών προγραμμάτων.

Τα προγράμματα αφορούν ωφελούμενους όλων των ηλικιών και κυρίως των νέων που πλήττονται και από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και η αξιοποίηση των πόρων αυτών έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς καθώς:

 • Τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε τους 42.000 ανέργους ηλικιών 18 έως 29 ετών που έχουν επιλεγεί  και συμμετέχουν στα μητρώα ωφελουμένων του ειδικούς προγράμματος «Επιταγή εισόδου για νέους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας».
 • Προκηρύχτηκε ήδη από τον ΟΑΕΔ, το «Πρόγραμμα για την Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης», το οποίο απευθύνεται σε 16.000 ανέργους άνω των 29 ετών, κατά προτεραιότητα σε εκείνους με χαμηλά τυπικά προσόντα σε δεξιότητες κλάδων αιχμής της ελληνικής οικονομίας.
 • Εντός του Οκτωβρίου - προκηρύσσεται Ειδικό πρόγραμμα «Επιταγής εισόδου για νέους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου» για 8.000 θέσεις συνολικού προϋπολογισμού 28 εκ ευρώ

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

10. Η ΓΓΔΕ άνοιξε το Taxisnet για την αίτηση στο νέο καθεστώς ΦΠΑ

Μέσω της εφαρμογής του Τaxisnet οι υπόχρεοι σε καταβολή ΦΠΑ με τζίρο έως 500.000 μπορούν να δηλώσουν στο υπουργείο Οικονομικών ότι επιθυμούν να ενταχθούν στο νέο σύστημα έτσι ώστε να καταβάλλουν τον ΦΠΑ όχι όταν εκδίδουν το τιμολόγιο αλλά όταν εισπράττουν την αμοιβή τους από το πελάτη τους. Οδηγίες για την αίτηση στο taxisnet: Ο ενδιαφερόμενος βλέπει τα στοιχεία της εταιρείας του (επωνυμία, ΑΦΜ, Ημερομηνία έναρξης Εργασιών, ετήσιο κύκλο προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου και κύκλο εργασιών της τρέχουσας διαδοχικής περιόδου μέχρι την ημερομηνία ένταξης) και απλώς πατάει την ένδειξη «υποβολή» σε περίπτωση που θέλει να ενταχθεί στο νέο καθεστώς Υπενθυμίζεται ότι το νέο σύστημα του ΦΠΑ έχει τεθεί σε εφαρμογή από την 1/10 ενώ η σχετική απόφαση εκδόθηκε από την ΓΓΔΕ στις 30 Σεπτεμβρίου. Το ειδικό καθεστώς απόδοσης του ΦΠΑ κατά την είσπραξη είναι προαιρετικό και μπορούν να ενταχθούν σε αυτό όλες οι επιχειρήσεις (παλιές και νέες) ανεξαρτήτως αντικειμένου,εφόσον ο κύκλος εργασιών τους κατά την προηγούμενη χρήση ή την τρέχουσα δεν ξεπερνά ή δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 500.000 ευρώ. Για την ένταξη στο καθεστώς απαιτείται μόνο η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης μέσω ειδικής εφαρμογής στο TaxisNet. Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν την ηλεκτρονική αίτηση ένταξης μέχρι τις 20.10.2014 και η ένταξή τους θα γίνεται αναδρομικά από 1.10.2014. Η παρακολούθηση των εισπράξεων θα γίνεται από τις ενταγμένες επιχειρήσεις με όποιο πρόσφορο μέσο διευκολύνει την επιχείρηση, ενώ η ενημέρωση των πληρωμών προς τη Φορολογική Διοίκηση θα γίνεται μέσω των τριμηνιαίων καταστάσεων φορολογικών στοιχείων πελατών και προμηθευτών. Λαμβάνοντας υπόψη τις εμπορικές πρακτικές στην ελληνική αγορά, για τους σκοπούς εφαρμογής του καθεστώτος, η εξόφληση μπορεί να γίνεται με όλους τους τρόπους (τραπεζικά εμβάσματα, παντός είδους επιταγές, αντικαταβολή κλπ). Σε περίπτωση που χρησιμοποιείται επιταγή, ως χρόνος εξόφλησης λογίζεται ο χρόνος εγχείρισης αυτής, ενώ σε περίπτωση σφράγισής της, ο ενταγμένος υποκείμενος στο φόρο θα έχει τη δυνατότητα διόρθωσης της φορολογητέας βάσης και κατά συνέπεια του οφειλόμενου φόρου.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

