Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
13/07/2015
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα!

Bρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού και όπως και τις τελευταίες εβδομάδες έτσι και αυτή που μόλις ξεκίνησε οι εξελίξεις στην πολιτική ζωή της Ελλάδας είναι στο πικ τους και πόσο μάλλον τώρα που ήρθε και η συμφωνία μετά από ολονύχτιες συζητήσεις.

Εμείς ας ξαναθυμηθούμε κάποιες ειδήσεις που αξίζει της προηγούμενης εβδομάδας.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  1. Νέα παράταση προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών
  2. Τα μέτρα της ελληνικής πρότασης για ΦΠΑ, συντάξεις και μεταρρυθμίσεις
  3. Τι προβλέπει η ελληνική πρόταση για ιδιωτικοποιήσεις και απελευθέρωση αγορών
  4. Έως και 100 δισ. ευρώ το νέο δάνειο - «πακέτο» μέτρων 12 δισ. ευρώ περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση
  5. Χωρίς προσαυξήσεις οι φορολογικές οφειλές που καθίστανται ληξιπρόθεσμες εντός της τραπεζικής αργίας
  6. Κατάργηση της εξίσωσης φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης
  7. Οριο 1.000 ευρώ σε όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό - κλειστές και τη Δευτέρα οι τράπεζες
  8. Λόγω capital control, αύξηση κατά 50% στις αγορές με κάρτες
  9. Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι παρέλυσαν τις επιχειρήσεις
  10. Σε ελεύθερη πτώση ο τζίρος στα εμπορικά καταστήματα πλην τροφίμων και καυσίμων

 

1. Νέα παράταση προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών

Από την Διοίκηση του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. ανακοινώνεται ότι, λόγω της ειδικής τραπεζικής αργίας που η λήξη της παρατάθηκε μέχρι 13/07/15, η προθεσμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και δόσεων που έληγε την 30/06/2015 και είχε παραταθεί μέχρι την 10/07/15, παρατείνεται εκ νέου μέχρι την Πέμπτη 16/07/2015, ήτοι μέχρι την τρίτη (3η) εργάσιμη ημέρα από την λήξη της ειδικής τραπεζικής αργίας.

 

2. Τα μέτρα της ελληνικής πρότασης για ΦΠΑ, συντάξεις και μεταρρυθμίσεις

Στις αρχές της Ευρωζώνης, τη Βουλή και τα κόμματα βρίσκεται η ελληνική πρόταση με τα μέτρα που θα νομοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.

Δείτε: Ολόκληρο το νομοσχέδιο με την προτεινόμενη συμφωνία

Το πακέτο των μέτρων δεν έχει τις υπογραφές δύο υπουργών ,του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη και του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου.

Οι βασικοί άξονες της νέας πρότασης που απέστειλε το βράδυ της Πέμπτης προς τους θεσμούς η ελληνική κυβέρνηση, όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, έχουν ως εξής:

1. Η ελληνική πρόταση που κατατέθηκε προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας [ESM] αφορά τη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών της χώρας από την 01/07/2015 έως τις 30/06/2018, για τρία δηλαδή χρόνια. Η ελληνική κυβέρνηση ζητεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας δάνειο συνολικού ύψους 53,5 δισ. ευρώ από σήμερα έως και το τέλος Ιουνίου 2018, ήτοι 46 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ και των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και 7,5 δισ. ευρώ για την επιστροφή των κεφαλαίων που έχουν χρησιμοποιηθεί τους τελευταίους μήνες από τους κρατικούς φορείς για την αποπληρωμή δανεικών υποχρεώσεων.

H πρόταση περιλαμβάνει ακόμα την ρύθμιση του χρέους καθώς και εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πακέτο ύψους 35 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά το χρέος, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η συμφωνία με τους δανειστές θα πρέπει να περιλαμβάνει δέσμευσή τους να διαπραγματευτούν με τη χώρα τη λήψη περαιτέρω μέτρων «αναμόρφωσης και αναδιάρθρωσης του μακροχρόνιου χρέους, μετά το 2022, ώστε να καταστεί βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο».

