Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
20/07/2015
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα για άλλη μια φορά!

Μέσα Ιουλίου και πολλοί θα σχεδιάζουν, αν δεν έχουν κανονίσει ήδη, τις καλοκαιρινές τους αποδράσεις...

Άλλη μια εβδομάδα εμείς είμαστε εδώ, για να δούμε τι μας απασχόλησε και τι σχολιάσαμε περισσότερο την προηγούμενη εβδομάδα.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  1. Παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων
  2. Από την Δευτέρα 20 Ιουλίου σε ισχύ οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ
  3. Εγκρίθηκε από το Εurogroup η τριετής συμφωνία με τον ESM
  4. Κομισιόν: Ύφεση έως 4% φέτος - Κίνδυνος κατάρρευσης των τραπεζών και της χώρας
  5. Ειδικά κλιμάκια ελέγχου της αδήλωτης εργασίας συγκροτούνται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
  6. Αυτόματη διαδικασία απόδοσης ΦΠΑ στο Δημόσιο μέσω τραπεζών
  7. Φορολογικά μέτρα ύψους 3,17 δισ. ευρώ στο νομοσχέδιο
  8. Έμμεσο χαράτσι 2,39 δισ. για όλους τους Έλληνες - Aνατροπές στο καθεστώς ΦΠA
  9. Οι αλλαγές που έρχονται σε φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ
  10. Αυτό είναι το νέο κυβερνητικό σχήμα

 

1. Παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Την απόφαση να παραταθεί για ένα μήνα ακόμα, ο χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογούμενοι, προκειμένου να συμπληρώσουν και να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για το 2014, έλαβε το υπουργείο Οικονομικών. 

Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η προθεσμία για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων νομικών προσώπων που έληγε (μετά από παράταση) στις 20 Ιουλίου, παρατείνεται εκ νέου μέχρι τις 20 Αυγούστου.

Για τα φυσικά πρόσωπα η προθεσμία παρατείνεται από τις 27 Ιουλίου στις 26 Αυγούστου.

Δείτε το Ημερολόγιο Υποχρεώσεων

 

2. Από την Δευτέρα 20 Ιουλίου σε ισχύ οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ

Από τη Δευτέρα 20 Ιουλίου τίθενται σε ισχύ οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Παρά το γεγονός ότι ο νόμος ορίζει πως οι νέοι συντελεστές θα πρέπει να εφαρμοσθούν με την ψήφιση του νόμου, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να εφαρμοσθούν από τη Δευτέρα προκειμένου να προλάβουν οι επιχειρήσεις να προσαρμοστούν. Κατά τα άλλα, από την ερχόμενη εβδομάδα το απλό σπαγκέτι θα επιβαρύνεται με ΦΠΑ 13%, τα τορτελίνια, όμως, που έχουν γέμιση τυρί, θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23%.

Τα δημητριακά θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13%, όμως τα κορν-φλέικς, ο τρόπος δηλαδή βάσει του οποίου κυρίως καταναλώνουμε τα δημητριακά, θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23%. Ο σολομός θα έχει ΦΠΑ 13%, όχι όμως και το μοσχαρίσιο κρέας, ακόμη και αν πρόκειται για κιμάς, καθώς, τελευταία στιγμή, λίγο πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, το βασικό αυτό είδος διατροφής πέρασε στη ζώνη του 23%. Αυτές και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις περιμένουν τους καταναλωτές τις επόμενες ημέρες, όταν περάσουν στις λιανικές τιμές οι αυξήσεις του ΦΠΑ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. Εγκρίθηκε από το Εurogroup η τριετής συμφωνία με τον ESM

Τριετή στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) προς την Ελλάδα, ενέκρινε επί της αρχής το Eurogroup, που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Συγκεκριμένα, το Εurogroup στη δήλωσή του, καλοσωρίζει την υιοθέτηση από τη Βουλή των Ελλήνων όλων των δεσμεύσεων που ορίζει η δήλωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου. Σημειώνει, επίσης, ότι βάσει της αξιολόγησης των θεσμών, οι Eλληνικές Aρχές εφάρμοσαν το πρώτο πακέτο μέτρων «εγκαίρως και με ικανοποιητικό τρόπο» και επιβεβαιώνει ότι η δήλωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου συμπεριλαμβάνεται στον εφαρμοστικό νόμο που υιοθετήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων.

