Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
05/08/2014
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα σε όλους και όλες…

Πιστοί στο ραντεβού μας κάθε εβδομάδα, αν και μια μέρα αργότερα, θα δούμε και θα σχολιάσουμε μαζί τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας, αν και οι περισσότεροι ή θα ετοιμάζεστε για τις διακοπές σας ή θα αναπολείτε τις ωραίες στιγμές που περάσατε και θα ανυπομονείτε για το επόμενο καλοκαίρι.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Ελαφρύνσεις φέρνει ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων
 2. Κατάργηση της εκκαθαριστικής ΦΠΑ - Αναστολή του ΑΦΜ για όσους φοροδιαφεύγουν
 3. Κάθε μήνας και ραβασάκι της Εφορίας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου
 4. Από 29/7 οι ηλεκτρονικές αιτήσεις στο TAXISnet για τη δήλωση του ακατάσχετου λογαριασμού
 5. Σε κατάσχεση των εισπράξεων από επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν θα οδηγείται το ΣΔΟΕ
 6. Προς κατάργηση η υποβολή δηλώσεων για τους συνταξιούχους
 7. Τρία ταμεία κύριας ασφάλισης - Όλοι οι μισθωτοί στο ΙΚΑ
 8. Χαρδούβελης: Ενοίκιο αντί δόσης για τα "κόκκινά" δάνεια
 9. Σε πέντε δόσεις η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ από τα τέλη Αυγούστου
 10. Από τον Σεπτέμβριο θα δημιουργηθούν 116.000 νέες θέσεις απασχόλησης για ανέργους

 

 

 1. Ελαφρύνσεις φέρνει ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων

Σοκ και δέος ακόμα και στην κυβέρνηση προκάλεσε η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, έβγαλε ένα υπερμέγεθες κοστούμι φόρων, περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ μεγαλύτερο από ότι είχε υπολογιστεί, ενεργοποιώντας πολιτικά αντανακλαστικά για άμεσο κούρεμα των επιβαρύνσεων.

Η εκκαθάριση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων και του συμπληρωματικού φόρου, η οποία σχεδόν ολοκληρώθηκε από την Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, έδειξε ότι περίπου 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν έως το τέλος του έτους κοντά στα 3,7 δισ. ευρώ. Μάλιστα ορισμένα καθορισμένα εκκαθαριστικά ήταν τόσο βαριά που και οι εκκαθαριστές δεν πίστευαν στα μάτια τους και αναγκάζονταν να τρέξουν επαληθεύσεις, ξανά και ξανά, προσπαθώντας να βρουν αν υπάρχει λάθος.

Παρότι στα σπίτια ο ΕΝΦΙΑ είναι ηπιότερος σε σχέση με το χαράτσι, το γεγονός ότι φέτος για πρώτη φορά πληρώνουν φόρο και όσοι έχουν οικόπεδα και χωράφια φούσκωσε τους φόρους επικίνδυνα.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Κατάργηση της εκκαθαριστικής ΦΠΑ - Αναστολή του ΑΦΜ για όσους φοροδιαφεύγουν

Σημαντικές αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς, φέρνει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Συγκεκριμένα, από τις σημαντικότερες διατάξεις είναι αυτή που απενεργοποιεί ή αναστέλλει τον ΑΦΜ όσων φοροδιαφεύγουν ή έχουν παύσει την δραστηριότητά τους. Συγκεκριμένα: Η Φορολογική Διοίκηση δύναται να αναστέλλει τη χρήση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου ή να προβαίνει σε απενεργοποίηση αυτού, εάν υφίστανται αντικειμενικά στοιχεία από τα οποία υποδηλώνουν ότι ο φορολογούμενος έχει παύσει να ασκεί οικονομική δραστηριότητα ή ότι διαπράττει φοροδιαφυγή ή ότι έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία για την απόκτησή του.

Ο φορολογούμενος έχει σε κάθε περίπτωση το δικαίωμα να αποδείξει ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις και να αποφύγει το μέτρο. Ωστόσο δεν προκύπτει υποχρέωση της εφορία να ενημερώσει εκ των προτέρων των φορολογούμενο πως θα χάσει το ΑΦΜ του. Έτσι μπορεί πρώτα να χάνει ξαφνικά το ΑΦΜ του και μετά να καλείται για εξηγήσεις αφού, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική, αν αποδείξει πως δεν συντρέχουν λόγοι, «μπορεί να ζητήσει την εκ νέου ενεργοποίηση του ΑΦΜ του».

