Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
06/05/2014
Άρθρο: Με μια Ματιά – Ο Περασμένος Μήνας

 

Παναγιώτης Κανέλλος - Μέλος Επιστημονικής Ομάδας Power-Tax

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης

 

Πρόλογος

            Καλημέρα και καλό μήνα! Τρίτος μήνας κοντά σας και είμαστε εδώ για να σας δώσουμε τον παλμό του μήνα που πέρασε. Έναν μήνα που κινήθηκε στους ρυθμούς του Πάσχα, με αρκετή νηστεία, αλλά και ξέφρενο γλέντι με την Κυριακή του Πάσχα να παίρνει τα ηνία με το ψήσιμο του οβελία και το ατελείωτο κέφι. Επόμενος μεγάλος σταθμός, οι καλοκαιρινές διακοπές, που όπως όλα, δεν θα αργήσουν να έρθουν, αλλά και δεν θα αργήσουν να τελειώσουν..!

            Ας δούμε όμως τι νέα μας επιφύλαξε ο μήνας που έκλεισε..

 

Παρακρατούμενοι φόροι και παράταση

            Το γραφείο τύπου του υπουργείου Οικονομικών με δελτίο τύπου που εξέδωσε τις 31/03/2014 μας ενημέρωσε ότι με διάταξη που ψηφίστηκε στην Βουλή το βράδυ της Κυριακής 30/03/2014, δόθηκε παράταση στην υποβολή των δηλώσεων και καταβολή των παρακρατηθέντων φόρων του Ιανουαρίου 2014 μέχρι και τις 30/04/2014.

            Ίσως αυτό δώσει μια ταμειακή ανάσα ενός μηνός στις περισσότερες επιχειρήσεις, αν και αυτή η παράταση δεν βλέπω ποιον προφανή σκοπό εξυπηρετεί..!

 

Αυτοέλεγχος ν.3296/2004 τέλος!

            Θα θυμηθούμε ότι στην περίπτωση 6 της υποπαραγράφου Β.2: ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΚΦΑΣ, ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΥΟ Π 2070/1987 ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε στην Βουλή στις 30/03/2014, καταργούνται οι διατάξεις των άρθρων 13 έως και 17 του Ν.3296/2004 (Α’ 253) όπως ισχύουν, με ημερομηνία ισχύος από την 01/01/2014.

            Έτσι, υπόκεινται πλέον σε έλεγχο όλες οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και Φ.Π.Α. επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.

 

Περί ΦΠΑ…

            Μέσα στις αλλαγές που έφερε η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου είναι και αυτή που αφορά στην περιοδική δήλωση του ΦΠΑ. Έτσι λοιπόν, με την αντικατάσταση της παραγράφου 2 του άρθρου 38 του ΦΠΑ έχουμε αποσυσχέτιση της υποβολής της εμπρόθεσμης περιοδικής και εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ με την καταβολή του οφειλόμενου φόρου. Δύνεται πλέον η δυνατότητα της υποβολής των περιοδικών και εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ χωρίς να απαιτείται η καταβολή του οφειλόμενου φόρου.

            Ειδικά, η παράγραφος 2 του άρθρου 38 του ΦΠΑ προβλέπει:

«2. Η διαφορά φόρου που προκύπτει από τις παραπάνω δηλώσεις, αν είναι θετική και άνω των τριάντα (30) ευρώ καταβάλλεται στο Δημόσιο, αν είναι θετική μέχρι τριάντα (30) ευρώ μεταφέρεται για καταβολή στην επόμενη φορολογική περίοδο, και αν είναι αρνητική μεταφέρεται για έκπτωση ή επιστρέφεται, κατά περίπτωση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 34. Η υποχρέωση καταβολής του οφειλόμενου ποσού λήγει την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα της εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης. Ειδικά για εμπρόθεσμη περιοδική δήλωση και με την προϋπόθεση ότι το οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει το ποσό ύψους εκατό (100) ευρώ, ο υποκείμενος στο φόρο μπορεί να επιλέξει την καταβολή του οφειλόμενου ποσού σε δύο (2) ισόποσες δόσεις. Στην περίπτωση αυτή, το ποσό της δεύτερης δόσης καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα, από την υποβολή της εμπρόθεσμης δήλωσης».

            Για όλες τις άλλες περιπτώσεις πλην από αυτές που ορίζονται στην παραπάνω παράγραφο 2 του άρθρου 38, η προθεσμία υποβολής του φόρου ταυτίζεται με την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, όπως ορίζει το άρθρο 54 του ΦΠΑ μετά την αντικατάστασή του.

            Μέσα από την ιστοσελίδα www.express.gr θα μάθουμε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας μας ανακοίνωσε την κατάθεση στην Βουλή νομοθετικής ρύθμισης για τον συμψηφισμό των οφειλών από ΦΠΑ, όχι μόνον από και προς το Δημόσιο αλλά και μεταξύ ιδιωτών.

            Το νέο μέτρο σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί το Φθινόπωρο, ενώ η ολοκλήρωσή του αναμένεται να γίνει μέσα στο έτος. Θα αφορά ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, με ετήσιο τζίρο έως 500.000 ευρώ. Αμέσως μετά, το μέτρο θα επεκταθεί και σε τζίρους άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ καλύπτοντας έτσι άνω του 85% των συναλλαγών στην αγορά.

            Σύμφωνα με πληροφορίες ο άμεσος συμψηφισμός ΦΠΑ θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικού συστήματος στο οποίο οι φορείς της Γενικής Κυβερνήσεως, (ΟΤΑ, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΕΟΠΥΥ, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Τομέα) θα καταχωρούν δύο ημέρες πριν την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, όλα τα τιμολόγια με τον αναλογούντα ΦΠΑ για κάθε τους προμηθευτή.  Με τον τρόπο αυτό θα γίνονται αυτομάτως συμψηφισμοί και οι επιτηδευματίες ή οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν μόνον τον ΦΠΑ που θα υπολείπεται, λαμβάνοντας μεγάλη στήριξη ρευστότητας σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς.

            Σε επίπεδο μεταξύ επιχειρήσεων όταν μία επιχείρηση εκδίδει ένα τιμολόγιο είναι υπόχρεη για την καταβολή του ΦΠΑ μόνο όταν το τιμολόγιο πληρωθεί. Παράλληλα, ο παραλήπτης των παραστατικών εκπίπτει τον ΦΠΑ μόνο όταν πληρώσει το παραστατικό. Το σχήμα αυτό προβλέπεται σε προαιρετική βάση για τα κράτη-μέλη, στο 'Αρθρο 1 παρ. 7 της Οδηγίας 2010/45/EΕ (με το οποίο τροποποιήθηκε η Οδηγία 2006/112/EΚ με την εισαγωγή του άρθρου 167α).

            Το νέο καθεστώς θα λειτουργεί σε προαιρετική βάση. Από τη στιγμή που μία επιχείρηση έχει αποφασίσει να το εφαρμόσει θα υπάρχει μία ελάχιστη διάρκεια συμμετοχής ενός έτους. Θα εφαρμόζεται σε όλες τις συναλλαγές της εκτός από εκείνες που νόμιμα εξαιρούνται από το καθεστώς του ΦΠΑ. Αν η επιχείρηση μετά το έτος αποφασίσει να παραιτηθεί από την εφαρμογή του καθεστώτος, δεν θα μπορεί να το εφαρμόσει ξανά εάν δεν περάσουν τρία χρόνια.

            Να μου επιτρέψετε να σας θυμίσω ότι, έχει αλλάξει η χρόνος υποβολής της περιοδικής δήλωσης του ΦΠΑ! Με την ΠΟΛ.1108/14.04.2014 (ΦΕΚ Β’ 937/15.04.2014) ο υφυπουργός Οικονομικών Γεώργιος Μαυραγάννηςαποφασίζει ότι η περιοδική δήλωση του ΦΠΑ θα υποβάλλεται εμπρόθεσμα μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την λήξη της φορολογικής περιόδου στην οποία αφορά η δήλωση. Η φορολογική περίοδος παραμένει η ίδια, δηλαδή ημερολογιακός μήνας για αυτούς που τηρούν διπλογραφικά βιβλία και ημερολογιακό τρίμηνο για αυτούς που τηρούν απλογραφικά. Επίσης, η υποχρέωση καταβολής του φόρου δεν αλλάζει και παραμένει μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν που αφορά η δήλωση.

            Οι λογιστές έχουν την τιμητική τους, με την παράγραφο 5 της παραπάνω πολυγραφημένης να αναφέρεται στον θάνατο του λογιστή (!!) ως την μόνη δικαιολογία για να μπορέσει η προθεσμία υποβολής της περιοδικής δήλωσης του ΦΠΑ να πάρει παράταση δέκα (10) ημερολογιακών ημερών, με την περιοδική δήλωση να υποβάλλεται χειρόγραφα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

            Σε ένα άλλο μέτωπο, αυτό των αγροτών, σύμφωνα με την ιστοσελίδα www.agronews.gr, ο κος Θεοχάρης μέσω του αγαπημένου του twitterαπαντώντας σε ερωτήματα φορολογουμένων, λέει ότι δεν αποκλείεται να δοθεί επιλογή σε όποιον αγρότη του κανονικού καθεστώτος το επιθυμεί, να υποβάλλει τρίμηνες περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.

            Ανέφερε πάντως, ότι θα για το θέμα αυτό θα δοθούν σύντομα περισσότερες διευκρινίσεις.

            Από το «Έθνος» πληροφορούμαστε ότι το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να εντάξει στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο, που πιθανόν να πάει στην Βουλή στις αρχές του καλοκαιριού, ρύθμιση η οποία θα προβλέπει την απαλλαγή δήλωσης ΦΠΑ από ελεύθερους επαγγελματίες των οποίων ο τζίρος δεν θα ξεπερνά τις € 10.000,00 ετησίως, με ένα δεύτερο σενάριο να μιλά για τζίρο έως € 20.000,00. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αυτή η ρύθμιση αποτελεί πρόταση της Τρόικας, η οποία φαίνεται να υποστηρίζει ότι το Ελληνικό Δημόσιο χάνει από τις επιστροφές του ΦΠΑ προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με το διοικητικό κόστος για επεξεργασία, επικύρωση και έλεγχο των δηλώσεων υποβολής ΦΠΑ να είναι αρκετά μεγάλο.

            Παράλληλα, ετοιμάζεται η δημιουργία ειδικής μονάδας που σκοπό θα έχει την ανάλυση και τυχόν βελτιώσεις ή διορθώσεις σε αυτή την ρύθμιση. Επίσης, μελετάται η δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου συστήματος επικύρωσης για την επιστροφή του ΦΠΑ, που θα λειτουργεί βάση του ιστορικού της κάθε επιχείρησης. Αυτές με καλό ιστορικό θα παίρνουν γρήγορα την επιστροφή, σε αντίθεση με την αντίπερα όχθη, που θα χρειαστεί να περιμένει λιγάκι παραπάνω.

            Η σημαντικότερη όμως είδηση σχετικά με τον ΦΠΑ, ίσως είναι η ακόλουθη. Με την προσθήκη τροπολογίας στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Πρόσβαση στη δραστηριότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων και προληπτική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων (ενσωμάτωση της οδηγίας 2013/36/ΕΕ), κατάργηση του ν. 3601/2007 και άλλες διατάξεις», που συναντήσαμε και παραπάνω στο παρόν άρθρο, εισάγεται κατ’ επιλογή ειδικό καθεστώς καταβολής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας κατά το χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής, με την αιτιολογική έκθεση να αναφέρει τα παρακάτω:

            Με τη διάταξη της παραγράφου 1 προβλέπεται η δυνατότητα των υποκείμενων στο φόρο των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο δεν έχουν υπερβεί τις πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ, να επιλέξουν την εφαρμογή του ειδικού καθεστώτος καταβολής, κατά παρέκκλιση των γενικών διατάξεων.

            Οι συνέπειες της εφαρμογής αυτού του ειδικού καθεστώτος αναπτύσσονται στις παραγράφους 2 και 3: Αφενός μεν, ως προς τα πρόσωπα που εντάσσονται στο ειδικό αυτό καθεστώς (παρ. 2), ο φόρος καθίσταται απαιτητός κατά το χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής που αφορά τις πραγματοποιούμενες από τα πρόσωπα αυτά φορολογητέες πράξεις και ο φόρος εισροών εκπίπτει κατά το χρόνο πληρωμής του τιμήματος που αφορά τις φορολογητέες πράξεις που λαμβάνουν από άλλους υποκείμενους στο φόρο. Αφετέρου δε, ως προς τους υποκείμενους στο φόρο λήπτες παράδοσης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών από τα πρόσωπα που έχουν ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς (παρ. 3), αυτοί εκπίπτουν το φόρο που αναλογεί στις πράξεις αυτές κατά το χρόνο πληρωμής του τιμήματος.

            Η παράγραφος 4 απαριθμεί τις πράξεις που δεν υπάγονται σε αυτό το ειδικό καθεστώς και για τις οποίες εφαρμόζονται, συνεπώς, οι γενικές διατάξεις: πρόκειται για τις παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών οι οποίες απαλλάσσονται από το φόρο, τις εισαγωγές αγαθών, της ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών, τις πράξεις για τις οποίες υπόχρεος για την καταβολή του φόρου καθίσταται ο λήπτης των αγαθών ή υπηρεσιών, τις λιανικές πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών και τις πράξεις για τις οποίες ο τόπος φορολόγησης δεν βρίσκεται  στο εσωτερικό της χώρας.

            Η ένταξη στο ειδικό καθεστώς, λόγω του προαιρετικού χαρακτήρα της, προϋποθέτει, όπως ορίζεται στην παράγραφο 5 την υποβολή δήλωσης στην αρμόδια φορολογική αρχή, ισχύει από την έναρξη της επόμενης φορολογικής περιόδου και δεν μπορεί να παύσει πριν από τη λήξη της επόμενης διαχειριστικής περιόδου.

            Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και στις άλλες χώρες που έχουν κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας και για λόγους διασφάλισης της φορολογικής συμμόρφωσης, η παράγραφος 6 προβλέπει τις αρνητικές προϋποθέσεις υπαγωγής, σύμφωνα με τις οποίες στο ειδικό καθεστώς δεν μπορεί να ενταχθεί υποκείμενος στο φόρο, ο οποίος αποδεδειγμένα κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων διαχειριστικών περιόδων δεν έχει υποβάλλει δηλώσεις ΦΠΑ  και εισοδήματος ή καταστάσεις πελατών – προμηθευτών ή έχει υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις που συνιστούν φοροδιαφυγή σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 55, παρ. 2 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, όπως επίσης δεν μπορεί να ενταχθεί υποκείμενος στο φόρο πριν από την παρέλευση δώδεκα (12) μηνών από την έναρξη της δραστηριότητάς του.

Οι παράγραφοι 7 και 8 θεσπίζουν μια σειρά από εχέγγυα, προκειμένου να διασφαλισθεί η αποφυγή καταστρατηγήσεων και η δυνατότητα ελέγχου όσων υπαχθούν στο ειδικό καθεστώς σύμφωνα με τα ανωτέρω.

