Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
26/05/2014
Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα!

Δευτέρα σήμερα και είμαστε πάλι εδώ για να σχολιάσουμε τα σημαντιότερα γεγονότα της εβδομάδας που μας πέρασε, κάποια από τα οποία έδωσαν πολλές ανάσες σε όσους ασχολούνται με το επάγγελμά μας...

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Παράταση συγκεντρωτικών καταστάσεων 2013, καθώς και των καταστάσεων πελατών προμηθευτών Α' τριμήνου 2014, ΠΟΛ.1148/16.5.2014, ΠΟΛ.1149/16.5.2014
 2. ΥΠΑΝ: Εγκρίθηκε το νέο ΕΣΠΑ ύψους 26 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
 3. Αλλαγές με πιο αυστηρούς κανόνες στο ηλεκτρονικό εμπόριο
 4. Μέχρι τις 2 Ιουνίου πρέπει να υποβληθεί Ε9 από όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων
 5. Παράταση έως τις 30/6 της προθεσμίας υποβολής των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών
 6. Απόφαση του Γ. Βρούτση: Οι κοινωνικοί πόροι που καταργούνται από το 2015
 7. Σαμαράς: Μείωση ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος & επιχειρήσεων
 8. Ποιες οι πρόσθετες αρμοδιότητες των Γραφείων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων
 9. ΟΑΕΔ: Ξεκίνησαν οι 10.000 προσλήψεις ανέργων
 10. Σταϊκούρας: Αναστολή δόσεων δανείων με πέντε προϋποθέσεις
 11. Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων: 9 στους 10 δεν έχουν υποβάλει ακόμη δήλωση

 

 

 1. Παράταση συγκεντρωτικών καταστάσεων 2013, καθώς και των καταστάσεων πελατών προμηθευτών Α' τριμήνου 2014, ΠΟΛ.1148/16.5.2014, ΠΟΛ.1149/16.5.2014

Παρατείνονται οι προθεσμίες υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων προμηθευτών πελατών με δύο αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη που δημοσιεύτηκαν στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

Ειδικότερα οι συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών του ημερολογιακού έτους 2013 θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 10 Οκτωβρίου για όλους τους υπόχρεους.

Επίσης οι καταστάσεις με τις συναλλαγές του πρώτου τριμήνου του ημερολογιακού έτους 2014, θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι το τέλος Ιουλίου 2014.

Δείτε Περισσότερα ΕΔΩ

 

 1. ΥΠΑΝ: Εγκρίθηκε το νέο ΕΣΠΑ ύψους 26 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ για ανέργους, αντιμετώπιση της φτώχειας, δημιουργία επιχειρήσεων κ.α. θα προκηρυχθούν μέσα στο 2014, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης ανακοινώνοντας την έγκριση του ελληνικού προγράμματος για την περίοδο 2014-2020 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το ελληνικό ΕΣΠΑ είναι το τρίτο πρόγραμμα μεταξύ των «28» που εγκρίνει η Κομισιόν (μετά της Δανίας και της Γερμανίας), γεγονός που όπως σημείωσε ο υπουργός είναι αποτέλεσμα αφενός της έγκαιρης προετοιμασίας, που ξεκίνησε ενάμιση χρόνο πριν και αφετέρου της καλής συνεργασίας και διαβούλευσης με τις 13 περιφέρειες, τα υπουργεία και τις υπηρεσίες της ΕΕ.

Η έγκριση του προγράμματος, συνολικού ύψους 26 δισ. ευρώ δίνει το "πράσινο φως" για την έναρξη των προκηρύξεων οι οποίες μέσα στη χρονιά, όπως ανακοινώθηκε, θα αφορούν:

-Απασχόληση-εκπαίδευση-κατάρτιση νέων.

-Ενίσχυση ευπαθών κοινωνικών ομάδων (μακροχρόνια άνεργοι, ΑΜΕΑ, κ.α.)

