Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
24/03/2014
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η περασμένη εβδομάδα

 

Παναγιώτης Κανέλλος- Μέλος Επιστημονικής Ομάδας Power-Tax

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης

 

Πρόλογος

            Για ακόμα μία φορά σας καλωσορίζω και σας εύχομαι καλή εβδομάδα! 25η Μαρτίου αύριο, μία από τις σημαντικότερες εορτές του Ελληνικού Έθνους.  Είναι η ημερομηνία που γιορτάζουμε την ένοπλη εξέγερσή μας εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με σκοπό την αποτίναξη της οθωμανικής κυριαρχίας και την δημιουργία ανεξάρτητου εθνικού κράτους.

            Ο πρώτος επίσημος εορτασμός ήταν το έτος 1838, όπου καθιερώθηκε ως εθνική εορτή με σχετικό διάταγμα του Βασιλέως της Ελλάδας Όθωνα.

            Όλα αυτά όμως, δεν θα ήταν δυνατόν να συμβούν χωρίς την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, την σημαντικότερη από τις μυστικές οργανώσεις που σχηματίστηκαν για την προετοιμασία επανάστασης. Ιδρύθηκε το 1814 στην Οδησσό, και σύμφωνα από τους παλαιότερους ιστορικούς, από τον Εμμανουήλ Ξάνθο, το Νικόλαο Σκουφά, Αθανάσιο Τσακάλωφ. Τέταρτο μέλος της, μυήθηκε ο Αντώνιος Κομιζόπουλος από τη Φιλιππούπολη. Οι Φιλικοί αφού μυούνταν στην Εταιρεία έδιναν όρκο πίστης και επικοινωνούσαν με κώδικες, ψευδώνυμα και συνθηματικές λέξεις.

            Πολλά θα μπορούσαν να ειπωθούν για αυτή την ημερομηνία και την γιορτή αυτού του μεγέθους, αλλά δεν θέλω να σας κουράσω περισσότερο απ’ ότι θα κουραστείτε διαβάζοντας για τα νέα της εβδομάδας που έκλεισε. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι όσοι ακολουθείτε τον κλάδο του λογιστή – φοροτέχνη, δεν θα είχατε την ευκαιρία να χαρείτε αυτό το όμορφο τετραήμερο που πέρασε, γιατί οι υποχρεώσεις είναι πάρα πολλές και ο χορός της υποβολής των δηλώσεων έχει ξεκινήσει δειλά δειλά.. Έτσι λοιπόν έχουμε και λέμε…

 

Το θέατρο του παραλόγου

            Είχαμε αναφέρει σε προηγούμενη «Ματιά», ότι το Ε.Τ.Α.Α. είχε «καλέσει» όλους τους εργοδότες να στείλουν στο ασφαλιστικό ταμείο, ηλεκτρονικά, το σύνολο της πληροφορίας σχετικά με την δήλωση της ασφάλισης (μισθολογικές καταστάσεις) και την καταβολή των αντίστοιχων εισφορών (κατάθεση σε τράπεζα) μέχρι και την περίοδο 11ος/2013, για το σύνολο των εργαζομένων τους, πρώην ασφαλισμένων στους Τομείς ΤΕΑΥΕΚ, ΤΕΑΠΟΖΟ, ΤΕΑΕΙΓΕ, ΤΕΑΥΝΤΠ και ΤΕΑΧ του τ. ΤΕΑΙΤ και νυν ασφαλισμένων στο ΕΤΕΑ.

            Αυτή η απόφασή έχει δημιουργήσει γενικότερη δυσανασχέτηση, πράγμα που οδήγησε σε συνάντηση μεταξύ μελών της Διαδικτυακής Ομάδας Παρέμβασης Λογιστών – Φοροτεχνικών με τον Διοικητή του Ε.Τ.Α.Α.

            Σύμφωνα με τα μέλη της Διαδικτυακής Ομάδας, τα βασικότερα σημεία που προέκυψαν από αυτή την συνάντηση είναι τα εξής:

 • Σημείο εκκίνησης της εν λόγω υποχρέωσης ορίζεται το έτος 1943!
 • Δεν προβλέπεται πρόστιμο για μη συμμόρφωση, αλλά όποια επιχείρηση δεν στείλει αυτά τα στοιχεία τότε ο Διοικητής θα δώσει εντολές ελέγχου.
 • Ο Διοικητής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης μέχρι και τον Αύγουστο, ενώ θεωρεί ότι η εν λόγω εγκύκλιος αναφέρεται στις εταιρείες και όχι στους λογιστές.