Ως εκ τούτου το Eurogroup επισημαίνει ότι αποφάσισε επί της αρχής να δώσει τριετή στήριξη στην Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), σημειώνοντας ωστόσο, ότι ακολουθούν οι σχετικές εθνικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. Κομισιόν: Ύφεση έως 4% φέτος - Κίνδυνος κατάρρευσης των τραπεζών και της χώρας

Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έχει επιδεινωθεί σημαντικά σε σχέση με τον Απρίλιο του 2014, υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της που συντάχθηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στις 10 Ιουλίου, μετά το αίτημα της Ελλάδας για νέο δάνειο.

Η εν λόγω ανάλυση έρχεται μία μέρα μετά τη δημοσίευση της αντίστοιχης έκθεσης του ΔΝΤ που προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση.

Όπως αναφέρει η έκθεση τη Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να ανέλθει σε 165% το 2020 και 150% το 2022, εάν η Ελλάδα λάβει ικανοποιητικά μέτρα για τη μείωσή του, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να φθάσει το 187% και το 176%, αντίστοιχα.

Το ΔΝΤ, στην δική του έκθεση εκτιμούσε ότι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ το 2022 θα ανέλθει σε 170%, απευθύνοντας έκκληση για πολύ μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους από ό, τι έχει προταθεί. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη σειρά της, προτείνει αναδιαμόρφωση (reprofiling) του χρέους και αποκλείει τη διαγραφή μέρους του.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. Ειδικά κλιμάκια ελέγχου της αδήλωτης εργασίας συγκροτούνται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Ειδικά κλιμάκια ελέγχου για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και της ανασφάλιστης εργασίας συγκροτούνται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Στρατούλη.

Τα συνεργεία ελέγχου συγκροτούνται από τρεις τουλάχιστον υπαλλήλους ώστε να διασφαλίζεται η αρτιότητα των ελέγχων και θα αποτελούνται από υπαλλήλους των περιφερειακών υποκαταστημάτων του Ιδρύματος.

Τα κλιμάκια θα μπορούν να αναπτύσσουν το ελεγκτικό τους έργο σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές της χώρας εκτός από την περιοχή στην οποία υπάγεται το υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στο οποίο υπηρετούν.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Αυτόματη διαδικασία απόδοσης ΦΠΑ στο Δημόσιο μέσω τραπεζών

Αυτόματη διαδικασία απόδοσης ΦΠΑ στο Δημόσιο μέσω τραπεζικού συστήματος για συναλλαγές πάνω από ορισμένα όρια καθιερώνει το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που θα ξεκινήσει να συζητείται σε λίγη ώρα στην Βουλή.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, το ποσό του ΦΠΑ που αναλογεί σε συναλλαγές αξίας άνω των 3.000 ευρώ μεταξύ επιχειρήσεων ή σε συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ μεταξύ επιχειρήσεων και πελατών λιανικής, οι οποίες διενεργούνται με οποιονδήποτε τρόπο και ιδίως μέσω χρήσης πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, ηλεκτρονικής τραπεζιτικής (e-banking), τραπεζικής κατάθεσης σε εξόφληση τιμολογίου ή τραπεζικής επιταγής, θα δεσμεύεται από την τράπεζα και θα αποδίδεται κατευθείαν στο Δημόσιο εντός 5 ημερών από τη διενέργεια της πληρωμής.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Φορολογικά μέτρα ύψους 3,17 δισ. ευρώ στο νομοσχέδιο

Αμεσα σε εφαρμογή, και συγκεκριμένα από την ψήφιση του νόμου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, θα τεθούν οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ που οδηγούν στην αύξηση των τιμών σε δεκάδες προϊόντα, αλλά και σε πλήθος υπηρεσιών. Το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου, σε δύο φάσεις. Αρχικά το ειδικό καθεστώς θα καταργηθεί στα περισσότερο ανεπτυγμένα νησιά και συγκεκριμένα από την 1η Οκτωβρίου, και εν συνεχεία για τα λιγότερα ανεπτυγμένα από την 1η Ιουνίου 2016. Για τα απομακρυσμένα νησιά θα διατηρηθεί το ειδικό καθεστώς.

Επίσης, το σχέδιο νόμου προβλέπει την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ και την αύξηση του φόρου πολυτελείας. Επίσης, προβλέπει και την αύξηση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 29% από 26% που είναι σήμερα, καθώς και της προκαταβολής φόρου στο 100% από 80% που είναι σήμερα για μεγάλες επιχειρήσεις και στο 75% για τις μικρές επιχειρήσεις.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. Έμμεσο χαράτσι 2,39 δισ. για όλους τους Έλληνες - Aνατροπές στο καθεστώς ΦΠA

Aνατροπές στο καθεστώς ΦΠA, που θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή και οδηγούν σε ανατιμήσεις στα περισσότερα είδη διατροφής, στην εστίαση, τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, τη διαμονή στα ξενοδοχεία, προβλέπει το πολυνομοσχέδιο με τα πρώτα μέτρα της συμφωνίας που κατατέθηκε χθες στη Bουλή.