Προβλέπεται, ειδικότερα, η υποχρέωση των υποκείμενων στο φόρο που εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς να αναγράφουν στα φορολογικά στοιχεία που εκδίδουν την ένδειξη «ειδικό καθεστώς καταβολής του φόρου κατά το χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής»,  ώστε να είναι γνωστό στον αντισυμβαλλόμενό τους ότι μπορεί να εκπέσει το ΦΠΑ κατά το χρόνο της πληρωμής, όπως επίσης οι υποχρεώσεις τους να τηρούν τα λογιστικά τους αρχεία με τρόπο που να διαπιστώνονται οι εισπράξεις και οι πληρωμές της αντιπαροχής για τις πράξεις παράδοσης αγαθών και παροχής υπηρεσιών που πραγματοποιούν ή λαμβάνουν και να παρέχουν ηλεκτρονικά πληροφορίες στη Φορολογική Διοίκηση για τις εν λόγω εισπράξεις και πληρωμές. Περαιτέρω, οι υποκείμενοι στο φόρο που λαμβάνουν παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών, από υποκείμενους του ειδικού καθεστώτος, υποχρεούνται να τηρούν τα λογιστικά τους αρχεία με τρόπο που να διαπιστώνονται οι πληρωμές που πραγματοποιούν για τις εν λόγω πράξεις και να παρέχουν ηλεκτρονικά πληροφορίες στη Φορολογική Διοίκηση για τις εν λόγω πληρωμές.

Στη συνέχεια, η παράγραφος 9 αναφέρει τους λόγους που μπορούν να αποκλείσουν τη διατήρηση του ειδικού καθεστώτος καταβολής ΦΠΑ, σύμφωνα με τα παραπάνω: Ειδικότερα, ο υποκείμενος στο φόρο δεν μπορεί να παραμείνει στο ειδικό καθεστώς στην περίπτωση που δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις, όπως ορίζονται από αυτό, καθώς και όταν υποπίπτει σε φορολογικές παραβάσεις που συνιστούν φοροδιαφυγή σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 55, παρ. 2 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Στην περίπτωση αυτή η Φορολογική Διοίκηση ενημερώνει εγγράφως και αιτιολογημένα τον υποκείμενο και η έξοδος από το καθεστώς ισχύει από τη φορολογική περίοδο που έπεται της εν λόγω ειδοποίησης. Επιπλέον, το ειδικό καθεστώς παύει να ισχύει κατά την επόμενη διαχειριστική περίοδο για υποκείμενους στο φόρο, οι οποίοι κατά την εκάστοτε προηγούμενη διαχειριστική περίοδο πραγματοποίησαν κύκλο εργασιών πάνω από πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, ο υποκείμενος στο φόρο μπορεί να ζητήσει την έξοδό του από το ειδικό καθεστώς με δήλωση που υποβάλλει στη Φορολογική Διοίκηση, οπότε η έξοδος αυτή θα ισχύει από την επόμενη διαχειριστική περίοδο.

Τέλος, η παράγραφος 10 παρέχει τη δυνατότητα στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων να καθορίσει με αποφάσεις του κάθε αντικείμενο που απαιτείται για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου και ιδίως ο τύπος, το περιεχόμενο και ο χρόνος υποβολής της δήλωσης ένταξης στο ειδικό καθεστώς και εξόδου από το καθεστώς αυτό, ο τρόπος τήρησης των λογιστικών τους αρχείων, ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος της εξόφλησης του οφειλόμενου φόρου και ο  τρόπος ηλεκτρονικής ενημέρωσης της Φορολογικής Διοίκησης.

 

Οι αλλαγές στους παρακρατούμενους φόρους που έφερε το πολυνομοσχέδιο

            Με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στις 30/03/2014 επήλθαν μικρές τροποποιήσεις όσον αφορά τους παρακρατούμενους φόρους. 

            Στην περίπτωση δ, παράγραφος 1 του άρθρου 64, έγινε αντικατάσταση της φράσης «τεχνικές υπηρεσίες» με την φράση «τεχνικά έργα», ενώ έγινε διαγραφή της φράσης «υπηρεσίες και άλλες αμοιβές για». Στο τέλος του εδαφίου της περίπτωσης δ προστέθηκε η φράση «ανεξαρτήτως αν ο λήπτης της αμοιβής είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα».

Η περίπτωση δ της παραγράφου 1 του άρθρου 64 διαμορφώνεται ως εξής:

δ) για αμοιβές για τεχνικά έργα αμοιβές διοίκησης, αμοιβές για συμβουλευτικές ή παρόμοιες υπηρεσίες είκοσι τοις εκατό (20%).
Κατ' εξαίρεση, για τις αμοιβές που εισπράττονται από εργολήπτες κατασκευής κάθε είδους τεχνικών έργων και ενοικιαστών δημοσίων, δημοτικών και κοινοτικών ή λιμενικών προσόδων ο συντελεστής είναι τρία τοις εκατό (3%) επί της αξίας του υπό κατασκευή έργου ή του μισθώματος,ανεξαρτήτως αν ο λήπτης της αμοιβής είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα.

            Στην παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου προστέθηκε η φράση «εκτός από τις κεφαλαιουχικές εταιρείες» και η φράση «φυσικά ή». Έτσι λοιπόν, η παράγραφος 2 διαμορφώνεται ως εξής:

2. Οι φορείς γενικής κυβέρνησηςεκτός από τις κεφαλαιουχικές εταιρείες κατά την προμήθεια κάθε είδους αγαθών ή υπηρεσιών απόφυσικά ήνομικά πρόσωπα, υποχρεούνται, κατά την καταβολή ή την έκδοση της σχετικής εντολής πληρωμής της αξίας αυτών, να παρακρατούν φόρο εισοδήματος, ο οποίος υπολογίζεται στο καθαρό ποσό της αξίας των αγαθών ή υπηρεσιών με συντελεστή ως ακολούθως:

αα) ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) για τα υγρά καύσιμα και τα προϊόντα καπνοβιομηχανίας,
ββ) ποσοστό τέσσερα τοις εκατό (4%) για τα λοιπά αγαθά και
γγ) ποσοστό οκτώ τοις εκατό (8%) για την παροχή υπηρεσιών.
Εξαιρούνται από την παρακράτηση φόρου οι υπόχρεοι του πρώτου εδαφίου:
αα) όταν προμηθεύονται αγαθά ή τους παρέχονται υπηρεσίες και δεν απαιτείται σύμβαση, εφόσον η καθαρή αξία αυτών, κατά συναλλαγή, δεν υπερβαίνει το ποσό των εκατόν πενήντα (150) ευρώ,
ββ) όταν λαμβάνουν υπηρεσίες ή προμηθεύονται ηλεκτρικό ρεύμα, τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, τηλεγραφήματα, γραμματόσημα, φωταέριο, νερό και εισιτήρια γενικά,

γγ) όπου προβλέπεται παρακράτηση ή προκαταβολή φόρου από άλλη διάταξη για το ίδιο έσοδο και

δδ) όταν προμηθεύονται αγαθά ή τους παρέχονται υπηρεσίες από τις πολεμικές βιομηχανίες ΕΑΒ, ΕΒΟ, ΠΥΡΚΑΛ και ΕΛΘΟ, καθώς και από το Κέντρο Επιχειρηματικής Πολιτιστικής Ανάπτυξης (Κ.Ε.Π.Α.) και την Αναπτυξιακή Ένωση Μακεδονίας (ΑΝ.Ε.Μ.).

 

            Στην παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου προστέθηκε η φράση «εκτός από τις αμοιβές που αναφέρονται στην περίπτωση δ' της παραγράφου 1» και διαγράφηκε η φράση «που λαμβάνει αμοιβές για υπηρεσίες σύμφωνα με την περίπτωση δ και», για να πάρει την παρακάτω μορφή:

3. Η παρακράτηση φόρου εξαντλεί τη φορολογική υποχρέωση της παραγράφου 1 σε περίπτωση που αυτός που λαμβάνει την πληρωμή,εκτός από τις αμοιβές που αναφέρονται στην περίπτωση δ' της παραγράφου 1, η οποία υπόκειται σε παρακράτηση φόρου είναι φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που δεν έχει τη φορολογική κατοικία του και δεν διατηρεί μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.

            Στην παράγραφο 7 προστέθηκε το εξής εδάφιο «εκτός από τους φόρους που παρακρατούνται από τους συμβολαιογράφους. Ειδικά ο φόρος που παρακρατείται από συμβολαιογράφο για την υπεραξία του άρθρου 41, αποδίδεται από τον ίδιο με τραπεζική επιταγή σε διαταγή του Ελληνικού Δημοσίου, εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από την υπογραφή του συμβολαίου. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων καθορίζεται η διαδικασία για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής».

            Άρα αυτό διαμορφώνεται ωε εξής:

7. Ο φόρος που παρακρατείται σύμφωνα με τις ανωτέρω παραγράφους αποδίδεται το αργότερο μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από την ημερομηνία καταβολής της υποκείμενης σε παρακράτηση πληρωμήςεκτός από τους φόρους που παρακρατούνται από τους συμβολαιογράφους. Ειδικά ο φόρος που παρακρατείται από συμβολαιογράφο για την υπεραξία του άρθρου 41, αποδίδεται από τον ίδιο με τραπεζική επιταγή σε διαταγή του Ελληνικού Δημοσίου, εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από την υπογραφή του συμβολαίου. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων καθορίζεται η διαδικασία για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής.

Επίσης με την προσθήκη της παραγράφου 8 και 9 ισχύουν τα εξής:

8. Σε περίπτωση που ο λήπτης της αμοιβής σύμφωνα με την περίπτωση δ' της παραγράφου 1 του άρθρου 62 είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, παρακράτηση φόρου σύμφωνα με την παράγραφο 1 ενεργείται μόνον εφόσον η συναλλαγή υπερβαίνει τα τριακόσια (300) ευρώ.

9. Ειδικά, το εισόδημα από τόκους κρατικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου που αποκτούν νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που δεν είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και δεν έχουν στην Ελλάδα μόνιμη εγκατάσταση δεν υπόκειται σε παρακράτηση φόρου σύμφωνα με την παράγραφο 1.

 

Φορολόγηση και παρακράτηση φόρου στις αμοιβές του Δ.Σ.

            Σε μία από τις προηγούμενες «Ματιές» της εβδομάδας είχαμε δει ότι σύμφωνα με σχετική απάντηση του υπουργείου Οικονομικών Αρ. πρωτ.: Δ12Α 1030493 ΕΞ 17.2.2014, η αμοιβές του Δ.Σ. θεωρούνται εισόδημα από μισθωτή εργασία και φορολογούνται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 15 του ν.4172/2013 (ΦΕΚ 167Α).

            Με νέα απάντηση του υπουργείου Οικονομικών  σε σχετική ερώτηση, την Αριθμ. πρωτ.: Δ12Α 1039466 ΕΞ 4.3.2014 τοποθετείται το ίδιο με την παραπάνω θέση με την μόνη διαφορά ότι αναφέρει επιπρόσθετα ότι θα γίνει παρακράτηση και έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν. 3986/2011στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και εφαρμόζεταιγια εισοδήματα που αποκτώνται από 1-1-2012 μέχρι και 31-12-2014.

Η υπ’ αριθ. πρωτ.: Δ12A 1058454 ΕΞ 8.4.2014 έρχεται να δώσει νέες διευκρινίσεις για τις αμοιβές των μελών των Δ.Σ. που προέρχονται από τα κέρδη ανώνυμης εταιρείας. Η παράγραφος 6 της εν λόγω απόφασης αναφέρει:

«Αντιθέτως, αμοιβή μελών του Δ.Σ. που προκύπτει από κέρδη ανώνυμης εταιρείας αποτελεί μέρισμα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 36 του ν. 4172/2013, και υπόκειται σε παρακράτηση φόρου με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%) με βάση τις διατάξεις των άρθρων 62 και 64 του ίδιου πιο πάνω νόμου. Με την παρακράτηση φόρου εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση, για τη συγκεκριμένη αμοιβή, των φυσικών προσώπων μελών ΔΣ, σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 2 και 3 των άρθρων 36 και 64 αντίστοιχα».

 

ΒΕΘ: Νέα βόμβα στα θεμέλια της επιμελητηριακής κοινότητας βάζει το πολυνομοσχέδιο

Την οργή του εκφράζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) σχετικά με διάταξη που θέτει εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα των επιμελητηρίων και περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε το βράδυ της Κυριακής 30/03/2014, όπως θα πληροφορηθούμε από την ιστοσελίδα του www.veth.gov.gr.

Συγκεκριμένα στη σελ. 69 του πολυνομοσχεδίου αναφέρεται ότι «μετά την 1η Ιανουαρίου 2015, οπότε και καθίσταται προαιρετική η εγγραφή της επιχείρησης σε επιμελητήριο σύμφωνα με το άρθρο 48 ν. 4111/2013 (Α’18), η αρμοδιότητα χορήγησης άδειας των επιμελητηρίων κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου 2 του ν. 2081/1992 (Α΄154) επεκτείνεται και σε επιχειρήσεις που δεν έχουν εγγραφεί στο επιμελητήριο». «Η εν λόγω διάταξη αποτελεί μία ακόμη βόμβα στα θεμέλια των επιμελητηρίων.

Έχουμε επανειλημμένα ζητήσει την άρση της μη υποχρεωτικότητας. Αντ’ αυτού η κατάσταση παγιοποιείται, υποχρεώνοντας τα επιμελητήρια να συνεχίσουν την άσκηση του συνόλου των αρμοδιοτήτων τους, χωρίς ωστόσο να έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν την εγγραφή επιχειρήσεων στα μητρώα τους» τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος υπογραμμίζοντας ότι «αντί να εφαρμόζονται γενναίες αναπτυξιακές πολιτικές, αντί να καταπολεμούνται εκατοντάδες εμπόδια για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, γίνεται μία ανηλεής επίθεση σε δομές και θεσμούς που στηρίζουν παραδοσιακά τις ελληνικές επιχειρήσεις».

«Δυστυχώς η κυβέρνηση πετά ξεροκόμματα… αρμοδιοτήτων στα επιμελητήρια, που πλέον δεν θα είναι βιώσιμα» σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνοντας ότι με την εν λόγω διάταξη έρχεται η αρχή του τέλους για ένα θεσμό δεκαετιών, δημιουργώντας παράλληλα μία χαοτική κατάσταση στο επιχειρείν.

 

Δεν εισπράξατε αποδοχές για το 2013; Μην ανησυχείτε… δεν θα τις φορολογήσουν!

            Το πολυνομοσχέδιο με την ψήφισή του, ρύθμισε το κενό που υπήρχε αναφορικά με την φορολόγηση των ανείσπρακτων αποδοχών για το διαχειριστικό έτος 2013.

            Στο άρθρο τρίτο, παράγραφος Β, υποπαράγραφος Β.2 περίπτωση 8, αναφέρει:

«8. Η ισχύς του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 3 του άρθρου 46 του ν.2238/1994, όπως αυτό προστέθηκε με τις διατάξεις της παραγράφου 11 του άρθρου 4 του ν.4038/2012 (Α' 14) παρατείνεται και για τις ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές της χρήσης του έτους 2013».

            Τώρα αν το εισπράξετε μέσα στο 2014 μαζί με τις αποδοχές του ίδιου έτους και το φορολογηθείτε με μεγαλύτερο συντελεστή (αν με καταλαβαίνετε..) είναι ένα άλλο θέμα!!

 

Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη..