Και πείτε μου τώρα εσείς ότι οι επιχειρηματίες θα καθίσουν να στείλουν όλες αυτές τις πληροφορίες, χωρίς να πασάρουν την δουλειά στους λογιστές τους..!

            Και παρόλα αυτά, το Ε.Τ.Ε.Α. με την υπ’ αριθ. πρωτ. 20447/8557/011/19.3.2014 εγκύκλιό του έρχεται και αναφέρει ότι κάθε εργοδότης:

 • που αιτείται ασφαλιστικής ενημερότητας, υποχρεούται να αποστείλει στην αρμόδια υπηρεσία του ΕΤΕΑ σε μορφή ηλεκτρονικού αρχείου, τις μισθοδοτικές καταστάσεις και τα παραστατικά πληρωμών που απαιτούνται.
 • υποχρεούται να αποστείλει στο ΕΤΕΑ σε μορφή ηλεκτρονικού αρχείου, όλες τις προβλεπόμενες καταστάσεις και παραστατικά που θα ζητηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΤΕΑ, προκειμένου αυτές να προβούν στους αναγκαίο έλεγχο.

Αν αυτή η εγκύκλιος δεν είναι ο ορισμός της έννοιας εκβιασμός, τότε πείτε μου ποιος είναι..!!

 

Οι ανασφάλιστοι – ασφαλισμένοι του 2014

            Σύμφωνα με την ιστοσελίδα “ertopen.com” οι ασφαλισμένοι στο ταμείο του Ο.Α.Ε.Ε. οι οποίοι χρωστούν εισφορές και άρα δεν είναι ασφαλισμένοι, ανέρχονται σε 372.000 σε όλη την χώρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Αν συνυπολογιστούν και τα μέλη των οικογενειών τους που και αυτά μένουν ανασφάλιστα, τότε μιλάμε για πάνω από 1.000.000 Έλληνες πολίτες που εν έτη 2014 είναι ανασφάλιστοι.

            Βάσει επίσημων στοιχείων του Ο.Α.Ε.Ε. σε ρύθμιση των χρεών τους βρίσκεται μόλις το 8% των οφειλετών. Και αυτό γιατί οι ρυθμίσεις είναι συγκεκριμένου αριθμού δόσεων ανεξαρτήτως ποσού, πράγμα που σημαίνει ότι ο κάθε οφειλέτης θα πρέπει να πληρώνει ένα σχετικό μεγάλο ποσό δόσης, ακόμη κι αν δεν έχει εισόδημα ή αυτό έχει μειωθεί δραματικά.

            Οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχοντας σύμμαχο την τη γνωμοδότηση που ετοιμάστηκε από τον Ομότιμο Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ κ. Αντώνη Μανιτάκη και τον συνεργάτη του Λέκτορα Νομικής του ΑΠΘ κ. Καϊδατζή Ακρίτα, στην οποία υπογραμμίζεται ότι είναι αντισυνταγματικός ο αποκλεισμός τους από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω χρεών, προσφεύγουν στα δικαστήρια.

            Επίσης, αντισυνταγματική είναι και η αύξηση των εισφορών από τη στιγμή που η χώρα εισήλθε σε ύφεση, δεδομένου ότι βάσει δυο προεδρικών διαταγμάτων,  (στο 258 του 05 και στο 5 του 2007) αναφέρεται ρητά ότι οι ασφαλιστικές εισφορές προκύπτουν από το μέσο κατακεφαλήν ΑΕΠ της χώρας.

            Μόνο αυτό δεν συμβαίνει στην Ελλάδα, που από το 2008 που εισήρθε σε ύφεση, οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν αυξηθεί κατά 25%.

 

Έλεγχοι φορολογουμένων μεγάλου πλούτου

            Το Υπουργείο Οικονομικών με δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 17/03/2014, έρχεται να απαντήσει σε δημοσιεύματα της «Κυριακής» ότι 1.700 υποθέσεις ελέγχου έχουν χαθεί.

