Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
23/06/2014
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα για άλλη μια φορά!

Άλλη μια εβδομάδα πέρασε και είμαστε εδώ, για να δούμε τι μας απασχόλησε και τι σχολιάσαμε περισσότερο τν προηγούμενη εβδομάδα.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Προς παράταση η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και των δηλώσεων διακοπής εργασιών.
 2. Σε μείωση φόρων θα προχωρήσει η Κυβέρνηση εφόσον ξεπεραστεί ο στόχος του πλεονάσματος.
 3. Σήμα κινδύνου για τα Ταμεία - Εχoυν «μαύρη τρύπα» 5,1 δισ. ευρώ
 4. Εγκύκλιος: Παροχές ασθενείας σε όσους χρωστούν σε ΟΑΕΕ - ΕΤΑΑ
 5. Τον Ιούλιο θα ξεκινήσει η αποστολή των εκκαθαριστικών για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.
 6. Τα νέα ηλεκτρονικά παράβολα θα μπορούν να εκδίδονται και από τα ΚΕΠ.
 7. Συμβούλιο της Επικρατείας: Από τη 1η μέρα οι τόκοι στους οφειλέτες
 8. 22 τρόποι για τη ρύθμιση των "κόκκινων δανείων"
 9. Αλλαγές σε μισθούς και επιδόματα από 1η Ιουλίου
 10. ΣτΕ: Το Δημόσιο μπορεί να προχωρά σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών χωρίς ενημέρωση του οφειλέτη
 11. Ποιοι υπάλληλοι στο Δημόσιο θα πάρουν 13ο μισθό και ποιων οι αποδοχές θα ψαλιδίζονται.
 12. Στην 8η θέση η Ελλάδα μεταξύ των 28 της ΕΕ σε ό,τι αφορά τους φόρους σε ακίνητα και καύσιμα.
 13. Τράπεζα της Ελλάδος: Αύξηση εσόδων από ΦΠΑ 1,4 δισ. κατά την περίοδο 2015-2016
 14. Με πτώχευση απειλούνται 260.000 επιχειρήσεις λόγω των χρεών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία
 15. Το 40% των επιχειρήσεων είναι σε τροχιά προσλήψεων έως το τέλος του 2014.

 

 

 1. Προς παράταση η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και των δηλώσεων διακοπής εργασιών

Την παράταση για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (Ε1) έως την 25η Ιουλίου 2014 και την παράταση για την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης διακοπής εργασιών πέραν του έτους έως την 31η Δεκεμβρίου 2014 αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών.

Αν και απομένουν 10 ημέρες μέχρι τη λήξη της καταληκτικής προθεσμίας (30 Ιουνίου) υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ωστόσο από το σύνολο των 5,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων που υποχρεούνται στην υποβολή δήλωσης έχουν μέχρι σήμερα καταθέσει Ε1 μόλις 2,78 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Από τις δηλώσεις αυτές έχουν εκκαθαρισθεί 2,74 εκατομμύρια δηλώσεις.

Οι χρεωστικές δηλώσεις ανέρχονται σε 1.077.813 και ο μέσος φόρος ανά φορολογούμενο ανέρχεται σε 1.090 ευρώ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 

 1. Σε μείωση φόρων θα προχωρήσει η Κυβέρνηση εφόσον ξεπεραστεί ο στόχος του πλεονάσματος

Σε μείωση φόρων θα προχωρήσει η Κυβέρνηση στα τέλη του 2014 υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ξεπεραστεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για δεύτερη συνεχόμενη φορά. Αν και κάποιοι περίμεναν ότι ο Γκίκας Χαρδούβελης θα ενημέρωνε το Eurogroup για τους ελληνικούς σχεδιασμούς που συνδέονται με μείωση της φορολογίας, ωστόσο αυτό δεν έγινε, καθώς η σχετική συμφωνία αφορά την κυβέρνηση και την τρόικα και τελεί υπό συγκεκριμένες αιρέσεις.