            Ο  Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κος Θεοχάρης, μας εκπλήσσει θετικά με την πολυγραφημένη 1090/02.04.2014, στην οποία αναφέρει ότι στις αποδείξεις που χρειάζεται να προσκομίσουν οι φορολογούμενοι, προκειμένου να διατηρηθεί ακέραιο το ποσό της μείωσης του φόρου (άρθρο 16 ν.4172/2013), που προκύπτει από την κλίμακα μισθωτών – συνταξιούχων της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του ν.4172/2013, προσμετρούν και αυτές που έχουν εκδοθεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ε.Ο.Χ.

 

Ειδικός Φόρος Ακινήτων Νομικών Προσώπων

            Τέθηκε σε ισχύ στο taxisnetκαι η εφαρμογή για την υποβολή του Ειδικού Φόρου Ακινήτων των Νομικών Προσώπων (Ν.3091 – ΦΕΚ Α’ 330/24.12.2002), με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 20η Μαΐου 2014. Ο φόρος που αναλογεί καταβάλλεται εφάπαξ με την υποβολή της δήλωσης.

            Να θυμίσουμε ότι το άρθρο 15 (Ειδικός φόρος επί των ακινήτων) του παραπάνω νόμου παράγραφος 1, όπως αυτό αντικαταστήθηκε από το άρθρο 57 του ν.3842/2010, αναφέρει τα εξής:

1. Το άρθρο 15 του ν. 3091/2002 (ΦΕΚ 330 Α'), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 15 Ειδικός φόρος επί των ακινήτων

1. Νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες της παρ. 3 του άρθρου 51 Α του Κ.Φ.Ε., που έχουν εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας σε ακίνητα τα οποία βρίσκονται στην Ελλάδα, καταβάλλουν ειδικό ετήσιο φόρο δεκαπέντε τοις εκατό (15%) επί της αξίας αυτών, όπως προσδιορίζεται στο άρθρο 17 του νόμου αυτού.

            Οι επόμενες παράγραφοι του ίδιου άρθρου το ν.3842/2010 αναφέρονται στις εξαιρέσεις από την υποχρέωση της παραγράφου 1.

 

Ο Γ.Γ.Δ.Ε. κος Θεοχάρης σας καλωσορίζει και αναφέρεται σε σημεία άξια προσοχής στην φετινή υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων

            Και μας λέει ότι για πρώτη φορά εισάγεται η καινοτομία της προ-συμπλήρωσης, αφού όλοι όσοι δίνουν βεβαιώσεις σε μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες καθώς και για εμπορικές συναλλαγές, υποχρεώθηκαν σε αποστολή στοιχείων που θα συμπληρώσουν τα εισοδήματα της κάθε δήλωσης.

Σε περίπτωση ασυμφωνίας των στοιχείων είναι προτιμότερο να απευθυνθούμε για διορθώσεις στους φορείς που μας χορήγησαν την βεβαίωση. Με αυτόν τον τρόπο η συμφωνία είναι πλήρης και δεν υπάρχει κίνδυνος ελέγχου. Πέρσι, για πρώτη φορά, οδηγήθηκαν δηλώσεις προς έλεγχο από την Δ.Ο.Υ., με ειδική ειδοποίηση κατά την διάρκεια της υποβολής. Φέτος, προχωρώντας με γνώμονα την εξυπηρέτηση του πολίτη, άλλαξαν στις περισσότερες περιπτώσεις την διαδικασία, ώστε ο έλεγχος να γίνεται κεντρικά χωρίς ταλαιπωρία του πολίτη. Σε περίπτωση που η δήλωσή μας επιλεχθεί για έλεγχο εφαρμογή θα μας ενημερώνει κατά πόσον θα πρέπει να στείλετε ταχυδρομικά τα παραστατικά ή αν θα πρέπει να επισκεφθούμε την Δ.Ο.Υ. για να προχωρήσει η διαδικασία προσδιορισμού του φόρου μας. Σημαντικό σημείο το εξής: Στις ιατρικές δαπάνες περιλαμβάνεται και η δαπάνη για αγορά φαρμάκων.

 

Έκπτωση ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών από τα ακαθάριστα έσοδα χρήσεως 2013

 

            Θυμηθείτε ότι το υπουργείο Οικονομικών με την Αρ. πρωτ.: Δ12Α 1054299 ΕΞ 26.3.2014 εγκύκλιό του, έρχεται να ρυθμίσει το θέμα που περιγράφει η επικεφαλίδα του παρόντος θέματος.

 

            Στην παραπάνω εγκύκλιο, το υπουργείο Οικονομικών αφού έλαβε υπόψη του επισημάνσεις της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας και του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ανακοινώσεις των σχετικών Τομέων του Ε.Τ.Α.Α., το υπ’ αριθμόν 1009074/157/Α0012/13.5.2008 έγγραφότους, καθώς και τις διατάξεις των παρ.1, 2 και 4 του άρθρου 49 του ν.2238/1994 και της υποπερ.εε΄ της παρ.α΄ της παρ.1 του άρθρου 31 του ν.2238/1994 όπως αυτή προστέθηκε με τις διατάξεις της παρ.45 του άρθρου 3 του ν.4110/2013 και έχουν εφαρμογή από το οικ. έτος 2014 (χρήση 2013) και μετά, καταλήγει ότι τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών που καταβλήθηκαν από ελεύθερους επαγγελματίες κατά τα ανωτέρω έως και την 31.3.2014 και αφορούν τη χρήση 2013 μπορούν να εκπεστούν από τα ακαθάριστα έσοδα της χρήσης αυτής.

 

            Τέλος το υπουργείο Οικονομικών μέσα από την ίδια εγκύκλιο, διευκρινίζει ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 23 του ΚΦΕ (ν.4172/2013) από την 1.1.2014 και μετά θα εκπίπτουν μόνο οι καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί έως το τέλος του οικείου έτους.

 

 

Παράταση της ασφαλιστικής εισφοράς του 2013 για τους αγρότες και αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ των αγροτών του ειδικού καθεστώτος

 

            Ο Οργανισμός Ελληνική Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) μέσα από την ιστοσελίδα του www.elga.gr ανακοίνωσε την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς του 2013 από τους αγρότες για έναν επιπλέον μήνα, έως τις 30 Απριλίου 2014. Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες από τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

           

            Μιας και νέα παράταση δεν θα δοθεί, επισημαίνεται ότι οι παραγωγοί που υπέστησαν ζημιές το 2013 θα πρέπει εγκαίρως μέσα στην προθεσμία να εξοφλήσουν τις ασφαλιστικές εισφορές του 2013, γιατί διαφορετικά δεν θα μπορέσουν να λάβουν τις αποζημιώσεις που τους αναλογούν.

 

            Η ίδια ανακοίνωση επίσης αναφέρει ότι οι παραγωγοί που είχαν επιλέξει ως τρόπο καταβολής της εισφοράς του 2013 την εξουσιοδότηση και χρέωση του καταθετικού τους λογαριασμού από τον ΕΛΓΑ και για οποιονδήποτε λόγο δεν κατέστη δυνατή η είσπραξη του συνόλου ή μέρους της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς, πρέπει να καταθέσουν στον ειδικό λογαριασμό του ΕΛΓΑ στην Τράπεζα Πειραιώς – ΑΤΕ το οφειλόμενο ποσό της εισφοράς έτους 2013 προκειμένου να εκπληρώσουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

 

            Ενώ με την ΠΟΛ.1088/01.04.2014 θα πληροφορηθούμε ότι οι αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ αγροτών του ειδικού καθεστώτος, οι οποίες αφορούν παραδόσεις αγροτικών προϊόντων και παροχές αγροτικών υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη χρήση 2013, υποβάλλονται, ειδικά για το έτος 2014, από 01.04.2014 έως και 31.10.2014. Αιτήσεις επιστροφής που ενδεχομένως έχουν υποβληθεί, θα πρέπει να επανυποβληθούν. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας επιστροφής θα πραγματοποιηθεί εντός ενενήντα (90) ημερών από την υποβολή της αίτησης επιστροφής.

 

Το έμμεσο «χαράτσι» της ηλεκτρονικής ταυτότητας ακινήτων

            Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχει σταλεί Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Περιβάλλοντος σύμφωνα με το οποίο, εντός του 2014, θα ξεκινήσει η εφαρμογή του θεσμού ο οποίος προβλέπει την υποχρεωτική καταγραφή όλων των κτιρίων της χώρας εντός μιας δεκαετίας.

            Στην ουσία θα πρόκειται για την σύνταξη της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου αλλά και κάθε αναθεώρησης αυτού. Την υποχρέωση θα έχουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων και θα γίνεται σε συνεργασία με μηχανικούς, η αμοιβή των οποίων εκτιμάται ότι θα ξεπερνά τα € 150,00 - € 200,00 για κάθε διαμέρισμα και φυσικά ανάλογα με το μέγεθος του κτιρίου θα υπάρχει και η αντίστοιχη χρέωση. Και φυσικά την αμοιβή αυτή θα την επιβαρύνονται οι ιδιοκτήτες!

            Όσοι δεν δηλώσουν το ακίνητό τους και τις όποιες αλλαγές, τότε αυτό θα χαρακτηρίζεται ως αυθαίρετο και θα επιβάλλονται κυρώσεις στους ιδιοκτήτες. Με αυτόν τον τρόπο το κράτος θέλει να γνωρίζει κάθε στιγμή τι αλλαγές έχουν γίνει σε κάθε κτίριο, αν υπάρχουν αυθαιρεσίες ή άλλες παράνομες πολεοδομικές παρεμβάσεις.

 

Καταργείται το «Πορτοκαλί» Βιβλίο

            Την Παρασκευή 04/04/2014 κατατέθηκε τροπολογία στην Βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλες διατάξεις», όπου την Παράγραφο 1 αναφέρεται ότι από 01/06/2014 καταργείται η περίπτωση στ’ της παρ. 9 του άρθρου 26 του Α.Ν.1846/1951 (ΦΕΚ Α΄79), δηλαδή η υποχρέωση τήρησης του Ειδικού Βιβλίου Καταχώρησης Νεοπροσλαμβανομένου Προσωπικού.

            Αυτό θα τηρείται μέχρι τις 31/05/2014, όπου θα πρέπει να φυλάσσονται από τον εργοδότη για δέκα (10) χρόνια από της νόμιμης θεώρησής τους και να επιδεικνύεται κάθε φορά στους επιτόπιους ελέγχους, όταν αυτοί θα γίνονται. Παράβαση της υποχρέωσης αυτής ή οποιαδήποτε άλλη παράβαση, όπως αυτές προσδιορίζονται στην περ. στ' της παρ. 9 του άρθρου 26 του Α.Ν. 1846/ 1951, όπως ίσχυε μέχρι την προηγουμένη ημέρα της έναρξης ισχύος του παρόντος άρθρου για χρονικά διαστήματα μέχρι την έναρξη ισχύος της υποχρέωσης ηλεκτρονικής υποβολής των εντύπων Ε3 και Ε4, επιφέρουν την επιβολή των αντίστοιχων προστίμων που ίσχυαν μέχρι την προηγουμένη ημέρα της έναρξης ισχύος της κατάργησης τήρησης του βιβλίου. Τα επιβαλλόμενα αυτά πρόστιμα αποτελούν έσοδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι δε πράξεις επιβολής, επίδοσης και βεβαίωσης καθώς και τυχόν αμφισβήτηση αυτών συνεχίζουν να γίνονται κατά τις διατάξεις του Κανονισμού Ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

            Πραγματικά, αυτό επιβεβαιώθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 20 του ν.4255/2014 ο οποίος δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 89 Α’/11.04.2014.

 

Μαθήματα μαγείας από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

            Αν θέλετε να γίνετε ο επόμενος σύγχρονος “HarryPotter”, τότε σας ενδιαφέρει η παρακάτω είδηση. Η ίδια τροπολογία που καταργεί το «πορτοκαλί» βιβλίο έρχεται να διορθώσει μία κατάσταση στην οποία επήλθε ο Ο.Α.Ε.Ε. σύμφωνα με την οποία, χρήματα που είχαν μαζευτεί από την εισφορά των € 10,00 με στόχο την κάλυψη των επιδομάτων ανεργίας και τη δημιουργία προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού για τους ανεξάρτητους επαγγελματίες, χρησιμοποιήθηκαν από τον οργανισμό για την κάλυψη συντάξεων.

            Αναλυτικά, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς υπέγραψε μηνυτήρια αναφορά η οποία κατατέθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατά παντός υπευθύνου και συμμετόχου, αναζητώντας ποσό 110,99 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο ενώ θα έπρεπε να διατεθεί σε επιδόματα ανεργίας των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτό διατέθηκε για συντάξεις.

            Ο διοικητής του Ο.Α.Ε.Ε. απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ είπε ότι από το συνολικά εισπραχθέν ποσό των 110,99 εκατομμυρίων ευρώ, τα 12,73 εκατομμύρια αποδόθηκαν στον ΟΑΕΔ, ενώ τα υπόλοιπα χρησιμοποιήθηκαν για τις συντάξεις του Ο.Α.Ε.Ε.

            Έτσι λοιπόν, για να καλυφθεί νομικά αυτή η κίνηση, με την τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή την Παρασκευή 04/04/2014, προβλέφθηκε ότι μέρος των εισφορών μπορεί να διατίθεται για την εξυπηρέτηση του Ο.Α.Ε.Ε. εφόσον υπάρχει απόφαση του Δ.Σ. και οι διαθέσιμοι πόροι του λογαριασμού για την ανεργία επαρκούν.

 

Η εφορία του μέλλοντος

            Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας www.news.gr ο Γ.Γ.Δ.Ε. κος Θεοχάρης οραματίζεται μία εφορία όπου ο φορολογούμενος δεν θα χρειάζεται να παραβρίσκεται εκεί με φυσική παρουσία, παρά μόνο σε περίπτωση που του το ζητήσει η φορολογική αρχή. Όλες οι υποβολές θα γίνονται ηλεκτρονικά και απομακρυσμένα και ο φορολογούμενος θα πηγαίνει στην εφορία μόνο όταν του ζητηθεί και περισσότερο για περιπτώσεις ελέγχου.

            Επίσης, εξετάζεται από τον ίδιο η δυνατότητα της ιδανικής προσυμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων, ώστε να μην γίνεται καμία επιπλέον πληρωμή. Με αυτό τον τρόπο η υποβολή της δήλωσης από τον φορολογούμενο θα είναι μια εντελώς τυπική διαδικασία.

            Σύμφωνα με το παραπάνω μοντέλο ο εργοδότης, σύμφωνα με οδηγίες της φορολογικής διοίκησης, θα ενημερώνεται για το συνολικό φόρο που θα πρέπει να παρακρατήσει κάθε μήνα για τα συνολικά εισοδήματα του φορολογούμενου, χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει το ύψος των συνολικών εισοδημάτων ή το είδος τους. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι αν κάποιος θα πρέπει να πληρώσει ετήσιο φόρο για τα συνολικά του εισοδήματα € 1.200,00 τότε ο εργοδότης θα πρέπει να παρακρατεί € 100,00 κάθε μήνα, ώστε όταν υποβληθεί η φορολογική δήλωση να μην υπάρχει υποχρέωση για πληρωμή φόρου.

