Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
28/07/2014
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

Άλλη μια Δευτέρα εδώ, για να θυμηθούμε όλα τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας, η οποία κατά γενική ομολογία, ήταν ήρεμη…

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Νέα δίμηνη παράταση για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις για κλείσιμο βιβλίων
 2. Αντιμέτωποι με πρόστιμα - φωτιά θα βρεθούν όσοι δεν πληρώσουν τους φόρους
 3. Υπουργείο Οικονομικών: Μεταβιβάσεις ακινήτων ακόμα και αν οφείλεται ο φόρος ακινήτων
 4. Διευκρινίσεις Σαββαϊδου για τα πρόστιμα και τη διαχείριση των εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων
 5. ΓΓΔΕ: Παράταση προθεσμίας για την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας, πέραν του έτους, βάσει του πραγματικού χρόνου διακοπής
 6. Αλαλούμ στο TaxisNet: Δεν δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών σε 12 μηνιαίες δόσεις
 7. Πλεόνασμα ύψους 707 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1,5 δισ. ευρώ στο εξάμηνο Ιανουαρίου -Ιουνίου
 8. Τι θα αλλάξει για τους ελεύθερους επαγγελματίες - Έρχονται οι πρώτες μειώσεις φόρων
 9. 35 δισ. τα ληξιπρόθεσμα χρέη από το 2010 - Έως 4000 κατασχετήρια την ημέρα
 10. Βρούτσης: Από τον Αύγουστο η παρακράτηση φόρου για συνταξιούχους με δύο συντάξεις
 11. Πώς θα γίνει η ρύθμιση των οφειλών στα Ταμεία
 12. ΟΑΕΔ: Πρόσληψη 10.000 ανέργων - Ποιοι ωφελούνται
 13. Σημαντικές ΠΟΛ που δημοσιοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα

 

 

 1. Νέα δίμηνη παράταση για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις για κλείσιμο βιβλίων

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που διέκοψαν τις εργασίες τους το 2011 μπορούν να υποβάλουν δήλωση και να μην πληρώσουν το τέλος επιτηδεύματος

Νέα ευκαιρία μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις για να υποβάλουν εκπρόθεσμη δήλωση διακοπής εργασιών, προκειμένου να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος. Με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων παρατείνεται κατά δύο μήνες η προθεσμία για τη εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών, η οποία έληγε σήμερα.

Έτσι, έως τις 26 Σεπτεμβρίου οι επιτηδευματίες που έχουν σταματήσει να ασκούν το επιτήδευμά τους ή δεν έχουν κάποιο εισόδημα από αυτό, θα πρέπει να δηλώσουν πως διέκοψαν τις εργασίες τους βάσει του πραγματικού χρόνου διακοπής. Εάν περάσει η προθεσμία και δεν δηλώσουν εγκαίρως τη διακοπή εργασιών και το κάνουν μεταγενέστερα, θα θεωρηθεί πως η διακοπή των εργασιών έγινε κατά την ημέρα υποβολής της δήλωσης και θα κληθούν να υποβάλουν όλες τις φορολογικές δηλώσεις και τους αναλογούντες φόρους και εισφορές για το ενδιάμεσο διάστημα.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα μπορούν, για τη διακοπή των εργασιών τους, να υποβάλουν στον υπάλληλο του τμήματος ή γραφείου της Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της ΔΟΥ, που βρίσκεται η έδρα της επιχείρησης, τη δήλωση διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας στο πλαίσιο της νέας προθεσμίας. Όσοι αποφασίσουν να διατηρήσουν ενεργά τα βιβλία τους, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα κληθούν να πληρώσουν και το τέλος επιτηδεύματος, ανεξάρτητα εάν είχαν δραστηριότητα ή όχι.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Αντιμέτωποι με πρόστιμα - φωτιά θα βρεθούν όσοι δεν πληρώσουν τους φόρους

