Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
12/05/2014
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη Εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα!

Άλλη μια φορά εδώ, για να δούμε τα σημαντικότερα γεγονότα της εβδομάδας που μας πέρασε...

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. ΟΑΕΔ: Τέσσερα νέα προγράμματα απασχόλησης για 35.000 ανέργους
 2. Δελτίο Τύπου: Έναρξη καταβολής του κοινωνικού μερίσματος
 3. Δελτίο Τύπου: Συστήματα εισροών-εκροών στις φορολογικές αποθήκες
 4. «Ταυτότητα οφειλής» και πληρωμή φόρου στις τράπεζες
 5. 21 σημεία πριν από την υποβολή της δήλωσης
 6. Υπ. Οικονομικών: Στα 4,740 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου τον Μάρτιο
 7. Αυξάνονται τα κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα - Ποιοι το δικαιούνται
 8. Ειδικό βιβλίο στις επιχειρήσεις για καταγραφή ωραρίου-υπερωριών
 9. Αυτόματα η ενημέρωση των ΔΟΥ για την αλλαγή ταυτότητας
 10. Τέλος οι ουρές στις εφορίες για δήλωση μεταβολής προσωπικών στοιχείων
 11. Ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων με «σφραγίδα» του ΚΕΠΕ
 12. «Φωτιά» τα εκκαθαριστικά για επαγγελματίες - Πρόσθετοι φόροι ακόμη και σε όσους έβαλαν λουκέτο
 13. Φθηνότερες πλέον οι μεταβιβάσεις των ακινήτων
 14. Οι τρεις κίνδυνοι στην επίτευξη των στόχων μέχρι το 2018
 15. Ι.Χ.: Τα «κόλπα» με τις τιμές και η αύξηση εισαγωγών στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα1. ΟΑΕΔ: Τέσσερα νέα προγράμματα απασχόλησης για 35.000 ανέργους
Τέσσερα νέα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης και κατάρτισης, πρόκειται να τεθούν σύντομα σε εφαρμογή από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ). Τα προγράμματα ανακοινώθηκαν από τον διοικητή του Οργανισμού Θεόδωρο Αμπατζόγλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα με την ευκαιρία της διοργάνωσης του 4ου Forum Εργασίας του ΟΑΕΔ, το ερχόμενο Σάββατο. Τα νέα προγράμματα είναι συνολικού κόστους 100.000.000 ευρώ, και απευθύνονται σε 35.000 ωφελούμενους.

Πρόκειται για μια νέα πρωτοβουλία του ΟΑΕΔ που προωθεί την εξοικείωση των ανέργων με υποψήφιους εργοδότες, με στόχο την στήριξη, την προώθηση και την ένταξη τους στην αγορά εργασίας. Κατά τη διάρκεια του Forum Εργασίας, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα λάβουν μέσω προσωπικών συνεντεύξεων εξατομικευμένη υποστήριξη για αναζήτηση εργασίας και να πάρουν εξειδικευμένες συμβουλές, για τη σωστή σύνταξη βιογραφικού σημειώματος, και τη διαμόρφωση του επαγγελματικού τους προφίλ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2. Δελτίο Τύπου: Έναρξη καταβολής του κοινωνικού μερίσματος
Η καταβολή του «κοινωνικού μερίσματος» ξεκίνησε, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Κυβέρνησης και την προβλεπόμενη διαδικασία.

Με βάση το νόμο, το κοινωνικό μέρισμα καταβάλλεται εφάπαξ, είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
Υπενθυμίζεται ότι ως καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων έχει ορισθεί η 30η Ιουνίου.

Ενώ ειδικά για τους μακροχρόνια ανέργους, οι αιτήσεις αυτών που απορρίφθηκαν, επανεξετάζονται αυτεπάγγελτα από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, με βάση τα εισοδήματα των εμπρόθεσμα υποβληθεισών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014.

Δείτε Περισσότερα Εδώ3. Δελτίο Τύπου: Συστήματα εισροών-εκροών στις φορολογικές αποθήκες
Στην υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την εγκατάσταση συστημάτων εισροών-εκροών στις δεξαμενές των φορολογικών αποθηκών και των αποθηκών τελωνειακής αποταμίευσης ενεργειακών προϊόντων, προχώρησαν τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Η συγκεκριμένη ΚΥΑ καλύπτει τις διαδικασίες και προδιαγραφές εγκατάστασης και ελέγχου ολοκληρωμένων συστημάτων παρακολούθησης των εισροών-εκροών. Αναλυτικότερα, περιγράφει τις απαιτήσεις συμμόρφωσης, λειτουργίας, καταγραφής και διασφάλισης των μετρήσεων και ηλεκτρονικής αποστολής των δεδομένων, καθώς επίσης και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, το είδος και το περιεχόμενο των στοιχείων που παρέχονται από το σύστημα αυτό.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. «Ταυτότητα οφειλής» και πληρωμή φόρου στις τράπεζες
Οποτεδήποτε και αν υποβάλει ο φορολογούμενος τη φορολογική δήλωση ο φόρος που θα προκύψει με την εκκαθάριση θα πρέπει να εξοφληθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων μέχρι 31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι 30 Νοεμβρίου 2014. Όταν ο φόρος πληρωθεί εφάπαξ μέσα στην προθεσμία της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση 1,5%.

