Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
21/07/2014
Άρθρο: Με μια ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα!

Είμαστε κοντά σας ακόμη μια φορά για να παρουσιάσουμε όσο συνοπτικά αλλά ουσιώδες μπορούμε τις τελευταίες εξελίξεις για την εβδομάδα που μας πέρασε, η οποία έδωσε πολλές ανάσες σε όλους όσους ασχολούμαστε με το συγκεκριμένο επάγγελμα…

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. ΓΓΔΕ: Παράταση για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις
 2. Ύποπτοι για ξέπλυμα μαύρου χρήματος θα θεωρούνται όσοι χρωστούν στο Δημόσιο
 3. Λιγότερο φόρο ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα πληρώσουν χιλιάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων σε όλη την Ελλάδα
 4. ΣτΕ: Συνταγματική η καταβολή από τα Ταμεία μικρότερου τόκου για χρέη τους
 5. Το Ε.Β.Ε.Α στις 21/7/14 θα λειτουργεί μόνο για παραλαβή αποφάσεων Γενικών Συνελεύσεων Α.Ε.
 6. Παράταση για εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων χωρίς την επιβολή προστίμου
 7. Φωτιά τα φετινά εκκαθαριστικά - Έξτρα φόρο 1.503 ευρώ για 2,5 εκατ. φορολογούμενους
 8. Εξωδικαστικό συμβιβασμό για τη ρύθμιση οφειλών και «κόκκινων δανείων» 
 9. Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης των δόσεων του φόρου ακινήτων 
 10. Απαλλαγή από τον ΦΠΑ για 400.000 μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με χαμηλό τζίρο

 

 1. ΓΓΔΕ: Παράταση για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις

Στην παράταση της υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων του ημερολογιακού έτους 2013 και 2014 προχώρησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ανταποκρινόμενη στα αιτήματα λογιστών και φοροτεχνών.

Εγκύκλιος που εξέδωσε η γενική γραμματέα Πληροφοριακών Κατερίνα Σαββαϊδου προβλέπει πως για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις ημερολογιακού έτους 2013 η καταληκτική ημερομηνία υποβολής θα είναι η 31η Δεκεμβρίου 2014.

Όσον αφορά στις συγκεντρωτικές καταστάσεις του 2014 εγκύκλιος της κ. Σαββαϊδου τοποθετεί στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2014 την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δύο πρώτων τριμήνων, ενώ μεταβάλλει και την συχνότητα υποβολής από μήνα σε τρίμηνο για τους εκδότες υπόχρεους (για τις πωλήσεις).

Υπενθυμίζεται ότι υποχρέωση υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων έχουν:

-Οι Φορολογούμενοι που έχουν υποχρέωση υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (με απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία), αγρότες κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ (φυσικά πρόσωπα), από αγρότες ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ (φυσικά πρόσωπα αλλά μόνο για τα τιμολόγια πώλησης που τυχόν εκδίδουν οι ίδιοι για το σύνολο της παραγωγής τους) καθώς και από μη υπόχρεους υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων, Δημόσιο και ΝΠΔΔ).

- Επίσης οι συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών (έξοδα) θα υποβληθούν από όσους φορολογούμενους έχουν υποχρέωση υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (με διπλογραφικά ή απλογραφικά βιβλία). Για αγρότες και φορολογούμενους χωρίς υποχρέωση υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων), Δημόσιο και ΝΠΔΔ η συγκεντρωτική κατάσταση εξόδων θα υποβληθεί σε ετήσια βάση έως τις 2 Φεβρουαρίου 2015.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

Πολ.1175/14.7.2014, Παράταση χρόνου υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων για τις συναλλαγές του ημερολογιακού έτους 2013

 

 1. Ύποπτοι για ξέπλυμα μαύρου χρήματος θα θεωρούνται όσοι χρωστούν στο Δημόσιο

Ύποπτοι για ξέπλυμα μαύρου χρήματος θα θεωρούνται στο εξής από την εφορία και όσοι χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 10.000 ευρώ και ταυτόχρονα έχουν διαπράξει παραβάσεις φοροδιαφυγής συνολικού ύψους άνω των 40.000 ευρώ.