Αντιμέτωποι με πρόστιμα - φωτιά θα βρεθούν οι φορολογούμενοι που δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν στην ώρα τους τον φόρο που προέκυψε με την εκκαθάριση της φετινής φορολογικής δήλωσης αλλά και τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων άρχισε ήδη να στέλνει σε περίπου 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενους email με τα οποία τους ενημερώνει ότι έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων και μπορούν να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό από το Taxisnet. Οι φορολογούμενοι έχουν περιθώριο μέχρι την επόμενη Πέμπτη 31 Ιουλίου να πληρώσουν την πρώτη από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος. Τον Αύγουστο περίπου 5,5 εκατ. νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία και δεν θα καταφέρουν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τις δόσεις των φόρων που έρχονται ή να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση θα επιβαρυνθούν με τόκους και πρόστιμα.

Ειδικότερα αν η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος δεν εξοφληθεί μέχρι 31 Ιουλίου τότε την 1η Αυγούστου θα χαρακτηριστεί ληξιπρόθεσμη και θα αρχίσει να τρέχει ο τόκος 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Αν δεν πληρωθεί μέσα στους δυο πρώτους μήνες τότε τον τρίτο μήνα μπαίνει και πρόστιμο 10%. Για παράδειγμα, αν μια δόση των 1.000 ευρώ δεν εξοφληθεί στο τέλος Ιουλίου τότε αυτόματα την 1η Αυγούστου θα επιβαρυνθεί με τόκο 7,3 ευρώ και θα διαμορφωθεί στα 1.007,3 ευρώ (1.000 + 0,73% ). Αν δεν εξοφληθεί ούτε τον δεύτερο μήνα τότε θα αυξηθεί στα 1.014,65 ευρώ (1.007,3 + 0,73%) ενώ αν υπάρξει και τρίτος μήνας καθυστέρησης τότε μπαίνει πρόσθετος φόρος 10% που υπολογίζεται στην αρχική οφειλή. Ετσι το ποσό της οφειλής ανεβαίνει στα 1.114,65 ευρώ (1.014,65+100). Δηλαδή μέσα σε τρεις μήνες η οφειλή των 1.000 ευρώ «φούσκωσε» κατά 114,65 ευρώ (αύξηση 11,46%).

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Υπουργείο Οικονομικών: Μεταβιβάσεις ακινήτων ακόμα και αν οφείλεται ο φόρος ακινήτων

Eπιτρέπεται η σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου μεταβιβάσεων ακινήτων ακόμη και αν οφείλεται φόρος ακινήτων. Αυτό διευκρινίζει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών. Το υπουργείο αποδίδει σε ατομική απάντηση, που δόθηκε από υπάλληλο του υπουργείου στο πλαίσιο ερωτήματος που υποβλήθηκε, σημερινά δημοσιεύματα που το έφεραν να θέτει ως όρο την πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για τη μεταβίβαση ακινήτων. Αναφερόμενο στην απάντηση αυτή, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι «σε καμία περίπτωση δεν αφορά στο γενικότερο ζήτημα της δυνατότητας μεταβίβασης ακινήτου χωρίς προηγούμενη πληρωμή του ΕΝΦΙΑ».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «η συγκεκριμένη απάντηση της ανωτέρω υπαλλήλου βασίστηκε σε αποσπασματική ερμηνεία μεμονωμένων διατάξεων, παραλείποντας οποιαδήποτε αναφορά σε σχετική διάταξη που αφορά τον ΕΝΦΙΑ (άρθρο 54Α παρ.3 του Ν. 4174/2013), σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται η σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου ακόμη και αν οφείλεται φόρος ακινήτων. Τον φόρο στην περίπτωση αυτή υποχρεούται να εισπράξει από τον πωλητή ο συμβολαιογράφος, κατά τον χρόνο σύνταξης του συμβολαίου και εν συνεχεία να τον αποδώσει στη φορολογική διοίκηση».