Ειδικότερα με την υποβολή κάθε δήλωσης θα εκδίδεται αυτομάτως ηλεκτρονικά το αντίστοιχο εκκαθαριστικό σημείωμα το οποίο θα αναρτάται στον λογαριασμό του φορολογούμενου στο ΤAXISNET. Στο εκκαθαριστικό θα περιλαμβάνεται και η Ταυτότητα Οφειλής με το συνολικό ποσό φόρου που θα πρέπει να καταβληθεί είτε στις τράπεζες είτε στα ΕΛΤΑ. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις η καταβολή των οφειλών μπορεί να γίνει στην ΔΟΥ κατά την κρίση του αρμόδιου προϊσταμένου. Σε περίπτωση κατά την οποία από την εκκαθάριση της δήλωσης προκύπτει επιστροφή φόρου, στο εκκαθαριστικό θα ενσωματώνεται η ειδοποίηση επιστροφής και το ποσό θα επιστρέφεται μέσω τραπεζών.

Δείτε Περισσότερα Εδώ
 


5. 21 σημεία πριν από την υποβολή της δήλωσης
Περίπου έξι στις εκατό φορολογικές δηλώσεις έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα με το υπουργείο Οικονομικών να απευθύνει έκκληση στους πολίτες να συντομεύουν την υποβολή των δηλώσεών τους και να μην «ποντάρουν» ξανά σε νέα παράταση της προθεσμίας. Συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων επιμένει ότι φέτος δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση, συμπληρώνοντας ότι μόνο στη περίπτωση σοβαρής δυσλειτουργίας θα εξεταστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ωστόσο στην Καραγιώργη Σερβίας δεν κρύβουν την ανησυχία τους μπροστά στο κίνδυνο υπερφόρτωσης του Taxis από τη μαζική υποβολή δηλώσεων, καθώς εκτός από την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να υποβληθούν οι συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών  προμηθευτών για το πρώτο τρίμηνο του έτους και το έντυπο Ε9.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

Έντυπο Ε1

Ημερολόγιο Υποχρεώσεων6. Υπ. Οικονομικών: Στα 4,740 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου τον Μάρτιο
Στα 4,740 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τους ιδιώτες τον Μάρτιο, έναντι 4,637 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για την πορεία των μεγεθών της Γενικής Κυβέρνησης τον Μάρτιο. Σύμφωνα με αυτά από το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, το μεγαλύτερο μέρος, ύψους 2,925 δισ. ευρώ προέρχεται από τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, εκ των οποίων τα 1,886 δισ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ.

Τα νοσοκομεία οφείλουν 885 εκατ. ευρώ, ενώ 227 εκατ. ευρώ χρωστούν σε ιδιώτες Λοιπά Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει 461 εκατ. ευρώ, ενώ οι οφειλές των υπουργείων ανέρχονται σε 242 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανέρχονται σε 459 εκατ. ευρώ.  

Δείτε Περισσότερα Εδώ7. Αυξάνονται τα κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα - Ποιοι το δικαιούνται
Την αύξηση των εισοδηματικών ορίων προκειμένου να λάβουν το κοινωνικό μέρισμα περισσότερα νοικοκυριά προβλέπει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία υπογράφηκε χθες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση προβλέπει την αύξηση του βασικού εισοδηματικού κριτηρίου στα 6.500 από 6.000 ευρώ για τους άγαμους, στα 8.667 ευρώ από 8.000 ευρώ για τους έγγαμους και στα 10.833 για μια τετραμελή οικογένεια από 10.000 ευρώ.

Ωστόσο η εφάπαξ η οικονομική ενίσχυση που θα χορηγηθεί στους νέους δικαιούχους θα μειώνεται όσο αυξάνεται το εισόδημά τους.

