Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
06/10/2014
Άρθρο: Με μια ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα!

Καλή εβδομάδα σε όλους!

Δευτέρα σήμερα και είμαστε πάλι εδώ για να σχολιάσουμε όλα τα γεγονότα που συνέβησαν τη προηγούμενη εβδομάδα. Για να δούμε λοιπόν, ποια ήταν αυτά…

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1.    Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τα ανενεργά «μπλοκάκια»

2.    Πληρωμή φόρων απευθείας μέσω του Taxisnet με τη χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών

3.    Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας 25-66 ετών

4.    Εως και 50% το κούρεμα στα υπέρογκα φορολογικά πρόστιμα

5.    ΓΓΔΕ: Τέσσερα τα κριτήρια για άμεση επιστροφή ΦΠΑ στις επιχειρήσεις

6.    Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα το νέο καθεστώς ΦΠΑ

7.    Διορία ενός έτους για τις εκκρεμείς οικονομικές χρήσεις των ασφαλιστικών ταμείων

8.  Ληξιπρόθεσμα χρέη: Εξόφληση οφειλών έως 100 δόσεις - Μείωση επιτοκίου στο 4,5% από 8,75 - «Κούρεμα» εως 90& των προσαυξήσεων

9. Επιστροφή ΦΠΑ εντός επτά ημερών σε φορολογικά συνεπείς επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

10.  ΣτΕ: Συνταγματικές και νόμιμες οι περικοπές στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων

11.  Τι θα κερδίσουν οι τράπεζες από το «πακέτο» Ντράγκι

 

 

1.       Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τα ανενεργά «μπλοκάκια»

Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όσους κατά τη διάρκεια του έτους δεν ασκούν εμπορική δραστηριότητα ή διατηρούν ανενεργά «μπλοκάκια», δηλαδή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα προωθεί η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Το μέτρο αναμένεται να δώσει «ανάσα» σε χιλιάδες επιτηδευματίες που κάθε χρόνο υποχρεώνονται να πληρώνουν το τέλος, ακόμη και αν δεν έχουν αποκτήσει ούτε ένα ευρώ εισοδήματος, με μοναδικό κριτήριο ότι εμφανίζονται «ενεργοί» στην εφορία και έχουν «ανοικτά» βιβλία. Σημειώνεται ότι το τέλος επιτηδεύματος για ατομική επιχείρηση και ελεύθερο επαγγελματία ανέρχεται σε 650 ευρώ ετησίως, ενώ για κάθε υποκατάστημα φθάνει τα 600 ευρώ τον χρόνο. Για τους φορολογουμένους που αμείβονται με «μπλοκάκι» και υπό προϋποθέσεις φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών - συνταξιούχων το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται στα 500 ευρώ.

Αντίθετα, τα νέα δεν είναι ευχάριστα για όσους περιμένουν επιστροφή φόρου, αφού από την 1η Οκτωβρίου «ξεπαγώνουν» οι συμψηφισμοί επιστροφών φόρου εισοδήματος με τις οφειλές του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Όσοι επομένως δικαιούνται επιστροφή φόρου, δεν θα την λάβουν ή θα λάβουν το μέρος που περισσεύει μετά τον συμψηφισμό με τον φόρο ακινήτων. Μεγαλύτερες καθυστερήσεις στις επιστροφές φόρου θα έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες για τους οποίους τρέχουν παράλληλες διασταυρώσεις, προκειμένου να γίνουν συμψηφισμοί με τυχόν ασφαλιστικές εισφορές.

Αλλαγές όμως σχεδιάζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και στην υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών - προμηθευτών, αφού φαίνεται να εγκαταλείπεται το αρχικό σχέδιο που προέβλεπε την υποβολή των τιμολογίων για όλες τις συναλλαγές κάθε μήνα.

Από το 2015 οι συγκεντρωτικές καταστάσεις θα υποβάλλονται ανά τρίμηνο. Σημειώνεται ότι για το 2014, μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις όσοι έχουν υποχρέωση υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων θα πρέπει να τις υποβάλουν και για τα τέσσερα τρίμηνα έως τις 2 Φεβρουαρίου 2015.