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Διευκρινίσεις Σαββαϊδου για τα πρόστιμα και τη διαχείριση των εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων

Διευκρινίσεις για τα πρόστιμα και τη διαχείριση των εκπρόθεσμων τροποποιητικών ηλεκτρονικών φορολογικών δηλώσεων ανά περίπτωση παρέσχε η γενική γραμματέας Δημόσιων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου.

Σύμφωνα με εγκύκλιο της κ. Σαββαΐδου όλες οι τροποποιητικές ηλεκτρονικά υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ανεξάρτητα από τις μεταβολές που θα δηλώνονται σε αυτές (έντυπα Ε1, Ε2 και Ε3) θα εκκαθαρίζονται άμεσα και εκ των υστέρων θα διενεργείται δειγματοληπτικός έλεγχος ανάλογα με το αντικείμενο της τροποποιητικής (περίπτωση ανάκλησης εισοδήματος ή ανάκλησης τεκμηρίων, τροποποιητικές δηλώσεις για τις οποίες έχει δηλωθεί αυτοέλεγχος κατά την αρχική υποβολή κτλ).

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής χρεωστικών τροποποιητικών δηλώσεων, επιβάλλονται οι πρόσθετοι φόροι (προσαύξηση φόρου 1% για κάθε μήνα εκπρόθεσμης υποβολής αρχής γενομένης από 15.7 2014), ενώ μετά την απόκτηση εκτελεστού τίτλου επιβάλλεται πρόστιμο και υπολογίζονται οι τόκοι. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων από τις οποίες δεν προκύπτει φορολογική υποχρέωση (μηδενικές ή πιστωτικές) ή τροποποιητικών δηλώσεων πληροφοριακού χαρακτήρα επιβάλλονται πρόστιμα έως 100 ευρώ.

Εφόσον ο φορολογούμενος υποβάλλει εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος για να δηλώσει κάποιο στοιχείο με την παράλειψη του οποίου, δεν παρέβη κάποια φορολογική διάταξη, δεν επιβάλλεται πρόστιμο.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. ΓΓΔΕ: Παράταση προθεσμίας για την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας, πέραν του έτους, βάσει του πραγματικού χρόνου διακοπής

Η προθεσμία που είχε δοθεί μέχρι 25/07/2014 με το ΔΕΣ 1092026 ΕΞ 2014 έγγραφό μας για την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης διακοπής εργασιών, πέραν του έτους, βάσει του πραγματικού χρόνου διακοπής, παρατείνεται μέχρι την 26/09/2014.

Κατόπιν των ανωτέρω, τα φυσικά, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες μπορούν, για τη διακοπή των εργασιών τους, σύμφωνα με τις 1030160/650/ΔΜ/ΠΟΛ.1068/19-3-2001, 1016769/389/ΔΜΒ/ΠΟΛ.1028/21-2-2003 και 1053873/867/ΔΜ/ΠΟΛ.1071/28-5-2009 εγκυκλίους, να υποβάλλουν στον υπάλληλο του τμήματος ή γραφείου της Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ., στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η έδρα της επιχείρησης, τη δήλωση διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας, (έντυπο Μ4), μέχρι 26/09/2014.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Αλαλούμ στο TaxisNet: Δεν δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών σε 12 μηνιαίες δόσεις

Ανεφάρμοστος στην πράξη παραμένει ο νόμος 4174/2013 που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2014 και δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στην εφορία σε 12 μηνιαίες δόσεις ακόμη κι αν αυτές δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

Οι φορολογούμενοι που επιχείρησαν τις τελευταίες ημέρες να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση για να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση προκειμένου να εξοφλήσουν σε 12 μηνιαίες δόσεις αντί σε 3 διμηνιαίες δόσεις το φόρο που προέκυψε από την εκκαθάριση της φετινής φορολογικής τους δήλωση διαπίστωσαν ότι κάτι τέτοιο ήταν πρακτικά αδύνατον. Η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet για τη ρύθμιση των οφειλών δεν επέτρεπε στους φορολογούμενους να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση καθώς το σύστημα δέχεται μόνο τις οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Δηλαδή ενώ ο νόμος παρέχει τη δυνατότητα να ρυθμιστούν σε 12 δόσεις ακόμη και οι οφειλές που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες το ηλεκτρονικό σύστημα δεν το επιτρέπει. Κι αυτό 7 μήνες μετά την εφαρμογή της διάταξης.