Δείτε Περισσότερα Εδώ8. Ειδικό βιβλίο στις επιχειρήσεις για καταγραφή ωραρίου-υπερωριών
Νόμιμες θα είναι οι τροποποιήσεις των ωραρίων εργασίας και οι υπερωρίες εφόσον αυτές καταγράφονται -και υπογράφονται από τους εργαζόμενους- πριν από την πραγματοποίησή τους στο «ειδικό βιβλίο τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών» που υποχρεούνται να τηρούν όλες οι επιχειρήσεις. Την «ευέλικτη» και χωρίς καμία γραφειοκρατική διαδικασία (αφού το βιβλίο δεν χρειάζεται θεώρηση από το ΣΕΠΕ) διαχείριση των αλλαγών στα ωράρια εργασίας και στις νόμιμες υπερωρίες, θέτει σε εφαρμογή απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με βάση τον ν. 4225/2014.

Σύμφωνα με την απόφαση, το «ειδικό βιβλίο» μπορεί να έχει τη μορφή ημερολογίου ή μηχανογραφημένων σελίδων και θα πρέπει να τηρείται από τον εργοδότη στον χώρο εργασίας επί πέντε έτη από τη συμπλήρωσή του, ώστε να είναι στη διάθεση των ελεγκτικών οργάνων. Εφόσον οι υπηρεσίες των εργαζομένων με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας προσφέρονται σε περιοχές στις οποίες οι εργοδότες δεν έχουν υποκαταστήματα ή οι εργαζόμενοί τους είναι «μετακινούμενοι», το βιβλίο θα τηρείται στην έδρα της επιχείρησης, αλλά οι εργαζόμενοι θα εφοδιάζονται, πριν από την έναρξη απασχόλησης, υποχρεωτικά με αντίγραφο.

Δείτε Περισσότερα Εδώ9. Αυτόματα η ενημέρωση των ΔΟΥ για την αλλαγή ταυτότητας
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) ενημερώνει ότι, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, προχώρησε σε ενημέρωση των ταυτοτήτων στο μητρώο φορολογουμένων της. Η νέα διαδικασία, που θα ενεργοποιείται τακτικά, μειώνει το γραφειοκρατικό κόστος αφού εξαλείφει την υποχρέωση για επίσκεψη στην ΔΟΥ για την αλλαγή της ταυτότητας.

Οι φορολογούμενοι που αλλάζουν την ταυτότητά τους, καλούνται να ελέγχουν στο TAXISnet τα στοιχεία μητρώου τους για την ορθότητα της ταυτότητας. Σε περίπτωση σωστής αναγραφής της δεν χρειάζεται να κάνουν καμία άλλη ενέργεια. Η έναρξη της διαδικασία ενημέρωσης γίνεται στο πλαίσιο των αλλαγών των διαδικασιών της ΓΓΔΕ με στόχο την εξάλειψη της ανάγκης παρουσίας στις ΔΟΥ. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα δοθεί έμφαση στις διαδικασίες μητρώου μετά και την ενεργοποίηση των περισσοτέρων δηλώσεων και πληρωμών μέσω της διαδικτυακής οδού.

Δείτε Περισσότερα Εδώ
 


10. Τέλος οι ουρές στις εφορίες για δήλωση μεταβολής προσωπικών στοιχείων
Τέλος οι επισκέψεις και η ταλαιπωρία στις ουρές της εφορίας για δήλωση μεταβολής των προσωπικών στοιχείων των φορολογουμένων όπως αλλαγή ταυτότητας και οικογενειακής κατάστασης και για τη χορήγηση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου.

Όλες οι αλλαγές θα γίνονται ηλεκτρονικά, ενώ σε επόμενη φάση μέσω διαδικτύου θα γίνεται η υποβολή της δήλωσης για μεταβολή έδρας και η έναρξη ή διακοπή εργασιών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με στόχο τη διευκόλυνση των φορολογουμένων ενεργοποιεί νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που απλοποιούν τις διαδικασίες, καταργούν τις επισκέψεις στις ΔΟΥ και περιορίζουν το γραφειοκρατικό κόστος.
Σε πρώτη φάση ηλεκτρονικά θα γίνεται η αλλαγή ταυτότητας, ενώ πολύ σύντομα το έντυπο Μ1 που αφορά στην απόδοση ΑΦΜ και τη μεταβολή ατομικών στοιχείων (γάμος, διαζύγιο, γέννηση παιδιού) το οποίο υποβάλλεται σήμερα στο τμήμα Μητρώου της ΔΟΥ θα συμπληρώνεται και θα υποβάλλεται από τους φορολογουμένους ηλεκτρονικά μέσω του Taxisnet.