11. Ανακοίνωση του ΟΕΕ προς τους Λογιστές Φοροτεχνικούς

Το  Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας  ανακοινώνει στους  λογιστές φοροτεχνικούς  ότι εντός του Οκτωβρίου 2014:

 • Θα προκηρύξει τα επιμορφωτικά σεμινάρια για τους  λογιστές φοροτεχνικούς  Β τάξης για την απόκτηση της Α τάξης
 • Θα ξεκινήσει τη διαδικασία υποβολής  της αίτησης  παρακολούθησης της αναγκαίας  εκπαίδευσης  που προβλέπεται από τις διατάξεις της ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ Η5  του άρθρου 1 του Ν.4093/2012  προκειμένου να υποβάλουν την ΥΔ  εντός του πρώτου διμήνου του  έτους 2015.

Για τη υποβολή των παραπάνω αιτήσεων  απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εγγραφή στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΕΕ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

12. Φορολόγηση παροχών σε είδος – Δηλώσεις Μαυραγάνη

Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα για το ζήτημα της «φορολόγησης παροχών σε είδος» ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πολλοί προσπάθησαν να πουν ότι φορολογούμε εν γένει τις παροχές σε είδος.  Θα ήθελα να ενημερώσω ότι η εγκύκλιος που εκδόθηκε από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αφορά την εξαίρεση πολλών κατηγοριών παροχών σε είδος που μέχρι σήμερα θεωρούνταν παροχές και φορολογούνταν. Συνεπώς αποσαφηνίζεται το πλαίσιο των παροχών σε είδος και της φορολόγησής τους για να μην υπάρχουν προβλήματα στους φορολογικούς ελέγχους όπου τα προβλήματα αυτά ήταν αρκετά, ταλαιπωρούσαν τις επιχειρήσεις και δημιουργούσαν τεράστια ασάφεια ακόμη και στους φορολογούμενους μισθωτούς. Συνεπώς ξεκαθαρίζεται το επιχειρηματικό περιβάλλον».

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει τα εξής:

• Με την εγκύκλιο διευκρινίζεται η εφαρμογή του άρθρου 13 Ν. 4172/2013 – δεν πρόκειται για νέα νομοθεσία. Οι παροχές σε είδος φορολογούνταν και με το προϊσχύον καθεστώς του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος από το 1994

• Για τους χαμηλόμισθους ΔΕΝ τίθεται θέμα φορολογικής επιβάρυνσης, αφού οι παροχές αυτές προορίζονται κατά κανόνα για τα ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΑ ΣΤΕΛΕΧΗ που έχουν και μεγαλύτερη φοροδοτική ικανότητα

• ΔΕΝ φορολογούνται παροχές σε είδος, οι οποίες δίνονται σε όλο το εργατοϋπαλληλικό προσωπικό μίας επιχείρησης σύμφωνα με επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας, δεδομένου ότι οι συμφωνημένες αυτές παροχές καλύπτουν τις εργασιακές ανάγκες των εργαζομένων της επιχείρησης

ΕΙΔΙΚΑ σε όλες τις περιπτώσεις συμβάσεων εργασίας (ατομικές, συλλογικές κλπ) δεν έχουν την έννοια της παροχής και άρα:

• ΔΕΝ φορολογούνται οι κάθε είδους παροχές προς τους εργαζόμενους για την ασφάλεια και υγιεινή στο χώρο εργασίας

