Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
02/06/2014
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα και Καλό Μήνα σε όλους μας.

Ο πρώτο μήνας του καλοκαιριού είναι γεγονός ότι είναι εδώ αν και ο καιρός δεν πολυθυμίζει καλοκαίρι. Για ναδούμε τι έγινε την προηγούμενη εβδομάδα...

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Μαυραγάνης: Μείωση της φορολογίας των ΙΧ & κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης
 2. Εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε 48 δόσεις
 3. Οι υποχρεώσεις των φορολογουμένων έως και 30 Ιουνίου
 4. Υπουργείο Οικονομικών: Απλοποίηση του συστήματος ΦΠΑ - Απαλλαγή με όριο τα 25.000 ευρώ
 5. Από 2/6 το Ενημερωτικό Σημείωμα Συντάξεων κάθε μήνα στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
 6. Τι μας περιμένει με τα εκκαθαριστικά του Ιουνίου
 7. Ποιες είναι οι προτάσεις του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος για τους νέους επιχειρηματίες
 8. ΙΚΑ: “Παράθυρο” για ευνοϊκότερη ρύθμιση οφειλών και την αποφυγή κατασχέσεων έως τις 30 Ιουνίου 2017
 9. ΟΑΕΕ: Χωρίς παροχές υγείας όσοι δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους
 10. Σημαντικές Διευκρινιστικές ΠΟΛ που δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα

 

 

1. Μαυραγάνης: Μείωση της φορολογίας των ΙΧ & κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Η μείωση της φορολογίας των ΙΧ και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης είναι δύο από τις μεγάλες αλλαγές που σύντομα θα προωθήσει η κυβέρνηση. Το ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Ο κ. Μαυραγάνης τόνισε πως προέχει η ολοκλήρωση των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων, η άρση των αδικιών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, η υιοθέτηση φορολογικών ελαφρύνσεων οι οποίες θα συνοδεύονται από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, η βελτίωση της λειτουργίας της φορολογικής διοίκησης, αλλά και η αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2. Εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε 48 δόσεις

Βελτιώσεις στη ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, όπως ένταξη παλιών χρεών στην πάγια ρύθμιση και κατάργηση των εμπράγματων εγγυήσεων, εξετάζει η κυβέρνηση, καθώς η υφιστάμενη ρύθμιση, όπως εφαρμόζεται, είναι αποτρεπτική για τους περισσότερους οφειλέτες. Παράλληλα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να υποβάλει το φθινόπωρο ξανά αίτημα προς της τρόικα για αύξηση των μηνιαίων δόσεων της πάγιας ρύθμισης από 12 δόσεις σε τουλάχιστον 48 δόσεις. Το θέμα της βελτίωσης της ρύθμισης εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών είχε τεθεί ξανά στην τρόικα, η οποία έχει απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αύξησης του συνολικού αριθμού των δόσεων. Φαίνεται όμως να είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο βελτίωσης των υπόλοιπων όρων. Σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα. Στο τραπέζι του διάλογου θα βρεθούν και άλλες προτάσεις όπως: Η δυνατότητα ένταξης και των παλιότερων οφειλών, δηλαδή αυτών που δημιουργήθηκαν μέχρι και 31-12-2012 σε πάγια ρύθμιση, ανεξάρτητα έαν υπάρχουν νεότερα χρέη (δηλαδή νέα οφειλές του 2013 και 2014). Η πρόταση του υπουργείου στοχεύει στο να υπάρχει μια συνολική ρύθμιση στην οποία θα μπορούν να ενταχθούν παλιές και νέες οφειλές χωρίς περιορισμούς.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. Οι υποχρεώσεις των φορολογουμένων έως και 30 Ιουνίου

Φέτος, όπως και κάθε χρόνο από το 2010 και μετά, οι υποχρεώσεις των φορολογούμενων φυσικών και νομικών προσώπων έχουν πολλαπλασιαστεί και οι καταληκτικές ημερομηνίες πλησιάζουν απειλητικά όπως και τα τσουχτερά πρόστιμα αν δεν εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις αυτές.

