Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
01/10/2014
Άρθρο: Με μια ματιά - Ο προηγούμενος μήνας

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα και καλό μήνα!

Είμαστε πάλι εδώ για να παρουσιάσουμε μέσα από την «Ματιά» του μήνα, τα νέα που μας απασχόλησαν περισσότερο τον μήνα που έκλεισε.

 

1η εβδομάδα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς

 2. Με απόφαση του Αρείου Πάγου διπλό μεροκάματο ή προσαύξηση αυτού κατά 75% για τις Κυριακές στον ιδιωτικό τομέα

 3. Ενιαίο ταμείο συντάξεων για όλους από το 2017, με ενιαίο κανονισμό ασφάλισης

 4. Χωρίς έκπτωση ή πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ λόγω των τεκμηρίων διαβίωσης

 5. ΕΝΦΙΑ: Πώς θα πληρώσετε λιγότερο φόρο ακινήτων – πώς θα γίνουν οι διορθώσεις στο Ε9

 6. Όλες οι φοροελαφρύνσεις που ζητά η κυβέρνηση

 7. Σχέδιο για νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών ως «ρήτρα» απασχόλησης

 8. Παρελθόν τα τεκμήρια διαβίωσης από το 2015

 9. Πέντε αλλαγές στο έντυπο για τη δήλωση του ΦΠΑ

 10. 12 χιλ. θέσεις εργασίας για ανέργους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις

 11. Από τις 2/9 στα ΚΕΠ η μεταβίβαση και έκδοση άδειας κυκλοφορίας IX και μοτοσικλετών

 

 

1.      Παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της παράτασης της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, το οποίο σύμφωνα με το υπ. Ανάπτυξης δεν συζητήθηκε στις συναντήσεις που είχε με την τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, και με δεδομένο ότι το θέμα θεωρείται «πρόωρο», καθώς η προστασία ισχύει μέχρι το τέλος του χρόνου, το θέμα δεν τέθηκε με το σκεπτικό ότι θα αποδυνάμωνε την κυβερνητική προσπάθεια στην υπόλοιπη διαπραγμάτευση. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα είναι ανοιχτό στην κυβερνητική ατζέντα, καθώς το υπ. Ανάπτυξης δέχεται εισηγήσεις για παράταση της προστασίας για συγκεκριμένες κατηγορίες ευπαθών ομάδων, τόσο από βουλευτές της Ν.Δ. όσο και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ την πρόθεση της κυβέρνησης να προστατεύσει την πρώτη κατοικία επανέλαβε χθες με δηλώσεις του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γερ. Γιακουμάτος.

Στις συναντήσεις με την τρόικα, η κυβέρνηση επέμεινε πάντως στη θέση της, η μείωση της τιμής του ακινήτου κατά την έναρξη του πλειστηριασμού να μην ξεπερνά τα 2/3 της αντικειμενικής αξίας. Αντίστοιχα η τρόικα επέμεινε με τη σειρά της σε μεγαλύτερη μείωση, δηλαδή στο 1/3 της αντικειμενικής, και το θέμα αναμένεται πλέον ότι θα απασχολήσει τη διαπραγμάτευση στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου. Στην ίδια συνάντηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί και το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, που βασίζεται στην εξωδικαστική συμφωνία και προβλέπει την ένταξη στη ρύθμιση και των οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες με διαγραφή προστίμων.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2.   Με απόφαση του Αρείου Πάγου διπλό μεροκάματο ή προσαύξηση αυτού κατά 75% για τις Κυριακές στον ιδιωτικό τομέα

Με τη βούλα του Αρείου Πάγου, οι εργαζόμενοι τις Κυριακές, στον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να απολαμβάνουν διπλό μεροκάματο ή προσαύξηση αυτού κατά 75% και ένα ρεπό τη βδομάδα. Μάλιστα, όπως είπε με απόφαση του το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αυτό πρέπει να ισχύει ανεξάρτητα αν η απασχόληση είναι νόμιμη ή παράνομη.

Ο Άρειος Πάγος, δικαίωσε οδηγό φορτηγού υποχρεώνοντας κατασκευαστική εταιρία να του καταβάλλει το ποσό των 5.487 ευρώ ως αμοιβή για την απασχόληση του κατά τις Κυριακές για την οποία δεν είχε πληρωθεί επί δυο χρόνια.

Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι ο συγκεκριμένος εργαζόμενος δικαιούται ένα πρόσθετο ημερομίσθιο για κάθε Κυριακή, από τις 57 που εργάστηκε, χωρίς να λάβει ρεπό άλλη ημέρα της εβδομάδας.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3.      Ενιαίο ταμείο συντάξεων για όλους από το 2017, με ενιαίο κανονισμό ασφάλισης

Τη λειτουργία από το 2017 ενός ενιαίου ταμείου συντάξεων για όλους, με ενιαίο κανονισμό ασφάλισης και παροχών προωθεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα. Πρόκειται για το Ενιαίο Εθνικό Ασφαλιστικό Ταμείο (ΕΕΑΤ) για τους συνολικά 11,5 εκατομμύρια άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το μέτρο που προβλέπεται ως εναλλακτικό σενάριο και στο προσχέδιο της μελέτης του ΚΕΠΕ για την διοικητική ενοποίηση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης έχει ήδη συζητηθεί με την τρόικα, η οποία το υποστηρίζει.

Το νέο Ταμείο θα διέπεται από την εφαρμογή ενιαίων κανόνων σε ό,τι αφορά τις γενικές παροχές και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4.      Χωρίς έκπτωση ή πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ λόγω των τεκμηρίων διαβίωσης

Χωρίς έκπτωση ή πλήρη απαλλαγή από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα μείνουν τελικά εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικά αδύναμοι φορολογούμενοι λόγω... των τεκμηρίων διαβίωσης.

Την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να καταθέσει αύριο στην Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση με τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ μεταξύ των οποίων θα προβλέπεται έκπτωση και για τα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα υπό προϋποθέσεις, μια ακόμη «παγίδα» στον νόμο «ψαλιδίζει» σημαντικά τον αριθμό των φορολογουμένων που δικαιούνται έκπτωση 50% ή πλήρη απαλλαγή από τον φόρο.

Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα δεν θα γλιτώσουν τελικά από την πληρωμή ολόκληρου του φόρου. Με την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης το ύψος του συνολικού ετησίου φορολογητέου οικογενειακού εισοδήματός τους έχει διαμορφωθεί σε επίπεδα υψηλότερα των εισοδηματικών ορίων που έχουν τεθεί για τη χορήγηση των απαλλαγών, με αποτέλεσμα να χάσουν την απαλλαγή ή την έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ.

Διαπιστωμένη αδυναμία 
Ο νόμος για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπει ότι σε περιπτώσεις διαπιστωμένης οικονομικής αδυναμίας πληρωμής του νέου φόρου θα χορηγείται έκπτωση 50% επί του συνολικού φόρου που βεβαιώθηκε για τον φορολογούμενο, τη σύζυγο που συνυποβάλλει δήλωση και τα εξαρτώμενα μέλη, εφόσον πληρούνται ταυτόχρονα οι εξής προϋποθέσεις:

1. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων να μην υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα. Μάλιστα στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν τώρα να προσθέσουν και κριτήριο συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας.

2. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του έτους 2013 να μην έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος. Αυτό σημαίνει ότι για να απαλλαγεί από το 50% του ΕΝΦΙΑ μια οικογένεια με ένα παιδί, το συνολικό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 11.000 ευρώ, ενώ για να γλιτώσει από το 50% του ΕΝΦΙΑ μια τετραμελής οικογένεια το συνολικό ετήσιο φορολογητέο εισόδημά της δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 12.000 ευρώ. Όμως, ως «συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα» θα λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ του δηλωθέντος εισοδήματος και του εισοδήματος που προσδιορίζεται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5.      ΕΝΦΙΑ: Πώς θα πληρώσετε λιγότερο φόρο ακινήτων – πώς θα γίνουν οι διορθώσεις στο Ε9

Χαμένοι... στα λάθη των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.

Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να καταθέσει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή μια νέα νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα «σβήνονται» τα λάθη και οι αδικίες που εντοπίστηκαν στα εκκαθαριστικά του νέου φόρου ακινήτων αλλά και οι υπέρογκοι φόροι που επιβλήθηκαν σε περίπου 600.000 φορολογουμένους που κατέχουν οικόπεδα σε 4.000 οικισμούς που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος.

Με τις αλλαγές που αποφάσισε η κυβέρνηση αναμένεται να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ περισσότεροι οικονομικά αδύναμοι πολίτες, στους οποίους περιλαμβάνονται και πάρα πολλοί τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και ανάπηροι με πολύ χαμηλά εισοδήματα. Οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις από τον ΕΝΦΙΑ θα χορηγούνται με διαδικασίες-εξπρές και χωρίς την προϋπόθεση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Ουσιαστικά, τα μόνα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη για τη χορήγηση των απαλλαγών θα είναι το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος, το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα συγκεκριμένα εισοδηματικά όρια που έχουν τεθεί, καθώς και το άθροισμα των τετραγωνικών μέτρων των κτισμάτων, το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνά το προβλεπόμενο όριο των 150 τ.μ. Τα δεδομένα αυτά υπάρχουν ήδη καταγεγραμμένα στο μηχανογραφικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών, οπότε στις περισσότερες περιπτώσεις δικαιούχων ο υπολογισμός των απαλλαγών θα γίνεται αυτόματα από το σύστημά του χωρίς να απαιτείται η υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών από τους δικαιούχους.

Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε έξι μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ αμέσως μετά θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή του Ε9 για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων, ώστε όσες περιπτώσεις υπέρογκων χρεώσεων οφείλονται σε λάθη και παραλείψεις των ίδιων των φορολογουμένων κατά τη συμπλήρωση του Ε9 να καταστεί δυνατό να διορθωθούν.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6.      Όλες οι φοροελαφρύνσεις που ζητά η κυβέρνηση

Τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο Οικονομικών γράφουν και ξαναγράφουν τα αιτήματα που θα ζητήσουν να γίνουν δεκτά από τους εκπροσώπους των δανειστών αλλά και τις κόκκινες γραμμές για τις οποίες δεν μπορεί να κάνει πίσω η Ελλάδα. Με όπλο τα καλά στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα, η κυβέρνηση ξεκινά έναν τριήμερο μαραθώνιο διαπραγματεύσεων με πρωταρχικό στόχο να πετύχει τα εξής:

· Τη μείωση της έκτακτης εισφοράς κατά 50% για όλους τους φορολογουμένους και όχι για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού (π.χ. συνταξιούχοι). Εξετάζονται δύο εναλλακτικά σενάρια: είτε η διατήρηση του αφορολογήτου στις 12.000 ευρώ και η μείωση των συντελεστών της εισφοράς κατά 50%, για ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, ώστε οι ποσοστιαίες επιβαρύνσεις να περιοριστούν από 1%-4% σε 0,5%-2%, είτε η αύξηση αφορολογήτου από τις 12.000 στις 18.000 ευρώ, η μείωση της εισφοράς κατά 50% για εισοδήματα από 18.000 έως 25.000 ευρώ και η διατήρησή της στα σημερινά επίπεδα για εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ. Οι όποιες αλλαγές επέλθουν στις διατάξεις για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα τεθούν σε ισχύ για τα εισοδήματα του 2015 που θα φορολογηθούν το 2016.

· Θα ζητήσει την άμεση μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 20% καθώς η νέα περίοδος διάθεσής του ξεκινά εντός του Οκτωβρίου. Αποτέλεσμα μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι η τελική τιμή πώλησης του καυσίμου (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ που θα μειωθεί λόγω της περικοπής του ΕΦΚ) να αποκλιμακωθεί περίπου κατά 8,5 έως 12 λεπτά το λίτρο.

· Την αύξηση του αριθμού των δόσεων για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορίες και Ταμεία σε τουλάχιστον 48. Προωθούνται σενάρια ρυθμίσεων που θα δίδουν τη δυνατότητα υπό προϋποθέσεις για εξόφληση οφειλών, που δημιουργήθηκαν από την 1η-1-2013 και μετά σε 48 έως και 80 μηνιαίες δόσεις, ενώ σήμερα για την τμηματική αποπληρωμή των οφειλών αυτών προβλέπονται μόλις 12 μηνιαίες δόσεις ή, σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις, 24 δόσεις.

· Μία έκπτωση 20% στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Μέχρι στιγμής το σκεπτικό που έχουν αναλύσει οι εταίροι μας κατά τη διάρκεια των επαφών τους με κυβερνητικά στελέχη είναι ότι για να προχωρήσει το σχέδιο για φοροελαφρύνσεις θα πρέπει να ληφθούν ισοδύναμα μέτρα, προκειμένου να μην προκύψουν αστοχίες στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7.      Σχέδιο για νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών ως «ρήτρα» απασχόλησης

Νέα μείωση στις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές για όσες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν νέο προσωπικό διατηρώντας, ταυτόχρονα, τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας, προωθεί το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Το μέτρο, το οποίο έχει συζητηθεί σε «κλειστές» συναντήσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της ηγεσίας του υπουργείου -υπό τη μορφή μιας «ρήτρας» για την απασχόληση- και «ανταλλάγματος» για τις «ελαφρύνσεις» - εντάσσεται στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης πολιτικής για την αντιμετώπιση της ανεργίας που «κλειδώνει» την ερχόμενη Δευτέρα, στην πρώτη συνεδρίαση του κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης υπό τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά με πλήρη σύνθεση. Θα συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος Ευάγγ. Βενιζέλος και οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Παιδείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Αιγαίου.

• «Ο νέος κύκλος οικονομικής ανάπτυξης στον οποίο μπαίνει η ελληνική οικονομία θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα δυνατό και μετρήσιμο μέρισμα απασχόλησης. Κανείς δεν θέλει μια άνευρη και αφυδατωμένη ευημερία των αριθμών, μια άνεργη ανάπτυξη... Πρώτα απ' όλα είναι η απασχόληση και η εργασία. Και αυτή ακριβώς η προτεραιότητα θα επιβεβαιωθεί την ερχόμενη Δευτέρα από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης με συγκεκριμένα μέτρα και παρεμβάσεις», δηλώνει στην «Η» ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης επιβεβαιώνοντας ότι τη διαπίστωση αυτή, για τη στήριξη της απασχόλησης, έκαναν όλοι οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ και ΓΣΕΕ) που συμμετείχαν σε σύσκεψη του υπουργείου για την προετοιμασία της πρώτης συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης. Την αναγκαιότητα να υπάρξει στρατηγικός σχεδιασμός και συντονισμός των δράσεων και των διαθέσιμων πόρων για την αντιμετώπιση της ιδιαίτερα υψηλής, ύστερα από την πολύχρονη κρίση, ανεργίας και της διασύνδεσης της αναπτυξιακής διαδικασίας με την απασχόληση, έχει διατυπώσει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλος με την πρωτοβουλία του οποίου συγκροτήθηκε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου υποστηρίζει πως «η διάσταση της απασχόλησης θα πρέπει να περιλαμβάνεται σε κάθε απόφαση που λαμβάνεται στο εξής».

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8.      Παρελθόν τα τεκμήρια διαβίωσης από το 2015

Τέλος στα τεκμήρια διαβίωσης θέλει να βάλει η κυβέρνηση το 2015 ύστερα από 36 χρόνια. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κατάργηση των τεκμηρίων, καθώς η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων γνωρίζει την περιουσία κάθε φορολογούμενου, ενώ έχει την ικανότητα βάσει των ετήσιων δαπανών του να συμπεράνει το πραγματικό ελάχιστο εισόδημα για κάθε φορολογούμενο.

Κατά το δημοσίευμα, «η λεγόμενη αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας έχει γίνει πλέον εύκολη υπόθεση για τους ελεγκτές, καθώς όλα τα δεδομένα είναι πλέον ηλεκτρονικά, άρα εύκολα στην επεξεργασία και στη διασταύρωση». Παράλληλα, πλήθος εταιρειών έχουν την υποχρέωση από το 2013 να στέλνουν λεπτομερή ονομαστικά στοιχεία για τους πελάτες τους με πλήρη καταγραφή των δαπανών τους, ως ένα ακόμα μέσο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Πρόκειται για επενδυτικές και ασφαλιστικές εταιρείες, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, κέντρα πλαστικής χειρουργικής, πανεπιστήμια, κολέγια, σχολές, σχολεία, εταιρίες τηλεφωνίας, ηλεκτρισμού και ύδρευσης.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9.      Πέντε αλλαγές στο έντυπο για τη δήλωση του ΦΠΑ

Αλλάζει το έντυπο της εφορίας για τη δήλωση του Φόρου Προστιθέμενης αξίας, με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου.

Το έντυπο – που αντικαθιστά αυτό που ίσχυε από το 2011- που θα χρησιμοποιείται από 1ης Ιανουαρίου 2015 είναι, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία, πιο εύχρηστο και λειτουργικό, συμβάλλοντας κατ' αυτόν τον τρόπο στη γενικότερη προσπάθεια μείωσης του διοικητικού κόστους τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και τη Φορολογική Διοίκηση.

