Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
31/03/2014
Άρθρο: Με μια Ματιά – Η Περασμένη Εβδομάδα

 

Παναγιώτης Κανέλλος- Μέλος Επιστημονικής Ομάδας Power-Tax

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης

 

Πρόλογος

          Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Ακόμη μια νέα Δευτέρα είμαστε κοντά σας με τα νέα της περασμένης εβδομάδας. Ελπίζω να μπορέσατε να παρακολουθήσετε την στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου, άλλοι από κοντά και άλλοι από την άνεση του καναπέ τους. Όπως ελπίζω, οι περισσότεροι από εσάς να μπορέσατε να φύγετε τετραήμερο, εκμεταλλευόμενοι μία άδεια την περασμένη Δευτέρα! Βέβαια, θα πρέπει να μην έχετε άμεση σχέση με το επάγγελμα του λογιστή – φοροτέχνη, γιατί αυτόν τον κλάδο, ποτέ δεν θα τον αφήσουν να πάρει μια ανάσα από προθεσμίες..

          Ίσως κάποιες κακές γλώσσες να πούνε ότι δεν χρειάζονταν μια στρατιωτική παρέλαση με άρματα μάχης, πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών και ότι άλλο μηχανοκίνητο μέσο επιστρατεύτηκε για αυτόν το σκοπό, λόγω μεγάλου κόστους. Εγώ θα πω ότι ίσως αυτού του είδους η παρέλαση να ήταν εκείνο που να ανέβασε έστω και λίγο την ψυχολογία των πολιτών αυτού του διαλυμένου κράτους, οι οποίοι βλέπουν μέρα με τη μέρα να χάνουν κεκτημένα πολλών ετών και την ζωή τους να γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη.

Το Άγιο Πάσχα είναι μια εβδομάδα πιο κοντά και η αλλαγή της ώρας από τα ξημερώματα της Κυριακής που μας πέρασε, σηματοδοτεί άτυπα την έναρξη της άνοιξης και μαζί της την αλλαγή της ψυχολογίας, η οποία αρχίζει να κινείται σε ρυθμούς περισσότερο καλοκαιρινούς. Και με αυτό το σχόλιο, θα ήθελα να περάσω στην σημερινή παρουσίαση των θεμάτων που μας απασχόλησαν την περασμένη εβδομάδα.

 

Τρία ασφαλιστικά ταμεία

          Μέχρι το τέλος του έτους, όπως μας πληροφορεί το «Έθνος», θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της ενοποίησης πάνω από 60 κλάδων ασφάλισης, σε τρία ενιαία ταμεία. Ένα για τους μισθωτούς, ένα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ένα για τους αγρότες. Χωριστό πυλώνα θα αποτελεί το ΝΑΤ.

          Τα τρία στάδια της υλοποίησης αυτής της μεταρρύθμισης είναι τα παρακάτω:

 • Στο πρώτο στάδιο, θα ολοκληρωθεί η διοικητική αναδιοργάνωση στα τρία ταμεία, στο ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ. Το βασικό σενάριο θέλει στο ΙΚΑ να υπάρχει κι ένας ξεχωριστός κλάδος που θα καλύπτει τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν τον δικό τους ασφαλιστικό φορέα. Ξεχωριστό ρόλο θα παίξει το ΝΑΤ.
 • Στο δεύτερο στάδιο, αναμένεται να υπάρξει απορρόφηση των φορέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας από τα τρία νέα ταμεία, με τη δημιουργία χωριστών και απολύτων διακριτών κλάδων στο εσωτερικό των τριών μεγάλων ταμείων.
 • Και τέλος, στο τρίτο στάδιο, προβλέπεται η δημιουργία Εθνικού Φορέα Απονομής Σύνταξης, που θα αποτελεί την «ομπρέλα» για όλα τα Ταμεία. Σε αυτόν θα υπαχθούν το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ και το ΝΑΤ, διατηρώντας ωστόσο ξεχωριστές διευθύνσεις.