Η βασική υποχρέωση των φορολογούμενων που λήγει στο τέλος του Μαΐου είναι η κατάθεση της δήλωσης Ε9 για τις μεταβολές του 2013. Ίσως είναι μακράν η κρισιμότερη δήλωση ακινήτων από το 2005 και έπειτα καθώς με βάση τα στοιχεία που θα έχει στη διάθεση της η ΓΓΠΣ μέχρι 30/05/2014, την επόμενη ημέρα, δηλαδή στις 01/06/2014, θα ξεκινήσει την εκκαθάριση και την αποστολή σημειωμάτων πληρωμής του νέου φόρου ΕΝΦΙΑ όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν.4223/2013.

Εδώ πρέπει να προσέξουμε ότι λογικά και με βάση το σχεδιασμό της ΓΓΠΣ και της ΓΓΔΕ, δεν θα περιμένουμε κάποιο χαρτί πληρωμής από το ταχυδρομείο, αλλά θα μας αποσταλεί μέσω e-mail ή μέσω του λογαριασμού μας στο Taxis η ειδοποίηση, την οποία θα πρέπει να εκτυπώσουμε και να πάμε στην Τράπεζα για πληρωμή.

30 Ιουνίου η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις

Το τέλος του μήνα θα μας βρει να λήγει η βασικότερη των φετινών υποχρεώσεων, δηλαδή η καταληκτική ημερομηνία όλων των δηλώσεων φυσικών προσώπων, στις 30 Ιουνίου 2014. Φυσικά πρέπει να υπενθυμίσουμε να μην περιμένει κανείς εκκαθαριστικό από ταχυδρομείο. Τα εκκαθαριστικά θα είναι διαθέσιμα στο λογαριασμό μας στο Taxis και από εκεί θα πρέπει να τα εκτυπώσουμε όπως και τις ειδοποιήσεις για τις δόσεις του φόρου που θα εκκαθαρισθεί. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ημερομηνίες, ο φόρος εισοδήματος το 2014 θα πληρωθεί σε τρεις, δίμηνες δόσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. Υπουργείο Οικονομικών: Απλοποίηση του συστήματος ΦΠΑ - Απαλλαγή με όριο τα 25.000 ευρώ

Στη συμφωνία με την τρόικα μάλιστα έχει περιληφθεί πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία έως τον Ιούνιο θα καθιερωθεί ένα όριο απαλλαγής από την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ για μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με σχετικά μικρό τζίρο καθώς και για εργαζόμενους που αμείβονται με «μπλοκάκια» και εμπίπτουν στις διατάξεις σχετικά με τον ΦΠΑ.

Μια από τις προτάσεις που εξετάζεται είναι το όριο της απαλλαγής να τεθεί στα 25.000 ευρώ. Αν υιοθετηθεί η πρόταση για το όριο των 25.000 ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις των τεχνικών κλιμακίων, ένας στους δύο επιτηδευματίες (για την ακρίβεια, το 52% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών) θα σταματήσει να υποβάλλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και να αποδίδει κάθε μήνα ή κάθε τρίμηνο, ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρεί, τον φόρο στο Δημόσιο.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. Από 2/6 το Ενημερωτικό Σημείωμα Συντάξεων κάθε μήνα στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Η Διοίκηση ενημερώνει τους συνταξιούχους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΕΑ (τ. ΕΤΕΑΜ) και τ. ΤΑΠ-ΟΤΕ ότι από 2 Ιουνίου 2014 θα μπορούν να ενημερώνονται άμεσα και αναλυτικά, την επομένη της ημερομηνίας πίστωσης της σύνταξής τους, για το ποσό αυτής από την ιστοσελίδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (www.ika.gr). Με τη δυνατότητα αυτή δρομολογείται η κατάργηση της αποστολής του Τρίμηνου Ενημερωτικού Σημειώματος Συντάξεων στην κατοικία των συνταξιούχων.

Στην εφαρμογή αυτή αρχικά και μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουν πρόσβαση οι συνταξιούχοι που διαθέτουν αριθμό μητρώου ΔΙΑΣ (Α.Μ. ΔΙΑΣ), ο οποίος αναγράφεται στο Τρίμηνο Ενημερωτικό Σημείωμα Συντάξεων. Οι συνταξιούχοι πρέπει απλώς να εισέλθουν στην ειδική εφαρμογή της ιστοσελίδας του Ιδρύματος (www.ika.gr) στις ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ / "ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ" και να καταχωρήσουν τον Αριθμό Μητρώου ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τον Αριθμό Μητρώου ΔΙΑΣ.

