Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
22/04/2014
Άρθρο: Με μια ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

Παναγιώτης Κανέλλος - Μέλος Επιστημονικής Ομάδας Power-Tax

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης

 

Πρόλογος

          Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Δευτέρα του Πάσχα σήμερα, αλλά ευελπιστώ να διαβάζετε αυτό το άρθρο την επομένη, λόγω του ότι σήμερα αναρρώνετε από την χθεσινή ημέρα, που φαντάζομαι ότι για τους περισσότερους θα είχε σούβλισμα, πολύ φαγητό, κρασί ή ότι ο καθένας πίνει και στο τέλος πολλές… σόδες!

          Δεν θέλω να φανταστώ ότι υπάρχει κάποιος από εμάς που να δουλεύει σήμερα.. Είπαμε.. καλή η δουλειά, αλλά καλύτερη η οικογένεια. Το πιθανότερο είναι αρκετοί από εσάς να είχατε την δυνατότητα να φύγατε από την βαβούρα της πόλης και να πήγατε στο χωριό σας, άλλοι πιο μακριά και άλλοι πιο κοντά. Η έξοδος αυτό το Πάσχα ήταν αρκετά μεγάλη, όπως το ίδιο μεγάλη θα πρέπει να είναι και η επιστροφή, χωρίς να θρηνήσουμε ακόμη μια χρονιά θύματα τροχαίων ατυχημάτων. Γι’ αυτό, θερμή παράκληση, ας φτάσετε και μια ώρα αργότερα… δεν τρέχει και τίποτα.

          Θα κοιτάξω σήμερα να είμαι σύντομος, γιατί ξέρω ότι το τελευταίο πράγμα που θα θέλατε μετά από το Κυριακάτικο «γλέντι» είναι να διαβάζετε με τις ώρες ένα άρθρο σαν και αυτό. Οπότε, θα να δούμε τι μας απασχόλησε την Μεγάλη Εβδομάδα.

 

Ανακοινώσεις και άλλα..

          Ο Ο.Α.Ε.Ε. με ανακοίνωσή του στις 14/04/2014 πληροφορεί τους ασφαλισμένους του ΤΑΝΤΠ ότι θα μπορούν να εκδώσουν μέσω της ιστοσελίδας του οργανισμού τις βεβαιώσεις των καταβληθεισών εισφορών του 2013, όπως και οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι. Ενώ με νεώτερη ανακοίνωσή του στις 15/04/2014, ενημερώνει τους ασφαλισμένους ότι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές έως 31/12/2012, ρυθμίζονται μέχρι τέλη Απριλίου 2014 σε 38 δόσεις.

          Μέσω του αγαπητού μέσου κοινωνικής δικτύωσης “Twitter” ο κος Θεοχάρης ανακοινώνει ότι στις 14/04/2014 τέθηκαν σε λειτουργία οι εφαρμογές για τα φορολογικά έντυπα Φ.01.010 και Φ.01.013 και ολοκληρώθηκε με τον τρόπο αυτό η λειτουργία όλων των εφαρμογών για την υποβολή των δηλώσεων.

          Σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κου Βασίλειου Κεγκέρογλου, υπ’ αριθ. 9727/204/27.3.2014,καθορίζεται και φέτος η 1η Μαΐου 2014 ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας για όλα τα καταστήματα, τις βιομηχανίες, βιοτεχνικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες γενικά, οι οποίες αργούν κατά τις Κυριακές.

          Το Ε.Τ.Ε.Α. με ανακοίνωσή του στις 11/04/2014 πληροφορεί τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους που υπάγονται σε αυτό ότι δεν θα εκτυπώνονται βεβαιώσεις από τις υπηρεσίες του. Τα στοιχεία θα είναι προσυμπληρωμένα στην φόρμα της φορολογικής τους δήλωσης από την Γ.Γ.Π.Σ., ενώ τις βεβαιώσεις του οικονομικού έτους 2014 κατά περίπτωση συνταξιούχων, θα μπορούν να τις τυπώνουν για προσωπικού τους χρήση από τις ιστοσελίδες: www.etea.gov.gr και www.idika.gr (στην επιλογή ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΕΤΕΑ), να τις ζητήσουν από τις Τράπεζες, με τη διαδικασία που ίσχυε και κατά τα παρελθόντα έτη ή να χορηγηθούν από τα ΝΠΙΔ. Η ανάρτηση των βεβαιώσεων, ανά πρώην Ταμείο-Τομέα-Κλάδο και Λογαριασμό, θα γίνεται σταδιακά.

          Κατ’ αντιστοιχία με την παραπάνω παράγραφο, η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με δελτίο τύπου ανακοινώνει ότι οι βεβαιώσεις αποδοχών συντάξεων για τα εισοδήματα του 2013, θα είναι προσυμπληρωμένα στις φορολογικές δηλώσεις μέσω της Γ.Γ.Π.Σ. και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να τις εκδίδουν από την ιστοσελίδα του οργανισμού www.ika.gr. Σε περίπτωση λαθών στα προσυμπληρωμένα στοιχεία, οι συνταξιούχοι θα μπορούν να πευθύνονται στο αρμόδιο τμήμα Πληρωμών Συντάξεων του Υποκ/τος ΙΚΑ-EΤΑΜ που αναφέρεται στο τρίμηνο ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την διόρθωσή τους.

