Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
30/06/2014
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα!

Καλή Εβδομάδα!

Είμαστε και πάλι μαζί σας για να θυμηθούμε τι συνέβη την προηγούμενη «καυτή» στην κυριολεξία, εβδομάδα.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Παράταση έως τις 14/7 για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων
 2. Υπουργείο Οικονομικών: Επανεξετάζεται ο φόρος ακινήτων και η έκτακτη εισφορά
 3. Αυξάνεται στις 15.000 από τις 6.000 το ποσό που μπορεί να παρακρατήσει το Δημόσιο
 4. Παράταση της προθεσμίας μέχρι τα μέσα Φθινοπώρου για την υποβολή της δήλωσης Πόθεν Έσχες
 5. Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο διορισμός της Αικατερίνης Σαββαΐδου στη θέση του ΓΓΔΕ
 6. Σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή καταγραφής φόρων υπέρ τρίτων
 7. ΣτΕ: Επανέρχεται η διαιτησία για τις συλλογικές και εθνικές συμβάσεις εργασίας
 8. Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου η ανανέωση των βιβλιαρίων υγείας για οφειλέτες
 9. Αυξήσεις στους μισθούς των δικαστικών - Έρχονται στα επίπεδα του 2012
 10. ΟΑΕΔ: Προσλήψεις 200 ανέργων για 3 χρόνια
 11. Στις 18 Ιουλίου θα δοθεί η 2η δόση του οικογενειακού επιδόματος.
 12. TAXISnet: Νέα ηλεκτρονική εφαρμογή προστατεύει τον τραπεζικό λογαριασμό σας από κατασχέσεις
 13. Φόροι 11 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους για 5,5 εκατομμύρια φορολογουμένους

 

 

 1. Παράταση έως τις 14/7 για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Παράταση έως τις 14 Ιουλίου για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων.

To Υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος οικονομικού έτους 2014 ανακοινώνει τα ακόλουθα:

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους Έλληνες φορολογούμενους για τη διάθεση φορολογικής συμμόρφωσης και κοινωνικής αλληλεγγύης που έδειξαν την τελευταία εβδομάδα.

Από τη Δευτέρα έχουν υποβληθεί 700.000 δηλώσεις δηλαδή το 12% των συνολικά αναμενόμενων και μόνο χθες υποβλήθηκαν 198.000 δηλώσεις.

Οι Έλληνες φορολογούμενοι ανταποκρινόμενοι στις οδηγίες του ΥΠΟΙΚ χρησιμοποιούν το TAXIS σε ώρες μη αιχμής, με αποτέλεσμα παρά τον πολύ μεγάλο αριθμό δηλώσεων το TAXIS να ανταποκρίνεται πάρα πολύ καλά.

Το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να επιτευχθεί η εμπρόθεσμη υποβολή του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, δίνει παράταση μέχρι και τη Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014 ανεξαρτήτως ΑΦΜ.

Καλούνται οι Έλληνες φορολογούμενοι να συνεχίσουν να υποβάλουν τις δηλώσεις με τους ίδιους ρυθμούς μέσα στην ανωτέρω προθεσμία, προκειμένου οι δηλώσεις αυτές να είναι εμπρόθεσμες.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 

 1. Υπουργείο Οικονομικών: Επανεξετάζεται ο φόρος ακινήτων και η έκτακτη εισφορά

Στην επανεξέταση δύο βασικών μνημονιακών επιβαρύνσεων, του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, θα προχωρήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2015, στοχεύοντας στη μείωση, και ακόμα και στην κατάργησή τους.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε σήμερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, πως από την πλευρά της κυβέρνησης θα γίνει μια “ανάλυση ευαισθησίας” όλων των μνημονιακών πολιτικών, αρχής γενομένης από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), που θα επανεξετασθούν στα πλαίσια του προϋπολογισμού 2015.

“Έχει έλθει η ώρα να δούμε ποιος πληρώνει τη νύφη”, ανέφερε ο αξιωματούχους, προσθέτοντας πως δεν πρέπει να λαμβάνονται πλέον αποφάσεις στο πόδι. Ο ίδιος είπε πως ο νέος υπουργός Οικονομικών θα συνεργαστεί στενά με τη νέα επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, καθώς εάν μειωθεί η φοροδιαφυγή, θα ελαφρυνθεί και ο πολίτης.

Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης συνδέεται με τις ανησυχίες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για το γεγονός ότι περίπου 2,3 εκατομμύρια Έλληνες δεν έχουν κάνει ακόμη φορολογική δήλωση, ελάχιστες μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 

 1. Αυξάνεται στις 15.000 από τις 6.000 το ποσό που μπορεί να παρακρατήσει το Δημόσιο

Στις 15.000 από 6.000 προηγουμένως αυξάνει το ποσό, το οποίο μπορεί να παρακρατήσει το Δημόσιο, σύμφωνα με απόφαση που φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταφέρει ευκολότερα να εισπράξει ποσά, που κακώς δόθηκαν με τη μορφή συντάξεων ή επιδομάτων.

Η απόφαση ορίζει πως «αυξάνουμε το ύψος του ποσού που δύναται να παρακρατηθεί από τις συντάξεις των επομένων μηνών, με απόφαση του Διευθυντή της αρμόδιας Διεύθυνσης Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για αχρεωστήτως καταβαλλόμενες συντάξεις, βοηθήματα, καθώς και επιδόματα που καταβάλλονται μαζί με τη σύνταξη, σε δέκα πέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ».

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 

 1. Παράταση της προθεσμίας μέχρι τα μέσα Φθινοπώρου για την υποβολή της δήλωσης Πόθεν Έσχες

Τη δυνατότητα υποβολής της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (Πόθεν Έσχες) το αργότερο τρεις μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχουν από εφέτος οι φορολογούμενοι.

Διάταξη που περιλαμβάνεται στο νόμο «Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για την προστασία όλων των προσώπων από αναγκαστική εξαφάνιση και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας» προβλέπει πως η δήλωση περιουσιακής κατάστασης υποβάλλεται κάθε χρόνο κατά το διάστημα της θητείας, της άσκησης της δραστηριότητας ή της διατήρησης της ιδιότητας των υπόχρεων και για 3 χρόνια μετά την απώλεια ή τη λήξη της και κατατίθεται το αργότερο τρεις μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Κανονικά η υποβολή των δηλώσεων ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου και ως εκ τούτου οι δηλώσεις Πόθεν Έσχες θα έπρεπε να υποβληθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 

 1. Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο διορισμός της Αικατερίνης Σαββαΐδου στη θέση του ΓΓΔΕ

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο διορισμός της Αικατερίνης Σαββαΐδου στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών. Η κ. Σαββαΐδου λαμβάνει τη θέση του Χάρη Θεοχάρη.

Επιλέγεται και διορίζεται η Αικατερίνη Σαββαΐδου του Κωνσταντίνου, (Α.Δ.Τ. Φ382052), στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, με βαθμό 1ο της κατηγορίας Ειδικών Θέσεων.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 

 1. Σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή καταγραφής φόρων υπέρ τρίτων

Στους πολίτες απευθύνεται πλέον η κυβέρνηση, προκειμένου να αποκτήσει πληρέστερη εικόνα για τις χρεώσεις υπέρ τρίτων, πολλές εκ των οποίων πρόκειται να καταργηθούν ή να μειωθούν σταδιακά.

Από χθες, τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης στην οποία οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν επώνυμα ή ανώνυμα τις εισφορές που καταβάλλουν υπέρ τρίτων, αλλά και να εκφράζουν τις απόψεις τους για αυτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργία της πλατφόρμας αυτής αποτελούσε προαπαιτούμενο για τη δόση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, η οποία επρόκειτο να εκταμιευθεί τον Ιούνιο, κάτι που αναμένεται ότι τελικά θα γίνει τον Ιούλιο.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη λάβει από τα υπουργεία επικαιροποιημένο κατάλογο με τις χρεώσεις υπέρ τρίτων. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα επέμεινε στη δημιουργία και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για δύο λόγους.

