Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
05/05/2014
Άρθρο: Με μια Ματιά – Η Περασμένη Εβδομάδα

 

Παναγιώτης Κανέλλος - Μέλος Επιστημονικής Ομάδας Power-Tax

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης

 

Πρόλογος

            Καλημέρα και καλή εβδομάδα και πάλι! Σαν χθες ήταν που μιλάγαμε για την άφιξη της Πρωτομαγιάς και σήμερα μπορούμε μόνο να την αναπολήσουμε.. Επόμενος σταθμός τώρα είναι η αργία του Αγίου Πνεύματος, που όσοι από εσάς ασκείτε πνευματική εργασία, μπορείτε να χαρείτε (;) μια επιπλέον μέρα ξεκούρασης, εάν βέβαια, το επιτρέπουν οι επαγγελματικές υποχρεώσεις, μιας και αυτή η αργία είναι εθιμοτυπική και όχι επίσημη. Ελπίζω να ακολουθήσετε το έθιμο. Πέφτει περίπου σε έναν μήνα, στις 9 Ιουνίου και ημέρα Δευτέρα, οπότε είναι μια τέλεια ευκαιρία για ένα τριήμερο! Και πιστεύω, ότι και με αυτή την αργία, από εκεί και πέρα οδηγούμαστε σιγά σιγά προς το καλοκαίρι και την άδεια που τόσο περιμένουμε και που είναι τόσο σημαντική για την ξεκούραση όλων και το «γέμισμα» των μπαταριών μας, ώστε να ανταπεξέλθουμε στα δεινά (!) που θα ακολουθήσουν το φθινόπωρο..!

            Αρκετά με την φλυαρία όμως… Ας δούμε πως κύλησε η περασμένη εβδομάδα και τι καλά μας επιφύλαξε το υπουργείο Οικονομικών.

 

Σεμινάρια αναβάθμισης Ο.Ε.Ε.

            Στην ιστοσελίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου, έχουν αναρτηθεί οι πίνακες με τους δικαιούχους παρακολούθησης των σεμιναρίων για την αναβάθμιση της Β’ τάξης σε Α’ λογιστών. Η ανακοίνωση που συνοδεύει αυτή την ανάρτηση είναι η παρακάτω:

            Η Επιτροπή Σεμιναρίων του Ν.3470/2006 στα πλαίσια εφαρμογής του Ν. 4152/13, αφού εξέτασε τις ηλεκτρονικά υποβληθείσες αιτήσεις των ενδιαφερομένων, προβαίνει στην ανάρτηση των εχόντων τις προϋποθέσεις για συμμετοχή τους στην ηλεκτρονική εκπαίδευση (e-learning), η έναρξη της οποίας θα γίνει με νεότερη ανακοίνωση.

Όσοι δεν περιλαμβάνονται στις καταστάσεις που έχουν αναρτηθεί, έχουν απορριφθεί διότι δεν είχαν συμπληρώσει την απαιτούμενη προϋπηρεσία σε λογιστικό αντικείμενο από την λήψη της προηγούμενης τάξης σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι έλαβε υπόψη της όλα εκείνα τα στοιχεία που δόθηκαν ηλεκτρονικά, αφενός μεν από το ΙΚΑ για τους μισθωτούς, αφετέρου δε από την υπηρεσία TAXISNET για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Πιθανόν, μετά από ενστάσεις συναδέρφων που έμειναν εκτός της λίστας των δικαιούχων, το Ο.Ε.Ε. προέβει στην παρακάτω νεώτερη ανακοίνωση, που θα την βρείτε στην αρχική ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου:

Λόγω τεχνικών προβλημάτων και επανελέγχου της κατάστασης των υποψηφίων για την απόκτηση της επαγγελματικής ταυτότητας Α΄ Τάξης, σας γνωρίζουμε ότι ο οριστικός πίνακας των υποψηφίων θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΟΕΕ)  την Δευτέρα  5  Μάιου 2014.

Οπότε να έχετε το νου σας σήμερα, γιατί πολύ πιθανόν να βρίσκεστε και εσείς μέσα στην αρχική λίστα των υποψηφίων, από την οποία λείπατε..

 

Έκδοση βεβαιώσεων αποδοχών από τα Ν.Π.Δ.Δ.