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Κάθε μήνας και ραβασάκι της Εφορίας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου

Αρχίζει την ερχόμενη Πέμπτη ο φορολογικός γολγοθάς εκατομμυρίων πολιτών, αφού κάθε μήνα -μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου- οι φορολογούμενοι θα καλούνται να πληρώσουν κάποια δόση: φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, φόρου πολυτελούς διαβίωσης ή τα τέλη κυκλοφορίας για το επόμενο έτος.

 • Την Πέμπτη 31 Ιουλίου είναι η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, έκτακτης εισφοράς, τέλους επιτηδεύματος και φόρου πολυτελούς διαβίωσης. Σημειώνεται ότι ο μέσος φόρος για όσους έχουν λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό είναι 1.503 ευρώ.
 • Την Παρασκευή 1η Αυγούστου κάνει «πρεμιέρα» ο νέος φόρος ακινήτων ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα καταβληθεί σε 5 δόσεις. Η πρώτη δόση είναι μέχρι 29 Αυγούστου. Τα σχετικά ραβασάκια θα αρχίσουν να ανεβαίνουν σταδιακά στο Taxisnet.
 • Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και η δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ.
 • Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ.
 • Μέχρι τις 28 Νοεμβρίου η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος και η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ.
 • Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου η πέμπτη και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας του 2015.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Από 29/7 οι ηλεκτρονικές αιτήσεις στο TAXISnet για τη δήλωση του ακατάσχετου λογαριασμού

Ηλεκτρονικές αιτήσεις στο TAXISnet μπορούν να υποβάλλουν από την Τρίτη 29 Ιουλίου οι φορολογούμενοι προκειμένου να δηλώνουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τον μοναδικό ακατάσχετο τραπεζικό τους λογαριασμό.

Βάσει της νέας διαδικασίας μέσα σε λίγες ώρες θα είναι σε θέση να γνωρίζουν για το εάν η τράπεζά τους έχει επιβεβαιώσει πως όλα πήγαν ομαλά και ισχύει το ακατάσχετο ή εάν ανέκυψαν προβλήματα.

Συγκριμένα, απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου ξεκαθαρίζει πως κάθε φυσικό πρόσωπο που φορολογείται στην Ελλάδα δικαιούται να διατηρεί έναν μοναδικό λογαριασμό, ατομικό ή κοινό, σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα, στον οποίο οι καταθέσεις είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ.

Στην περίπτωση φορολογουμένων, μισθωτών ή συνταξιούχων, ο ακατάσχετος λογαριασμός είναι αποκλειστικά αυτός στον οποίο πιστώνονται περιοδικά οι μισθοί, συντάξεις ή και τα όποια ασφαλιστικά βοηθήματα.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Σε κατάσχεση των εισπράξεων από επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν θα οδηγείται το ΣΔΟΕ

Ακόμη και κατάσχεση των εισπράξεων από επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν θα κάνει το ΣΔΟΕ καθώς ειδικά στις τουριστικές περιοχές η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη.

Τις τελευταίες ημέρες οι Ράμπο του Σώματος έχουν εξαπολύσει «κυνηγητό» φοροφυγάδων, κυρίως επιχειρήσεων που δεν κόβουν αποδείξεις συστηματικά. Εχουν φτάσει μάλιστα στο σημείο να κάνουν κατάσχεση των εισπράξεων μέσα από τα ταμεία των επιχειρήσεων και τα ποσά θα συμψηφίζονται με το ποσό της οφειλής από πρόστιμα κ.λπ.

Ένα τέτοιο περιστατικό συνέβη χθες, Κυριακή, όταν ελεγκτές του ΣΔΟΕ βρέθηκαν σε καφετέρια με ξαπλώστρες, παρέμειναν στον χώρο για αρκετές ώρες και κατάσχεσαν ότι έσοδο είχε ο επιχειρηματίας από τον τζίρο του που έφτασε τις 10 με 15 χιλιάδες ευρώ.

Το συγκεκριμένο μέτρο ισχύει εδώ και έξι μήνες και το ΣΔΟΕ προετοιμάζεται για νέες εφόδους σε επιχειρηματίες που δεν έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση χρεών και δεν έχουν πληρώσει δόσεις προς την εφορία.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Προς κατάργηση η υποβολή δηλώσεων για τους συνταξιούχους

Την κατάργηση της υποχρέωσης των συνταξιούχων να υποβάλουν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, εφόσον δεν έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές, προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τύπος της Κυριακής", η ρύθμιση αυτή θα τεθεί σε εφαρμογή κατά την περίοδο υποβολής των δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2015. Από το 2016 λοιπόν οι συνταξιούχοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις, εφόσον τα εισοδήματά τους προέρχονται μόνο από τις συντάξεις τους. Κι αυτό διότι τους φόρους που αναλογούν στα εισοδήματα από συντάξεις θα τους έχουν προκαταβάλει κατά τη διάρκεια του 2015 που το νέο σύστημα παρακράτησης θα έχει εφαρμοστεί στο σύνολο του έτους.