 

Φέτος ο πελαργός δεν θα φέρει εκκαθαριστικά δηλώσεων

          Μην περιμένετε για φέτος την εφορία να σας στείλει το εκκαθαριστικό της δήλωσής σας. Θα πρέπει να το τυπώσετε μόνοι σας ή καλύτερα θα πρέπει να το τυπώσει ο ταλαίπωρος λογιστής σας, αφού σύμφωνα με την ΠΟΛ.1051/06.03.2014 στην παράγραφο 4 θα διαβάσετε «Οι φορολογούμενοι θα εκτυπώνουν από το Taxisnet την πράξη διοικητικού ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης που διαθέτουν, στην οποία αναγράφεται ότι αποτελεί ακριβές αντίγραφο αυτής και φέρει ημερομηνία έκδοσης και ημερομηνία έκδοσης αντιγράφου και τη σήμανση για την εγκυρότητα της πράξης διοικητικού ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου, μέσω του gsis.gr βάσει της Α.Υ.Ο 2837/0030/11.11.2003 (ΦΕΚ 1685/Β').

Επίσης, μπορούν να εκτυπώνουν την ταυτότητα οφειλής για την τρέχουσα δόση κάθε μήνα, στην οποία συμπεριλαμβάνονται τυχόν μη καταβληθείσες προηγούμενες δόσεις και οι αναλογούσες για αυτές προσαυξήσεις, από την Προσωποποιημένη Πληροφόρηση.

Η εκτύπωση των παραπάνω ειδοποιήσεων μπορεί να αντικαταστήσει την αντίστοιχη έντυπη ειδοποίηση που αποστέλλεται ταχυδρομικώς, και να χρησιμοποιηθεί στα πιστωτικά ιδρύματα για την εξόφλησή τους.
Η πρόσβαση στις συγκεκριμένες υπηρεσίες γίνεται μέσω του δικτυακού τόπου www.gsis.gr. Η Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μετά την ανάρτηση των πράξεων προσδιορισμού φόρου στο λογαριασμό των φορολογούμενων, αποστέλλει ηλεκτρονική ειδοποίηση στη δηλωθείσα διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου».

Ενώ στο δελτίο τύπου του υπουργείου Οικονομικών στις 21/03/2014, θα διαβάσετε ότι με την οριστική υποβολή της δήλωσης, αυτή θα βεβαιώνεται και ο φορολογούμενος θα μπορεί να τυπώνει την πράξη προσδιορισμού του φόρου με τον κωδικό πληρωμής προς χρήση του. Άρα, δεν θα σας σταλούν επιστολές με τις πράξεις αυτές.

 

Χειρόγραφες βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας (ΕΤΕΑ, ΤΑΠΙΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ)

          Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μας πληροφορεί με το γενικό έγγραφό της Ε57/4/24.3.2014ότι μέχρι την ολοκλήρωση τωνοδηγιών για την απεικόνισή τους στην Α.Π.Δ και την μεταφορά των ασφαλιστικών εισφορών από Ε.Τ.Ε.Α, Τ.Α.Π.Ι.Τ και ΤΑΥΤΕΚΩ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, θα χορηγούνται προσωρινά, βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας με χειρόγραφη διαδικασία, κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί χορήγησης βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας, στην περίπτωση που, εργοδότης υπέβαλε τις ασφαλιστικές εισφορές υπέρ Ε.Τ.Ε.Α, Τ.Α.Π.Ι.Τ και ΤΑΥΤΕΚΩ στην Α.Π.Δ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ενώ εκ παραδρομής οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν καταβληθεί στα οικεία Ασφαλιστικά Ταμεία (Ε.Τ.Ε.Α, Τ.Α.Π.Ι.Τ και ΤΑΥΤΕΚΩ).