Την ίδια ώρα καθησυχαστικές εμφανίζονται πηγές της ΓΓΔΕ όσον αφορά στη χρέωση που εμφανίστηκε στους προσωπικούς λογαριασμούς στο Taxisnet για όσους πλήρωσαν εμπρόθεσμα στις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά λόγω ΔΙΑΣ, δεν εμφανίζεται η πληρωμή αλλά η προσαύξηση λόγω ληξιπρόθεσμου χρέους.

Οι προσαυξήσεις αυτές οφείλονται σε «σφάλμα» του συστήματος και θα διορθωθεί άμεσα. Η ΓΓΔΕ βρίσκεται παράλληλα σε συζητήσεις με τις τράπεζες προκειμένου να αξιοποιηθεί κάθε πρόσφορο μέσο για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, αλλά και άλλων φόρων που εξοφλούνται με σχετική περιοδικότητα. Για παράδειγμα, εξετάζεται αν θα μπορούσαν να γίνουν πληρωμές μέσω ATM ή μέσω των ειδικών μηχανημάτων ταχυπληρωμών.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2.       Πληρωμή φόρων απευθείας μέσω του Taxisnet με τη χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών

Την πληρωμή φόρων απευθείας μέσω του Taxisnet με τη χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών εξετάζει η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, αναβιώνοντας το σχέδιο που είχε επεξεργασθεί ο προκάτοχός της Χάρης Θεοχάρης.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται πως αφενός θα μειωθούν οι ουρές στις τράπεζες για την πληρωμή φόρων, αφετέρου θα εκλείψουν  φαινόμενα που δημιουργούν εκνευρισμό στους φορολογουμένους, όπως η μη έγκαιρη εμφάνιση των πληρωμών που έχουν κάνει μέσω τραπεζών στην προσωποποιημένη πληροφόρησή τους στο Taxisnet.

Σε πολλές περιπτώσεις η καθυστέρηση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα ο φορολογούμενος να μην μπορεί να εκδώσει φορολογική ενημερότητα και να διεκπεραιώσει συναλλαγές.

Η προεργασία για την πληρωμή φόρων απευθείας μέσω του Taxisnet με τη χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών έχει ήδη γίνει επί εποχής Θεοχάρη και συνεργάτες της κ. Σαββαΐδου θεωρούν ότι η σχετική υποδομή θα μπορούσε να υλοποιηθεί μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3.       Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας 25-66 ετών

Μεγάλη αναμένεται η συμμετοχή των ιδιωτικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα επιδότησης της απασχόλησης 5.000 ανέργων ηλικίας 25-66 ετών, το οποίο ξεκινάει στις 7 Οκτωβρίου. Μέχρι τότε, οι επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν τον απαιτούμενο κλειδάριθμο θα πρέπει να επισκεφθούν τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ προκειμένου να αποκτήσουν δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα. Η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις ξεκινάει στις 7 Οκτωβρίου με στόχο τη δημιουργία 5.000 νέων θέσεων απασχόλησης. H μέγιστη δαπάνη για τον ΟΑΕΔορίζεται στα 27 εκατ. ευρώ. Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η έκδοση κλειδαρίθμου.

Σύμφωνα με τον διοικητή του ΟΑΕΔ Θ. Αμπατζόγλου, η συμμετοχή των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα αναμένεται μεγάλη. Το προηγούμενο αντίστοιχο πρόγραμμα που προκηρύχθηκε πριν από το καλοκαίρι υπερκαλύφθηκε μέσα σε λίγες ημέρες, καθώς, συνολικά, για την επιδότηση της απασχόλησης 10.000 ανέργων κατατέθηκαν αιτήσεις από 4.500 επιχειρήσεις.

Για τον λόγο αυτό δίνεται δυνατότητα στις επιχειρήσεις που δεν έχουν κλειδάριθμο, πριν από την έναρξη των αιτήσεων, να επισκεφθούν την υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2) στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει η έδρα της εταιρείας και να προσκομίσουν τα εξής δικαιολογητικά προκειμένου στη συνέχεια να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για την υπαγωγή στο πρόγραμμα:

1.    Οι ατομικές επιχειρήσεις: Βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος.