          Στο ίδιο κλίμα κινείται και νέο δελτίο τύπου του Ο.Γ.Α. που εξέδωσε στις 15/04/2014, όπου ανακοινώνει, ότι οι ασφαλισμένοι του Ο.Γ.Α. θα έχουν τη δυνατότητα από τις 16/04/2014, να εκτυπώνουν τις βεβαιώσεις των ασφαλιστικών τους εισφορών για φορολογική χρήση, μέσα από την ιστοσελίδα του Οργανισμού www.oga.gr. Στην περασμένη «Ματιά» είχαμε αναφερθεί στον τρόπου που οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εκδώσουν την βεβαίωσή τους μέσω της ιστοσελίδας του οργανισμού.

          Η Γ.Γ.Δ.Ε. με την υπ’ αριθ. ΔΕΣ Γ 1063076 ΕΞ 15.4.2014 εγκύκλιο ενημερώνει του φορολογούμενους ότι έχουν μια τελευταία ευκαιρία να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις ως τις 30/06/2014, ειδάλλως σε αντίθετη περίπτωση θα εφαρμοστούν από 01-07-2014 οι διατάξεις του άρθρου 33 του ν. 4174/2013 «Φορολογικές Διαδικασίες και άλλες Διατάξεις», δηλαδή θα ενεργοποιηθούν οι διατάξεις περί εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου.

 

Τρία ασφαλιστικά ταμεία

          Σύμφωνα με την ιστοσελίδα news.gr θα ξεκινήσει νέος γύρος ενοποιήσεων των ασφαλιστικών Ταμείων, με απώτερο σκοπό να μείνουν μόνο τρία, ενώ σχεδιάζονται νέες μειώσεις στις συντάξεις ώστε το ποσοστό αναπλήρωσης της βασικήςνα μην ξεπερνά το 45% των συντάξιμων αποδοχών. Κούρεμα θα υποστούν και οι επικουρικές συντάξεις τουλάχιστον κατά 7-8%.

          Παρεμβάσεις ακόμη αναμένεται να γίνουν και στα κριτήρια καταβολής του ΕΚΑΣ, ενώ θα εισαχθεί το εισοδηματικό κριτήριο στη χορήγηση της βασικής σύνταξης. Φανταστείτε λοιπόν, να πληρώνεται όλα αυτά τα χρόνια κανονικά τις εισφορές σας και επειδή εισοδηματικά είστε λίγο καλύτερα από κάποιον άλλο που πλήρωσε τα μισά για ασφάλιση, γιατί δούλευε εν μέρει μαύρα, να βρεθείτε να παίρνετε μικρότερη σύνταξη από εκείνον! Μάλλον αυτή είναι η σύγχρονη ερμηνεία του «Κράτους Δικαίου»…!

 

Κατάργηση του Βιβλίου Νεοπροσλαμβανομένων και με την βούλα

          Πλέον και με την βούλα καταργείται το βιβλίο νεοπροσλαμβανομένων στο οποίο είχαμε αναφερθεί στην προηγούμενη «Ματιά», και το οποίο δεν θα ισχύει από 01/06/2014 σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 20 του ν.4255/2014 ο οποίος δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 89 Α’/11.04.2014.

 

Προϋποθέσεις για χαρακτηρισμό κάποιου ως επιχειρηματία

          Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών www.eea.gr, τα κριτήρια που θα πρέπει να πληροί κάποιος ο οποίος κάνει συναλλαγές επί των τίτλων του άρθρου 42 του ν.4172/2013, που προσδιορίζονται στο τρίτο και στο τέταρτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 21 του ν.4172/2013, για τους σκοπούς εφαρμογής του προτελευταίου εδαφίου της παραγράφου 3 του άρθρου 21 του ν.4172/2013 (μετοχές, ομόλογα ή παράγωγα προϊόντα κτλ.), προκειμένου να χαρακτηριστεί επιτηδευματίας -κάτι που σημαίνει ότι θα φορολογείται με συντελεστή 26% για την υπεραξία έως 50.000 ευρώ και 33% από αυτό το όριο και πάνω- καθορίζει υπουργική απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης.

Η απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ορίζει ότι τα κριτήρια ισχύουν για τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2014 και έχει ως εξής:

 • Να πραγματοποίησε κατά μέσο όρο τουλάχιστον 10 συναλλαγές επί των τίτλων αυτών, συνολικής αξίας τουλάχιστον διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ, ανά τρίμηνο, στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων και
 • Η αξία χαρτοφυλακίου των τίτλων αυτών του φορολογούμενου, οριζόμενου ως καταθέσεις μετρητών συν τίτλους, υπερβαίνει τις πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ, σε μία τουλάχιστον χρονική στιγμή στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων.

Για την εφαρμογή της νέας απόφασης, ο αριθμός και η αξία συναλλαγών, καθώς και η αξία χαρτοφυλακίου (ως το υπόλοιπο κατατεθειμένων μετρητών συν την αξία των τηρούμενων τίτλων), καθορίζονται από τα δικαιολογητικά έγγραφα συναλλαγών και τήρησης χαρτοφυλακίου των τίτλων αυτών του φορολογούμενου, τα οποία εκδίδει η χρηματιστηριακή εταιρία ή το πιστωτικό ίδρυμα κατά την παροχή των αντίστοιχων υπηρεσιών προς το φορολογούμενο.