Οι βασικότερες αλλαγές του νέου εντύπου είναι:

 1. Δεν θα αναγράφονται οι εισροές (δαπάνες και αγορές) ανά συντελεστή ΦΠΑ σε 12 κωδικούς, όπως απαιτούσε το παλαιό έντυπο, αλλά θα χρησιμοποιούνται μόνο 2 κωδικοί (αξία και αναλογών ΦΠΑ).
 2. Οι ειδικοί λογαριασμοί (κωδικοί πληροφοριακού χαρακτήρα) ενσωματώνονται αντίστοιχα στις εκροές και εισροές σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές με στόχο την ορθότερη δήλωση των συναλλαγών των επιχειρήσεων για σκοπούς ΦΠΑ και την απαραίτητη διασταύρωση αυτών από τη Φορολογική Διοίκηση.
 3. Ενσωματώνεται η αίτηση επιστροφής με την απλή συμπλήρωση ενός κωδικού για το ποσό και αντίστοιχων κωδικών για το λόγο της επιστροφής και δεν θα απαιτείται πλέον κατάθεση ξεχωριστής αίτησης επιστροφής.
 4. Ενσωματώνεται η αίτηση συμψηφισμού του προς επιστροφή ποσού με μελλοντικές οφειλές.
 5. Δίνεται η δυνατότητα να αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού για την κατάθεση σε αυτόν του προς επιστροφή ποσού.

Το ίδιο έντυπο θα χρησιμοποιείται από τις επιχειρήσεις για το διακανονισμό παγίων και για τον προσδιορισμό της αναλογίας έκπτωσης (pro-rata) χωρίς να απαιτείται η συμπλήρωση περίπλοκων πινάκων για τον προσδιορισμό των παραπάνω.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

Πολ.1198/25.8.2014, Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης ΦΠΑ

Κατεβάστε το νέο έντυπο Φ2

 

10.  12 χιλ. θέσεις εργασίας για ανέργους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις

Aπό 29 Αυγούστου, μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους οι άνεργοι νέοι, 18 έως 24 ετών, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα "Επιταγή εισόδου για νέους από 18 έως 24 ΕΤΩΝ σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας".

Πρόκειται για την πρώτη δράση που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης «Εγγύηση για τη Νεολαία», το οποίο είχαν εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Οι ωφελούμενοι άνεργοι ανέρχονται σε 12.000 από τους οποίους 3.000 θα είναι απόφοιτοι πανεπιστημίων και ανώτερων τεχνολογικών ιδρυμάτων και 9.000 θα είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η ομάδα στόχος που θέλει να καλύψει το πρόγραμμα κατά προτεραιότητα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Εργασίας Γιάννης Πλακιωτάκης, αρμόδιος για τη διαχείριση κοινοτικών πόρων, είναι οι νέοι με χαμηλά προσόντα και χαμηλό εισόδημα, οι οποίοι δεν συμμετείχαν ως τώρα σε αντίστοιχες δράσεις και προγράμματα.

Η δράση, προϋπολογισμού 43.200.000 ευρώ, χρηματοδοτείται μέσα από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (ΠΑΝ - «Youth Employment Initiative») και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ)

Το πρόγραμμα προσφέρει μέσω voucher θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις, ενώ το εκπαιδευτικό επίδομα που θα λαμβάνουν οι ωφελούμενοι ανέρχεται σε 2.410 ευρώ για τους αποφοίτους ΑΕΙ/ΤΕΙ και 2.240 για τους αποφοίτους υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Για τους αποφοίτους ΑΕΙ και ΤΕΙ, προβλέπονται 80 ώρες θεωρητική κατάρτιση και 420 ώρες πρακτική άσκηση, ενώ για τους αποφοίτους δευτεροβάθμιας 120 ώρες και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θεωρητική κατάρτιση και 380 ώρες πρακτική άσκηση.

Προϋποθέσεις συμμετοχής για τους ανέργους νέους:

- Να πιστοποιούν το επίπεδο εκπαίδευσης με την προσκόμιση - κατά περίπτωση - τίτλου σπουδών, απολυτηρίου Γυμνασίου/Λυκείου/ΙΕΚ ή άλλου ισοδύναμου τίτλου σπουδών

- Να έχουν γεννηθεί από 1.1.1990 μέχρι και 31.12.1996.

- Να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ

- Να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο/φόρμα εξατομικευμένης παρέμβασης και να έχουν συμφωνήσει σε Ατομικό Σχέδιο Δράσης στο διάστημα του τελευταίου τετραμήνου πριν από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής στο πλαίσιο της παρούσας (δηλαδή από 30/5/2014 έως 30/9/2014). Δικαίωμα συμμετοχής έχουν επίσης και όσοι έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο/φόρμα εξατομικευμένης παρέμβασης και έχουν συμφωνήσει σε Ατομικό Σχέδιο Δράσης προγενέστερα (δηλαδή πριν από την 30/5/2014), με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν συμμετάσχει σε αυτό το διάστημα σε καμία ενεργητική πολιτική απασχόλησης . Επισημαίνουμε ότι σε αυτή την περίπτωση οι υποψήφιοι με την υποβολή της αίτησής τους στο πλαίσιο της παρούσας επικαιροποιούν το Ατομικό Σχέδιο Δράσης τους.

- Να μην έχουν τη μαθητική, σπουδαστική ή φοιτητική ιδιότητα.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

11.  Από τις 2/9 στα ΚΕΠ η μεταβίβαση και έκδοση άδειας κυκλοφορίας IX και μοτοσικλετών

Πιο γρήγορα και πιο απλά θα πραγματοποιείται από τις 2 Σεπτεμβρίου η μεταβίβαση και έκδοση άδειας κυκλοφορίας επιβατικού αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας Ιδιωτικής Χρήσης, καθώς η διαδικασία αυτή, αρμοδιότητας του υπουργείου Υποδομών, θα πραγματοποιείται πλέον και μέσω των ΚΕΠ.

Με τον τρόπο αυτόν θα αποσυμφορηθούν οι βεβαρημένες με παράλληλα καθήκοντα αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι πολίτες που μέχρι σήμερα εξυπηρετούντο από 60 σημεία σε όλη την Ελλάδα για τη μεταβίβαση και έκδοση της άδειας κυκλοφορίας τους, από τις 2 Σεπτεμβρίου θα εξυπηρετούνται από 1.060 σημεία, όσα και τα ΚΕΠ σε ολόκληρη τη χώρα.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει τους τελευταίους 14 μήνες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την αναβάθμιση των ΚΕΠ, έτσι ώστε να γίνουν ο κεντρικός πυλώνας της εξυπηρέτησης των πολιτών, υπεγράφη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με το συναρμόδιο υπουργείο.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «τα ΚΕΠ, στην καινούργια εποχή που έχουν περάσει, παρέχουν διαρκώς νέες υπηρεσίες υψηλής ζήτησης για τους πολίτες. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι η περαιτέρω ενίσχυση ενός επιτυχημένου θεσμού. Η επιτυχία αυτή συνδέεται άρρηκτα με την υψηλή παροχή υπηρεσιών από τους εργαζόμενους στα ΚΕΠ, τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω, για την αφοσίωσή τους στη δουλειά την οποία επιτελούν. Επιπλέον, για το αίσθημα εξυπηρέτησης του πολίτη το οποίο τους διακρίνει, κάτι που πρέπει να αποτελεί παράδειγμα για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες».

Σημειώνεται ότι τη συγκεκριμένη υπηρεσία (μεταβίβαση και έκδοση άδειας κυκλοφορίας επιβατικού αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας Ιδιωτικής Χρήσης), αιτούνται ετησίως πάνω από 60.000 πολίτες. Επίσης, τα ΚΕΠ ήδη εξυπηρετούν τους πολίτες στη διαδικασία ανανέωσης της άδειας οδήγησης. Μόνο τον τελευταίο χρόνο εξυπηρετήθηκαν πάνω από 22.000 πολίτες.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2η εβδομάδα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Διορθώσεις του Ε9 - από τις 22 Σεπτεμβρίου θα εκτυπώνουν τα εκκαθαριστικά τους οι φορολογούμενοι
 2. Από 1/3/2015 η μηνιαία καταβολή των εισφορών του ΟΑΕΕ
 3. Ανακοίνωση ΟΑΕΕ: Εκτύπωση βεβαιώσεων και μέσω των ΚΕΠ
 4. Από 1 έως 21 Οκτωβρίου η υποβολή του Ε4 (καταστάσεις προσωπικού επιχειρήσεων)
 5. Μείωση των ιδιοκτητών που δικαιούνται έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ
 6. Μείωση 20% για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα προβλέπει η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ
 7. Σε 100 δόσεις η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς εφορία και Ταμεία για χρέη έως 15.000 ευρώ
 8. Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε 13 δήμους - Ποια είναι τα κριτήρια για τους δικαιούχους
 9. Έλεγχος συστήματος εισροών – εκροών: Σε «μαύρη λίστα» τα ύποπτα πρατήρια καυσίμων
 10. Αναβάθμιση της Ελλάδας από την Standard and Poors
 11. Βόμβα: Καταργούν 13ο και 14ο μισθό με επιχειρησιακές συμβάσεις!
 12. Ηλεκτρονική ταυτότητα για όλα τα κτίρια της χώρας από το 2015
 13. Με απόφαση του ΣτΕ μπαίνει «λουκέτο» στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές
 14. Η ρύθμιση των επιχειρηματικών δανείων σχεδιάζεται με μετοχοποίηση και «κούρεμα»

 

 

1. Διορθώσεις του Ε9 - από τις 22 Σεπτεμβρίου θα εκτυπώνουν τα εκκαθαριστικά τους οι φορολογούμενοι

Μετά την ψήφιση του νόμου, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προβούν στις απαραίτητες εσωτερικές διαδικασίες, προκειμένου το νέο νομοθετικό πλαίσιο να ενσωματωθεί σταδιακά και το ταχύτερο δυνατόν στα ηλεκτρονικά συστήματα του Υπουργείου.

Ειδικότερα, η υλοποίηση της εφαρμογής του νέου νόμου θα γίνει ως εξής:

- Από Δευτέρα 15/9 και σταδιακά (εντός δύο ημερών) οι φορολογούμενοι θα μπορούν να πληροφορηθούν μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης στο Taxisnet και στην ηλεκτρονική σελίδα του Περιουσιολογίου το νέο αριθμό των δόσεων το ποσό της κάθε δόσης, βάσει της αρχικής εκκαθάρισης και την ημερομηνία καταβολής αυτών. Τονίζεται, για να μην υπάρξει σύγχυση, ότι η αναπροσαρμογή των δόσεων θα γίνει για όλους τους φορολογούμενους, ανεξάρτητα αν, με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου, θα διενεργηθεί στη συνέχεια νέα εκκαθάριση του φόρου σε μερίδα εξ αυτών. Δηλαδή, από 15/9 και μέχρι τη νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, οι φορολογούμενοι δεν θα δουν στο εκκαθαριστικό τους διαφορετικό ποσό οφειλόμενου φόρου από αυτό που είχε αρχικά εκκαθαρισθεί.

- Από Δευτέρα 22/9 και σταδιακά (εντός τριών ημερών) οι φορολογούμενοι, για τους οποίους θα γίνει νέα εκκαθάριση του φόρου, θα μπορούν να εκτυπώνουν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Εναλλακτικά στην περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος δεν είναι πιστοποιημένος χρήστης του Taxisnet, θα μπορεί να ενημερώνεται για την οφειλή του (ταυτότητα οφειλής) από το τμήμα Εσόδων οποιασδήποτε Δ.Ο.Υ.

Διευκρινίζεται ότι, κατ' αρχήν, νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει στις περιπτώσεις, στις οποίες, μεταξύ των ακινήτων, περιλαμβάνονται και οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες δεν ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αξίας ακινήτων. Στις περιπτώσεις αυτές, για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, θα ληφθούν υπόψη οι τιμές των οικοπέδων, με βάση τις οποίες υπολογίσθηκε ο ΦΑΠ φυσικών προσώπων έτους 2013, εφόσον αυτές είναι ευνοϊκότερες για τους φορολογούμενους. Επίσης, κατά τη νέα εκκαθάριση θα εξαιρεθούν από το φόρο τα ακίνητα που βρίσκονται στη νήσο Κεφαλληνία. Επιπλέον, στις περιπτώσεις ακινήτων, τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης, κατά τη νέα εκκαθάριση το υπόλοιπο του οικοπέδου τους θα απαλλαγεί από τον κύριο φόρο. Τέλος ο συντελεστής του συμπληρωματικού φόρου για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των ΝΠΔΔ, που δεν εντάσσονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, θα μειωθεί από 5% σε 2,5%.

- Από τις αρχές Οκτωβρίου, οι φορολογούμενοι, οι οποίοι επιθυμούν να τροποποιήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση, θα δύνανται να υποβάλουν ηλεκτρονικά, εμπρόθεσμα μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου, δήλωση Ε9, με την οποία θα διορθώσουν, διαγράψουν ή συμπληρώσουν στοιχεία των ακινήτων τους, ώστε η εικόνα τους να απεικονίζεται πλέον ορθά. Εφόσον από την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης προκύπτει επιστροφή φόρου άνω των 300?, ο φορολογούμενος θα υποχρεούται να προσκομίσει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν το λόγο της υποβολής της δήλωσης αυτής. Στην περίπτωση που, μετά την υποβολή της πρώτης τροποποιητικής δήλωσης, υποβληθεί και νέα τροποποιητική δήλωση, μέχρι 30/11, θα διενεργείται σε κάθε περίπτωση νέα εκκαθάριση του φόρου μετά από έλεγχο των σχετικών δικαιολογητικών αυτής, εφόσον προκύπτει μείωση του φόρου.

Δείτε περισσότερα εδώ

 

2. Από 1/3/2015 η μηνιαία καταβολή των εισφορών του ΟΑΕΕ

Μία απόφαση η οποία αναμένεται να διευκολύνει χιλιάδες ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ υπέγραψε σήμερα ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Αντώνης Μπέζας.

Για πρώτη φορά η καταβολή των εισφορών του ΟΑΕΕ αλλάζει από διμηνιαία και γίνεται μηνιαία. Και αυτό για δύο λόγους. Αφενός αρκετοί ασφαλισμένοι λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας αδυνατούν να ανταποκριθούν στη διμηνιαία καταβολή των εισφορών και αφετέρου για την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση του τρόπου είσπραξής τους.

Η εφαρμογή της μηνιαίας καταβολής θα ξεκινήσει από 1.3.2015 επειδή στο διάστημα αυτό η Η.ΔΙ.Κ.Α. ΑΕ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) θα ολοκληρώσει την τροποποίηση του υφιστάμενου πληροφοριακού συστήματος του Ο.Α.Ε.Ε., ώστε να υποστηρίζει την μηνιαία είσπραξη των εισφορών.

Δείτε περισσότερα εδώ

 

3. Ανακοίνωση ΟΑΕΕ: Εκτύπωση βεβαιώσεων και μέσω των ΚΕΠ

Στο πλαίσιο της συνεχούς βελτιστοποίησης των παρεχόμενων υπηρεσιών του Οργανισμού προς τους πολίτες, υλοποιήθηκε η δυνατότητα εκτύπωσης βεβαιώσεων ΟΑΕΕ και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) σύμφωνα με την ΚΥΑ  ΔΟΛΚΕΠ/Φ.15/43/οικ.21149, αριθμ. φ. 2363/3-9-2014.

Οι ασφαλισμένοι / συνταξιούχοι θα μπορούν πλέον, εκτός από τη χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, μέσω του ιστότοπου του Οργανισμού, να εξυπηρετούνται, ανά την επικράτεια από τα ΚΕΠ.

Οι χορηγούμενες βεβαιώσεις αφορούν σε:

α) Βεβαίωση αποδοχών συνταξιούχου

β) Βεβαίωση Εισφορών

γ) Τρίμηνο ενημερωτικό σημείωμα σύνταξης

Ο Οργανισμός βρίσκεται σε μία συνεχή, εξελικτική διαδικασία σχεδιασμού και προγραμματισμού αντίστοιχων δράσεων, που αποσκοπούν στην επίσπευση των διοικητικών διαδικασιών και δομούν μία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του Φορέα και του ασφαλιστικού του κοινού.

Δείτε περισσότερα εδώ

 

4. Από 1 έως 21 Οκτωβρίου η υποβολή του Ε4 (καταστάσεις προσωπικού επιχειρήσεων)

Την καθιέρωση ειδικού ερωτηματολογίου με το οποίο θα αποτυπώνονται οι ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων σε ειδικότητες και δεξιότητες εργαζομένων, προβλέπει, μεταξύ των άλλων, απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Οι επιχειρήσεις θα υποβάλουν συμπληρωμένο το ερωτηματολόγιο, ταυτόχρονα με την υποβολή των καταστάσεων προσωπικού που γίνεται κάθε χρόνο.

Η συμπλήρωση του «Εντύπου Έρευνας Ανίχνευσης Αναγκών των Επιχειρήσεων σε Ειδικότητες και Δεξιότητες», θα είναι κατ' αρχή προαιρετική. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια ανίχνευσης των αναγκών του ιδιωτικού τομέα που θα συνδράμει σημαντικά στην ανάπτυξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης, στη στόχευση της κατάρτισης και στην ανάπτυξη του θεσμού της μαθητείας. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η δημιουργία στο μέλλον, ενός μόνιμου μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας.

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι, με την εφαρμογή του μέτρου, θα δημιουργηθεί ένα πολύτιμο εργαλείο για τον αποτελεσματικό σχεδιασμό των δράσεων και των προγραμμάτων για την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας. Οι δράσεις αυτές θα είναι στο εξής στοχευμένες και θα απαντούν στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς αλλά και των ίδιων των ανέργων.