2.  Τα νομικά πρόσωπα: Πρόσφατο καταστατικό της επιχείρησης απ’ όπου θα προκύπτει η μετοχική ή/και εταιρική σύνθεσή της, καθώς και ο ΑΦΜ της επιχείρησης. 

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4.       Εως και 50% το κούρεμα στα υπέρογκα φορολογικά πρόστιμα

«Κούρεμα» έως 50% στα υπέρογκα πρόστιμα που επιβάλλονται σήμερα στους φορολογουμένους που δεν πληρώνουν στην ώρα τους τις οφειλές τους στην εφορία, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Εννέα μήνες μετά την ενεργοποίηση του νέου συστήματος προστίμων και τόκων που ανεβάζει απότομα την οφειλή από τους πρώτους κιόλας μήνες καθυστέρησης της πληρωμής, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατ. Σαββαΐδου, εκτιμά ότι το σύστημα αυτό δεν αποδίδει και θα πρέπει να επανεξεταστεί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα εισηγηθεί «ψαλίδισμα» των προστίμων.

Στόχος είναι να ενισχυθεί η εισπραξιμότητα των χρηματικών προστίμων και παράλληλα να μπει «φρένο» στη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων χρεών που αγγίζουν τα 70 δισ. ευρώ. Όπως έχει διαπιστωθεί, μεγάλο μέρος των οφειλών -περίπου το 38%- προέρχεται από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και μένουν απλήρωτα, ενώ μόλις το 0,3% των προστίμων εισπράττεται.

Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στη σύνταξη ενός νέου «φιλικότερου» ποινολογίου, αλλά και στην προώθηση μιας νέας ρύθμισης με την οποία δεν θα διώκονται ποινικά και δεν θα οδηγούνται στη φυλακή οι οφειλέτες του Δημοσίου που αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλουν τις οφειλές τους. Την ίδια ώρα, όμως, σχεδιάζεται «σκληρό μαρκάρισμα» για τους μεγαλοοφειλέτες και συγκεκριμένα για όσους χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 300.000 ευρώ με την ενεργοποίηση μέτρων που δεν είχαν αξιοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν, όπως η άσκηση αγωγής καταδολίευσης. Πρόκειται για ένα μέτρο που δίνει το δικαίωμα στο Δημόσιο να προχωρεί στην κατάσχεση ακινήτων τα οποία είχε στην κατοχή του ο οφειλέτης, αλλά τα μεταβίβασε εικονικά σε συγγενικά του πρόσωπα (παιδιά, σύζυγο, εγγόνια) προκειμένου να αποφύγει τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς. Αντίθετα, με επιείκεια θα αντιμετωπίζονται οι μικροί οφειλέτες.

Ειδικότερα, το σχέδιο που προωθεί η ΓΓΔΕ για τα πρόστιμα και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προβλέπει:

1. Τον εξορθολογισμό των εξοντωτικών προστίμων που αντιμετωπίζουν σήμερα φυσικά και νομικά πρόσωπα που καθυστερούν να πληρώσουν τις οφειλές τους (φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) στην εφορία. Το νέο σύστημα που ενεργοποιήθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2014 προβλέπει την επιβολή τόκου 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης στην πληρωμή της οφειλής, ο οποίος «τρέχει» από την επόμενη ημέρα που λήγει η προθεσμία, ενώ παράλληλα ο φορολογούμενος επιβαρύνεται με πρόστιμο που ξεκινά από 10% για καθυστέρηση δύο μηνών και φτάνει το 20% για ένα χρόνο και στο 30% για καθυστέρηση δύο ετών. Μάλιστα στην περίπτωση της εκπρόθεσμης απόδοσης παρακρατούμενων φόρων, τότε από την επόμενη ημέρα που λήγει η προθεσμία επιβάλλεται πρόστιμο ισόποσο του φόρου που έχει βεβαιωθεί και «τρέχει» τόκος 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Στελέχη της ΓΓΔΕ εκτιμούν ότι ο εξορθολογισμός των προστίμων, η κατάργηση των ποινικών διώξεων, σε συνδυασμό με τη νέα ρύθμιση που εξετάζεται με την τρόικα για την εξόφληση των ληξιπροθέσμων χρεών έως σε 100 δόσεις, θα δώσει «ανάσα» σε περίπου 3 εκατ. φορολογουμένους που χρωστούν στην εφορία.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5.       ΓΓΔΕ: Τέσσερα τα κριτήρια για άμεση επιστροφή ΦΠΑ στις επιχειρήσεις

