Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
29/09/2014
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα σας!

Καλή εβδομάδα για άλλη μια φορά!

Είμαστε ξανά εδώ, για να δούμε πως κύλισε η εβδομάδα που μας πέρασε...

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Παράταση προθεσμίας για την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας
 2. Καταβολή του ΦΠΑ μόνο εφόσον έχει εισπραχθεί, ανεξάρτητα από την ημερομηνία έκδοσης του τιμολογίου
 3. Διαγραφή προσαυξήσεων έως 90% για εφάπαξ εξόφληση χρεών προς το Δημόσιο
 4. Στην Ελλάδα η πιο βαριά φορολόγηση ακινήτων μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ
 5.  «Μπλόκο» στην απαίτηση της τρόικας για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων
 6. Με καθυστέρηση από 110 έως 160 ημέρες η εξόφληση χρεών των επιχειρήσεων
 7. Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών
 8. Έως 100 δόσεις για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών
 9. Με ηλεκτρονικό τρόπο η διαβίβαση στοιχείων από τους συμβολαιογράφους στο Κτηματολόγιο
 10. ΟΑΕΕ: Από 1η Μαρτίου η μηνιαία καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών
 11. ΕΝΦΙΑ: Αναρτήθηκαν στο TaxisNet τα νέα εκκαθαριστικά
 12. Αύξηση 29,4% τον Ιούλιο το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου
 13. Τράπεζες και ασφάλειες κυριάρχησαν στην ανάπτυξη της οικονομίας
 14. Μειώνεται η απασχόληση στο εμπόριο - 14.500 θέσεις εργασίας χάθηκαν μέσα σε έναν χρόνο

 

 

 1. Παράταση προθεσμίας για την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας

Για τις 30 Ιανουαρίου παρατάθηκε η προθεσμία για την εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών επιχειρήσεων και μετά από αίτημα λογιστών και φοροτεχνών που ζητούσαν νέα παράταση έως τα τέλη του έτους.

Στα πλαίσια της εκπρόθεσμης διακοπή εργασιών επιχειρήσεων οι επιτηδευματίες που σταμάτησαν να ασκούν το επιτήδευμά τους ή δεν έχουν κάποιο εισόδημα από αυτό θα πρέπει να δηλώνουν πως διέκοψαν τις εργασίες τους.

Εφόσον παρέλθει η προθεσμία και δεν δηλώσουν εγκαίρως τη διακοπή εργασιών και το πράξουν μεταγενέστερα, θα θεωρηθεί πως η διακοπή των εργασιών έγινε κατά την ημέρα υποβολής της δήλωσης και θα κληθούν να υποβάλουν όλες τις φορολογικές δηλώσεις και τους αναλογούντες φόρους και εισφορές για το ενδιάμεσο διάστημα.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος που ασκούσε κάποιο επιτήδευμα έως το τέλος του 2011 και πλέον δεν το εξασκεί είτε γιατί έγινε μισθωτός είτε γιατί πλέον δεν έχει κάποιο εισόδημα, έχει μέχρι τις 30 Ιανουαρίου τη δυνατότητα να προχωρήσει σε εκπρόθεσμη δήλωση διακοπής εργασιών. Να διακόψει δηλαδή την άσκηση του επαγγέλματος δηλώνοντας ότι ουσιαστικά η διακοπή έγινε στο τέλος του 2011. Εφόσον δεν το κάνει, τότε θα χάσει το δικαίωμα εκπρόθεσμης δήλωσης διακοπής εργασιών και θα είναι υποχρεωμένος να δηλώσει ότι η διακοπή των εργασιών γίνεται κατά την ημέρα υποβολής της σχετικής δήλωσης.

Σημειώνεται πως η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι η διεκπεραίωση όλων των εκκρεμοτήτων για τις εκπρόθεσμες διακοπές είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και χρονοβόρα έχει ήδη παρατείνει τρεις φορές τη διαδικασία.

Οι φοροτέχνες είχαν υποστηρίξει πως η προθεσμία πρέπει να παραταθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου, μιας και όσοι προσπαθούν να κάνουν εκπρόθεσμες διακοπές αντιμετωπίζουν τεράστια γραφειοκρατικά προβλήματα , τόσο με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, όσο και με την έκδοση διαδικαστικών αποφάσεων, στις περιπτώσεις που αυτές είναι αναγκαίες.