• ΔΕΝ φορολογείται η παροχή τροφής στο χώρο εργασίας

• ΔΕΝ φορολογείται η χορήγηση γάλακτος                            

• ΔΕΝ φορολογείται η φύλαξη των παιδιών στο χώρο εργασίας

• ΔΕΝ φορολογείται η μεταφορά των εργαζομένων στο χώρο εργασίας τους με μεταφορικά μέσα (λεωφορεία, mini-bus) με δαπάνες της επιχείρησης

• ΔΕΝ φορολογείται η παροχή στολής εργασίας στους εργαζόμενους 

• ΔΕΝ θεωρείται εισόδημα και δεν φορολογείται η αξία των διατακτικών μέχρι έξι ευρώ καθημερινά (οι διατακτικές εξαργυρώνονται σε σουπερμάρκετ κλπ καταστήματα) 

• ΔΕΝ φορολογούνται ΓΕΝΙΚΩΣ οι ΠΑΡΟΧΕΣ που δίνονται για την εκτέλεση της εργασίας

• ΔΕΝ φορολογείται η χορήγηση θέσης στάθμευσης

• ΔΕΝ φορολογούνται οι παροχές που δίνονται για την κάλυψη δαπανών ή την αποκατάσταση ζημιών του εργαζόμενου στο πλαίσιο της εργασιακής του σχέσης

• ΔΕΝ φορολογείται η συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια ή σεμινάρια ή κάθε είδους εκπαιδευτικά προγράμματα που συνδέονται με την απόκτηση γνώσης ή εμπειρίας σχετικής με την εργασία του υπαλλήλου

• ΔΕΝ φορολογούνται οι συνδρομές σε επαγγελματικά περιοδικά και επιμελητήρια για τους υπαλλήλους της επιχείρησης

• ΔΕΝ φορολογούνται οι υποτροφίες που δίνονται από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια για τη φοίτηση σε αυτά, ακόμα και αν υπότροφοι είναι τα τέκνα των υπαλλήλων των εκπαιδευτηρίων.

• ΔΕΝ φορολογείται η χρήση εταιρικών πιστωτικών καρτών για τις ανάγκες της επιχείρησης, όπως για παράδειγμα την κάλυψη δαπανών σε επαγγελματικό ταξίδι

• ΔΕΝ φορολογείται η παροχή οικίας σε υπηρετούντες στο Δημόσιο και τους φορείς του Δημοσίου, δεδομένου ότι  μετακίνησή τους είναι εκ του νόμου υποχρεωτική

• ΔΕΝ φορολογείται η παροχή οικίας στους εργαζόμενους σε περίπτωση πρόσκαιρης εκτός έδρας μετακίνησής τους σε υποκατάστημα, εργοτάξιο  ή άλλη εγκατάσταση του εργοδότη

• ΔΕΝ φορολογούνται ανεξάρτητα από την αξία της παροχής, ακόμα και αν αυτή υπερβαίνει τα 300 ευρώ

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

13. Έσοδα ύψους 10,3 εκατ. ευρώ από την πώληση 6 ακινήτων του Δημοσίου

Ποσό ύψους 10.325.000 ευρώ εισέπραξε το ΤΑΙΠΕΔ από την πώληση έξι ακινήτων του Δημοσίου μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας www.e-publicrealestate.gr. Το τίμημα, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, είναι κατά 14% υψηλότερο των αντίστοιχων τιμών εκκίνησης.

Τα έξι ακίνητα που πωλήθηκαν σήμερα, είναι τα εξής:

 • 4όροφο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας - Μητροπόλεως 9 (τίμημα 3.785.000 ευρώ),
 • 6όροφο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας - Ευαγγελιστρίας 9 (1.720.000 ευρώ),
 • οικόπεδο με 11 κτίρια στο Μοσχάτο - Φλωρίνης 18 (1.800.000 ευρώ),
 • ακίνητο στην οδό Θεοφίλου 13 - Ανω Πόλη Θεσσαλονίκη (540.000 ευρώ),
 • αγροτεμάχιο στο Παγγαίο Ν.Καβάλας (1.450.000 ευρώ)
 • κτήμα στον οικισμό Καλά Νερά - Μαγνησία (1.030.000 ευρώ).