            Έτσι λοιπόν, η Γ.Γ.Δ.Ε. ενημερώνει ότι από τις 1.747 υποθέσεις ελέγχου, οι 500 έχουν φτάσει στο τέλος. Κάποιες από αυτές τις 500 έχουν ολοκληρωθεί οριστικά και κάποιες βρίσκονται σε στάδιο δικαστικής προσφυγής μετά τον έλεγχο.

            Από τους παραπάνω ελέγχους έχουν βεβαιωθεί περίπου εκατό εκατομμύρια ευρώ, των οποίων η εισπραξιμότητα αγγίζει περίπου μόλις το 15%.

            Το Υπουργείο Οικονομικών θέλει να κάνει σαφές ότι ο μικρός αριθμός των διεκπεραιωμένων ελέγχων δεν οφείλεται σε ολιγωρία ή έλλειψης βούλησης, αλλά στην πολυπλοκότητα αυτών των ελέγχων, πράγμα που καθιστά τις διαδικασίες πιο αργές από οποιονδήποτε απλό τυπικό έλεγχο.

 

Πρόγραμμα επιδότησης νέων αγροτών

            Από τις 18/03/2014 έως και τις 16/05/2014 θα πρέπει να υποβάλλουν αιτήσεις – φακέλους υποψηφιότητας όσοι νέοι αγρότες επιθυμούν να συμμετάσχουν στο «Μέτρο 112 Εγκατάσταση νέων αγροτών» ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ και πληρούν τις προϋποθέσεις. Οι οποίες προϋποθέσεις, όροι, οι εμπλεκόμενοι φορείς, η διαδικασία αξιολόγησης και έγκρισης, καθώς και οι υποχρεώσεις των επενδυτών αναφέρονται στην αριθμ. 704/2008 ΚΥΑ, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, στην αναλυτική Πρόσκληση του Μέτρου (ΦΕΚ 3255/Β΄/20.12.2013) καθώς και στην αριθμ. πρωτ. 26983/19-12-2013 (ΦΕΚ 3254/Β΄/20.12.2013) απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

            Η προκήρυξη για το εν λόγω πρόγραμμα έχει την υπογραφή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης και έχει ήδη δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 3255/Β΄/20.12.2013).

            Τα κριτήρια ένταξης είναι:

 • Ηλικία από 18 έως 40 ετών
 • Μόνιμη κατοικία σε περιοχή εφαρμογής του προγράμματος
 • Κατοχή γεωργικής εκμετάλλευσης ελάχιστου μεγέθους απαιτήσεων σε εργασία μισής Μ.Α.Ε. (1 Μ.Α.Ε. = 1750 ώρες/ έτος)
 • Επαρκής επαγγελματική ικανότητα (είτε ανάληψη δέσμευσης για απόκτησή της εντός 36 μήνων από την έγκριση)
 • Υποβολή επιχειρηματικού σχεδίου μέγιστης διάρκειας 5 ετών με αναλυτική περιγραφή δεσμευτικών στόχων
 • Ανάληψη συμβατικών δεκαετών μακροχρόνιων υποχρεώσεων.

Το ανώτατο όριο της ενίσχυσης διαφέρει ανάλογα με την περιοχή του τόπου της μόνιμης κατοικίας του δικαιούχου. Αναλυτικά:

 • Την περιοχή μόνιμης κατοικίας: α) Ορεινή – 7.500 ευρώ, β) Μειονεκτική – 5.000 ευρώ, γ) Λοιπές περιοχές – 2.500 ευρώ
 • Τον προσανατολισμό παραγωγής της εκμετάλλευσης στη μελλοντική κατάσταση: α) Κτηνοτροφική – 7.500 ευρώ, β) Φυτική - 7.500 ευρώ, γ) Μικτή–Μελισσοκομία - 5.000 ευρώ.
 • Το επίπεδο εισοδήματος της εκμετάλλευσης στη μελλοντική κατάσταση: α) πάνω από το 120% του Εισοδήματος Αναφοράς - 5.000 ευρώ, β) 80-120% του Εισοδήματος Αναφοράς – 2.500 ευρώ.