Με την ίδια υπουργική απόφαση εισάγεται η πλήρης παρακολούθηση και ο έλεγχος της υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων μαθητείας, πρακτικής άσκησης, κατάρτισης και κοινωφελούς εργασίας, μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη».

Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο Εργασίας θα έχει πραγματική εικόνα για τον αντίκτυπο των προγραμμάτων στην εργασιακή πορεία των ωφελούμενων και δεν θα βασίζεται μόνο στο ρυθμό της απορροφητικότητας, ο οποίος αποτελούσε έως τώρα τον μοναδικό δείκτη για την αποτελεσματικότητα των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και κατάρτισης.

Ορίζεται, τέλος, ότι η ηλεκτρονική υποβολή των ετήσιων καταστάσεων προσωπικού των επιχειρήσεων, δηλαδή το έντυπο Ε4, θα γίνεται το χρονικό διάστημα από 1 έως 21 Οκτωβρίου κάθε έτους.

Δείτε περισσότερα εδώ

 

5. Μείωση των ιδιοκτητών που δικαιούνται έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ

«Ψαλιδίζεται» ο αριθμός των οικονομικά αδυνάμων που δικαιούνται την έκπτωση 50% στο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), καθώς με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή προστίθεται περιουσιακό κριτήριο. Ειδικότερα, για να έχουν την έκπτωση θα πρέπει η συνολική αξία της περιουσίας τους να μην υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ για τον άγαμο, 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα ή δύο παιδιά και μάλιστα με αντικειμενικές αξίες που δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα. Μέχρι πρότινος οι δικαιούχοι της έκπτωσης 50% θα έπρεπε να δηλώνουν εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και το ακίνητο να μην υπερβαίνει τα 150 τ.μ. Επίσης, θα λαμβάνεται υπόψη το τεκμαρτό εισόδημα και όχι το πραγματικό, όπως ορίζεται ξεκάθαρα στην τροπολογία.

Σημειώνεται ότι το περιουσιακό κριτήριο δεν εφαρμόζεται για τους τρίτεκνους, πολύτεκνους και ανάπηρους, που δικαιούνται πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Στην τροπολογία προβλέπεται έκπτωση 20% από τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων και τον συμπληρωματικό φόρο για τα ακίνητα που ήταν κενά και χωρίς ρεύμα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013. Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, η έκπτωση του 20% δεν θα ισχύσει το επόμενο έτος. Τέλος, με την τροπολογία διορθώνονται τα λάθη του προηγούμενου νόμου που είχε ψηφίσει η Βουλή και αφορούσαν τις υπερβολικές αξίες σε 4.000 οικισμούς εκτός αντικειμενικού συστήματος.

Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ είναι:

• Για το 2014, η τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου του έτους 2015, ενώ η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2014.

• Μόνο τα ακίνητα που παρέμειναν κενά και δεν είχαν ρεύμα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013 θα έχουν την έκπτωση 20% από τον φόρο ακινήτων και τον συμπληρωματικό φόρο. Με τη διαδικασία αυτή αδικούνται όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν κενό το διαμέρισμά τους το 2014, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν ολόκληρο τον φόρο. Επίσης, στη ρύθμιση αναφέρεται ότι, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, καθορίζεται η διαδικασία χορήγησης της μείωσης και οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την εφαρμογή της προτεινόμενης διάταξης. Αυτό πιθανόν να σημαίνει ότι θα πληρωθεί κανονικά ο φόρος και αργότερα θα επιστραφεί το επιπλέον ποσό στους υπόχρεους. Οπως τονίζεται στη διάταξη, προκειμένου να ελαφρυνθούν φυσικά πρόσωπα που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος και έχουν δικαιώματα επί κύριων χώρων κατοικιών, μονοκατοικιών, διαμερισμάτων και επαγγελματικών στεγών, τα οποία παρέμειναν καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους (2013) κενά και ουδόλως κατά το έτος αυτό ηλεκτροδοτήθηκαν, ο προκύπτων φόρος (κύριος και συμπληρωματικός) μειώνεται κατά 20%. Η διάταξη αυτή αφορά αποκλειστικά τα ανωτέρω κτίσματα τα οποία έχουν αποπερατωθεί και ηλεκτροδοτηθεί, πλην, όμως, καθ’ όλο το έτος 2013, παρέμειναν κενά και δεν ηλεκτροδοτήθηκαν. Για τα ακίνητα της κατηγορίας αυτής δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο Συντελεστής Ημιτελών Κτισμάτων, ενώ, αντίστοιχα, και για τα ημιτελή κτίσματα δεν μπορεί να εφαρμοστεί η μείωση 20%.

Δείτε περισσότερα εδώ

 

6. Μείωση 20% για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα προβλέπει η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ

Κατατέθηκε στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση με τις αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Η τροπολογία προβλέπει 20% μείωση του φόρου στα κενά ακίνητα που δεν είχαν ηλεκτροδοτηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013.

Για πρώτη φορά έγινε μια μεγάλη φορολογική αλλαγή με τη θέσπιση ενιαίου φόρου ακινήτων σε κάθε μορφή δικαιώματος επί ακίνητης περιουσίας με βάση ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής της ακίνητης περιουσίας όλων των φορολογουμένων. Στο πλαίσιο της εφαρμογής προέκυψαν προβλήματα και επιβαρύνσεις, ειδικά σε μερικές περιπτώσεις οικοπέδων σε περιοχές, στις οποίες δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων, οι οποίες αναδείχθηκαν κατά την ηλεκτρονική επεξεργασία των δεδομένων.

Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 ορίζεται ότι, εφόσον οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχή, στην οποία δεν εφαρμόζεται το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων, τόσο η μοναδιαία αξία του οικοπέδου ανά τετραγωνικό μέτρο για τον υπολογισμό του κύριου φόρου των υποκείμενων σε ΕΝ.Φ.Ι.Α., όσο και η φορολογητέα αξία για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου των υποκείμενων σε ΕΝ.Φ.Ι.Α., δεν μπορεί να υπερβαίνει την τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο, με βάση την οποία υπολογίσθηκε ο φόρος ακίνητης περιουσίας φυσικών προσώπων κατά το έτος 2013.

Με τις διατάξεις της παραγράφου 2 ορίζεται, ότι με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων μπορεί να καθορίζονται περιπτώσεις, οι οποίες υπάγονται στις περιπτώσεις απαλλαγής ή μειωμένης καταβολής ΕΝ.Φ.Ι.Α. κατά τα αναφερόμενα στη σχετική περίπτωση α’ της παραγράφου 2 του άρθρου 3 του ν. 4223/2013.

Με τις διατάξεις της παραγράφου 3 γίνεται αναρίθμηση της παραγράφου 3 του άρθρου 3 του ν. 4223/2013, για νομοτεχνικούς λόγους, διευρύνεται η παρεχόμενη απαλλαγή από το φόρο για το έτος 2014 για ακίνητα, τα οποία βρίσκονται εντός της νήσου Κεφαλληνίας και διευκρινίζεται, για την αποφυγή παρερμηνειών, ότι απαλλάσσονται από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., όχι μόνο τα σεισμόπληκτα κτίσματα εντός της νήσου Κεφαλληνίας και των νομών Φθιώτιδας και Φωκίδας αλλά και το οικόπεδο που αναλογεί στα κτίσματα αυτά.

Επίσης, για το έτος 2014, ακίνητα, τα οποία βρίσκονται εντός των ορίων των κηρυχθέντων ως πολεοδομικά ανενεργών στην παλαιά τους θέση οικισμών Πεπονιάς, Πολύλακκου, Αξιόκαστρου, Κλήματος, Τραπεζίτσας – Πανάρετης και Πυλωρών του νομού Κοζάνης, δυνάμει του από 5/12/2002 διατάγματος (Δ΄ 1075), απαλλάσσονται από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., εφόσον, καθ’ όλο το έτος 2013 αυτά δεν ηλεκτροδοτοδοτήθηκαν.

Με τις διατάξεις της παραγράφου 4 παρέχεται απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. για το υπόλοιπο οικόπεδο, επί του οποίου υπάρχουν κτίρια, τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης.

Με τις διατάξεις της παραγράφου 5, τα Ν.Π.Δ.Δ. που δεν εντάσσονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, για τα ακίνητα που δεν ιδιοχρησιμοποιούν αποκλειστικά για την εκπλήρωση μορφωτικού, εκπαιδευτικού, πολιτιστικού, αθλητικού, θρησκευτικού, φιλανθρωπικού και κοινωφελούς σκοπού ή παραχωρούνται δωρεάν στο Δημόσιο, αντιμετωπίζονται κατ’ ακριβώς όμοιο τρόπο με τα λοιπά νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (ιδιωτικού δικαίου), όσον αφορά τον συμπληρωματικό φόρο.

Με τις διατάξεις της παραγράφου 6α) και 6β), για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση των εκπτώσεων του ΕΝ.Φ.Ι.Α., η χορήγηση της έκπτωσης της παραγράφου 1 ορίζεται ότι αφορά φορολογικούς κατοίκους της χώρας και συναρτάται με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των ογδόντα πέντε χιλιάδων (85.000) ευρώ για τον άγαμο, των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα (για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες και τους φορολογούμενους ή τις οικογένειες με ανάπηρα μέλη ισχύουν τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2), ενώ, αντίστοιχα, αποσυνδέεται η έκπτωση από την απαίτηση να μην υπάρχει ευθύνη για οφειλή, των ιδίων των φορολογουμένων, των συζύγων τους και των εξαρτώμενων τέκνων τους, προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία (δηλαδή δεν απαιτείται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα) προς διευκόλυνση της υπαγωγής στην έκπτωση των περιπτώσεων φορολογουμένων που ήδη αντιμετωπίζουν οικονομική αδυναμία ή δυσκολία στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και αποφυγή της ταλαιπωρίας των φορολογουμένων.

Δείτε περισσότερα εδώ

 

7. Σε 100 δόσεις η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς εφορία και Ταμεία για χρέη έως 15.000 ευρώ

Διαβάθμιση των δόσεων σε σχέση με το ύψος των οφειλών, απλοποίηση των διαδικασιών και σημαντική μείωση του επιτοκίου περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Στο οικονομικό επιτελείο διατηρούν χαμηλούς τόνους και εμφανίζονται πολύ προσεκτικοί στις συζητήσεις τους για το θέμα, καθώς οι διαπραγματεύσεις που γίνονται με τους εκπροσώπους των δανειστών βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο. Σύμφωνα δε με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το τελικό σχέδιο θα παρουσιαστεί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού στις αρχές Οκτωβρίου.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει δύο άξονες. Στον πρώτο, εντάσσονται τα χρέη των «μεγάλων επιχειρήσεων» που αφορούν ταυτόχρονα σε εφορία, Ταμεία και τράπεζες. Η διαπραγμάτευση γίνεται σε κεντρικό επίπεδο με στόχο την επίτευξη 120 δόσεων.

Στον δεύτερο, εντάσσονται τα χρέη προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Και σε αυτήν την περίπτωση, η ελληνική πλευρά διεκδικεί κλιμάκωση των δόσεων, που υπό εξαιρετικές συνθήκες να μπορούν να φθάσουν ακόμη και τις 108 (9 χρόνια). Πιθανότερη θεωρείται μια διαβάθμιση από 48 έως 72 δόσεις.

Ειδικά για τα ασφαλιστικά ταμεία, βάσει του σχεδίου που έχει κατατεθεί στους εκπροσώπους των δανειστών, οι 100 ή 108 δόσεις θα αφορούν στα χρέη έως 15.000 ευρώ. Πρόκειται για την πλειονότητα των οφειλετών, κυρίως δε για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους με χρέη προς τον ΟΑΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, χρέη από 5.000 έως 20.000 ευρώ έχουν 139.359 οφειλέτες (65,9% των οφειλετών), με συνολικές οφειλές 1,4 δισ. ευρώ. Υπάρχουν βέβαια και εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι οφειλέτες του ΟΑΕΕ, τα χρέη των οποίων δεν έχουν περάσει στο ΚΕΑΟ. Συνολικά, εκτιμάται ότι πρόκειται για 400.000 οφειλέτες, για τους οποίους, βάσει του κεντρικού σχεδιασμού, δεν θα υπάρχουν πολύπλοκες διαδικασίες ένταξης στη ρύθμιση, δεν θα προβλέπεται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής, ενώ βασική προϋπόθεση θα παραμείνει η υποχρέωση για καταβολή των τρεχουσών εισφορών. Η ελάχιστη δόση που θα μπορεί να καταβάλλει κανείς θα οριστεί στα 50 ευρώ τον μήνα.

Δείτε περισσότερα εδώ

 

8. Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε 13 δήμους - Ποια είναι τα κριτήρια για τους δικαιούχους

Στις 17 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν κι επισήμως οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 13 δήμους πιλοτικά και για ένα εξάμηνο. Οι δήμοι αυτοί είναι Δράμα, Έδεσσα, Γρεβενά, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Λευκάδα, Μεσολόγγι, Χαλκίδα, Καλλιθέα, Δήμος Μαλεβιζίου, Τρίπολη, Σύρος, Σάμος και το ποσό θα φτάσει τα 30 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι σε πλήρη εφαρμογή αναμένεται να ωφεληθούν από τη συγκεκριμένη παροχή 700.000 άτομα.

Η απόφαση του υπουργείου Εργασίας καθορίζει το ποσό που θα παρέχεται στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, αλλά και τις προϋποθέσεις για την παροχή του. Ιδιαίτερη αναφορά στην απόφαση γίνεται για τους ανασφάλιστους υπερήλικες, που θα καλυφθούν.

Δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι άτομα και οικογένειες που διαμένουν στους δήμους πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου τουλάχιστον για τα δύο τελευταία έτη. Στην υπουργική απόφαση αναφέρεται πως οι δικαιούχοι πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής:

Περιουσιακά κριτήρια: Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατ' άτομο. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον προστατευμένο ενήλικα και κατά 10.000 για κάθε προστατευμένο ανήλικο. Το ανώτερο όριο είναι 200.000 ευρώ. Η ακίνητη περιουσία (αυτοκίνητα, δίκυκλα) να μην υπερβαίνει σε αντικειμενική δαπάνη -στο σύνολό της- το ποσό των 6.000 ευρώ. Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις από άτομα που έχουν στην ιδιοκτησία τους σκάφη αναψυχής ΙΧ, αεροσκάφη, ελικόπτερα ΙΧ, ανεμόπτερα και πισίνες. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων στα πιστωτικά ιδρύματα και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολόγων να μην υπερβαίνει το διπλάσιο του εισοδήματος που αναλογεί με βάση τη ρύθμιση.

Δείτε περισσότερα εδώ

 

9. Έλεγχος συστήματος εισροών – εκροών: Σε «μαύρη λίστα» τα ύποπτα πρατήρια καυσίμων

Δημοσιοποίηση «λευκής λίστα» με τα πρατήρια καυσίμων που έχουν εγκαταστήσει το σύστημα εισροών - εκροών, επιβολή κυρώσεων και άμεση διακοπή ανεφοδιασμού των πρατηρίων που δεν έχουν συνδεθεί στο σύστημα αλλά και δημιουργία online ηλεκτρονικής εφαρμογής μέσω της οποίας οι καταναλωτές θα βλέπουν στο κινητό τους τα «νόμιμα» πρατήρια καθώς και τις τιμές στις οποίες αυτά πωλούν τη βενζίνη και το πετρέλαιο είναι τα νέα μέτρα που προωθεί άμεσα το υπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου.

Τις νέες δράσεις αλλά και την πορεία εφαρμογής του συστήματος εισροών - εκροών στην αγορά παρουσίασε χθες ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρης Τσαβδάρης. Μάλιστα, ο κ. Τσαβδάρης συνιστά στους καταναλωτές να μην προμηθεύονται βενζίνη και πετρέλαιο από πρατήρια που δεν έχουν εγκαταστήσει το σύστημα εισροών - εκροών. «Αυτοί πιθανότατα σας εξαπατούν τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα» τόνισε ο κ. Τσαβδάρης εξηγώντας ότι είναι πολύ εύκολο να διαπιστώσει ένας καταναλωτής αν το πρατήριο που αγοράζει καύσιμα είναι συνδεδεμένο με το σύστημα αφού η απόδειξη εκδίδεται αυτόματα ενώ όσοι εκδίδουν απόδειξη σε ταμειακή μηχανή σημαίνει ότι δεν έχουν συνδεθεί με το σύστημα εισροών - εκροών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι στιγμής στην α' και β' φάση εφαρμογής του συστήματος (Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Μαγνησία, Ιωάννινα, Αχαΐα, Ηράκλειο) το σύστημα έχει εγκατασταθεί σε 2.323 πρατήρια, που είναι και η συντριπτική πλειονότητα των πρατηρίων που λειτουργούν.