Αντίθετα, για τρία άλλα ακίνητα (στις περιοχές της Λίμνης Ευβοίας, της Πάτρας και το πρώην Ειρηνοδικείο Κλειτορίας Αχαΐας), δεν επιτεύχθηκε η επιθυμητή τιμή. Στο αμέσως επόμενο διάστημα, το ΤΑΙΠΕΔ θα αξιολογήσει εκ νέου τις δυνατότητες αξιοποίησης των εν λόγω ακινήτων.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

14. Πώς θα ρυθμιστούν τα «κόκκινα» δάνεια 109.000 επιχειρήσεων - 100 δόσεις για την πληρωμή χρεών 90 δισ.

Απεμπλοκή του νομοσχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών έφερε η χθεσινή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και της τρόικας.

Όπως έκανε γνωστό χθες αργά το βράδυ κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης, οι δύο πλευρές αποφάσισαν σε ό,τι αφορά το κείμενο των ρυθμίσεων των οφειλών 110.000 επιχειρήσεων προς τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία:

1. Σε πρώτη φάση και άμεσα θα κατατεθεί σχέδιο νόμου που θα προβλέπει τη διαγραφή και ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και των υπερήμερων οφειλών προς το Δημόσιο για 109.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

2. Σε δεύτερη φάση θα προωθηθεί αντίστοιχο πλαίσιο για τις 1.000 επιχειρήσεις με τις μεγαλύτερες οφειλές προς τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

3. Σε τρίτη φάση και ξεχωριστά θα καταρτιστεί νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει τα «κόκκινα» δάνεια νοικοκυριών, όπως τα στεγαστικά, αλλά και θα καθιερώνει και το πτωχευτικό δίκαιο των φυσικών προσώπων.

Με τον τρόπο αυτό ξεπερνιέται το εμπόδιο στις συζητήσεις κυβέρνησης και τρόικας, ενώ ταυτόχρονα επιταχύνονται οι διαδικασίες για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων μέσα από διαγραφές οφειλών και αναδιαρθρώσεις των ίδιων των εταιρειών, όπου αυτό θα κρίνεται αναγκαίο. Υπενθυμίζεται ότι τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων υπολογίζονται σε περίπου 40 δισ. ευρώ.

Από αυτά περίπου τα 4 με 5 δισ. ευρώ προέρχονται από 100.000 μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό μέχρι εννέα άτομα και έχουν κύκλο εργασιών έως 900.000 ευρώ. Οι υπόλοιπες 10.000 επιχειρήσεις, που είναι οι μεγαλύτερες, έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 35 με 36 δισ. ευρώ. Χθες νωρίτερα το πρωί είχε προκύψει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, μιας και η τρόικα ζητούσε περισσότερες δικλίδες ασφαλείας, για την ακρίβεια εξασφαλίσεις, για τους μεγαλο-οφειλέτες. Ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας χθες στη διάρκεια εκδήλωσης τόνιζε πως το υπουργείο έχει έτοιμο το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών οφειλών και απέδιδε την καθυστέρηση στην τρόικα: «Η τρόικα έχει συμφωνήσει επανειλημμένως με το νομοθέτημά μας. Υπάρχουν, όμως, ορισμένοι παράγοντες που δεν μας επιτρέπουν να νομοθετήσουμε άμεσα», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στους δανειστές.