 

Όλοι αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

            Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το έγγραφό της C(2014) 1500 final/12.03.2014 σχεδιάζει νέα στρατηγική για να βοηθήσει επιχειρήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες, δίνοντας έτσι στους επιχειρηματίες μια δεύτερη ευκαιρία να ορθοποδήσουν αντί να κλείσουν. Ανησυχητικά είναι τα νέα, όπου κάθε χρόνο σχεδόν 200.000 επιχειρήσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση έρχονται αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο της πτώχευσης, πράγμα που θα οδηγήσει σε ανεργία περίπου 1.700.000 άτομα.

            Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει στις εθνικές κυβερνήσεις να θεσπίσουν μέτρα που στηρίζουν την έγκαιρη αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων, αντί να τις ωθούν σε εκκαθάριση, όπως συμβαίνει συχνά. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνουν:

 • διευκόλυνση των επιχειρήσεων ώστε να προβαίνουν σε αναδιάρθρωση προτού κινηθεί οποιαδήποτε διαδικασία αφερεγγυότητας ή δικαστική διαδικασία
 • παραχώρηση, στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ενός διαστήματος χάριτος έως και 4 μήνες ώστε να καταρτίζουν σχέδια αναδιάρθρωσης προτού ξεκινήσουν οι πιστωτές διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης παραγραφή των χρεών των επιχειρηματιών εντός 3 ετών μετά την πτώχευση.

Τα παραπάνω μέτρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από τις εθνικές κυβερνήσεις να θεσπιστούν μέσα σε ένα χρόνο και είναι αυτή που θα αξιολογήσει την πρόοδο και θα αποφασίσει εάν απαιτούνται νέα μέτρα ή όχι.

 

Όλα του γάμου δύσκολα..

            Σύμφωνα με την ιστοσελίδα capital.gr η τρόικα παρουσιάζει ενστάσεις στις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τον φόρο υπεραξίας από τις αγοραπωλησίες ακινήτων.

            Οι ενστάσεις αυτές εντοπίζονται στην πρόταση του υπουργείου Οικονομικών όπου αναφέρει ότι η τιμή κτήσης θα πρέπει να διορθώνεται και να προσαρμόζεται σε μια τιμή κτήσης η οποία θα έχει ενσωματώσει τον πληθωρισμό από το έτος κτήσης του ακινήτου έως και το έτος πώλησής του. Με αυτό τον τρόπο η νέα αξία κτήσης θα είναι μεγαλύτερη, άρα η υπεραξία από την πώληση μικρότερη, που θα οδηγήσει και σε μικρότερο φόρο. Και αυτή ακριβώς είναι η ένσταση της τρόικας, που θέλει την αξία κτήσης να είναι η πραγματική, χωρίς να «πληθωριστεί» και άρα να υπάρξει μεγαλύτερη υπεραξία, που θα φέρει μεγαλύτερο φόρο.

            Επίσης, η τρόικα δεν επιθυμεί ούτε την πλήρως απαλλαγή από τον φόρο των ακινήτων τα οποία έχουν διακρατηθεί από τον ιδιοκτήτη τους για πάνω από 25 χρόνια, με την αιτιολογία ότι αυτή η κίνηση θα οδηγήσει σε απώλεια εσόδων.

            Σκληρό το πόκερ για σκληρά νεύρα, με την αγορά των ακινήτων να είναι για τρίτο συνεχή μήνα στα «τάρταρα»..!!

 

Παρακράτηση φόρου στις αμοιβές Δ.Σ.

            Το υπουργείο Οικονομικών με την επιστολή του αρ. πρωτ.: Δ12Α 1030493 ΕΞ 17.2.2014 έρχεται να απαντήσει σε ερώτημα εταιρείας για το πώς χαρακτηρίζεται ο μισθός μέλους Δ.Σ. και πως γίνεται η παρακράτηση φόρου.