Δείτε Περισσότερα Εδώ
 


11. Ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων με «σφραγίδα» του ΚΕΠΕ
Το ΚΕΠΕ αναλαμβάνει να συντάξει το σχέδιο για τις ενοποιήσεις των ασφαλιστικών Ταμείων που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση να υποβάλλει στην τρόικα έως τα τέλη Ιουνίου στο πλαίσιο της νέας μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού.

Οι ενοποιήσεις των Ταμείων αποτελούν το πρώτο βήμα της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού (προβλέπονται, επίσης, μειώσεις εισφορών, καταργήσεις κοινωνικών πόρων, παραμετρικές αλλαγές - δηλ. παρεμβάσεις στα χαμηλότερα του 62ου έτους όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, στα ελάχιστα απαιτούμενα έτη για την κατώτατη σύνταξη που δεν δίνει κίνητρο ασφάλισης και ενσωματώνει μεγάλο τμήμα παροχής χωρίς καταβολή εισφοράς - καθώς και στους όρους καταβολής της βασικής σύνταξης). Με αφορμή το σχεδιασμό για την απονομή κατώτατης σύνταξης με 6.000 ημέρες ασφάλισης (20ετία) αντί των 4.500 (15ετία) που αποκάλυψε η "Ημερησία του Σαββάτου", η ΔΗΜΑΡ, με δήλωση του Δ. Χατζησωκράτη, κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας "να εγκαταλείψει το σχέδιο" υπενθυμίζοντας ότι το ίδιο μέτρο είχε τεθεί και στο παρελθόν και είχε αποτραπεί μετά το "βέτο" της Δημοκρατικής Αριστεράς (η οποία συμμετείχε, τότε, στο κυβερνητικό σχήμα).

Δείτε Περισσότερα Εδώ
 


12. «Φωτιά» τα εκκαθαριστικά για επαγγελματίες - Πρόσθετοι φόροι ακόμη και σε όσους έβαλαν λουκέτο
Φορο-σοκ αναμένεται να υποστούν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι τα εκκαθαριστικά «καίνε» κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αλλά και μικρομεσαίους επιχειρηματίες οι οποίοι το 2013 εμφάνισαν ζημία ή αναγκάστηκαν λόγω της κρίσης να βάλουν «λουκέτο» στην επιχείρησή τους και διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρημένη κατοικία και έχουν στην κατοχή τους ένα αυτοκίνητο.

Οι φετινές φορολογικές δηλώσεις αναμένεται να αποδειχθούν «εφιάλτης» για μεγάλο αριθμό φορολογουμένων, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν σημαντικά ποσά φόρου για μικρά ή ακόμη και μηδενικά εισοδήματα.

Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, το εισόδημα των φυσικών προσώπων φορολογείται ανάλογα με την πηγή προέλευσης του εισοδήματος. Δηλαδή άλλη κλίμακα προβλέπεται για μισθωτούς - συνταξιούχους, άλλη για αυτοαπασχολούμενους και άλλη για όσους αποκτούν εισόδημα από ακίνητα.

Δείτε Περισσότερα Εδώ13. Φθηνότερες πλέον οι μεταβιβάσεις των ακινήτων
Προκύπτουν σημαντικές ευκαιρίες για όσους θέλουν να αγοράσουν τώρα σπίτι αλλά η φοροελάφρυνση ροκανίζεται στις περιπτώσεις εκείνες όπου προκύπτει πολύ μεγάλος φόρος υπεραξίας

Φθηνότερη γίνεται η απόκτηση ακινήτου μετά και την εφαρμογή της νέας ρύθμισης για τον φόρο υπεραξίας, ο οποίος μπορεί να επιβαρύνει τον πωλητή, ωστόσο η μείωση του φόρου μεταβίβασης από 10% σε 3% υπερκαλύπτει το όποιο κόστος, λειτουργεί υπέρ του αγοραστή, και σε μια κτηματαγορά που σχεδόν έχει πιάσει πάτο δημιουργεί ευκαιρίες για τους ενδιαφερομένους.

Δεδομένου ότι η υποχώρηση των τιμών είναι μεσοσταθμικά 40% από την έναρξη της κρίσης και ανάλογα με την περίπτωση φτάνει και το 80%, εμφανίζονται - όπως λένε συμβολαιογράφοι - ενδιαφερόμενοι αγοραστές που δέχονται να καταβάλουν εκείνοι μέρος του φόρου υπεραξίας, αφού και πάλι το όφελος που θα έχουν από τη μείωση του φόρου μεταβίβασης είναι μεγαλύτερο.

