Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
07/07/2014
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα για άλλη μια φορά!

Όπως κάθε φορά έτσι και σήμερα είμαστε πιστοί στο ραντεβού μας για να σχολιάσουμε όλα τα γεγονότα της πρώτης εβδομάδας του Ιουλίου, που αποτελεί, πλέον παρελθόν.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Το ΣΔΟΕ θα δεσμεύει λογαριασμούς μεγάλων φοροφυγάδων
 2. Κλίμα αισιοδοξίας στην αγορά - Επιστροφή στην ανάπτυξη προβλέπει μία στις δύο εταιρείες
 3. Στο 1,7 δισ. ευρώ η αξία της «μικρής ΔΕΗ»
 4. ΕΟΠΥΥ: Διακοπή συμβάσεων σε όσες κλινικές προχωρήσουν σε επίσχεση
 5. Ο Γιώργος Βενιέρης νέος πρόεδρος της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ)
 6. Ξεκίνησε το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ασφάλιση Ι.X.
 7. Παρατείνεται ως τις 14 Ιουλίου 2014 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων Ε9
 8. Ηλεκτρονικά πλέον η υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση στο ΙΚΑ
 9. Προς νέα παράταση η υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων
 10. ΙΚΑ: Υποχρεωτική από 1/7 η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση
 11. Αποπληρωμή οφειλών έως τα μέσα του 2017 σε περισσότερες δόσεις
 12. ΟΑΕΔ: 66.000 επιδοτούμενες θέσεις για ανέργους
 13. Νέοι φόροι υπέρ δικαστών και ένστολων
 14. Πρώτη προτεραιότητα της Κ.Σαββαΐδου η αντιμετώπιση της φοροαποφυγής.

 

 

 1. Το ΣΔΟΕ θα δεσμεύει λογαριασμούς μεγάλων φοροφυγάδων

Ρητά και κατηγορηματικά παραμένει σε ισχύ η δυνατότητα του ΣΔΟΕ να δεσμεύει τραπεζικούς λογαριασμούς μεγαλο-φοροφυγάδων, αποφάνθηκε με εγκύλιό του ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και προϊστάμενος των οικονομικών εισαγγελέων Νίκος Παντελής για να προλάβει τα χειρότερα εξαιτίας ασάφειας στη διατύπωση μιας νυχτερινής τροπολογίας.

Η ανάγκη προήλθε από τη διατύπωση που άφηνε ανοιχτό το ζήτημα για το ποιος έχει αυτή την αρμοδιότητα και ήταν προφανής ο κίνδυνος να εκμεταλλευθούν χιλιάδες φοροφυγάδες και να αποδεσμεύσουν τα χρηματά τους. Μάλιστα η διατύπωση που με εύσχημο τρόπο επιλέγει ο έμπειρος εισαγγελικός λειτουργός "ρίχνει" το μπαλάκι στην κυβέρνηση (τον νομοθέτη) να προβεί σε διόρθωση του συγκεκριμένου άρθρου καθώς δεν εκφράστηκε σωστά

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Κλίμα αισιοδοξίας στην αγορά - Επιστροφή στην ανάπτυξη προβλέπει μία στις δύο εταιρείες

Πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα οι έρευνες που αποτυπώνουν την αναστροφή του αρνητικού κλίματος στην αγορά, το οποίο κυριάρχησε τα προηγούμενα χρόνια στην εγχώρια επιχειρηματική σκηνή. Χθες, ήταν η σειρά της Randstat, η οποία στην ετήσια έρευνά της, την «HR & Workplace Trends Survey» καταγράφει την αλλαγή της ψυχολογίας που παρατηρείται στις διοικήσεις των επιχειρήσεων τους τελευταίους μήνες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον Δεκέμβριο του 2013 έως τον Μάρτιο του 2014, σε 382 υψηλόβαθμα στελέχη και στελέχη ανθρώπινου δυναμικού από όλη την Ελλάδα, η αισιοδοξία αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό των προβλέψεων για την ελληνική οικονομία αλλά και την πορεία των επιχειρήσεων στο άμεσο μέλλον, σε αντίθεση με τα συμπεράσματα αντίστοιχων ερευνών τα τελευταία τρία χρόνια.