Έτσι οι φορολογούμενοι που αδυνατούν να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου μέχρι τις 31 Ιουλίου που εκπνέει η προθεσμία θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την 1η Αυγούστου προκειμένου να καταστεί ληξιπρόθεσμη η πρώτη δόση της οφειλής για να μπορέσουν να υπαχθούν στη ρύθμιση και να εξοφλήσουν την ληξιπρόθεσμη οφειλή καθώς και το υπόλοιπο ποσό που δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο σε περισσότερες δόσεις. Σημειώνεται ότι η κάθε ληξιπρόθεσμη οφειλή επιβαρύνεται με επιτόκιο 0,74%.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Πλεόνασμα ύψους 707 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1,5 δισ. ευρώ στο εξάμηνο Ιανουαρίου -Ιουνίου

Ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση από τα οριστικά στοιχεία του προϋπολογισμού για το πλεόνασμα. Σύμφωνα με αυτά, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για το 6μηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2014, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 2.419 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 4.991 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013 και επικαιροποιημένου στόχου για έλλειμμα 3.856 εκατ. ευρώ.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 707 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 1.511 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2013 και στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 635 εκατ. ευρώ.

Έσοδα
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 23.615 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 241 εκατ. ευρώ ή 1,0 % έναντι του επικαιροποιημένου στόχου ΜΠΔΣ 2015-2018.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 20.646 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 65 εκατ. ευρώ ή 0,3 % υψηλότερα έναντι του επικαιροποιημένου στόχου.
Το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε σε 19.021 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 98 εκατ. ευρώ ή κατά 0,5% έναντι του επικαιροποιημένου στόχου.

Πιο συγκεκριμένα, κατηγορίες εσόδων που υπερέβησαν τον επικαιροποιημένο στόχο του εξαμήνου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2014 είναι οι εξής:
1. Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 143 εκατ. ευρώ ή 5,1%.
2. Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 170 εκατ. ευρώ ή 18,9%.
3. Oι φόροι στην περιουσία κατά 158 εκατ. ευρώ ή 13,6%,
4. Οι λοιποί άμεσοι φόροι κατά 58 εκατ. ευρώ ή 5,6%,
5. Λοιποί φόροι συναλλαγών κατά 26 εκατ. ή 10,4%,
6. Λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 166 εκατ. ευρώ ή 9,2%.

Αντίθετα, υστέρησαν έναντι του επικαιροποιημένου στόχου:
1. Ο φόρος εισοδήματος ειδικών κατηγοριών κατά 32 εκατ. ευρώ ή 3,7%,
2. Οι άμεσοι φόροι Παρελθόντων Οικονομικών Ετών (Π.Ο.Ε.) κατά 47 εκατ. ευρώ ή 3,4%,
3. Τα έσοδα από τον Φ.Π.Α πετρελαιοειδών και Ε.Φ.Κ. ενεργειακών προϊόντων κατά 129 εκατ. ευρώ ή 12,8% και 230 εκατ. ευρώ ή 11,7% αντίστοιχα,
4. Οι λοιποί Ε.Φ.Κ. κατά 45 εκατ. ευρώ ή 3,6%,
5. Τα έσοδα προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας λόγω της χρηματ/τικής κρίσης κατά 85 εκατ. ευρώ ή 44,6%.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Τι θα αλλάξει για τους ελεύθερους επαγγελματίες - Έρχονται οι πρώτες μειώσεις φόρων

Eρχεται «λίφτινγκ» στο φορολογικό καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σκέφτεται να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του φθινοπώρου με την τρόικα και το θέμα της μείωσης των υπέρογκων φορολογικών επιβαρύνσεων που έχουν υποστεί φέτος οι αυτοαπασχολούμενοι.