 

Λήξη της ασφαλιστικής σχέσης μέλους Δ.Σ. Ανώνυμης εταιρείας με τον Ο.Α.Ε.Ε.

          Ο Ο.Α.Ε.Ε. με την υπ’ αριθ. 12/11.4.2014 εγκύκλιό του, προσδιορίζει τον χρόνο λήξης της ασφαλιστικής σχέσεις μεταξύ μέλους Δ.Σ. και μετόχου με ποσοστό 3% και άνω στο κεφάλαιο αυτής, λόγω απώλειας της ιδιότητας του μέλους του Δ.Σ. και του ίδιου του οργανισμού. Αναλυτικά η εγκύκλιος έχει ως εξής:

 1. Σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις του ΟΑΕΕ (άρθρο 11 του Π.Δ. 258/2005) επί μετόχων Ανωνύμων Εταιριών (Α.Ε) – μελών ΔΣ αυτών, η λήξη της ασφάλισης συμπίπτει με την ημερομηνία μείωσης του απαιτούμενου για την υπαγωγή ποσοστού συμμετοχής 3% στο κεφάλαιο της Α.Ε ή της απώλειας της ιδιότητας του μέλους Δ.Σ.

Για τη διαγραφή των προσώπων αυτών από τα Μητρώα Ασφάλισης του ΟΑΕΕ απαιτείται ΦΕΚ, στο οποίο να είναι καταχωρημένο το καταστατικό της εταιρίας και θεωρημένο απόσπασμα πρακτικού της τελευταίας Γεν. Συνέλευσης της εταιρίας ή του Δ.Σ., από το οποίο να προκύπτει ότι απώλεσε την ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. της Α.Ε ή μειώθηκαν οι μετοχές του κάτω του οριζόμενου από το καταστατικό ασφαλίσιμου ποσοστού. (άρθρο 10 της αρ. Φ80000/7228/308/7.9.2006 Υπουργικής απόφασης – ΦΕΚ 1397/Β/2006).

 1. Σχετικά με την απώλεια της ιδιότητας του μέλους Δ.Σ Ανώνυμης Εταιρίας διευκρινίζονται τα εξής:

Ο χρόνος θητείας του Δ.Σ της Α.Ε., που ορίζεται στο καταστατικό ή με την απόφαση της γενικής συνέλευσης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα έξι (6) έτη (άρθρο 19 παρ. 1εδ. α΄ν.2190/1920).

Λήξη της ιδιότητας του μέλους Δ.Σ επέρχεται όταν παρέλθει ο χρόνος θητείας του που προβλέπεται από το καταστατικό ή την απόφαση της γενικής συνέλευσης. Η πάροδος του χρόνου της θητείας του Δ.Σ δεν επιφέρει άμεση απώλεια της ιδιότητας του μέλους αυτού καθώς η θητεία παρατείνεται μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, εντός της οποίας πρέπει να συνέλθει η αμέσως επόμενη τακτική γενική συνέλευση (άρθρο 19 παρ.1εδ. β ν.2190/1920 όπως συμπληρώθηκε με άρθρο 26 ν.3604/2007), δηλ. εντός έξι (6) το πολύ μηνών από τη λήξη της εταιρικής χρήσης (άρθρο 25 ν. 2190/1920).

Η εταιρική χρήση προβλέπεται από το καταστατικό και η διάρκειά της συνήθως ορίζεται από 1-1 έως 31-12 εκάστου έτους ή από 1-7 έως 30-6 του επόμενου έτους. Μπορεί, ωστόσο, να ορίζεται και διαφορετικά.

Κατά συνέπεια στην περίπτωση που έληξε η θητεία του Δ.Σ. της Α.Ε και έκτοτε δεν συγκλήθηκε γενική συνέλευση και δεν εκλέχτηκε νέο Δ.Σ., ούτε διορίστηκε με δικαστική απόφαση προσωρινή διοίκηση κατ’ άρθρο 69ΑΚ, η διαγραφή του ασφαλισμένου λόγω απώλειας της ιδιότητας του μέλους του Δ.Σ θα ανατρέξει στην ημερομηνία λήξης της προθεσμίας, εντός της οποίας έπρεπε να είχε συγκληθεί η αμέσως επόμενη τακτική γενική συνέλευση, δηλ. εντός έξι (6) το πολύ μηνών από τη λήξη της εταιρικής χρήσης.

Περιπτώσεις παράτασης της θητείας Δ.Σ.