Συγκεκριμένα, σχεδόν ένας στους δύο (το 46%), προβλέπουν ανάπτυξη για τις εταιρείες τους μέσα στο 2014, το 36% αναμένει σταθερότητα, ενώ ελάχιστοι είναι αυτοί που δήλωσαν ότι αναμένουν ύφεση κατά το προσεχές έτος. Επιπλέον, το 67% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι οι μισθοί στην εταιρεία τους έχουν παραμείνει περίπου στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος, ωστόσο, σε σύγκριση με τους μισθούς που προσφέρει ο ανταγωνισμός τους, πάνω από το ήμισυ των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι είναι περίπου αντίστοιχοι.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Στο 1,7 δισ. ευρώ η αξία της «μικρής ΔΕΗ»

Με ένα διπλό μέτωπο, αφενός απέναντι στις κινητοποιήσεις των συνδικαλιστών της ΔΕΗ, στους οποίους στέλνει σαφές μήνυμα ότι θα προασπιστεί τα συμφέροντα της κοινωνίας και των πολιτών και αφετέρου απέναντι στην πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα, τον οποίο καταγγέλλει για μικροκομματικές σκοπιμότητες, βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, η Κουμουνδούρου εντείνει την προσπάθεια για συγκρότηση μετώπου απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια, με τον Αλ. Τσίπρα να συνεχίζει τις επαφές με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, εξασφαλίζοντας σύμπραξη από τον Π. Καμμένο και καταρχήν θετική στάση από τον Φ. Κουβέλη.

Ειδικότερα, ένα 24ωρο μετά τη δήλωση αποφασιστικότητας του πρωθυπουργού ότι δεν θα επιτρέψει στον λαϊκισμό να μπει εμπόδιο στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να επιβάλει τον νόμο και αναμένει την απόφαση του δικαστηρίου επί της προσφυγής της ΔΕΗ για την κήρυξη της απεργίας των εργαζομένων ως παράνομης και καταχρηστικής. Τα φύλλα επιστράτευσης είναι έτοιμα και σε περίπτωση που η απεργία κηρυχθεί παράνομη και οι εργαζόμενοι δεν συμμορφωθούν με την απόφαση εντός του επόμενου 24ώρου, τότε αυτά θα αρχίσουν να αποστέλλονται.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. ΕΟΠΥΥ: Διακοπή συμβάσεων σε όσες κλινικές προχωρήσουν σε επίσχεση

Σε επίσχεση εργασίας προς τον ΕΟΠΥΥ προχώρησαν σήμερα οι ιδιωτικές κλινικές, με τον Οργανισμό να διευκρινίζει ότι όσες κλινικές επιλέξουν να προχωρήσουν σε επίσχεση θα διακοπεί άμεσα η σύμβαση τους.

«Η απόφαση αυτή στρέφεται πρωτίστως κατά των ασφαλισμένων του Οργανισμού, οι οποίοι πλήττονται με αποτέλεσμα να υποστούν επιβάρυνση και ταλαιπωρία για ακόμη μία φορά» αναφέρει ο ΕΟΠΥΥ, καθώς οι κλινικές δεν δέχονται νέες εισαγωγές επί πιστώσει από τον Οργανισμό, καθώς και την επί πιστώσει διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων σε εξωτερικούς ασθενείς.

Ο ΕΟΠΥΥ αναφέρει ότι ο μεγαλύτερος όγκος των ληξιπρόθεσμων οφειλών 2007- 2011 έχει εξοφληθεί και τα υπόλοιπα αφορούν στην εκκαθάριση που πρέπει να γίνει από τα συγκεκριμένα ταμεία (ΙΚΑ και ΟΓΑ).