Το νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει μείωση των φορολογικών βαρών εάν και εφόσον η Ελλάδα πετύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ για το 2014.

Καθώς τα προσωρινά στοιχεία για το πλεόνασμα του 2014 θα είναι διαθέσιμα στα μέσα Οκτωβρίου, οι σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη μείωση κάποιων φόρων θα ληφθούν στο τελευταίο τρίμηνο του 2014 ώστε να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προανήγγειλε πως με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελα θα ανακοινώσουν το φθινόπωρο σειρά φοροελαφρύνσεων για τα επόμενα χρόνια, υπογραμμίζοντας πως «θα πρέπει να ξέρει ο λαός πότε θα υποχωρήσουν φορολογικοί συντελεστές μέσα στα επόμενα χρόνια χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο τα πλεονάσματα».

Ο ίδιος επανειλημμένα το τελευταίο εξάμηνο έχει προανήγγειλε μείωση της φορολογίας το 2015, υπό την προϋπόθεση ότι θα ξεπεραστεί ο στόχος του πλεονάσματος για δεύτερη φορά.

Παράλληλα, ο οδικός αναπτυξιακός χάρτης της Ελλάδας που έχει εγκρίνει το Eurogroup ήδη από την 1η Απριλίου προβλέπει τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις με ταυτόχρονες παρεμβάσεις προκειμένου να δημιουργηθεί ένα σταθερότερο και ελκυστικότερο περιβάλλον για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 

 1. Σήμα κινδύνου για τα Ταμεία - Εχoυν «μαύρη τρύπα» 5,1 δισ. ευρώ

Ταμειακό «άνοιγμα» 5,1 δισ. ευρώ - 2 δισ. ευρώ το προϋπολογιζόμενο έλλειμμα και 3,1 δισ. ευρώ το κόστος από τις απλήρωτες συντάξεις και τα εφάπαξ που χρωστούν σε 381.507 «νέους» συνταξιούχους - θα αντιμετωπίσουν έως το τέλη του 2014 τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το «σήμα» κινδύνου για τα Ταμεία και τη βιωσιμότητα των συντάξεων και των εφάπαξ, εξέπεμψε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα Ταμεία Θ. Καποτάς παρουσιάζοντας, στο ετήσιο συνέδριο της Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, στοιχεία σύμφωνα με τα οποία:

 • Οι προϋπολογισμοί των Ταμείων για το 2014 προβλέπουν ελλείμματα άνω των 2 δισ. ευρώ (807,9 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ, 462,7 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 720 εκατ. ευρώ, 181,3 εκατ. ευρώ στον ΟΓΑ, 91,3 εκατ. ευρώ στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, 66,2 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, 39,5 εκατ. ευρώ στο ΤΣΑΥ και 274 εκατ. ευρώ στο ΕΤΕΑ).
 • Το ετήσιο κόστος από την καθυστέρηση, από ένα χρόνο έως πέντε έτη, της καταβολής συντάξεων και εφάπαξ φτάνει τα 3,1 δισ. ευρώ (1,7 δισ. ευρώ οι απλήρωτες κύριες συντάξεις, 450 εκατ. ευρώ οι επικουρικές και 1 δισ. ευρώ τα εφάπαξ). Για τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ η Ομοσπονδία θεωρεί δεδομένες τις νέες μειώσεις σε εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος (το ΤΠΔΥ πρέπει να καταβάλει εφάπαξ ύψους 1 δισ. ευρώ και έχει μόνο 400 εκατ. ευρώ) ενώ για τις κύριες συντάξεις προεξοφλεί νέες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 

 1. Εγκύκλιος: Παροχές ασθενείας σε όσους χρωστούν σε ΟΑΕΕ - ΕΤΑΑ

Με αίτηση στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ και την υποχρεωτική προσκόμιση στα Ταμεία των εκκαθαριστικών της εφορίας για τα έτη 2011, 2012 και 2013 - που θα ελέγχονται ώστε να διαπιστωθεί ότι ο μέσος όρος του οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος των 3 προηγούμενων ετών δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ - θα μπορούν να αποκτούν δικαίωμα για παροχές ασθενείας από τον ΕΟΠΥΥ έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2015 όσοι χρωστούν εισφορές ή έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Τα δικαιολογητικά προβλέπει η κοινή απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γ. Βρούτση και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα. Σύμφωνα με την απόφαση, τις παροχές δικαιούνται:

α) Οι ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε. που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή προέβησαν σε δήλωση αδράνειας εργασιών στη Δ.Ο.Υ. σύμφωνα με την ΠΟΛ 1102/14.7.2005 και δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου δευτέρου του ν.3845/2010 (Α΄ 65) ή συνεχίζουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και δεν είναι ασφαλισμένοι σε άλλο φορέα καθώς και

β) οι ασφαλισμένοι του Τομέα Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του Ε.Τ.Α.Α., οι οποίοι έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στον ασφαλιστικό τους φορέα, δικαιούνται, οι ίδιοι και τα προστατευόμενα μέλη αυτών, παροχές ασθένειας σε είδος από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Μέχρι 28/2/2015, εφόσον οι οφειλές τους αφορούν τα έτη 2011, 2012 και 2013, χωρίς να εξετάζεται η ασφαλιστική κατάσταση του 2014, και ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος για τα ανωτέρω έτη δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ.

γ) Οι υπερήλικες ασφαλισμένοι του Ο.Γ.Α., των οποίων το ασφαλιστικό δικαίωμα επανεξετάζεται και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση σύνταξης, και τα προστατευόμενα μέλη αυτών σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δικαιούνται παροχές ασθένειας σε είδος μέχρι 28.2.2015, με την υποβολή σχετικής αίτησης στις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού.

Συνολικά προβλέπεται να διατεθούν 20 εκατ ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης έτους 2013.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 

 1. Τον Ιούλιο θα ξεκινήσει η αποστολή των εκκαθαριστικών για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Τον Ιούλιο θα ξεκινήσει η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για την πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Σύμφωνα με τους νεότερους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών η εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων Ε9 θα γίνει στις 30 Ιουνίου αντί για τις 18 Ιουνίου που ήταν η αρχική προθεσμία. Τόσο η παράταση της προθεσμίας υποβολής των εντύπων Ε9 από τους ιδιοκτήτες όσο και τα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο TAXIS και σχετίζονται με τον μεγάλο αριθμό φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλονται τις τελευταίες μέρες, επέβαλαν την παράταση της ημερομηνίας εκκαθάρισης των δηλώσεων ακινήτων (Ε9), συνεπώς και της έναρξης της διαδικασίας αποστολής των εκκαθαριστικών σημειωμάτων πληρωμής του φόρου.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και η ρύθμιση για την παράταση της υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Η αρχική προθεσμία έληγε στις 30 Ιουνίου αλλά θεωρείται αδύνατον να ολοκληρωθεί ως τότε η διαδικασία από το σύνολο των φορολογουμένων, οπότε εξετάζεται η προθεσμία να παραταθεί για το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 

 1. Τα νέα ηλεκτρονικά παράβολα θα μπορούν να εκδίδονται και από τα ΚΕΠ.

Τα νέα ηλεκτρονικά παράβολα θα μπορούν να εκδίδονται και από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Αυτό προβλέπει κοινή απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη και του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη.

Για την υποβολή της αίτησης, το φυσικό πρόσωπο ή ο εκπρόσωπος νομικού προσώπου προσέρχεται στο ΚΕΠ και επιδεικνύει Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, Διαβατήριο, Δίπλωμα Οδήγησης ή Βιβλιάριο Ασθενείας για την απόδειξη ταυτότητας και στη συνέχεια δηλώνει με ευθύνη του τα υποχρεωτικά κατά περίπτωση πεδία στην εφαρμογή «e−Παράβολο».