            Όσον αφορά τις κατασχέσεις, ο κος Θεοχάρης αναφέρει ότι δεν θα μπορεί κάποιος να κάνει κατάχρηση των «άτυπων» πληρωμών έναντι, όταν η φορολογική διοίκηση θα γνωρίζει ότι ο συγκεκριμένος φορολογούμενος είναι σε θέση να πληρώσει όλη την οφειλή του.

 

Βεβαιώσεις αποδοχών συνταξιούχων Δημοσίου

            Αν μπει κάποιος στην αρχική σελίδα της Γ.Γ.Π.Σ. θα δει στον πίνακα ανακοινώσεων την εξής ανακοίνωση:

Σας ενημερώνουμε ότι από 2.4.2014 οι βεβαιώσεις αποδοχών συνταξιούχων Δημοσίου 2013, είναι διαθέσιμες στον σχετικό ιστότοπο (https://www1.gsis.gr/webtax/enhmerwtika/epilogh) της Γ.Γ.Π.Σ.

 

Οι αλλαγές στο εργατικό και ασφαλιστικό μέτωπο που επιφέρει το πολυνομοσχέδιο

            Η ψήφιση του πολυνομισχεδίου έχει επιφέρει κάποιες αλλαγές όσον αφορά τον εργατικό και ασφαλιστικό τομέα. Επιγραμματικά, αυτές είναι οι παρακάτω:

 1. Τροποποίηση του άρθρου 18 ν.1082/1980, όπου πλέον δεν είναι υποχρεωτική η υπογραφή του εργαζομένου στο αποδεικτικό εξόφλησης της μισθοδοσίας και στο αποδεικτικό χορήγησης του εκκαθαριστικού σημειώματος.
 2. Τροποποίηση της παραγράφου 3 ν.539/1945, όπου απλοποιείται το περιεχόμενο του Βιβλίου Αδειών που οι εργοδότες οφείλουν να τηρούν, ενώ καταργείται η υποχρέωσή τους για διατήρησή του επί πενταετίας. Επίσης, θεσπίστηκε η υποχρέωση των εργοδοτών για ετήσια ηλεκτρονική γνωστοποίηση στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» συνολικά στοιχεία για την χορήγηση των αδειών και των επιδομάτων αδείας, στους εργαζόμενούς τους, που θα πρέπει να γίνεται εντός του μήνα Ιανουαρίου του επόμενου έτους.
 3. Τροποποίηση της παραγράφου 2 του άρθρου 15 του Π.Δ.258/2005, σύμφωνα με το οποίο η καταβολή των εισφορών στον Ο.Α.Ε.Ε. από δίμηνη θα γίνει μηνιαία. Ο χρόνος έναρξης ισχύος και η λεπτομέρειες για την εφαρμογή της διάταξης αυτής, θα καθοριστεί με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και ύστερα από γνώμη του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Ε.
 4. Τροποποίηση του άρθρου 39 του ν.2084/1992, όπου πλέον οι «νέοι ασφαλισμένοι» που υπάγονται σε υποχρεωτική ασφάλιση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στον Ο.Α.Ε.Ε., θα ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον Ο.Α.Ε.Ε. και δεν θα έχουν δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού φορέα, εφόσον ο χρόνος ασφάλισης στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. υπολείπεται των εικοσιπέντε (25) ημερών ασφάλισης ανά μήνα.
 5. Οι ορκωτοί ελεγκτές– λογιστές που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (Σ.Ο.Ε.Λ.) υπάγονται από τη 01.07.2014 στην υποχρεωτική ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε..
  Εξαιρούνται όσοι έχουν την 01.07.2014 εικοσιπέντε (25) έτη ασφάλισης στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. ή έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Με αίτησή τους, που υποβάλλεται εντός 6 μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, δύνανται να εξαιρούνται από την ασφάλιση στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. και να υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε.
 6. Καταργούνται από 1-7-2014 η εργοδοτική εισφορά (1%) και η εργατική εισφορά (1%) υπέρ του Δ.Λ.Ο.Ε.Μ. του ΟΑΕΔ, καθώς και η ειδική εισφορά των εργοδοτών (1%) για την επιδότηση των στρατευμένων μισθωτών. Παράλληλα καταργούνται και οι αντίστοιχες παροχές.
  β. Περιορίζονται, από 1-7-2014, οι πόροι του ΛΑΕΚ αππ το 0,81% σε 0,46% και επιμερίζονται ως ακολούθως:

-Εργοδοτική Εισφορά 0,24% υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπ/σης,
-Εργοδοτική Εισφορά 0,12% υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας και 0,10% εισφορά εργαζομένων υπέρ του ίδιου Λογαριασμού (Ανεργίας).
γ. Περιορίζεται, από 1-7-2014, η εργοδοτική εισφορά υπέρ του κλάδου παροχών ασθένειας και μητρότητας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από το 0,80% στο 0,25%.
δ. Καταργούνται από 1-1-2015 οι κοινωνικοί πόροι που έχουν θεσπιστεί για την ενίσχυση των αναφερομένων Ταμείων.
ε. Από 1-1-2015 αντικαθίσταται ο πόρος του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (4% επί των ετησίων συνολικών εσόδων από το Φ.Π.Α.), με ετήσια επιχορήγηση του κρατικού προϋπολογισμού, ισόποση του εισπραττόμενου πόρου. Το ίδιο ισχύει και με τα έσοδα από πάγια τέλη χαρτοσήμου υπέρ του ΟΑΕΕ.

 1. Ο κατώτατος μισθός των ανέργων άνω των 25 ετών, με διάρκεια ανεργίας μεγαλύτερη των 12 μηνών, όταν προσλαμβάνονται ως υπάλληλοι προσαυξάνεται με ποσοστό 5% για κάθε τριετία και συνολικά με 15% για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω (ισχύει προσαύξηση 10% και μέχρι 30% συνολικά).
 2. Οι ασφαλιστικοί Οργανισμοί για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών, μπορούν να παρακρατούν τα οφειλόμενα ποσά από τις πάσης φύσεως καταβολές, πληρωμές, επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, επιχορηγήσεις και δανειοδοτήσεις που καταβάλλονται από το Δημόσιο, ν.π.δ.δ. και λοιπούς φορείς του Δημοσίου τομέα, με τη μνημονευόμενη διαδικασία.
 3. Καταργείται ο ΟΠΑΔ και συστήνονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δύο τομείς,αυτός των Ασφαλισμένων Δημοσίου και αυτός των Ασφαλισμένων Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, με λογιστική και οικονομική αυτοτέλεια.
 4. Με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, οι οποίες εκδίδονται μετά από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων (ΣΥΑΕ) του Άρθρου 26 του Κώδικα Νόμων για την Υγεία και Ασφάλεια των Εργαζομένων που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 3850/2010, μπορεί να προσδιορίζονται για τις οικοδομικές εργασίες, τις εργασίες σε εργοτάξια οικοδομών και πάσης φύσεως έργων αρμοδιότητας πολιτικού μηχανικού για τα προσωρινά ή κινητά εργοτάξια και ειδικότερα πριν από την έναρξη του έργου, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης και μετά το πέρας του έργου, θέματα που ενδεικτικά αφορούν:
 • Το ειδικό βιβλίο ατυχημάτων
 • Τον Φάκελο Ασφάλειας και Υγείας (ΦΑΥ)
 • Τον ορισμό τεχνικού ασφάλειας και ιατρού εργασίας
 • Το Σχέδιο Ασφάλειας και Υγείας (ΣΑΥ)
 • Τις οδηγίες συναρμολόγησης

Αύξηση ακατάσχετου ποσού μισθών και συντάξεωνπου σύμφωνα με την τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 31 του ΚΕΔΕ, αυξάνεται το όριο από χίλια (€ 1.000,00) ευρώ, που ίσχυε ως σήμερα, σε χίλια πεντακόσια (€ 1.500,00) μηνιαίως, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών. Σε περίπτωση που ο μισθός, η σύνταξη ή το ασφαλιστικό βοήθημα υπερβαίνει τα χίλια πεντακόσια (€ 1.500,00) ευρώ μηνιαίως, επιτρέπεται η κατάσχεση του επιπλέον ποσού αυτών, όμως, σε κάθε περίπτωση, το εναπομένον ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ.

 

Θεώρηση βιβλιαρίων ΤΣΜΕΔΕ και σύστημα ελέγχου εγκυρότητας εγγυητικής επιστολής

            Αν ανατρέξει κάποιος στην ιστοσελίδα του ΤΣΜΕΔΕ www.tsmede.grστον κεντρικό πίνακα ανακοινώσεων θα διαβάσει τα παρακάτω:

«Σας ενημερώνουμε ότι υπάρχει διαθέσιμη εφαρμογή στην ηλεκτρονική σελίδα του ΤΣΜΕΔΕ (e-tsmede) με την οποία θα μπορείτε να εκτυπώνετε τα αποκόμματα για την θεώρηση  των βιβλιαρίων ασθενείας. Υπενθυμίζουμε στους ασφαλισμένους ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή αφορά τους εν ενεργεία ασφαλισμένους (ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς και όσους έχουν ενεργό διακανονισμό). Προαπαιτούμενο για την χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής είναι η εγγραφή σας στην ιστοσελίδα του ΤΣΜΕΔΕ και η ταυτοποίηση των κωδικών σας».

            Μια δεύτερη ανακοίνωση αναφέρει:

«Από 07/04/2014 θα είναι διαθέσιμη η νέα Ηλεκτρονική Υπηρεσία του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ ”Σύστημα ελέγχου εγκυρότητας εγγυητικής επιστολής - Βεβαίωση εγκυρότητας εγγυητικής επιστολής”».

 

Περιορισμός κατασχέσεων εις χείρας τρίτων

            Ο Γ.Γ.Δ.Ε. κος Θεοχάρης με την ΠΟΛ.1092/03.04.2014 έρχεται να δώσει στην δυνατότητα σε φορολογούμενους με πραγματικό οικονομικό πρόβλημα ή προβλήματα υγείας να αιτηθούν στις Δ.Ο.Υ. τον περιορισμό του ποσού ή του ποσοστού της κατάσχεσης.

            Για την ομοιόμορφη και αντικειμενική αντιμετώπιση των αιτημάτων αυτών θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

α) Η υποβολή από τον τρίτο της προβλεπόμενης από το άρθρο 32 ν.δ.356/1974 θετικής δήλωσης και η περιέλευση αυτής στην αρμόδια υπηρεσία, καθόσον σε κάθε περίπτωση το περιεχόμενο αυτής (ιδιαίτερα το ποσό της κατασχεθείσας απαίτησης) αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την εξέταση του υποβαλλόμενου αιτήματος

β) Η υπαγωγή του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και η έγκριση από τη Φορολογική Διοίκηση ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή σε αυτήν (σχετικές ΠΟΛ.1111/21.5.2013, ΠΟΛ.1112/21.5.2013, ΠΟΛ.1140/14.6.2013, ΠΟΛ.1172/9.7.2013 καθώς και ΠΟΛ.1277/27.12.2013)
γ) Η διαπίστωση ότι η κατασχεθείσα απαίτηση, εφάπαξ ή περιοδικώς καταβαλλόμενη, είναι σημαντικό για τη διαβίωση του υπόχρεου μέσο (π.χ. ενοίκιο) εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο μη επιτηδευματία ή για τις λοιπές περιπτώσεις (φυσικό πρόσωπο επιτηδευματία, νομικό πρόσωπο ή οντότητα), να προκύπτει από επίσημα στοιχεία - έγγραφα ότι ο περιορισμός κατάσχεσης αφορά στην καταβολή μισθοδοσίας σε υπαλλήλους επιχείρησης, στη καταβολή φορολογικών υποχρεώσεων ή άλλων υποχρεώσεων που κρίνονται αναγκαίες για την βιωσιμότητα και τη συνέχιση λειτουργίας αυτής, δηλώνοντας τα ανωτέρω σε υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/86. Για τη διακρίβωση των ανωτέρω, σκόπιμη είναι και η συνδρομή του φορολογικού ελέγχου, όπου και εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Στην περίπτωση αυτή, ο αιτών θα πρέπει να προσκομίζει στην αρμόδια υπηρεσία και σε διάστημα δέκα πέντε (15) ημερών αποδεικτικά έγγραφα ότι το ανωτέρω ποσό διατίθεται για το σκοπό αυτό.

δ) Η διαπίστωση μέσα από το πληροφοριακό σύστημα ELENXIS, ή από άλλα στοιχεία ότι δεν εκκρεμεί εντολή ελέγχου οποιασδήποτε φορολογίας για τον οφειλέτη.

 

 

Παράνομος ο «Μεγάλος Αδερφός» στους χώρους εργασίας

            Με την υπ’ αριθμόν 13/2014 απόφασή της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, διαμηνύει ότι απαγορεύεται η τοποθέτηση καμερών στους χώρους εργασίας, αναψυχής κτλ. γιατί τα δεδομένα ήχου και εικόνας, εφόσον αναφέρονται σε πρόσωπα, συνιστούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με το άρθρο 2 στοιχ. α΄ του ν. 2472/1997 και τις αιτιολογικές σκέψεις 14-17 στο προοίμιο της Οδηγίας 95/46/ΕΚ.

            Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η χρήση καμερών με δυνατότητα στρέψης και εστίασης μπορεί να επιτρέπεται μόνο όταν ο υπεύθυνος επεξεργασίας παρακολουθεί κινήσεις φυσικών προσώπων σε πραγματικό χρόνο προκειμένου να επέμβει άμεσα προς αποτροπή κάποιου συμβάντος (π.χ. νυχτερινή ασφάλεια σε μεγάλους χώρους, όπως εργοστάσια, αποθήκες κ.α.) και εφόσον έχουν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα τεχνικά μέτρα για τον περιορισμό της περιοχής λήψης στην απολύτως απαραίτητη (π.χ. με χρήση της λειτουργίας απόκρυψης περιοχών.

            Άρα, προσοχή στο «μάτι» που πιθανόν να σας βλέπει… ίσως και να είναι παράνομο..!!

 

«Μεγάλος Αδερφός» όλων των οικονομικών συναλλαγών

            Από δημοσίευμα της ιστοσελίδας www.news.gr θα μάθουμε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει, στο άμεσο μέλλον, στην παρακολούθηση όλων των οικονομικών συναλλαγών με το σύνολο της δημόσιας διοίκησης.

            Έτσι λοιπόν, για να ενισχυθεί η διαφάνεια στις οικονομικές συναλλαγές οι ελληνικές αρχές πρέπει να προχωρήσουν τον Ιούνιο στην επέκταση του Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών συμπεριλαμβάνοντας και παρελθούσες οικονομικές συναλλαγές. Εντός του Μαΐου προβλέπεται να γίνει υποχρεωτική η χρήση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου για όλες τις επίσημες συναλλαγές με το σύνολό της δημόσιας διοίκησης, αλλά και να δημιουργηθεί ως τον Ιούνιο ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα που θα συνδέει όλους τους αριθμούς αναγνώρισης (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, ΑΤ) που χρησιμοποιούν σήμερα οι φορολογούμενοι στις συναλλαγές τους με τις διάφορες κρατικές υπηρεσίες.