Δείτε την ανακοίνωση εδώ

Δείτε το Ημερολόγιο Υποχρεώσεων

 

 1. Καταβολή του ΦΠΑ μόνο εφόσον έχει εισπραχθεί, ανεξάρτητα από την ημερομηνία έκδοσης του τιμολογίου

Στήριξη ρευστότητας σε χιλιάδες επιχειρήσεις θα δώσει το νέο σύστημα καταβολής του ΦΠΑ που αναμένεται να ξεκινήσει από την 1η Οκτωβρίου και θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2015. Με το νέο σύστημα, η καταβολή του ΦΠΑ θα πραγματοποιείται όταν το τιμολόγιο πληρωθεί, ανεξάρτητα από την ημερομηνία έκδοσής του.

Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται ήδη σε Βρετανία, Ισπανία, Πορτογαλία και Μάλτα, σε προαιρετική βάση, με όριο τις 500.000 ευρώ, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να αυξηθεί έως και στα 2 εκατ. ευρώ.

Σήμερα ο εκδότης του τιμολογίου είναι υπόχρεος για την καταβολή του ΦΠΑ μέσα στην προθεσμία υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ, ήτοι κάθε μήνα ή τρίμηνο ανεξάρτητα με το εάν αυτό πληρωθεί έξι μήνες αργότερα. Πιο απλά μια επιχείρηση σήμερα υποχρεούται να πληρώσει στο Δημόσιο τον ΦΠΑ στις ανωτέρω ημερομηνίες ακόμα και αν δεν τον έχει εισπράξει.

Πλέον, η πληρωμή του ΦΠΑ θα γίνεται μετά την είσπραξή του, ήτοι όταν μια επιχείρηση εκδίδει ένα τιμολόγιο, θα είναι υποχρεωμένη για την καταβολή του ΦΠΑ μόνο όταν το τιμολόγιο πληρωθεί. Το σύστημα θα επιτρέψει στους φορολογούμενους με κύκλο εργασιών μικρότερο από 500.000 ευρώ να αναβάλουν την καταβολή ΦΠΑ μέχρι τη στιγμή που θα πληρώσει ο πελάτης τους.

Το νέο καθεστώς θα λειτουργεί σε προαιρετική βάση, ωστόσο από τη στιγμή που μια επιχείρηση έχει αποφασίσει να το εφαρμόσει, θα υπάρχει μια ελάχιστη διάρκεια συμμετοχής ενός έτους. Θα εφαρμόζεται σε όλες τις συναλλαγές της, εκτός από εκείνες που νόμιμα εξαιρούνται από το καθεστώς του ΦΠΑ  (ενδοκοινοτικές εξαγορές ή οι εξαιρούμενες εξαγωγές).

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Διαγραφή προσαυξήσεων έως 90% για εφάπαξ εξόφληση χρεών προς το Δημόσιο

Ένα πολύ μεγάλο bonus για όσους προχωρήσουν στην εφάπαξ εξόφληση των χρεών τους προς το δημόσιο, θα προβλέπει η νέα ρύθμιση των οφειλών προς το δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό της έκπτωσης από τις προσαυξήσεις θα φτάνει στο 90% για όσους προχωρήσουν στην εξόφληση του χρέους τους σε μία δόση. 

Το ποσοστό της έκπτωσης θα περιορίζεται όσο αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων που θα επιλέγει ο οφειλέτης. Για χρέος έως 15.000 ευρώ θα προβλέπονται έως 100 δόσεις, ενώ για χρέος άνω των 15.000 ευρώ θα προβλέπονται έως 72 δόσεις.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Στην Ελλάδα η πιο βαριά φορολόγηση ακινήτων μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ

Την πιο βαριά φορολόγηση ακινήτων στον δυτικό κόσμο έχει η Ελλάδα, γεγονός που εκτός από την οικονομική αφαίμαξη των νοικοκυριών έχει συμβάλει και στην καταβαράθρωση της οικοδομής και της κτηματαγοράς.

Πρόκειται για το συμπέρασμα μελέτης της εταιρείας ορκωτών εκτιμητών και διαπιστευμένων συμβούλων ακίνητης περιουσίας GLP Values σχετικά με το ύψος των φόρων ακινήτων (ιδίως φόρων κατοχής) στην Ελλάδα σε σχέση με σειρά άλλων ανεπτυγμένων χωρών, αλλά και με τον ΟΟΣΑ ως σύνολο. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές της GLP, η σύγκριση, λόγω διαθεσιμότητας των στοιχείων, έγινε για το 2011. Έκτοτε οι φόροι κατοχής ακινήτων στην Ελλάδα αυξήθηκαν κι άλλο, με κορύφωση τον ΕΝΦΙΑ του 2014. Άρα τα συμπεράσματα είναι σήμερα ακόμη πιο αποκαρδιωτικά για την Ελλάδα από ό,τι το 2011.