Εταιρική χρήση σύμφωνα με το καταστατικό : 1-1/31-12 του έτους
Διάρκεια θητείας Δ.Σ. σύμφωνα με το καταστατικό: διετής
Τελευταία Γ.Σ. : 30-4-2007
Εκλογή Δ.Σ. : 30-4-2007
Διάρκεια θητείας τελευταίου Δ.Σ.: 30-4-2007/30-4-2009
(Έκτοτε δεν συγκλήθηκε Γ.Σ και δεν εκλέχτηκε νέο Δ.Σ.)
Λήξη εταιρικής χρήσης 2008: 31-12-2008
Σύνοδος της αμέσως επόμενης τακτικής Γ.Σ.: Μέχρι 30-6-2009
Παράταση της θητείας Δ.Σ.: μέχρι 30-6-2009
Λήξη ασφαλιστικής σχέσης: 30-6-2009

Εταιρική χρήση σύμφωνα με το καταστατικό : 1-1/31-12 του έτους
Διάρκεια θητείας Δ.Σ. σύμφωνα με το καταστατικό: διετής
Σύνοδος Γ.Σ.: 30-4-2007
Εκλογή Δ.Σ.: 30-4-2007
Διάρκεια θητείας τελευταίου Δ.Σ.: 30-4-2007/30-4-2009
Λήξη εταιρικής χρήσης 2008: 31-12-2008
Σύνοδος της τακτικής Γ.Σ.: 28-2-2009
(Στις 28-2-2009 δεν είχε λήξει η θητεία του Δ.Σ. και η Γ.Σ δεν εξέλεξε νέο Δ.Σ. - Έκτοτε δεν συγκλήθηκε Γ.Σ. και δεν εκλέχτηκε νέο Δ.Σ.)
Σύνοδος της αμέσως επόμενης τακτικής Γ.Σ.: Μέχρι 30-6-2010
Παράταση της θητείας Δ.Σ.: μέχρι 30-6-2010
Λήξη ασφαλιστικής σχέσης: 30-6-2010

Εταιρική χρήση σύμφωνα με το καταστατικό : 1-1/31-12 του έτους
Διάρκεια θητείας Δ.Σ. σύμφωνα με το καταστατικό: διετής
Τελευταία Γ.Σ. : 30-6-2007
Εκλογή Δ.Σ. : 30-6-2007
Διάρκεια θητείας τελευταίου Δ.Σ.: 30-6-2007/30-6-2009
(Έκτοτε δεν συγκλήθηκε Γ.Σ. και δεν εκλέχτηκε νέο Δ.Σ.)
Λήξη εταιρικής χρήσης 2009: 31-12-2009
Σύνοδος της αμέσως επόμενης τακτικής Γ.Σ.: Μέχρι 30-6-2010
Παράταση της θητείας Δ.Σ.: μέχρι 30-6-2010
Λήξη ασφαλιστικής σχέσης: 30-6-2010

Εταιρική χρήση σύμφωνα με το καταστατικό : 1-1/31-12 του έτους
Διάρκεια θητείας Δ.Σ. σύμφωνα με το καταστατικό: διετής
Τελευταία Γ.Σ. : 30-7-2007
Εκλογή Δ.Σ.: 30-7-2007
Διάρκεια θητείας τελευταίου Δ.Σ.: 30-7-2007/30-7-2009
(Έκτοτε δεν συγκλήθηκε Γ.Σ και δεν εκλέχτηκε νέο Δ.Σ.)
Λήξη εταιρικής χρήσης 2009: 31-12-2009
Σύνοδος της αμέσως επόμενης τακτικής Γ.Σ.: Μέχρι 30-6-2010
Παράταση της θητείας Δ.Σ.: μέχρι 30-6-2010
Λήξη ασφαλιστικής σχέσης: 30-6-2010

Εταιρική χρήση σύμφωνα με το καταστατικό : 1-7/30-6 του έτους
Διάρκεια θητείας Δ.Σ. σύμφωνα με το καταστατικό: διετής
Τελευταία Γ.Σ. : 30-4-2007
Εκλογή Δ.Σ. : 30-4-2007
Διάρκεια θητείας τελευταίου Δ.Σ.: 30-4-2007/30-4-2009
(Έκτοτε δεν συγκλήθηκε Γ.Σ. και δεν εκλέχτηκε νέο Δ.Σ.)
Λήξη εταιρικής χρήσης 2008: 30-6-2009
Σύνοδος της αμέσως επόμενης τακτικής Γ.Σ.: Μέχρι 31-12-2009
Παράταση της θητείας Δ.Σ.: 31-12-2009
Λήξη ασφαλιστικής σχέσης: 31-12-2009

Λήξη της ιδιότητας του μέλους Δ.Σ επέρχεται με την παραίτηση, το θάνατο και την ανικανότητά του προς δικαιοπραξία.

Ειδικότερα η παραίτηση παράγει αποτελέσματα από την περιέλευσή της στην εταιρία. Τα μέλη του Δ.Σ. μπορούν να παραιτηθούν ελεύθερα από το αξίωμά τους.

Η παραίτηση είναι άτυπη, ενεργείται με απλή γνωστοποίηση προς τον πρόεδρο ή το Δ.Σ. της εταιρίας και δεν απαιτείται από το νόμο η δημοσίευσή της, για να είναι έγκυρη. Αρκεί η δήλωση της βούλησης του παραιτούμενου συμβούλου να εκδηλωθεί και να εξωτερικευτεί οπωσδήποτε. (Μ. Λεοντάρη, Ανώνυμες Εταιρίες σελ.172, εκδόσεις Πάμισος 2012).

Στην περίπτωση παραιτηθέντος συμβούλου ως ημερομηνία διαγραφής από τα μητρώα του ΟΑΕΕ λαμβάνεται εκείνη που από το πρακτικό της γενικής συνέλευσης ή του διοικητικού συμβουλίου προκύπτει η γνωστοποίηση της παραίτησής του στην εταιρία.