Από 1 Ιουλίου 2014 και μετά, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην εφαρμογή και οι συνταξιούχοι στους οποίους δεν έχει γνωστοποιηθεί ο Α.Μ. ΔΙΑΣ, είτε με τους κωδικούς που τους έχουν χορηγηθεί από την Εφορία είτε με τον κλειδάριθμο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, εφόσον αυτοί έχουν πιστοποιηθεί ως χρήστες στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Τι μας περιμένει με τα εκκαθαριστικά του Ιουνίου

Περισσότερος φόρος στη μεσαία ακίνητη περιουσία, ιδίως, όταν αυτή αποτελείται από τον "κλασικό" ελληνικό συνδυασμό: Ένα σπίτι στην πόλη και ένα εξοχικό, οικόπεδο ή κάποιο χωραφάκι ή, εάν περιλαμβάνει τακτοποιημένα αυθαίρετα και ημιυπαίθριους.

Αντίθετα, λιγότερο φόρο θα πληρώσουν όσοι έχουν διαμερίσματα και μονοκατοικίες, αλλά και οι μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων μεγάλης αξίας, όπως βίλες στην Εκάλη και τη Μύκονο ή ολόκληρες πολυκατοικίες σε αστικές περιοχές.

Αυτή είναι η εικόνα που θα φανεί τον Ιούνιο, όταν αρχίσουν να καταφθάνουν τα εκκαθαριστικά με το νέο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Αιτία για την εξέλιξη αυτή είναι το γεγονός ότι ο «κύριος» ΕΝΦΙΑ θα είναι χαμηλότερος από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (το "χαράτσι" που επιβάλλεται για τελευταία φορά στα κτίσματα, μέσω ΔΕΗ), ενώ και ο «συμπληρωματικός» Ενιαίος Φόρος, που θα επιβληθεί φέτος αντί για το ΦΑΠ, θα έχει αφορολόγητο όριο αυξημένο και συντελεστές φόρου μειωμένους σε σύγκριση με τον ισχύοντα μέχρι 31-12-2013 ΦΑΠ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Ποιες είναι οι προτάσεις του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος για τους νέους επιχειρηματίες

Τα μέτρα, που πρέπει να ληφθούν, ώστε να αντιμετωπιστούν και να ξεπεραστούν τα εμπόδια, τα οποία αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι νέοι στη δημιουργία μιας επιχείρησης, περιέγραψε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, σε ομιλία του στο Συμβούλιο υπουργών Παιδείας της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες, εκπροσωπώντας την χώρα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τόνισε ότι θα πρέπει: 
• Να δοθεί έμφαση στην απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την ίδρυση και λειτουργιά μιας επιχείρησης.
• Να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο φορολογικών απαλλαγών, συνολικά ή εν μέρει, των επιχειρήσεων, που δημιουργούνται από νέους.
• Να αντιμετωπίζονται πρακτικά και χωρίς στιγματισμό οι θεσμοί της  χρεωκοπίας και εκκαθάρισης μιας επιχείρησης.
• Να δημιουργηθεί ένα εξειδικευμένο χρηματοδοτικό εργαλείο με τη συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτών των επιχειρήσεων και θα συνδυάζει την άσκηση κοινωνικής πολιτικής από μια κοινωνική οργάνωση, με το οικονομικό όφελος,  που χαρακτηρίζει ένα Ιδιωτικό Επενδυτικό Ταμείο.
• Να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό δίκτυο θερμοκοιτίδων από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ενισχυθεί η αρωγή των ιδιωτικών και δημόσιων θερμοκοιτίδων στους νέους επιχειρηματίες.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. ΙΚΑ: “Παράθυρο” για ευνοϊκότερη ρύθμιση οφειλών και την αποφυγή κατασχέσεων έως τις 30 Ιουνίου 2017

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος, η δυνατότητα επανένταξης στον “προσωρινό διακανονισμό” δίνεται σε 3 κατηγορίες οφειλετών:

 1. Σε όσους είχαν ενταχθεί σε καθεστώς προσωρινού διακανονισμού, ήταν συνεπείς στις πληρωμές μέχρι τις 31/12/2013 και στη συνέχεια “μπήκαν” στο (λιγότερο ευνοϊκό) καθεστώς των ρυθμίσεων που ισχύουν. Στη περίπτωση αυτή, τα ποσά που είχαν καταβάλλει θα ληφθούν υπόψη για την επανένταξη στο καθεστώς του προσωρινού διακανονισμού.
 2. Σε όσους είχαν ενταχθεί στον προσωρινό διακανονισμό και πλήρωναν “έναντι καταβολές”.
 3. Σε όσους έχασαν το δικαίωμα συνέχισης της ρύθμισης (επειδή ήταν ασυνεπείς στις πληρωμές των δόσεων) “εφόσον δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης με νεότερες διατάξεις ρυθμίσεων”. Για να επανενταχθούν θα πρέπει, ωστόσο, να καταβάλλουν το σύνολο των απλήρωτων δόσεων και των τρεχουσών εισφορών με τα πρόσθετα τέλη που αναλογούν.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. ΟΑΕΕ: Χωρίς παροχές υγείας όσοι δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους

Μόνο όσοι δεν χρωστούν εισφορές ή έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και τηρούν τη ρύθμιση (δηλαδή καταβάλλουν τις δόσεις) μπορούν να “καλύπτονται” από τον ΟΑΕΕ για παροχές υγείας. Σύμφωνα με εγκύκλιο της διοίκησης του ΟΑΕΕ, στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος διακόψει την άσκηση επαγγέλματος δικαιούται παροχές του κλάδου υγείας για ένα χρόνο από τη διακοπή της ασφάλισης “υπό την προϋπόθεση εξόφλησης όλων των οφειλομένων εισφορών ή εφόσον έχει ρυθμίσει και τηρεί τους όρους της ρύθμισης”.

Το ίδιο αν ο ασφαλισμένος διέκοψε την άσκηση του επαγγέλματος του και υποβάλλει αίτηση για συνταξιοδότηση εντός έτους από τη διακοπή, δικαιούται παροχές κλάδου υγείας μέχρι την έκδοση συνταξιοδοτικής απόφασης “εφόσον δεν υφίστανται οφειλές που να υπερβαίνουν το ποσό που ορίζεται από τη κείμενη νομοθεσία» (έως 20.000 ευρώ).

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

10. Σημαντικές Διευκρινιστικές ΠΟΛ που δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα

Πολ. 1156/29.5.2014, Απαλλαγή από τόκους της εκπρόθεσμης καταβολής του φόρου των περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. που υποβλήθηκαν στις 30.4.2014 μέσω της υπηρεσίας TAXISnet.

Πολ. 1141/13.5.2014, Υποβολή του εντύπου έναρξης-μεταβολής-παύσης λειτουργίας των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών-Φ.Η.Μ ΑΔΗΜΕ Ταξιμέτρων, που προβλέπεται από τις διατάξεις του Ν.1809/1988, καθώς και από τις διατάξεις του άρ.15 του 2ου και του 4ου κεφ. της ΠΟΛ.1220/2012, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου. Η δήλωση της έναρξης-μεταβολής-παύσης λειτουργίας των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών Φ.Η.Μ. ΑΔΗΜΕ Ταξιμέτρων, για τους οποίους υποβάλλεται το έντυπο Β2 του Κ.Β.Σ.-TAXIS , γίνεται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής.

Πολ. 1147/16.5.2014, Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης ειδικού φόρου επί των ακινήτων έτους 2014 και διαδικασία υποβολής αυτής.

Πολ. 1146/19.5.2014, 1) Υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικ. έτους 2014, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου και καταβολή του φόρου.
2) Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, οικ. έτους 2014, των λοιπών εντύπων και των δικαιολογητικών εγγράφων που υποβάλλονται μ' αυτή.
3) Τύπος της πράξης διοικητικού προσδιορισμού μτου φόρου εισοδφήματος φυσικών προσώπων, της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, η οποία εκδίδεται με βάση τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, που υποβάλλονται μετά την 1.1.2014.

 

Αυτό ήταν και για σήμερα!

Καλη Εβδομάδα και Καλό Μήνα σε όλους!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax


efm_728x90