Η μελέτη διαψεύδει επιχειρήματα όπως ότι το συνολικό φορολογικό βάρος των Ελλήνων σε σχέση με τις χώρες του ΟΟΣΑ είναι μικρό. Αντιθέτως, είναι το μεγαλύτερο, ειδικά σε σχέση με το διαθέσιμο εισόδημα και εν γένει τις οικονομικές δυνατότητες των νοικοκυριών και όπως υποστηρίζει η GLP, εκτός από τις αυξομειώσεις του ΑΕΠ, η βαριά φορολογία στους φόρους κατοχής διέλυσε την οικοδομή αφού η επίπτωση των φόρων κατοχής εκδιπλώνεται σε βάθος χρόνου σε αντίθεση με τους φόρους μεταβίβασης των οποίων η επίδραση τείνει να λαμβάνει χώρα εφάπαξ, κατόπιν, δε, να απορροφάται από την κτηματαγορά.

Όσον αφορά το βάρος των φόρων σε σχέση με τις οικονομικές δυνατότητες των νοικοκυριών, προέκυψαν τα εξής, βάσει τριών διαφορετικών προσεγγίσεων, που πρέπει να ιδωθούν συνδυαστικά:


Α) Φόροι ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2011

Δεν υπάρχει ενιαία εικόνα. Σε σχέση με την Ελλάδα, πάντως, ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς έχουν μεγαλύτερο ποσοστό (%) φόρων ακινήτων και φόρων κατοχής στο (επίσημο) ΑΕΠ, αλλά μικρότερο ποσοστό συνολικών φόρων στο (επίσημο) ΑΕΠ. Από την άλλη, Γαλλία και Ην. Βασίλειο έχουν μεγαλύτερο ποσοστό φόρων ακινήτων και φόρων κατοχής στο ΑΕΠ, αλλά και μεγαλύτερο ποσοστό συνολικών φόρων στο ΑΕΠ. Επίσης, Γερμανία (ιδίως) και Πορτογαλία έχουν μεγαλύτερο ποσοστό συνολικών φόρων στο ΑΕΠ, αλλά μικρότερο ποσοστό (ιδίως η Γερμανία) φόρων ακινήτων και φόρων κατοχής στο ΑΕΠ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1.  «Μπλόκο» στην απαίτηση της τρόικας για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων

«Μπλόκο» στην απαίτηση της τρόικας να ψηφιστούν, έως το τέλος του χρόνου, νέοι νόμοι για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την κήρυξη απεργιών βάζουν οι εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) και η ΓΣΕΕ ενισχύοντας τη διαπραγματευτική θέση και την απόφαση της κυβέρνησης να αποφύγει, στην παρούσα πολιτικοοικονομική και κοινωνική συγκυρία, κάθε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

Η απόφαση για την αποφυγή βίαιων παρεμβάσεων που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν περαιτέρω το κλίμα των εργασιακών σχέσεων και την πολιτική κατάσταση στη χώρα, αναμένεται να «σφραγιστεί» την ερχόμενη Τρίτη στην τριμερή συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση και της γ.γ Α. Στρατινάκη με τους προέδρους των κοινωνικών εταίρων που θα γίνει στην έδρα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, στη Γενεύη, με «εγγυητή» τον γενικό διευθυντή της Οργάνωσης Γκάι Ράιντερ.

Στη συνάντηση -η οποία θα γίνει λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη αξιολόγηση του Προγράμματος από τους επικεφαλής της τρόικας- θα συζητηθούν οι τελευταίες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, η τρέχουσα κατάσταση μετά τις αλλαγές που έχουν επέλθει, καθώς και η ευρωπαϊκή πρακτική των χωρών τόσο απέναντι στις ομαδικές απολύσεις, όσο και στις σχέσεις των συνδικάτων με τις επιχειρήσεις.

Δηλαδή, τα δύο κεντρικά θέματα για τα οποία η ελληνική πλευρά είχε συμφωνήσει με την τρόικα (κατά την προπαρασκευαστική συνάντηση των Παρισίων) να ζητήσει τη συνδρομή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας και, σε κάθε περίπτωση, την επίσημη θέση - γνώμη των κοινωνικών εταίρων (κάτι που προβλέπει και το Μνημόνιο).

Μορατόριουμ
Εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων που θα μεταβούν στη Γενεύη, υπογράμμιζαν χθες στην «Η», ότι στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές και εκείνο που χρειάζεται είναι ένα «μορατόριουμ» στις μεταξύ τους σχέσεις και μια εθνική κοινωνική συμφωνία για την αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων, όπως είναι η ανεργία.