            Το περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής παρατίθεται παρακάτω:

 1. Με τις διατάξεις της περ. δ' της παραγράφου 2 του άρθρου 12 του ν. 4172/2013 (ΦΕΚ Α' 167) ορίζεται, ότι για τους σκοπούς του Κ.Φ.Ε., εργασιακή σχέση υφίσταται όταν ένα φυσικό πρόσωπο παρέχει υπηρεσίες ως διευθυντής ή μέλος του Δ.Σ. εταιρίας ή κάθε άλλου νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας.
 2. Επίσης με τις παραγράφους 1 και 3 του άρθρου 60 του ν. 4172/2013 (ΦΕΚ Α' 167), το μηνιαίο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, συμπεριλαμβανομένων των παροχών σε είδος και των εφάπαξ παροχών, υπόκειται σε παρακράτηση φόρου με βάση την κλίμακα της παραγράφου 1 του άρθρου 15 και του άρθρου 16 μετά από προηγούμενη αναγωγή σε ετήσιο. Ο φόρος που παρακρατείται σύμφωνα με τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων μειώνεται κατά ποσοστό ενάμισυ τοις εκατό (1,5%) κατά την παρακράτηση του.
 3. Συμφωνά με τα ανωτέρω ο μισθός μέλους Δ Σ. θεωρείται εισόδημα από μισθωτή εργασία και φορολογείται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του ν. 4172/2013 (ΦΕΚ Α' 167).

 

Με εντολή Σαμαρά..!

            Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού, κάνει γνωστό ότι από την 1η Ιουλίου 2014 θα προβεί σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τόσο για τους εργοδότες, όσο και για τους εργαζόμενους. Έτσι λοιπόν, οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά 3,9% στο σύνολό τους.

            Και επειδή οι εκλογές πλησιάζουν, το αφεντικό τρελάθηκε και μοιράζει χρήμα! Έχουμε και λέμε..

 • 500 εκατομμύρια ευρώ υπόσχεται ο Πρωθυπουργός ότι θα δοθούν αμέσως σε ένα εκατομμύριο συνανθρώπους μας, σε εκείνους που τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
 • Και οι ένστολοι θα πάρουν το «κατιτί» τους.
 • Για τους άστεγους, προβλέπεται ενίσχυση της τάξεως των 20 εκατομμυρίων ευρώ για στέγαση και σίτιση.
 • Μέσα στο 2014, θα δοθεί άλλο ένα δισεκατομμύριο σε επιστροφές παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Ελπίζω μόνο μετά τις εκλογές να μην ψάχνει τρόπους να τα πάρει πίσω, γιατί δεν θα υπάρχει ούτε σεντς..!!

Τα παραπάνω όμως, έρχεται να επιβεβαιώσει δημοσίευμα της ιστοσελίδας capital.gr όπου αναλυτικά αναφέρει ότι 525 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν σε 64.065 ένστολους, ενώ ετοιμάζονται οι λίστες με τους 940.000 δικαιούχους πολίτες, οι οποίοι θα είναι:

 • Χαμηλοσυνταξιούχοι
 • Χαμηλόμισθοι
 • Άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ
 • Άλλες ευπαθείς ομάδες

Το επίδομα θα ξεκινά από τα € 500,00 και θα φτάνει έως και τα € 1.000,00 ενώ σαν εισοδηματικό κριτήριο συζητείται για οικογένεια με 2 παιδιά ετήσιο εισόδημα το πολύ έως € 10.000,00. Άλλα πράγματα που θα ελέγχονται για την καταβολή του επιδόματος θα είναι α) η περιουσία, β) οι καταθέσεις και γ) η οικογενειακή κατάσταση.

 

Τα πάντα ισχύουν μέχρι να καταργηθούν..!

            Η Γ.Γ.Δ.Ε. με την υπ’ αριθμ. Δ6Γ 1043080 ΕΞ 6.3.2014 απόφασή της έρχεται να διευκρινίσει ότι «Τα έντυπα, οι υπεύθυνες δηλώσεις, οι δηλώσεις, οι πίνακες, οι αιτήσεις και τα πάσης φύσεως έγγραφα, που υποβάλλει ο φορολογούμενος, εξακολουθούν να ισχύουν και μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος των διατάξεων του ν. 4174/2013 (Α΄ 170), όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4223/2013 (Α΄ 287), με τον τύπο και το περιεχόμενο που έχουν καθορισθεί με προηγούμενες αποφάσεις και χρησιμοποιούνται μέχρι να τροποποιηθούν, αντικατασταθούν ή καταργηθούν».