Αμεση επιστροφή του ΦΠΑ στις εξαγωγικές και άλλες επιχειρήσεις αλλά με βάση τέσσερα αυστηρά κριτήρια που θα πρέπει να ισχύουν ταυτόχρονα προβλέπει η απόφαση που υπέγραψε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατ. Σαββαΐδου.

Οι επιχειρήσεις οι οποίες θα εντάσσονται στον κατάλογο αυτών που δικαιούνται να λάβουν άμεσα, χωρίς έλεγχο, τις επιστροφές ΦΠΑ που έχουν ζητήσει θα είναι κατά προτεραιότητα όσες πραγματοποιούν σε ποσοστό τουλάχιστον 50% του συνολικού κύκλου εργασιών τους πράξεις απαλλασσόμενες από τον ΦΠΑ ή πράξεις φορολογητέες εκτός Ελλάδας, με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών, εφόσον:

• Εχουν υποβάλει εμπρόθεσμα όλες τις δηλώσεις ΦΠΑ, όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και όλες τις δηλώσεις απόδοσης παρακρατούμενων φόρων.

• Δεν βαρύνονται με παραβάσεις φοροδιαφυγής

• Εχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους, με τα ευρήματα των ελέγχων να υποδεικνύουν αποκλίσεις μικρότερες του 5% ανάμεσα στα αιτούμενα ποσά επιστροφής και τα τελικά ποσά που αποδόθηκαν.

• Εχουν τακτοποιήσει τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Νέο σύστημα απόδοσης ΦΠΑ
Την ίδια ώρα παραμένει, για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, το πρόβλημα της υποχρέωσης να καταβάλουν στο Δημόσιο ΦΠΑ που δεν έχουν εισπράξει ακόμη και μετά την ενεργοποίηση του ειδικού καθεστώτος. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την απόφαση της κ. Σαββαΐδου, στις περιπτώσεις εξόφλησης τιμολογίων με επιταγές, ο ΦΠΑ θα γίνεται άμεσα απαιτητός από το Δημόσιο από τη στιγμή που ο υπόχρεος θα λαμβάνει την επιταγή από τον πελάτη του. Όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι συναλλαγές γίνονται με μεταχρονολογημένες επιταγές, δηλαδή με επιταγές που αναγράφουν ημερομηνία εξόφλησης πολλούς μήνες μετά την ημερομηνία εγχείρισης της επιταγής.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6.       Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα το νέο καθεστώς ΦΠΑ

Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα το νέο καθεστώς ΦΠΑ που προβλέπει την απόδοσή του στο Δημόσιο, όταν αυτός έχει εισπραχθεί από τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου, από την 1 Οκτωβρίου 2014 η εφαρμογή του ειδικού αυτού καθεστώτος εντάσσεται σε σειρά μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων. Ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση για να εφαρμοσθεί το νέο σύστημα είναι να εγγραφούν οι επιχειρήσεις στο νέο καθεστώς είσπραξης και απόδοσης ΦΠΑ. Με την απόφαση καθορίζεται ο τρόπος εφαρμογής του ειδικού καθεστώτος απόδοσης του ΦΠΑ. Ειδικότερα:

• Το ειδικό καθεστώς απόδοσης του ΦΠΑ κατά την είσπραξη είναι προαιρετικό και μπορούν να ενταχθούν σε αυτό όλες οι επιχειρήσεις (παλιές και νέες) ανεξαρτήτως αντικειμένου με κύκλο εργασιών έως 500.000 ευρώ.

• Για την ένταξη στο καθεστώς απαιτείται μόνο η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης μέσω ειδικής εφαρμογής στο TaxisNet.