Κοινό πλαίσιο

Με αυτό το δεδομένο, κύκλοι του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι την ερχόμενη Τρίτη υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να εκδοθεί ένα κοινό πλαίσιο συμφωνίας (των κοινωνικών εταίρων, της κυβέρνησης και του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας) που θα είναι δύσκολο να... αγνοήσουν οι επικεφαλής της τρόικας όταν, στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, θα επανέλθουν για να διαπραγματευτούν τα δύο «ανοικτά» θέματα που παραμένουν στο τραπέζι.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Με καθυστέρηση από 110 έως 160 ημέρες η εξόφληση χρεών των επιχειρήσεων

Oι καθυστερήσεις πληρωμών από επιχειρήσεις τόσο προς τον ιδιωτικό, όσο και προς το δημόσιο τομέα, αυξήθηκαν από την έναρξη της κρίσης στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία.

Ωστόσο, την τελευταία διετία σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία διαπιστώνεται κάποια πρόοδος.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έκθεση της γενικής διεύθυνσης οικονομικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως επισημαίνεται, το 2012 το κόστος από καθυστερήσεις πληρωμών στο δημόσιο ήταν στην Ελλάδα στο 0,19% του ΑΕΠ, ποσοστό που ήταν το ψηλότερο στην ΕΕ, ενώ το χαμηλότερο παρατηρήθηκε στην Φινλανδία με 0,005%.

Η τάση αυτή επιδεινώθηκε και στις 4 χώρες (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία) στη διάρκεια της κρίσης, όταν την ίδια περίοδο στη Γερμανία σημειώνονταν μείωση των καθυστερήσεων από χρόνο σε χρόνο.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η εξέλιξη αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να περιοριστεί ο θετικός αντίκτυπος που παρατηρήθηκε από τη σταδιακή μείωση των επιτοκίων, αλλά και από τη συρρίκνωση των δημοσίων δαπανών.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών

Με τη ρύθμιση ο αναβαλλόμενος φόρος μετατρέπεται σε φορολογική απαίτηση με αποτέλεσμα το Δημόσιο να εγγυάται ότι θα αποδώσει στις τράπεζες το μέρος του αναβαλλόμενου φόρου που δεν θα συμψηφιστεί με κέρδη τα επόμενα 30 χρόνια.

Η ρύθμιση είναι επωφελής, καθώς διασφαλίζει πως οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να επικαλεστούν τον αναβαλλόμενο στα επικείμενα τεστ αντοχής της ΕΚΤ μειώνοντας τις κεφαλαιακές τους ανάγκες. Άλλωστε παραλλαγή της ίδιας ρύθμισης ισχύει ήδη σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία.

Στα αρνητικά της ρύθμισης συγκαταλέγεται το γεγονός ότι θα μπορούσε να ζημιώσει το Δημόσιο εάν οι τράπεζες δεν περάσουν σε κερδοφορία ή στην περίπτωση που κάποια τράπεζα τεθεί σε εκκαθάριση. Αλλά αυτό το σενάριο θεωρείται σχεδόν απίθανο δεδομένου ότι ήδη κάποιες τράπεζες σημειώνουν κέρδη μέσα στο 2014.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Έως 100 δόσεις για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

Πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή η νέα βελτιωμένη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών προς εφορίες και ασφαλιστικά Ταμεία, που θα προβλέπει 100 δόσεις για οφειλές έως 15.000 ευρώ, απλούστευση των διαδικασιών και σημαντική μείωση του επιτοκίου. Για μεγαλύτερα χρέη οι δόσεις καθορίζονται σε 72.

Η συνεχής αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες, που άγγιξαν τον Αύγουστο τα 70 δισ. ευρώ, καθώς και οι ανείσπρακτες ασφαλιστικές εισφορές που προσεγγίζουν τα 18 δισ. ευρώ, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια χειρισμών στο οικονομικό επιτελείο. Η περιρρέουσα φημολογία για μια καλύτερη ρύθμιση με περισσότερες δόσεις και λιγότερη γραφειοκρατία καθώς και η πραγματική «κόπωση» των οφειλετών λόγω των ανελαστικών διατάξεων που ισχύουν από τον Ιούλιο του 2013, έχουν οδηγήσει σε «παύση πληρωμών» ακόμη και όσους εξυπηρετούσαν μέχρι πρότινος τις δόσεις τους. Τα ειδοποιητήρια κατασχέσεων περισσότερο επιτείνουν το κλίμα αντιδράσεων παρά αποτελούν κίνητρο για πληρωμή, ενώ τα «τεχνικά» προβλήματα δυσκολεύουν τις διασταυρώσεις στοιχείων μεταξύ της φορολογικής και της ασφαλιστικής διοίκησης. Σε αυτό το κλίμα, και με ανελαστική πλέον την ανάγκη αύξησης των εσόδων για την κάλυψη ελλειμμάτων, κυρίως όσον αφορά τα ασφαλιστικά Ταμεία, η διάταξη θα κατατεθεί στη Βουλή πιθανότατα πριν και από την έλευση των εκπροσώπων της τρόικας των δανειστών στην Αθήνα. Και θα προβλέπει 100 δόσεις για χρέη έως 15.000 ευρώ και 72 δόσεις για μεγαλύτερα χρέη. Συνολικά, εκτιμάται ότι αφορά το 90% των οφειλετών.