            Έτσι λοιπόν, οι διατάξεις του παραπάνω εδαφίου ισχύουν και για τη μορφή των φορολογικών δηλώσεων, τις πληροφορίες και τα στοιχεία που πρέπει να αναγράφονται σε αυτές και τα τυχόν συνοδευτικά έγγραφά τους, καθώς και για τον τρόπο υπογραφής και υποβολής τους.

 

Επιχορήγηση επιχειρήσεων για πρόσληψη 10.000 ανέργων

            Μέσα από την ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ, μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να πληροφορηθεί για τις προϋποθέσεις και τους όρους του προγράμματος επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων 30-66 ετών.

            Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ξεκίνησε την Παρασκευή 21/03/2014 και θα γίνεται ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης είναι η ενδιαφερόμενη επιχείρηση να διαθέτει κωδικούς πρόσβασης στο πληροφοριακό σύστημα του ΟΑΕΔ, τους οποίους του παραλαμβάνουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.

            Δικαιούχοι είναι όλες οι επιχειρήσεις και γενικότερα όλοι οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.

            Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέρχεται στο ποσό των 18 € την ημέρα και όχι πέραν των 25 ημερών ασφάλισης το μήνα. Η συνολική διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στους δώδεκα (12) μήνες.

 

 Υποβολή εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ οικ. έτους 2014

            Για όλους εσάς που δεν το έχετε ακούσει ή δεν το έχετε διαβάσει, υπάρχει η ΠΟΛ.1074/14.03.2014, η οποία αναφέρει ότι οι καταληκτικές ημερομηνίες αποστολής της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ για το οικονομικό έτος 2014 είναι οι κάτωθι:

 • Για αυτούς που κατά την λήξη της διαχειριστικής περιόδου τηρούσαν απλογραφικά βιβλία βάσει του Κ.Φ.Α.Σ. (ν.4093/2012) ή δεν υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων του Κ.Β.Σ., μέχρι τις 30/04/2014 του επόμενου έτους.
 • Για αυτούς που κατά τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου τηρούσαν διπλογραφικά βιβλία βάσει του Κ.Φ.Α.Σ. (ν.4093/2012), το Δημόσιο, καθώς και στην περίπτωση λήξης της διαχειριστικής περιόδου λόγω θανάτου φυσικού προσώπου, μέχρι τις 30/05/2014 του επόμενου έτους.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να γίνει ηλεκτρονική υποβολής της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ είναι να έχουν υποβληθεί όλες οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ (αρχικές ή τροποποιητικές) που αφορούν την διαχειριστική περίοδο, τουλάχιστον πέντε εργάσιμες ημέρες πριν την λήξη των ανωτέρω προθεσμιών.

 

Αγρότες και ειδικό καθεστώς ΦΠΑ

            Μιας και λέγαμε στην «Ματιά» της προηγούμενης εβδομάδας ότι αυτό το θέμα έχει ακόμη να δώσει αρκετά, σύμφωνα με την ΠΟΛ.1079/19.03.2014, αλλά και με τα γνωστά «τιτιβίσματα» του κου Θεοχάρη, δίνεται παράταση στους αγρότες που υποχρεώνονται να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ ως εξής:

 • Η δήλωση έναρξης ή μεταβολής για την ένταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ μπορεί να γίνει εμπρόθεσμα έως και της 15/04/2014.
 • Η υποβολή της δήλωσης αποθεμάτων μπορεί να υποβληθεί έως και τις 30/05/2014        και να πραγματοποιηθεί η έκπτωση φόρου που προκύπτει από αυτή, με την περιοδική δήλωση του δεύτερου τριμήνου του 2014. Έως αυτή την ημερομηνία μπορούν να θεωρούνται από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. οι καταστάσεις απογραφής.

 

Πρεμιέρα υποβολής φορολογικών δηλώσεων

            Από την Πέμπτη 20/03/2014 άνοιξε και η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, σύμφωνα με τα γνωστά «τιτιβίσματα» του κου Θεοχάρη. Όπως ο ίδιος αναφέρει, οι τράπεζες έχουν ήδη στείλει τα στοιχεία των τόκων και τα λοιπά στοιχεία συντάξεων, φόρων κτλ. θα αποσταλούν από τα έως και τις 28/3/2014. Άντε και καλή αρχή!! Ή σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων: «Ανοίξαμε και σας περιμένουμε! Ευχόμαστε μια καλή υποβολή. Κάθε χρόνο θα προσπαθούμε να την κάνουμε ευκολότερη». Μένει να δούμε πόσο…!