• Η παρακολούθηση των εισπράξεων θα γίνεται από τις ενταγμένες επιχειρήσεις με όποιο πρόσφορο μέσο διευκολύνει την επιχείρηση, ενώ η ενημέρωση των πληρωμών προς τη Φορολογική Διοίκηση θα γίνεται μέσω των τριμηνιαίων καταστάσεων φορολογικών στοιχείων πελατών και προμηθευτών.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

Πολ. 1214/30.9.2014, Ειδικό καθεστώς καταβολής ΦΠΑ κατά τον χρόνο της είσπραξης σύμφωνα με το άρθρο 39.β του Κώδικα ΦΠΑ

 

7.       Διορία ενός έτους για τις εκκρεμείς οικονομικές χρήσεις των ασφαλιστικών ταμείων

Διορία ενός έτους έχουν οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων να κλείσουν όλες τις εκκρεμείς οικονομικές χρήσεις παρελθόντων ετών. Η τραγική εικόνα των καθυστερήσεων και κατά συνέπεια της οικονομικής αδιαφάνειας των ασφαλιστικών οργανισμών αποτυπώνεται σε όλο της το μεγαλείο στη διαπίστωση ότι υπάρχει Ταμείο που δεν έχει κλείσει ισολογισμούς από το 1987! Οι αδιανόητες καθυστερήσεις στον οικονομικό έλεγχο των ασφαλιστικών οργανισμών, η αδράνεια των διορισμένων διοικήσεων, η γραφειοκρατία, αλλά και η έλλειψη πολιτικής βούλησης είχαν ως αποτέλεσμα στους συνολικά 93 κλάδους των Ταμείων να εκκρεμούν 339 οικονομικές χρήσεις παρελθόντων ετών. Ακόμη και οι ενοποιήσεις ασφαλιστικών οργανισμών δεν απέκλεισαν τη δυνατότητα... αυτενέργειας των ξεχωριστών κλάδων, με αποτέλεσμα στο ίδιο Ταμείο, διαφορετικοί κλάδοι να καθυστερούν αδικαιολόγητα στην έγκριση ισολογισμών, απολογισμών και οικονομικών καταστάσεων.

Από τα στοιχεία που διαθέτει το υπουργείο Εργασίας, οι εκκρεμείς χρήσεις στην πλειοψηφία τους αφορούν την περίοδο 2008 - 2012 και πρόκειται για μεγάλους ασφαλιστικούς οργανισμούς, όπως είναι ο ΟΓΑ, το ΝΑΤ, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, το ΕΤΑΑ, αλλά και το επικουρικό των μισθωτών ΕΤΕΑ. Με αυτά τα δεδομένα, οι απαιτήσεις των δανειστών αλλά και όλων των διεθνών οργανισμών τα ασφαλιστικά ταμεία να εφαρμόσουν τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα ακούγονται εξωπραγματικές...

Μία ακόμη χαρακτηριστική περίπτωση γραφειοκρατικής αδράνειας αφορά στο ΙΚΑ και συγκεκριμένα στην έγκριση διαγωνισμού για την πρόσληψη ορκωτών λογιστών προκειμένου να διενεργήσουν έλεγχο στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας. Επειτα από πολύμηνες διαδικασίες, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου ενέκρινε ένα έργο που για πρώτη φορά προβλέπεται στην Ελλάδα, είναι πρωτόγνωρο ακόμη και για εταιρείες και θα οδηγήσει όχι μόνο σε απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά του Ιδρύματος, αλλά και σε γνώση των λαθών του παρελθόντος, προκειμένου να μην επαναληφθούν. Εδώ και έξι μήνες, η διοικητική έγκριση του διαγωνισμού για την πρόσληψη των ορκωτών λογιστών έχει κολλήσει σε κάποιο γραφείο στο υπουργείο Εργασίας.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8.   Ληξιπρόθεσμα χρέη: Εξόφληση οφειλών έως 100 δόσεις - Μείωση επιτοκίου στο 4,5% από 8,75 - «Κούρεμα» εως 90& των προσαυξήσεων

«Kούρεμα» έως και 90% στις προσαυξήσεις λόγω εκπρόθεσμης καταβολής, μείωση του επιτοκίου στο 4,5% από 8,76% που είναι σήμερα και εξόφληση των οφειλών σε έως 100 μηνιαίες δόσεις προβλέπει το τελικό σχέδιο των υπουργείων Oικονομικών και Eργασίας για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα Tαμεία, που αγγίζουν συνολικά τα 90 δισ. ευρώ.