Λόγος απώλειας της ιδιότητας μέλους Δ.Σ. είναι η ανάκλησή του από τη γενική συνέλευση.

Οι σύμβουλοι, (μέτοχοι ή μη μέτοχοι), είναι πάντα επανεκλέξιμοι και ελεύθερα ανακλητοί (άρθρο 19 παρ.2 ν.2190/1920). Αυτό σημαίνει ότι η γενική συνέλευση (τακτική ή έκτακτη) μπορεί οποτεδήποτε δηλαδή και πριν από το χρόνο λήξης της θητείας και χωρίς σπουδαίο λόγο να ανακαλεί την εξουσία που παρασχέθηκε στο σύμβουλο με την εκλογή του. Με την ανάκληση περατώνεται η σχέση του συμβούλου με την εταιρία.

Στην περίπτωση ανακληθέντος συμβούλου ως ημερομηνία διαγραφής από τα μητρώα ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ λαμβάνεται εκείνη που η γενική συνέλευση αποφάσισε την ανάκλησή του.

 1. Η παρούσα εγκύκλιος δεν έχει εφαρμογή στις Ανώνυμες Εταιρίες με σκοπό τη μεταφορά προσώπων ή πραγμάτων επί κομίστρω με αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης.

 

Περιορισμός ή άρση κατασχέσεων μισθών και συντάξεων

          Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1109/14.04.2014 κοινοποιούνται οι διατάξεις της παραγράφου Α' (τροποποίηση διατάξεων ν. δ 356/1974 - ΚΕΔΕ) του τρίτου άρθρου του κεφαλαίου Β' του νόμου 4254/2014 (ΦΕΚ 85 Α'/7-4- 2014). Στην παράγραφο 3 της ανωτέρω πολυγραφημένης θα διαβάσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται ο περιορισμός ή η άρση κατασχέσεων μισθών και συντάξεων σύμφωνα με το νέο όριο ακατάσχετου. Αναλυτικά η παράγραφος 3 αναφέρει:

«Δεν χωρεί κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών είναι μικρότερο των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 1/4 αυτών, το εναπομένον όμως ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που ο οφειλέτης του Δημοσίου λαμβάνει σύνταξη ή μισθό ή ασφαλιστικό βοήθημα από δύο ή περισσότερους φορείς, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών και επιτρέπεται η κατάσχεση του ¼ αυτών, όμως το εναπομένον ποσό από το σύνολο τους να μην είναι μικρότερο των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ. Στο κατασχετήριο πρέπει να προσδιορίζεται το ακριβές ποσό που κατάσχεται (όχι ποσοστό), ώστε να εφαρμόζεται ο περιορισμός που τίθεται από το νόμο, ήτοι το συνολικό ποσό που απομένει στον οφειλέτη να μην είναι μικρότερο του ανωτέρου ορίου.

Οι κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί μέχρι και 6/4/2014, (προηγούμενη ημέρα ισχύος των διατάξεων αυτών) και εμπίπτουν στο κατά τα ανωτέρω ακατάσχετο ποσό, αίρονται ή περιορίζονται κατά περίπτωση μετά από αίτηση του οφειλέτη, στην οποία επισυνάπτονται τα απαραίτητα στοιχεία από τα οποία προκύπτει το συνολικό ύψος των αποδοχών ή των συντάξεων.

Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω διάταξη δεν ισχύει αυτοδίκαια, δεδομένου, ότι προϋπόθεση για την εφαρμογή της είναι η υποβολή αίτησης του οφειλέτη και δεν έχει αναδρομική ισχύ, καθόσον κατά το τέταρτο άρθρο του τρίτου κεφαλαίου του ως άνω νόμου, η ισχύς των ανωτέρω διατάξεων αρχίζει από τη δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ήτοι από 7 Απριλίου 2014 και ως εκ τούτου τα ποσά που έχουν παρακρατηθεί μέχρι την υποβολή της αίτησης και την παραλαβή από τον τρίτο (ασφαλιστικό Ταμείο κλπ.) της εντολής της Δ.Ο.Υ για υλοποίηση του περιορισμού ή άρσης της κατάσχεσης δεν επιστρέφονται».

 

Φόροι, φόροι και… φόροι!

          Η Γ.Γ.Δ.Ε.σε απάντηση σχετικού ερωτήματος, όσον αφορά την φορολόγηση των εκτάκτων αμοιβών (bonus) που διανέμονται στα μέλη του Δ.Σ. ναυτιλιακών εταιρειών του ν.27/1975, ανακοίνωσε την υπ’ αριθ. πρωτ.: Δ12Γ 1061892 ΕΞ 14.4.2014 απόφασή της, σύμφωνα με την οποία, οι παραπάνω αμοιβές φορολογούνται με 10%, εξαντλούμενης κάθε φορολογικής υποχρέωσης του δικαιούχου φυσικού προσώπου και, ως εκ τούτου, απαλλάσσεται ο ίδιος για το εισόδημα αυτό, από οποιοδήποτε άλλο φόρο, τέλος και από οιαδήποτε άλλη έκτακτη ή ειδική εισφορά όπως είναι και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

(Σχετ. η ΠΟΛ.1186/24.7.2013 Εγκύκλιος Διαταγή του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων).