Δείτε Περισσότερα Εδώ14. Οι τρεις κίνδυνοι στην επίτευξη των στόχων μέχρι το 2018
Τρεις σημαντικοί κίνδυνοι υπάρχουν κατά την κυβέρνηση, οι οποίοι ενδέχεται να ανατρέψουν τις προβλέψεις του επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2015-2018, εφόσον επαληθευτούν. Το μεγάλο στοίχημα είναι η πολιτική σταθερότητα, αλλά εξίσου σημαντικοί παράγοντες για την εφαρμογή του προγράμματος είναι η πιστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Παράλληλα, η Ελλάδα είναι εκτεθειμένη -όπως όλες οι χώρες- στις εξελίξεις στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Τα δεδομένα στην Ουκρανία μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ευρωπαϊκή οικονομία και κατ’ επέκταση και την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η κυβέρνηση στο επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο «εξακολουθούν να υφίστανται κίνδυνοι, οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αποτελεσματική υλοποίηση και την επίτευξη των στόχων του ΜΠΔΣ 2015-2018». Ειδικότερα, όπως αναφέρεται οι κίνδυνοι είναι:

1. Ο αυξημένος βαθμός πολιτικής αβεβαιότητας ή αβεβαιότητας ως προς τη συνεπή εκτέλεση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής (ΠΟΠ). Κάτι τέτοιο θα επηρέαζε αρνητικά τη συμπεριφορά των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, αναβάλλοντας τις επενδύσεις και την κατανάλωση και κατ’ επέκταση υπονομεύοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον, η πολιτική αβεβαιότητα θα τροφοδοτούσε τη μακροοικονομική αβεβαιότητα με αρνητικές συνέπειες στην παραγωγή, μέσω της μείωσης της ζήτησης για επενδύσεις, καθώς και στην προθυμία εφαρμογής της όποιας πολιτικής προσλήψεων από τις επιχειρήσεις.

2. Ενδεχόμενη καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων ή ελλιπής εφαρμογή τους. Η κωλυσιεργία στις μεταρρυθμίσεις «θα επηρεάσει δυσμενώς την οικονομία, καθιστώντας δυσκολότερη την επίτευξη ουσιαστικής αύξησης της απασχόλησης και της οικονομικής αποτελεσματικότητας και, ως εκ τούτου, επίσης, μιας σταθερής μείωσης του λόγου του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ» αναφέρεται στο επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο.

3. Ενδεχόμενες αποκλίσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, ως αποτέλεσμα και αδυναμίας αντιμετώπισης διοικητικών εμποδίων. Εφόσον συνεχιστούν οι αποκλίσεις στους τομείς αυτούς η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα επηρεαστούν δυσμενώς τα επίπεδα των προϋπολογισθέντων εσόδων. Κάτι που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα χρηματοδοτικά κενά του ελληνικού προγράμματος και η τρόικα να ασκήσει μεγαλύτερες πιέσεις για ένα νέο πακέτο στήριξης, ώστε να κλείσουν οι όποιες «τρύπες». Αντιθέτως, το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει πως «η εντατική πρόοδος του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων θα μπορούσε να συμβάλει, σε συνδυασμό με την αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, σε μεγαλύτερη συμμετοχή των διεθνών επενδυτών και σε υψηλότερα έσοδα».

Δείτε Περισσότερα ΕδώΙ.Χ.: Τα «κόλπα» με τις τιμές και η αύξηση εισαγωγών στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα
Aύξηση 72% καταγράφουν οι εισαγωγές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στο πρώτο τρίμηνο του 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eλληνικής Στατιστικής Aρχής. Eιδικότερα, στο πρώτο τρίμηνο του 2014 εισήχθησαν 2.930 μεταχειρισμένα αυτοκίνητα έναντι 1.703 οχημάτων το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

H μεγάλη αύξηση που σημειώνουν οι εισαγωγές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων εστιάζεται στην αλλαγή του τρόπου φορολόγησης κατά τον εκτελωνισμό των αυτοκινήτων μετά από απαίτηση της E.E., την αλλαγή της φορολόγησής τους κατά τη χρήση από την εφορία (η εφορία λαμβάνει πλέον υπόψη την πρώτη άδεια κυκλοφορίας στην E.E. των οχημάτων και όχι εκείνη της Eλλάδας) και τις πολύ χαμηλές εργοστασιακές αξίες, που μειώνουν στο ελάχιστο το Tέλος Tαξινόμησης και μηδενίζουν τον Φόρο Πολυτελείας που επιβάλλεται σε I.X. με εργοστασιακές αξίες άνω των 20.000 ευρώ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ
 

Εδώ έφτασε στο τέλος η "ματιά" αυτής της εβδομάδας.

Ευχαριστούμε όσους διάβασαν ή όχι το άρθρο μας. Ραντεβού την επόμενη Δευτέρα.

Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax


efm_728x90