Από αυτά τα πρατήρια, το 2.058 ή ποσοστό 88,6% έχει προχωρήσει στην οριστικοποίηση της εγκατάστασης από τον εγκατάσταση, εκ των οποίων το 58,8%, δηλαδή περισσότερα από 1.100 πρατήρια έχουν ξεκινήσει και αποστέλλουν στοιχεία στο κεντρικό πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών. Ειδικά στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη το ποσοστό συμμόρφωσης αγγίζει το 98%, και όπως είπε ο κ. Τσαβδάρης, είναι ζήτημα εάν σε αυτές τις δύο περιοχές υπάρχουν 30 πρατήρια που δεν έχουν το σύστημα, τα οποία μάλιστα είναι αμφίβολο εάν λειτουργούν. Στην τρίτη φάση εφαρμογής του συστήματος, που αφορά την υπόλοιπη επικράτεια αναμένεται να συνδεθούν περίπου 2.000-2.500 πρατήρια, από τα οποία ήδη τα 580 έχουν εγκαταστήσει και τα 150 από αυτά αποστέλλουν τα στοιχεία στην ΓΓΠΣ.

Όπως είπε ο κ. Τσαβδάρης ελεγκτικά συνεργεία βρίσκονται ήδη στην αγορά και με βάση τα στοιχεία που έχει αποστείλει η ΓΓΠΣ διενεργούν ελέγχους σε πρατήρια για την εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος. Επίσης όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Μεταφορών εστάλησαν στις Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών της χώρας τα στοιχεία με τα πρατήρια τα οποία είναι καταχωρημένα στο Taxis ενώ ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχ. Παπαδόπουλος έδωσε εντολή για άμεση επιβολή κυρώσεων στα πρατήρια ή τους στεγασμένους σταθμούς με αντλίες καυσίμων που δεν έχουν εγκαταστήσει το σύστημα εισροών - εκροών. 

Δείτε περισσότερα εδώ

 

10. Αναβάθμιση της Ελλάδας από την Standard and Poors

Στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά μία βαθμίδα προχώρησε, όπως αναμενόταν, το απόγευμα της Παρασκευής ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard and Poors. Ο S&P αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας, αναγνωρίζοντας τη δημοσιονομική προσπάθεια που έχει γίνει στην Ελλάδα. Επίσης, ο οίκος αναγνωρίζει τη σημαντικότητα του γεγονότος ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) διαθέτει αποθεματικό ικανό να καλύψει ενδεχόμενες νέες ανάγκες των ελληνικών τραπεζών. Οι αναλυτές του οίκου προχώρησαν στην αναβάθμιση της χώρας κατά μία βαθμίδα και πλέον η Ελλάδα αξιολογείται από τον S&P με «Β» αντί για «Β-».  Επίσης, ο S&P ανακοίνωσε πως οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι «σταθερές», που σημαίνει ότι προς το παρόν δεν δείχνει διάθεση άμεσης αναβάθμισης ή υποβάθμισής της.

Επίσης ο διεθνής οίκος προβλέπει  ανάπτυξη από το 2015 (συγκεκριμένα μιλά για ύφεση στην Ελλάδα και το 2014) τονίζοντας ότι περιμένει από την επόμενη χρονιά η οικονομία ν'Α  αναδυθεί μετά από 7 συνεχόμενα χρόνια ύφεσης. «Προβλέπουμε ότι η αύξηση του πραγματικού και του ονομαστικού ΑΕΠ θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα 2% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο την περίοδο 2014-2017», αναφέρει ο S&P στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Δείτε περισσότερα εδώ

 

11. Βόμβα: Καταργούν 13ο και 14ο μισθό με επιχειρησιακές συμβάσεις!

«Ρήτρα» για την «αυτόματη» κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας «εφόσον υπάρξει νομοθετική ρύθμιση» -όπως έγινε με νόμο, από την 1/1/2013, για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους- αρχίζουν να περιλαμβάνουν στις επιχειρησιακές συμβάσεις που υπογράφουν με τους εκπροσώπους των εργαζομένων οι επιχειρήσεις!

Την «πρόβλεψη» για την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού κάνουν, ήδη, δύο επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Εργασίας μαρτυρώντας, όπως εξηγούν στην «Η» στελέχη της αγοράς εργασίας, αν όχι την προεξόφληση, την πίεση που ασκείται για την αλλαγή αυτή με στόχο την περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους εργασίας.

Η πρώτη σύμβαση προέρχεται από επιχείρηση του κλάδου της εστίασης και, συγκεκριμένα, προβλέπει την καταβολή των δώρων εορτών «έως την τυχόν κατάργησή τους με νομοθετική διάταξη». Οπως σημειώνεται στη σύμβαση, η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα υιοθετηθεί αυτόματα και θα ισχύσει ακόμη και σε περίπτωση που μια νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων) προβλέψει τη διατήρησή τους. Δηλαδή η επιχειρησιακή σύμβαση θα υπερισχύσει της ΕΓΣΣΕ και θα εφαρμοστεί ο νόμος.

Η δεύτερη σύμβαση που συμφώνησαν επιχείρηση στον κλάδο των μεταφορών και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της, «κλειδώνει» το ύψος των μισθών και την καταβολή των δώρων και του επιδόματος αδείας έως το πρώτο τετράμηνο του 2016. «Μετά την 27/4/2016, για τα επιδόματα δώρου Χριστουγέννων, δώρου Πάσχα και επιδόματος αδείας θα ισχύει ό,τι ορίζεται από την ελληνική νομοθεσία», υπογραμμίζεται στο σχετικό άρθρο της σύμβασης.

ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ
Σε αντιδιαστολή με τις παραπάνω «προβλέψεις» και τις «ρήτρες», άλλες επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί και βρίσκονται σε ισχύ επαναβεβαιώνουν την καταβολή των δώρων και του επιδόματος αδείας, ενώ μία σύμβαση ορίζει ότι σε περίπτωση κατάργησης, δια νόμου, των δώρων, αυτά θα ενσωματωθούν στους μισθούς. «Η ενσωμάτωση των δώρων αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση» δηλώνει στην «Η» ο οικονομολόγος Χρ. Ιωάννου υπογραμμίζοντας ότι την καταβολή των δώρων προβλέπουν μόνο τα συστήματα αμοιβών στην Ελλάδα, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία. Τα συστήματα αυτά διαμορφώθηκαν με βάση την πολιτισμική κουλτούρα και τον τρόπο με τον οποίο δομήθηκε στις συγκεκριμένες χώρες το κοινωνικό κράτος και είναι αμφίβολο αν μπορούν να διατηρηθούν και στο μέλλον με δεδομένη την επιταγή της εναρμόνισης του πλαισίου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Δείτε περισσότερα εδώ

 

12. Ηλεκτρονική ταυτότητα για όλα τα κτίρια της χώρας από το 2015

Από την ερχόμενη χρονιά ξεκινά η διαδικασία για την ηλεκτρονική καταγραφή όλων των κτισμάτων της χώρας, δημοσίων και ιδιωτικών, με στόχο όλα τα στοιχεία να αποτυπωθούν σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα τηρείται στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Όπως αναφέρει το Έθνος, το Σάββατο, προτεραιότητα θα δοθεί στα περίπου 500.000 αυθαίρετα που έχουν (ή θα έχουν) υπαχθεί στους νόμους τακτοποίησης, για τα οποία η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί εντός πενταετίας.

Η καταγραφή θα πραγματοποιηθεί μέσω του νέου θεσμού της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου και θα είναι υποχρεωτική. Ακίνητα χωρίς Ηλεκτρονική Ταυτότητα δεν θα μπορούν να μεταβιβάζονται και μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων προθεσμιών, θα θεωρούνται παντελώς αυθαίρετα.

Η υποβολή ψευδών στοιχείων από τον αρμόδιο μηχανικό θα τιμωρείται αυστηρά με υψηλά πρόστιμα και στέρηση για ορισμένο χρονικό διάστημα της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.

Kάθε νέο κτίριο θα πρέπει απαραιτήτως να διαθέτει ηλεκτρονική ταυτότητα. Σε ό,τι αφορά στα υφιστάμενα, όσα κτίρια ή ιδιοκτησίες ενταχθούν στον νέο νόμο για τα αυθαίρετα (4178/2013 ή έχουν ενταχθεί στους νόμους 4014/2011 και 3843/2010) οφείλουν να ολοκληρώσουν την ταυτότητα του κτιρίου μέσα σε πέντε χρόνια. Όλα τα στοιχεία που υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα των αυθαιρέτων τροφοδοτούν αυτομάτως το πληροφοριακό σύστημα της ταυτότητας του κτιρίου και δεν χρειάζεται επανυποβολή. Στη ρύθμιση εντάσσονται όλα τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, πλην των τακτοποιημένων αυθαιρέτων, προβλέποντας την υποχρεωτική συμπλήρωση της ταυτότητας ύστερα από κάθε μεταβίβαση και περιοδικούς ελέγχους.

Eπίσης, θα ενημερώνεται από τον αρμόδιο μηχανικό για οποιαδήποτε εργασία στο κτίριο η οποία απαιτεί άδεια δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας. Mε τη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος, η βεβαίωση μηχανικού και το Πιστοποιητικό Eνεργειακής Aπόδοσης αντικαθίστανται από το Πιστοποιητικό Πληρότητας Kτιρίου ή Iδιοκτησίας, καθώς θα αποτελούν μέρος του.

Στις πολυκατοικίες μπορούν μαζί όλοι οι ιδιοκτήτες να φτιάξουν την ταυτότητα του κτιρίου και όχι μόνο ανά ιδιοκτησία. Ωστόσο, εάν δεν συμφωνεί η πλειονότητα των ενοίκων, τότε μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης να προχωρήσει μόνος του τη διαδικασία της Hλεκτρονικής Tαυτότητας Kτιρίου για το διαμέρισμά του.

Περιοδικοί έλεγχοι

Kρίσιμο θέμα στην εξέλιξη υλοποίησης του έργου αποτελούν οι έλεγχοι. Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, προβλέπονται περιοδικοί έλεγχοι από μηχανικό, κάθε οκτώ χρόνια για κτίρια συνάθροισης κοινού, βιομηχανίες - βιοτεχνίες, πρατήρια υγρών καυσίμων και συνεργεία αυτοκινήτων, εμπορικά κέντρα, αγορές και υπεραγορές και κάθε δέκα χρόνια για τις κατοικίες, τα ξενοδοχεία, τα εμπορικά καταστήματα, τους γραφειακούς χώρους, τα κτίρια εκπαίδευσης και υγείας και τα σωφρονιστικά καταστήματα.

Eνώ κάθε 15 χρόνια θα γίνεται έλεγχος για χώρους αποθήκευσης, στάθμευσης αυτοκινήτων και λοιπές χρήσεις. H ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου αποτελεί αίτημα 25 χρόνων του τεχνικού κόσμου, το οποίο υλοποιεί το YΠEKA σε συνεργασία με το TEE. Δεν αφορά τα σχέδια της μελέτης, αλλά την πραγματική, σε κάθε χρονική στιγμή, αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης του ακινήτου. Mάλιστα, μόλις τεθεί σε λειτουργία, θα αποτελέσει βασικό, συστατικό στοιχείο της αγοράς ακινήτων.

Ποιοι έχουν υποχρέωση συμπλήρωσης της Tαυτότητας των Kτιρίων

• Iδιωτικά Kτίρια εντός 10ετίας

• Δημόσια Kτίρια εντός 10ετίας

• Kτίρια που έχουν υπαχθεί στο ν. 3843/2010, στο ν. 4014/2011και στο ν. 4178/2013 εντός πενταετίας

H ενημέρωση της ταυτότητας κτιρίου πραγματοποιείται υποχρεωτικώς

• Mετά από την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας για την οποία απαιτείται άδεια δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από δημόσια αρχή

• Mετά από κάθε περιοδικό έλεγχο

Δείτε περισσότερα εδώ

 

13. Με απόφαση του ΣτΕ μπαίνει «λουκέτο» στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 307/2014 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών έκανε δεκτή την αίτηση των καταστηματαρχών, εμπόρων και ιδιωτικών υπαλλήλων, που ζητούσαν να ανασταλεί η από 7/7/2014 απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης με την οποία επιτρέπεται πιλοτικά για ένα έτος η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Κατά συνέπεια, προσωρινά, τα καταστήματα δεν θα ανοίγουν τις Κυριακές, μέχρι να εκδοθεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ οριστική απόφαση επί της κύριας προσφυγής που έχουν καταθέσει οι έμποροι, κλπ, η οποία θα συζητηθεί το πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου Νοεμβρίου, με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Μακρή. Η οριστική απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί στο τέλος του έτους ή στις αρχές του 2015.

Η Ολομέλεια έκρινε ότι από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές οι έμποροι, καταστηματάρχες κλπ. θα υποστούν ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη και «αυτονοήτως δυσεπανόρθωτη» ηθική βλάβη.

Ειδικότερα, Ολομέλεια του ΣτΕ, με πρόεδρο τον Σωτήρη Ρίζο και εισηγήτρια την Μαρία Καρακανώφ, έκρινε ότι η ηθική βλάβη των εμπόρων, υπαλλήλων κλπ. που αναφέρεται «στο δικαίωμα του ελευθέρου χρόνου και της απολαύσεώς του από κοινού με την οικογένειά τους κατά την κοινή αργία της Κυριακής καθώς και στο δικαίωμα στην άσκηση της θρησκευτικής λατρείας, παρίσταται αυτονοήτως δυσεπανόρθωτη».

Ακόμη, αναφέρεται ότι η οικονομική βλάβη όσων έχουν προσφύγει στο ΣτΕ «πιθανολογείται επίσης ως ανεπανόρθωτη, ή πάντως δυσχερώς επανορθώσιμη, από τα προσκομισθέντα από αυτούς στοιχεία και μελέτες αρμοδίων ερευνητικών φορέων της Ελλάδας και του εξωτερικού, εκτιμώμενα υπό το φως της κοινώς γνωστής οικονομικής κρίσεως, τα στοιχεία δε αυτά δεν αμφισβητούνται ούτε αποκρούονται από τη διοίκηση».

Δείτε περισσότερα εδώ

 

      14.  Η ρύθμιση των επιχειρηματικών δανείων σχεδιάζεται με μετοχοποίηση και «κούρεμα»

Αποκλιμάκωση και μάλιστα σημαντική εμφάνισε στο β΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης η δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) των τραπεζών, προκαλώντας βάσιμες προσδοκίες ότι από τα τέλη του έτους ή τις αρχές του 2015 θα ξεκινήσει η μείωση των επισφαλειών, σε συνάρτηση, βέβαια, με την πορεία της οικονομίας, αλλά και τα ευρήματα της άσκησης προσομοίωσης στην οποία υποβάλλονται οι τράπεζες.

Τα «κόκκινα» δάνεια πάντως, και δη τα επιχειρηματικά, συνεχίζουν να αποτελούν αγκάθι στους ισολογισμούς των τραπεζών και αυτή η χρονιά φαίνεται να είναι απολύτως καθοριστική, όχι μόνον λόγω της επικείμενης ανάκαμψης της οικονομίας, η οποία θέτει τη βάση για να σταματήσει η ανατροφοδότησή τους, αλλά γιατί για πρώτη ίσως φορά μπαίνουν οι βάσεις για μία ουσιαστική αντιμετώπισή τους. Και οι δύο αυτοί παράγοντες θα παίξουν ρόλο καθοριστικό στη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, ειδικά των επιχειρήσεων. Αυτός άλλωστε είναι και ο μόνος τρόπος προκειμένου να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας.

Χωρίς την αναδιοργάνωση του ιδιωτικού χρέους, λένε έγκυροι τραπεζίτες, η ανάκαμψη είναι δύσκολο να έρθει. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά και οι μεταβολές που θα λάβουν χώρα σε ό,τι αφορά τον πτωχευτικό κώδικα.

Αναδιοργάνωση
Από την πλευρά τους, οι τράπεζες σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα που θα διασφαλίσει πραγματικά τους πόρους που σε δεύτερη φάση θα διοχετευτούν στην οικονομία και θα εξασφαλίσουν επαναχρηματοδότηση επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν κριθεί ως υγιείς ή έχουν απολύτως εξυγιανθεί.

Η διασφάλιση της εξυγίανσης των επιχειρήσεων είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, σημειώνουν τραπεζικοί παράγοντες στην «Η», καθώς αποτελεί το μόνον τρόπο να μην επιδεινωθεί ο εφιάλτης της ανεργίας και να αρχίσει η πτωτική πορεία των αριθμών. Τότε και μόνον τότε θα έχουμε εισέλθει στον ενάρετο κύκλο της ανάκαμψης.

Όπως έγινε γνωστό χθες σε συμφωνία επί της αρχής κατέληξαν στο Παρίσι κυβέρνηση και τρόικα για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με την εξωδικαστική διευθέτηση των επιχειρηματικών οφειλών.