          Η ίδια απόφαση συνεχίζει και αναφέρει ότι σχετικά με την απαλλαγή ή όχι της υποχρέωσης ασφαλιστικών ή συναφών εισφορών και επιβαρύνσεων, αρμόδιο είναι το Υπουργείο Εργασίας στο οποίο και κοινοποιείται αυτή η απόφαση.

          Επιτέλους, είδε το φως του ήλιου η ΠΟΛ.1104/09.04.2014 η οποία αναφέρεται στον τρόπο παρακράτησης φόρου στο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις και στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν.3986/2011, στην παρακράτηση φόρου κατά την πληρωμή κάθε εφάπαξ αποζημίωσης που παρέχεται από οποιονδήποτε φορέα και για οποιονδήποτε λόγο διακοπής της σχέσεως εργασίας ή άλλης σύμβασης με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης και στην παρακράτηση φόρου στο ασφάλισμα που καταβάλλεται στο πλαίσιο ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης.

          Η εν λόγω πολυγραφημένη ισχύει από το φορολογικό έτος 2014 για εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις που καταβάλλονται από 1.1.2014 και μετά.

 

Τρόπος διανομής κερδών δικηγορικών εταιρειών με απλογραφικά βιβλία

          Το παραπάνω έρχεται να απαντήσει το υπουργείο Οικονομικών με την υπ’ αριθ. 1044112/1420/11.3.2014 εγκύκλιό του, στην οποία αναφέρει ότι τα κέρδη των εν λόγω εταιρειών φορολογούνται με την κλίμακα του 26% έως € 50.000,00 και 33% από € 50.000,00 και άνω με εξάντληση της φορολογικής τους υποχρέωσης.

          Καταλήγει ότι τα κέρδη διανέμονται στους εταίρους που υπάρχουν κατά την λήξη της διαχειριστικής χρήσης, ανάλογα με τα ποσοστά συμμετοχής τους, ανεξάρτητα αν κατά τη διάρκεια της διαχειριστικής περιόδου επήλθε οποιαδήποτε μεταβολή στα πρόσωπα των εταίρων, στα ποσοστά ή στην ιδιότητά τους. (Σχετική η 1028894/310/Α0012/ΠΟΛ.1071/24.2.1993 εγκύκλιος, του Υπουργείου Οικονομικών). Συνεπώς οι αποχωρούντες εταίροι που δεν είναι στη σύνθεση των εταίρων στις 31.12., (τέλος διαχειριστικής περιόδου), φορολογικά δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των κερδών ανά εταίρο.

 

«Μέρες που είναι…»

          Στο εορταστικό πνεύμα του Πάσχα κινείται το δελτίο τύπου που έβγαλε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας στις 16/04/2014, σύμφωνα με το οποίο θα επιστραφούν οι άδειες οδήγησης, οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων (αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων), προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στη μετακίνησή τους για την εορταστική περίοδο του Πάσχα. Αυτή η απόφαση αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις Αστυνομικές Αρχές μέχρι και την 15/04/2014. Επισημαίνεται ότι για την επιστροφή των παραπάνω στοιχείων οδήγησης και κυκλοφορίας θα πρέπει προηγουμένως να καταβληθεί αρμοδίως το προβλεπόμενο διοικητικό χρηματικό πρόστιμο.

          Από την παραπάνω απόφαση εξαιρούνται οι περιπτώσει των παρακάτω παραβάσεων:

-Οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος
-Οδήγηση με ταχύτητα πέραν της επιτρεπόμενης
-Παραβίαση της ένδειξης ερυθρού σηματοδότη
-Κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων
-Μη καταβολή τέλους διοδίων
-Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα.

Δεν άφησαν και τίποτα απ’ έξω…!!! (προσωπικό σχόλιο)

 

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

          Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1110/16.04.2014 κοινοποιούνται οι διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 33του ν. 4258/2014 (ΦΕΚ Α΄94) «Διαδικασία Οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα –ρυθμίσεις Πολεοδομικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις» με τις οποίες ρυθμίστηκε η καταβολή των τελών κυκλοφορίας, για το έτος 2014, οχημάτων ευρισκομένων σε κατάσταση ακινησίας σε περίπτωση άρσης της ακινησίας εντός του έτους αυτού (2014), αναλογικά για τους υπόλοιπους μήνες μέχρι το τέλος του έτους (31-12-2014), συμπεριλαμβανομένου του μήνα της άρσης της ακινησίας και πριν από την άρση αυτής, για άμεση εφαρμογή από την ημερομηνία δημοσίευσης του ΦΕΚ (14-4-2014).

 

Κοινωνικό Μέρισμα

          Την Μ. Τετάρτη υπογράφηκε η υπ’ αριθ. πρωτ.: Δ12 1063601 ΕΞ 16.4.2014ΚΥΑ για την διανομή του κοινωνικού μερίσματος. Με την απόφαση αυτή ορίζονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, οι εξαιρέσεις από την διανομή του κοινωνικού μερίσματος, ο χρόνος και τρόπος χορήγησής του κτλ. Ας δούμε όμως τα κυριότερα σημεία αυτής της απόφασης:

Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

Για τον προσδιορισμό του ορίου εισοδήματος, ορίζεται ως βασικό όριο εισοδήματος το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ, με βάση το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει από την εκκαθάριση των αρχικών ή τροποποιητικών Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος του οικονομικού έτους 2013 που αφορούν τόσο τον δικαιούχο όσο και τα προστατευόμενα τέκνα ή τα πρόσωπα που φιλοξενεί. Το βασικό όριο εισοδήματος προσαυξάνεται, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου, υπολογιζόμενο ως το γινόμενο του βασικού ορίου επί την οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίας.