Μετά την «Οριστική Υποβολή Αιτήματος» και αφού η ηλεκτρονική εφαρμογή έχει ελέγξει σε πραγματικό χρόνο τα στοιχεία του φορολογούμενου, εμφανίζονται στην οθόνη όλα τα στοιχεία του αιτήματος, ο μοναδικός κωδικός παραβόλου/πληρωμής και η καταληκτική ημερομηνία μέχρι την οποία ο ενδιαφερόμενος δύναται να πληρώσει το σχετικό ποσό. Τα εν λόγω στοιχεία δύναται και να εκτυπωθούν.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 

 1. Συμβούλιο της Επικρατείας: Από τη 1η μέρα οι τόκοι στους οφειλέτες

Ο χρόνος για την επιστροφή με τόκο 6% οφειλών του Δημοσίου προς τους πολίτες  αρχίζει να μετρά από την ημέρα που ο φορολογούμενος θα προσφύγει στα δικαστήρια, όπως αποφάσισε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Έτσι το Δημόσιο χάνει το χαριστικό διάστημα που δεν τοκιζόταν η οφειλή του και εκτεινόταν, καθ΄όλη την διάρκεια της δικαστικής αντιδικίας και επιπλέον 6 μήνες μετά την κοινοποίηση της τελεσίδικης απόφασης.

Συγκεκριμένα, οι δικαστές έκριναν αντισυνταγματική και αντίθετη στην ΕΣΔΑ τη διάταξη  του σχετικού νόμου σύμφωνα με την οποία προβλέπεται ότι όταν υπάρχει επιστροφή φόρων και δασμών μετά από δικαστική απόφαση που δικαιώνει φορολογούμενο, η τοκοφορία αρχίζει "μετά την πάροδο εξαμήνου από την πρώτη του μήνα του επομένου της κοινοποιήσεως  στην φορολογική αρχή της δικαστικής αποφάσεως".

Και αυτό, γιατί ο προβλεπόμενος χρόνος της τοκοφορίας "έχει ως συνέπεια την μη προσήκουσα αποκατάσταση της περιουσιακής ζημίας του αχρεωστήτως καταβάλλοντα τον φόρο".

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 

 1. 22 τρόποι για τη ρύθμιση των "κόκκινων δανείων"

Το πλαίσιο για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες είναι πια γεγονός, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσιοποιεί στο ΦΕΚ τις βέλτιστες πρακτικές για τον σκοπό αυτόν σε έναν κώδικα. Με απόφασή της, η Τράπεζα της Ελλάδος θέτει ενδεικτικά τις 22 πιο συνηθισμένες πρακτικές διεθνώς, οι οποίες αποτελούν τύπους ρυθμίσεων για τη διευθέτηση των παραπάνω υποχρεώσεων. Ας σημειωθεί πως οι τράπεζες έχουν ήδη διαμορφώσει ειδικές διευθύνσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικότητα τα NPL's που λόγω της ύφεσης αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος.

Στις 22 πρακτικές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, υπό προϋποθέσεις η μερική διαγραφή χρεών, η παροχή πρόσθετης εξασφάλισης από τον δανειολήπτη κ.λπ.

Για τις επιχειρήσεις, μεταξύ των ρυθμίσεων που μπορεί να προκριθούν είναι η λειτουργική αναδιάρθρωση με αλλαγή της διοίκησης της επιχείρησης όταν οι πιστώτριες τράπεζες θεωρούν την επιχείρηση βιώσιμη υπό προϋποθέσεις, αλλά η υφιστάμενη διοίκηση δεν συνεργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση. Ακόμη περιλαμβάνεται και η ανταλλαγή χρέους με κεφάλαιο.

Η πράξη αυτή τίθεται σε εφαρμογή από την 31η Δεκεμβρίου 2014. Οι απαιτήσεις που αφορούν τη σύσταση από τα Πιστωτικά Ιδρύματα του Διοικητικού Οργάνου για την παρακολούθηση των καθυστερήσεων (ΔΟΚ) και την καταγραφή της στρατηγικής διαχείρισης των ανοιγμάτων σε καθυστέρηση και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΣΔΚ) θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου, δηλαδή σε δύο εβδομάδες από σήμερα. Επίσης μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η αναβάθμιση των συστημάτων και η ολοκλήρωση των λειτουργικών απαιτήσεων.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 

 1. Αλλαγές σε μισθούς και επιδόματα από 1η Ιουλίου

Αλλαγές στους μισθούς και τα επιδόματα φέρνει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιουλίου 2014.