Οι βελτιωτικές κινήσεις στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιτηδευματιών που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ενταχθούν στο πακέτο της σταδιακής μείωσης της φορολογίας στα εισοδήματα, τα επιχειρηματικά κέρδη και την κατανάλωση που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο στους επικεφαλής της τρόικας.

Τον δρόμο για αλλαγές στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών ανοίγει η εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Τα εκκαθαριστικά σημειώματα έχουν προκαλέσει σοκ σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 2013 απέκτησαν μικρά εισοδήματα από την άσκηση των δραστηριοτήτων τους ή είχαν ζημιές αντί για κέρδη. Φέτος καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά φόρων, ενώ πολλοί θα αναγκαστούν να βάλουν οριστικά «λουκέτο», καθώς δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Η επιβολή φόρου με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος σε συνδυασμό με την κατάργηση όλων των εκπτώσεων φόρου, την εφαρμογή των «τσουχτερών» τεκμηρίων διαβίωσης και την επιβολή προκαταβολής φόρου 55% έχει εκτινάξει στα ύψη τις φορολογικές επιβαρύνσεις για την πλειονότητα των αυτοπασχολούμενων.

Ακόμη κι αν ένας φορολογούμενος με ατομική εμπορική επιχείρηση δεν είχε κέρδη αλλά ζημιές κατά τη διάρκεια του 2013 φορολογήθηκε φέτος σαν να είχε καθαρά κέρδη ύψους τουλάχιστον 2.500 ή 3.000 ευρώ που μπορεί να φθάσουν και μέχρι τις 12.000 ευρώ, καθώς το υπουργείο Οικονομικών προσδιόρισε το ποσό του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος, λαμβάνοντας υπόψη τα τεκμήρια διαβίωσης. Συγκεκριμένα, κάθε ατομική επιχείρηση που δήλωσε για τη χρήση του 2013 ζημιά, φορολογείται φέτος για ανύπαρκτο εισόδημα, το οποίο προσδιορίζεται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, σε επίπεδα εξωπραγματικά.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. 35 δισ. τα ληξιπρόθεσμα χρέη από το 2010 - Έως 4000 κατασχετήρια την ημέρα

«Ομηροι» της Εφορίας είναι 2,6 εκατομμύρια φορολογούμενοι καθώς οι οφειλές προς το Δημόσιο αυξάνονται μήνα με τον μήνα με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

Οι απανωτές αυξήσεις φόρων, οι δραστικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, η ανεργία και τα «λουκέτα» που μπήκαν στην αγορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που αδυνατούν όχι μόνο να πληρώσουν στην ώρα τους τις οφειλές τους αλλά ακόμη και να ενταχθούν στις ρυθμίσεις προκειμένου να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε μηνιαίες δόσεις.

Είναι ενδεικτικό πως από τις αρχές του 2010 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν αυξηθεί κατά 33,75 δισ. ευρώ. Η διόγκωσή τους εν μέσω κρίσης «πνίγει» την πραγματική οικονομία και βάζει σοβαρά εμπόδια στην προσπάθεια ανάκαμψης. Πόσω μάλλον που οι οφειλέτες ζουν με τον φόβο των κατασχέσεων περιουσιακών τους στοιχείων. Πλέον τα κατασχετήρια ακολουθούν την ηλεκτρονική οδό και αποστέλλονται στις τράπεζες για τα... περαιτέρω με ρυθμό 4.000 ανά ημέρα.

Υπό αυτό το πρίσμα δείχνει να αποτελεί μονόδρομο η θεσμοθέτηση ενός νέου μοντέλου ρύθμισης χρεών από 48 έως 72 μηνιαίες δόσεις. Κι αυτό προκειμένου να καταστεί δυνατόν να αποπληρώνονται οφειλές σε ένα βεβαρημένο οικονομικό περιβάλλον σε πολλές και μικρές δόσεις.