Ειδικά για τα ασφαλιστικά Ταμεία, υπολογίζεται ότι η πρόβλεψη των 100 δόσεων αφορά περίπου 400.000 οφειλέτες, για τους οποίους, βάσει της διάταξης που προωθείται δεν θα υπάρχουν πολύπλοκες διαδικασίες ένταξης στη ρύθμιση, δεν θα προβλέπεται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής, ενώ βασική προϋπόθεση θα παραμείνει η υποχρέωση για καταβολή των τρεχουσών εισφορών. Η ελάχιστη δόση που θα μπορεί να καταβάλει κανείς θα οριστεί στα 50 ευρώ τον μήνα.

Εως και 72 δόσεις θα προβλέπονται για ένα σημαντικό εύρος οφειλετών, με χρέη πιθανότατα έως και 300.000 ευρώ. Γι’ αυτούς, θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες ένταξης, θα διατηρηθεί, όμως, η υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικών επιστολών από τράπεζες, ενώ αυτονόητη θεωρείται η καταβολή των τρεχουσών εισφορών.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Με ηλεκτρονικό τρόπο η διαβίβαση στοιχείων από τους συμβολαιογράφους στο Κτηματολόγιο

Με ηλεκτρονικό τρόπο θα διαβιβάζουν πλέον οι συμβολαιογράφοι, μέσω βάσης δεδομένων του Συλλόγου τους, στοιχεία και αντίγραφα συμβολαιογραφικών πράξεων με χρήση ψηφιακής υπογραφής στη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου.

Ουσιαστικά δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να τεθούν σε ισχύ το επόμενα διάστημα τα ψηφιακά συμβόλαια όπου με ένα «κλικ» θα εγγράφονται όλες οι μεταβιβάσεις των ακινήτων στο Κτηματολόγιο.

Το νέο σύστημα υπόσχεται λγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες μετεγγραφές και μικρότερο κόστος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο εκσυγχρονισμός του τρόπου καταγραφής καταχώρησης και διακίνησης των εμπράγματων δικαιωμάτων, με ψηφιακά συμβόλαια και ψηφιακές υπογραφές έχει στόχο να επεκταθεί πανελλαδικά έως το τέλος του 2015, συνδέοντας ολοκληρωτικά σε μια κοινή δομή τους συμβολαιογράφους, τα κτηματολογικά γραφεία και τα υποθηκοφυλακεία. Πρακτικά λοιπόν, από το 2016 κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει πρόσβαση και διάφανη εικόνα για τα περιουσιακά του στοιχεία, αποφεύγοντας επί της ουσίας την ταλαιπωρία και τις ουρές στις συναλλαγές του.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η ψηφιακή συμβολαιογραφική πράξη θα διαβιβάζεται στα Κτηματολογικά γραφεία μετά την μετεγγραφή και τη δήλωση στο υποθηκοφυλακείο. H Κτηματολόγιο ΑΕ, που αναλαμβάνει πλέον διευρυμένο ρόλο, θα διαβεβαιώνει για την ασφάλεια των συναλλαγών, αφού η ψηφιακή υπογραφή δεν μπορεί να παραχαραχθεί, ενώ με το σύστημα της ηλεκτρονικής καταγραφής επιτυγχάνεται απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας

Σε χαιρετισμό του, κατά την παρουσίαση του προγράμματος από την ΕΚΧΑ Α.Ε. και τον συμβολαιογραφικό σύλλογο, χαρακτήρισε το έργο ως τη μεγαλύτερη Διοικητική Μεταρρύθμιση της χώρας, καθώς όπως είπε, ως βασικό αντικείμενο έχει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η προστασία, η αξιοποίηση, η διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του πολίτη, ή του Δημοσίου.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. ΟΑΕΕ: Από 1η Μαρτίου η μηνιαία καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών

Την 1η Μαρτίου 2015 θα ξεκινήσει η μηνιαία καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Υγείας Αντώνη Μπέζα.