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. Τι προβλέπει η ελληνική πρόταση για ιδιωτικοποιήσεις και απελευθέρωση αγορών

Δεσμεύσεις για παρεμβάσεις που θα απελευθερώσουν την αγορά ενέργειας, αλλά και επιμέρους αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και θα δώσουν νέα δυναμική στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δίνει η ελληνική κυβέρνηση με τις προτάσεις που κατέθεσε χθες Πέμπτη στους θεσμούς και στο Eurogroup.

Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) θα παραμείνει στο Δημόσιο, αλλά πλήρως διαχωρισμένος ιδιοκτησιακά από τη ΔΕΗ. Προβλέπει ακόμη δημοπρασίες ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ, την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ ΔΕΗ και καταναλωτών στην υψηλή τάση ώστε να υπάρξουν τιμές βασισμένες στο κόστος, αλλά και την κατάργηση των τοπικών μονοπωλίων στο φυσικό αέριο.

Η κυβέρνηση με τις προτάσεις της δεσμεύεται να ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα για μηχανικούς, συμβολαιογράφους, αναλογιστές και την αγορά τουριστικών ενοικιάσεων, αλλά και να αναμορφώσει το σύστημα αδειοδότησης των επιχειρήσεων για δραστηριότητες χαμηλού κινδύνου και να εξαλείψει διοικητικές επιβαρύνσεις με βάση τις συστάσεις του ΟΟΣΑ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. Έως και 100 δισ. ευρώ το νέο δάνειο - «πακέτο» μέτρων 12 δισ. ευρώ περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση

Εντός της ημέρας αποστέλλεται η πρόταση της Ελλάδας, βάση της οποίας αποτελεί το κείμενο που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα στο Eurogroup.

Η πρόταση που περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, συζητείται σε σύσκεψη που έχει από νωρίς σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο, Οικονομίας Γ. Σταθάκη και Εξωτερικών Ν. Κοτζιά.

Σχετικά με τα χρήματα που θα ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, κυβερνητική πηγή ανέφερε πριν από λίγο ότι αυτό θα καθοριστεί από τις χρηματοδοτικές ανάγκες της τριετίας, οι οποίες βρίσκονται σε συνάρτηση με τις μακροοικονομικές προβλέψεις και τα έσοδα.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. Χωρίς προσαυξήσεις οι φορολογικές οφειλές που καθίστανται ληξιπρόθεσμες εντός της τραπεζικής αργίας

Να μην λαμβάνουν υπόψη τις προσαυξήσεις που εμφανίζονται στο Taxis για φορολογικές οφειλές που καθίστανται ληξιπρόθεσμες αυτή την περίοδο καλεί του πολίτες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).

Τις τελευταίες ημέρες διαπιστώθηκε από φορολογουμένους χρήστες του Taxis πως οι οφειλές τους που καθίστανται ληξιπρόθεσμες αυτή την περίοδο συνεχίζουν να εμφανίζουν τις προσαυξήσεις που προβλέπονται από τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (0,73% ανά μήνα υπερημερίας), κάτι που σχετίζεται με την αδυναμία  τροποποίησης των εφαρμογών του Taxis.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Κατάργηση της εξίσωσης φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης

Διάταξη νόμου που θα αλλάζει το υφιστάμενο πλαίσιο και θα επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς που ίσχυε για τον φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα. Όπως δήλωσε στη Βουλή ο κ. Μάρδας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Χρήστου Μπουκώρου, θα καταργηθεί η εξίσωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
 
Το πετρέλαιο θέρμανσης θα καθοριστεί στα 6 λεπτά ενώ το πετρέλαιο κίνησης στα 33 λεπτά, όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής από τα πετρελαιοειδή, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν φοβόμαστε ότι θα υπάρχει φοροδιαφυγή, αφού έως το τέλος του έτους θα έχει "κλειδώσει" όλο το σύστημα διακίνησης πετρελαίου μέσα από ένα σύγχρονο σύστημα παρακολούθησης, που θα ξεκινά από τις φορολογικές αποθήκες και θα φτάνει έως το τελευταίο πρατήριο».