Το αποτέλεσμα θα είναι μια μικρή αύξηση του καθαρού μισθού για τους εργαζόμενους, ενώ το όφελος για τους εργοδότες θα είναι μεγαλύτερο αφού οι εργοδοτικές εισφορές μειώνονται περισσότερο. Επίσης καταργούνται ορισμένα επιδόματα που χρημαδοτοτούνταν με τις εισφορές των εργαζομένων.

Το μισό οικογενειακό επίδομα (τέκνων) θα πάρουν φέτος οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα από τον ΟΑΕΔ, λόγω κατάργησης των εισφορών που χρηματοδοτούσαν την παροχή αυτή από τον Ιούλιο. Το οικογενειακό επίδομα από τον ΟΑΕΔ λαμβάνουν περίπου 250.000 μισθωτοί με ασφάλιση ΙΚΑ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν προβλέπεται στη σύμβασή τους, ή δεν λαμβάνουν από την επιχείρηση που εργάζονται επίδομα τέκνων.

Το οικογενειακό επίδομα του ΟΑΕΔ

Το οικογενειακό επίδομα χορηγείται από τον ΟΑΕΔ χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, αλλά μόνο με βάση το αν ο εργαζόμενος ή η εργαζόμενη έχει ασφάλιση ΙΚΑ ώστε να έχει καταβάλλει την προβλεπόμενη εισφορά υπέρ του κλάδου οικογενειακών επιδομάτων (ΔΛΟΕΜ) του ΟΑΕΔ και φυσικά να μην παίρνει το επίδομα μέσω σύμβασης από τον εργοδότη της.

Τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΑΕΔ είναι ανεξάρτητα με τα επιδόματα παιδιών τα οποία χορηγούνται με βάση το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση (Δείτε εδώ αν δικαιούστε επίδομα παιδιών και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το θέμα)

Τα οφέλη από τη μείωση των εισφορών για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Την απώλεια του επιδόματος θα μετριάσει η μείωση των εισφορών, καθώς από τον Ιούλιο όλοι οι μισθωτοί θα πρέπει να δούν μείωση κρατήσεων στις αποδοχές τους κατά 1%, που μεταφράζεται σε μια έμμεση αύξηση μισθού, αν και δεν αποκλείεται -όπως ήδη λέγεται στην αγορά- κάποιοι εργοδότες να την απορροφήσουν συνεχίζοντας να πληρώνουν τους ίδιους μισθούς παρότι οι κρατήσεις θα έχουν μειωθεί για τους εργαζόμενους. Αυτό μένει βέβαια να επιβεβαιωθεί στη μισθοδοσία του Ιουλίου.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 

 1. ΣτΕ: Το Δημόσιο μπορεί να προχωρά σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών χωρίς ενημέρωση του οφειλέτη

Απόφαση – βόμβα για τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών του δημοσίου, εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το Ανώτατο Δικαστήριο επιτρέπει στο Δημόσιο να προχωρά σε κατασχέσεις χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς ακόμη και μισθωτών, συνταξιούχωνς προκειμένου να εξοφληθούν τα χρέη, ακόμη κι αν ο οφειλέτης δεν έχει ενημερωθεί.

Πρόκειται για απόφαση που ανατρέπει προηγούμενη του Στ΄ τμήματος του Δικαστηρίου που δεν έδιναν τέτοιο δικαίωμα στο δημόσιο θεωρώντας ότι η σχετική διάταξη του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (Ν.Δ. 356/1974) είναι αντισυνταγματική αφού ο οφειλέτης δεν μπορεί να αμυνθεί νομικά.