Όπως τόνισε χθες κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης, οι δανειστές συμφώνησαν επί του κειμένου με τους βασικούς άξονες της ρύθμισης των χρεών των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους προμηθευτές και τους εργαζομένους. Η τρόικα, κατά το ίδιο στέλεχος, ζήτησε περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τις οφειλές, καθώς και το σχέδιο νόμου για να κάνει τις παρατηρήσεις της.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της παράτασης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών σε βάρος της κύριας κατοικίας, ο ίδιος παράγοντας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση και η τρόικα δεν συζήτησαν τέτοιο θέμα. Ειδικότερα οι ρυθμίσεις που θα προωθήσουν οι τράπεζες με βάση τον «νόμο Δένδια» είναι οι εξής:

 1. Οι μελέτες βιωσιμότητας για πολλές εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει και οι τράπεζες ετοιμάζουν τα πλάνα τους.
 2. Εφόσον οι επιχειρήσεις κριθούν βιώσιμες και με βάση τις ευχέρειες που θα δώσει το νέο θεσμικό πλαίσιο, θα οριστεί το διμερές περιεχόμενο των εξωδικαστικών συμβιβασμών μεταξύ τραπεζών και εταιρειών. Οι νέες συμβάσεις που θα περιλαμβάνουν τις λεπτομέρειες της εξυγίανσης θα έχουν βήματα εκτέλεσης και θα προβλέπουν εναλλακτικές σε περιπτώσεις που οι πρώτες επιλογές δεν μπορούν να εμφανιστούν.
 3. Οι τράπεζες φαίνονται δεκτικές στις μετοχοποιήσεις χρεών σε ποσοστά που κρίνονται ικανοποιητικά ώστε να μπορούν να παρακολουθούν και από διοικητικές θέσεις την εκτέλεση του πλάνου αναδιάρθρωσης.
 4. Σε πολλές περιπτώσεις πάντως θα απαιτηθεί ένα μείγμα μετοχοποίησης και «κουρέματος» - μιας και το θεσμικό πλαίσιο θα δίνει τις σχετικές ευχέρειες. Ένα τέτοιο μείγμα μπορεί να οδηγήσει το ιδιωτικό χρέος σε επίπεδα κοντά στο 60% του αρχικού.
 5. Παράλληλα θα διερευνώνται οι δυνατότητες συγκέντρωσης της αγοράς μεταξύ βιώσιμων μεν αλλά υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, ώστε να υποχωρήσουν τα λειτουργικά κόστη τουλάχιστον κατά 20%.
 6. Εφόσον όλα αυτά λειτουργήσουν, τότε οι επιχειρήσεις θα καλούνται να προβούν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και τότε οι τράπεζες θα μπορούν πλέον να τις αναχρηματοδοτήσουν και με ποσά υπέρτερα της αύξησης αυτής. Στις περιπτώσεις που οι επιχειρηματίες δεν θέλουν ή δεν μπορούν να προβούν σε αυξήσεις, τότε τα πιστωτικά ιδρύματα με συμβούλους θα είναι σε θέση να αναζητήσουν νέους μετόχους που θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Με αυτόν τον τρόπο, οι εταιρείες θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν επανεκκίνηση της μηχανής και να μπουν σε αναπτυξιακή δραστηριότητα, επιτρέποντας και στις τράπεζες να επανέλθουν πλήρως σε πραγματική κερδοφορία.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση λένε οι τραπεζίτες και τούτο διότι ρυθμίζει τα συνολικά χρέη των επιχειρήσεων.

Η ένταξη μιας επιχείρησης στο νέο θεσμικό πλαίσιο σημαίνει αυτόματα και ρύθμιση των χρεών της προς το Δημόσιο, κάτι το οποίο αποτελεί μεγάλο δέλεαρ για τις εταιρείες. Ετσι η υπαγωγή στο νέο θεσμικό πλαίσιο -αν και όχι υποχρεωτική- σε κάθε περίπτωση θα θεωρείται από πολλές εταιρείες επιθυμητή.

Όμως η τράπεζες -σε συμφωνία με τις εταιρείες- θα κρίνουν τελικώς το μοντέλο που θα εφαρμοστεί.

Δείτε περισσότερα εδώ

 

3η εβδομάδα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Παράταση έως τις 2 Φεβρουαρίου 2015 για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών - προμηθευτών
 2. Πολ. 1200/15.9.2014, Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) φυσικών και νομικών προσώπων
 3. Κοινός φορολογικός (Α.Φ.Μ) και ασφαλιστικός (Α.Μ.Κ.Α.) αριθμός για όλους
 4. Πριμ 50.000 ευρώ στους νέους που θέλουν να επιστρέψουν στην ύπαιθρο
 5. Μείωση κρατήσεων σε μισθούς και συντάξεις
 6. Νέο σφάλμα με την επιβολή του ΕΝΦΙΑ
 7. Αυξημένες φορο-αρμοδιότητες αποκτά από 29/10 η Διεύθυνση Ελέγχων της ΓΓΔΕ
 8. Ακίνητη περιουσία αξίας μέχρι 100.000 ευρώ διαθέτει το 74% των ιδιοκτητών
 9. Πώς θα προσφύγετε δικαστικά κατά του εκκαθαριστικού του ΕΝΦΙΑ
 10. OAEE: Μέχρι τις 30/9/14 η εμπρόθεσμη πληρωμή του 4ου διμήνου 2014
 11. Το αργότερο μέχρι τις 30/10/2014 η υποβολή της προβλεπόμενης Υπεύθυνης Δήλωσης του έτους 2014
 12. Πώς θα δοθούν οι απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ
 13. Πτωχευτικό δίκαιο για ιδιώτες - Διαγραφή χρεών έως 20.000 ευρώ για νοικοκυριά
 14. Συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων του ΟΓΑ με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης και του 62ου έτους ηλικίας τους
 15. Μείωση κατά 30% στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης από 1η Ιανουαρίου 2015 – Αύξηση μισθών και συντάξεων

 

1. Παράταση έως τις 2 Φεβρουαρίου 2015 για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών - προμηθευτών

Παρατείνεται, έως τις 2 Φεβρουαρίου 2015, η προθεσμία υποβολής των τριμηνιαίων καταστάσεων πελατών - προμηθευτών του πρώτου, δευτέρου και τρίτου τριμήνου του ημερολογιακού έτους 2014. Αυτό προβλέπεται σε απόφαση της γγ Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου για τη διευκόλυνση της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων των φορολογουμένων.

Η ΓΓΔΕ διευκρινίζει ότι η ανωτέρω προθεσμία είναι καταληκτική, δεδομένου ότι, συμπίπτει με αυτή της υποβολής των καταστάσεων του τελευταίου τριμήνου του ημερολογιακού έτους 2014 και επομένως δεν δύναται να παραταθεί περαιτέρω.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2. Πολ. 1200/15.9.2014, Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) φυσικών και νομικών προσώπων

1. Ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης στοιχείων ακινήτων, που αφορά μεταβολές περιουσιακής κατάστασης, που πραγματοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους, έχει ως το συνημμένο υπόδειγμα (έντυπο Ε9), το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας.

2. Η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου.

3. Η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται χειρόγραφα στο αρμόδιο όργανο της Φορολογικής Διοίκησης αποκλειστικά στις εξής περιπτώσεις:

α. Όταν ο υπόχρεος σε δήλωση έχει αποβιώσει. Στην περίπτωση αυτή η δήλωση υποβάλλεται από όλους τους κληρονόμους ή οποιονδήποτε εξ αυτών ή από πληρεξούσιο, που έχει ειδικά εξουσιοδοτηθεί γι΄ αυτό, και συνοδεύεται από τα οικεία παραστατικά.

β. Όταν το υπόχρεο σε δήλωση νομικό πρόσωπο έχει διακόψει τις εργασίες του κατά την ημερομηνία υποβολής της. Στην περίπτωση αυτή η δήλωση υποβάλλεται από τον τελευταίο νόμιμο εκπρόσωπο του νομικού προσώπου ή από πληρεξούσιο, που έχει ειδικά εξουσιοδοτηθεί γι΄ αυτό, και συνοδεύεται από τα οικεία παραστατικά.

4. Σε περίπτωση κατά την οποία, εντός της προθεσμίας υποβολής δήλωσης, αποκτάται και μεταβιβάζεται το ίδιο ακίνητο ή μεταβάλλονται στοιχεία αυτού, απαιτείται η υποβολή ξεχωριστών δηλώσεων.

5. Για τον τρόπο αναγραφής των ακινήτων, τα δικαιολογητικά που συνυποβάλλονται και τη διαδικασία υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων ισχύουν τα οριζόμενα στην ΠΟΛ 1052/2014 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, εκτός αν με την παρούσα ορίζεται άλλως.

Δείτε την Πολ.1200/15.9.2014

Έντυπο Ε9

 

3. Κοινός φορολογικός (Α.Φ.Μ) και ασφαλιστικός (Α.Μ.Κ.Α.) αριθμός για όλους

Στην ενοποίηση του AΦM και του AMKA όλων των πολιτών σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση για να διασφαλίσει τις πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών και των φόρων που, με βάση κεντρική πολιτική απόφαση, θα γίνονται ενιαία από τα μέσα του 2017. Tην ενοποίηση του AΦM και του AMKA προβλέπει η Mελέτη του KEΠE για το Aσφαλιστικό, στο πλαίσιο της διαδικασίας είσπραξης των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης από τις φορολογικές αρχές.

«Θα ήταν χρήσιμο να ενοποιηθούν οι αριθμοί AMKA και AΦM σε έναν και μοναδικό κωδικό, που θα είναι κοινός για τις ασφαλιστικές και τις φορολογικές αρχές», εισηγείται το KEΠE, υπογραμμίζοντας στο προσχέδιο της σχετικής μελέτης, που έχει παραδώσει στην ηγεσία του υπουργείου Eργασίας, Kοινωνικής Aσφάλισης και στους διοικητές των Tαμείων, ότι με τον τρόπο αυτό «θα διευκολυνθεί η μετάβαση των πράξεων είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών από τις φορολογικές αρχές, καθώς σε ένα αρχείο θα περιλαμβάνονται όλες οι ατομικές πληροφορίες και δεν θα τίθεται καν ζήτημα διασταύρωσης πληροφοριών ή κοινού λογισμικού»...

AYTOMATEΣ ΔIAΣTAYPΩΣEIΣ

H ενοποίηση του AΦM και του AMKA θεωρείται ότι θα διευκολύνει -και πριν από την τελική φάση της συγχώνευσης της είσπραξης των εισφορών και των φόρων- και άλλες διαδικασίες για την ενίσχυση των εσόδων των Tαμείων στην τρέχουσα δυσμενή οικονομική συγκυρία, όπως:

• Tις διασταυρώσεις με τα στοιχεία που διαθέτουν οι φορολογικές αρχές για το οικονομικό «προφίλ» των οφειλετών. Tο KEΠE υπογραμμίζει σχετικά ότι «είναι αδιανόητο, με τη δικαιολογία των προσωπικών δεδομένων, το κράτος να μην γνωρίζει τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών του». Kαι προτείνει τη συστηματική και αυτοματοποιημένη (και όχι κατά περίπτωση, όπως γίνεται σήμερα) διασύνδεση του Kέντρου Eίσπραξης Aσφαλιστικών Oφειλών και των Tαμείων με τις φορολογικές αρχές, λαμβάνοντας υπόψη το φορολογικό απόρρητο.

• Tον αυτόματο συμψηφισμό ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών με επιστροφές φόρων (ΦΠA και ΦMY) ή πληρωμές επιδοτήσεων από τον OΠEKEΠE για τους ασφαλισμένους στον OAEE και τον OΓA. Tο μέτρο, νομοθετημένο από τον Aπρίλιο του 2014, άρχισε να εφαρμόζεται μέσω του KEAO και με τη συνδρομή της HΔIKA, αλλά όχι αυτοματοποιημένα.

• Tην παρακολούθηση των τρεχουσών πληρωμών εργοδοτών για κάθε ασφαλισμένο, όπως και κάθε άλλου υπόχρεου, και τον άμεσο εντοπισμό διαφορών (εισφορο-αποφυγή) και καθυστερήσεων με στόχο την αποτροπή δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων. Σε αυτή τη βάση, το KEΠE τονίζει τις σημαντικές αλλαγές που έχει κάνει το IKA στο συγκεκριμένο θέμα («μέσω των μηνιαίων στοιχείων μισθοδοσίας είναι πλέον εφικτός ο έλεγχος της ορθότητάς τους με τη διασταύρωση των διαθέσιμων πληροφοριών στο IKA-ETAM και στις φορολογικές αρχές, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων»).

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. Πριμ 50.000 ευρώ στους νέους που θέλουν να επιστρέψουν στην ύπαιθρο

Πρόγραμμα για την ενίσχυση των νέων που θέλουν να επιστρέψουν στην ελληνική ύπαιθρο και να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση.

Ο εθνικός φάκελος με τα κοινοτικά κονδύλια που προορίζονται για τον αγροτικό τομέα, προβλέπει ειδικά μέτρα στήριξης των νέων αγροτών, ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Με ορίζοντα εξαετίας, περισσότεροι από 18.000 νέοι πρόκειται να ενισχυθούν με πριμ ύψους έως 50.000 ευρώ για ένα νέο επιχειρηματικό ξεκίνημα στην ύπαιθρο.

Συγκεκριμένα, 16.000 νέοι θα μοιραστούν ποσά ύψους 300 εκατ. ευρώ για να εισέλθουν στο αγροτικό επάγγελμα, ενώ περισσότερες από 2.000 νέες επιχειρήσεις, τα λεγόμενα «start-ups», που θα επιλέξουν να δραστηριοποιηθούν στον αγροδιατροφικό τομέα θα χρηματοδοτηθούν με 100 εκατ. ευρώ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. Μείωση κρατήσεων σε μισθούς και συντάξεις

Εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι που λαμβάνουν πάνω από 833 ευρώ το μήνα, θα δουν, από τον Ιανουάριο του 2015, τις κρατήσεις φόρου εισοδήματος να μειώνονται κατά 8 έως και 85 ευρώ  το μήνα, λόγω των μειώσεων των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες και της αύξησης του αφορολογήτου ορίου από τα 9.550 στα 11.500 ευρώ, που προβλέπονται στο πακέτο φοροελαφρύνσεων το οποίο σχεδιάζει να εντάξει η κυβέρνηση στον κρατικό προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Ειδικά δε όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι λαμβάνουν κάθε μήνα πάνω από 1.000 ευρώ (πάνω από 12.000 ευρώ, ετησίως) θα έχουν ακόμη μεγαλύτερα οφέλη, καθώς από τον Ιανουάριο θα μειωθούν και οι κρατήσεις της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλονται επί των αποδοχών τους.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Νέο σφάλμα με την επιβολή του ΕΝΦΙΑ

Μπορεί η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη να ήρθε σε συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη ώστε τα ενοικιαζόμενα δωμάτια να αντιμετωπίζονται όπως τα ξενοδοχεία και να καταβάλλουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ, ωστόσο η διάταξη που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή και ψηφίσθηκε με τις λοιπές τροποποιήσεις του ΕΝΦΙΑ δεν επέφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς τα ενοικιαζόμενα δωμάτια εξακολουθούν να φορολογούνται όπως οι κατοικίες.

Σύμφωνα με νομικού κύκλους, η διάταξη όπως ψηφίστηκε δεν εξομοιώνει τη φορολογική μεταχείριση των ενοικιαζόμενων δωματίων με τα ξενοδοχεία και με αυτά τα δεδομένα οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων θα κληθούν να πληρώσουν τελικά κανονικά τόσο τον ΕΝΦΙΑ, όσο και το συμπληρωματικό φόρο.

Το υπουργείο Τουρισμού τοποθετήθηκε το βράδυ της Τετάρτης επί του θέματος, σημειώνοντας πως η «λογική» της διάταξης που προστέθηκε στο νόμο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων με το ψηφισθέν στις 11 Σεπτεμβρίου 2014 νομοσχέδιο είναι, οι προβλέψεις που ισχύουν για τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα (ξενοδοχεία) να εφαρμόζονται και στα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα (ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα, αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα πλην των τουριστικών επιπλωμένων επαύλεων- βιλών του άρθρου 46 παρ. 5 του ν. 4179/2013.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Αυξημένες φορο-αρμοδιότητες αποκτά από 29/10 η Διεύθυνση Ελέγχων της ΓΓΔΕ

Αυξημένες αρμοδιότητες αποκτά από τις 29 Οκτωβρίου 2014 η Διεύθυνση Ελέγχων της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, πέρα από την αρμοδιότητα της συγκέντρωσης και επεξεργασίας στοιχείων αποτελεσμάτων ελέγχων και επανελέγχων, καθώς και της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας του ελεγκτικού μηχανισμού, την οποία η Διεύθυνση Ελέγχων θα ασκεί από την προσεχή Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου, από τα τέλη Οκτωβρίου η Διεύθυνση θα πρέπει να φέρει εις πέρας συγκεκριμένους επιχειρησιακούς στόχους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:

 • Ο εντοπισμός και η καταπολέμηση της φοροαποφυγής και η τιμωρία της φοροδιαφυγής.
 • Η ευθύνη για την παρακολούθηση του βαθμού επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί για φορολογικούς ελέγχους στα Ελεγκτικά Κέντρα και στις ΔΟΥ.
 • Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας του φοροελεγκτικού μηχανισμού και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των φορολογουμένων.
 • Η βελτίωση της ποιότητας του ελεγκτικού έργου του φοροελεγκτικού μηχανισμού για την μεγιστοποίηση της διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου.
 • Η διοικητική συνεργασία και η ανταλλαγή πληροφοριών με άλλα κράτη- μέλη της ΕΕ στον τομέα του ΦΠΑ.
 • Η εποπτεία των υπόχρεων προσώπων που ορίζονται στο νόμο για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. Ακίνητη περιουσία αξίας μέχρι 100.000 ευρώ διαθέτει το 74% των ιδιοκτητών

Ακίνητη περιουσία που δεν ξεπερνά τις 100.000 ευρώ –αντικειμενικής αξίας– διαθέτει το 74% των ιδιοκτητών, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 4,1 εκατ. ιδιοκτήτες σε σύνολο 5,5 εκατ., η συνολική ακίνητη περιουσία των οποίων υπολογίζεται σε 520 δισ. ευρώ (κατοικίες και εντός αντικειμενικού προσδιορισμού οικόπεδα).