 

7. Όριο 1.000 ευρώ σε όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό - κλειστές και τη Δευτέρα οι τράπεζες

Κλειστές έως και την ερχόμενη Δευτέρα θα μείνουν οι τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με υπουργική απόφαση διατηρείται το όριο των 60 ευρώ την ημέρα για λήψη χρημάτων από τα ATMs, ενώ ακόμα 120 ευρώ θα δοθούν αυτή την εβδομάδα στους συνταξιούχους.

Την ίδια ώρα, όμως, πληροφορίες αναφέρουν ότι μπαίνει όριο 1.000 ευρώ σε όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Αυτό το μέτρο, εφόσον ισχύει, (αν και δεν υπήρχε στην υπουργική απόφαση) θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε όσους πάνε διακοπές στο εξωτερικό διότι θα έχουν λίγα περιθώρια για αγορές ενώ υπάρχει πρόβλημα και με τη χρήση πιστωτικών καρτών για την πληρωμή των ξενοδοχείων.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. Λόγω capital control, αύξηση κατά 50% στις αγορές με κάρτες

Εντυπωσιακή αύξηση παρουσιάζει η χρήση των καρτών (χρεωστικών και πιστωτικών) τις τελευταίες δέκα ημέρες μετά την επιβολή των ελέγχων κεφαλαίου. Οι Έλληνες καταναλωτές κρατούν τα μετρητά που βγάζουν από τα ΑΤΜ και αρχίζουν να μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τις κάρτες που είχαν στο πορτοφόλι τους, αλλά σπανίως τις έβγαζαν στο ταμείο.

Οι υπάρχουσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση της τάξεως τουλάχιστον του 50% όσον αφορά στην αξία των συναλλαγών που πραγματοποιούνται με κάρτες εντός της Ελλάδας. Πάντως, ο μέσος όρος της συναλλαγής κινείται στα επίπεδα των 50-60 ευρώ, στα ίδια επίπεδα και με την πριν της επιβολής των ελέγχων κεφαλαίου κατάστασης. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, κατά κύριο λόγο οι κάρτες χρησιμοποιούνται για αγορές σε σούπερ μάρκετ και πρατήρια βενζίνης, όπου η αξία των συναλλαγών είναι αρκετά μεγάλη.

Οι καταναλωτές προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τις κάρτες τους και για μικρότερης αξίας συναλλαγές, αλλά το πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν είναι πολλά τα σημεία εκείνα που διαθέτουν τερματικό αποδοχής συναλλαγών (POS) και σε αυτά πραγματοποιούν κυρίως αγορές της τάξεως των μερικών ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι ότι το ζενίθ των συναλλαγών με κάρτα παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο (2-3 Ιουλίου), όπου μεγάλος αριθμός συναλλαγών με τη χρήση καρτών, κυρίως χρεωστικών, παρουσιάστηκε σε καταστήματα με ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά είδη. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, ο λόγος ήταν η ανησυχία που υπήρξε για ενδεχόμενο «κούρεμα» καταθέσεων και αρκετοί καταναλωτές έσπευσαν να αγοράσουν -κατά κύριο λόγο- μεγάλες ηλεκτρικές οικιακές συσκευές (ψυγεία, πλυντήρια, κουζίνες) που είχαν μεν ανάγκη αλλά μέχρι τώρα ανέβαλαν την αγορά τους, με στόχο να «αδειάσουν» τους λογαριασμούς τους! Κινητικότητα υπήρξε και για την αγορά τηλεοράσεων και φορητών υπολογιστών, αλλά δεν έφθασαν στο επίπεδο των λευκών συσκευών.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι παρέλυσαν τις επιχειρήσεις