Επίσης, για τις απαιτήσεις των μελών της ΠΕΙΚ για Σεπτέμβριο- Δεκέμβριο του 2013 όπως και για το 10% των απαιτήσεων του 2012 που δεν έχουν εξοφληθεί, έχουν ήδη ενημερωθεί όλοι ότι θα συμψηφιστούν με το rebate και το clawback του 2013, όπως ρητά προβλέπεται από τον νόμο 4172/2013, ενώ έχουν ήδη λάβει ατομική και έγγραφη ενημέρωση για το ακριβές ύψος της οφειλής.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Ο Γιώργος Βενιέρης νέος πρόεδρος της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ)

Με ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, «παρών» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και μια αρνητική ψήφο από τον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο, εγκρίθηκε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η τοποθέτηση του Γιώργου Βενιέρη στη θέση του προέδρου της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) - της εθνικής εποπτικής Επιτροπής, για τον ελεγκτικό και λογιστικό τομέα.

Ο Γιώργος Βενιέρης διαδέχεται στη θέση αυτή τον Απόστολο Ρεφενέ, η θητεία του οποίου έληξε εν μέσω καταγγελιών για αθέμιτες συναλλαγές της ΕΛΤΕ με εταιρεία της συζύγου του και μετά την παραίτηση από το ΔΣ της ΕΛΤΕ των μελών που εκπροσωπούσαν την Τράπεζα της Ελλάδος, τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών και το υπουργείο Οικονομικών.

Ερωτηθείς από τη Νάντια Βαλαβάνη του ΣΥΡΙΖΑ για τα παραπάνω, ο κ. Βενιέρης δήλωσε πως δεν έχει γνώση των υποθέσεων, αλλά «προφανώς, όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά». Πρόσθεσε δε: «Επιτρέψτε μου όμως να σας το δείξω αυτό με τις πράξεις μου, αφού αναλάβω».

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Ξεκίνησε το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ασφάλιση Ι.X.

Από Τρίτη 1η Ιουλίου τίθενται και επίσημα σε εφαρμογή οι ρυθμίσεις εκείνες που αφορούν το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ασφάλιση αυτοκινήτου. Ο νόμος, ο οποίος έχει ψηφιστεί από τις 5 Μαΐου, προβλέπει καταρχήν την υποχρέωση του ασφαλισμένου να πληρώσει το κόστος του ασφαλίστρου μέχρι τη λήξη του, χωρίς να έχει πλέον τη δυνατότητα της αποπληρωμής του έως και 30 ημέρες μετά.

Σε διαφορετική περίπτωση το όχημά του θα θεωρείται ανασφάλιστο, κάτι που επισύρει αυστηρότατες ποινές. Πλέον η έναντι τρίτων ασφαλιστική κάλυψη αστικής ευθύνης του κυρίου ή κατόχου αυτοκινήτου για ατυχήματα, από την κυκλοφορία αυτού αρχίζει μόνον με την καταβολή ολόκληρου του οφειλομένου ασφαλίστρου στον ασφαλιστή, πριν από την οποία απαγορεύεται η παράδοση του ασφαλιστηρίου στον ασφαλισμένο ή τον λήπτη της ασφάλισης.

Η ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να αντιτάξει τη λήξη της ασφαλιστικής σύμβασης, έναντι του ζημιωθέντος τρίτου μετά την πάροδο 16 ημερών από την επομένη της ημερομηνίας που ορίζεται με το ασφαλιστήριο ότι λήγει η ισχύς της, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ή ενημέρωση του λήπτη της ασφάλισης ή/και του ασφαλισμένου. Παράλληλα, ο νέος νόμος για τα ανασφάλιστα οχήματα προβλέπει αυστηρές διοικητικές και ποινικές κυρώσεις για τους ιδιοκτήτες που δεν θα φροντίσουν να ανανεώσουν ή να ασφαλίσουν έγκαιρα το αυτοκίνητό τους.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Παρατείνεται ως τις 14 Ιουλίου 2014 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων Ε9

Παράταση έως τις 14 Ιουλίου για την υποβολή των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 έδωσε το υπουργείο Οικονομικών με διάταξη στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία.