Στον αντίποδα βρίσκονται 492 ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία άνω των 5 εκατ. ευρώ έκαστος.

Από την ανάλυση των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών για τα αστικά ακίνητα και τα εντός αντικειμενικού προσδιορισμού οικόπεδα, προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

• 5.569.336 είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων (κατοικιών και οικοπέδων εντός αντικειμενικού προσδιορισμού). Η αξία των ακινήτων τους φθάνει στα 520,49 δισ. ευρώ.

• 4.123.258 ιδιοκτήτες ακινήτων, ή διαφορετικά το 74% του συνόλου, διαθέτουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας κάτω των 100.000 ευρώ. Η αξία των ακινήτων τους φθάνει τα 160,3 δισ. ευρώ.

• 291.322 ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν φέτος και συμπληρωματικό φόρο εκτός από τον ΕΝΦΙΑ. Η αντικειμενική αξία των ακινήτων τους είναι υψηλότερη από 300.000 ευρώ.

• 114.793 ιδιοκτήτες διαθέτουν ακίνητη περιουσία άνω των 500.000 ευρώ. Σύμφωνα με το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί θα πληρώνουν μόνο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Η αξία των ακινήτων ανέρχεται στα 105,3 δισ. ευρώ.

• 27.198 είναι οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ.

• 492 ιδιοκτήτες διαθέτουν ακίνητη περιουσία άνω των 5 εκατ. ευρώ. Η αξία των ακινήτων τους ανέρχεται στα 4,1 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η συνολική ακίνητη περιουσία, συμπεριλαμβανομένων των αγροτεμαχίων, των οικοπέδων εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού και των επιχειρήσεων, προσεγγίζει το 1 τρισ. ευρώ με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα για τις οποίες ο φόρος (ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικός) που καταβάλλεται από τους ιδιοκτήτες φθάνει στο 0,3% της αξίας τους. Βέβαια, οι επιβαρύνσεις είναι πολύ μεγαλύτερες εάν συνυπολογισθούν τόσο οι επιπλέον φόροι που βαρύνουν τα ακίνητα, όσο και αν ληφθούν υπόψη οι πραγματικές τιμές που είναι σημαντικά μικρότερες από τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Πώς θα προσφύγετε δικαστικά κατά του εκκαθαριστικού του ΕΝΦΙΑ

Βήμα – βήμα την διαδικασία προς τους πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταφύγουν σε δικηγόρο για να προσφύγουν κατά του εκκαθαριστικού του ΕΝΦΙΑ, εξηγεί ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας αναρτώντας στον ιστότοπό του (dsa.gr- και για ερωτήσεις dsa_enfia@dsa.gr) πρακτικές οδηγίες και τυποποιημένα υποδείγματα προσφυγών.

Η πρωτοβουλία του ΔΣΑ και του προέδρου του Βασ. Αλεξαδρή, αφορά όσους πολίτες δεν έχουν φοροδοτική ικανότητα και θέλουν να αμφισβητήσουν, με αφορμή την πραγματική οικονομική τους κατάσταση, τη νομιμότητα και τη συνταγματικότητα των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Η κίνηση αυτή σε συνδυασμό με τις προσφυγές που έχουν ήδη κατατεθεί, αναμένεται να φέρει χιλιάδες καινούργιες από τους πολίτες που θα κατακλύσουν τα δικαστήρια. Σε κάθε περίπτωση πάντως η συνταγματικότητα ή μη του φόρου θα κριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο (ΣτΕ) σε πιλοτική δίκη.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

10. OAEE: Μέχρι τις 30/9/14 η εμπρόθεσμη πληρωμή του 4ου διμήνου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Εμπρόθεσμη πληρωμή του 4ου διμήνου2014.

Σας γνωρίζουμε ότι τελευταία ημέρα εμπρόθεσμης πληρωμής του 4ου διμήνου 2014 είναι η Τρίτη  30/09/2014.

Την ίδια μέρα καταβάλλεται και η μηνιαία δόση των ρυθμίσεων Ν.4152/2013, μέσω πάγιας εντολής, καθώς και τυχόν ανεξόφλητη δόση της 31/08/2014. Υπενθυμίζουμε ότι η ανεξόφλητη δόση καταβάλλεται προσαυξημένη  κατά 15%.

Οι ασφαλισμένοι που καταβάλλουν εισφορές ή δόσεις με πάγια εντολή, θα πρέπει να συνεννοηθούν με την Τράπεζα επιλογής τους σχετικά με:

· Το ανώτατο όριο εκτέλεσης της πάγιας εντολής  έτσι ώστε να επαρκεί για την πραγματοποίηση της πληρωμής .

· Την ακριβή ώρα εκτέλεσης των παγίων εντολών ώστε να  πιστώσουν έγκαιρα τους λογαριασμούς τους.

Για την προστασία των ασφαλιστικών σας δικαιωμάτων προτείνεται η ύπαρξη επαρκούς υπολοίπου από την προηγούμενη μέρα.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

11. Το αργότερο μέχρι τις 30/10/2014 η υποβολή της προβλεπόμενης Υπεύθυνης Δήλωσης του έτους 2014

Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που διέπει το επάγγελμα του λογιστή φοροτεχνικού, το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας  υποχρεούται κάθε έτος  στην ηλεκτρονική διασύνδεση  του αρχείου των ενεργών λογιστών φοροτεχνικών που έχουν υποβάλει την προβλεπόμενη ΥΔ (Ν 4093/2012 & Ν 4111/2013) με το αρχείο των λογιστών φοροτεχνικών που έχουν δικαίωμα να υποβάλουν ηλεκτρονικά  δηλώσεις στα συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών.
Οι λογιστές φοροτεχνικοί πρέπει το αργότερο μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2014  να υποβάλουν την προβλεπόμενη ΥΔ  του έτους 2014 (στην περίπτωση που μέχρι σήμερα δεν την έχουν υποβάλει) προκειμένου να διασφαλισθεί η ταυτοποίηση τους στο TAXISNET και να μην αφαιρεθεί η πρόσβαση τους στα συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

12. Πώς θα δοθούν οι απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ

Σχέδιο για την απαλλαγή από την ταλαιπωρία των φορολογούμενων που δικαιούνται μερική ή ολική απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών. Ο στόχος είναι να χρειαστεί να επισκεφθούν τις εφορίες για υποβολή δικαιολογητικών όσο το δυνατόν λιγότεροι φορολογούμενοι.

Με δεδομένο ότι στις πρόσφατες διορθωτικές διατάξεις του ΕΝΦΙΑ απαλείφθηκε η προϋπόθεση μη ύπαρξης ληξιπρόθεσμων χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, άνοιξε ο δρόμος για την απλοποίηση της διαδικασίας των απαλλαγών.  Ο σχεδιασμός προβλέπει πλέον ότι σταδιακά, πιθανόν και εντός του Σεπτεμβρίου, θα αρχίσουν να μειώνονται και να διαγράφονται τα ποσά του ΕΝΦΙΑ για όσους δικαιούνται απαλλαγές. Αυτό είναι εφικτό τεχνικά, όπως λένε στο ΥΠΟΙΚ, καθώς ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει στη διάθεσή του και μάλιστα σε ηλεκτρονική μορφή τα δεδομένα που δικαιολογούν τις απαλλαγές, όπως είναι τα εισοδήματα του 2013 με βάση τις τελευταίες φορολογικές δηλώσεις, ο αριθμός των παιδιών κάθε φορολογούμενου και η αξία της ακίνητης περιουσίας του.

Έτσι, ένας τρίτεκνος που έχει δηλώσει εισόδημα 12.000 ευρώ το 2013 και τα συνολικά του κτίσματα είναι επιφάνειας 100 τετραγωνικών (π.χ. ένα διαμέρισμα) θα δεί στο taxisnet  ότι θα έχει διαγραφεί το ποσό του φόρου που του βεβαιώθηκε αρχικά.

Ας δούμε αρχικά ποιοι δικαιούνται τις απαλλαγές.

Προβλέπεται έκπτωση 50% εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα (δηλωθέντος ή τεκμαρτού ή απαλλασσόμενου από το φόρο) του προηγούμενου φορολογικού έτους, πραγματικό ή τεκμαρτό, δεν υπερβαίνει τα εννέα χιλιάδες (9.000) ευρώ, προσαυξημένο κατά χίλια (1.000) ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος,

β) το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχει το νοικοκυριό δικαιώματα δεν υπερβαίνει τα εκατόν πενήντα τετραγωνικά μέτρα (150 τ.μ.) και

γ) ο φορολογούμενος δεν έχει ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 85.000 ευρώ εφόσον είναι άγαμος, 150.000 εφόσον είναι έγγαμος και 200.000 εφόσον είναι έγγαμος με έως δυο παιδιά.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

13. Πτωχευτικό δίκαιο για ιδιώτες - Διαγραφή χρεών έως 20.000 ευρώ για νοικοκυριά

Tο «πτωχευτικό δίκαιο» των νοικοκυριών έρχεται... ο «νόμος Kατσέλη» φεύγει... Tο υπουργείο Aνάπτυξης ετοιμάζει θεσμικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο ακόμη και τα φυσικά πρόσωπα θα μπορούν να πετυχαίνουν ολική διαγραφή των οφειλών τους προς Δημόσιο και τράπεζες.

O υπουργός Aνάπτυξης N. Δένδιας έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την καθιέρωση νόμου που θα δίνει το δικαίωμα σε πολίτες που δεν είναι επιχειρηματίες να αιτούνται τη διαγραφή των χρεών τους. Πρόθεση του υπουργού είναι να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο προστασίας για τους οφειλέτες. Ωστόσο, θα απαιτείται η αξιοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων, όπως για παράδειγμα ακίνητα ακόμη και η κύρια κατοικία, τα οποία θα χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή μέρους των οφειλών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «H», στις προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Aνάπτυξης, που συνεργάζεται με το υπουργείο Δικαιοσύνης γι' αυτό το θέμα, είναι το σχετικό σχέδιο να έχει ετοιμαστεί και αν είναι δυνατόν να παρουσιαστεί στην τρόικα ακόμη και σε αυτήν την επίσκεψή της.

Tο «πτωχευτικό δίκαιο» των νοικοκυριών θα αντικαταστήσει τον νόμο Kατσέλη, ο οποίος, προϋποθέτοντας την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, παρέχει τη διαγραφή οφειλών προς τράπεζες και όχι προς το Δημόσιο. Eπίσης οι διατάξεις του υπάρχοντος πλαισίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά προστατεύουν την κύρια κατοικία από διαδικασίες εκποίησης, κάτι όμως που δεν θα συμβαίνει με το «άρθρο 99» των φυσικών προσώπων.

Για την υπαγωγή στην πτωχευτική διαδικασία θα υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις, αλλά κυρίως θα θεσπιστεί περίοδος δύο ή τριών ετών για την παρακολούθηση της οικονομικής κατάστασης και συμπεριφοράς του οφειλέτη. H κυβέρνηση εξετάζει κατά κύριο λόγο τα μοντέλα στο Hνωμένο Bασίλειο, την Iρλανδία, ενώ συζήτηση έχει ανοίξει και στην Kύπρο.

Δύο είναι οι κατηγορίες των νοικοκυριών που μπορούν να υπαχθούν. Tα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν εισόδημα και περιουσιακά στοιχεία και εκείνα που διαθέτουν ακίνητα.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

14. Συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων του ΟΓΑ με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης και του 62ου έτους ηλικίας τους

Τροπολογία με την οποία αναγνωρίζεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων του ΟΓΑ με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης και του 62ου έτους ηλικίας τους κατατέθηκε στη Βουλή από τους συναρμόδιους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών. Το σημερινό καθεστώς συνταξιοδότησης των αγροτών δεν τους επιτρέπει να συνταξιοδοτούνται πριν τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει 40 έτη ασφάλισης.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της υπουργικής τροπολογίας που έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις θεμάτων εφοδιαστικής και άλλες διατάξεις», το καθεστώς αυτό «δημιουργεί άνιση μεταχείριση σε βάρος των ασφαλισμένων των λοιπών ασφαλιστικών οργανισμών». Συνεπώς, από τη δημοσίευση του νόμου πλέον οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ θα έχουν τη δυνατότητα να συνταξιοδητηθούν με 40 χρόνια ασφάλισης και σε ηλικία 62 ετών. Σε περίπτωση που ο ΟΓΑ είναι τελευταίος ασφαλιστικός φορέας, αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από τον ΟΓΑ ή αν ο ΟΓΑ δεν είναι αρμόδιος για την κρίση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, η αίτηση συνταξιοδότησης δεν διαβιβάζεται σε προηγούμενο ασφαλιστικό φορέα πριν από τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η ετήσια δαπάνη από την πρόωρη καταβολή σύνταξης σε πρόσωπα ασφαλισμένους στον ΟΓΑ που συμπληρώνουν το 62ο έτος ηλικίας και 40 χρόνια ασφάλισης, εκτιμάται (βάσει στοιχείων του υπουργείου Εργασίας) σε 10.500.000 ευρώ από το 2017 και μετά. Για το 2014 η δαπάνη εκτιμάται σε μόλις 225.000 ευρώ, για το 2015 σε 4.390.000 ευρώ και για το 2016 σε 7.560.000 ευρώ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

15. Μείωση κατά 30% στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης από 1η Ιανουαρίου 2015 – Αύξηση μισθών και συντάξεων

Διατήρηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι και το 2016, αλλά «ψαλιδισμένη» κατά 30% από την 1η Ιανουαρίου του 2015, είναι το σχέδιο που προωθεί τώρα η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που προέβλεπαν μείωση της εισφοράς κατά 50% το 2015 απορρίφθηκαν από το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να καμφθούν μερικώς οι αντιστάσεις της τρόικας ενόψει των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η τρόικα δεν έχει δώσει το «πράσινο φως» για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση θα προχωρήσει μονομερώς στο «κούρεμα» κατά 30% των συντελεστών με τους οποίους επιβάλλεται η εισφορά στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων που υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ. Η μείωση αυτή, όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν θα προκαλέσει κανένα πρόβλημα στον προϋπολογισμό του 2015.

Τα έσοδα που μπαίνουν στα ταμεία του Δημοσίου από την εισφορά αλληλεγγύης ανέρχονται στο ποσό του 1,4 δισ. ευρώ και σε περίπτωση που μειωθεί κατά 30% θα διαμορφωθούν περίπου στο 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά θα ενισχύσουν τον προϋπολογισμό του 2015 λόγω της μηνιαίας παρακράτησης που γίνεται στους μισθούς και τις συντάξεις και τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ θα ενισχύσουν τον προϋπολογισμό του 2016 με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

Σημειώνεται ότι η τρόικα υποστηρίζει ότι το δημοσιονομικό κενό για το 2015 ανέρχεται περίπου στα 2 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζει για το επόμενο έτος την εισφορά αλληλεγγύης, η οποία βάσει του νόμου λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους. Από την άλλη πλευρά το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι το δημοσιονομικό κενό δεν ξεπερνά τα 900 εκατ. ευρώ, χωρίς και αυτό να υπολογίζει τα έσοδα της εισφοράς αλληλεγγύης.

Εφόσον λοιπόν κατατεθεί η διάταξη που θα προβλέπει επέκταση της εισφοράς αλληλεγγύης και στο επόμενο έτος μειωμένη όμως κατά 30% θα εισπραχθούν επιπλέον έσοδα ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ μειώνοντας ισόποσα το ύψος του ποσού που υπολογίζει η τρόικα και η κυβέρνηση. Με τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30% οι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα διαπιστώσουν από τα τέλη του Ιανουαρίου του 2015 (εφόσον είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι) την αύξηση του εισοδήματός τους.

Για παράδειγμα μισθωτός του ιδιωτικού τομέα που σήμερα έχει ετήσιο εισόδημα ύψους 20.000 ευρώ καταβάλλει ετησίως 200 ευρώ εισφορά αλληλεγγύης ή διαφορετικά 14,28 ευρώ τον μήνα (200/14). Με τη μείωση κατά 30% της εισφοράς αλληλεγγύης το 2015 το ποσό θα μειωθεί στα 140 ευρώ ετησίως ή στα 12 ευρώ μηνιαίως. Άλλος φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ετησίως πληρώνει σήμερα εισφορά αλληλεγγύης 600 ευρώ και με τις αλλαγές που προωθούνται το ποσό θα μειωθεί κατά 180 ευρώ, δηλαδή θα διαμορφωθεί στα 420 ευρώ ετησίως.