Πρώτον, υπήρξε έντονη ανησυχία για το εάν όλα τα υπουργεία θα ανταποκριθούν στο αίτημα της χαρτογράφησης των χρεώσεων υπέρ τρίτων. Ο λόγος; Εδώ και δεκαετίες η πλειονότητα των χρεώσεων αυτών -οι οποίες καταλήγουν είτε σε ασφαλιστικά Ταμεία είτε σε συνδικαλιστικά σωματεία- θεσμοθετήθηκαν μέσα σε συνθήκες αδιαφάνειας και πελατειακών σχέσεων και ήρθαν να καλύψουν το κενό χρηματοδότησης από το κράτος ή από τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Δεύτερον, η πλατφόρμα αυτή λειτουργεί ως ένα βήμα όχι απλώς διαλόγου, αλλά ακόμη και καταγγελίας από τους καταναλωτές που είναι τελικά αυτοί που επιβαρύνονται περισσότερο από τις χρεώσεις υπέρ τρίτων, έτσι ώστε η κατάργηση ή η μείωση αυτών των φόρων και τελών να γίνει πιο εύκολα αποδεκτή από το ευρύ κοινό.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 

 1. ΣτΕ: Επανέρχεται η διαιτησία για τις συλλογικές και εθνικές συμβάσεις εργασίας

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας δημοσίευσε σήμερα την υπ΄ αριθμ. 2307/2014 απόφασή της με την οποία έκρινε αντισυνταγματικό το Μνημόνιο ΙΙ (νόμος 4046/2012) μόνο κατά το σκέλος που αφορά την κατάργηση της δυνατότητας των σωματείων να καταφεύγουν μονομερώς σε διαιτησία, μετά την αποτυχία να συναφθεί συλλογική σύμβαση εργασίας.

Αντίθετα η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι δεν είναι αντίθετα στο Σύνταγμα, τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τα άλλα μέτρα που προβλέφθηκαν για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα από το Μνημόνιο ΙΙ, όπως είναι η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 22% και κατά 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών, η κατάργηση του επιδόματος γάμου, η κατάργηση της υπογραφής των εθνικών γενικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας (κατώτερες αποδοχές) μετά από διαπραγματεύσεις εργοδοτών και εργαζομένων (ΣΕΒ-ΓΣΕΕ), η λεγόμενη «μετενέργεια», κ.λπ.

Οι Σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν ως αβάσιμους για «λόγους υπέρτερου κοινωνικού συμφέροντος» όλους τους ισχυρισμούς της Γ.Σ.Ε.Ε., της Ο.Τ.Ο.Ε., των άλλων Οργανώσεων, κ.λπ. που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ, εκτός από αυτούς που αφορούν την διαιτησία.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική (αντίθετη στο άρθρο 22, παράγραφος 2 του Συντάγματος) η κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία (νόμοι 1876/1990 και 3899/2010) για την επίλυση εργασιακών θεμάτων (αύξηση αποδοχών, επιδόματα, άδειες, αργίες, κ.λπ.).

Αναλυτικότερα, κρίθηκε ότι το άρθρο 3 της Π.Υ.Σ. 6/2012 με το οποίο ορίσθηκε ότι «η προσφυγή στην διαιτησία προϋποθέτει σε κάθε περίπτωση συμφωνία των μερών, αντίκειται στο άρθρο 22 παράγραφος 2 του Συντάγματος και ως εκ τούτου είναι ακυρωτέα».

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 

 1. Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου η ανανέωση των βιβλιαρίων υγείας για οφειλέτες

Όσοι ασφαλισμένοι οφείλουν από το 2011 και εντεύθεν ασφαλιστικές εισφορές και το φορολογητέο εισόδημά τους έχει όριο κατά μέσο όρο τις 12.000, μπορούν με αίτησή τους να απευθυνθούν στον ΟΑΕΕ και στο Ταμείο των Αυτοαπασχολούμενων (ΕΤΑΑ) προκειμένου να θεωρηθούν τα βιβλιάρια των ίδιων και των οικογενειών τους μέχρις τις 28 Φεβρουαρίου του 2015.

Αυτό ανακοίνωσε από την Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Κασσή, σημειώνοντας πως 20 εκ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα βρίσκονται διαθέσιμα στον ΕΟΠΥΥ ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, του ΤΣΜΕΔΕ και του ΟΓΑ.