Με βάση τις δηλώσεις Ε9 θα εκδοθούν και τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Με άλλη διάταξη στο ίδιο νομοσχέδιο γίνεται νομοτεχνική διόρθωση προκειμένου η παράταση που δόθηκε έως τις 14 Ιουλίου για τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος να μην επηρεάσει τις προθεσμίες πληρωμής του φόρου.
Έτσι το φετινό εκκαθαριστικό θα πληρωθεί στις γνωστές προθεσμίες δηλαδή πρώτη δόση έως 31/7, δεύτερη δόση έως 30/9 και τρίτη δόση έως 30/11.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

Ημερολόγιο Υποχρεώσεων

Έντυπο Ε9

 

 1. Ηλεκτρονικά πλέον η υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση στο ΙΚΑ

Ηλεκτρονικά θα γίνεται πλέον η υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση από τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ -ΕΤΑΜ.

Η διαδικασία αφορά τόσο την κύρια όσο και την επικουρική σύνταξη, ενώ εξαιρούνται από αυτή, οι ασφαλισμένοι στα ταμεία που εντάχθηκαν στο ΙΚΑ, οι ασφαλισμένοι του ταμείου του Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ (ΤΑΠ-ΔΕΗ) και του Ταμείου Σύνταξης και Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Γεωργικών και Συνεταιριστικών Οργανώσεων (τ. ΤΣΕΑΠΓΣΟ)

Εκτός από αυτές τις κατηγορίες ασφαλισμένων, οι οποίοι θα συνεχίσουν να υποβάλλουν τις έντυπες αιτήσεις, λόγω της διατήρησης αυτόνομων μηχανογραφικών συστημάτων στα Ταμεία ασφάλισής τους, θα εξακολουθήσει να ισχύει και η δυνατότητα υποβολής της έντυπης αίτησης συνταξιοδότησης (Σ3) για τις περιπτώσεις απονομής ή μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου, δεδομένου ότι για τη μετάβαση στην ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης λόγω θανάτου προαπαιτείται η ολοκλήρωση της διαδικασίας απογραφής των έμμεσων μελών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Προς νέα παράταση η υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων

Θετικά φέρεται να αντιμετωπίζει το θέμα της μετάθεσης των ημερομηνιών υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων η νέα γενική γραμματέας Δημοσιών Εσόδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε συνάντηση που είχε με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών η κ. Σαββαΐδου εμφανίσθηκε θετική στο αίτημα για μετάθεση των ημερομηνιών υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων που λήγουν στις 31 Ιουλίου, αλλά και στην μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας της εκπρόθεσμης διακοπής των επιχειρήσεων που εκπνέει στις 25 Ιουλίου.

Σημειώνεται πως μέχρι το τέλος Ιουλίου θα έπρεπε να υποβληθούν οι συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών (έξοδα) από όσους φορολογούμενους έχουν υποχρέωση υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (με διπλογραφικά ή απλογραφικά βιβλία).

Για αγρότες και φορολογούμενους χωρίς υποχρέωση υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων), Δημόσιο και ΝΠΔΔ η συγκεντρωτική κατάσταση εξόδων θα υποβληθεί σε ετήσια βάση έως τις 2 Φεβρουαρίου 2015.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. ΙΚΑ: Υποχρεωτική από 1/7 η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση

Υποχρεωτική γίνεται από την 1η Ιουλίου η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση από τους ασφαλισμένους του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων - Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Μισθωτών (ΙΚΑ - ΕΤΑΜ).

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιος του Ιδρύματος, από την ημερομηνία αυτή καθίσταται υποχρεωτική, η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης λόγω γήρατος ή αναπηρίας, για όλους τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ - τ. ΕΤΕΑΜ).