Στη διαδικασία αυτή θα προσφεύγουν μόνο όσοι συνταξιούχοι έχουν αποκτήσει κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους και εισοδήματα από άλλες πηγές, όπως π.χ. από ακίνητα, επιχειρηματική δραστηριότητα, κινητές αξίες, κλπ., προκειμένου να πληρώσουν και για τα εισοδήματα αυτά τους αναλογούντες φόρους.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Τρία ταμεία κύριας ασφάλισης - Όλοι οι μισθωτοί στο ΙΚΑ

Τρία ταμεία κύριας ασφάλισης κι ένα επικουρικής θα προκύψουν μετά τις νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό ενώ προβλέπεται και η ενοποίηση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, ώστε να υπάρχουν ενιαίοι όροι για όλους τους ασφαλισμένους.

Στο νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή για ψήφιση το φθινόπωρο, προβλέπεται η διατήρηση του ΙΚΑ, που θα είναι το Ταμείο όλων των μισθωτών, του ΟΑΕΕ για τους αυτοαπασχολούμενους και του ΟΓΑ για τους αγρότες, ενώ για ένα διάστημα θα διατηρηθεί ως αυτόνομο το ΝΑΤ.

Προς τον ΟΑΕΕ οδεύει το ΕΤΑΑ (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί), ενώ πιθανότατα στο ΙΚΑ θα ενταχθεί το ταμείο Τύπου (ΕΤΑΠ - ΜΜΕ), παρότι υπάρχουν απόψεις για ενοποίησή του με τον ΟΑΕΕ. Μάλιστα, στις προτάσεις περιλαμβάνεται και η ενσωμάτωση στο ΙΚΑ, ως ειδικών λογαριασμών, όλων των αντίστοιχων ταμείων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας των μισθωτών.

Δείτε περισσότερα Εδώ

 

 1. Χαρδούβελης: Ενοίκιο αντί δόσης για τα "κόκκινά" δάνεια

Ενα δίχτυ προστασίας σχεδιάζει η κυβέρνηση για τα νοικοκυριά τα οποία δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, συμπληρωματικά προς τις ρυθμίσεις που θα γίνουν από τις τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια, έτσι ώστε να μπορέσουν να μείνουν στα σπίτια τους οι δανειολήπτες τουλάχιστον για ένα διάστημα.

Οι τράπεζες, σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονται, θα μπορούν μεταξύ άλλων, αφού αποκτήσουν την κυριότητα των ακινήτων, να τα ενοικιάζουν στους δανειολήπτες ή να τα παραχωρούν με χρηματοδοτική μίσθωση, ένα είδος leasing που ίσως προβλέπει και δυνατότητα επαναγοράς στο τέλος.

Παράλληλα, το κράτος θα παρεμβαίνει με δίχτυ προστασίας που θα περιλαμβάνει επιδότηση του ενοικίου, σύμφωνα με ρύθμιση που επεξεργάζεται ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Ετσι, ένας δανειολήπτης ο οποίος κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του θα μπορεί να παραμείνει σε αυτό με επιδοτούμενο από το κράτος ενοίκιο ή και να το επαναγοράσει στην περίπτωση του leasing, εφόσον υιοθετηθούν τελικά αυτές οι λύσεις

«Πρέπει να δείξουμε κοινωνική ευαισθησία απέναντι σ' αυτούς που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, να τους βοηθήσουμε μ' ένα δίχτυ ασφαλείας» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης για ένα από τα πιο καυτά θέματα της κυβερνητικής ατζέντας.

«Το κράτος πρέπει να σκέφτεται και τους πολίτες, όχι μόνο τους αριθμούς. Πρέπει να δώσει κάτι, ώστε να μη τους πετάξουν έξω από τα σπίτια τους. Από την πλευρά τους, οι τράπεζες πρέπει να σκεφτούν λύσεις για να μπορέσουν οι δανειολήπτες να μείνουν στο σπίτι τους, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα».

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Σε πέντε δόσεις η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ από τα τέλη Αυγούστου

Κλείδωσε η πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτήτων Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) σε πέντε δόσεις αρχής γενομένης από τα τέλη Αυγούστου με το υπουργείο Οικονομικών να έχει ενημερώσει ήδη την τρόικα για την εξέλιξη αυτή. 

Αν και ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε πως έως τις αρχές Ιουλίου θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για την πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων σε 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες και ότι η πρώτη δόση θα έπρεπε να καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου και η τελευταία την 31η Δεκεμβρίου του 2014, αυτό δεν κατέστη εφικτό λόγω τεχνικών ζητημάτων σχετικών με τον υπολογισμό του φόρου. 