          Διευκρινίζει ότι σε κάθε περίπτωση το αίτημα για την χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας θα συνεχίσει να γίνεται μέσω του ΟΠΣ με την χρήση της onlineέκδοσης βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας.

          Σε περιπτώσεις που προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο από υποβληθείσες Α.Π.Δ (ασφαλιστικές εισφορές υπέρ των Ε.Τ.Ε.Α, Τ.Α.Π.Ι.Τ και ΤΑΥΤΕΚΩ οι οποίες θα έπρεπε να έχουν καταβληθεί στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) θα πρέπει να προσκομίζεται βεβαίωση, η οποία θα εκδίδεται μετά από αίτηση του εργοδότη από το αρμόδιο Ταμείο, που θα βεβαιώνει το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί ανά μισθολογική περίοδο.

 

Κατηγορίες δικαιούχων κοινωνικού μερίσματος

          Στην προηγούμενη «Ματιά» είχαμε αναφέρει ότι σχεδιάζεται να δοθεί κοινωνικό μέρισμα σε συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων.

          Όπως μας πληροφορεί δημοσίευμα της «Ημερησίας», κατά τη δίωρη σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με τη συμμετοχή του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Εργασίας, Βασίλη Κεγκέρογλου, του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη και των Χρήστου Πρωτόπαπα και Γιώργου Κουτρουμάνη, «κλείδωσαν» σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις κατηγορίες δικαιούχων, οι οποίες είναι οι παρακάτω:

 • Άστεγοι, στους οποίους θα διατεθεί, μέσω των αρμόδιων φορέων, ποσό 20 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες στέγασης και σίτισης.
 • Ένστολοι, στους οποίους θα διατεθούν άπαξ περίπου 35 εκατ. ευρώ συνολικά, μόνο με εισοδηματικά κριτήρια. Το επίδομα των € 500,00 θα αφορά περίπου 68.000- 70.000 ένστολους.
 • Ανασφάλιστοι, για τους οποίους θα διατεθούν περίπου 20 εκατ. ευρώ για την κάλυψη, για ένα έτος, της υγειονομικής περίθαλψής τους. Με το συγκεκριμένο κονδύλι, μπορούν να καλυφθούν 350.000- 400.000 άτομα, από τις εξής τέσσερις κατηγορίες:
  • Μακροχρόνια άνεργοι, που δεν καλύπτονται από άλλον ασφαλιστικό φορέα (εξετάζεται να μειωθεί ο ελάχιστος αριθμός ενσήμων που πρέπει να έχουν).
  • Υπερήλικες ανασφάλιστοι.
  • Επαγγελματίες με διακοπή δραστηριότητας, χωρίς κάλυψη από τον ΟΑΕΕ.
  • Επαγγελματίες με δραστηριότητα, αλλά με χρόνιες παθήσεις και με οφειλές στον ΟΑΕΕ.

Ελάχιστο ποσό επιδόματος θα είναι τα € 500,00, τα οποία θα κλιμακώνονται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και μπορεί να φτάσει τα € 1.000,00 για πολύτεκνες οικογένειες. Τα γενικά οικογενειακά εισοδηματικά κριτήρια (πλην περιουσιακών), αναμένεται να αρχίζουν από τις € 4.000,00 ανά έτος και να κλιμακώνονται έως τις € 10.000,00 - € 11.000,00ανά έτος για τις οικογένειες με δύο παιδιά.

Το σημαντικότερο από όλα αυτά είναι ότι, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, το κοινωνικό αυτό μέρισμα – επίδομα, θα δοθεί εντός του Μαΐου.

 

Πληρωμή ενοικίων μέσω τραπεζών

          Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «capital.gr» τα σαΐνια του υπουργείου Οικονομικών σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής στο εισόδημα από ενοίκια, προσανατολίζονται στο να κάνουν υποχρεωτική την εξόφληση του μηνιαίου μισθώματος μέσω τραπεζών, όταν αυτό είναι μεγαλύτερο των € 100,00 ή € 150,00. Με αυτό τον τρόπο θέλουν να καταπολεμήσουν το φαινόμενο της δήλωσης μικρότερου μηνιαίου μισθώματος από αυτό που πραγματικά ισχύει.

