Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
16/06/2014
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα για άλλη μια φορά!

Είμαστε ξανά εδώ, για να δούμε ότι σημαντικό συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα!

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Ο Γ.Χατζάκης ορίσθηκε αναπληρωτής του Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
 2. Πιθανότητα παράτασης της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εως 31/7
 3. Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης
 4. Έως το Σεπτέμβριο σε εφαρμογή ο θεσμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
 5. Κινδυνεύουν με απόλυση χωρίς αποζημίωση σε περίπτωση παρατυπιών 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι
 6. Ο Γιάννης Στουρνάρας νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
 7. ΟΑΕΔ: Τέσσερα νέα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης από τον Ιούλιο για 35.500 άτομα
 8. Ποια τα επαγγέλματα που ελευθερώνονται - Όλη η λίστα
 9. Από 1/1/15 η εγγύηση του κράτους για τις συντάξεις θα'ναι μόνο για 360 ευρώ
 10. Φόρο με τον μήνα για το σύνολο των εισοδημάτων τους θα αρχίσουν να αποδίδουν από το 2015 μισθωτοί και συνταξιούχοι

 

 

 1. Ο Γ.Χατζάκης ορίσθηκε αναπληρωτής του Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ανθρώπινου Δυναμικού της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων, Γ.Χατζάκης, ορίσθηκε αναπληρωτής του Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Σημειώνεται πως το Taxis είχε σταματήσει προσωρινά να εκδίδει βεβαιώσεις, πιστοποιητικά φορολογικής ενημερότητας, ακόμη και τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων μετά την παραίτηση Θεοχάρη, καθώς ο νόμος προέβλεπε ότι μόνο ο Γενικός Γραμματέας υπογράφει ηλεκτρονικά τις βεβαιώσεις ή ο αναπληρωτής που έχει ορίσει.
Καθώς η παραίτηση Θεοχάρη βρήκε κενή τη θέση του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου ο νόμος τροποποιήθηκε και επετράπη ο κ. Χατζάκης να αναλάβει καθήκοντα.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Πιθανότητα παράτασης της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εως 31/7

Στην παράταση των προθεσμιών υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 31 Ιουλίου οδηγείται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, χωρίς, ωστόσο, να μεταβληθούν οι ημερομηνίες πληρωμής των φόρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραίτηση του Χάρη Θεοχάρη από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), τα προβλήματα στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxis, η αδυναμία των φοροτεχνικών γραφείων να υποβάλουν εγκαίρως τις φορολογικές δηλώσεις, καθώς και το ότι, μέχρι σήμερα, έχει υποβληθεί μόλις το 35% αυτών αναγκάζουν τους ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών να μεταθέσουν κατά ένα μήνα τις προθεσμίες για την ηλεκτρονική κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων. Η καθυστέρηση, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οφείλεται και στο γεγονός ότι αρκετές αλλαγές της νομοθεσίας (για τη φορολόγηση των ανέργων, φοιτητών και μικροκαταθετών) δεν είχαν διορθωθεί μέχρι και τις 15 Μαΐου. Πλέον, οι διορθώσεις αυτές έχουν περάσει στο έντυπο Ε1, με αποτέλεσμα να μπορούν και οι άνεργοι, οι φοιτητές και οι μικροκαταθέτες να συμπληρώσουν τη δήλωσή τους.

Πληρωμή φόρων

Oι αργοί ρυθμοί στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ανησυχεί την «ακέφαλη» ΓΓΔΕ, η οποία, παρά τις συστάσεις προς τους φορολογουμένους για έγκαιρη υποβολή των δηλώσεων, διαπιστώνει ότι η ανταπόκριση είναι περιορισμένη. Αυτό που φοβούνται στο υπουργείο Οικονομικών είναι ότι ο μεγάλος όγκος των φορολογικών δηλώσεων θα υποβληθεί τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου (η προθεσμία λήγει κανονικά στις 30/6) και τότε δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν προβλήματα υπερφόρτισης του συστήματος και να μπλοκάρει η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων.

Ωστόσο, έχει αποφασιστεί ότι θα διατηρηθούν οι ημερομηνίες πληρωμής των φόρων. Δηλαδή, κάποιος που θα υποβάλει τη δήλωσή του στις 31 Ιουλίου θα γνωρίζει την ίδια στιγμή το ποσό που θα πρέπει να πληρώσει. Το ποσό της πρώτης δόσης ή ολόκληρο, εφόσον το επιθυμεί, θα πρέπει να το καταβάλει την ίδια μέρα.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

Ημερολόγιο Υποχρεώσεων

 

 1. Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης

Στη σταδιακή μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που επιβλήθηκε το 2011 από τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, κατ’ εντολήν της τρόικας, σε όσους φορολογούμενους δηλώνουν εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ και έκτοτε εφαρμόζεται κάθε χρόνο, προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, εφόσον τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του φετινού Κρατικού Προϋπολογισμού κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου δείξουν ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται.