          Ως οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίας ορίζεται το σταθμισμένο άθροισμα των μελών της οικογένειας. Ο αιτών / η αιτούσα έχει στάθμιση ένα (1), ο/η σύζυγος καθώς και κάθε φιλοξενούμενος ενήλικας έχει στάθμιση ένα τρίτο (1/3) και κάθε προστατευόμενο τέκνο ή φιλοξενούμενος ανήλικος έχει στάθμιση ένα έκτο (1/6). Ειδικότερα:

i) Προκειμένου για μονογονεϊκές οικογένειες, η οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίας ορίζεται για το πρώτο προστατευόμενο τέκνο σε ένα τρίτο (1/3).
ii) Προκειμένου για δικαιούχο / οικογένεια με ένα τουλάχιστον πρόσωπο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, η ανωτέρω οριζόμενη αντίστοιχη με την κατηγορία τους οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίας προσαυξάνεται κατά ένα έκτο (1/6).

Για τον προσδιορισμό των προστατευόμενων τέκνων εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 7 του ν. 2238/1994 (Α΄ 151).

Κλίμακα υπολογισμού του κοινωνικού μερίσματος:

Δικαιούχοι

Βασικό όριο εισοδήματος (€)

Καταβαλλόμενο ποσό (€)

Αιτών / Αιτούσα

6.000

500,00

Σύζυγος / φιλοξενούμενος ενήλικας (έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του έως 31.12.2013)

+ 2.000

+ 166,67

Για κάθε προστατευόμενο τέκνο / φιλοξενούμενο ανήλικο

+ 1.000

+ 83,33

Μονογονεϊκές οικογένειες (για το 1ο προστατευόμενο τέκνο)

+2.000

+ 166,67

Για ένα (1) τουλάχιστον πρόσωπο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω

+1.000

+83,33

 

Η συνολική ακίνητη περιουσία των αιτούντων την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, όπως προσδιορίζεται με τις διατάξεις των άρθρων 27 έως 50 του ν.3842/2010 (Α΄ 58) και προκύπτει από τα δεδομένα του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Περιουσιολογίου για το έτος 2013, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των εκατόν είκοσι πέντε χιλιάδων (125.000) ευρώ. Σε περίπτωση δικαιούχου με σύζυγο ή προστατευόμενα τέκνα ή φιλοξενούμενα πρόσωπα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας αυτών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ.

Για τον προσδιορισμό του κοινωνικού μερίσματος κάθε δικαιούχου, ορίζεται ως βασικό ποσό κοινωνικού μερίσματος το ποσό των πεντακοσίων (500) ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου, υπολογιζόμενο ως το γινόμενο του βασικού ποσού επί την οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίας, σύμφωνα με την ανωτέρω κλίμακα.

Εξαιρέσεις από την καταβολή κοινωνικού μερίσματος:

 • Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως προστατευόμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 7 του ν. 2238/1994.
 • Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.
 • Αιτήσεις με πρόσωπα που διαθέτουν Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των τριών χιλιάδων (3.000) κυβικών εκατοστών ή σκάφη άνω των οκτώ (8) μέτρων ή αεροσκάφη ή δεξαμενές κολύμβησης, όπως αυτά δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος.
 • Αιτήσεις με πρόσωπα που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.
 • Ειδικά, οι μακροχρόνια άνεργοι που ήταν εγγεγραμμένοι μέχρι την 1/3/2014 στον Οργανισμό Ασφάλισης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα υπό τις προϋποθέσεις της παρούσας, με την πρόσθετη προϋπόθεση ότι δεν έχουν κανένα ατομικό εισόδημα από παροχή εξαρτημένης εργασίας (μισθό ή ημερομίσθιο), χωρίς να λαμβάνεται υπόψη τυχόν ατομικό εισόδημα του οικονομικού έτους 2013 από εξαρτημένη εργασία.

Χρόνος και τρόπος χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος:

 • Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος αποτελεί η υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Ε1) του αιτούντος για το οικονομικό έτος 2013.
 • Ο αιτών συμπληρώνει και υποβάλλει το μηχανογραφημένο έντυπο «Αίτηση / Υπεύθυνη Δήλωση για τη χορήγηση του Κοινωνικού Μερίσματος» μέσω του περιβάλλοντος TAXISnet στο δικτυακό τόπο www.gsis.gr.
 • Ως καταληκτική προθεσμία για την υποβολή της αίτησης ορίζεται η 30/6/2014. Η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος γίνεται με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, ο οποίος υποδεικνύεται στην κατά τα ανωτέρω υποβαλλόμενη αίτησή του και πραγματοποιείται εντός του πρώτου δεκαημέρου του επόμενου μήνα από το μήνα υποβολής της αίτησης.
 • Ειδικότερα, για αιτήσεις που θα υποβληθούν έως και την 30/4/2014, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί έως και την 10/5/2014, για αιτήσεις που θα υποβληθούν από την 1/5/2014 έως και την 31/5/2014, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί έως και την 10/6/2014, ενώ για αιτήσεις που θα υποβληθούν από την 1/6/2014 έως και την 30/6/2014, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί έως και την 10/7/2014.