            Περεταίρω, για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος θα πρέπει να υιοθετηθεί από την το Δημόσιο εντός του Ιουνίου νομοθεσία για τη δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού διερεύνησης οικονομικών πληροφοριών, στον οποίο θα συμμετέχουν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Εσόδων, το ΣΔΟΕ και η Οικονομική Αστυνομία και θα είναι υπό την εξουσία του Οικονομικού Εισαγγελέα ή του Εισαγγελέα Καταπολέμησης της Διαφθοράς ανάλογα με το είδος της υπόθεσης. Ως υποχρέωσή τους θα είναι η ανταλλαγή πληροφοριών για συναφείς υποθέσεις.

 

Αριθμός Δημοσιονομικής Ταυτότητας

            Σύμφωνα με δημοσιεύματα του news.gr σε λίγο καιρό θα κάνει την εμφάνισή του ένας ενιαίος αριθμός για κάθε κίνηση ή συναλλαγή των πολιτών. Πολύ πιθανόν να είναι ο ίδιος με τον ΑΦΜ και με αυτόν θα συνδέονται εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, λοιπές συναλλαγές και πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών ή επιταγών. Ο ίδιος αριθμός θα είναι συνδεδεμένος και με τα περιουσιακά στοιχεία του κάθε φορολογούμενου.

            Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα νέα επ’ αυτού του αριθμού, μόλις αυτά θα είναι διαθέσιμα..!

 

Διευκρινίσεις για την διαχειριστική περίοδο.. και παροχών σε είδος

            Το υπουργείο Οικονομικών με την υπ’ αριθ. πρωτ.: Δ12Α 1057684 ΕΞ 7.4.2014 απόφασή του διευκρινίζει ότι μόνο τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία δύνανται να έχουν φορολογικό έτος που να λήγει 30 Ιουνίου. Απεναντίας, στις ατομικές επιχειρήσεις (φυσικά πρόσωπα) που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, το φορολογικό τους έτος πρέπει να λήγει 31 Δεκεμβρίου εκάστου έτους, καθόσον υποχρεωτικά το φορολογικό έτος ταυτίζεται με το ημερολογιακό.

            Έτσι λοιπόν, όταν η ατομική επιχείρηση τηρεί διπλογραφικά βιβλία και έκλεισε διαχειριστική περίοδο 1.7.2012 έως 30.6.2013, τότε η διαχειριστική περίοδος που άρχισε 1.7.2013 πρέπει να κλείσει στις 31.12.2013. Συνεπώς, από 01.01.2014 που εφαρμόζονται οι διατάξεις του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.4172/2013), η διαχειριστική περίοδος ατομικής επιχείρησης με διπλογραφικά βιβλία θα είναι εναρμονισμένη με το φορολογικό έτος, το οποίο ταυτίζεται με το ημερολογιακό έτος.

            Όσον αφορά τις παροχές σε είδος, σύμφωνα με το άρθρο 13 «παροχές σε είδος» του ν.4172/2013, καθιερώνεται γενικός κανόνας για τον συνυπολογισμό των παροχών σε είδος που λαμβάνουν εργαζόμενοι ή συγγενικά τους πρόσωπα στο φορολογητέο εισόδημα, αναγνωρίζοντας ότι αποτελούν μισθό σε είδος. Περαιτέρω, περιγράφονται ενδεικτικά ορισμένες κατηγορίες παροχών σε είδος και τίθεται ο γενικός κανόνας ότι κάθε παροχή, ανεξαρτήτως του είδους αυτής (μπορεί να αφορά αγαθά ή υπηρεσίες) που λαμβάνει ένας εργαζόμενος ή συγγενικό αυτού πρόσωπο, συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημα, εφόσον υπερβαίνουν το κατώτατο όριο των τριακοσίων (300) ευρώ σε βάση φορολογικού έτους.

 

Κατάργηση του Φόρου Συγκέντρωσης Κεφαλαίων

            Το ψηφισθέν πολυνομοσχέδιο (Ν.4254/2014) στην υποπαράγραφο ΣΤ.22: Εξαιρέσεις από την επιβολή φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων, προβλέπει την κατάργηση του εν λόγω φόρου κατά την σύσταση των εταιρειών, ως κίνητρο για την ίδρυση και την εγκατάσταση εταιρειών, συνεταιρισμών ή υποκαταστημάτων τους στη χώρα. Και θα ισχύει από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.

 

Ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από 01/01/2014

            Ο Γ.Γ.Δ.Ε. κος Θεοχάρης με την ΠΟΛ.1099/09.04.2014 δίνει διευκρινήσεις για την παρακράτηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 01/01/2014, καθώς και για τις εξαιρέσεις από την παρακράτηση αυτής.

            Ενδεικτικά, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται στα εισοδήματα άνω των δώδεκα χιλιάδων (12.000) ευρώ και ειδικότερα στο μεγαλύτερο ποσό που προκύπτει μετά από τη σύγκριση των αντικειμενικών δαπανών και υπηρεσιών του άρθρου 31 του ν. 4172/2013 και των συνολικών πραγματικών εισοδημάτων που αποκτώνται από μισθωτή εργασία και συντάξεις, από επιχειρηματική δραστηριότητα, από κεφάλαιο και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, ανεξάρτητα αν αυτά τα εισοδήματα φορολογούνται με βάση τους φορολογικούς συντελεστές των άρθρων 15, 29, 40 και 43 ή απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος.

            Τα κλιμάκια της ειδικής εισφοράς βάσει του συνολικού καθαρού ατομικού εισοδήματος ή τεκμαρτού εισοδήματος έχουν ως εξής:

Από 12.001,00 έως 20.000,99: συντελεστής 1%
Από 20.001,00 έως 50.000,99: συντελεστής 2%
Από 50.001,00 έως 100.000,99: συντελεστής 3%
Από 100.001,00 και άνω: συντελεστής 4%.

 

Ηλεκτρονική η έκδοση βεβαιώσεων συντάξεων του Ο.Γ.Α.

            Όπως δηλώνει και ο παραπάνω τίτλος αλλά και το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Ο.Γ.Α. στις 09/04/2014, οι βεβαιώσεις συντάξεων για φορολογική χρήση για τους συνταξιούχους του Ο.Γ.Α. θα εκδίδονται μέσα από την ιστοσελίδα του Ο.Γ.Α. Οι συνταξιούχοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τον ΑΜΚΑ, τον Αριθμό Μητρώου Συνταξιούχου (ΑΜΣ) που αποτελείται από 10 αριθμούς, καθώς και τον ΑΦΜ.

            Από φέτος, την ίδια διαδικασία έκδοσης βεβαίωσης ακολουθούν και οι δικαιούχοι «συντάξεων επιζώντων» (χηρείας – ορφανικές).

            Όσοι συνταξιούχοι δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονική υπολογιστή ή τα στοιχεία που έχουν δηλώσει είναι λάθος, μπορούν να εκδώσουν την βεβαίωση από τον αρμόδιο ανταποκριτή του Ο.Γ.Α.

 

Διαδικασία εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων χρήσης 2013

            Σε μία από τις προηγούμενες «Ματιές» είχαμε αναφέρει ότι με τον ν.4223/2013 έπαυαν να ισχύουν από 01/01/2014 οι διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 4 του ν. 2238/1994, που αφορούσαν στην διαδικασία εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων και τόκων δανείων.

            Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει η υπ’ αριθ. πρωτ.: Δ12Α 1060204 ΕΞ 10.4.2014 απόφαση υπουργείου Οικονομικών η οποία αναφέρει τα εξής:

«Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. 22ε της υποπαραγράφου Δ.1. της παραγράφου Δ του άρθρου πρώτου του ν. 4254/2014 (ΦΕΚ Α 85/7-4-2014) και ειδικά για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1.1.2013 έως 31.12.2013 εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 4 του ν. 2238/1994 και οι κατ’ εξουσιοδότηση αυτού υπουργικές αποφάσεις.

Ως εκ τούτου δύνανται να εκχωρηθούν, εντός του έτους 2014, τα ανείσπρακτα μισθώματα και οι τόκοι δανείων που αποκτήθηκαν το έτος 2013».

 

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα..!

            Σύμφωνα με την ιστοσελίδα www.skai.grτροπολογία που έχει κατατεθεί στην Βουλή, δίνει την δυνατότητα σε κατόχους αυτοκινήτων που τα έχουν θέσει σε ακινησία να μπορέσουν να άρουν την ακινησία και να παραλάβουν τις πινακίδες τους, πληρώνοντας αναλογία των τελών κυκλοφορίας για τους μήνες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους 2014. Η ρύθμιση αυτή, όμως, προβλέπεται να ισχύσει μόνο για το έτος 2014. Γι’ αυτό λοιπόν, όσοι πιστοί… προσέλθετε..!!

 

Βεβαιώσεις αποδοχών για συνταξιούχους… ΤΕΛΟΣ

            Με δελτίο τύπου του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στις 11/04/2014, μαθαίνουμε πως καταργούνται οι βεβαιώσεις αποδοχών για όλους τους συνταξιούχους ενώ τελειώνουν για πάντα ουρές, γραφειοκρατία και ταλαιπωρία για 2,8 εκατομμύρια συμπολιτών μας!

            Το σύνολο των αποδοχών σύνταξης θα είναι πλέον προσυμπληρωμένο στην φορολογική τους δήλωση που θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του taxisnet και οι ίδιοι θα μπορούν να ελέγχουν την ορθότητα των προσυμπληρωμένων στοιχείων από τις ηλεκτρονικές βεβαιώσεις τις οποίες θα μπορούν να λαμβάνουν στους διαδικτυακούς τόπους των ταμείων και της ΗΔΙΚΑ μέσω της ιστοσελίδας www.idika.gr

            Ειδικότερα:

Ο Ο.Α.Ε.Ε. με ανακοίνωσή του στις 14/04/2014 πληροφορεί τους ασφαλισμένους του ΤΑΝΤΠ ότι θα μπορούν να εκδώσουν μέσω της ιστοσελίδας του οργανισμού τις βεβαιώσεις των καταβληθεισών εισφορών του 2013, όπως και οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι. Ενώ με νεώτερη ανακοίνωσή του στις 15/04/2014, ενημερώνει τους ασφαλισμένους ότι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές έως 31/12/2012, ρυθμίζονται μέχρι τέλη Απριλίου 2014 σε 38 δόσεις.

            Το Ε.Τ.Ε.Α. με ανακοίνωσή του στις 11/04/2014 πληροφορεί τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους που υπάγονται σε αυτό ότι δεν θα εκτυπώνονται βεβαιώσεις από τις υπηρεσίες του. Τα στοιχεία θα είναι προσυμπληρωμένα στην φόρμα της φορολογικής τους δήλωσης από την Γ.Γ.Π.Σ., ενώ τις βεβαιώσεις του οικονομικού έτους 2014 κατά περίπτωση συνταξιούχων, θα μπορούν να τις τυπώνουν για προσωπικού τους χρήση από τις ιστοσελίδες: www.etea.gov.gr και www.idika.gr (στην επιλογή ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΕΤΕΑ), να τις ζητήσουν από τις Τράπεζες, με τη διαδικασία που ίσχυε και κατά τα παρελθόντα έτη ή να χορηγηθούν από τα ΝΠΙΔ. Η ανάρτηση των βεβαιώσεων, ανά πρώην Ταμείο-Τομέα-Κλάδο και Λογαριασμό, θα γίνεται σταδιακά.

            Κατ’ αντιστοιχία με την παραπάνω παράγραφο, η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με δελτίο τύπου ανακοινώνει ότι οι βεβαιώσεις αποδοχών συντάξεων για τα εισοδήματα του 2013, θα είναι προσυμπληρωμένα στις φορολογικές δηλώσεις μέσω της Γ.Γ.Π.Σ. και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να τις εκδίδουν από την ιστοσελίδα του οργανισμού www.ika.gr. Σε περίπτωση λαθών στα προσυμπληρωμένα στοιχεία, οι συνταξιούχοι θα μπορούν να πευθύνονται στο αρμόδιο τμήμα Πληρωμών Συντάξεων του Υποκ/τος ΙΚΑ-EΤΑΜ που αναφέρεται στο τρίμηνο ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την διόρθωσή τους.

            Στο ίδιο κλίμα κινείται και νέο δελτίο τύπου του Ο.Γ.Α. που εξέδωσε στις 15/04/2014, όπου ανακοινώνει, ότι οι ασφαλισμένοι του Ο.Γ.Α. θα έχουν τη δυνατότητα από τις 16/04/2014, να εκτυπώνουν τις βεβαιώσεις των ασφαλιστικών τους εισφορών για φορολογική χρήση, μέσα από την ιστοσελίδα του Οργανισμού www.oga.gr. Στην περασμένη «Ματιά» είχαμε αναφερθεί στον τρόπου που οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εκδώσουν την βεβαίωσή τους μέσω της ιστοσελίδας του οργανισμού.

            Η Γ.Γ.Δ.Ε. με την υπ’ αριθ. ΔΕΣ Γ 1063076 ΕΞ 15.4.2014 εγκύκλιο ενημερώνει του φορολογούμενους ότι έχουν μια τελευταία ευκαιρία να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις ως τις 30/06/2014, ειδάλλως σε αντίθετη περίπτωση θα εφαρμοστούν από 01-07-2014 οι διατάξεις του άρθρου 33 του ν. 4174/2013 «Φορολογικές Διαδικασίες και άλλες Διατάξεις», δηλαδή θα ενεργοποιηθούν οι διατάξεις περί εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου.

            Έτσι, με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπιστεί και ένα κομμάτι της φοροδιαφυγής λόγω απόκρυψης εισοδημάτων από συντάξεις και της έλλειψης διασταυρώσεων.

            Καιρός ήταν να αυτοματοποιηθεί κάτι τέτοιο, αν και κατά την γνώμη μου άργησε λιγάκι…!

 

Συμψηφισμός ΦΠΑ & Φόρου Εισοδήματος με οφειλές Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης

            Κοινή υπουργική απόφαση υπ’ αριθ. πρωτ.: Β/7/11711/884/10.4.2014 που υπογράφηκε μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, θέτει τις προϋποθέσεις, την διαδικασία συμψηφισμού ασφαλιστικών οφειλών, καθώς και την απόδοση των παρακρατηθέντων, προς συμψηφισμό με οφειλές προς τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, ποσών και τηνενημέρωση οφειλετών.

Αναλυτικά:

Άρθρο 1
Προϋποθέσεις και διαδικασία συμψηφισμού ασφαλιστικών οφειλών

Κατά την εξόφληση εκκαθαρισμένων επιστροφών Φόρου Προστιθέμενης Αξίας ή Φόρου Εισοδήματος διενεργείται υποχρεωτικά συμψηφισμός αυτών με οφειλές προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, εφόσον τα ποσά προς επιστροφή δεν έχουν συμψηφιστεί κατά τις διατάξεις του ν. 4174/2013, όπως ισχύει, και δεν έχουν παρακρατηθεί κατά την έκδοση αποδεικτικού ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής. Για το συμψηφισμό ακολουθείται μέσω αμφίδρομης διεπαφής των πληροφοριακών συστημάτων του διαμετακομιστικού κόμβου των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, εφεξής ΚΕΑΟ) και του πληροφοριακού συστήματος φορολογίας του Υπουργείου Οικονομικών (TAXIS), η ακόλουθη διαδικασία:

1. Η αρμόδια Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (εφεξής ΔΗΛΕΔ) αποστέλλει ανά δεκαπέντε (15) ημέρες στο ΚΕΑΟ, το ηλεκτρονικό αρχείο επιστροφών Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και Φόρου Εισοδήματος, το οποίο περιλαμβάνει τους αριθμούς φορολογικού μητρώου φυσικών/μη φυσικών προσώπων και το ονοματεπώνυμο/επωνυμία, αντιστοίχως, για τα οποία έχει εκδοθεί εκκαθαρισμένο ατομικό φύλλο έκπτωσης και επίκειται επιστροφή ποσού.