-Αντιμετώπιση της φτώχειας

-Υποστήριξη ανέργων για δημιουργία επιχειρήσεων

-Επιταγές (vouchers) για πρόσληψη νέων ανέργων

-Απασχόληση ανέργων σε δράσεις κοινωφελούς εργασίας

-Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών (συνέχιση του προγράμματος Εξοικονομώ κατ' Οίκον).

Δείτε Περισσότερα ΕΔΩ

 

 1. Αλλαγές με πιο αυστηρούς κανόνες στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Αλλαξε το θεσμικό πλαίσιο των εταιρειών που ασκούν ηλεκτρονικό και εξ αποστάσεως εμπόριο με το νόμο 4242/14 (ΦΕΚ 50 Α/28-02-2014), όπως αναφέρει στην Ηλεκτρική σελίδα του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Έτσι, σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 4 του νόμου αυτού, καταργήθηκε η καταχώρισή των εταιρειών αυτών στο ειδικό μητρώο που τηρούνταν στο υπουργείο Ανάπτυξης. Η ανωτέρω καταχώριση αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για τη θεώρηση των αναγκαίων φορολογικών βιβλίων και στοιχείων από την αρμόδια δημόσια οικονομική υπηρεσία και αποδεικνύονταν με βεβαίωση που χορηγείται από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Η παραπάνω διάταξη αντικαταστάθηκε ως εξής: «Κάθε προμηθευτής, ο οποίος προτίθεται να συ¬νάπτει με τους καταναλωτές συμβάσεις από απόσταση αγαθών και υπηρεσιών, υποχρεούται να ζητήσει την καταχώρισή του στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 3419/2005 - Γενικό Εμπο¬ρικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) και Εκσυγχρονισμός της Επιμε¬λητηριακής Νομοθεσίας».

Ως εκ τούτου καμία πράξη δεν μπορούν να κάνουν οι εταιρείες αυτές αν πρώτα δεν εγγραφούν στο ΓΕΜΗ. Προϋπόθεση όμως της εγγραφής αυτής είναι η προηγούμενη εγγραφή στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας για τους επαγγελματίες της Αθήνας ή σε επιμελητήριο επιλογής τους ή της περιοχής τους.

Αυστηροί κανόνες στη λειτουργία του ηλεκτρονικού εμπορίου από 13 Ιουνίου

Στο μεταξύ, νέους πιο αυστηρούς κανόνες στη λειτουργία του ηλεκτρονικού εμπορίου θέτει απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης για τα δικαιώματα των καταναλωτών, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από τις 13 Ιουνίου 2014.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται προθεσμία δεκατεσσάρων ημερών στους καταναλωτές, για να επιστρέψουν το προϊόν που αγόρασαν μέσω διαδικτύου, με επιστροφή των χρημάτων τους. Το ηλεκτρονικό εμπόριο γνωρίζει σημαντική αύξηση και στη χώρα, καθώς σημαντικές εκπτώσεις και προσφορές (που φτάνουν ακόμη και το 40% της αρχικής τιμής) απολαμβάνουν όσοι κάνουν τις αγορές τους από το διαδίκτυο. Ωστόσο, οι ηλεκτρονικές αγορές πρέπει να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή, τόσο για την ασφάλεια των συναλλαγών όσο και για την ποιότητα του εμπορεύματος.

 Δείτε Περισσότερα ΕΔΩ

 

 1. Μέχρι τις 2 Ιουνίου πρέπει να υποβληθεί Ε9 από όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Πλήθος φορολογικών υποχρεώσεων πρέπει να εκπληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Μέχρι τις 2 Ιουνίου πρέπει να υποβληθεί Ε9 από όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων με μεταβολή στην ακίνητη περιουσία τους ή με «τακτοποίηση» ημιυπαιθρίου ή άλλου αυθαίρετου χώρου.