Η απόφαση αναφέρει συγκεκριμένα:
«Η μη κοινοποίηση στον οφειλέτη οφείλεται στον προφανή λόγο ότι, αν αυτός επληροφορείτο την επικειμένη λήψη του μέτρου, θα έσπευδε να εισπράξει από τον τρίτο (σ.σ.: Τράπεζα) τα οφειλόμενα σ' αυτόν χρήματα ή απαιτήσεις ή θα ανελάμβανε τα εις χείρας τρίτου κινητά του, με συνέπεια, βεβαίως, να καθίσταται αδύνατη η εξ αυτών ικανοποίηση της αξιώσεως του Δημοσίου....Η μη πρόβλεψη στο νόμο και πρόσθετης υποχρεώσεως για μία τρίτη, ενδιάμεση, κοινοποίηση προς τον οφειλέτη πριν από την ενεργοποίηση του δικαιώματος του Δημοσίου να λάβει εις βάρος του μέτρα αναγκαστικής εκτελέσεως, δεν παραβιάζει συνταγματικές διατάξεις ούτε, ειδικώτερον, την διάταξη του άρθρου 20 παρ. 2 του Συντάγματος, αφού καθιδρύεται, πάντως, στο νόμο πλήρες και αποτελεσματικό σύστημα έννομης προστασίας του οφειλέτη του Δημοσίου».

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 

 1. Ποιοι υπάλληλοι στο Δημόσιο θα πάρουν 13ο μισθό και ποιων οι αποδοχές θα ψαλιδίζονται.

Επιστρέφει ο 13ος μισθός στο Δημόσιο. Δεν θα τον παίρνουν όμως όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά μόνο εκείνου που ξεπερνούν το 90% των στόχων που έχουν τεθεί από την υπηρεσία.

Πρόκειται δηλαδή για ένα πριμ που συνδέεται με την παραγωγικότητα και με καλό βαθμό στην αξιολόγηση.

Αντιθέτως, θα ψαλιδίζονται οι αμοιβές των υπαλλήλων που θα κρίνονται αντιπαραγωγικοί.

Από το 2015 θα αλλάξουν όλα στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, στις μετατάξεις, αλλά και στην αξιολόγηση του προσωπικού.

Μία από τις βασικές αλλαγές θα είναι η σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα, και συγκεκριμένα με την παροχή του 13ου μισθού ως ετήσιου μπόνους, μόνον για τους παραγωγικούς υπαλλήλους.

Το σκεπτικό της κυβέρνησης είναι το νέο μισθολόγιο να επιβραβεύει αυτούς που πραγματικά δουλεύουν και είναι αποδοτικοί στην εργασία τους.
Μάλιστα η επίτευξη στόχων θα συνδεθεί με την εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων, αφού όσοι πιάνουν το 50% των στόχων που έχουν αναλάβει, θα ανεβαίνουν και μισθολογικό κλιμάκιο.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 

 1. Στην 8η θέση η Ελλάδα μεταξύ των 28 της ΕΕ σε ό,τι αφορά τους φόρους σε ακίνητα και καύσιμα.

Στην 8η θέση μεταξύ των 28 της ΕΕ κατατάσσεται σε ό,τι αφορά τους φόρους σε ακίνητα και καύσιμα η Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν.

Ειδικότερα, η Ελλάδα κατατάσσεται 5η μεταξύ των «28» σε ό,τι αφορά τους φόρους στην ακίνητη περιουσία και 8η σε ό,τι αφορά τους φόρους στα καύσιμα.

Στην έκθεση, που πρόκειται να δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα σήμερα στις Βρυξέλλες, αναδεικνύεται το εξής παράδοξο: αν και μεταξύ των πιο υπερφορολογημένων χωρών, τα έσοδα από τους φόρους ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ελλάδα παραμένουν συγκριτικά χαμηλά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά μέσο όρο στην Ευρώπη των 28 αντιστοιχούν σε 39,4%, στην ευρωζώνη σε 40,4%, ενώ στην Ελλάδα μόλις στο 33,7%.