Η καταβολή των εισφορών του ΟΑΕΕ αλλάζει από διμηνιαία και γίνεται μηνιαία αφενός διότι αρκετοί ασφαλισμένοι λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας αδυνατούν να ανταποκριθούν στη διμηνιαία καταβολή των εισφορών τους και αφετέρου για να γίνει αποτελεσματικότερη η παρακολούθηση του τρόπου είσπραξής των εισφορών.

Η απόφαση του κ. Μπέζα προβλέπει ότι οι εισφορές από την 1η Μαρτίου 2015 θα καταβάλλονται από τους υπόχρεους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ μηνιαία και μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα εκείνου στον οποίο ανάγονται, διαφορετικά από την πρώτη ημέρα του μεθεπόμενου μήνα καθίστανται καθυστερούμενες και υπόκεινται σε επιβαρύνσεις.

Οι μηνιαίες εισφορές, με κάθε απαραίτητο για την πληρωμή στοιχείο, θα αναρτώνται στις ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του ΟΑΕΕ και ο Οργανισμός θα μεριμνά για τη γνωστοποίηση της ανάρτησης, με κάθε πρόσφορο ηλεκτρονικό μέσο. Οι ασφαλισμένοι θα εγγράφονται υποχρεωτικά στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ιστότοπου του ΟΑΕΕ και θα πιστοποιούνται με τις ισχύουσες κάθε φορά νόμιμες προδιαγραφές και διαδικασίες, προκειμένου να ενημερώνονται για τις μηνιαίες υποχρεώσεις τους.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. ΕΝΦΙΑ: Αναρτήθηκαν στο TaxisNet τα νέα εκκαθαριστικά

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ανακοινώνει την ολοκλήρωση της νέας εκκαθάρισης Εν.Φ.Ι.Α. που περιλαμβάνει: (α) περιπτώσεις οικοπέδων που βρίσκονται σε περιοχές που δεν ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αξίας ακινήτων λαμβάνοντας υπόψη την ευνοϊκότερη φορολογητέα αξία μεταξύ Φ.Α.Π. 2013 και Εν.Φ.Ι.Α.,  (β) εξαίρεση από το φόρο ακινήτων που βρίσκονται στη νήσο Κεφαλληνία, (γ) την απαλλαγή από τον κύριο φόρο του υπολοίπου οικοπέδου ιστορικών διατηρητέων μνημείων ή έργων τέχνης και (δ) τη μείωση του συντελεστή συμπληρωματικού φόρου μη ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των Ν.Π.Δ.Δ. που δεν εντάσσονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Αύξηση 29,4% τον Ιούλιο το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου

Νέα αύξηση, κατά 29,4%, σημείωσε τον Ιούλιο εφέτος, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των εισαγωγών και μείωσης των ελληνικών εξαγωγών. Ίδια είναι η εικόνα και στο επτάμηνο, με το εμπορικό έλλειμμα να αυξάνεται κατά 11,3%.

Ειδικότερα, από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία των εμπορευματικών συναλλαγών, προκύπτουν τα εξής:

Η συνολική αξία των εισαγωγών- αφίξεων, ανήλθε στο ποσό των 4.352,3 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο 2014 έναντι 3.949,0 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2013, παρουσιάζοντας αύξηση 10,2% (χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσίασε αύξηση κατά 246,1 εκατ. ευρώ, ή 9,4%).

Η συνολική αξία των εξαγωγών- αποστολών, ανήλθε στο ποσό των 2.458,1 εκατ. ευρώ έναντι 2.484,7 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο 2013, παρουσιάζοντας μείωση 1,1% (χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσίασε αύξηση κατά 28,3 εκατ. ευρώ, ή 1,9%).

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, ανήλθε σε 1.894,2 εκατ. ευρώ έναντι 1.464,3 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο πέρυσι, παρουσιάζοντας αύξηση 29,4% (χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσίασε αύξηση κατά 217,8 εκατ. ευρώ, ή 19,4%). Το επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου εφέτος, η συνολική αξία των εισαγωγών- αφίξεων ανήλθε στο ποσό των 28.012,5 εκατ. ευρώ έναντι 27.398,1 εκατ. ευρώ κατά το επτάμηνο 2013, παρουσιάζοντας αύξηση 2,2% (χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσίασε αύξηση κατά 1.551,6 εκατ. ευρώ, ή 8,9%).