Τα προβλήματα αυτά επιλύθηκαν προ ήμερων με τροπολογίες που πέρασε στην Βουλή το υπουργείο Οικονομικών. Έτσι, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ξεκίνησε την τεχνική διαδικασία για την εκκαθάριση των δηλώσεων Ε9 με βάση τις νέες παραμέτρους. Ωστόσο, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αρχίσουν να αναρτώνται στους προσωπικούς λογαριασμούς των δικαιούχων στο Taxis από τα τέλη της επόμενης εβδομάδας . 

Η ΓΓΔΕ λόγω των τεχνικών καθυστερήσεων προέκρινε ως ενδεδειγμένη την καταβολή του φόρου σε πέντε δόσεις από το τέλος Αυγούστου έως το τέλος Δεκεμβρίου 2014, ώστε να διασφαλίσει ότι τα 2,65 δισ. ευρώ του φόρου θα εισπραχθούν εντός του 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες με την επιλογή αυτή συμφώνησε και η τρόικα. 

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Από τον Σεπτέμβριο θα δημιουργηθούν 116.000 νέες θέσεις απασχόλησης για ανέργους

Tουλάχιστον 116.000 επιδοτούμενες νέες θέσεις κατάρτισης και απασχόλησης ανέργων «ανοίγει» στις αρχές Σεπτεμβρίου το υπουργείο Eργασίας μετά την εξασφάλιση «προκαταβολής» 600 εκατ. ευρώ από το νέο EΣΠA για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο που οριστικοποίησαν ο υπουργός Γιάννης Bρούτσης, ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Πλακιωτάκης και η γραμματέας διαχείρισης κοινοτικών και άλλων πόρων A. Δαλλαπόρτα σε συνεννόηση με την E.E. για την «εμπροσθοβαρή» (πριν δηλαδή από την έγκριση των επιχειρησιακών προγραμμάτων) χρήση των σχετικών κονδυλίων, η πρώτη προκήρυξη-πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής ανέργων θα γίνει στις αμέσως επόμενες ημέρες και θα αφορά τη χορήγηση, εντός του Σεπτεμβρίου, 38.000 «επιταγών» εισόδου στην αγορά εργασίας. Πρόκειται για επανάληψη αντίστοιχου προγράμματος που είχε εφαρμοστεί για νέους ηλικίας έως 29 ετών και προβλέπει θεωρητική (μέσω KEK) και πρακτική άσκηση (σε ιδιωτικές επιχειρήσεις) για 15.000 απόφοιτους AEI-TEI και 23.000 νέους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με «αμοιβή» (εκπαιδευτικό επίδομα + ασφάλιση) ύψους 2.530 ευρώ και 2.280 ευρώ, αντίστοιχα. Θα ακολουθήσουν:

Πρόγραμμα κατάρτισης και απασχόλησης διάρκειας έξι μηνών με επιδότηση του OAEΔ για 16.000 ανέργους χαμηλών τυπικών προσόντων σε δεξιότητες που θα τοποθετηθούν σε επιχειρήσεις επιλεγμένων κλάδων της οικονομίας (τουρισμός, ναυτιλία, αγροτική παραγωγή κ.α.).

12.000 θέσεις κατάρτισης και απασχόλησης για άνεργους νέους ηλικίας 18-24 ετών στο πλαίσιο του προγράμματος «εγγύηση για τη νεολαία» που θα διευρυνθεί έως το τέλος του 2014 και εντός του 2015, καθώς προβλέπεται, συνολικά, να δοθούν στη διετία ευκαιρίες κατάρτισης και απασχόλησης σε 240.000 νέους ηλικίας έως 24ετών.

50.000 θέσεις κοινωφελούς εργασίας (στα πρότυπα του περσινού) σε δήμους και υπηρεσίες του Δημοσίου, παρέχοντας απασχόληση για διάστημα πέντε μηνών με αμοιβές 19,6 ευρώ την ημέρα και όχι περισσότερο από 490 ευρώ τον μήνα για άνεργους άνω των 25 ετών και 17,1 ευρώ ημερησίως και όχι περισσότερα από 427 ευρώ τον μήνα για άνεργους κάτω των 25 ετών.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Αυτό ήταν και για σήμερα.

Δεν νομίζω να σας κουράσαμε. Οι ειδήσεις της προηγούμενης εβδομάδας δεν ήταν και πάρα πολλές.

Καλά να περνάτε απ’όπου και να μας διαβάζεται.

Καλές διακοπές και καλή ξεκούραση σε όσους θα φύγετε τις επόμενες μέρες…

Καλημέρα!!!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας Power-Tax


efm_728x90