Παράλληλα, η χρονική μετάθεση από την πλευρά της τρόικας της εξέτασης του νομοσχεδίου κατά την περίοδο της επόμενης επίσκεψής της στην Αθήνα, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, αποδιδόταν από στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης σε μία πάγια διαπραγματευτική τακτική της τρόικας. Να μην δίνει από την πρώτη στιγμή το «πράσινο» φως σε αποφάσεις ή μέτρα της κυβέρνησης που ευνοούν σημαντική μερίδα του κοινωνικού συνόλου. Με πιο απλά λόγια, όπως σχολίαζαν τα ίδια στελέχη, η τρόικα επιδίωκε να βάλει σε διαπραγμάτευση το νομοσχέδιο των «κόκκινων» δανείων με τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και τις ομαδικές απολύσεις. Δεν το κάνει όμως ευθέως, παρατηρούν οι αρμόδιοι παράγοντες, αλλά βρίσκοντας διάφορα επιχειρήματα.

Όπως και να έχει, οι δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες, δηλώνουν μεν στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με το υπουργείο Ανάπτυξης πως «το νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση» ή ό,τι «πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες απόπειρες διευθέτησης ιδιωτικού χρέους», ωστόσο φαίνεται πως θέλουν να κλείσουν κάθε «παράθυρο» χαριστικής ρύθμισης χρεών και αμφισβητούν πολλές διατάξεις του κειμένου. Επίσης, οι δανειστές επιδιώκουν να μετρήσουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μία τέτοια απόπειρα στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, στα δημόσια έσοδα αλλά και στα ταμεία των ασφαλιστικών φορέων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου δίνουν τη δυνατότητα ακόμη και της ολικής διαγραφής προστίμων και προσαυξήσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

15. Οι παροχές σε είδος θα φορολογούνται ως εισόδημα των εργαζομένων

Ως εισόδημα θα φορολογηθούν το 2015 οι παροχές σε είδος που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι από τις επιχειρήσεις τους. Μεταξύ αυτών είναι δωροεπιταγές, δαπάνες κάλυψης κόστους κινητών τηλεφώνων, η παροχή εταιρικών αυτοκινήτων, οι εργοδοτικές συνδρομές για δαπάνες σχολείων φροντιστηρίων, παιδικών σταθμών όπως και ιατρικά έξοδα.

Διευκρινίσεις για την εφαρμογή του μέτρου δίνει εγκύκλιος, της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνη Σαββαΐδου, στην οποία σημειώνεται ότι οποιεσδήποτε παροχές σε είδος που λαμβάνει ένας εργαζόμενος ή συγγενικό του πρόσωπο συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημά του στην αγοραία αξία τους, εφόσον η συνολική αξία των παροχών σε είδος υπερβαίνει το ποσό των 300 ευρώ ανά φορολογικό έτος.

Έτσι, όπως σημειώνεται, με εξαίρεση τις παροχές που αφορούν τα δάνεια, τα δικαιώματα προαίρεσης απόκτησης μετοχών και την παραχώρηση κατοικίας, για τις οποίες δεν υφίσταται περιορισμός όσον αφορά την αξία αυτών, οι λοιπές παροχές σε είδος που λαμβάνει ένας εργαζόμενος ή συγγενικό του πρόσωπο συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία, εφόσον η συνολική αξία των παροχών αυτών υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων ευρώ ανά φορολογικό έτος.

Ειδικότερα σύμφωνα με την εγκύκλιο στις παροχές σε είδος στους εργαζόμενους και στα συγγενικά τους πρόσωπα που υπερβαίνουν τα 300 ευρώ ανά φορολογικό έτος και συνεπώς προσαυξάνουν το φορολογητέο εισόδημα των εργαζόμενων περιλαμβάνονται ενδεικτικά:

α) η αξία των αγαθών, που αντιπροσωπεύουν οι χορηγούμενες «δωροεπιταγές», καθώς και η αξία της αγοράς αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, που αντιπροσωπεύουν τα χορηγούμενα «κουπόνια»,

β) η αξία των διατακτικών που χορηγούνται δωρεάν για την αγορά αγαθών ή τη λήψη υπηρεσιών από συμβεβλημένα καταστήματα.