Ανυπέρβλητα προβλήματα έχει δημιουργήσει στις ελληνικές επιχειρήσεις η επιβολή των capital controls, απειλώντας άμεσα το σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας μέσα από την απαίτηση πληρωμών «τοις μετρητοίς». Ο ΣΕΒ απέστειλε στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο μια πλήρη και αναλυτική καταγραφή των επιπτώσεων που έχουν επιφέρει οι έλεγχοι κεφαλαίων στις επιχειρήσεις, καθώς και την αποκωδικοποίηση των μέτρων που εφάρμοσε η Κύπρος για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που απαιτούν συναλλαγές εκτός Ελλάδας, προτείνοντας να υιοθετηθούν αντίστοιχες πρακτικές. Για τις συναλλαγές εντός Ελλάδας, ζητάει το άμεσο άνοιγμα των τραπεζών για την εκκαθάριση συναλλαγών και επιταγών, την έκδοση εγγυητικών επιστολών και την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων, παράλληλα με την ελεύθερη και απρόσκοπτη διακίνηση κεφαλαίων μέσω web banking.

Επιπτώσεις στην παραγωγή

1. Η απαίτηση «τοις μετρητοίς» πλέον πλήττει και τις μεγαλύτερες μεταποιητικές / βιομηχανικές μονάδες.

2. Η συνεχιζόμενη δυσκολία στη διακίνηση πρώτων υλών στην εσωτερική αγορά επιβραδύνει ακόμα περισσότερο την τοπική παραγωγή.

3. Η μη εξαίρεση της βιομηχανίας από τους περιορισμούς της ΠΝΠ διευρύνει τα ήδη μεγάλα προβλήματα στην τήρηση εμπορικών και οικονομικών όρων και παραδόσεων στο εξωτερικό.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

10. Σε ελεύθερη πτώση ο τζίρος στα εμπορικά καταστήματα πλην τροφίμων και καυσίμων

Με εξαίρεση τα τρόφιμα και τα καύσιμα, ο τζίρος στα εμπορικά καταστήματα πραγματοποίησε ελεύθερη πτώση κατά το διάστημα από τις 27 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου 2015, με τις εκτιμήσεις των εμπόρων να κάνουν λόγο για μείωση που φτάνει ακόμη και το 70%. Οπως ήταν αναμενόμενο, η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος το βράδυ της 26ης Ιουνίου και τα όσα ακολούθησαν με την επιβολή τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών περιορισμών από τις 29 Ιουνίου έως και σήμερα, είχαν ως αποτέλεσμα τη στροφή των καταναλωτών προς τα προϊόντα που θεωρούν πρώτης ανάγκης.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι αν και καταγράφεται αύξηση του τζίρου στα καταστήματα τροφίμων και στα πρατήρια καυσίμων, η οποία μεσοσταθμικά υπολογίζεται σε 30%, αυτή δεν φτάνει για να αντισταθμίσει τις συνολικές απώλειες στην αγορά. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ), ο τζίρος στα καταστήματα εκτός τροφίμων και καυσίμων εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στο εξεταζόμενο δεκαήμερο σε περίπου 131 εκατ. ευρώ, ενώ την αντίστοιχη περίοδο τα προηγούμενα χρόνια ο τζίρος διαμορφωνόταν σε περίπου 436 εκατ. ευρώ. Αν μη τι άλλο, λοιπόν, οι κλάδοι του λιανεμπορίου που δεν σχετίζονται με την πώληση τροφίμων ή καυσίμων, έχουν χάσει μόλις σε δέκα ημέρες πάνω από 300 εκατ. ευρώ. Η συνέχιση, μάλιστα, της τραπεζικής αργίας και των κεφαλαιακών περιορισμών αναμένεται να έχει πολλαπλασιαστικές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στον τζίρο, όσο φυσικά και στην απασχόληση στο λιανεμπόριο.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Εδώ έφτασε στο τέλος η "ματιά" αυτής της εβδομάδας.

Ευχαριστούμε όσους διάβασαν ή όχι το άρθρο μας. Ραντεβού την επόμενη Δευτέρα.

Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας το Power-Tax.gr


efm_728x90