Οι εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα, εφόσον διαπιστώνουν τέτοιου είδους αδικήματα, οφείλουν να αποστέλλουν σχετικές αναφορές στην Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες, προκειμένου να προχωρήσουν περαιτέρω οι έρευνες μέχρι το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών και τον έλεγχο του πόθεν έσχες.

Με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών δίνονται νέες οδηγίες προς τις εφορίες για τον έλεγχο των υποθέσεων φοροδιαφυγής και την αποστολή σχετικών αναφορών στην Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Οι νέες εντολές του υπουργείου έρχονται μετά τις αλλαγές που έγιναν με τον νόμο 4174/2013 με τον οποίο εξαιρέθηκαν από τον ορισμό των βασικών αδικημάτων ορισμένα αδικήματα για τα οποία προβλέπεται ποινή χαμηλότερη της γενικής ρήτρας, δηλαδή ποινή η οποία μπορεί να είναι χαμηλότερη των έξι μηνών φυλάκισης, απαλείφοντας έτσι περιπτώσεις φοροδιαφυγής χαμηλού φορολογικού ενδιαφέροντος σε σχέση με την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, από την 1η Ιανουαρίου 2014 ως «βασικό αδίκημα» που μπορεί να συνδεθεί με πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες θεωρείται πλέον και το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, εφόσον το μη καταβληθέν ποσό υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ και υπό την προϋπόθεση ότι έχουν διαπραχθεί ταυτόχρονα και αδικήματα μεγάλης φοροδιαφυγής συνολικού ύψους τουλάχιστον 40.000 ευρώ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Λιγότερο φόρο ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα πληρώσουν χιλιάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων σε όλη την Ελλάδα

Λιγότερο φόρο ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) αναμένεται να πληρώσουν χιλιάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων σε όλη την Ελλάδα οι οποίοι δε μπορούν να υπολογίσουν την αξία της περιουσίας τους καθώς βρίσκονται εκτός του συστήματος αντικειμενικών αξιών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο θα φέρει στη Βουλή τροποποιήσεις στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων σε ό,τι αφορά στη φορολόγηση οικοπέδων που βρίσκονται σε κωμοπόλεις, μικρά χωριά και οικισμούς και των οποίων ο υπολογισμός της αξίας τους είναι πολύ δύσκολος εάν όχι αδύνατος.

Τα οικόπεδα αυτά προκειμένου να μην υπάρξει άδικη υπερφορολόγηση θα φορολογηθούν με τον κατώτερο συντελεστή, θα υπάρξει δηλαδή μεγάλη μείωση της φορολόγησης για τους ιδιοκτήτες.

Το ίδιο θα ισχύσει και για τα οικόπεδα για τα οποία για τον υπολογισμό της αξίας τους χρειάζεται βεβαίωση της πολεοδομίας.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. ΣτΕ: Συνταγματική η καταβολή από τα Ταμεία μικρότερου τόκου για χρέη τους

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι δεν προσκρούει στις συνταγματικές επιταγές και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η καταβολή από τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης τόκου υπερημερίας 6%, ενώ οι ιδιώτες που οφείλουν στα Ταμεία πρέπει να πληρώνουν μεγαλύτερο κυμαινόμενο επιτόκιο.

Το προνομιακό αυτό επιτόκιο για το Δημόσιο και τους φορείς του δημοσίου τομέα δικαιολογείται από λόγους επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος, έκριναν οι δικαστές.

Αφορμή για την έκδοση της απόφασης αυτής αποτέλεσε προσφυγή που αφορούσε το Ταμείο Αλληλοβοήθειας του Στρατού.

Ειδικότερα η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε με την με την υπ΄ αριθμ. 2115/2014 απόφασή της, ότι δεν προσκρούει στις συνταγματικές επιταγές και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η διάταξη του Ν. 496/1974 που προβλέπει ότι το Ταμείο Αλληλοβοηθείας Στρατού για τις οφειλές του πρέπει να καταβάλει τόκο υπερημερίας 6%, ενώ οι ιδιώτες που οφείλουν στο Ταμείο πρέπει να πληρώνουν μεγαλύτερο κυμαινόμενο επιτόκιο.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι το προνομιακό αυτό επιτόκιο για το Δημόσιο και τους φορείς του Δημοσίου τομέα δικαιολογείται από λόγους επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος, καθώς είναι αναγκαίο προς αποφυγή περαιτέρω διατάραξης της δημοσιονομικής ισορροπίας της χώρας.