Η διαδικασία αφορά τόσο την κύρια όσο και την επικουρική σύνταξη, ενώ εξαιρούνται από αυτή, οι ασφαλισμένοι στα ταμεία που εντάχθηκαν στο ΙΚΑ, οι ασφαλισμένοι του ταμείου του Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ (ΤΑΠ-ΔΕΗ) και του Ταμείου Σύνταξης και Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Γεωργικών και Συνεταιριστικών Οργανώσεων (τ. ΤΣΕΑΠΓΣΟ)

Εκτός από αυτές τις κατηγορίες ασφαλισμένων, οι οποίοι θα συνεχίσουν να υποβάλλουν τις έντυπες αιτήσεις, λόγω της διατήρησης αυτόνομων μηχανογραφικών συστημάτων στα Ταμεία ασφάλισής τους, θα εξακολουθήσει να ισχύει και η δυνατότητα υποβολής της έντυπης αίτησης συνταξιοδότησης (Σ3) για τις περιπτώσεις απονομής ή μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου, δεδομένου ότι για τη μετάβαση στην ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης λόγω θανάτου προαπαιτείται η ολοκλήρωση της διαδικασίας απογραφής των έμμεσων μελών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μέσω του συστήματος αυτού, οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να παρακολουθούν ηλεκτρονικά την πορεία της αίτησης συνταξιοδότησης και γενικά αποκτούν άμεση πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που παρέχει το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σχετικά με τη συνταξιοδότησή τους. Έτσι περιορίζεται δραστικά η προσέλευση στα Υποκαταστήματα και βελτιώνεται η παραγωγικότητα των υπαλλήλων, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής σύνταξης.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Αποπληρωμή οφειλών έως τα μέσα του 2017 σε περισσότερες δόσεις

Tην αποπληρωμή τόσο των «παλαιών» (έως 31/12/12) όσο και των «νέων» (από 1/1/2013) οφειλών με ενιαίο τρόπο και σε περισσότερες δόσεις -έως τα μέσα του 2017 (δηλαδή τουλάχιστον σε 35 δόσεις όπως προβλέπει η «Nέα Aρχή» για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν βεβαιωθεί έως τις 31/12/12 και όχι σε... 12 που ισχύουν για οφειλές από την 1/1/2013 και μετά, με βάση την «Πάγια» Pύθμιση)- επεξεργάζονται το επιτελείο του υπουργείου Eργασίας και οι διοικήσεις των Tαμείων, επιδιώκοντας να εντάξουν όσο το δυνατόν περισσότερους οφειλέτες σε ρύθμιση.

H απόφαση που έχει ληφθεί είναι να δοθούν περισσότερες δόσεις έτσι ώστε να είναι εφικτή η καταβολή των τρεχουσών εισφορών αλλά και μέρους των συσσωρευμένων, λόγω και της κρίσης, χρεών.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία, μόνο το 9%-10% των οφειλετών έχει ενταχθεί στις ρυθμίσεις, ενώ οι τέσσερις στους δέκα σταμάτησαν να πληρώνουν τις δόσεις.

Aπό την έναρξη των ρυθμίσεων, πριν από ένα χρόνο, το 39,9% των οφειλετών του IKA και το 43% των οφειλετών του OAEE έπαψαν να εξυπηρετούν τις δόσεις, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Tαμεία παρέμειναν στα... ύψη (κοντά στα 13 δισ. ευρώ).

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. ΟΑΕΔ: 66.000 επιδοτούμενες θέσεις για ανέργους

Συνολικά 66.000 θέσεις επιδοτούμενης κατάρτισης και απασχόλησης προκηρύσσει για ανέργους νέους σε ηλικία έως τα μέσα Ιουλίου ο ΟΑΕΔ.