Ο ερωτών βουλευτής ωστόσο ζήτησε ειδική ρύθμιση με διεύρυνση του αριθμού των δόσεων για εκείνους που οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία και βεβαιωμένα δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 

 1. Αυξήσεις στους μισθούς των δικαστικών - Έρχονται στα επίπεδα του 2012

Την αλλαγή των διατάξεων που διέπουν το μισθολογικό καθεστώς των δικαστικών λειτουργών, προτείνει σημερινή τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών και των συναρμόδιων υπουργείων που κατατέθηκε στη Βουλή. Η τροπολογία, μεταξύ άλλων, αυξάνει το βασικό μισθό του ειρηνοδίκη Δ΄Τάξης από 1.369 ευρώ σε 1.488 ευρώ, του πρωτοδίκη από 1.778 ευρώ σε 2.067 ευρώ, του προέδρου πρωτοδικείου από 2.009 ευρώ σε 2.480 ευρώ, του αεροπαγίτη από 2.525 ευρώ σε 3.307 ευρώ, του αντιπροέδρου από 2.880 ευρώ σε 3.721 ευρώ και του προέδρου του Αρείου Πάγου από 3.023 ευρώ σε 4.134 ευρώ.

Επίσης, αυξάνεται το επίδομα για τη δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης από περίπου 130 ευρώ έως 188 ευρώ, ανάλογα με το βαθμό, ενώ μεταξύ άλλων, η αύξηση των βασικών μισθών θα συμπαρασύρει αυξητικά και το ποσό του επιδόματος του χρόνου υπηρεσίας, το οποίο υπολογίζεται σε ποσοστό μέχρι 60%, επί του βασικού μισθού. Η μέση τιμή αύξησης του επιδόματος θα είναι της τάξης περίπου του 20%.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 

 1. ΟΑΕΔ: Προσλήψεις 200 ανέργων για 3 χρόνια

Η συνολική διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στους 39 μήνες εκ των οποίων οι 36 μήνες αφορούν σε επιχορήγηση και 3 μήνες σε δέσμευση του εργοδότη. Ο δικαιούχος επιχορηγείται για κάθε άτομο που υπάγεται στο πρόγραμμα από την ημερομηνία πρόσληψής του.

Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέργους (μισθωτοί και ημερομίσθιοι) ηλικίας έως 25 ετών (να διανύουν δηλαδή κατά την ημερομηνία πρόσληψής τους έως και το 25ο έτος της ηλικίας τους) ανέρχεται στο ποσό των 22 ευρώ την ημέρα και όχι πέραν των 25 ημερών το μήνα (ημέρες ασφάλισης).

Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέργους (μισθωτοί και ημερομίσθιοι) ηλικίας άνω των 25 ετών (να έχουν συμπληρώσει δηλαδή κατά την ημερομηνία πρόσληψής τους το 25ο έτος της ηλικίας τους) που θα προσληφθούν στα πλαίσια του προγράμματος ανέρχεται στο ποσό των 25 ευρώ την ημέρα και όχι πέραν των 25 ημερών το μήνα (ημέρες ασφάλισης).

Το ποσό ορίζεται σύμφωνα με την ηλικία του ωφελούμενου ανέργου κατά την ημερομηνία πρόσληψής του από τον δικαιούχο και δεν τροποποιείται καθ' όλη την διάρκεια του προγράμματος. Το ποσό επιχορήγησης καλύπτει τμήμα του συνολικού μισθολογικού κόστους. Τα ωφελούμενα άτομα είναι άνεργοι που: - Έχουν την ιδιότητα του ανέργου και να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ κατά την υπόδειξή τους από το αρμόδιο ΚΠΑ

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 

 1. Στις 18 Ιουλίου θα δοθεί η 2η δόση του οικογενειακού επιδόματος

Στις 18 Ιουλίου θα δοθεί τελικά η δεύτερη δόση του οικογενειακού επιδόματος, όπως επεσήμανε ο διοικητής του ΟΓΑ, Ξενοφών Βεργίνης.

Ο κ. Βεργίνης τόνισε ωστόσο ότι βασική προϋπόθεση για να δοθεί το οικογενειακό επίδομα, είναι οι Έλληνες φορολογούμενοι, που το δικαιούνται, να έχουν κάνει μέχρι τις 30 Ιουνίου φορολογική δήλωση και αίτηση Α21.