γ) η παροχή της χρήσης εταιρικών πιστωτικών καρτών στα ανωτέρω πρόσωπα για δαπάνες που δεν πραγματοποιούνται για το συμφέρον της επιχείρησης αλλά για την κάλυψη προσωπικών, οικογενειακών ή άλλων δαπανών που δεν σχετίζονται με το συμφέρον της επιχείρησης του εργοδότη ή δεν χρησιμοποιούνται κατά τις συνήθεις εμπορικές συναλλαγές αυτής και το σχετικό κόστος αναλαμβάνει ο εργοδότης,

δ) το όφελος που προκύπτει για τους εργαζόμενους, διευθυντές, διαχειριστές, μέλη διοίκησης και συνταξιούχους των εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεφωνίας, ύδρευσης, παροχής αερίου, συνδρομητικών υπηρεσιών (π.χ. τηλεόραση) από την παροχή σε αυτούς ορισμένης ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, νερού, φυσικού αερίου και συνδρομητικών καναλιών αντίστοιχα με μειωμένο τιμολόγιο ή άνευ ανταλλάγματος,

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

16. Κατά 200.000 μειώθηκαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Στα ετήσια στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις επιδόσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις οικονομίες της Ε.Ε. και της Ελλάδας για το έτος 2013, αναφέρεται η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Όπως σημειώνεται, στο πλαίσιο της μελέτης αυτής, η Ελλάδα παρουσίασε επιδείνωση των δεικτών απασχόλησης, του αριθμού επιχειρήσεων και της προστιθέμενης αξίας. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα απώλεσε 27% των θέσεων απασχόλησης που δημιουργούσαν οι ΜΜΕ, 33% της προστιθέμενης αξίας που παρήγαγαν, ενώ ο αριθμός τους μειώθηκε περισσότερο από 200.000.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για τις Μικρές Επιχειρήσεις (SBA Facts), που όπως σημειώνει η ΓΣΕΒΕΕ, αποτελεί τον Οδηγό για την άσκηση πολιτικής στον τομέα ανάπτυξης της  μικρομεσαίας επιχειρηματικής δραστηριότητας, το 2013 σημειώθηκε ανάκαμψη στον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, «η οποία όμως είναι άνισα κατανεμημένη και δεν ακολουθεί σταθερή τροχιά».

Στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Μια εύθραυστη και μερική ανάκαμψη», οι προοπτικές για τις ΜμΕ στην Ευρώπη καταγράφονται ως αρκετά ασταθείς, διότι ναι μεν ο εξαγωγικός τομέας βελτιώθηκε σημαντικά αλλά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν καρπώθηκαν μέρος της θετικής επίδρασης, αφού η μεγάλη πλειονότητα αυτών δραστηριοποιείται σε κλάδους μη διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών. Επιπροσθέτως, η κάμψη της εγχώριας ζήτησης και η μείωση του ΑΕΠ έχει επηρεάσει αρνητικά τις επιδόσεις των ευρωπαϊκών ΜμΕ.  Από την έκθεση, γίνεται σαφές ότι διαμορφώνεται ένα πλαίσιο δυο ταχυτήτων ανάμεσα στις επιχειρήσεις του Βορρά και του Νότου και των πρώην ανατολικών χωρών, ως απότοκο της διαχείρισης της κρίσης.

Σύμφωνα με την έκθεση το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην Ε.Ε. είναι η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ενώ τονίζεται ότι πρέπει να γίνουν πολιτικές παρεμβάσεις έτσι ώστε να ενισχυθεί η τάση διεθνοποίηση τους, η δυνατότητα συμμετοχής σε προγράμματα δημοσίων συμβάσεων, η ανάδειξη της καινοτομίας και η βελτίωση των δεξιοτήτων.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

17. Μείωση του δημόσιου χρέους λόγω αύξησης του ΑΕΠ

Στην αύξηση του ΑΕΠ και στη σημαντική μείωση των κρατικών τίτλων που θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν από το 2016 και μετά στηρίζει το υπουργείο Οικονομικών την αισιοδοξία του για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού που δόθηκε στη δημοσιότητα, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 316 δισ. ευρώ ή στο 168% του ΑΕΠ στο τέλος του 2015, μειωμένο κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έναντι του 2014.