Για πρώτη φορά επιβάλλεται ΦΠA 23% στα δίδακτρα των ιδιωτικών φροντιστηρίων, των κέντρων εκμάθησης ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ σταδιακά από την 1η Oκτωβρίου καταργείται το ειδικό καθεστώς των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠA στα νησιά του Aιγαίου. Aπό την 1η Oκτωβρίου το ειδικό καθεστώς θα καταργηθεί στα περισσότερο αναπτυγμένα νησιά και από την 1η Iουνίου του 2016 θα καταργηθεί για τα λιγότερα αναπτυγμένα, ενώ διατηρείται για τα απομακρυσμένα νησιά.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η αύξηση του ΦΠA στα ξενοδοχεία από 6,5% σε 13% θα γίνει άμεσα από τη δημοσίευση του νόμου στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως καθώς δεν αναφέρεται διαφορετική ημερομηνία εφαρμογής.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Οι αλλαγές που έρχονται σε φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ

Οι αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ, η αύξηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, καθώς και η αύξηση της προκαταβολής του φόρου των επιχειρήσεων ξεχωρίζουν από το φορολογικό πακέτο που θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει σήμερα Τρίτη προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση.

Ειδικότερα για τον ΦΠΑ θα προβλέπεται η θέσπιση τριών συντελεστών 6%, 13% και 23%. Στον υψηλό συντελεστής ΦΠΑ 23% θα υπάγονται όλα τα τυποποιημένα  τρόφιμα, οι μεταφορές ( ταξί, εισιτήρια λεωφορείων , πλοίων, κτλ) η εστίαση, οι επισκευαστικές υπηρεσίες, οι  ιατρικές υπηρεσίες, τα εισιτήρια  θεαμάτων. Ο μεσαίος συντελεστής 13% θα περιλαμβάνει τα φρέσκα τρόφιμα, την ενέργεια ( τιμολόγια ΔΕΗ, φυσικού αερίου),  το νερό (εκτός τέλη αποχέτευσης) και τη διαμονή σε ξενοδοχεία. Ο χαμηλός συντελεστής 6% θα περιλαμβάνει τα φάρμακα, τα βιβλία και τα  εισιτήρια θεάτρων.

Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η σταδιακή  κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου, με διατήρηση αρχικά μόνο στα απομακρυσμένα νησιά  έως το τέλος του 2016 όποτε και θα γίνει η πλήρης κατάργηση. Ωστόσο θα υπάρξει εισοδηματική ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων κατοίκων των νησιών.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

10. Αυτό είναι το νέο κυβερνητικό σχήμα

Δέκα αλλαγές έχουμε στην νέα κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχουν πλέον έξι στελέχη των ΑΝΕΛ.

Στην κυβέρνηση μπαίνουν οκτώ νέα πρόσωπα, εκ των οποίων δύο δεν είναι βουλευτές.

Ο μέχρι σήμερα υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης αναλαμβάνει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στη θέση του Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος αποχωρεί από την κυβέρνηση.

Ο μέχρι σήμερα υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης αναλαμβάνει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στη θέση του Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος αποχωρεί από την κυβέρνηση.

Στο υπουργείο Εργασίας, στο οποίο ενσωματώνεται και το χαρτοφυλάκιο των Κοινωνικών ασφαλίσεων, μετατίθεται ο έως σήμερα αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος.

Τη θέση του κ. Κατρούγκαλου καταλαμβάνει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, έως τώρα γενικός γραμματέας συντονισμού του κυβερνητικού έργου.

Ο βουλευτής Αττικής των ΑΝΕΛ Παύλος Χαϊκάλης αναλαμβάνει υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης αναλαμβάνει υφυπουργός Διοικητής Μεταρρύθμισης.

Στο υπουργείο Εξωτερικών, τις θέσεις των Ευκλείδη Τσακαλώτου (νυν υπουργού Οικονομικών) και Νίκου Χουντή (μεταβαίνει στην Ευρωβουλή) καταλαμβάνουν η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης αντίστοιχα.

Τη θέση της παραιτηθείσας αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, καταλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών Τρύφων Αλεξιάδης.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Εδώ έφτασε στο τέλος της, αλλη μια "ματιά"...

Ευχόμαστε σε όλους καλή δύναμη και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη εβδομάδα.

Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας το Power-Tax.gr


efm_728x90