Ο διοικητής του ΟΓΑ μάλιστα πρόσθεσε ότι ακόμη κι αν το υπουργείο Οικονομικών δώσει παράταση για τις αιτήσεις των φορολογικών δηλώσεων, η ημερομηνία της καταβολής του οικογενειακού επιδόματος δεν θα αλλάξει.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 

 1. TAXISnet: Νέα ηλεκτρονική εφαρμογή προστατεύει τον τραπεζικό λογαριασμό σας από κατασχέσεις

Νέα ηλεκτρονική εφαρμογή στο TAXISnet, όπου οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δηλώνουν τον μοναδικό λογαριασμό τους για τον οποίο ισχύει το ακατάσχετο, ώστε να προλαμβάνονται πλήρως τα περιστατικά εσφαλμένης κατάσχεσης, θέτει σε λειτουργία εντός των επομένων ημερών το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως ανακοινώθηκε, «ο Νόμος 4254/2014 για κατασχέσεις χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογούμενων με χρέη προς το Δημόσιο διασφαλίζει το ακατάσχετο ποσό των 1.500 ευρώ μηνιαίως.

Επιπλέον, προβλέπει ρητά ότι πέραν των 1.500 ευρώ, είναι ακατάσχετα προνοιακά επιδόματα, όπως των πολυτέκνων και των τετραπληγικών, καθώς και το κοινωνικό μέρισμα».

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «οι περιπτώσεις εσφαλμένων κατασχέσεων από τις τράπεζες οφείλονται στο γεγονός ότι οι φορολογούμενοι δεν δήλωσαν στις τράπεζες τα ορθά στοιχεία προέλευσης των χρημάτων που διατηρούσαν στους λογαριασμούς τους ή δεν δήλωσαν τον έναν μοναδικό λογαριασμό τους για τον οποίο θα ισχύει το ακατάσχετο».

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 

 1. Φόροι 11 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους για 5,5 εκατομμύρια φορολογουμένους

Για ένα «καυτό» εξάμηνο θα πρέπει να προετοιμάζονται 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι, καθώς από τον Ιούλιο και έως το τέλος του έτους θα πρέπει να καταβάλουν 11 δισ. ευρώ σε φόρους εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρο πολυτελούς διαβίωσης, Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων αλλά και για τα τέλη κυκλοφορίας του 2015. Με τα νοικοκυριά να έχουν ξεπεράσει ήδη τα όρια των φοροδοτικών τους αντοχών, στο υπουργείο Οικονομικών εκφράζονται ήδη φόβοι για νέα έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, τα οποία καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και έχουν υπερβεί ήδη τα 66 δισ. ευρώ.

Μόνο το πρώτο τετράμηνο του έτους, τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν σε 4,325 δισ. ευρώ, στοιχείο από καταδεικνύει την οικονομική αδυναμία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Τα χρέη «πνίγουν» τους φορολογουμένους και μήνα με το μήνα ολοένα και περισσότεροι αφήνουν απλήρωτους φόρους στην εφορία διατρέχοντας τον κίνδυνο κατασχέσεων μισθών, καταθέσεων και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Τα πράγματα θα δυσκολέψουν για τα νοικοκυριά από τον επόμενο μήνα, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν στην εφορία μαζεμένους φόρους για τα εισοδήματά τους και την ακίνητη περιουσία τους.

Οι προβλέψεις του υπουργείου

Από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων το υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει ότι θα εισπράξει φέτος συνολικά 6,334 δισ. ευρώ, από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης ακόμη 1,178 δισ. ευρώ, από το τέλος επιτηδεύματος 227,7 εκατ. ευρώ, από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης 141 εκατ. ευρώ.

Μέχρι σήμερα οι φορολογούμενοι έχουν πληρώσει για φόρο εισοδήματος πάνω από 1 δισ. ευρώ και στους επόμενους έξι μήνες, μαζί και με τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα που θα λάβουν κυρίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλουν άλλα 6,858 δισ. ευρώ. Από το τέλος Ιουλίου θα αρχίσουν να «τρέχουν» και οι δόσεις για την πληρωμή του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων απ' τον οποίο προσδοκώνται 2,650 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι κάθε μήνα θα πρέπει να μπαίνουν στα ταμεία του Δημοσίου 442 εκατ. ευρώ. Στο φετινό φορολογικό «λογαριασμό» των νοικοκυριών θα προστεθούν και τα τέλη κυκλοφορίας του 2015, τα οποία υπολογίζονται στο 1,53 δισ. ευρώ και θα πρέπει να εξοφληθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Αυτή τη φορά δεν θα ανανεώσουμε το ραντεβού μας για την επόμενη Δευτέρα αλλά για αύριο με την ανασκόπηση των σημαντικότερων γεγονότων του Ιουνίου.

Καλημέρα και Καλή εβδομάδα σε όλους…

 

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax


efm_728x90