            Το υπουργείο Οικονομικών με την υπ’ αριθ. πρωτ.: Δ12A 1065996 ΕΞ 28.4.2014 απόφασή του διευκρινίζει ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 4 και παραγράφου 2 του άρθρου 10 της ΠΟΛ.1039/3.2.2014, οφείλουν να εκδίδουν βεβαιώσεις αποδοχών με την χρήση της ηλεκτρονικής μεθόδου.

 

Αντισυνταγματικότητα του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. μέρος… δεύτερο

            Αν θυμάστε σε μία από τις «Ματιές» του Φεβρουαρίου είχαμε αναφερθεί στην απόφαση που είχε βγάλει ο Άρειος Πάγος σχετικά με το πρώτο «χαράτσι» της Δ.Ε.Η. το γνωστό Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.και ότι αυτό είναι αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Έκρινε επίσης, ότι το χαράτσι δεν είναι τέλος, αλλά φόρος, ενώ η επιβολή του παραβιάζει το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ. Είχαμε πει τότε ότι η οριστική κρίση για το αν το χαράτσι είναι ή όχι νόμιμο και συνταγματικό, θα δοθεί από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, μιας και η απόφαση (293/2014) της ψηφοφορίας τάχθηκε υπέρ της αντισυνταγματικότητας με διαφορά μιας ψήφου.

            Από την ιστοσελίδα λοιπόν www.moneyonline.gr θα πληροφορηθούμε ότι η οριστική και αμετάκλητη κρίση για την συνταγματικότητα ή όχι του «χαρατσιού», από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, θα γίνει στις 18/12/2014.

 

Εφαρμογή φόρου υπεραξίας ακινήτων στην πράξη

            Στην προηγούμενη «Ματιά» είχαμε αναφερθεί σε δύο πολυγραφημένες, την ΠΟΛ.1119/25.04.2014 και ΠΟΛ.1121/25.04.2014, που αφορούσαν τον χρόνο κτίσης της ακίνητης περιουσίας και τα διαδικαστικά όσον αφορά την δήλωση του φόρου υπεραξίας καθώς και της διαδικασίας παρακράτησης και απόδοσης του φόρου από τους συμβολαιογράφους, αντίστοιχα.

            Το υπουργείο Οικονομικών με μια νεώτερη πολυγραφημένη, την ΠΟΛ.1122/28.04.2014έρχεται να δώσει περισσότερες αναλυτικές οδηγίες με αρκετά παραδείγματα, σχετικά με την μεταβίβαση περιουσίας από φυσικά πρόσωπα.

            Ενώ την Τετάρτη 30/04/2014 τέθηκε σε λειτουργία στο taxisnet η εφαρμογή του φόρου υπεραξίας που θα επιτρέπει στους συμβολαιογράφους να εκδίδουν ταυτότητα οφειλής για την πληρωμή του φόρου μέσω τραπεζών.

 

Ο χορός των δελτίων τύπου

            Η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 28/04/2014 πληροφόρησε τους ενδιαφερόμενους ότι η πληρωμή των συντάξεων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τον μήνα Μάιο, θα γίνονταν στις 29/04/2014, ενώ οι συντάξεις του ΤΑΠ-ΟΤΕ θα καταβάλλονταν στις 30/04/2014.

            Ένα άλλο δελτίο τύπου, ίσως πιο σημαντικό από το παραπάνω είναι αυτό που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών στις 30/04/2014 και αναφέρεται στην παράταση της υποβολής των δηλώσεωνκαι της πληρωμής των αντίστοιχων ποσών για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για τους υπόχρεους της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του ν.2238/1994 (ΟΕ, ΕΕ, κλπ) και των οριστικών δηλώσεων από μισθωτές υπηρεσίες και από ελευθέρια επαγγέλματα της παραγράφου 3 του άρθρου 59 του ίδιου νόμου, οι οποίες  έληγαν στις 30/04/2014 παρατείνονται μέχρι και την 5η Μαΐου 2014. Ισχύει και για τις εταιρείες που υποβάλλουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματός τους σε φυσικό χαρτί στις Δ.Ο.Υ. Και στην παράταση μέχρι την 5η Μαΐου 2014 τηςπροθεσμίας υποβολής των περιοδικών και εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ των οποίων η προθεσμία έληγε στις 30/04/2014. Ο φόρος που οφείλεται με βάση τις ανωτέρω περιοδικές δηλώσεις καταβάλλεται στο σύνολο του μέχρι 30/05/2014. Οι σχετικές αποφάσεις αποτυπώνονται στις ΠΟΛ.1126/30.04.2014 και ΠΟΛ.1127/30.04.2014.