Πρέπει να ληφθεί ακόμη υπόψη, προσθέτει η δικαστική απόφαση, ότι η επιβάρυνση του προϋπολογισμού των νομικών προσώπων με μεγαλύτερο επιτόκιο θα έχει ως συνέπεια την αύξηση του ύψους του δημοσίου χρέους.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Το Ε.Β.Ε.Α στις 21/7/14 θα λειτουργεί μόνο για παραλαβή αποφάσεων Γενικών Συνελεύσεων Α.Ε.

Το Ε.Β.Ε.Α. στις 21/07/2014 θα λειτουργήσει με ωράριο συναλλαγής από 08:00 έως 20:00 ΜΟΝΟ για την παραλαβή αποφάσεων Γενικών Συνελεύσεων Α.Ε. Οι υπόλοιπες υπηρεσίες δεν θα λειτουργήσουν τη συγκεκριμένη ημέρα. Η κατάθεση των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων των Α.Ε. μπορεί να γίνει είτε με ηλεκτρονική υποβολή των δικαιολογητικών (στο www.businessportal.gr) είτε με φυσική παρουσία στο ΕΒΕΑ. ΠΡΟΣΟΧΗ: Ειδικά για την υποβολή με φυσική παρουσία, ισχύει διαφορετική αίτηση και οδηγίες για κατάθεση (α) έως και Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014 και (β) από Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014. Η διαφοροποίηση οφείλεται στην κατάργηση του παραβόλου Δ.Ο.Υ. για το ΦΕΚ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Παράταση για εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων χωρίς την επιβολή προστίμου

Διευκολύνσεις στους φορολογουμένους και τα λογιστικά γραφεία ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Μετά την παράταση που έδωσε χθες η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, για την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων των δύο πρώτων τριμήνων του 2014 και του έτους 2013, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να δώσει τη δυνατότητα στους φορολογουμένους και τους λογιστές που δεν πρόλαβαν μέχρι τα μεσάνυχτα της περασμένης Δευτέρας να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις, να τις καταθέσουν εκπρόθεσμα χωρίς την επιβολή πρόσθετων φόρων και προστίμων. Επίσης η καθυστέρηση στην εκκαθάριση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων αναμένεται να μεταθέσει κατά ένα μήνα την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου, η οποία θα έπρεπε κανονικά να καταβληθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου. Ειδικότερα:

Φορολογικές δηλώσεις

Με τροπολογία που ενδεχομένως κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή θα δίνεται χρονικό περιθώριο άλλων 2-3 ημερών για την ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων χωρίς πρόστιμα και πρόσθετους φόρους. Επίσης για τις εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις όσων φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών - συνταξιούχων (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, εργαζόμενοι με «μπλοκάκι») θα γίνονται δεκτές οι αποδείξεις αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών συνολικής αξίας ίσης με το 25% του συνολικού εισοδήματός τους. Έτσι οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν θα επιβαρυνθούν με την επιβολή έξτρα φόρου, αφού θα δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που ισχύει για την κλίμακα των μισθωτών. Την πληροφορία αυτή, μετέφερε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κ. Κλειτσιώτης στο προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ). Σημειώνεται ότι οι λογιστές-φοροτεχνικοί από την πρώτη στιγμή αντέδρασαν έντονα με το κλείσιμο της ηλεκτρονικής υπηρεσίας του Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων τα μεσάνυχτα της περασμένης Δευτέρας και όπως εκτιμούν περίπου 100.000 φορολογικές δηλώσεις δεν υποβλήθηκαν.

Μάλιστα, στην επιστολή που απέστειλε χθες η ΠΟΦΕΕ στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη αναφέρεται ότι η φετινή υποβολή των δηλώσεων σημαδεύτηκε από την μη τήρηση του νόμου και των αποφάσεων από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και από τα τεράστια τεχνικά προβλήματα στην πλατφόρμα ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων που οδήγησαν σε αδιέξοδο χιλιάδες φορολογουμένους και κυρίως λογιστές - φοροτεχνικούς.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Φωτιά τα φετινά εκκαθαριστικά - Έξτρα φόρο 1.503 ευρώ για 2,5 εκατ. φορολογούμενους

Η πληρωμή του φόρου μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ με έκπτωση 1,5% είτε σε 3 ίσες διμηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη μέχρι τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Τα φετινά εκκαθαριστικά «καίνε» κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%.