2. Το ΚΕΑΟ σε συνεργασία με τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης διενεργεί τις απαραίτητες διασταυρώσεις και αποστέλλει στο Υπουργείο Οικονομικών αποκλειστικά σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών από την παραλαβή του ηλεκτρονικού αρχείου της προηγούμενης παραγράφου, συγκεντρωτικό ηλεκτρονικό αρχείο με τα χρεωστικά υπόλοιπα για κάθε αριθμό φορολογικού μητρώου ασφαλισμένου ανά Οργανισμό Κοινωνικής Ασφάλισης ανεξαρτήτως υπαγωγής σε καθεστώς τμηματικής καταβολής οφειλών ή εναλλακτικά βεβαίωση ενημερότητας για τους μη έχοντες οφειλή στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Μετά την πάροδο της αμέσως ανωτέρω προθεσμίας τεκμαίρεται η μη ύπαρξη οφειλών για το σκοπό της παρούσας απόφασης.

3. Για τις περιπτώσεις χρεωστικού υπόλοιπου, η ΔΗΛΕΔ ενημερώνει τις Δ.Ο.Υ., μέσω του πληροφοριακού συστήματος TAXIS, εντός πέντε (5) ημερών από την παραλαβή του ηλεκτρονικού αρχείου από το ΚΕΑΟ, οι οποίες προβαίνουν άμεσα σε παρακράτηση προς συμψηφισμό του συνόλου της επιστροφής και μέχρι του ύψους των οφειλών με την επιφύλαξη των αναφερομένων στο πρώτο εδάφιο του παρόντος άρθρου.

4. Στην περίπτωση ύπαρξης οφειλών σε περισσότερους του ενός Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, το προς απόδοση ποσό της επιστροφής διαμοιράζεται σε αυτούς, αναλόγως του ποσοστού συμμετοχής τους στο συνολικό ποσό των οφειλών αυτών.

Άρθρο 2
Απόδοση των παρακρατηθέντων, προς συμψηφισμό με οφειλές προς τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, ποσών − Ενημέρωση οφειλετών

1. Το Υπουργείο Οικονομικών αποδίδει αμελλητί τα παρακρατηθέντα ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οικείων Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης και αποστέλλει στις κεντρικές Διευθύνσεις Οικονομικού αυτών, ηλεκτρονικό αρχείο με τα αποδιδόμενα ποσά ανά μητρώο. Εν συνεχεία οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες ενημέρωσης των μητρώων των οφειλετών, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τους τελευταίους και αποστέλλονται ηλεκτρονικά τα αποδεικτικά πίστωσης της μερίδας τους στο Υπουργείο Οικονομικών.

2. Κατά τα λοιπά, εξακολουθούν να ισχύουν τα αναφερόμενα στην Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1090/2.4.2012 (ΦΕΚ 1146/Β΄) και στην ΠΟΛ.1067/3.04.2013 (ΦΕΚ 775/Β΄), όπως αυτές ισχύουν.

3. Ως ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας που προβλέπεται στο άρθρο 1 ορίζεται η 1η Ιουλίου 2014.

 

Ανακοινώσεις και… άλλα

            Μέσω του αγαπητού μέσου κοινωνικής δικτύωσης “Twitter” ο κος Θεοχάρης ανακοινώνει ότι στις 14/04/2014 τέθηκαν σε λειτουργία οι εφαρμογές για τα φορολογικά έντυπα Φ.01.010 και Φ.01.013 και ολοκληρώθηκε με τον τρόπο αυτό η λειτουργία όλων των εφαρμογών για την υποβολή των δηλώσεων.

            Σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κου Βασίλειου Κεγκέρογλου, υπ’ αριθ. 9727/204/27.3.2014,καθορίζεται και φέτος η 1η Μαΐου 2014 ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας για όλα τα καταστήματα, τις βιομηχανίες, βιοτεχνικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες γενικά, οι οποίες αργούν κατά τις Κυριακές.

 

Τρία ασφαλιστικά ταμεία

            Σύμφωνα με την ιστοσελίδα news.gr θα ξεκινήσει νέος γύρος ενοποιήσεων των ασφαλιστικών Ταμείων, με απώτερο σκοπό να μείνουν μόνο τρία, ενώ σχεδιάζονται νέες μειώσεις στις συντάξεις ώστε το ποσοστό αναπλήρωσης της βασικήςνα μην ξεπερνά το 45% των συντάξιμων αποδοχών. Κούρεμα θα υποστούν και οι επικουρικές συντάξεις τουλάχιστον κατά 7-8%.

            Παρεμβάσεις ακόμη αναμένεται να γίνουν και στα κριτήρια καταβολής του ΕΚΑΣ, ενώ θα εισαχθεί το εισοδηματικό κριτήριο στη χορήγηση της βασικής σύνταξης. Φανταστείτε λοιπόν, να πληρώνεται όλα αυτά τα χρόνια κανονικά τις εισφορές σας και επειδή εισοδηματικά είστε λίγο καλύτερα από κάποιον άλλο που πλήρωσε τα μισά για ασφάλιση, γιατί δούλευε εν μέρει μαύρα, να βρεθείτε να παίρνετε μικρότερη σύνταξη από εκείνον! Μάλλον αυτή είναι η σύγχρονη ερμηνεία του «Κράτους Δικαίου»…!

 

Προϋποθέσεις για χαρακτηρισμό κάποιου ως επιχειρηματία

            Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών www.eea.gr, τα κριτήρια που θα πρέπει να πληροί κάποιος ο οποίος κάνει συναλλαγές επί των τίτλων του άρθρου 42 του ν.4172/2013, που προσδιορίζονται στο τρίτο και στο τέταρτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 21 του ν.4172/2013, για τους σκοπούς εφαρμογής του προτελευταίου εδαφίου της παραγράφου 3 του άρθρου 21 του ν.4172/2013 (μετοχές, ομόλογα ή παράγωγα προϊόντα κτλ.), προκειμένου να χαρακτηριστεί επιτηδευματίας -κάτι που σημαίνει ότι θα φορολογείται με συντελεστή 26% για την υπεραξία έως 50.000 ευρώ και 33% από αυτό το όριο και πάνω- καθορίζει υπουργική απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης.

Η απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ορίζει ότι τα κριτήρια ισχύουν για τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2014 και έχει ως εξής:

 • Να πραγματοποίησε κατά μέσο όρο τουλάχιστον 10 συναλλαγές επί των τίτλων αυτών, συνολικής αξίας τουλάχιστον διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ, ανά τρίμηνο, στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων και
 • Η αξία χαρτοφυλακίου των τίτλων αυτών του φορολογούμενου, οριζόμενου ως καταθέσεις μετρητών συν τίτλους, υπερβαίνει τις πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ, σε μία τουλάχιστον χρονική στιγμή στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων.

Για την εφαρμογή της νέας απόφασης, ο αριθμός και η αξία συναλλαγών, καθώς και η αξία χαρτοφυλακίου (ως το υπόλοιπο κατατεθειμένων μετρητών συν την αξία των τηρούμενων τίτλων), καθορίζονται από τα δικαιολογητικά έγγραφα συναλλαγών και τήρησης χαρτοφυλακίου των τίτλων αυτών του φορολογούμενου, τα οποία εκδίδει η χρηματιστηριακή εταιρία ή το πιστωτικό ίδρυμα κατά την παροχή των αντίστοιχων υπηρεσιών προς το φορολογούμενο.

 

Λήξη της ασφαλιστικής σχέσης μέλους Δ.Σ. Ανώνυμης εταιρείας με τον Ο.Α.Ε.Ε.

            Ο Ο.Α.Ε.Ε. με την υπ’ αριθ. 12/11.4.2014 εγκύκλιό του, προσδιορίζει τον χρόνο λήξης της ασφαλιστικής σχέσεις μεταξύ μέλους Δ.Σ. και μετόχου με ποσοστό 3% και άνω στο κεφάλαιο αυτής, λόγω απώλειας της ιδιότητας του μέλους του Δ.Σ. και του ίδιου του οργανισμού. Αναλυτικά η εγκύκλιος έχει ως εξής:

 1. Σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις του ΟΑΕΕ (άρθρο 11 του Π.Δ. 258/2005) επί μετόχων Ανωνύμων Εταιριών (Α.Ε) – μελών ΔΣ αυτών, η λήξη της ασφάλισης συμπίπτει με την ημερομηνία μείωσης του απαιτούμενου για την υπαγωγή ποσοστού συμμετοχής 3% στο κεφάλαιο της Α.Ε ή της απώλειας της ιδιότητας του μέλους Δ.Σ.

Για τη διαγραφή των προσώπων αυτών από τα Μητρώα Ασφάλισης του ΟΑΕΕ απαιτείται ΦΕΚ, στο οποίο να είναι καταχωρημένο το καταστατικό της εταιρίας και θεωρημένο απόσπασμα πρακτικού της τελευταίας Γεν. Συνέλευσης της εταιρίας ή του Δ.Σ., από το οποίο να προκύπτει ότι απώλεσε την ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. της Α.Ε ή μειώθηκαν οι μετοχές του κάτω του οριζόμενου από το καταστατικό ασφαλίσιμου ποσοστού. (άρθρο 10 της αρ. Φ80000/7228/308/7.9.2006 Υπουργικής απόφασης – ΦΕΚ 1397/Β/2006).

 1. Σχετικά με την απώλεια της ιδιότητας του μέλους Δ.Σ Ανώνυμης Εταιρίας διευκρινίζονται τα εξής:

Ο χρόνος θητείας του Δ.Σ της Α.Ε., που ορίζεται στο καταστατικό ή με την απόφαση της γενικής συνέλευσης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα έξι (6) έτη (άρθρο 19 παρ. 1εδ. α΄ν.2190/1920).

Λήξη της ιδιότητας του μέλους Δ.Σ επέρχεται όταν παρέλθει ο χρόνος θητείας του που προβλέπεται από το καταστατικό ή την απόφαση της γενικής συνέλευσης. Η πάροδος του χρόνου της θητείας του Δ.Σ δεν επιφέρει άμεση απώλεια της ιδιότητας του μέλους αυτού καθώς η θητεία παρατείνεται μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, εντός της οποίας πρέπει να συνέλθει η αμέσως επόμενη τακτική γενική συνέλευση (άρθρο 19 παρ.1εδ. β ν.2190/1920 όπως συμπληρώθηκε με άρθρο 26 ν.3604/2007), δηλ. εντός έξι (6) το πολύ μηνών από τη λήξη της εταιρικής χρήσης (άρθρο 25 ν. 2190/1920).

Η εταιρική χρήση προβλέπεται από το καταστατικό και η διάρκειά της συνήθως ορίζεται από 1-1 έως 31-12 εκάστου έτους ή από 1-7 έως 30-6 του επόμενου έτους. Μπορεί, ωστόσο, να ορίζεται και διαφορετικά.

Κατά συνέπεια στην περίπτωση που έληξε η θητεία του Δ.Σ. της Α.Ε και έκτοτε δεν συγκλήθηκε γενική συνέλευση και δεν εκλέχτηκε νέο Δ.Σ., ούτε διορίστηκε με δικαστική απόφαση προσωρινή διοίκηση κατ’ άρθρο 69ΑΚ, η διαγραφή του ασφαλισμένου λόγω απώλειας της ιδιότητας του μέλους του Δ.Σ θα ανατρέξει στην ημερομηνία λήξης της προθεσμίας, εντός της οποίας έπρεπε να είχε συγκληθεί η αμέσως επόμενη τακτική γενική συνέλευση, δηλ. εντός έξι (6) το πολύ μηνών από τη λήξη της εταιρικής χρήσης.

            Λήξη της ιδιότητας του μέλους Δ.Σ επέρχεται με την παραίτηση, το θάνατο και την ανικανότητά του προς δικαιοπραξία.

Ειδικότερα η παραίτηση παράγει αποτελέσματα από την περιέλευσή της στην εταιρία. Τα μέλη του Δ.Σ. μπορούν να παραιτηθούν ελεύθερα από το αξίωμά τους.

Η παραίτηση είναι άτυπη, ενεργείται με απλή γνωστοποίηση προς τον πρόεδρο ή το Δ.Σ. της εταιρίας και δεν απαιτείται από το νόμο η δημοσίευσή της, για να είναι έγκυρη. Αρκεί η δήλωση της βούλησης του παραιτούμενου συμβούλου να εκδηλωθεί και να εξωτερικευτεί οπωσδήποτε. (Μ. Λεοντάρη, Ανώνυμες Εταιρίες σελ.172, εκδόσεις Πάμισος 2012).

Στην περίπτωση παραιτηθέντος συμβούλου ως ημερομηνία διαγραφής από τα μητρώα του ΟΑΕΕ λαμβάνεται εκείνη που από το πρακτικό της γενικής συνέλευσης ή του διοικητικού συμβουλίου προκύπτει η γνωστοποίηση της παραίτησής του στην εταιρία.

Λόγος απώλειας της ιδιότητας μέλους Δ.Σ. είναι η ανάκλησή του από τη γενική συνέλευση.

Οι σύμβουλοι, (μέτοχοι ή μη μέτοχοι), είναι πάντα επανεκλέξιμοι και ελεύθερα ανακλητοί (άρθρο 19 παρ.2 ν.2190/1920). Αυτό σημαίνει ότι η γενική συνέλευση (τακτική ή έκτακτη) μπορεί οποτεδήποτε δηλαδή και πριν από το χρόνο λήξης της θητείας και χωρίς σπουδαίο λόγο να ανακαλεί την εξουσία που παρασχέθηκε στο σύμβουλο με την εκλογή του. Με την ανάκληση περατώνεται η σχέση του συμβούλου με την εταιρία.

Στην περίπτωση ανακληθέντος συμβούλου ως ημερομηνία διαγραφής από τα μητρώα ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ λαμβάνεται εκείνη που η γενική συνέλευση αποφάσισε την ανάκλησή του.

Η παρούσα εγκύκλιος δεν έχει εφαρμογή στις Ανώνυμες Εταιρίες με σκοπό τη μεταφορά προσώπων ή πραγμάτων επί κομίστρω με αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης.

 

Περιορισμός ή άρση κατασχέσεων μισθών και συντάξεων

            Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1109/14.04.2014 κοινοποιούνται οι διατάξεις της παραγράφου Α' (τροποποίηση διατάξεων ν. δ 356/1974 - ΚΕΔΕ) του τρίτου άρθρου του κεφαλαίου Β' του νόμου 4254/2014 (ΦΕΚ 85 Α'/7-4- 2014). Στην παράγραφο 3 της ανωτέρω πολυγραφημένης θα διαβάσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται ο περιορισμός ή η άρση κατασχέσεων μισθών και συντάξεων σύμφωνα με το νέο όριο ακατάσχετου. Αναλυτικά η παράγραφος 3 αναφέρει:

«Δεν χωρεί κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών είναι μικρότερο των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 1/4 αυτών, το εναπομένον όμως ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που ο οφειλέτης του Δημοσίου λαμβάνει σύνταξη ή μισθό ή ασφαλιστικό βοήθημα από δύο ή περισσότερους φορείς, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών και επιτρέπεται η κατάσχεση του ¼ αυτών, όμως το εναπομένον ποσό από το σύνολο τους να μην είναι μικρότερο των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ. Στο κατασχετήριο πρέπει να προσδιορίζεται το ακριβές ποσό που κατάσχεται (όχι ποσοστό), ώστε να εφαρμόζεται ο περιορισμός που τίθεται από το νόμο, ήτοι το συνολικό ποσό που απομένει στον οφειλέτη να μην είναι μικρότερο του ανωτέρου ορίου.