Ενας άλλος φορολογούμενος με εισοδήματα 45.000 ευρώ ετησίως πληρώνει σήμερα 900 ευρώ εισφορά αλληλεγγύης, και από το 2015 θα πληρώνει 630 ευρώ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 

4η εβδομάδα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Παράταση προθεσμίας για την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας
 2. Καταβολή του ΦΠΑ μόνο εφόσον έχει εισπραχθεί, ανεξάρτητα από την ημερομηνία έκδοσης του τιμολογίου
 3. Διαγραφή προσαυξήσεων έως 90% για εφάπαξ εξόφληση χρεών προς το Δημόσιο
 4. Στην Ελλάδα η πιο βαριά φορολόγηση ακινήτων μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ
 5.  «Μπλόκο» στην απαίτηση της τρόικας για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων
 6. Με καθυστέρηση από 110 έως 160 ημέρες η εξόφληση χρεών των επιχειρήσεων
 7. Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών
 8. Έως 100 δόσεις για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών
 9. Με ηλεκτρονικό τρόπο η διαβίβαση στοιχείων από τους συμβολαιογράφους στο Κτηματολόγιο
 10. ΟΑΕΕ: Από 1η Μαρτίου η μηνιαία καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών
 11. ΕΝΦΙΑ: Αναρτήθηκαν στο TaxisNet τα νέα εκκαθαριστικά
 12. Αύξηση 29,4% τον Ιούλιο το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου
 13. Τράπεζες και ασφάλειες κυριάρχησαν στην ανάπτυξη της οικονομίας
 14. Μειώνεται η απασχόληση στο εμπόριο - 14.500 θέσεις εργασίας χάθηκαν μέσα σε έναν χρόνο

 

 

 1. Παράταση προθεσμίας για την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας

Για τις 30 Ιανουαρίου παρατάθηκε η προθεσμία για την εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών επιχειρήσεων και μετά από αίτημα λογιστών και φοροτεχνών που ζητούσαν νέα παράταση έως τα τέλη του έτους.

Στα πλαίσια της εκπρόθεσμης διακοπή εργασιών επιχειρήσεων οι επιτηδευματίες που σταμάτησαν να ασκούν το επιτήδευμά τους ή δεν έχουν κάποιο εισόδημα από αυτό θα πρέπει να δηλώνουν πως διέκοψαν τις εργασίες τους.

Εφόσον παρέλθει η προθεσμία και δεν δηλώσουν εγκαίρως τη διακοπή εργασιών και το πράξουν μεταγενέστερα, θα θεωρηθεί πως η διακοπή των εργασιών έγινε κατά την ημέρα υποβολής της δήλωσης και θα κληθούν να υποβάλουν όλες τις φορολογικές δηλώσεις και τους αναλογούντες φόρους και εισφορές για το ενδιάμεσο διάστημα.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος που ασκούσε κάποιο επιτήδευμα έως το τέλος του 2011 και πλέον δεν το εξασκεί είτε γιατί έγινε μισθωτός είτε γιατί πλέον δεν έχει κάποιο εισόδημα, έχει μέχρι τις 30 Ιανουαρίου τη δυνατότητα να προχωρήσει σε εκπρόθεσμη δήλωση διακοπής εργασιών. Να διακόψει δηλαδή την άσκηση του επαγγέλματος δηλώνοντας ότι ουσιαστικά η διακοπή έγινε στο τέλος του 2011. Εφόσον δεν το κάνει, τότε θα χάσει το δικαίωμα εκπρόθεσμης δήλωσης διακοπής εργασιών και θα είναι υποχρεωμένος να δηλώσει ότι η διακοπή των εργασιών γίνεται κατά την ημέρα υποβολής της σχετικής δήλωσης.

Σημειώνεται πως η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι η διεκπεραίωση όλων των εκκρεμοτήτων για τις εκπρόθεσμες διακοπές είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και χρονοβόρα έχει ήδη παρατείνει τρεις φορές τη διαδικασία.

Οι φοροτέχνες είχαν υποστηρίξει πως η προθεσμία πρέπει να παραταθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου, μιας και όσοι προσπαθούν να κάνουν εκπρόθεσμες διακοπές αντιμετωπίζουν τεράστια γραφειοκρατικά προβλήματα , τόσο με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, όσο και με την έκδοση διαδικαστικών αποφάσεων, στις περιπτώσεις που αυτές είναι αναγκαίες.

Δείτε την ανακοίνωση εδώ

Δείτε το Ημερολόγιο Υποχρεώσεων

 

 1. Καταβολή του ΦΠΑ μόνο εφόσον έχει εισπραχθεί, ανεξάρτητα από την ημερομηνία έκδοσης του τιμολογίου

Στήριξη ρευστότητας σε χιλιάδες επιχειρήσεις θα δώσει το νέο σύστημα καταβολής του ΦΠΑ που αναμένεται να ξεκινήσει από την 1η Οκτωβρίου και θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2015. Με το νέο σύστημα, η καταβολή του ΦΠΑ θα πραγματοποιείται όταν το τιμολόγιο πληρωθεί, ανεξάρτητα από την ημερομηνία έκδοσής του.

Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται ήδη σε Βρετανία, Ισπανία, Πορτογαλία και Μάλτα, σε προαιρετική βάση, με όριο τις 500.000 ευρώ, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να αυξηθεί έως και στα 2 εκατ. ευρώ.

Σήμερα ο εκδότης του τιμολογίου είναι υπόχρεος για την καταβολή του ΦΠΑ μέσα στην προθεσμία υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ, ήτοι κάθε μήνα ή τρίμηνο ανεξάρτητα με το εάν αυτό πληρωθεί έξι μήνες αργότερα. Πιο απλά μια επιχείρηση σήμερα υποχρεούται να πληρώσει στο Δημόσιο τον ΦΠΑ στις ανωτέρω ημερομηνίες ακόμα και αν δεν τον έχει εισπράξει.

Πλέον, η πληρωμή του ΦΠΑ θα γίνεται μετά την είσπραξή του, ήτοι όταν μια επιχείρηση εκδίδει ένα τιμολόγιο, θα είναι υποχρεωμένη για την καταβολή του ΦΠΑ μόνο όταν το τιμολόγιο πληρωθεί. Το σύστημα θα επιτρέψει στους φορολογούμενους με κύκλο εργασιών μικρότερο από 500.000 ευρώ να αναβάλουν την καταβολή ΦΠΑ μέχρι τη στιγμή που θα πληρώσει ο πελάτης τους.

Το νέο καθεστώς θα λειτουργεί σε προαιρετική βάση, ωστόσο από τη στιγμή που μια επιχείρηση έχει αποφασίσει να το εφαρμόσει, θα υπάρχει μια ελάχιστη διάρκεια συμμετοχής ενός έτους. Θα εφαρμόζεται σε όλες τις συναλλαγές της, εκτός από εκείνες που νόμιμα εξαιρούνται από το καθεστώς του ΦΠΑ  (ενδοκοινοτικές εξαγορές ή οι εξαιρούμενες εξαγωγές).

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Διαγραφή προσαυξήσεων έως 90% για εφάπαξ εξόφληση χρεών προς το Δημόσιο

Ένα πολύ μεγάλο bonus για όσους προχωρήσουν στην εφάπαξ εξόφληση των χρεών τους προς το δημόσιο, θα προβλέπει η νέα ρύθμιση των οφειλών προς το δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό της έκπτωσης από τις προσαυξήσεις θα φτάνει στο 90% για όσους προχωρήσουν στην εξόφληση του χρέους τους σε μία δόση. 

Το ποσοστό της έκπτωσης θα περιορίζεται όσο αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων που θα επιλέγει ο οφειλέτης. Για χρέος έως 15.000 ευρώ θα προβλέπονται έως 100 δόσεις, ενώ για χρέος άνω των 15.000 ευρώ θα προβλέπονται έως 72 δόσεις.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Στην Ελλάδα η πιο βαριά φορολόγηση ακινήτων μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ

Την πιο βαριά φορολόγηση ακινήτων στον δυτικό κόσμο έχει η Ελλάδα, γεγονός που εκτός από την οικονομική αφαίμαξη των νοικοκυριών έχει συμβάλει και στην καταβαράθρωση της οικοδομής και της κτηματαγοράς.

Πρόκειται για το συμπέρασμα μελέτης της εταιρείας ορκωτών εκτιμητών και διαπιστευμένων συμβούλων ακίνητης περιουσίας GLP Values σχετικά με το ύψος των φόρων ακινήτων (ιδίως φόρων κατοχής) στην Ελλάδα σε σχέση με σειρά άλλων ανεπτυγμένων χωρών, αλλά και με τον ΟΟΣΑ ως σύνολο. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές της GLP, η σύγκριση, λόγω διαθεσιμότητας των στοιχείων, έγινε για το 2011. Έκτοτε οι φόροι κατοχής ακινήτων στην Ελλάδα αυξήθηκαν κι άλλο, με κορύφωση τον ΕΝΦΙΑ του 2014. Άρα τα συμπεράσματα είναι σήμερα ακόμη πιο αποκαρδιωτικά για την Ελλάδα από ό,τι το 2011.

Η μελέτη διαψεύδει επιχειρήματα όπως ότι το συνολικό φορολογικό βάρος των Ελλήνων σε σχέση με τις χώρες του ΟΟΣΑ είναι μικρό. Αντιθέτως, είναι το μεγαλύτερο, ειδικά σε σχέση με το διαθέσιμο εισόδημα και εν γένει τις οικονομικές δυνατότητες των νοικοκυριών και όπως υποστηρίζει η GLP, εκτός από τις αυξομειώσεις του ΑΕΠ, η βαριά φορολογία στους φόρους κατοχής διέλυσε την οικοδομή αφού η επίπτωση των φόρων κατοχής εκδιπλώνεται σε βάθος χρόνου σε αντίθεση με τους φόρους μεταβίβασης των οποίων η επίδραση τείνει να λαμβάνει χώρα εφάπαξ, κατόπιν, δε, να απορροφάται από την κτηματαγορά.

Όσον αφορά το βάρος των φόρων σε σχέση με τις οικονομικές δυνατότητες των νοικοκυριών, προέκυψαν τα εξής, βάσει τριών διαφορετικών προσεγγίσεων, που πρέπει να ιδωθούν συνδυαστικά:


Α) Φόροι ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2011

Δεν υπάρχει ενιαία εικόνα. Σε σχέση με την Ελλάδα, πάντως, ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς έχουν μεγαλύτερο ποσοστό (%) φόρων ακινήτων και φόρων κατοχής στο (επίσημο) ΑΕΠ, αλλά μικρότερο ποσοστό συνολικών φόρων στο (επίσημο) ΑΕΠ. Από την άλλη, Γαλλία και Ην. Βασίλειο έχουν μεγαλύτερο ποσοστό φόρων ακινήτων και φόρων κατοχής στο ΑΕΠ, αλλά και μεγαλύτερο ποσοστό συνολικών φόρων στο ΑΕΠ. Επίσης, Γερμανία (ιδίως) και Πορτογαλία έχουν μεγαλύτερο ποσοστό συνολικών φόρων στο ΑΕΠ, αλλά μικρότερο ποσοστό (ιδίως η Γερμανία) φόρων ακινήτων και φόρων κατοχής στο ΑΕΠ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1.  «Μπλόκο» στην απαίτηση της τρόικας για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων

«Μπλόκο» στην απαίτηση της τρόικας να ψηφιστούν, έως το τέλος του χρόνου, νέοι νόμοι για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την κήρυξη απεργιών βάζουν οι εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) και η ΓΣΕΕ ενισχύοντας τη διαπραγματευτική θέση και την απόφαση της κυβέρνησης να αποφύγει, στην παρούσα πολιτικοοικονομική και κοινωνική συγκυρία, κάθε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

Η απόφαση για την αποφυγή βίαιων παρεμβάσεων που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν περαιτέρω το κλίμα των εργασιακών σχέσεων και την πολιτική κατάσταση στη χώρα, αναμένεται να «σφραγιστεί» την ερχόμενη Τρίτη στην τριμερή συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση και της γ.γ Α. Στρατινάκη με τους προέδρους των κοινωνικών εταίρων που θα γίνει στην έδρα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, στη Γενεύη, με «εγγυητή» τον γενικό διευθυντή της Οργάνωσης Γκάι Ράιντερ.

Στη συνάντηση -η οποία θα γίνει λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη αξιολόγηση του Προγράμματος από τους επικεφαλής της τρόικας- θα συζητηθούν οι τελευταίες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, η τρέχουσα κατάσταση μετά τις αλλαγές που έχουν επέλθει, καθώς και η ευρωπαϊκή πρακτική των χωρών τόσο απέναντι στις ομαδικές απολύσεις, όσο και στις σχέσεις των συνδικάτων με τις επιχειρήσεις.

Δηλαδή, τα δύο κεντρικά θέματα για τα οποία η ελληνική πλευρά είχε συμφωνήσει με την τρόικα (κατά την προπαρασκευαστική συνάντηση των Παρισίων) να ζητήσει τη συνδρομή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας και, σε κάθε περίπτωση, την επίσημη θέση - γνώμη των κοινωνικών εταίρων (κάτι που προβλέπει και το Μνημόνιο).

Μορατόριουμ
Εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων που θα μεταβούν στη Γενεύη, υπογράμμιζαν χθες στην «Η», ότι στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές και εκείνο που χρειάζεται είναι ένα «μορατόριουμ» στις μεταξύ τους σχέσεις και μια εθνική κοινωνική συμφωνία για την αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων, όπως είναι η ανεργία.

Κοινό πλαίσιο

Με αυτό το δεδομένο, κύκλοι του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι την ερχόμενη Τρίτη υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να εκδοθεί ένα κοινό πλαίσιο συμφωνίας (των κοινωνικών εταίρων, της κυβέρνησης και του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας) που θα είναι δύσκολο να... αγνοήσουν οι επικεφαλής της τρόικας όταν, στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, θα επανέλθουν για να διαπραγματευτούν τα δύο «ανοικτά» θέματα που παραμένουν στο τραπέζι.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Με καθυστέρηση από 110 έως 160 ημέρες η εξόφληση χρεών των επιχειρήσεων

Oι καθυστερήσεις πληρωμών από επιχειρήσεις τόσο προς τον ιδιωτικό, όσο και προς το δημόσιο τομέα, αυξήθηκαν από την έναρξη της κρίσης στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία.

Ωστόσο, την τελευταία διετία σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία διαπιστώνεται κάποια πρόοδος.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έκθεση της γενικής διεύθυνσης οικονομικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως επισημαίνεται, το 2012 το κόστος από καθυστερήσεις πληρωμών στο δημόσιο ήταν στην Ελλάδα στο 0,19% του ΑΕΠ, ποσοστό που ήταν το ψηλότερο στην ΕΕ, ενώ το χαμηλότερο παρατηρήθηκε στην Φινλανδία με 0,005%.

Η τάση αυτή επιδεινώθηκε και στις 4 χώρες (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία) στη διάρκεια της κρίσης, όταν την ίδια περίοδο στη Γερμανία σημειώνονταν μείωση των καθυστερήσεων από χρόνο σε χρόνο.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η εξέλιξη αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να περιοριστεί ο θετικός αντίκτυπος που παρατηρήθηκε από τη σταδιακή μείωση των επιτοκίων, αλλά και από τη συρρίκνωση των δημοσίων δαπανών.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών

Με τη ρύθμιση ο αναβαλλόμενος φόρος μετατρέπεται σε φορολογική απαίτηση με αποτέλεσμα το Δημόσιο να εγγυάται ότι θα αποδώσει στις τράπεζες το μέρος του αναβαλλόμενου φόρου που δεν θα συμψηφιστεί με κέρδη τα επόμενα 30 χρόνια.

Η ρύθμιση είναι επωφελής, καθώς διασφαλίζει πως οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να επικαλεστούν τον αναβαλλόμενο στα επικείμενα τεστ αντοχής της ΕΚΤ μειώνοντας τις κεφαλαιακές τους ανάγκες. Άλλωστε παραλλαγή της ίδιας ρύθμισης ισχύει ήδη σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία.

Στα αρνητικά της ρύθμισης συγκαταλέγεται το γεγονός ότι θα μπορούσε να ζημιώσει το Δημόσιο εάν οι τράπεζες δεν περάσουν σε κερδοφορία ή στην περίπτωση που κάποια τράπεζα τεθεί σε εκκαθάριση. Αλλά αυτό το σενάριο θεωρείται σχεδόν απίθανο δεδομένου ότι ήδη κάποιες τράπεζες σημειώνουν κέρδη μέσα στο 2014.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Έως 100 δόσεις για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

Πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή η νέα βελτιωμένη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών προς εφορίες και ασφαλιστικά Ταμεία, που θα προβλέπει 100 δόσεις για οφειλές έως 15.000 ευρώ, απλούστευση των διαδικασιών και σημαντική μείωση του επιτοκίου. Για μεγαλύτερα χρέη οι δόσεις καθορίζονται σε 72.

Η συνεχής αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες, που άγγιξαν τον Αύγουστο τα 70 δισ. ευρώ, καθώς και οι ανείσπρακτες ασφαλιστικές εισφορές που προσεγγίζουν τα 18 δισ. ευρώ, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια χειρισμών στο οικονομικό επιτελείο. Η περιρρέουσα φημολογία για μια καλύτερη ρύθμιση με περισσότερες δόσεις και λιγότερη γραφειοκρατία καθώς και η πραγματική «κόπωση» των οφειλετών λόγω των ανελαστικών διατάξεων που ισχύουν από τον Ιούλιο του 2013, έχουν οδηγήσει σε «παύση πληρωμών» ακόμη και όσους εξυπηρετούσαν μέχρι πρότινος τις δόσεις τους. Τα ειδοποιητήρια κατασχέσεων περισσότερο επιτείνουν το κλίμα αντιδράσεων παρά αποτελούν κίνητρο για πληρωμή, ενώ τα «τεχνικά» προβλήματα δυσκολεύουν τις διασταυρώσεις στοιχείων μεταξύ της φορολογικής και της ασφαλιστικής διοίκησης. Σε αυτό το κλίμα, και με ανελαστική πλέον την ανάγκη αύξησης των εσόδων για την κάλυψη ελλειμμάτων, κυρίως όσον αφορά τα ασφαλιστικά Ταμεία, η διάταξη θα κατατεθεί στη Βουλή πιθανότατα πριν και από την έλευση των εκπροσώπων της τρόικας των δανειστών στην Αθήνα. Και θα προβλέπει 100 δόσεις για χρέη έως 15.000 ευρώ και 72 δόσεις για μεγαλύτερα χρέη. Συνολικά, εκτιμάται ότι αφορά το 90% των οφειλετών.