          Με αυτόν τον τρόπο οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα μπορούν να επικαλεστούν μη είσπραξη των ενοικίων και άρα δεν θα είναι υποχρεωμένοι να τα δηλώσουν και να φορολογηθούν γι’ αυτά, εφόσον δεν θα έχουν πιστωθεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Θα μπορέσουν δηλαδή να τα εκχωρήσουν στο δημόσιο. Βέβαια σύμφωνα με την υπ’ αριθ. πρωτ.: Δ12Α 1049261 ΕΞ 18.3.2014 έπαψε να ισχύει από 01/01/2014 η διαδικασία εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων και τόκων δανείων που ορίζονται στις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 4 του ν. 2238/1994. Οπότε, μένει να δούμε ποια θα είναι η νέα διαδικασία με την οποία θα γίνεται αυτό.

          Το θέμα είναι τι θα καταφέρουν στην πραγματικότητα, αφού ούτως ή άλλως ο ενοικιαστής θα καταθέτει στην τράπεζα το μηνιαίο μίσθωμα που θα φαίνεται δηλωμένο, ενώ το παραπάνω συμφωνημένο θα καταβάλλεται με μετρητά στο χέρι..! Μήπως όλα γίνονται προς όφελος των τραπεζών, αφού θα διαχειρίζονται περισσότερο χρήμα και μήπως αυτό βολεύει και το υπουργείο Οικονομικών για να υπάρχει χρήμα στους τραπεζικούς λογαριασμούς που θα μπορεί να κατάσχει σε περιπτώσεις οφειλών προς το δημόσιο;

          Όσον αφορά όμως τις κατασχέσεις ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών, το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ’ αριθ. 366/2014 απόφασή του αναφέρει ότι η κατάσχεση χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών είναι αντισυνταγματική και το δημόσιο δεν μπορεί να προβεί σε τέτοιες ενέργειες, εάν πρώτα δεν έχει ενημερώσει τον οφειλέτη, ώστε ο τελευταίος να μπορεί να ασκήσει τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα ή να εξοφλήσει τα χρέη του.

          Λόγω λοιπόντης σπουδαιότητας του ζητήματος, η πενταμελής σύνθεσης του τμήματος του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, με την παραπάνω απόφασή της, παρέπεμψε το ζήτημα στην αυξημένη επταμελή σύνθεση του ίδιου τμήματος για νέα κρίση και η υπόθεση θα συζητηθεί την 5η Μαΐου 2014, με εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτριο Τομαρά.

 

Βεβαιώσεις αποδοχών και συντάξεων, ελεύθερων επαγγελματικών και εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις

          Με επιστολή που έστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών στις 26/03/2014 προς τον υπουργό οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα και τον υφυπουργό οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη, ζητούσε την παράταση της υποβολής των βεβαιώσεων αποδοχών των μισθωτών και των βεβαιώσεων των ελεύθερων επαγγελματικών.

          Βέβαια, έμμεση απάντηση έδωσε ο κος Θεοχάρης σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, όπου διατύπωσε την άποψη ότι καμία παράταση δεν θα δοθεί φέτος για οποιαδήποτε προθεσμία αφορά σε υποβολή. Επίσης, και μέσω του γνωστού twitter σε σχετική ερώτηση, ενημέρωσε ότι δεν θα δοθεί καμιά παράταση και μάλιστα προέτρεψε όσους δεν προλαβαίνουν να στείλουν αρχείο με τα πλήρη στοιχεία, να το στείλουν με ότι στοιχεία έχουν μέχρι την λήξη της προθεσμίας και αργότερα να προβούν σε επικαιροποίηση αυτών των αρχείων.