Οι κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί μέχρι και 6/4/2014, (προηγούμενη ημέρα ισχύος των διατάξεων αυτών) και εμπίπτουν στο κατά τα ανωτέρω ακατάσχετο ποσό, αίρονται ή περιορίζονται κατά περίπτωση μετά από αίτηση του οφειλέτη, στην οποία επισυνάπτονται τα απαραίτητα στοιχεία από τα οποία προκύπτει το συνολικό ύψος των αποδοχών ή των συντάξεων.

Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω διάταξη δεν ισχύει αυτοδίκαια, δεδομένου, ότι προϋπόθεση για την εφαρμογή της είναι η υποβολή αίτησης του οφειλέτη και δεν έχει αναδρομική ισχύ, καθόσον κατά το τέταρτο άρθρο του τρίτου κεφαλαίου του ως άνω νόμου, η ισχύς των ανωτέρω διατάξεων αρχίζει από τη δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ήτοι από 7 Απριλίου 2014 και ως εκ τούτου τα ποσά που έχουν παρακρατηθεί μέχρι την υποβολή της αίτησης και την παραλαβή από τον τρίτο (ασφαλιστικό Ταμείο κλπ.) της εντολής της Δ.Ο.Υ για υλοποίηση του περιορισμού ή άρσης της κατάσχεσης δεν επιστρέφονται».

 

Φόροι, φόροι και… φόροι!

            Η Γ.Γ.Δ.Ε.σε απάντηση σχετικού ερωτήματος, όσον αφορά την φορολόγηση των εκτάκτων αμοιβών (bonus) που διανέμονται στα μέλη του Δ.Σ. ναυτιλιακών εταιρειών του ν.27/1975, ανακοίνωσε την υπ’ αριθ. πρωτ.: Δ12Γ 1061892 ΕΞ 14.4.2014 απόφασή της, σύμφωνα με την οποία, οι παραπάνω αμοιβές φορολογούνται με 10%, εξαντλούμενης κάθε φορολογικής υποχρέωσης του δικαιούχου φυσικού προσώπου και, ως εκ τούτου, απαλλάσσεται ο ίδιος για το εισόδημα αυτό, από οποιοδήποτε άλλο φόρο, τέλος και από οιαδήποτε άλλη έκτακτη ή ειδική εισφορά όπως είναι και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

(Σχετ. η ΠΟΛ.1186/24.7.2013 Εγκύκλιος Διαταγή του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων).

            Η ίδια απόφαση συνεχίζει και αναφέρει ότι σχετικά με την απαλλαγή ή όχι της υποχρέωσης ασφαλιστικών ή συναφών εισφορών και επιβαρύνσεων, αρμόδιο είναι το Υπουργείο Εργασίας στο οποίο και κοινοποιείται αυτή η απόφαση.

            Επιτέλους, είδε το φως του ήλιου η ΠΟΛ.1104/09.04.2014 η οποία αναφέρεται στον τρόπο παρακράτησης φόρου στο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις και στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν.3986/2011, στην παρακράτηση φόρου κατά την πληρωμή κάθε εφάπαξ αποζημίωσης που παρέχεται από οποιονδήποτε φορέα και για οποιονδήποτε λόγο διακοπής της σχέσεως εργασίας ή άλλης σύμβασης με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης και στην παρακράτηση φόρου στο ασφάλισμα που καταβάλλεται στο πλαίσιο ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης.

            Η εν λόγω πολυγραφημένη ισχύει από το φορολογικό έτος 2014 για εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις που καταβάλλονται από 1.1.2014 και μετά.

 

Τρόπος διανομής κερδών δικηγορικών εταιρειών με απλογραφικά βιβλία

            Το παραπάνω έρχεται να απαντήσει το υπουργείο Οικονομικών με την υπ’ αριθ. 1044112/1420/11.3.2014 εγκύκλιό του, στην οποία αναφέρει ότι τα κέρδη των εν λόγω εταιρειών φορολογούνται με την κλίμακα του 26% έως € 50.000,00 και 33% από € 50.000,00 και άνω με εξάντληση της φορολογικής τους υποχρέωσης.

            Καταλήγει ότι τα κέρδη διανέμονται στους εταίρους που υπάρχουν κατά την λήξη της διαχειριστικής χρήσης, ανάλογα με τα ποσοστά συμμετοχής τους, ανεξάρτητα αν κατά τη διάρκεια της διαχειριστικής περιόδου επήλθε οποιαδήποτε μεταβολή στα πρόσωπα των εταίρων, στα ποσοστά ή στην ιδιότητά τους. (Σχετική η 1028894/310/Α0012/ΠΟΛ.1071/24.2.1993 εγκύκλιος, του Υπουργείου Οικονομικών). Συνεπώς οι αποχωρούντες εταίροι που δεν είναι στη σύνθεση των εταίρων στις 31.12., (τέλος διαχειριστικής περιόδου), φορολογικά δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των κερδών ανά εταίρο.

 

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

            Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1110/16.04.2014 κοινοποιούνται οι διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 33του ν. 4258/2014 (ΦΕΚ Α΄94) «Διαδικασία Οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα –ρυθμίσεις Πολεοδομικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις» με τις οποίες ρυθμίστηκε η καταβολή των τελών κυκλοφορίας, για το έτος 2014, οχημάτων ευρισκομένων σε κατάσταση ακινησίας σε περίπτωση άρσης της ακινησίας εντός του έτους αυτού (2014), αναλογικά για τους υπόλοιπους μήνες μέχρι το τέλος του έτους (31-12-2014), συμπεριλαμβανομένου του μήνα της άρσης της ακινησίας και πριν από την άρση αυτής, για άμεση εφαρμογή από την ημερομηνία δημοσίευσης του ΦΕΚ (14-4-2014).

 

Κοινωνικό Μέρισμα

            Την Μ. Τετάρτη υπογράφηκε η υπ’ αριθ. πρωτ.: Δ12 1063601 ΕΞ 16.4.2014ΚΥΑ για την διανομή του κοινωνικού μερίσματος. Με την απόφαση αυτή ορίζονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, οι εξαιρέσεις από την διανομή του κοινωνικού μερίσματος, ο χρόνος και τρόπος χορήγησής του κτλ. Ας δούμε όμως τα κυριότερα σημεία αυτής της απόφασης:

Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

Για τον προσδιορισμό του ορίου εισοδήματος, ορίζεται ως βασικό όριο εισοδήματος το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ, με βάση το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει από την εκκαθάριση των αρχικών ή τροποποιητικών Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος του οικονομικού έτους 2013 που αφορούν τόσο τον δικαιούχο όσο και τα προστατευόμενα τέκνα ή τα πρόσωπα που φιλοξενεί. Το βασικό όριο εισοδήματος προσαυξάνεται, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου, υπολογιζόμενο ως το γινόμενο του βασικού ορίου επί την οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίας.

            Ως οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίας ορίζεται το σταθμισμένο άθροισμα των μελών της οικογένειας. Ο αιτών / η αιτούσα έχει στάθμιση ένα (1), ο/η σύζυγος καθώς και κάθε φιλοξενούμενος ενήλικας έχει στάθμιση ένα τρίτο (1/3) και κάθε προστατευόμενο τέκνο ή φιλοξενούμενος ανήλικος έχει στάθμιση ένα έκτο (1/6). Ειδικότερα:

i) Προκειμένου για μονογονεϊκές οικογένειες, η οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίας ορίζεται για το πρώτο προστατευόμενο τέκνο σε ένα τρίτο (1/3).
ii) Προκειμένου για δικαιούχο / οικογένεια με ένα τουλάχιστον πρόσωπο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, η ανωτέρω οριζόμενη αντίστοιχη με την κατηγορία τους οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίας προσαυξάνεται κατά ένα έκτο (1/6).

Για τον προσδιορισμό των προστατευόμενων τέκνων εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 7 του ν. 2238/1994 (Α΄ 151).

Κλίμακα υπολογισμού του κοινωνικού μερίσματος:

Δικαιούχοι

Βασικό όριο εισοδήματος (€)

Καταβαλλόμενο ποσό (€)

Αιτών / Αιτούσα

6.000

500,00

Σύζυγος / φιλοξενούμενος ενήλικας (έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του έως 31.12.2013)

+ 2.000

+ 166,67

Για κάθε προστατευόμενο τέκνο / φιλοξενούμενο ανήλικο

+ 1.000

+ 83,33

Μονογονεϊκές οικογένειες (για το 1ο προστατευόμενο τέκνο)

+2.000

+ 166,67

Για ένα (1) τουλάχιστον πρόσωπο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω

+1.000

+83,33

 

Η συνολική ακίνητη περιουσία των αιτούντων την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, όπως προσδιορίζεται με τις διατάξεις των άρθρων 27 έως 50 του ν.3842/2010 (Α΄ 58) και προκύπτει από τα δεδομένα του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Περιουσιολογίου για το έτος 2013, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των εκατόν είκοσι πέντε χιλιάδων (125.000) ευρώ. Σε περίπτωση δικαιούχου με σύζυγο ή προστατευόμενα τέκνα ή φιλοξενούμενα πρόσωπα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας αυτών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ.

Για τον προσδιορισμό του κοινωνικού μερίσματος κάθε δικαιούχου, ορίζεται ως βασικό ποσό κοινωνικού μερίσματος το ποσό των πεντακοσίων (500) ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου, υπολογιζόμενο ως το γινόμενο του βασικού ποσού επί την οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίας, σύμφωνα με την ανωτέρω κλίμακα.

Εξαιρέσεις από την καταβολή κοινωνικού μερίσματος:

 • Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως προστατευόμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 7 του ν. 2238/1994.
 • Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.
 • Αιτήσεις με πρόσωπα που διαθέτουν Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των τριών χιλιάδων (3.000) κυβικών εκατοστών ή σκάφη άνω των οκτώ (8) μέτρων ή αεροσκάφη ή δεξαμενές κολύμβησης, όπως αυτά δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος.
 • Αιτήσεις με πρόσωπα που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.
 • Ειδικά, οι μακροχρόνια άνεργοι που ήταν εγγεγραμμένοι μέχρι την 1/3/2014 στον Οργανισμό Ασφάλισης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα υπό τις προϋποθέσεις της παρούσας, με την πρόσθετη προϋπόθεση ότι δεν έχουν κανένα ατομικό εισόδημα από παροχή εξαρτημένης εργασίας (μισθό ή ημερομίσθιο), χωρίς να λαμβάνεται υπόψη τυχόν ατομικό εισόδημα του οικονομικού έτους 2013 από εξαρτημένη εργασία.

Χρόνος και τρόπος χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος:

 • Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος αποτελεί η υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Ε1) του αιτούντος για το οικονομικό έτος 2013.
 • Ο αιτών συμπληρώνει και υποβάλλει το μηχανογραφημένο έντυπο «Αίτηση / Υπεύθυνη Δήλωση για τη χορήγηση του Κοινωνικού Μερίσματος» μέσω του περιβάλλοντος TAXISnet στο δικτυακό τόπο www.gsis.gr το θα περιλαμβάνει τα παρακάτω στοιχεία:
 • Την οικογενειακής του κατάσταση
 • Τον ΑΜΚΑ
 • Το έτος γέννησής του
 • Τον αριθμό παροχής της οικίας σας και σε περίπτωση μη ύπαρξης, την διεύθυνσή του
 • Την ένδειξη εάν έχετε ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω
 • Στοιχεία επικοινωνίας
 • Τον αριθμό λογαριασμού IBAN
 • Υπεύθυνη δήλωση για την ορθότητα των στοιχείων της δήλωσης
 • Τα στοιχεία του/της συζύγου, των προστατευόμενων τέκνων ή των προσώπων που φιλοξενεί.
 • Ως καταληκτική προθεσμία για την υποβολή της αίτησης ορίζεται η 30/6/2014. Η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος γίνεται με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, ο οποίος υποδεικνύεται στην κατά τα ανωτέρω υποβαλλόμενη αίτησή του και πραγματοποιείται εντός του πρώτου δεκαημέρου του επόμενου μήνα από το μήνα υποβολής της αίτησης.
 • Ειδικότερα, για αιτήσεις που θα υποβληθούν έως και την 30/4/2014, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί έως και την 10/5/2014, για αιτήσεις που θα υποβληθούν από την 1/5/2014 έως και την 31/5/2014, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί έως και την 10/6/2014, ενώ για αιτήσεις που θα υποβληθούν από την 1/6/2014 έως και την 30/6/2014, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί έως και την 10/7/2014.

Μετά την πάροδο της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2014, οι αιτήσεις των μακροχρόνια ανέργων κατά την παράγραφο 2 του άρθρου 2 της παρούσας που απορρίφθηκαν, επανεξετάζονται αυτεπάγγελτα από τη Δ.ΗΛΕ.Δ. με βάση τα εισοδήματα των εμπρόθεσμα υποβληθεισών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014, προς το σκοπό χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος, εφόσον συντρέχουν οι λοιπές προϋποθέσεις της παρούσας.

            Πάντως, για όσους έχουν προλάβει ήδη να στείλουν την δήλωση φορολογίας εισοδήματος, από την Μ. Πέμπτη έχει ανοίξει τις πύλες της η εφαρμογή μέσω της ιστοσελίδας της Γ.Γ.Π.Σ. για την υποβολή των αιτήσεων που αφορούν το κοινωνικό μέρισμα. Άντε και σε καλή μεριά!!

 

Είσαι άνεργος..;; Μην οριστικοποιήσεις ακόμη την φορολογική σου δήλωση.

            Αυτό φαίνεται να λέει ο Γ.Γ.Δ.Ε. κος Θεοχάρης μέσω του γνωστού μέσου κοινωνικής δικτύωσης «Twitter» σε περιπτώσεις ανέργων, ανηλίκων ή μικροκαταθετών χωρίς άλλα πραγματικά εισοδήματα παρά μόνο μικροποσά από καταθέσεις, ενοίκια ή περιστασιακή απασχόληση.

            Ο λόγος ήταν ότι θα κατατεθεί τροπολογία, σύμφωνα πάντα με τον κ. Θεοχάρη, η οποία θα ρυθμίζει το ζήτημα της φορολόγησης των παραπάνω ομάδων φορολογούμενων για τα τεκμαρτά τους εισοδήματα και η οποία θα τους θεωρεί ως μισθωτούς και άρα θα καλύπτονται από το αφορολόγητο.