Πιο συγκεκριμένα από τα 5.811.918 δηλώσεις:            

 • Τα 2.493.241 ήταν χρεωστικά. Το γεγονός ότι σε αυτούς τους φορολογούμενους επιβλήθηκαν τελικώς φόροι 3,749 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανεβάζει τον μέσο όρο στα 1500 ευρώ ανά δήλωση. Η τελευταία ημέρα υποβολής ήταν γεμάτη από χρεωστικές δηλώσεις καθώς εκτός από την αύξηση του μέσου όρου στα 1500 ευρώ, αυξήθηκε και η αναλογία των χρεωστικών δηλώσεων ως προς το σύνολο (έφτασε τελικώς στο 43,54%)
 • Οι πιστωτικές δηλώσεις ήταν 1.153.917 και το ποσό που θα επιστραφεί 314,465 εκατ. ευρώ. Αρα το καθαρό ποσό που θα εισπράξει το δημόσιο είναι πάνω από 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ.
 • Εκτός από τις 5,811 εκατομμύρια αρχικές δηλώσεις, υποβλήθηκαν και 89.499 τροποποιητικές.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Εξωδικαστικό συμβιβασμό για τη ρύθμιση οφειλών και «κόκκινων δανείων» 

Εξωδικαστικό μηχανισμό για τη ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές και εφορία προωθεί η κυβέρνηση και τους βασικούς άξονες παρουσίασε σήμερα στην τρόικα. Το σχέδιο θα είναι έτοιμο μέχρι τις 15 Αυγούστου.

Κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης μετά το τέλος της συνάντησης του κυβερνητικού συμβουλίου διαχείρισης ιδιωτικού χρέους με την τρόικα, επιβεβαίωσε το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της "Ημερησίας" στις 10 Ιουλίου, καθώς όπως είπε: "Μέχρι τις 15 Αυγούστου θα έχουμε παρουσιάσει κείμενο εργασίας που θα δημιουργεί έναν εξωδικαστικό μηχανισμό συνολικής αντιμετώπισης του χρέους των ιδιωτών και καταρχάς των επιχειρήσεων".

Με αυτόν τον μηχανισμό, όπως λένε οι πληροφορίες, θα δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που χρωστούν σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, το δημόσιο και τους προμηθευτές τους να προσφεύγουν σε αυτή τη διαδικασία, η οποία θα ακολουθεί σφιχτές και σύντομες χρονικά μεθόδους για τη διευθέτηση των οφειλών. Με πιο απλά λόγια θα κάθονται σε ένα τραπέζι επιχειρήσεις, τράπεζες και όσοι έχουν να λαμβάνουν από τις εταιρίες και θα βρίσκουν τρόπο ρύθμισης των οφειλών. Αυτοί μπορεί να είναι είτε οι πολλές δόσεις, είτε η μείωση του επιτοκίου, η διαγραφή προστίμων κλπ.

Βέβαια, κατά τις ίδιες πληροφορίες, για να υπαχθεί μία επιχείρηση σε αυτόν τον μηχανισμό θα πρέπει να είναι βιώσιμη και να ακολουθεί συγκεκριμένες οδηγίες από τους πιστωτές της, οι οποίοι και θα χουν τον κύριο ρόλο στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού. Για παράδειγμα μπορεί να ζητήσει από την επιχείρηση μείωση λειτουργικών δαπανών, προσωπικού ή αλλαγή μάνατζμεντ κλπ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης των δόσεων του φόρου ακινήτων 

Αντιμέτωποι με τον νέο φόρο ακινήτων θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες περισσότεροι από 5.700.000 ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, γραφείων, καταστημάτων και αγροτεμαχίων, καθώς στο υπουργείο Οικονομικών έχουν καταλήξει στην οριστική λύση για τον τρόπο εκκαθάρισης του νέου φόρου.

Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών Χάρης Τσαβδάρης με δηλώσεις του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μετατεθεί για έναν-δύο μήνες η πληρωμή των δόσεων του φόρου ώστε να μην προκύψει πρόβλημα και οι ιδιοκτήτες να καταβάλουν τον φόρο σε έξι μηνιαίες δόσεις, όπως ορίζει ο νόμος, και όχι σε λιγότερες.