Μετά την πάροδο της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2014, οι αιτήσεις των μακροχρόνια ανέργων κατά την παράγραφο 2 του άρθρου 2 της παρούσας που απορρίφθηκαν, επανεξετάζονται αυτεπάγγελτα από τη Δ.ΗΛΕ.Δ. με βάση τα εισοδήματα των εμπρόθεσμα υποβληθεισών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014, προς το σκοπό χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος, εφόσον συντρέχουν οι λοιπές προϋποθέσεις της παρούσας.

          Πάντως, για όσους έχουν προλάβει ήδη να στείλουν την δήλωση φορολογίας εισοδήματος, από την Μ. Πέμπτη έχει ανοίξει τις πύλες της η εφαρμογή μέσω της ιστοσελίδας της Γ.Γ.Π.Σ. για την υποβολή των αιτήσεων που αφορούν το κοινωνικό μέρισμα. Άντε και σε καλή μεριά!!

 

Περί… περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ

          Αν δεν το έχετε μάθει ακόμη, έχει αλλάξει η χρόνος υποβολής της περιοδικής δήλωσης του ΦΠΑ! Με την ΠΟΛ.1108/14.04.2014 (ΦΕΚ Β’ 937/15.04.2014) ο υφυπουργός Οικονομικών Γεώργιος Μαυραγάννης αποφασίζει ότι η περιοδική δήλωση του ΦΠΑ θα υποβάλλεται εμπρόθεσμα μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την λήξη της φορολογικής περιόδου στην οποία αφορά η δήλωση. Η φορολογική περίοδος παραμένει η ίδια, δηλαδή ημερολογιακός μήνας για αυτούς που τηρούν διπλογραφικά βιβλία και ημερολογιακό τρίμηνο για αυτούς που τηρούν απλογραφικά. Επίσης, η υποχρέωση καταβολής του φόρου δεν αλλάζει και παραμένει μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν που αφορά η δήλωση.

          Οι λογιστές έχουν την τιμητική τους, με την παράγραφο 5 της παραπάνω πολυγραφημένης να αναφέρεται στον θάνατο του λογιστή (!!) ως την μόνη δικαιολογία για να μπορέσει η προθεσμία υποβολής της περιοδικής δήλωσης του ΦΠΑ να πάρει παράταση δέκα (10) ημερολογιακών ημερών, με την περιοδική δήλωση να υποβάλλεται χειρόγραφα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

          Σε ένα άλλο μέτωπο, αυτό των αγροτών, σύμφωνα με την ιστοσελίδα www.agronews.gr, ο κος Θεοχάρης μέσω του αγαπημένου του twitterαπαντώντας σε ερωτήματα φορολογουμένων, λέει ότι δεν αποκλείεται να δοθεί επιλογή σε όποιον αγρότη του κανονικού καθεστώτος το επιθυμεί, να υποβάλλει τρίμηνες περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.

          Ανέφερε πάντως, ότι θα για το θέμα αυτό θα δοθούν σύντομα περισσότερες διευκρινίσεις.

 

Πρόλογος

          Αν και είπα ότι θα είμαι σύντομος σήμερα, η πληθώρα των νέων ήταν τέτοια που δεν με άφησε να αγιάσω…!!! Θα κλείσω λοιπόν αυτή την «Ματιά» με μια επιγραμματική αναφορά σε μερικά ακόμη νέα.

          Από την ιστοσελίδα του www.capital.gr θα πληροφορηθούμε ότι το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να διορθώσει τις διατάξεις που αφορούν την φορολόγηση των ανέργων, που μάλλον οι όποιες αποφάσεις θα παρθούν μετά το Πάσχα. Άλλο δημοσίευμα της ίδιας ιστοσελίδας αναφέρει ότι σύμφωνα με την 66/2014 δικαστική απόφαση, έπειτα από αίτηση αναστολής που κατέθεσαν 96 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ από την Πάτρα και την Κάτω Αχαΐα, υποχρεώνεται ο ΟΑΕΕ να θεωρήσει τα βιβλιάρια ασθενείας, για το τρέχον ημερολογιακό έτος.Όπως αναφέρει ο πληρεξούσιος δικηγόρος των παραπάνω ασφαλισμένων, αυτή η απόφαση αποτελεί προσωρινό δεδικασμένο. Από δημοσίευμα της ιστοσελίδας www.news.gr θα πληροφορηθούμε ότι λόγω λανθασμένων αποστολών στοιχείων τόκων από τις τράπεζες, παρατηρούνται λάθη στα ποσά των τόκων των φορολογουμένων που εμφανίζονται στην δήλωση του Ε1, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις, εμφανίζονται λογαριασμοί τραπεζών που δεν ανήκουν στους ίδιους τους φορολογούμενους, αλλά σε άλλους! Τα σχόλια δικά σας!

          Εύχομαι καλή «ανάρρωση» από το χθεσινό φαγοπότι!

 

Πηγή: Παναγιώτης Κανέλλος - Μέλος Επιστημονικής Ομάδας Power-Tax


efm_728x90