Η μείωση αυτή είναι η πρώτη που καταγράφεται μετά το PSI το 2012 και οφείλεται, κυρίως, στην επίτευξη σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος και στη μεγέθυνση της οικονομίας.

Οι δαπάνες για τόκους χρέους της Κεντρικής Διοίκησης προβλέπονται να διαμορφωθούν στα 5,9 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι ανάγκες αναχρηματοδότησης κρατικών τίτλων από το 2016 και μετά υποχωρούν σημαντικά. Συγκεκριμένα, από τα 20 δισ. ευρώ περίπου φέτος και το 2015, μειώνονται σε 7 δισ. ευρώ το 2016, σε 9 δισ. ευρώ το 2017 και σε μόλις 4 δισ. ευρώ περίπου το 2018.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

18. Κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού - Aνάσες για εκατομμύρια Έλληνες

Εξαιρετικά σημαντική είναι η ημέρα για την ελληνική οικονομία καθώς κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο έπειτα από χρόνια περιλαμβάνει μέτρα - ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες ενώ προβλέπει ένα σημαντικό πλεόνασμα κοντά στο 2,9% του ΑΕΠ κάτι που σημαίνει ότι πρόκειται για ένα ισοσκελισμένο πορϋπολογισμό.

Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση με γκρίνιες από την τρόικα, αλλά και με τη σιωπηρή ανοχή της προχωρά σε φοροελαφρύνσεις για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά κρίση.

Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν «κούρεμα» σε φόρους εισοδήματος και πρόστιμα στην Εφορία, διευκολύνσεις για την εξόφληση οφειλών στο Δημόσιο, κατάργηση πλασματικών φόρων στις αγοραπωλησίες ακινήτων καθώς και στην κατοχή αυτοκινήτων και περιουσιακών στοιχείων, απαλλαγές από «χαράτσια» ανενεργών επιτηδευματιών και κίνητρα για διαγραφές οφειλών από τραπεζικά δάνεια.

Με κεντρική επιδίωξη τη μεταστροφή του κλίματος στην κοινωνία, η κυβέρνηση προωθεί πακέτο ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων, επιχειρώντας να σηματοδοτήσει το τέλος της σκληρής λιτότητας των τελευταίων ετών.

Η αρχή έγινε με τη μείωση κατά 30% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου, που εκτιμάται πως μπορεί να οδηγήσει στο 1,05 - 1,15 ευρώ ανά λίτρο την τιμή λιανικής πώλησης του πετρελαίου. Στο προσχέδιο, τώρα θα περιληφθεί η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30% το 2015, η νέα ρύθμιση με περισσότερες δόσεις για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων.

Μερική αποκατάσταση αποδοχών
Παράλληλα θα προβλέπεται η μερική αποκατάσταση των αποδοχών στους ένστολους, από τον Νοέμβριο με αυξήσεις από 4 έως 232 ευρώ ανάλογα με τον βαθμό, καθώς και η σταδιακή πληρωμή των αναδρομικών, από τον Αύγουστο του 2012 που επιβλήθηκαν οι περικοπές έως το φετινό Σεπτέμβριο.

Τα μέτρα που με τα οποία επιχειρείται να δοθεί η αίσθηση της εξόδου από την κρίση είναι:

Ρύθμιση για χρέη

Οφειλές μέχρι 15.000 ευρώ θα εξοφλούνται έως σε 100 μηνιαίες δόσεις, ενώ για μεγαλύτερα ποσά θα φθάνουν τις 72 δόσεις. Ταυτόχρονα θα παρέχεται κλιμακωτή έκπτωση μέχρι 90% στις προσαυξήσεις και μείωση του ετήσιου επιτοκίου στο 4,5% από 8,76%.