Αυτό διότι, με δεδομένη την καθυστέρηση στην εκκαθάριση του φόρου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πλήρωναν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ όχι στα τέλη Ιουλίου αλλά στα τέλη Αυγούστου. Αυτό όμως δεν θα άλλαζε το γεγονός ότι η τελευταία δόση είναι να πληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου, όπως ορίζει ο νόμος, και κατά συνέπεια να εξοφληθεί ο ΕΝΦΙΑ σε πέντε δόσεις αντί για έξι. Με τη νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή θα διευκρινιστούν όλα αυτά τα θέματα ώστε να προχωρήσει η εκκαθάριση και κυρίως η πληρωμή του νέου φόρου σε έξι δόσεις (τελευταία δόση Ιανουάριος ή και Φεβρουάριος 2015).

Την ίδια στιγμή στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν τρόπους ώστε σε ορισμένες κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων να ισχύσουν μειωμένοι συντελεστές, ιδιαίτερα στους κατόχους οικοπέδων, καθώς εκεί οι επιβαρύνσεις με βάση τα ισχύοντα είναι σημαντικές. Ακόμη εξετάζουν να μειώσουν τους συντελεστές σε περιοχές οι οποίες εντάχθηκαν στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων μετά το 2011 και προκύπτει και συμπληρωματικός φόρος (αφορά ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ).

Αξίζει να τονιστεί ότι τελευταία ημέρα για υποβολή του νέου Ε9 είχε καθοριστεί η Δευτέρα 14 Ιουλίου, στην τροπολογία όμως που θα κατατεθεί στη Βουλή θα προβλέπεται η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικής δήλωσης Ε9 χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις ως και τέσσερις μήνες μετά την εμπρόθεσμη υποβολή.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Απαλλαγή από τον ΦΠΑ για 400.000 μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με χαμηλό τζίρο

Την απαλλαγή από το καθεστώς ΦΠΑ περίπου 400.000 μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών με χαμηλό τζίρο δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών.Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης θα θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα το σχέδιο με βάση το οποίο θα εξαιρούνται από την υποχρέωση παρακράτησης και απόδοσης ΦΠΑ μικρές επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μπλοκάκια και εμπίπτουν στις διατάξεις σχετικά με τον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το σχέδιο, θα καθιερωθεί ένα όριο ακαθάριστων εσόδων μέχρι το οποίο θα ισχύει απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων και απόδοσης ΦΠΑ. Το όριο αυτό κυμαίνεται μεταξύ 10.000 έως 25.000 ευρώ.

Αν περάσει η πρόταση για το όριο των 25.000 ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, ένας στους δύο επιτηδευματίες (για την ακρίβεια, το 52% των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών) θα σταματήσει να υποβάλλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και να αποδίδει κάθε μήνα ή κάθε τρίμηνο, ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρεί, τον φόρο στο Δημόσιο. Το εντυπωσιακό στοιχείο σε αυτήν την πρόταση είναι οι μικρές απώλειες εσόδων που εκτιμάται ότι θα έχει το Δημόσιο. Από αυτό το 52% των επιτηδευματιών εισπράττεται μόλις το 4% των συνολικών εσόδων ΦΠΑ, καθώς στη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων το ισοζύγιο εισπράξεων και πληρωμών ΦΠΑ οδηγεί σε επιστροφές φόρου.

Μάλιστα, για τζίρο έως 10.000 ευρώ σχεδόν καμία επιχείρηση ή ελεύθερος επαγγελματίας δεν αποδίδει ΦΠΑ, αλλά στο σύνολό τους εισπράττουν επιστροφές καθώς ο φόρος που έχουν εισπράξει είναι μικρότερος από αυτόν που έχουν καταβάλει.

Στην περίπτωση αυτή πάντως όσοι τελικά εξαιρεθούν, και με βάση το σημερινό σύστημα δικαιούνται επιστροφή ΦΠΑ, δεν θα την παίρνουν, αλλά παράλληλα θα απαλλαγούν από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων και το κόστος που συνεπάγεται.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος και της σημερινής «ματιάς».

Ευχαριστούμε πολύ όσους μας διάβασαν. Ελπίζουμε να μην βαρεθήκατε και να καταφέραμε να σας θυμίσουμε τις σημαντικότερες ειδήσεις της προηγούμενης εβδομάδας...

Καλημέρα σε όλους!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax


efm_728x90