Κατά τις εκτιμήσεις, αυτό οφείλεται στη φοροδιαφυγή, σε συνδυασμό με τη βίαιη συρρίκνωση της οικονομίας, που προκλήθηκε από τα σκληρά μέτρα λιτότητας.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 

 1. Τράπεζα της Ελλάδος: Αύξηση εσόδων από ΦΠΑ 1,4 δισ. κατά την περίοδο 2015-2016

Με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις για την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και τον περιορισμό του παραγωγικού κενού και με αμετάβλητους συντελεστές ΦΠΑ την περίοδο 2014-2016, εκτιμάται ότι είναι δυνατόν να προκύψει σωρευτική αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ (κατά περίπου 1,4 δις. ευρώ (ή 0,8% του 2013), που μπορεί να είναι και μεγαλύτερη εφόσον η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας επιτευχθεί γρηγορότερα, εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στην έκθεση της για την Νομισματική Πολιτική για το 2013-2014.

Σε ειδική αναφορά για την επίπτωση της οικονομικής δραστηριότητας στη φορολογική αποδοτικότητα του ΦΠΑ, επισημαίνεται ότι στην αύξηση αυτή δεν περιλαμβάνονται επιπλέον έσοδα που μπορεί να προκύψουν λόγω βελτίωσης της αποδοτικότητας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Η ΤτΕ στην ανάλυση της αναφέρει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που πραγματοποιείται στη χώρα μας τα τελευταία έτη έχει συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας, γεγονός που εν μέρει αποδίδεται και στις εφαρμοσθείσες (κυρίως τα πρώτα έτη της δημοσιονομικής εξυγίανσης 2010-2011) αυξήσεις των έμμεσων φόρων και ειδικότερα του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ). Ωστόσο παρά τις διαδοχικές αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ από το Μάρτιο του 2010 και έπειτα, η φορολογική αποδοτικότητα του ΦΠΑ ακολουθεί πτωτική πορεία.

Όπως επισημαίνει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Απριλίου 2014, η εν λόγω αποδοτικότητα μειώνεται, καθώς από 50% το διάστημα 2007-2008 διαμορφώθηκε περίπου στο επίπεδο του 40% το 2011-2012, με αποτέλεσμα να είναι μεταξύ των χαμηλότερων στην ΕΕ, ενώ εμφανίζει σημάδια οριακής ανάκαμψης το 2013.

Όπως έχει επισημανθεί σε διεθνείς μελέτες, καθώς και από την Τράπεζα της Ελλάδος, η φορολογική αποδοτικότητα του ΦΠΑ επηρεάζεται σημαντικά από τη φάση του οικονομικού κύκλου.

Σε συνέπεια με τις ανωτέρω αναφορές, η κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας τα τελευταία έτη συνέβαλε στη μείωση της φορολογικής αποδοτικότητας του ΦΠΑ, ενώ η σταδιακή υποχώρηση της ύφεσης και η προβλεπόμενη ανάκαμψη εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στην αύξησή της.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 

 1. Με πτώχευση απειλούνται 260.000 επιχειρήσεις λόγω των χρεών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και δήμευση των τραπεζικών τους λογαριασμών, στην ουσία χρεοκοπία, απειλούνται 260.000 επιχειρήσεις, λόγω των χρεών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Εκτιμάται ότι στο σύνολο των οφειλετών, μόλις 15.000 για ποσά περίπου 300 εκατ. ευρώ έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση, ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από 250.000 επιχειρήσεις με οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία κινδυνεύουν με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και με δεσμεύσεις στο σύνολο των τραπεζικών τους λογαριασμό.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται η εκτίμηση στελεχών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ότι εάν δεν υπάρξει νέα ρύθμιση, εντός του επόμενου διμήνου, χιλιάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, θα οδηγηθούν στη χρεοκοπία και σε αυτή την περίπτωση το κόστος για τα ταμεία θα είναι ανυπολόγιστο.