Ταυτόχρονα, στο τέλος του μήνα πρέπει να κατατεθούν οι δηλώσεις φορολογίας των νομικών προσώπων (έντυπα Φ01-013 και Φ01-010) όπως επίσης και οι συγκεντρωτικές καταστάσεις με τις δαπάνες του πρώτου τριμήνου. Φυσικά, εκπνέει και η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων  ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία. Αν αθροιστούν οι δηλώσεις που πρέπει να κατατεθούν μπορεί να προσεγγίζουν τα 3,5 εκατομμύρια, αριθμός που δείχνει τον φόρτο εργασίας που έχει συσσωρευτεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, από χθες ο αρμόδιος γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων Χάρης Θεοχάρης, δέχεται εισηγήσεις, κάποιες από τις υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρωθούν έως το τέλος Μαίου να μετατεθούν έτσι ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση του συστήματος. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζήτημα αντιμετωπίζεται θετικά αλλά οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν –πιθανότατα- την επόμενη εβδομάδα.

Δείτε Περισσότερα ΕΔΩ

Έντυπο Ε9

Έντυπο Φ01-010

Έντυπο Φ01-013

Ημερολόγιο Υποχρεώσεων

 

 1. Παράταση έως τις 30/6 της προθεσμίας υποβολής των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών

Για δύο μήνες, έως τις 30 Ιουνίου δηλαδή, παρατείνεται η εμπρόθεσμη καταβολή της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς του 2013 από τους αγρότες, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ.

Τις επόμενες ημέρες μάλιστα αναμένεται και η έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση, εκτιμώντας τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και την αδυναμία ορισμένων παραγωγών να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, που έληγε στις 30 Απριλίου 2014.

Δείτε Περισσότερα ΕΔΩ

 

 1. Απόφαση του Γ. Βρούτση: Οι κοινωνικοί πόροι που καταργούνται από το 2015

Χωρίς τα «εξασφαλισμένα» από τρίτους έσοδα κοινωνικών πόρων ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ καλούνται να επιβιώσουν και να στηρίζουν, από την 1/1/2015, τις συντάξεις και τα εφάπαξ που καταβάλλουν κλάδοι ασφάλισης και επικουρικά ταμεία δεκάδων κατηγοριών ασφαλισμένων. Σε εφαρμογή του ν. 4254/2014, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης εξέδωσε απόφαση με τη λίστα των 25 κοινωνικών πόρων που καταργούνται στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές για τη σταδιακή «εξαφάνιση» των «ενοχλητικών» φόρων υπέρ τρίτων. Στην υπουργική απόφαση επισημαίνεται το σημείο 5.1.1 του επικαιροποιημένου Μνημονίου Συνεννόησης (Ιούλιος 2013, σελίδα 48) που προβλέπει την υποχρέωση της χώρας «να προβεί σε βαθμιαίο εξορθολογισμό - κατάργηση των μη ανταποδοτικών χρεώσεων με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο», δηλαδή την «εξαφάνιση» και άλλων κοινωνικών πόρων. Το συγκεκριμένο θέμα παραμένει «ανοικτό» στη διαπραγμάτευση και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες αποφάσεις θα ληφθούν έως τον ερχόμενο Οκτώβριο.

«Με την κατάργηση των κοινωνικών πόρων θα μειωθούν οι στρεβλώσεις στην οικονομική δραστηριότητα και οι διοικητικές επιβαρύνσεις, ενώ θα εξαλειφθούν επιβαρύνσεις σε τιμές προϊόντων και παρεχομένων υπηρεσιών», υπογραμμίζεται στην απόφαση. Τα Ταμεία, ωστόσο, χάνουν έσοδα και ειδικά τα επικουρικά και όσα χορηγούν εφάπαξ υποχρεωτικά, πλέον, με βάση τον «συντελεστή βιωσιμότητας» και τη ρήτρα «μηδενικού ελλείμματος», θα υποχρεωθούν να προχωρήσουν σε περαιτέρω μειώσεις των παροχών τους, εκτιμούν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης. Μεγαλύτερο θα είναι το πρόβλημα βιωσιμότητας στα Ταμεία όπου οι κοινωνικοί πόροι υποκαθιστούσαν εργοδοτικές εισφορές (όπως στον κλάδο των ασφαλιστών).