          Με νεότερο «τιτίβισμα» ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κος Θεοχάρης ενημερώνει ότι δεν θα υπάρξει πρόστιμο σε εκπρόθεσμες τροποποιητικές αποστολές αρχείων των εν λόγω βεβαιώσεων, προφανώς στηριζόμενος στις νέες διατάξεις του νέου πολυνομοσχεδίου, όπου αναφέρει ότι οι τροποποιητικές δηλώσεις δεν έχουν πρόστιμο εφόσον η αρχική υποβολή ήταν εμπρόθεσμη.

 

Ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων

          Είστε ιδιοκτήτης ανασφάλιστου οχήματος και το κυκλοφορείτε; Δεν θέλω να σας φοβήσω, αλλά σύμφωνα με το star.gr να περιμένετε μέσα στον Μάιο να σας έρθει «μπιλιετάκι» από την εφορία. Αυτά είναι τα λεγόμενατου προέδρουτου Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΕΑ) Γιάννη Χατζηθεοδοσίου,  μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη.

 

Ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων (ΕΕΤΑ)

          Ο Γ.Γ.Δ.Ε. κος Θεοχάρης με την ΠΟΛ.1080/19.03.2014 έρχεται να ρυθμίσει το θέμα των διορθώσεων λαθών ΕΕΤΑ από υπαιτιότητα των δήμων και του ΔΕΔΔΗΕ.

Έτσι λοιπόν, όταν από υπαιτιότητα των δήμων ελήφθησαν υπόψη για τον υπολογισμό του ΕΕΤΑ εσφαλμένα στοιχεία ακινήτων, που αφορούν την επιφάνεια του ακινήτου, την παλαιότητα ή την τιμή ζώνης, οι διορθώσεις θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά μόνο για τους υπόχρεους που υπέβαλαν αίτηση διόρθωσης λαθών στα στοιχεία του ακινήτου τους στον αρμόδιο δήμο μέχρι και τη 15η Μαΐου 2013. Όταν τα εσφαλμένα στοιχεία υπολογισμού του ΕΕΤΑ αφορούν την τιμή ζώνης, η διόρθωση αυτής πραγματοποιείται αποκλειστικά, εφόσον η τιμή ζώνης ήταν συμπληρωμένη εσφαλμένα στη βάση του ΔΕΔΔΗΕ και όχι περιπτώσεις που αυτή ήταν κενή.

Απαιτείται η έκδοση βεβαίωσης από τον αρμόδιο δήμο, στην οποία περιλαμβάνονται τα εξής:

 1. Τα ορθά στοιχεία του ακινήτου
 2. Το ονοματεπώνυμο του κυρίου ή επικαρπωτή
 3. Ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) αυτού
 4. Η αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματός του Δ.Ο.Υ.
 5. Ρητή αναφορά ότι από υπαιτιότητα του δήμου δεν πραγματοποιήθηκαν οι διορθώσεις στο ΔΕΔΔΗΕ και αιτιολόγηση αυτής
 6. Ο αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης του πολίτη, με την οποία ζητά τη διόρθωση των στοιχείων του ακινήτου του και η οποία επισυνάπτεται σε φωτοτυπικό αντίγραφο, και ότι έχει πραγματοποιηθεί η διόρθωση των στοιχείων του ακινήτου για την επιβολή του ΤΑΠ, το οποίο καταβάλλεται με τα ορθά στοιχεία.

Η βεβαίωση αυτή κοινοποιείται στο ΔΕΔΔΗΕ και στη Διεύθυνση Οικονομικών ΟΤΑ του Υπουργείου Εσωτερικών.