Tο σχέδιο που θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα προβλέπει:

[1] Aποπληρωμή των οφειλών έως και 100 δόσεις για όσους έχουν οφειλές μέχρι 15.000 ευρώ.

[2] Aποπληρωμή των χρεών έως και 72 δόσεις για οφειλές άνω των 15.001 ευρώ.

[3] Mείωση επιτοκίου από 8,76% ετησίως σε 4,5% ετησίως.

[4] Mείωση των προσαυξήσεων ως εξής:

  • 90% μείωση εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 12 δόσεις
  • 85% μείωση εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 24 δόσεις
  • 80% στις εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 36 δόσεις
  • 75% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 48 δόσεις
  • 70% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 60 δόσεις
  • 65% ή 50% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 72 δόσεις.

Kαμία έκπτωση στις προσαυξήσεις δεν προβλέπεται μόνο στην περίπτωση εξόφλησης σε 100 δόσεις των οφειλών μέχρι 15.000 ευρώ που θα ρυθμίζουν τα Tαμεία και μάλιστα χωρίς να ζητούν εξασφαλίσεις.

[5] Oι μηνιαίες δόσεις καθορίζονται ως ποσοστό της συνολικής κεφαλαιοποιημένης οφειλής όπως αυτή θα διαμορφωθεί είτε έως τα τέλη Iουλίου είτε έως τα τέλη Aυγούστου (ανάλογα με το χρόνο ψήφισης της νέας διάταξης).

[6] Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις που «τρέχουν» και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους.

[7] Στην περίπτωση καθυστέρησης μιας δόσης, αυτή πρέπει να καταβληθεί με επιβάρυνση 15% εντός της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.

[8] Yπαγωγή στη ρύθμιση με απλή αίτηση για τους μικρούς οφειλέτες με χρέη έως 15.000 ευρώ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9.       Επιστροφή ΦΠΑ εντός επτά ημερών σε φορολογικά συνεπείς επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

Με τα σημερινά δεδομένα της αγοράς η επιστροφή ΦΠΑ μέσα σε επτά ημέρες από την υποβολή της αίτησης μοιάζει τουλάχιστον με… ανέκδοτο. Η μέση αναμονή φθάνει τις 310 ημέρες ενώ υπάρχουν επιχειρήσεις που περιμένουν μέχρι και τρία χρόνια για να λάβουν επιστροφή ΦΠΑ. Δεν λείπουν οι περιπτώσεις δε, όπου στη διάρκεια της αναμονής η επιχείρηση κατεβάζει ρολά αδυνατώντας να ανταπεξέλθει στις ασφυκτικές συνθήκες έλλειψης ρευστότητας.

Το σκηνικό αυτό θα επιχειρήσει να ανατρέψει η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κ. Σαββαΐδου, με απόφαση στην οποία μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές και υπογράφεται εντός των ημερών. Με την απόφαση θα ανοίξει ο δρόμος για το απίστευτο: επιστροφές ΦΠΑ σε φορολογικά συνεπείς επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες μέσα σε μία εβδομάδα.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

10.   ΣτΕ: Συνταγματικές και νόμιμες οι περικοπές στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων

Συνταγματικές και νόμιμες έκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, τις περικοπές στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών.

Η απόφαση, που ελήφθη κατά πλειοψηφία με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης και αναμένεται να δημοσιευθεί μέχρι το τέλος του έτους, αναφέρει στο σκεπτικό της ότι με τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την μείωση του εφάπαξ δεν παραβιάστηκαν οι συνταγματικές διατάξεις που αφορούν την ισότητα, την αναλογικότητα, την κοινωνική ασφάλιση, την προστατευόμενη εμπιστοσύνη του διοικούμενου προς την Πολιτεία.