Δείτε Περισσότερα ΕΔΩ

 

 1. Σαμαράς: Μείωση ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος & επιχειρήσεων

Εθνικό, αναπτυξιακό, σχέδιο που στοχεύει στην αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 54 δισ. ευρώ και διαμόρφωσή του στα 233 δισ. ευρώ το 2021, με σταδιακή μείωση της φορολογίας, στα επιχειρηματικά κέρδη στο 15%, στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων στο 33% και του ΦΠΑ στο 12% εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς. Στόχος είναι η δημιουργία 770.000 θέσεων εργασίας έως το 2021, εκ των οποίων οι 550.000 αναμένονται εντός της επόμενης τετραετίας, με τον πρωθυπουργό να τονίζει πως για την προσδοκώμενη αύξηση του ΑΕΠ θα απαιτηθούν κεφάλαια ύψους 150 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 δισ. αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις.

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη διπλή εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, ο Αντ. Σαμαράς παρουσίασε χθες, για πρώτη φορά ποσοτικοποιημένους, τους στόχους του νέου αναπτυξιακού, πολυετούς, μοντέλου, που όπως είπε είναι αυτό που θα αντικαταστήσει τα Μνημόνια, καθώς και το κυβερνητικό σχέδιο για τη μείωση της φορολογίας στους άμεσους και τους έμμεσους φόρους, που θα γίνει βήμα προς βήμα. Βασική προϋπόθεση είναι να μην απειληθεί η σταθερή παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων «και να μην επιστρέψουμε στα Μνημόνια», ενώ η μείωση της φορολογίας θα συνδυαστεί με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με τον πρωθυπουργό να τονίζει χαρακτηριστικά πως «πρέπει να πληρώνουν όλοι, λιγότερα, κατά τις δυνατότητές τους, αλλά να πληρώνουν όλοι».

Δεσμεύθηκε πως δεν θα υπάρξει νέο Μνημόνιο, ούτε και νέα οριζόντια μέτρα λιτότητας, εκτίμησε πως φέτος τερματίζεται η βαθιά εξαετής ύφεση, ενώ στόχος του αναπτυξιακού σχεδίου είναι η ανάκτηση της ευημερίας που χάθηκε στα χρόνια της κρίσης. Ακόμη και οι πιο αυστηροί κριτές, δηλαδή οι αγορές, μας αποδέχονται, εκτίμησε, τονίζοντας πως τακτοποιήσαμε τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν και τώρα το επόμενο βήμα είναι η ανάπτυξη. Σχέδιο όμως που θα στηρίζεται καταρχήν στην ιδιωτική πρωτοβουλία, ενώ θα διαφοροποιείται από τις πρακτικές του παρελθόντος, κάνοντας λόγο για «ευημερία των δανεικών».

Δείτε Περισσότερα ΕΔΩ

 

 1. Ποιες οι πρόσθετες αρμοδιότητες των Γραφείων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων

Πρόσθετες αρμοδιότητες δίνει στα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΓΕΦ) η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Τα ΓΕΦ  λειτουργούν εκτός εφοριών στις έδρες ή περιοχές Δήμων και εξυπηρετούν  τις ανάγκες τοπικών κοινωνιών.