Η μείωση των προσαυξήσεων θα είναι 90% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 12 δόσεις, 85% για 24 δόσεις, 80% για 36 δόσεις, 75% για 48 δόσεις, 70% για 60 δόσεις και 65% για αποπληρωμή των χρεών σε 72 δόσεις. Δεν θα δίνεται καμία έκπτωση στις προσαυξήσεις σε περίπτωση εξόφλησης των οφειλών μέχρι 15.000 ευρώ σε 100 δόσεις.

Το μέτρο θα δώσει ανάσα σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενους που έχουν χρέη στο Δημόσιο

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

19. Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Tα τελικά κριτήρια για τους δικαιούχους

Ανάσα για περισσότερα από 300 χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά θα δώσει η εφαρμογή του μέτρου του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος το οποίο ξεκινά αρχικά από 13 δήμους.

Το πιλοτικό πρόγραμμα αφορά σε χιλιάδες Ελληνες που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας και πλέον μπορούν να έχουν ένα σίγουρο εισόδημα.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τις 15 Οκτωβρίου και θα γίνει πιλοτικά στους δήμους: Δράμας, Εδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λευκάδας, Μεσολογγίου, Χαλκίδας, Καλλιθέας, Τρίπολης, Σάμου, Σύρου και Μαλεβιζίου.

Σύμφωνα με τα κριτήρια της απόφασης, το ανώτατο ποσό της συνολικής εισοδηματικής ενίσχυσης περιλαμβάνει:

• Τη βασική εισοδηματική ενίσχυση που αντιστοιχεί σε 100 ευρώ ανά μήνα για κάθε ωφελούμενη μονάδα (νοικοκυριό).

• Την αναλογική εισοδηματική ενίσχυση που αντιστοιχεί σε: 100 ευρώ για κάθε ενήλικα και 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος.

Tα κριτήρια για τη χορήγηση της ενίσχυσης είναι περιουσιακά, εισοδηματικά και όχι μόνο. Συγκεκριμένα είναι:

• Η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου που δεν πρέπει να ξεπερνά τις 90.000 ευρώ. Το ύψος της περιουσίας προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος και κατά 10.000 ευρώ για κάθε ανήλικο, με όριο τις 200.000 ευρώ.

• Η αξία (τεκμήριο) της κινητής περιουσίας δεν πρέπει να ξεπερνά τις 6.000 ευρώ.

• Το ύψος των καταθέσεων δεν πρέπει να υπερβαίνει το ύψος του εγγυημένου εισοδήματος

• Νόμιμη και μόνιμη διαμονή στους δήμους όπου θα εφαρμοστεί το μέτρο, τουλάχιστον τους τελευταίους έξι μήνες.

Πέρα από την οικονομική ενίσχυση που θα λάβουν, οι δικαιούχοι θα έχουν και έξτρα παροχές, όπως:

• Παραπομπή και ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης

• Χορήγηση βιβλιαρίου ανασφάλιστου

• Κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ

• Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης

• Ενταξη σε πρόγραμμα κοινωνικού παντοπωλείου

• Ενταξη στα προγράμματα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για απόρους

• Ενταξη σε άλλα προγράμματα αντιμετώπισης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού

• Οι δικαιούχοι, εφόσον μπορούν να εργαστούν και είναι κάτω των 67 ετών, προωθούνται σε δράσεις που στοχεύουν στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας, μέσω προγραμμάτων απασχόλησης

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Κάπου εδώ, φτάσαμε στο τέλος και κλείνουμε τη σημερινή «μεγάλη ματιά».

Σας ευχόμαστε καλή εβδομάδα και ευχαριστούμε όσους διάβασαν για άλλη μια φορά το άρθρο μας για να ενημερωθούν.

Καλημέρα σε όλους!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax


efm_728x90