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται κάθε χρόνο, από το 2011 μέχρι και σήμερα, με συντελεστές κλιμακούμενους από 1% ως 4% σε όσα φυσικά πρόσωπα εμφανίζουν στις φορολογικές τους δηλώσεις ατομικά ετήσια-δηλωθέντα ή τεκμαρτά- εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει στη σταδιακή μείωσή της. Σε πρώτη φάση, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου με την εκτέλεση  του προϋπολογισμού, ο Πρωθυπουργός σχεδιάζει να προχωρήσει στη μείωση της εισφοράς κατά 50%. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι συντελεστές 1%-4% που επιβάλλονται σε εισοδήματα άνω των 12.000 θα μειωθούν στα επίπεδα του 0,5%-2%.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Έως το Σεπτέμβριο σε εφαρμογή ο θεσμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Έως το Σεπτέμβριο θα έχει τεθεί σε εφαρμογή ο θεσμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και όπως δηλώνει ο υφυπουργός Εργασίας Βασ.Κεγκέρογλου η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση πρόκειται να εκδοθεί στο τέλος του μήνα.

Πρόκειται για ένα μόνιμο μηχανισμό για την αντιμετώπιση της φτώχειας και τη διασφάλιση ενός εγγυημένου επιπέδου διαβίωσης.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά σε δύο Δήμους και θα απευθύνεται σε άτομα που διαβιούν σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας. Στόχος είναι το πρόγραμμα να επεκταθεί το 2015 από δημοτικό σε εθνικό επίπεδο.

Το εισοδηματικό όριο για να λάβει κανείς το εγγυημένο εισόδημα θα είναι τα 4.800 ευρώ, ενώ το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα φτάνει τα 400 ευρώ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Κινδυνεύουν με απόλυση χωρίς αποζημίωση σε περίπτωση παρατυπιών 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι

Ξεκινά ο επανέλεγχος των περίπου 40.000 συμβάσεων δημοσίων υπαλλήλων που μετατράπηκαν από ορισμένου χρόνου σε αορίστου (αφορά κυρίως το «νόμο Παυλόπουλου», αλλά και συμβάσεις επί υπουργίας Βάσω Παπανδρέου), μετά και την κοινή υπουργική απόφαση, που υπέγραψαν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Τον επανέλεγχο των συμβάσεων θα διεξάγει το ΑΣΕΠ, ενώ σε περίπτωση που εντοπιστούν παρατυπίες σε συμβάσεις, τότε οι εν λόγω υπάλληλοι θα απολύονται αυτοδικαίως, χωρίς να λαμβάνουν αποζημίωση.

Η διαδικασία ελέγχου θα γίνει από κλιμάκια με τουλάχιστον δύο μέλη (ένας επιθεωρητής ή βοηθός επιθεωρητή από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και ένας υψηλόβαθμος υπάλληλος του Δημοσίου), ενώ εκτός Δημοσίου θα τεθούν μετά από εμπεριστατωμένο και τεκμηριωμένο πόρισμα και απόφαση του ΑΣΕΠ.

Εκτός δημοσίου θα βρεθούν όσοι υπάλληλοι έχουν καταθέσει πλαστά δικαιολογητικά, έχουν δηλώσει αναληθή ή ανακριβή στοιχεία, πάνω στα οποία στηρίχτηκε η απόφαση μετατροπής της σύμβασης, έχει παρασιωπήσει ή αποκρύψει κρίσιμα στοιχεία, έχει προβεί σε οποιαδήποτε άλλη μη νόμιμη ενέργεια, αναφορικά με τη συνδρομή των κατά περίπτωση νόμιμων προϋποθέσεων για τη μετατροπή της σύμβασης.