            Και πράγματι, με την τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Πρόσβαση στη δραστηριότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων και προληπτική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων (ενσωμάτωση της οδηγίας 2013/36/ΕΕ), κατάργηση του ν. 3601/2007 και άλλες διατάξεις», θα διαβάσουμε στην αιτιολογική έκθεση που αφορά το παραπάνω θέμα, ότι:

            «Με τη διάταξη της παραγράφου 1 ρυθμίζεται η φορολόγηση των φορολογουμένων που κατά την χρήση του έτους 2013 είχαν μικρά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση όπως άνεργοι, φοιτητές κ.λπ. (όπως συμμετοχή σε επιδοτούμενα επιμορφωτικά σεμινάρια, συμπλήρωση ερωτηματολογίων, πρακτική άσκηση φοιτητών,) ώστε να φορολογούνται με την κλίμακα μισθωτών- συνταξιούχων, να τύχουν των μειώσεων φόρου με την προσκόμιση αποδείξεων που προβλέπονται από το άρθρο αυτό και να μην υπολογίζεται προκαταβολή φόρου».

            Με την προτεινόμενη διάταξη να έχει ως εξής:

Στο τέλος της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 9 του ν. 2238/1994 (Α’ 151) , προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Όταν το πραγματικό εισόδημα των φορολογουμένων κατά το οικονομικό  έτος 2014 δεν υπερβαίνει το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ή το  τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και εφόσον αυτοί δεν ασκούν ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, τα εισοδήματα τους αυτά φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων».

 

Έως τα € 4.800,00 τον χρόνο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

            Διαβάζοντας στην «Καθημερινή» θα δούμε ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα το οποίο δεν θα υπερβαίνει το ποσό των € 200,00, ενώ θα προσαυξάνεται κατά € 70,00 για τον σύζυγο ή τη σύζυγο και κατά € 50,00 για το κάθε παιδί, θα καταβληθεί με εισοδηματικά κριτήρια. Θα αρχίσει να καταβάλλεται πιλοτικά μέσα στο 2014 και θα γενικευτεί το 2015. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής», η πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας θέτει ως ετήσια εισοδηματική οροφή το ποσό των € 4.800,00.

            Επίσης, προτείνει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα να μην αποτελέσει μόνο μια απλή χορήγηση χρηματικών ποσών στους δικαιούχους, αλλά να αποτελέσει μέρος ενός μεγαλύτερου και ολοκληρωμένου προγράμματος κοινωνικών παρεμβάσεων που θα κινείται στους εξής τρεις άξονες:

 • Στηνπρονοιακή παροχή εισοδηματικής ενίσχυσης, που εξασφαλίζει σε κάθε φτωχό πολίτη ένα εγγυημένο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης.
 • Σε ένα πακέτο ποιοτικών υπηρεσιών φροντίδας για άτομα που αντιμετωπίζουν πρόσθετα προβλήματα εξαιτίας ηλικίας, ασθένειας ή αναπηρίας.
 • Σε ένα πλέγμα προγραμμάτων ενεργοποίησης και προώθησης στην αγορά εργασίας ανέργων που είναι ικανοί και διαθέσιμοι προς απασχόληση.

Βέβαια, η μελέτη για την υλοποίηση του προγράμματος εγγυημένου εισοδήματος και η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών από την Παγκόσμια Τράπεζα, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, θα μας στοιχίσει περί τα δύο εκατομμύρια ευρώ (!) με την προκαταβολή να ανέρχεται στα € 400.000,00, την στιγμή που για παρεμφερές θέμα (έννοια του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, συστήματα εφαρμογής στις ΗΠΑ και στη Λ. Αμερική, καλύτερες πρακτικές) με ανάθεση της μελέτης σε ιδιώτη στατιστικολόγο, κόστισε μόλις € 15.000,00 (!!).

 

Ο χορός των Πολυγραφημένων

            Μέσα σε μια μέρα (Παρασκευή 25/04/2014) είδαν το φως της δημοσιότητας τρεις πολυγραφημένες που έρχονται να δώσουν διευκρινήσεις σε φλέγονται ζητήματα. Αυτές είναι οι παρακάτω:

Ας δούμε όμως την κάθε μια ξεχωριστά:

            Η ΠΟΛ.1120/25.04.2014 ήρθε περίπου με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών! Έρχεται να ρίξει φως στην παρακράτηση φόρου που υπόκεινται οι πληρωμές για αμοιβές για τεχνικές υπηρεσίες, αμοιβές διοίκησης, αμοιβές για συμβουλευτικές υπηρεσίες και άλλες αμοιβές για παρόμοιες υπηρεσίες, ανεξάρτητα εάν έχουν παρασχεθεί στην Ελλάδα, όταν ο λήπτης της αμοιβής είναι φυσικό πρόσωπο.

            Έτσι λοιπόν, σε παρακράτηση φόρου υπόκεινται μόνο οι αμοιβές που λαμβάνουν τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή οι ατομικές επιχειρήσεις, καθώς και οι μη υπόχρεοι σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων του Κ.Φ.Α.Σ. που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξάρτητα εάν έχουν τη φορολογική τους κατοικία στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή, τα οποία παρέχουν τις ανωτέρω υπηρεσίες σε υπόχρεους του άρθρου 61 του ίδιου νόμου (νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, φορείς γενικής κυβέρνησης, κ.λπ.). Διενεργείται παρακράτηση φόρου με βάση τις διατάξεις του άρθρου 64, με την οποία δεν επέρχεται εξάντληση της φορολογικής τους υποχρέωσης αλλά ο φόρος που παρακρατήθηκε θα πιστωθεί έναντι του φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα (παρ. 3 και 4 του άρθρου 64 του ν.4172/2013).

            Διευκρινίζεται ποιοι είναι οι υπόχρεοι στην παρακράτηση φόρου και ποιοι δεν είναι, καθώς επίσης και το ποσό του φόρου που θα παρακρατείται. Έτσι, το ποσοστό παρακράτησης φόρου θα είναι 20% και 3% (για τα τεχνικά έργα) και διενεργείται για αμοιβές φυσικών προσώπων που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας οι οποίες υπερβαίνουν τα τριακόσια (300) ευρώ. 

            Η ΠΟΛ.1119/25.04.2014 καθορίζει την χρόνο κτήσης ακίνητης περιουσίας βάσει του οποίου θα υπολογιστεί ο φόρος υπεραξίας σε μεταβιβάσεις. Ενδεικτικά,

 • Σε περιπτώσεις πράξεων σύστασης οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας χωρίς μεταβολή του ποσοστού επί του δικαιώματος που αντιστοιχεί στο μεταβιβάζοντα πριν από τις πράξεις αυτές, ως χρόνος κτήσης θεωρείται αντίστοιχα ο χρόνος απόκτησης του αρχικού δικαιώματος.
 • Σε περιπτώσεις που μετά την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης ή την έκδοση της αντίστοιχης διοικητικής πράξης καθορισμού των ορίων οικισμού μεταβιβάζονται οικόπεδα, τα οποία έχουν αποκτηθεί είτε ως οικόπεδα, είτε ως αγροτεμάχια με οποιοδήποτε τίτλο κτήσης, ως χρόνος κτήσης θεωρείται ο χρόνος έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης ή έκδοσης της αντίστοιχης διοικητικής πράξης καθορισμού των ορίων οικισμού.
 • Σε περιπτώσεις κτήσης ακινήτου δυνάμει μεταβιβαστικού συμβολαίου στο οποίο έχει τεθεί αναβλητική αίρεση ή προθεσμία, ως χρόνος κτήσης του ακινήτου θεωρείται ο χρόνος πλήρωσης της αναβλητικής αίρεσης ή παρόδου της προθεσμίας. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου ισχύει και στις περιπτώσεις κτήσης ακινήτου δυνάμει δωρεάς αιτία θανάτου.
 • Στις περιπτώσεις μεταβίβασης της πλήρους κυριότητας ακινήτου που αποκτήθηκε κατά ψιλή κυριότητα και επικαρπία αντίστοιχα σε διαφορετικούς χρόνους, ως χρόνος κτήσης της πλήρους κυριότητας θεωρείται ο χρόνος κατά τον οποίο αποκτήθηκε κατά ποσοστό 75% τουλάχιστον η αξία της πλήρους κυριότητας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 ν. 2961/2001.

Η ΠΟΛ.1121/25.04.2014 καθορίζει τα διαδικαστικά όσον αφορά την δήλωση του φόρου υπεραξίας καθώς και της διαδικασίας παρακράτησης και απόδοσης του φόρου από τους συμβολαιογράφους, με τους τελευταίους να είναι υποχρεωμένοι να βεβαιώνουν την ακρίβεια των στοιχείων της δήλωσης φόρου υπεραξίας, να θεωρούν την δήλωση και να αποδίδουν τον φόρο υπεραξίας που προκύπτει με τραπεζική επιταγή εντός πέντε ημερών από την υπογραφή του συμβολαίου.

 

Νέες διευκρινίσεις για τους αγρότες

            Με την ΠΟΛ.1116/24.04.2014 παρέχονται νέες διευκρινίσεις για τους αγρότες σχετικά με τις τροποποιήσεις που επέφερε ο Ν.4254/2014.

I. Υποπαράγραφος Β.1, παρ. 1 και 2 και Υποπαράγραφος Β.2, παρ. 1 και 2: Τροποποίηση διατάξεων Κώδικα ΦΠΑ και Κ.Φ.Α.Σ., σχετικά με τους αγρότες

1. Με τις ανωτέρω διατάξεις επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις:

α) Υποπαράγραφος Β.1, παρ. 1: Προστίθεται νέο εδάφιο στην περίπτωση α) της παραγράφου 1 του άρθρου 35 του Κώδικα ΦΠΑ (ν.2859/2000), με το οποίο ορίζεται ότι, στην περίπτωση παραγγελιοδοχικών πωλήσεων, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 5 του Κώδικα ΦΠΑ, αγροτικών προϊόντων για λογαριασμό αγροτών φυσικών προσώπων (παραγγελείς), υπόχρεος για την απόδοση του ΦΠΑ που αναλογεί στην παράδοση που πραγματοποιείται από τον παραγγελέα προς τον παραγγελιοδόχο είναι ο παραγγελιοδόχος.

β) Υποπαράγραφος Β.1, παρ. 2: Προστίθεται νέα περίπτωση γ) στην παράγραφο 1 του άρθρου 38 του Κώδικα ΦΠΑ, με την οποία ορίζεται ότι οι αγρότες φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται στο κανονικό καθεστώς και με την προϋπόθεση ότι δεν ασκούν άλλη δραστηριότητα για την οποία υποχρεούνται να τηρούν βιβλία και να εκδίδουν στοιχεία, υποχρεούνται να υποβάλλουν μόνο εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ.

γ) Υποπαράγραφος Β.2, παρ. 1: Προστίθεται νέο εδάφιο στο τέλος της παραγράφου 7 του άρθρου 6 της περίπτωσης 1 της Υποπαραγράφου Ε.1 του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Κ.Φ.Α.Σ.), σύμφωνα με το οποίο, εξαιρετικά για τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων από αντιπρόσωπο (παραγγελιοδόχο) για λογαριασμό παραγωγού φυσικού προσώπου (παραγγελέα) εκδίδεται εκκαθάριση, κατά εντολέα, το αργότερο μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους των συμβαλλομένων.

δ) Υποπαράγραφος Β.2, παρ. 2: Καταργείται η Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών Π. 2070/1820/ΠΟΛ.109/20.3.1987, η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 48 του ν. 1731/1987 (ΦΕΚ Α' 161/1987) και όριζε ότι δεν επιβαρύνεται με Φ.Π.Α. η παράδοση αυτούσιων αγροτικών προϊόντων που ενεργείται από τις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις για λογαριασμό αγροτών του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ.

II. Υποπαράγραφος Β.1, παρ. 3: Αντικατάσταση του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ

1. Με τις διατάξεις της παραγράφου αυτής αντικαθίσταται το άρθρο 41 του Κώδικα ΦΠΑ, με σκοπό τον εξορθολογισμό και την επικαιροποίηση του ισχύοντος ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ αγροτών, λαμβανομένων υπόψη των νέων φορολογικών ρυθμίσεων που έχουν υιοθετηθεί με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν.4174/2013), καθώς και αυτών που ισχύουν για τους αγρότες αναφορικά με την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων και την ένταξή τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ (διατάξεις Κ.Φ.Α.Σ. και αποφάσεις ΠΟΛ.1281/30.12.2013 και ΠΟΛ.1055/17.2.2014).

 

Υποβολή πίνακα ενδοομιλικών συναλλαγών για εταιρείες που μετασχηματίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.2166/1993

            Η υπ’ αριθ. πρωτ.: ΔΕΛ Γ 1065153 ΕΞ 23.4.2014 δίνει διευκρινίσεις σχετικά με το θέμα της επικεφαλίδας. Αναλυτικά, η εγκύκλιος αναφέρει:

1. Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, ο συνοπτικός πίνακας πληροφοριών του φακέλου τεκμηρίωσης τιμών ενδοομιλικών συναλλαγών υποβάλλεται μόνο ηλεκτρονικά:

 • μέχρι το τέλος του τέταρτου μήνα από την ημερομηνία λήξης της διαχειριστικής περιόδου, για τις διαχειριστικές περιόδους που ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 39Α του ν.2238/1994 όπως αντικαταστάθηκε με τη παρ.2 του άρθρου 11 του ν.4110/2013 και τροποποιήθηκε με τις διατάξεις των ν.4170/2013 και ν.4182/2013 και
 • εντός «τεσσάρων (4) μηνών» από το τέλος κάθε φορολογικού έτους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 του ν.4174/2013, για φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά.

2. Για να είναι δυνατή η υποβολή του συνοπτικού πίνακα πληροφοριών πρέπει,:

 • να έχει λήξει η διαχειριστική περίοδος,
 • η ημερομηνία λήξης της διαχειριστικής περιόδου να εμφανίζεται στο υποσύστημα μητρώου Taxis και
 • να είναι η ιδία με αυτή που καταχωρείται στο συνοπτικό πίνακα πληροφοριών.


3. Οι επιχειρήσεις που μετασχηματίζονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.2166/1993, υποχρεούνται να υποβάλλουν κατά το χρόνο ολοκλήρωσης του μετασχηματισμού τους, μέσα στις προθεσμίες που προβλέπονται, δήλωση έναρξης, μεταβολής ή διακοπής εργασιών, με ημερομηνία έναρξης, μεταβολής ή διακοπής εργασιών αντίστοιχα, την ημερομηνία σύνταξης του Ισολογισμού μετασχηματισμού.

4. Επειδή, ενδέχεται να δημιουργηθούν τεχνικά προβλήματα κατά την υποβολή του συνοπτικού πίνακα πληροφοριών, στις περιπτώσεις μετασχηματισμών που επιφέρουν αλλαγή λήξης διαχειριστικής περιόδου και οι οποίοι ολοκληρώνονται μετά τη πάροδο τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία σύνταξης του ισολογισμού μετασχηματισμού, γίνεται δεκτό ότι, αν ο συνοπτικός πίνακας πληροφοριών υποβληθεί ηλεκτρονικά εντός δέκα (10) ημερών από τη λήξη της προβλεπόμενης προθεσμίας για τη δήλωση μεταβολής ή διακοπής λόγω του μετασχηματισμού, δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής.

Επίλογος

            Το ξέρω ότι σας κούρασα πάλι..! Τι να κάνω όμως που το υπουργείο Οικονομικών και η παρέα του είναι σας τις «μικρές πολυάσχολες μέλισσες» και θα φροντίζουν πάντα να μας κρατάνε σε φόρμα.

 

Πηγή: Παναγιώτης Κανέλλος- Μέλος Επιστημονικής Ομάδας Power-Tax


efm_728x90