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Τράπεζες και ασφάλειες κυριάρχησαν στην ανάπτυξη της οικονομίας

Όχι μόνο επιβίωσαν περισσότερα από πενήντα χρόνια, αλλά κατάφεραν να ενισχύσουν σημαντικά τα κεφάλαιά τους, ιδιαίτερα κατά την τελευταία 25 ετία. Δημιούργησαν νέες θέσεις εργασίας και εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να στηρίζουν το ελληνικό ΑΕΠ.

Ο λόγος για 1.396 επιχειρήσεις, οι οποίες κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες, με κορυφαία την κρίση που πλήτει τη χώρα μας τα τελευταία έξι χρόνια, πέτυχαν να ξεχωρίσουν για τις επιδόσεις τους.

Οι συγκεκριμένες περιλαμβάνονται στην επετειακή έκδοση της ICAP «Επιχειρήσεις που ξεχωρίζουν διαχρονικά» και προέρχονται από όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας, από τις τράπεζες και τις ασφάλειες μέχρι το εμπόριο και τη βιομηχανία. Ανάμεσά τους βρίσκονται οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική, Eurobank και Alpha Bank) αλλά και κορυφαίες εταιρείες όπως η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, η S&B, η ΜΕΤΚΑ, η «Καρέλιας» και η «Γρ. Σαράντης». Σύμφωνα με την έρευνα της ICAP, η περίοδος της μεγάλης ανάπτυξής τους ήταν από το 1989 έως το 2008, λίγο πριν η κρίση περάσει την «πόρτα» της ελληνικής οικονομίας. Ειδικότερα, σε δείγμα 667 εταιρειών για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμοι ισολογισμοί, ο μέσος πραγματικός ρυθμός αύξησης του ενεργητικού τους ήταν περίπου 2,5%, ενώ σε απόλυτα μεγέθη (εκφρασμένα σε ευρώ και σε σταθερές τιμές του 2013 ώστε να είναι συγκρίσιμα τα μεγέθη) το συνολικό ενεργητικό τους από 32,2 δισ. ευρώ το 1989 ανήλθε σε 57,9 δισ. ευρώ το 2013.

Τα «χρυσά χρόνια»

Βεβαίως η ανάπτυξη των εταιρειών ήταν πραγματικά εντυπωσιακή την περίοδο 1989-2008 (προ της οικονομικής κρίσης), καθώς ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης του συνολικού ενεργητικού των 663 εταιρειών (εκτός τραπεζών και ασφαλειών) το συγκεκριμένο διάστημα διαμορφώθηκε στο 4%, τα δε συνολικά κεφάλαια ανήλθαν στο ποσό των 68,2 δισ. ευρώ το 2008. Ωστόσο, την τελευταία πενταετία εν μέσω συνεχούς και εντεινόμενης ύφεσης ο ρυθμός μεταβολής αυτών ήταν αρνητικός (-3,2%). Εξετάζοντας το ενεργητικό σαν απόλυτο μέγεθος (σε ευρώ - σταθερές τιμές του 2013), παρατηρείται αύξηση των κεφαλαίων σε ποσοστό άνω του 100% την περίοδο 1989-2008, ενώ την επόμενη πενταετία κατεγράφη μείωση κατά περίπου 15%. Αναφορικά με τα ίδια κεφάλαια των 663 επιχειρήσεων (πλην τραπεζών και ασφαλειών) που επιβίωσαν μέχρι σήμερα, παρατηρείται αύξηση αυτών κατά 66,1% την 25ετία 1989-2013. Σε απόλυτα μεγέθη το ύψος αυτών διαμορφώθηκε σε 20,3 δισ. ευρώ το 2013 από 12,2 δισ. ευρώ το 1989. Και σε αυτήν την περίπτωση, η αύξηση των ιδίων κεφαλαίων ήταν σαφώς πιο εντυπωσιακή το διάστημα προ της οικονομικής κρίσης (+121,1% φτάνοντας τα 27 δισ. ευρώ), ενώ την τελευταία πενταετία καταγράφεται πτώση των ιδίων κεφαλαίων των επιχειρήσεων κατά 24,9%.