Η διαδικασία περιλαμβάνει την αποστολή από τις διευθύνσεις διοικητικού ή άλλες οργανικές μονάδες στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ονομαστικό κατάλογο όλων των υπαλλήλων, των οποίων οι συμβάσεις ή σχέσεις εργασίας ή έργου μετατράπηκαν σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Ο Γιάννης Στουρνάρας νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος

Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης 11 Ιουνίου 2014 ότι το Γενικό της Συμβούλιο, ενόψει της αποχώρησης, μετά τη λήξη της θητείας του στις 19 Ιουνίου 2014, του Διοικητή Γεωργίου Προβόπουλου, αποφάσισε ομόφωνα κατά τη σημερινή συνεδρίασή του να προτείνει προς το Υπουργικό Συμβούλιο, βάσει του άρθρου 29 του Καταστατικού της Τράπεζας, τον διορισμό του κ. Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του Διοικητή. Σύμφωνα με το Καταστατικό της Τράπεζας της Ελλάδος ο Διοικητής και οι Υποδιοικητές της κεντρικής τράπεζας διορίζονται για μία εξαετία, με Προεδρικό Διάταγμα, μετά πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατόπιν πρότασης του Γενικού Συμβουλίου της τράπεζας.

Ο τέως υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας  βρίσκεται στο Βερολίνο μαζί με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού, κ. Στ. Παπασταύρου, όπου θα συναντηθούν με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Στην ατζέντα, εκτός από τα τρέχοντα ζητήματα, θα βρεθεί η ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.

Η θητεία του νυν διοικητή, Γ. Προβόπουλου, λήγει στις 19 Ιουνίου, ενώ σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται η θητεία και της υποδιοικήτριας Ελ. Λουρή Δενδρινού. Σύμφωνα με πηγές της Τραπέζης της Ελλάδος, ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με τον κ. Προβόπουλο, τον οποίο ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες του και την προσφορά του, ιδιαίτερα κατά την περιόδο της κρίσης. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το καταστατικό της ΤτΕ, προτείνει στο Γενικό Συμβούλιο τον διάδοχο τόσο του κ. Προβόπουλου όσο και της κ. Λουρή Δενδρινού. Εν συνεχεία το Γενικό Συμβούλιο αποφασίζει (τυπικώς). Η απόφαση θα πρέπει να κυρωθεί με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Τον τέως διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο συνεχάρησαν με δηλώσεις τους ο πρωθυπουργός αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. ΟΑΕΔ: Τέσσερα νέα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης από τον Ιούλιο για 35.500 άτομα

Σε εφαρμογή αναμένεται να τεθούν τον Ιούλιο τέσσερα νέα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης και κατάρτισης ανέργων από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), από τα οποία θα ωφεληθούν συνολικά 35.500 άτομα.

Το πρώτο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ αφορά τη δημιουργία 12.000 θέσεων εργασίας μέσω της επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 25 έως 66 ετών. Προβλέπεται συγκεκριμένα επιδότηση με 18 ευρώ την ημέρα και κατ' ανώτατο 450 ευρώ τον μήνα για κάθε προσλαμβανόμενο άνεργο.

Το δεύτερο πρόγραμμα είναι για τη δημιουργία 1.000 νέων θέσεων εργασίας σε μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και απευθύνεται σε ανέργους ειδικών ομάδων του πληθυσμού. Η επιδότηση που θα δίνεται από τον ΟΑΕΔ για κάθε θέση ανέρχεται σε 600 ευρώ τον μήνα.

Ευκαιρίες για 10.000 ανέργους θα προσφέρει το τρίτο πρόγραμμα που θα αρχίσει να τρέχει τους επόμενους μήνες. Προβλέπει την επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψή τους στο πλαίσιο τοπικών δράσεων.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Ποια τα επαγγέλματα που ελευθερώνονται - Όλη η λίστα

Πριν καν στεγνώσει το μελάνι από τις αλλαγές, βάσει λίστας ΟΟΣΑ, στο νομικό πλαίσιο που διέπει φαρμακεία, γάλα, αρτοποιεία, κυριακάτικο εμπόριο και φορτηγά λιμουζίνες, το κείμενο του μνημονίου, προβλέπει νέο κύκλο απελευθερώσεων το καλοκαίρι, στο τέλος Σεπτεμβρίου και, στην αρχή του 2015, αν οι μεταρρυθμίσεις δεν κριθούν πετυχημένες στις αξιολογήσεις που θα γίνουν από κοινού με την τρόικα.

Το χρονολόγιο των «κρίσεων» και των νέων νόμων, αν κριθούν αναγκαίοι, παρουσιάζεται σε ειδικό πίνακα-παράρτημα του μνημονίου.

Σε άλλον πίνακα καταγράφονται μία προς μία οι δεσμεύσεις της Ελλάδας για αλλαγές σε σειρά επαγγελμάτων. Μεταξύ αυτών σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές, υποθηκοφυλακεία, μηχανικούς διυλιστήρια, επαγγέλματα υγείας και τεχνικούς.

Οι δεσμεύσεις περιλαμβάνονται στο λεγόμενο «τεχνικό» μνημόνιο, ένα από τα 3 συνολικά κείμενα του μνημονίου με τις ρήτρες που πρέπει να πληροί η Ελλάδα.