Στον ΟΑΕΕ, μέχρι το Σεπτέμβριο χρειάζονται τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, πλέον της προβλεπόμενης χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να πληρωθούν οι συντάξεις και οι υποχρεώσεις του φορέα μέχρι το τέλος του έτους.

Στο ΙΚΑ, η πρόβλεψη για την είσπραξη 1,22 δισ. ευρώ εντός του έτους από την εφαρμογή της «Νέας Αρχής» ίσως αποδειχτεί όνειρο θερινής νυκτός εάν δεν υπάρξουν επεμβάσεις στο σύστημα προκειμένου να απεγκλωβιστούν όλοι όσοι ενώ είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν εισφορές για τα προ του 2013 χρέη τους, δεν είναι σε θέση να καταβάλουν παράλληλα και τις τρέχουσες εισφορές.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 

 1. Το 40% των επιχειρήσεων είναι σε τροχιά προσλήψεων έως το τέλος του 2014.

Αναστροφή του κλίματος όσον αφορά στην πρόθεση των ελληνικών επιχειρήσεων για προσλήψεις εντοπίζει έρευνα του ALBA Graduate Business School. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, πάνω από το 40% των εταιρειών είναι σε τροχιά προσλήψεων έως το τέλος του 2014.

Από την άλλη πλευρά, η πλειονότητα των εταιρειών αυτών προσλαμβάνει με μισθούς έως και 20% χαμηλότερους από αυτούς που έδινε προ κρίσης, αν και μία στις τρεις εταιρείες σκέφτεται να δώσει αυξήσεις έως 3% το επόμενο εξάμηνο.

Η έρευνα, στην οποία μετείχαν 135 επιχειρήσεις, πραγματοποιήθηκε το διάστημα Φεβρουαρίου ? Μαΐου 2014 από το τμήμα Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας του ALBA. Για πρώτη φορά μετά από πεντέμισι χρόνια ο Δείκτης Τάσεων Αγοράς Εργασίας για το 2014 ανέβηκε πάνω από το 100 (109,81), γεγονός που μεταφράζεται σε μικρή αύξηση των δραστηριοτήτων προσέλκυσης και επιλογής νέων στελεχών και βρίσκεται κοντά στα επίπεδα του 2008, αφού παρουσίασε άνοδο 13 μονάδες από το προηγούμενο εξάμηνο.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 41,5% των εταιρειών θα πραγματοποιήσει προσλήψεις και μόνο το 14% των επιχειρήσεων του δείγματος ενδέχεται να προβεί σε μείωση του εργατικού δυναμικού το επόμενο εξάμηνο (28% το προηγούμενο εξάμηνο). Το 44,4% δεν θα προβεί σε καμία ενέργεια.

Το 36,6% των εταιρειών θα δώσει αυξήσεις έως 3% μέσα στο 2014, αλλά το 62,8% των εταιρειών του δείγματος δεν προσλαμβάνει με τον κατώτατο μισθό που ορίζεται από την Νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Άνοδο γύρω στο 60% στις ενέργειες προσέλκυσης και επιλογής προσωπικού αναμένεται στον κλάδο των υπηρεσιών, ενώ υψηλά ποσοστά αναμένουν οι κατασκευαστικές, οι φαρμακευτικές και οι εταιρείες τουρισμού. Οι υπόλοιποι κλάδοι προσδοκούν άνοδο στις ενέργειες πρόσληψης νέων εργαζομένων 20%-35%.Και σε αυτό το εξάμηνο συνεχίζεται η προτίμηση των επιχειρήσεων προς τα νεαρά στελέχη/αποφοίτους (49,6%), ενώ όσες εταιρείες προχωρήσουν σε προσλήψεις θα στραφούν κυρίως στους τομείς των πωλήσεων, της εξυπηρέτησης πελατών, της πληροφορικής και του marketing.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Δεν θα σας κουράσουμε άλλο, αυτό ήταν και για σήμερα…

Καλή συνέχεια σε όλους…

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax


efm_728x90