Πιο αναλυτικά οι αλλεπάλληλες αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών στα χρόνια των μνημονίων σε συνδυασμό με τις χρόνιες παθογένειες του εισπρακτικού μηχανισμού του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να αποτελούν τις δύο βασικές αιτίες για τη διόγκωση κατά περίπου 10 δισ. ευρώ κάθε χρόνο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο από το 2010 και μετά.

Τα χρέη που μένουν απλήρωτα από 33,5 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2009 άρχισαν να αυξάνονται κατακόρυφα μετά την έλευση του μνημονίου φθάνοντας στα 52,5 δισ. ευρώ στα τέλη του 2012, στα 62,55 δισ. ευρώ στα τέλη του 2013 και στα 67,25 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου του 2014. Δηλαδή μέσα σε 4,5 χρόνια «φούσκωσαν» κατά 33,75 δισ. ευρώ ή κατά 100,7%. Την ίδια ώρα δραματική αύξηση 271,4% σημείωσε ο αριθμός των φορολογουμένων που χρωστούν στην Εφορία. Από 700.000 άτομα που ήταν στο τέλος του 2009 έφτασαν στα 2,6 εκατομμύρια την άνοιξη του 2014.

Σε διάστημα 18 μηνών (από την 1η Ιανουαρίου 2013 έως τις 30 Ιουνίου 2014) τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη άγγιξαν τα 14 δισ. ευρώ με συνέπεια το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο (νέες και παλαιές) να έχει υπερβεί το ποσό των 67,2 δισ. ευρώ, καταρρίπτοντας ακόμη ένα ρεκόρ.

Η τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων χρεών «φουσκώνει» επικίνδυνα αφού κάθε μήνα οι απλήρωτοι φόροι αυξάνονται σχεδόν κατά 1 δισ. ευρώ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Βρούτσης: Από τον Αύγουστο η παρακράτηση φόρου για συνταξιούχους με δύο συντάξεις

Επιβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ότι με τη σύνταξη του Αυγούστου θα υπάρξει μηνιαία παρακράτηση του φόρου εισοδήματος και για τους συνταξιούχους που έχουν εισόδημα από δύο ή και περισσότερες συντάξεις. Διευκρινίσε όμως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει μείωση για όλους τους συνταξιούχους.

Υπογράμμισε ότι όσα υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ στο εργασιακό και στο ασφαλιστικό κοστίζουν 12 δισεκ. ευρώ, και προκάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση σε δημόσια συζήτηση για το θέμα.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε δε, ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις από 1η Ιανουαρίου του 2015, κάνοντας λόγο για κινδυνολογίες.

Για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι μέχρι τέλος του μήνα θα έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση και θα εφαρμοστεί σε έναν δήμο κάθε μιας από τις 13 περιφέρειες της χώρας πιλοτικά για 6 μήνες.Το πλαφόν θα καθοριστεί στα 4.800 ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού το εγγυημένο εισόδημα θα κινείται γύρω στα 400 ευρώ το μήνα για μία τετραμελή οικογένεια. Θα ληφθούν υπόψιν και τα περιουσιακά στοιχεία του δικαιούχου, ενώ για όσους λαμβάνουν κι άλλα προνοιακά επιδόματα το επίδομα από το εγγυημένο εισόδημα θα αθροιστεί σε αυτό μέχρι το πλαφόν των 480 ευρω.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Πώς θα γίνει η ρύθμιση των οφειλών στα Ταμεία

Ο σχεδιασμός μιας νέας ρύθμισης οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία φαίνεται ότι μπορεί να αποδώσει και να πάρει τη μορφή νόμου μέχρι τα τέλη Αυγούστου, εάν η διαπραγμάτευση που άρχισε –επί του θέματος– με την τρόικα, το υπουργείο Εργασίας και τις διοικήσεις των Ταμείων, καταλήξει σε συμφωνία. Το υπουργείο και το ΙΚΑ έχουν συμφωνήσει στους άξονες των αλλαγών οι οποίες θα προβλέπουν διαφορετική αντιμετώπιση μεγαλοοφειλετών από τους οφειλέτες με χαμηλότερα ποσά, καθώς και χρήση των δυνατοτήτων που δίδουν εγκύκλιοι του ΙΚΑ και παλαιότερες νομοθετικές διατάξεις στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα μέχρι και τη νομοθέτηση της νέας συμφωνίας με την τρόικα.