ΕΣΠΑ
Τα προγράμματα -που ήδη έχει εγκρίνει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με βάση εισήγηση του διοικητή του ΟΑΕΔ Θ. Αμπατζόγλου- θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ και προβλέπουν:

1. Την επιδότηση, με voucher, της κατάρτισης, της πρακτικής άσκησης και της απασχόλησης για ένα χρόνο 50.000 άνεργων νέων ηλικίας έως 29 ετών (38.000 νέων ηλικίας εως 24 ετών και 12.000 ηλικίας 25-29 ετών) σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

2. Την επιδοτούμενη κατάρτιση και απασχόληση για 9 έως 12 μήνες 16.000 ανέργων χαμηλών επαγγελματικών προσόντων σε κλάδους «αιχμής» όπως στις κατασκευές, στην ενέργεια κ.ά.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Νέοι φόροι υπέρ δικαστών και ένστολων

Εναλλακτικά μέτρα που θα καλύπτουν τη δημοσιονομική «τρύπα» που προκαλούν οι δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες κρίθηκαν «αντισυνταγματικές και μη εφαρμοστέες» οι περικοπές από την 1η Αυγούστου 2012 στις αποδοχές των ένστολων εν ενεργεία και συνταξιούχων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών) αναζητεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να καλύψει το νέο δημοσιονομικό κενό περίπου 700 εκατ. ευρώ που «ανοίγουν» οι δικαστικές αποφάσεις με μέτρα - παρεμβάσεις που θα γίνουν τόσο στους ένστολους όσο και τους υπόλοιπους φορολογούμενους.

Η κυβέρνηση καλείται να ισορροπήσει μεταξύ της πολιτικής της δέσμευσης για εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ που δικαίωσαν τους ενστόλους και των δεσμεύσεών της προς την τρόικα για άμεση κάλυψη, με άλλα εναλλακτικά μέτρα, των πρόσθετων δημοσιονομικών κενών που θα προκληθούν.

Εγχείρημα που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο και δεν αποκλείεται να οδηγήσει ακόμη και στην υιοθέτηση τακτικής νομικών ελιγμών, ώστε να περιοριστούν τόσο το εύρος του δημοσιονομικού κενού όσο και το ύψος των νέων εναλλακτικών μέτρων που θα απαιτηθούν. Η λύση που θα επιλεγεί από την κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των επίμαχων αποφάσεων του ΣτΕ θα κριθεί εν μέρει σε συνάντηση που θα γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με τους εκπροσώπους των ένστολων.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Πρώτη προτεραιότητα της Κ.Σαββαΐδου η αντιμετώπιση της φοροαποφυγής.

Να μην επιβάλλονται κατασχέσεις σε όσους χρωστούν αλλά έχουν τη διάθεση να συμμορφωθούν, θα είναι σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, μία από τις πρώτες αποφάσεις που πρόκειται να λάβει η νέα γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, ενώ στους μεγαλοοφειλέτες που συστηματικά αποκρύβουν εισοδήματα και αυξάνουν τα χρέη τους στο κράτος, δεν θα δείξει καμία επιείκεια.
«Το κράτος δεν μαζεύει χρήματα όταν πραγματοποιεί μαζικά κατασχέσεις σε περιουσιακά στοιχεία πολιτών, αλλά όταν τους δίνει τη δυνατότητα να συμμορφωθούν» αναφέρει, σύμφωνα με την εφημερίδα, η κ. Σαββαΐδου, δίνοντας το στίγμα της νέας στρατηγικής που πρόκειται να ακολουθήσει.
Όπως επισημαίνει η ίδια σε στενούς της συνεργάτες, το όλο θέμα είναι να μην επιτρέψεις στον άλλο να φθάσει στο σημείο να φοροδιαφύγει. Αυτό το επιτυγχάνεις μόνο εφόσον κλείσεις όλα τα «παράθυρα» της φοροαποφυγής.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Κάπου εδώ κλείνουμε την ανασκόπηση όλων των σημαντικών γεγονότων που διαδραματίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Ευχαριστούμε όλους όσους μας διάβασαν…

Εδώ πιστοί την άλλη Δευτέρα στο ραντεβού μας…

Σας εύχομαι καλή εβδομάδα…

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax


efm_728x90