            Τρίτο δελτίο τύπου, πάλι από το υπουργείο Οικονομικών, στις 02/05/2014, μας θυμίζει ευγενικά ότι η εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων Ε1 έχει ανοίξει από τις 20/02/2014 και θα συνεχίζει να λειτουργεί έως και τις 30/06/2014. Ως εκ τούτου και επιπλέον ότι φέτος είναι πιο εύκολη η συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης, λόγω του ότι υπάρχουν οι προσυμπληρωμένοι κωδικοί, μας καλεί να στείλουμε εγκαίρως την φορολογική μας δήλωση και να μην περιμένουμε την τελευταία στιγμή. Αυτό ενδυναμώνεται και από το γεγονός ότι όποια στιγμή και να υποβάλλουμε την δήλωση Ε1, η πρώτη δόση (σε περίπτωση χρεωστικής δήλωσης) θα καταβληθεί στο τέλος Ιουλίου, με τις επόμενες στο τέλος Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου αντίστοιχα. Τέλος, μας πληροφορεί πως παράταση στην υποβολή των δηλώσεων Ε1 για λόγους απλής καθυστέρησης απόκρισης του taxisnet δεν θα υπάρξει, εκτός και αν υπάρξει σημαντική δυσλειτουργίας.

 

Κοινωνικό Μέρισμα

            Η ιστοσελίδα www.news.gr μας πληροφορεί ότι περί τις 185.000 αιτήσεις έχουν γίνει αποδεκτές από το σύστημα, όσον αφορά το κοινωνικό μέρισμα, ενώ περίπου 340.000 έχουν απορριφθεί είτε γιατί δεν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια είτε τα περιουσιακά.

            Ο Γ.Γ.Δ.Ε. κος Θεοχάρης, εκτιμά ότι περίπου 600.000 νοικοκυριά πληρούν τα κριτήρια, οπότε θα μπορέσουν να πάρουν το κοινωνικό μέρισμα. Συνεχίζει και διευκρινίζει ότι όσοι φιλοξενούνται, δεν θα πάρουν κοινωνικό μέρισμα, αλλά θα δοθεί ένα μέρισμα συνολικά στην οικογένεια όπου φιλοξενούνται. Ενώ, δεν υπάρχει λόγος για τροποποίηση των κριτηρίων. Επισήμανε ότι ίσως εξεταστούν οι περιπτώσεις όπου για πολύ μικρές αποκλίσεις από τα κριτήρια, δεν πήραν το κοινωνικό μέρισμα.

            Από ένα άλλο δημοσίευμα, της «Καθημερινής» θα πληροφορηθούμε ότι ένας στους τρεις Έλληνες φιλοξενούνται από κάποιον άλλο και ότι θα ξεκινήσουν έλεγχοι για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για πραγματική κατάσταση ή για έναν τρόπο με τον οποίο αποφεύγονται να δηλώνονται ενοίκια από αυτόν που τα εισπράττει.

 

Εισφορά αλληλεγγύης με παρακράτηση εντός του έτους για όλα τα φυσικά πρόσωπα

            Ένα επιπλέον δημοσίευμα της «Καθημερινής» αναφέρει ότι στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο γίνεται αναφορά για επανασχεδιασμό της εισφοράς αλληλεγγύης. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ερωτηθέν σχετικά με τον επανασχεδιασμό ανέφερε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στην πληρωμή της εισφοράς αλληλεγγύης εντός του έτους που γεννάται αυτή και όχι στο επόμενο με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

            Η καταβολή της εισφοράς αλληλεγγύης σύμφωνα με το νέο σχέδιο θα γίνεται ως εξής:

  • Οι συνταξιούχοι που έχουν και επικουρικές συντάξεις θα πληρώνουν σε διάστημα 12 μηνών το σύνολο της εισφοράς αλληλεγγύης. Δηλαδή τα δύο ταμεία θα στέλνουν τα στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών και από την κύρια σύνταξη θα παρακρατείται το σύνολο της εισφοράς όπως θα γίνεται και με τον φόρο. Αποτέλεσμα της νέας διαδικασίας είναι με την εκκαθάριση της δήλωσης να μην υπάρχει καμία οφειλή από τους συνταξιούχους.
  • Μισθωτοί με μπλοκάκια.Με το νέο σύστημα η πληρωμή της εισφοράς αλληλεγγύης θα γίνεται ως εξής:
  • Η εταιρεία από την οποία ο υπόχρεος πληρώνεται ως μισθωτός θα στέλνει τα στοιχεία των αποδοχών στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων κάθε μήνα.
  • Η εταιρεία από την οποία ο υπόχρεος πληρώνεται ως μπλοκάκι θα στέλνει επίσης τα στοιχεία των μηνιαίων αμοιβών στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων
  • Τα ηλεκτρονικά συστήματα θα αθροίζουν τα δύο ποσά και θα υπολογίζεται η εισφορά αλληλεγγύης και από τις δύο ή περισσότερες πηγές.
  • Η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα πραγματοποιείται κάθε μήνα από την επιχείρηση στην οποία ο φορολογούμενος έχει μισθωτή σχέση εργασίας.
  • Η ίδια διαδικασία πιθανόν να ακολουθηθεί και για το τέλος επιτηδεύματος το οποίο θα επιμερίζεται στους 12 μήνες του έτους.

 

Παράταση επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κλάσεις για ελεύθερους επαγγελματίες

            Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ημερησίας», ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, ανοίγει παράθυρο για παράταση και πέραν τις 31/12/2014 της δυνατότητας, για πάνω από 160.000 ελεύθερους επαγγελματίες, επιλογής χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας. Ο λόγος είναι ότι το μέτρο αυτό έχει αποδώσει, δίνοντας στους ελεύθερους επαγγελματίες μια ανάσα στην ταμειακή τους ρευστότητα, αλλά και κάνοντάς τους πιο τυπικούς στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, είτε ρυθμίζοντας τις οφειλές τους, είτε καταβάλλοντας τις τρέχουσες εισφορές τους.

 

Για όλα φταίει το… «bug»!

            Παρατηρήθηκε την Τετάρτη 30/04/2014, για όσες χρεωστικές δηλώσεις πρόλαβαν και υποβλήθηκαν εκείνη την ημερομηνία να εμφανίζεται σαν ημερομηνία πληρωμής του φόρου η 30/05/2014 αντί της ορθής 30/04/2014. Σύμφωνα με «τιτίβισμα» του Γ.Γ.Δ.Ε. αυτό οφείλονταν σε «bug» της εφαρμογής, το οποίο και θα διόρθωναν άμεσα.

            Πάντως για την αναστάτωση που προκάλεσε αυτό το γεγονός, αλλά και για την αναστάτωση από την «πτώση» του taxisnet στα τάρταρα από την διακοπή ρεύματος στο κτίριο της Γ.Γ.Π.Σ. ουδείς αναφέρθηκε. Ο κος Θεοχάρης ήταν σαφής στο «τιτίβισμά» του: «έχει πέσει το ρεύμα στο κτίριο της ΓΓΠΣ και παλεύουν να δουν τις εφεδρείες».

 

Το Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., τα ειδοποιητήρια και η πληρωμή εισφορών Α’ εξαμήνου

            Τι κοινό έχουν όλα αυτά; Θα καταλάβετε από την παρακάτω ανακοίνωση που εξέδωσε το Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. στις 29/04/2014:

            Ενημερώνουμε τους Ασφαλισμένους του Ταμείου, σχετικά με το σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει με τη μη αποστολή των ειδοποιητηρίων, για την πληρωμή των εισφορών Α’ εξαμήνου, επ’ αφορμή της εκκρεμότητας που υπάρχει ακόμα (Απόφαση ΣτΕ για τις αυξήσεις των εισφορών Ν. 3986/2011), ότι:

στη Συνεδρίαση με αρ. 317/14-04-2014, η ΔΕ αποφάσισε την παράταση της τυπικής ημερομηνίας 30 Απριλίου μέχρι τις 31/08/2014, απόφαση που έχει τεθεί για έγκριση στο ΔΣ του ΕΤΑΑ, χωρίς αυτό, μέχρι στιγμής, να έχει λάβει σχετική Απόφαση.