Μάλιστα, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, την ίδια τύχη θα έχουν οι προσφυγές και των άλλων συνταξιούχων του δημοσίου που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για το «τσεκούρι» στο εφάπαξ τους.

Το δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να απορριφθεί αίτηση ακύρωσης που είχε υποβάλει συνταξιούχος εκπαιδευτικός κατά της απόφασης του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων με την οποία της είχε χορηγηθεί μειωμένο εφάπαξ με βάσει τις νομοθετικές περικοπές που έγιναν μετά την συνταξιοδότηση της και ενόσω περίμενε την καταβολή του εφάπαξ. Στο Δικαστήριο είχε προσφύγει κατά του Ταμείου πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων συνταξιούχος εκπαιδευτικός (με 28 χρόνια και 8 μήνες ασφάλιση) η οποία με καθυστέρηση δύο και πλέον ετών έλαβε μειωμένο εφάπαξ (31.2677 ευρώ). Ζητεί ,επίσης, να της καταβληθεί το ποσό των 5.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

12.   Τι θα κερδίσουν οι τράπεζες από το «πακέτο» Ντράγκι

Σημαντική διευκόλυνση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος χαρακτηρίζουν τραπεζικοί παράγοντες το ισχυρό πλέον ενδεχόμενο αλλαγής του κανονισμού της ΕΚΤ, ώστε να γίνονται δεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τιτλοποιημένα δάνεια χαμηλότερης διαβάθμισης (non investment rate), όπως αυτά των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών.

Υπενθυμίζεται πως η Τράπεζα της Ελλάδος είχε ζητήσει από την ΕΚΤ να αλλάξουν οι υφιστάμενοι κανόνες ώστε να μπορούν να γίνονται δεκτά ενέχυρα με πιστοληπτική διαβάθμιση χαμηλότερη από αυτή που επιβάλλουν τα υφιστάμενα κριτήρια.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν φαίνεται να συμμερίζεται στο θέμα αυτό τις ανησυχίες που ήδη εξέφρασε η Γερμανία, επειδή οι κίνδυνοι φαίνεται ότι είναι διαχειρίσιμοι. Όπως εξηγεί το διεθνές πρακτορείο, η ΕΚΤ επιθυμεί να αγοράσει 500 δισ. ευρώ ιδιωτικό χρέος, το οποίο στηρίζεται από εγγυήσεις περιουσιακών στοιχείων και καλυμμένων ομολογιών. Αυτό σημαίνει αύξηση της τάξης του 50% στο καθαρό ισοζύγιο της ΕΚΤ, στόχος που θα επιτευχθεί μέσω της αγοράς μακροπρόθεσμου δανεισμού και στοιχείων ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών. Εφόσον το παραπάνω σχέδιο υλοποιηθεί, οι ελληνικές και οι κυπριακές τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν τα ενέχυρά τους κατά περίπου 15 δισ. ευρώ (σ.σ. για την Ελλάδα το ποσό ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ).

Αν οι προθέσεις του Ντράγκι υλοποιηθούν, ανοίγει ο δρόμος για ομαλή υποκατάσταση μέρους των εγγυήσεων του Δημοσίου που χρησιμοποιούν σήμερα οι τράπεζες ως ενέχυρα στην ΕΚΤ και τα οποία παύουν να γίνονται δεκτά από την 1η Μαρτίου του 2015.

Επίσης, η ενδεχόμενη κατάργηση των αυστηρών μέχρι στιγμής κανόνων στην πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας θα καλύψει και το νομικό κενό που θα προκύψει στην περίπτωση όπου η Ελλάδα βγει από το μνημόνιο, αλλά δεν διαθέτει την ελάχιστη αποδεκτή (ΒΒΒ) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιστοληπτική διαβάθμιση.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Και σε αυτό το σημείο, η «Ματιά» της εβδομάδας έφτασε στο τέλος της.

Όπως και κάθε Δευτέρα έτσι και την επομένη θα είμαστε εδώ.

Ευχαριστούμε πολύ όσους διάβασαν το άρθρο μας με την ανασκόπηση των γεγονότων της προηγούμενης εβδομάδας.

Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax


efm_728x90