Περιλαμβάνεται «τσουνάμι» μέτρων: Aπό κατάργηση εκπτώσεων σε δαπάνες, νέο μισθολόγιο, αλλαγή μη μισθολογικών δαπανών, νέο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων, νέο ασφαλιστικό, έως κατάργηση φόρων-τελών υπέρ τρίτων, αλλά και επανεξέταση απόδοσης του ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο με παρεμβάσεις «εξάλειψης» εξαιρέσεων, αν χρειαστούν από το 2015.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Από 1/1/15 η εγγύηση του κράτους για τις συντάξεις θα'ναι μόνο για 360 ευρώ

Πέντε ανατροπές στις συντάξεις που αλλάζουν πλήρως το συνταξιοδοτικό τοπίο δρομολογείη κυβέρνηση. Η πιο σημαντική αφορά σε όσους συνταξιοδοτηθούν από την 1 Ιανουαρίου 2015 και μετά καθώς η εγγύηση του κράτους δεν θα καλύπτει πλέον το σύνολο της σύνταξης, όπως γίνεται σήμερα, αλλά μόνο ένα τμήμα της μέχρι 360 ευρώ.

Το υπόλοιπο ποσό, που θα είναι αναλογικό των εισφορών και του συνολικού χρόνου ασφάλισης, θα είναι ευθύνη κάθε ταμείου να το καλύπτει χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πρόκειται για μία από τις παρεμβάσεις που άρχισαν ήδη να δρομολογούνται στο ασφαλιστικό, με στόχο να ενσωματωθούν σε νέο νόμο που θα εφαρμοστεί από την 1-1-2015.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύποοι αλλαγές στο ασφαλιστικό, θα γίνουν με οδηγό τη μελέτη που ανατέθηκε στο Κέντρο προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για την ενοποίηση-κατάργηση 60 τομέων και κλάδων του ασφαλιστικού, αλλά και με βάση τις προτάσεις που απευθύνουν οι δανειστές στην επικαιροποίηση του Μνημονίου.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Φόρο με τον μήνα για το σύνολο των εισοδημάτων τους θα αρχίσουν να αποδίδουν από το 2015 μισθωτοί και συνταξιούχοι

Φόρο με τον μήνα για το σύνολο των εισοδημάτων τους θα αρχίσουν να αποδίδουν από το 2015 μισθωτοί και συνταξιούχοι, με αποτέλεσμα όταν έρθει η ώρα υποβολής των φορολογικών τους δηλώσεων να μην έχουν την παραμικρή οφειλή.

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει ριζικές αλλαγές στη μηνιαία παρακράτηση φόρου, βάζοντας στο παιχνίδι της είσπραξης των φόρων επιχειρήσεις και ασφαλιστικά ταμεία.

Αντιγράφοντας το σύστημα Pay As You Earn ή, ελληνικά, «πλήρωσε τους φόρους σου την ώρα που εισπράττεις», ο εργοδότης ή το ασφαλιστικό ταμείο θα αναλάβουν να παρακρατούν από τον μισθό ή τη σύνταξη το ένα δωδέκατο των ετήσιων φόρων για τα συνολικά εισοδήματα.

Για παράδειγμα, αν ένας μισθωτός έχει και εισοδήματα από ενοίκια ή αγροτικές εκμεταλλεύσεις, η μηνιαία παρακράτηση φόρου δεν θα αφορά μόνο τον μισθό του όπως σήμερα αλλά και τα λοιπά εισοδήματά του. Ο φόρος θα παρακρατείται στο σύνολό του από τον μισθό.

Με τον τρόπο αυτό, αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι θα δοθεί αποφασιστικό χτύπημα στη ραγδαία αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά παράλληλα θα γίνει και μια ουσιαστική κίνηση απλοποίησης της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Οταν έρθει η ώρα υποβολής της δήλωσης, ο φορολογούμενος δεν θα έχει να κάνει τίποτα περισσότερο από ένα κλικ στα στοιχεία που θα έχει προσυμπληρώσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και, βέβαια, δεν θα έχει την παραμικρή υποχρέωση πληρωμής φόρου. Θα έχει καταβάλει εκ των προτέρων το σύνολο των φορολογικών του οφειλών, χωρίς να υπάρχει περιθώριο αυτές να γίνουν ληξιπρόθεσμες.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Αυτό ήταν και για σήμερα.

Ευχαριστούμε πολύ όσους διάβασαν το άρθρο μας.

Ραντεβού την επόμενη Δευτέρα.

Εύχομαι καλή εβδομάδα σε όλους.

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax


efm_728x90