Στο υπουργείο και στο ΙΚΑ θεωρούν σχετικά βέβαιη την κατάρτιση μιας νέας ρύθμισης. Αλλά, όπως προειδοποιούν και τα υπηρεσιακά στελέχη, η ρύθμιση αυτή δεν έχει κανένα νόημα εάν τεθεί σε εφαρμογή μετά τον Οκτώβριο. Διότι στο χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει θα έχουν σβήσει χιλιάδες επιχειρήσεις. Αρα, έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο η συμφωνία για τη νέα ρύθμιση, αλλά και τα ενδιάμεσα βήματα διατήρησης εισροών προς τα Ταμεία, μέχρι την οριστικοποίησή της.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. ΟΑΕΔ: Πρόσληψη 10.000 ανέργων - Ποιοι ωφελούνται

Ξεκινά  σήμερα 24 Ιουλίου η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα, του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ωφελούμενων των δράσεων «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας- ΤοπΣΑ» και «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες- ΤοπΕΚΟ».

Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και το Ελληνικό Δημόσιο, στο πλαίσιο του Θεματικού Άξονα 3, Άξονες Προτεραιότητας 7 και 8: «Διευκόλυνση της πρόσβασης στην απασχόληση» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007- 2013.

Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση υπαγωγής, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού oaed.gr και την αποστέλλουν μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών αιτήσεων ait.oaed.gr στο ΚΠΑ2, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η έδρα της επιχείρησης επιλέγοντας από τη σχετική στήλη.

Δικαιούχοι είναι όλες οι επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που ασκούν οικονομική δραστηριότητα.

Επίσης, δικαιούχοι είναι και οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣεπ) που έχουν ιδρυθεί στο πλαίσιο των δράσεων ΤοπΣΑ ή ΤοπΕΚΟ κι επιθυμούν να προσλάβουν με το πρόγραμμα μέλη τους ως εργαζόμενους.

Οι επιχειρήσεις που εξαιρούνται αναφέρονται αναλυτικά στην Πρόσκληση που θα αναρτηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΟΑΕΔ.

Στο πρόγραμμα εντάσσονται οι επιχειρήσεις που δεν έχουν προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την ημερομηνία της αίτησης (ημερολογιακά) για υπαγωγή στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

13. Σημαντικές ΠΟΛ που δημοσιοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα

Πολ. 1181/23.7.2014

Ηλεκτρονική υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων οικονομικού έτους 2014

Πολ. 1170/25.6.2014

Οδηγίες για τη χρήση της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής στο υποσύστημα ΦΠΑ του πληροφοριακού συστήματος TAXIS-Κατάργηση της θεώρησης του εκτυπωμένου μηνύματος ΙΕ599 "Γνωστοποίηση ολοκλήρωσης εξαγωγής" από τα τελωνεία

Πολ. 1173/8.7.2014

Υποβολή εκπρόθεσμων συμπληρωματικών - τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014 με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου

 

Αρκετά τα νέα της προηγούμενης εβδομάδας…

Δεν θα θέλαμε να σας κουράσουμε περισσότερο.

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για το χρόνο σας και να ανανεώσουμε το ραντεβού μας όχι για την επόμενη εβδομάδα αλλά για την Παρασκευή 1 Αυγούστου με την ανασκόπηση των γεγονότων του Ιουλίου.

 

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax


efm_728x90