          Σε περίπτωση υπαιτιότητας του ΔΕΔΔΗΕ, η απαλλαγή από το ΕΕΤΑ γίνεται με την εξής διαδικασία:

 1. Υποβολή αίτησης από τον φορολογούμενο προς τον αρμόδιο Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ.
 2. Βεβαίωση του ΔΕΔΔΗΕστην οποία ρητά αναφέρεται ότι την 1-5-2013, από υπαιτιότητα του ΔΕΔΔΗΕ, αντιστοιχήθηκε η παροχή σε γενικής χρήσης, λόγω μη συμπλήρωσης του πεδίου κωδικού χρήσης από τον πάροχο, και ότι η παροχή αυτή, τόσο πριν όσο και μετά την 1-5-2013, αντιστοιχεί σε κωδικό χρήσης 3 ή 4.

Κατόπιν της παραλαβής της αίτησης του υπόχρεου, ο αρμόδιος Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ.αφού εξετάσει και αποδεχθεί τις αιτιάσεις αυτού, εκδίδει απόφαση διαγραφής της αρχικής βεβαίωσης του ΕΕΤΑ, συντάσσει ΑΦΕΚ διαγραφής της οφειλής και, εάν προκύψει ποσό προς επιστροφή, τούτο επιστρέφεται στο δικαιούχο σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

 

Νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

          Στις 26/03/2014 υπογράφηκε η νέα Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. με το άρθρο 3 να αναφέρει:

«Τα συμβαλλόμενα μέρη αποφασίζουν ότι όλοι οι θεσμικοί όροι εργασίας, που θεσπίσθηκαν με τις προηγούμενες Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. και τις αντίστοιχες Διαιτητικές Αποφάσεις, όπως ίσχυαν κατά τη διαδοχή τους, αποτελούν ενιαίο σύνολο και εξακολουθούν να ισχύουν».

          Με λίγα λόγια ότι ίσχυε ισχύει και με την νέα Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. με την ισχύ της να αρχίζει την 01/01/2014 και να λήγει την 31/12/2014 εκτός και αν ορίζεται διαφορετικά. Με κοινή συμφωνία των μερών η ισχύς της παρούσας Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. δύναται να παραταθεί για ένα ακόμη έτος, με τους ίδιους όρους.

 

Έκπτωση ασφαλιστικές εισφορές από μέλη ΟΕ-ΕΕ

Με την ερμηνευτική ΠΟΛ.1085/20.03.2014 το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να δώσει λύση σχετικά με την έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών των μελών προσωπικών εταιρειών, σε περίπτωση που συμμετέχουν σε περισσότερες από μία προσωπικές εταιρείες.

Έτσι λοιπόν, στο άρθρο 3 παρ. 2 της παραπάνω πολυγραφημένης θα διαβάσουμε τα εξής:

«Περαιτέρω, σε συνέχεια της ΠΟΛ.1130/5.6.2013 διαταγής μας αναφορικά με τη φορολογική μεταχείριση των καταβαλλόμενων ασφαλιστικών εισφορών από μέλη νομικών προσώπων της παρ.4 του άρθρου 2 του ν.2238/1994. (προσωπικές εταιρείες κ.λπ.) σας γνωρίζουμε ότι όταν το μέλος της προσωπικής εταιρείας τηρεί βιβλία και στοιχεία του Κ.Φ.Α.Σ. λόγω άσκησης ατομικής επιχείρησης ή ελευθέριου επαγγέλματος τότε υποχρεωτικά οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν μέσα στο έτος 2013, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της ατομικής επιχείρησης ή του ελευθέριου επαγγέλματος (δεν ισχύει σε περίπτωση αδράνειας της επιχείρησης). Το ίδιο ισχύει και για τις ασφαλιστικές εισφορές που ενώ αφορούσαν την χρήση του έτους 2012, έχουν καταβληθεί εμπρόθεσμα έως και τις 29.3.2013. Αν ο φορολογούμενος συμμετέχει σε περισσότερες από μία προσωπικές εταιρείες, γίνεται δεκτό, οι καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές σε ταμεία ασφάλισης να εκπίπτουν ως ανωτέρω, εξολοκλήρου από την εταιρία επιλογής του».