Ειδικά για τα ασφαλιστικά Ταμεία, υπολογίζεται ότι η πρόβλεψη των 100 δόσεων αφορά περίπου 400.000 οφειλέτες, για τους οποίους, βάσει της διάταξης που προωθείται δεν θα υπάρχουν πολύπλοκες διαδικασίες ένταξης στη ρύθμιση, δεν θα προβλέπεται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής, ενώ βασική προϋπόθεση θα παραμείνει η υποχρέωση για καταβολή των τρεχουσών εισφορών. Η ελάχιστη δόση που θα μπορεί να καταβάλει κανείς θα οριστεί στα 50 ευρώ τον μήνα.

Εως και 72 δόσεις θα προβλέπονται για ένα σημαντικό εύρος οφειλετών, με χρέη πιθανότατα έως και 300.000 ευρώ. Γι’ αυτούς, θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες ένταξης, θα διατηρηθεί, όμως, η υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικών επιστολών από τράπεζες, ενώ αυτονόητη θεωρείται η καταβολή των τρεχουσών εισφορών.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Με ηλεκτρονικό τρόπο η διαβίβαση στοιχείων από τους συμβολαιογράφους στο Κτηματολόγιο

Με ηλεκτρονικό τρόπο θα διαβιβάζουν πλέον οι συμβολαιογράφοι, μέσω βάσης δεδομένων του Συλλόγου τους, στοιχεία και αντίγραφα συμβολαιογραφικών πράξεων με χρήση ψηφιακής υπογραφής στη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου.

Ουσιαστικά δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να τεθούν σε ισχύ το επόμενα διάστημα τα ψηφιακά συμβόλαια όπου με ένα «κλικ» θα εγγράφονται όλες οι μεταβιβάσεις των ακινήτων στο Κτηματολόγιο.

Το νέο σύστημα υπόσχεται λγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες μετεγγραφές και μικρότερο κόστος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο εκσυγχρονισμός του τρόπου καταγραφής καταχώρησης και διακίνησης των εμπράγματων δικαιωμάτων, με ψηφιακά συμβόλαια και ψηφιακές υπογραφές έχει στόχο να επεκταθεί πανελλαδικά έως το τέλος του 2015, συνδέοντας ολοκληρωτικά σε μια κοινή δομή τους συμβολαιογράφους, τα κτηματολογικά γραφεία και τα υποθηκοφυλακεία. Πρακτικά λοιπόν, από το 2016 κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει πρόσβαση και διάφανη εικόνα για τα περιουσιακά του στοιχεία, αποφεύγοντας επί της ουσίας την ταλαιπωρία και τις ουρές στις συναλλαγές του.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η ψηφιακή συμβολαιογραφική πράξη θα διαβιβάζεται στα Κτηματολογικά γραφεία μετά την μετεγγραφή και τη δήλωση στο υποθηκοφυλακείο. H Κτηματολόγιο ΑΕ, που αναλαμβάνει πλέον διευρυμένο ρόλο, θα διαβεβαιώνει για την ασφάλεια των συναλλαγών, αφού η ψηφιακή υπογραφή δεν μπορεί να παραχαραχθεί, ενώ με το σύστημα της ηλεκτρονικής καταγραφής επιτυγχάνεται απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας

Σε χαιρετισμό του, κατά την παρουσίαση του προγράμματος από την ΕΚΧΑ Α.Ε. και τον συμβολαιογραφικό σύλλογο, χαρακτήρισε το έργο ως τη μεγαλύτερη Διοικητική Μεταρρύθμιση της χώρας, καθώς όπως είπε, ως βασικό αντικείμενο έχει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η προστασία, η αξιοποίηση, η διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του πολίτη, ή του Δημοσίου.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. ΟΑΕΕ: Από 1η Μαρτίου η μηνιαία καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών

Την 1η Μαρτίου 2015 θα ξεκινήσει η μηνιαία καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Υγείας Αντώνη Μπέζα.

Η καταβολή των εισφορών του ΟΑΕΕ αλλάζει από διμηνιαία και γίνεται μηνιαία αφενός διότι αρκετοί ασφαλισμένοι λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας αδυνατούν να ανταποκριθούν στη διμηνιαία καταβολή των εισφορών τους και αφετέρου για να γίνει αποτελεσματικότερη η παρακολούθηση του τρόπου είσπραξής των εισφορών.

Η απόφαση του κ. Μπέζα προβλέπει ότι οι εισφορές από την 1η Μαρτίου 2015 θα καταβάλλονται από τους υπόχρεους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ μηνιαία και μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα εκείνου στον οποίο ανάγονται, διαφορετικά από την πρώτη ημέρα του μεθεπόμενου μήνα καθίστανται καθυστερούμενες και υπόκεινται σε επιβαρύνσεις.

Οι μηνιαίες εισφορές, με κάθε απαραίτητο για την πληρωμή στοιχείο, θα αναρτώνται στις ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του ΟΑΕΕ και ο Οργανισμός θα μεριμνά για τη γνωστοποίηση της ανάρτησης, με κάθε πρόσφορο ηλεκτρονικό μέσο. Οι ασφαλισμένοι θα εγγράφονται υποχρεωτικά στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ιστότοπου του ΟΑΕΕ και θα πιστοποιούνται με τις ισχύουσες κάθε φορά νόμιμες προδιαγραφές και διαδικασίες, προκειμένου να ενημερώνονται για τις μηνιαίες υποχρεώσεις τους.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. ΕΝΦΙΑ: Αναρτήθηκαν στο TaxisNet τα νέα εκκαθαριστικά

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ανακοινώνει την ολοκλήρωση της νέας εκκαθάρισης Εν.Φ.Ι.Α. που περιλαμβάνει: (α) περιπτώσεις οικοπέδων που βρίσκονται σε περιοχές που δεν ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αξίας ακινήτων λαμβάνοντας υπόψη την ευνοϊκότερη φορολογητέα αξία μεταξύ Φ.Α.Π. 2013 και Εν.Φ.Ι.Α.,  (β) εξαίρεση από το φόρο ακινήτων που βρίσκονται στη νήσο Κεφαλληνία, (γ) την απαλλαγή από τον κύριο φόρο του υπολοίπου οικοπέδου ιστορικών διατηρητέων μνημείων ή έργων τέχνης και (δ) τη μείωση του συντελεστή συμπληρωματικού φόρου μη ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των Ν.Π.Δ.Δ. που δεν εντάσσονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Αύξηση 29,4% τον Ιούλιο το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου

Νέα αύξηση, κατά 29,4%, σημείωσε τον Ιούλιο εφέτος, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των εισαγωγών και μείωσης των ελληνικών εξαγωγών. Ίδια είναι η εικόνα και στο επτάμηνο, με το εμπορικό έλλειμμα να αυξάνεται κατά 11,3%.

Ειδικότερα, από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία των εμπορευματικών συναλλαγών, προκύπτουν τα εξής:

Η συνολική αξία των εισαγωγών- αφίξεων, ανήλθε στο ποσό των 4.352,3 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο 2014 έναντι 3.949,0 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2013, παρουσιάζοντας αύξηση 10,2% (χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσίασε αύξηση κατά 246,1 εκατ. ευρώ, ή 9,4%).

Η συνολική αξία των εξαγωγών- αποστολών, ανήλθε στο ποσό των 2.458,1 εκατ. ευρώ έναντι 2.484,7 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο 2013, παρουσιάζοντας μείωση 1,1% (χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσίασε αύξηση κατά 28,3 εκατ. ευρώ, ή 1,9%).

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, ανήλθε σε 1.894,2 εκατ. ευρώ έναντι 1.464,3 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο πέρυσι, παρουσιάζοντας αύξηση 29,4% (χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσίασε αύξηση κατά 217,8 εκατ. ευρώ, ή 19,4%). Το επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου εφέτος, η συνολική αξία των εισαγωγών- αφίξεων ανήλθε στο ποσό των 28.012,5 εκατ. ευρώ έναντι 27.398,1 εκατ. ευρώ κατά το επτάμηνο 2013, παρουσιάζοντας αύξηση 2,2% (χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσίασε αύξηση κατά 1.551,6 εκατ. ευρώ, ή 8,9%).

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Τράπεζες και ασφάλειες κυριάρχησαν στην ανάπτυξη της οικονομίας

Όχι μόνο επιβίωσαν περισσότερα από πενήντα χρόνια, αλλά κατάφεραν να ενισχύσουν σημαντικά τα κεφάλαιά τους, ιδιαίτερα κατά την τελευταία 25 ετία. Δημιούργησαν νέες θέσεις εργασίας και εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να στηρίζουν το ελληνικό ΑΕΠ.

Ο λόγος για 1.396 επιχειρήσεις, οι οποίες κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες, με κορυφαία την κρίση που πλήτει τη χώρα μας τα τελευταία έξι χρόνια, πέτυχαν να ξεχωρίσουν για τις επιδόσεις τους.

Οι συγκεκριμένες περιλαμβάνονται στην επετειακή έκδοση της ICAP «Επιχειρήσεις που ξεχωρίζουν διαχρονικά» και προέρχονται από όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας, από τις τράπεζες και τις ασφάλειες μέχρι το εμπόριο και τη βιομηχανία. Ανάμεσά τους βρίσκονται οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική, Eurobank και Alpha Bank) αλλά και κορυφαίες εταιρείες όπως η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, η S&B, η ΜΕΤΚΑ, η «Καρέλιας» και η «Γρ. Σαράντης». Σύμφωνα με την έρευνα της ICAP, η περίοδος της μεγάλης ανάπτυξής τους ήταν από το 1989 έως το 2008, λίγο πριν η κρίση περάσει την «πόρτα» της ελληνικής οικονομίας. Ειδικότερα, σε δείγμα 667 εταιρειών για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμοι ισολογισμοί, ο μέσος πραγματικός ρυθμός αύξησης του ενεργητικού τους ήταν περίπου 2,5%, ενώ σε απόλυτα μεγέθη (εκφρασμένα σε ευρώ και σε σταθερές τιμές του 2013 ώστε να είναι συγκρίσιμα τα μεγέθη) το συνολικό ενεργητικό τους από 32,2 δισ. ευρώ το 1989 ανήλθε σε 57,9 δισ. ευρώ το 2013.

Τα «χρυσά χρόνια»

Βεβαίως η ανάπτυξη των εταιρειών ήταν πραγματικά εντυπωσιακή την περίοδο 1989-2008 (προ της οικονομικής κρίσης), καθώς ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης του συνολικού ενεργητικού των 663 εταιρειών (εκτός τραπεζών και ασφαλειών) το συγκεκριμένο διάστημα διαμορφώθηκε στο 4%, τα δε συνολικά κεφάλαια ανήλθαν στο ποσό των 68,2 δισ. ευρώ το 2008. Ωστόσο, την τελευταία πενταετία εν μέσω συνεχούς και εντεινόμενης ύφεσης ο ρυθμός μεταβολής αυτών ήταν αρνητικός (-3,2%). Εξετάζοντας το ενεργητικό σαν απόλυτο μέγεθος (σε ευρώ - σταθερές τιμές του 2013), παρατηρείται αύξηση των κεφαλαίων σε ποσοστό άνω του 100% την περίοδο 1989-2008, ενώ την επόμενη πενταετία κατεγράφη μείωση κατά περίπου 15%. Αναφορικά με τα ίδια κεφάλαια των 663 επιχειρήσεων (πλην τραπεζών και ασφαλειών) που επιβίωσαν μέχρι σήμερα, παρατηρείται αύξηση αυτών κατά 66,1% την 25ετία 1989-2013. Σε απόλυτα μεγέθη το ύψος αυτών διαμορφώθηκε σε 20,3 δισ. ευρώ το 2013 από 12,2 δισ. ευρώ το 1989. Και σε αυτήν την περίπτωση, η αύξηση των ιδίων κεφαλαίων ήταν σαφώς πιο εντυπωσιακή το διάστημα προ της οικονομικής κρίσης (+121,1% φτάνοντας τα 27 δισ. ευρώ), ενώ την τελευταία πενταετία καταγράφεται πτώση των ιδίων κεφαλαίων των επιχειρήσεων κατά 24,9%.

Σχετικά με τα αποτελέσματα χρήσεως, διαπιστώνεται αύξηση των συνολικών πωλήσεων των 663 επιχειρήσεων (πλην τραπεζών - ασφαλειών) μόνο κατά 10,1% την 25ετία 1989-2013. Ωστόσο, ο ρυθμός μεταβολής την περίοδο προ της κρίσης ήταν σαφώς εντυπωσιακός, καθώς καταγράφηκε αύξηση κατά 59,1%, ενώ την τελευταία πενταετία υπήρξε σημαντική μείωση των πωλήσεων, κατά 30,8%. Κατά τομέα, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση πωλήσεων την περίοδο προ της κρίσης (1989-2008) παρουσίασε ο τομέας του τουρισμού (166%) και ακολούθησαν κατά σειρά οι τομείς του εμπορίου (79,2%), των υπηρεσιών (59,9%) και της βιομηχανίας (45,7%). Τα επόμενα έτη της ύφεσης (2008-2013) ο τομέας που επηρεάστηκε ιδιαίτερα ήταν αυτός του εμπορίου, καθώς οι εμπορικές εταιρείες του δείγματος κατέγραψαν μείωση πωλήσεων κατά 43,8% και ακολούθησαν οι τουριστικές επιχειρήσεις οι οποίες εμφάνισαν μείωση 30,1%, οι βιομηχανικές επιχειρήσεις με μείωση 28,4% και, τέλος, οι εταιρείες των υπηρεσιών με πτώση 25,1%. Εντυπωσιακή ήταν η αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών εταιρειών, τα οποία υπερ-τριπλασιάστηκαν το διάστημα 1989-2013.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Μειώνεται η απασχόληση στο εμπόριο - 14.500 θέσεις εργασίας χάθηκαν μέσα σε έναν χρόνο

Μειούμενη εξακολουθεί να βαίνει η απασχόληση στο εμπόριο, παρά τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις από τις οποίες υπήρχε προσδοκία αύξησης των θέσεων εργασίας. Την ίδια ώρα η κρίση, σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη ευελιξία που παρέχει πλέον το νομοθετικό πλαίσιο στην αγορά εργασίας, έχει ως αποτέλεσμα τη μετατροπή σημαντικού μέρους των θέσεων απασχόλησης σε μερικής ή εκ περιτροπής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο κ. Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (όπως είναι από χθες η επωνυμία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου), η συνολική απασχόληση στον κλάδο εμπορίου διαμορφώθηκε το β΄ τρίμηνο του 2014 σε 624.500 άτομα έναντι 639.000 το β΄ τρίμηνο του 2013. Με άλλα λόγια, χάθηκαν στο εμπόριο μέσα σε έναν χρόνο 14.500 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 2.200 ήταν μισθωτοί, 4.100 εργοδότες και 1.800 αυτοαπασχολούμενοι. Επιπλέον, όπως ανέφερε χθες ο κ. Κορκίδης, περίπου ένα 10% των συμβάσεων στο εμπόριο και κυρίως στο λιανεμπόριο έχουν μετατραπεί τον τελευταίο χρόνο από πλήρους σε μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.

Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν και αυτά του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Το 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων στο μητρώο του ανήλθαν σε 5.344, όμως το ίδιο διάστημα οι διαγραφές έφτασαν τις 5.853, δηλαδή διέκοψαν τη λειτουργία τους 509 περισσότερες επιχειρήσεις από αυτές που άνοιξαν. Με αφορμή τα στοιχεία για την απασχόληση, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ δεν έχασε την ευκαιρία να ασκήσει για ακόμη μία φορά κριτική στο μέτρο για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. «Υποστηρίζουν ότι έχουν προσλάβει εργαζομένους για να λειτουργούν τα καταστήματα τις Κυριακές. Οσοι προσέλαβαν ας τους δηλώσουν. Αλλιώς, να μην απειλούν ότι θα τους απολύσουν εάν τελικώς η οριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας απαγορεύει το άνοιγμα όλες τις Κυριακές του έτους», υποστήριξε.

Ο κ. Κορκίδης τάχθηκε υπέρ της διαμόρφωσης του εμπορίου από τις τοπικές αγορές με βάση τις ανάγκες που ισχύουν σε αυτές, με το κράτος να έχει μόνο διά της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης εποπτικό ρόλο. Εμμέσως πλην σαφώς δε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ επανέλαβε τη θέση του για λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές όχι στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, αλλά στην οδό Ερμού. «Ο πιο σοβαρός συνομιλητής μας είναι ο κ. Δένδιας. Ελπίζουμε να δουν την απόφαση του ΣτΕ ως ευκαιρία συνεννόησης και όχι ως αντικείμενο διαμάχης», προσέθεσε.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Σήμερα είμασταν περισσότερο αναλυτικοί και "φλύαροι" απ'ότι συνήθως.

Ελπίζω να μην σας κουράσαμε πολύ...

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την ερχόμενη Δευτέρα.

Καλό Μήνα σε όλους!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power Tax


efm_728x90