Σχετικά με τα αποτελέσματα χρήσεως, διαπιστώνεται αύξηση των συνολικών πωλήσεων των 663 επιχειρήσεων (πλην τραπεζών - ασφαλειών) μόνο κατά 10,1% την 25ετία 1989-2013. Ωστόσο, ο ρυθμός μεταβολής την περίοδο προ της κρίσης ήταν σαφώς εντυπωσιακός, καθώς καταγράφηκε αύξηση κατά 59,1%, ενώ την τελευταία πενταετία υπήρξε σημαντική μείωση των πωλήσεων, κατά 30,8%. Κατά τομέα, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση πωλήσεων την περίοδο προ της κρίσης (1989-2008) παρουσίασε ο τομέας του τουρισμού (166%) και ακολούθησαν κατά σειρά οι τομείς του εμπορίου (79,2%), των υπηρεσιών (59,9%) και της βιομηχανίας (45,7%). Τα επόμενα έτη της ύφεσης (2008-2013) ο τομέας που επηρεάστηκε ιδιαίτερα ήταν αυτός του εμπορίου, καθώς οι εμπορικές εταιρείες του δείγματος κατέγραψαν μείωση πωλήσεων κατά 43,8% και ακολούθησαν οι τουριστικές επιχειρήσεις οι οποίες εμφάνισαν μείωση 30,1%, οι βιομηχανικές επιχειρήσεις με μείωση 28,4% και, τέλος, οι εταιρείες των υπηρεσιών με πτώση 25,1%. Εντυπωσιακή ήταν η αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών εταιρειών, τα οποία υπερ-τριπλασιάστηκαν το διάστημα 1989-2013.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Μειώνεται η απασχόληση στο εμπόριο - 14.500 θέσεις εργασίας χάθηκαν μέσα σε έναν χρόνο

Μειούμενη εξακολουθεί να βαίνει η απασχόληση στο εμπόριο, παρά τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις από τις οποίες υπήρχε προσδοκία αύξησης των θέσεων εργασίας. Την ίδια ώρα η κρίση, σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη ευελιξία που παρέχει πλέον το νομοθετικό πλαίσιο στην αγορά εργασίας, έχει ως αποτέλεσμα τη μετατροπή σημαντικού μέρους των θέσεων απασχόλησης σε μερικής ή εκ περιτροπής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο κ. Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (όπως είναι από χθες η επωνυμία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου), η συνολική απασχόληση στον κλάδο εμπορίου διαμορφώθηκε το β΄ τρίμηνο του 2014 σε 624.500 άτομα έναντι 639.000 το β΄ τρίμηνο του 2013. Με άλλα λόγια, χάθηκαν στο εμπόριο μέσα σε έναν χρόνο 14.500 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 2.200 ήταν μισθωτοί, 4.100 εργοδότες και 1.800 αυτοαπασχολούμενοι. Επιπλέον, όπως ανέφερε χθες ο κ. Κορκίδης, περίπου ένα 10% των συμβάσεων στο εμπόριο και κυρίως στο λιανεμπόριο έχουν μετατραπεί τον τελευταίο χρόνο από πλήρους σε μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.

Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν και αυτά του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Το 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων στο μητρώο του ανήλθαν σε 5.344, όμως το ίδιο διάστημα οι διαγραφές έφτασαν τις 5.853, δηλαδή διέκοψαν τη λειτουργία τους 509 περισσότερες επιχειρήσεις από αυτές που άνοιξαν. Με αφορμή τα στοιχεία για την απασχόληση, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ δεν έχασε την ευκαιρία να ασκήσει για ακόμη μία φορά κριτική στο μέτρο για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. «Υποστηρίζουν ότι έχουν προσλάβει εργαζομένους για να λειτουργούν τα καταστήματα τις Κυριακές. Οσοι προσέλαβαν ας τους δηλώσουν. Αλλιώς, να μην απειλούν ότι θα τους απολύσουν εάν τελικώς η οριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας απαγορεύει το άνοιγμα όλες τις Κυριακές του έτους», υποστήριξε.

Ο κ. Κορκίδης τάχθηκε υπέρ της διαμόρφωσης του εμπορίου από τις τοπικές αγορές με βάση τις ανάγκες που ισχύουν σε αυτές, με το κράτος να έχει μόνο διά της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης εποπτικό ρόλο. Εμμέσως πλην σαφώς δε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ επανέλαβε τη θέση του για λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές όχι στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, αλλά στην οδό Ερμού. «Ο πιο σοβαρός συνομιλητής μας είναι ο κ. Δένδιας. Ελπίζουμε να δουν την απόφαση του ΣτΕ ως ευκαιρία συνεννόησης και όχι ως αντικείμενο διαμάχης», προσέθεσε.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Αυτό ήταν και για σήμερα.

Ευχαριστούμε πολύ όσους διάβασαν το άρθρο μας.

Ραντεβού την επόμενη Δευτέρα.

Εύχομαι καλή εβδομάδα σε όλους.

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax


efm_728x90