 

Η καταχώρηση στο ΓΕ.Μ.Η. απαιτεί προσκόμιση του παραβόλου τελών δημοσίευσης στο ΦΕΚ

            Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου με την υπ’ αριθ. πρωτ.: Κ2-1244/2.5.2014 εγκύκλιο που εξέδωσε, αναφέρει ότι η καταχώρηση στο ΓΕ.Μ.Η. δεν θα γίνεται αν δεν προσκομιστεί το παράβολο τελών δημοσίευσης στο ΦΕΚ, το οποίο πλέον θα πρέπει να απαιτείται ως δικαιολογητικό στοιχείο του τυπικού ελέγχου για όσες αιτήσεις καταχώρισης πρέπει εκ του νόμου να υποβληθούν μέχρι και την 20/07/2014.

            Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος αναφέρει:

….. Κατόπιν των ανωτέρω, όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες καλούνται για την ομοιόμορφη εφαρμογή των παρακάτω διαδικασιών:

- Το παράβολο δημοσίευσης στο ΦΕΚ θα πρέπει να απαιτείται από τις ΥΓΕΜΗ ως δικαιολογητικό στοιχείο του τυπικού ελέγχου κατά την υποβολή της αίτησης καταχώρισης. Αυτό για όσες αιτήσεις καταχώρισης πρέπει εκ του νόμου να υποβληθούν μέχρι και την 20/07/20146, δηλαδή και για τις αποφάσεις των Τακτικών Γενικών Συνελεύσεων των Α.Ε., των οποίων η χρήση έληξε στις 31/12/2013, οι οποίες, βάσει νόμου (άρθρο 25κ.ν. 2190/1920), πρέπει να έχουν συγκληθεί μέχρι και τις 30/06/2014, ενώ τα πρακτικά τους πρέπει να έχουν υποβληθεί μέχρι τις 20/07/2014 (βλ. άρθρο 26ακ.ν. 2190/1920).

- Τα δικαιολογητικά δεν μπορούν να διαβιβάζονται από τις ΥΓΕΜΗ για έλεγχο νομιμότητας στις αρμόδιες Περιφερειακές Ενότητες, δεδομένου ότι όπως προβλέπεται από την διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 3419/20057 προκειμένου οι ΠΕ να ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους πρέπει να τους έχουν διαβιβαστεί αντίγραφα των αιτήσεων καταχώρισης, των συνοδευτικών εγγράφων και δικαιολογητικών και κάθε άλλου στοιχείου που υποβάλλεται στις ΥΓΕΜΗ.

- Η καταχώριση στο ΓΕΜΗ δεν θα γίνεται αν δεν προσκομιστεί το παράβολο. Οι υπόχρεοι πρέπει να ενημερώνονται σχετικά με τη διαδικασία της παρ. 5 του άρθρου 7 του ν. 3419/2005 (βλ. ανωτέρω σημείο 6 και σχετική υποσημείωση).

- Επίσης, η Κεντρική Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. καλείται όπως προσαρμόσει κατάλληλα τις εφαρμογές ηλεκτρονικής υποβολής, ούτως ώστε για υποβαλλόμενες πράξεις και στοιχεία Α.Ε. και Ε.Π.Ε. με ημερομηνία έως και 30/06/2014 δεν επιτρέπεται η υποβολή αίτησης καταχώρισης αν δεν συνοδεύεται από παράβολο.

 

Πρόλογος

            Νομίζω ότι ήταν αρκετά για σήμερα, γιατί πέρα από αυτή την «Ματιά» της περασμένης εβδομάδας, έχετε να ρίξετε και μια «Ματιά» στον περασμένο μήνα!!

            Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη Δευτέρα και όπως έχω ξαναπεί, καλό θα είναι να έχετε να περιμένετε κάτι, βάζετε μικρούς στόχους για να περνά ο χρόνος από δίπλα μας και όχι από πάνω μας..!

 

Πηγή: Παναγιώτης Κανέλλος- Μέλος Επιστημονικής Ομάδας Power-Tax


efm_728x90