Σύμφωνα με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη στις αρμοδιότητες των ΓΕΦ περιλαμβάνονται τα εξής:

 • Παραλαβή αιτήσεων και δηλώσεων και αποστολή  τους στην ΔΟΥ.
 • Χορήγηση των απαντητικών εγγράφων που αποστέλλονται από την ΔΟΥ.
 • Παραλαβή φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων (αρχικών, συμπληρωματικών, τροποποιητικών),  σε περίπτωση που προβλέπεται χειρόγραφη υποβολή  ή δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής,  λόγω αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας.
 • Παραλαβή φορολογικών δηλώσεων νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων (αρχικών, συμπληρωματικών, τροποποιητικών), σε περίπτωση χειρόγραφης υποβολής.
 • Παραλαβή δηλώσεων απόδοσης παρακρατούμενων φόρων και αυτοτελούς φορολόγησης σε περίπτωση  χειρόγραφης υποβολής.
 • Χορήγηση στους φορολογουμένους φορολογικών στοιχείων, που αφορούν στους ίδιους και διατηρούνται  ηλεκτρονικά στις εφαρμογές του Taxis.
 • Χορήγηση εντύπων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και προσωπικών εταιρειών (Ε1, Ε2, Ε3, Ε5 και Ε7), κεφαλαιουχικών εταιρειών και νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (Φ01010, Φ01013  και Φ01012), στις περιπτώσεις εξαίρεσης από την ηλεκτρονική υποβολή.
 • Παροχή οδηγιών και διευκρινίσεων, τόσο για την  ηλεκτρονική, όσο και για την χειρόγραφη υποβολή φορολογικών δηλώσεων, την συγκέντρωση και προσκόμιση  των απαραίτητων δικαιολογητικών.
 • Παραλαβή φορολογικών αιτημάτων.
 • Παραλαβή υπεύθυνων δηλώσεων.

Δείτε Περισσότερα ΕΔΩ

 

 1. ΟΑΕΔ: Ξεκίνησαν οι 10.000 προσλήψεις ανέργων

Ολοκληρώνονται μέσα στις επόμενες ημέρες οι προσλήψεις των 10.000 ανέργων, ηλικίας 30 έως 66 ετών, από επιχειρήσεις που επιδοτούνται για την πρόσληψη τους από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ). Πρόκειται για θέσεις εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης με πλήρη μισθό και ασφάλιση. Η επιχορήγηση του μισθολογικού κόστους των προσλαμβανομένων διαρκεί ένα χρόνο και ανέρχεται στα 450 ευρώ το μήνα για κάθε εργαζόμενο, το δε υπόλοιπο του ποσού καλύπτεται από την επιχείρηση.

Η υλοποίηση του προγράμματος ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο.

Σήμερα οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί και ήδη οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ σε όλη τη χώρα, καλούν τους ενδιαφερόμενους και προχωρούν στη «σύζευξη», όσων έχουν επιλεγεί με τις επιχειρήσεις που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την πρόσληψη τους.

Στη φάση των πληρωμών βρίσκεται και το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, για 2.000 ανέργους νέους ηλικίας έως 35 ετών, που επιδοτεί την επιχειρηματικότητα με έμφαση στην καινοτομία.

Το πρόγραμμα, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο και πρόσφατα εκδόθηκαν οι εγκριτικές αποφάσεις. Τις τελευταίες μέρες, οι υπηρεσίες του Οργανισμού καλούν τους δικαιούχους να εισπράξουν την πρώτη δόση από τις 10.000 ευρώ, που είναι το σύνολο της επιδότησης και να ξεκινήσουν την επιχείρηση τους. Η διάρκεια της επιχορήγησης είναι 12 μήνες και το ποσόν θα καταβληθεί σε τρείς δόσεις.