          Δεν διευκρινίζεται όμως τι γίνεται στην περίπτωση που έχουν γίνει ήδη οι εγγραφές των ασφαλιστικών εισφορών ενός μέλους στα βιβλία μιας ΟΕ για παράδειγμα, την στιγμή που αυτό το μέλος έχει και ατομική επιχείρηση (που σύμφωνα με τις διευκρινίσεις της παραπάνω πολυγραφημένης θα έπρεπε να τις εκπέσει από την ατομική του επιχείρηση).

 

Ξεκίνησαν οι παρατάσεις..

          Και ενώ καθώς είχε προμηνύσει ο Γ.Γ.Δ.Ε. κος Θεοχάρης ότι για φέτος δεν θα δοθεί καμία παράταση στην υποβολή οποιασδήποτε δήλωσης, με την ΠΟΛ.1073/17.02.2014 έρχεται να δώσει παράταση στην υποβολή των οριστικών δηλώσεων απόδοσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών από αμοιβές που καταβλήθηκαν σε αξιωματικούς και μέλη κατώτερου πληρώματος πλοίου.Έτσι έχουμε την ημερομηνία υποβολής να παρατείνεται από τις 31/03/2014 (όπως αυτή ορίζεται με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 59 του Ν.2238/1994), στις 30/04/2014.

 

Τελικό κείμενο του πολυνομοσχεδίου

          Αργά το βράδυ του Σαββάτου 29/03/2014 η κυβέρνηση έδωσε στην δημοσιότητα το πολυνομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε στην Βουλή με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Η ψήφισή του έγινε το βράδυ της Κυριακής 30/03/2014. Μερικά από τα βασικότερα σημεία του είναι τα παρακάτω:

 • Διάθεση κοινωνικού μερίσματος (καταβάλλεται εφάπαξ, είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του Ε.Κ.Α.Σ. ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα).
 • Χορήγηση εφάπαξ χρηματικής ενίσχυσης σε ένστολους (καταβάλλεται ολόκληρη, εφόσον οι συνολικές μεικτές τακτικές αποδοχές μηνός Ιανουαρίου 2014 των ανωτέρω στελεχών, δεν υπερέβαιναν τα χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ. Για αποδοχές πάνω από χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ και μέχρι χίλια πεντακόσια σαράντα δύο (1.542) ευρώ, η εφάπαξ χρηματική ενίσχυση μειώνεται κατά δώδεκα (12) ευρώ για κάθε ένα (1) επιπλέον ευρώ αποδοχών).
 • Κατάργηση της προϋπόθεσης του ορίου των εξόδων των € 9.250,00 για την φορολόγηση ελεύθερου επαγγελματία με την κλίμακα των μισθωτών και αντικατάστασής της από την προϋπόθεση ότι δεν έχει την εμπορική ιδιότητα, ούτε διατηρεί επαγγελματική εγκατάσταση που είναι διαφορετική από την κατοικία του.
 • Εξαίρεση από τον φόρο υπεραξίας εισηγμένων μετοχώνγια τις μετοχές που έχουν αποκτηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2009 και μετά, ενώ ο φόρος θα επιβάλλεται μόνο εφόσον ο πωλητής συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρείας με ποσοστό τουλάχιστον 0,5%.
 • Δεν θα επιβάλλεται παρακράτηση φόρου με συντελεστή 20% στις αμοιβές των επιχειρήσεων για δικαιώματα (royalties), σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας ή έχουν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.
 • Oι συναλλαγές που δεν υπερβαίνουν τα 300 ευρώ απαλλάσσονται από την υποχρέωση παρακράτησης.Σε περίπτωση που ο λήπτης αμοιβής σύμφωνα με την περίπτωση δ' της παραγράφου 1 του άρθρου 62 είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, παρακράτηση φόρου σύμφωνα με την παράγραφο 1 ενεργείται μόνον εφόσον η συναλλαγή υπερβαίνει τα τριακόσια (300) ευρώ.
 • Το εισόδημα από τόκους κρατικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου που αποκτούν νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που δεν είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και δεν έχουν στην Ελλάδα μόνιμη εγκατάσταση δεν υπόκειται σε παρακράτηση φόρου.
 • Από το φόρο υπεραξίας ακινήτων θα εξαιρούνται ακίνητα που έχουν αποκτηθεί πριν από το 1995.
 • Σε ό,τι αφορά στα αποθεματικά εταιρειών από SaleandLeaseBack, παραμένουν αφορολόγητα για ισολογισμούς που κλείνουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014, ενώ από 1η Ιανουαρίου 2015 η υπεραξία που αποκτάται φορολογείται ως έσοδο σύμφωνα με όσα ισχύουν στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.
 • Μειώνεται στα 250 ευρώ από 1.000 ευρώ το πρόστιμο που προβλέπεται για τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία Β΄ κατηγορίας), με ανώτατο όριο το ποσό ύψους τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, στην περίπτωση της μη έκδοσης ή έκδοσης ανακριβών φορολογικών στοιχείων.
 • Μειώνεται στα 500 ευρώ από 2.500 ευρώ το πρόστιμο που επιβάλλεται σε όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία Γ΄ κατηγορίας), με ανώτατο όριο το ποσό ύψους τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, στην περίπτωση της μη έκδοσης ή έκδοσης ανακριβών φορολογικών στοιχείων.
 • Δεν επιβάλλονται τα πρόστιμα, σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΦΠΑ ή δήλωσης παρακρατούμενου φόρου, εφ' όσον η σχετική αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.
 • Χορήγηση αποζημίωσης και επιδόματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ στους μόνιμους και στους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ, οι οποίοι τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας , σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου και του ν.4172/2013 (Α΄167) και, στη συνέχεια, λύεται η εργασιακή τους σχέση λόγω κατάργησης της θέσης τους.
 • Οι εισφορές του Ο.Α.Ε.Ε. θα καταβάλλονται από τους υπόχρεους ασφαλισμένους μηνιαίως και μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα εκείνου στον οποίο ανάγονται, διαφορετικά από την πρώτη ημέρα του μεθεπόμενου μήνα καθίστανται καθυστερούμενες και υπόκεινται σε επιβαρύνσεις, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις.
 • Σε περίπτωση που προκύπτει υποχρεωτική ασφάλιση στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. και στον Ο.Α.Ε.Ε., ο ασφαλισμένος υπάγεται υποχρεωτικά στον Ο.Α.Ε.Ε., για το σύνολο του χρόνου της παράλληλης απασχόλησης, χωρίς δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού οργανισμού, εφόσον ο χρόνος ασφάλισης στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. υπολείπεται των εικοσιπέντε (25) ημερών ασφάλισης ανά μήνα.

Επίλογος

          Θα ήθελα να κλείσω την σημερινή «Ματιά» με μια αναφορά στις κινητοποιήσεις που έγιναν την Κυριακή 30/03/2014 και ώρα 14:00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος με αφορμή τις νέες φορολογικές διατάξεις και στην οποία η ΠΟΕ-ΔΟΥ κάλεσε και τους εφοριακούς να συμμετέχουν. Οι αντιδράσεις αρχίζουν να αυξάνονται από τον λογιστικό κόσμο, αλλά και όλους αυτούς που ασχολούνται στην αλυσίδα των λογιστικών διεργασιών. Ελπίζω οι ιθύνοντες να αρχίζουν να παίρνουν το μήνυμα σιγά σιγά.

          Σας εύχομαι καλή δύναμη και καλή αρχή με τις υποβολές στο «αγαπητό» μας σύστημα, το Taxisnet..!

 

Πηγή: Παναγιώτης Κανέλλος- Μέλος Επιστημονικής Ομάδας Power-Tax


efm_728x90