Δείτε Περισσότερα ΕΔΩ

 

 1. Σταϊκούρας: Αναστολή δόσεων δανείων με πέντε προϋποθέσεις

Πέντε βασικές προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν όσες επιχειρήσεις επιθυμούν να κάνουν χρήση της δυνατότητας προσωρινής αναστολής καταβολής δόσεων δανείων που έχουν λάβει με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Η δυνατότητα αναστολής καταβολής των δόσεων έως το τέλος του 2014 αφορά σε περίπου 17.800 ιδιωτικές επιχειρήσεις με εγγυημένα δάνεια συνολικού ύψους περίπου 2,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,9 δισ. είναι εγγυημένα από το Δημόσιο. Οι πέντε προϋποθέσεις που καθορίζονται με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας είναι:

1. Nα έχουν εξοφλήσει τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές, πριν από την έναρξη της περιόδου αναστολής, και τυχόν οφειλόμενη προμήθεια ασφαλείας.

2. Nα βρίσκονται σε λειτουργία (προσκόμιση του τελευταίου υποβληθέντος Ε3 και της τελευταίας υποβληθείσας περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ ή του τελευταίου υποβληθέντος Ε1 για όσους δεν έχουν υποχρέωση υποβολής Ε3).

3. Να μην έχουν υπαχθεί, ούτε να έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα του Ν. 3588/2007, όπως ισχύει.

4. Η αναστολή να οδηγεί σε αύξηση της καθαρής παρούσας αξίας του δανείου (με την έννοια ότι η καθαρή παρούσα αξία των αναμενόμενων ταμειακών ροών μετά την αναστολή είναι μεγαλύτερη σε σχέση με την καθαρή παρούσα αξία των αντίστοιχων ταμειακών ροών σε περίπτωση εκκαθάρισης).

5. Η αναστολή να πραγματοποιείται επί ίσοις όροις τόσο για το εγγυημένο, όσο και για το μη εγγυημένο τμήμα των αναστελλόμενων δόσεων, κατ' αναλογία με τα εφαρμοζόμενα για τα μη εγγυημένα από το δημόσιο δάνεια.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων στις τράπεζες είναι η 31η Ιουλίου 2014.

Δείτε Περισσότερα ΕΔΩ

 

 1. Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων: 9 στους 10 δεν έχουν υποβάλει ακόμη δήλωση

Το 13% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα στο Taxisnet.  Συγκεκριμένα, έχουν κατατεθεί 704.094 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και έχουν εκκαθαριστεί οι 696.037 δηλώσεις.

Στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για την εκκαθάριση των δηλώσεων καταδεικνύουν ότι το 46,04% ή 320.446 εκκαθαριστικά είναι μηδενικά, ήτοι οι φορολογούμενοι που θα τα παραλάβουν δεν θα πληρώσουν επιπλέον φόρο, και δεν θα τους επιστραφεί κάποιο ποσό. Αντίθετα το 33,83% των εκκαθαριστικών σημειωμάτων ή 235.456 εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά, δηλαδή οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν με τα έως τώρα στοιχεία, κατά μέσο όρο 906,6 ευρώ. Το υπόλοιπο 20,13% των δηλώσεων είναι πιστωτικές (140.135 σημειώματα) και οι φορολογούμενοι θα έχουν κατά μέσο όρο επιστροφή φόρου 201 ευρώ.

Εξάλλου, η  Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος ενεργοποίησε τις τελευταίες αλλαγές που επήλθαν στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος για όσους έχουν πραγματικό εισόδημα 5.000 ευρώ ή τεκμαρτό εισόδημα 9.500 ευρώ.

Δείτε Περισσότερα ΕΔΩ

 

Κλείνοντας να υπενθυμίσουμε και πάλι ότι με την ΠΟΛ.1148/2014 παρατείνεται μέχρι την 10η Οκτωβρίου 2014 η προθεσμία για την υποβολή των καταστάσεων του άρθρου 10 του Κ.Φ.Α.Σ., για τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το ημερολογιακό έτος 2013, για όλους τους υπόχρεους και με την ΠΟΛ.1149/2014 παρατείνεται η υποβολή των καταστάσεων πελατών προμηθευτών του πρώτου τριμήνου του ημερολογιακού έτους 2014, μέχρι της 31/07/ 2014.

Καλη εβδομάδα σε όλους μας!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax


efm_728x90