            Τα παραπάνω έρχεται να επιβεβαιώσει και το δελτίο τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών στις 21/03/2014, όπου αναφέρει ότι η εφαρμογή της υποβολής του Ε1 άνοιξε στις 20/3/2014 όπως είχε δεσμευτεί η Γ.Γ.Δ.Ε. στις αρχές τις χρονιάς.

            Το ίδιο δελτίο τύπου συνιστά την αποφυγή της χρήσης της δυνατότητας αλλαγής των ποσών που δηλώνονται σε περίπτωση που για παράδειγμα ο εργοδότης δεν έχει ακόμη δηλώσει τα στοιχεία εισοδημάτων. Η διαδικασία αυτή, θα στείλει την δήλωση για έλεγχο, ενώ αν περιμένει ο φορολογούμενος την δήλωση του εργοδότη, δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα καθώς θα υπάρχει συμφωνία των ποσών. Οι όποιες αλλαγές στοιχείων θα πρέπει να γίνονται μόνο σε περίπτωση αδυναμίας συνεννόησης (πχ εργοδότης σε πτώχευση ή εκκαθάριση που δεν ανταποκρίνεται).

            Επίσης, αναφέρει ότι όλοι οι εμπρόθεσμοι φορολογούμενοι που από την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης προκύπτει να πληρώσουν φόρο, θα μπορέσουν να τον πληρώσουν σε 3 διμηνιαίες δόσεις (Ιούλιο – Σεπτέμβριο – Νοέμβριο). Έτσι, με την οριστική υποβολή της δήλωσης, θα μπορεί να εκτυπωθεί η πράξη προσδιορισμού του φόρου με τον κωδικό πληρωμής.

            Τέλος, σύμφωνα με το δελτίο τύπου, δεν έχει νόημα το να περιμένει κάποιος φορολογούμενος να στείλει την δήλωσή του την τελευταία στιγμή, αφού όποτε και να την στείλει εντός των οριζόμενων προθεσμιών, την πρώτη δόση θα την πληρώσει τον Ιούλιο.

            Ένα άλλο δελτίο τύπου που είδε το φώς στις 21/03/2014 είναι αυτό του Ο.Γ.Α. και που έχει άμεση σχέση με την υποβολή του εντύπου της φορολογικής δήλωσης Ε1.

            Ο Ο.Γ.Α. λοιπόν, μας ενημερώνει ότι παράλληλα με την έναρξη της εφαρμογής για την υποβολή του Ε1, ξεκίνησε και η υποβολή του εντύπου Α21 για τα Οικογενειακά Επιδόματα του έτους 2014.

            Ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτηση – δήλωση Α21 μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του taxisnet, αφού όμως πρώτα θα έχει υποβάλλει την φορολογική δήλωση (έντυπο Ε1). Μετά την οριστική υποβολή της αίτησης – δήλωσης Α21, θα μπορεί να παρακολουθεί την πορεία της αίτησής του μέσω της ειδικής εφαρμογής «Πληροφορίες Οικογενειακών Επιδομάτων», που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Ο.Γ.Α.

            Επίσης, οι δικαιούχοι των Οικογενειακών Επιδομάτων του 2013, από τις 21/03/2014, μπορούν να εκτυπώνουν τη σχετική βεβαίωση που απαιτείται για την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης (Ε1), βάζοντας τον ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ στην ειδική εφαρμογή «Εκτύπωση Βεβαίωσης Οικογενειακών Επιδομάτων για Φορολογική Χρήση», που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του ΟΓΑ.

 

Υπεραξία από μεταβίβαση τίτλων

            Το υπουργείο Οικονομικών με την Δ12A 1049253 ΕΞ 17.3.2014 απόφασή του, έρχεται να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με την μεταβίβαση τίτλων και την δήλωση υπεραξίας.

            Διαβάζοντας αυτή την απόφαση, βλέπουμε ότι κάθε εισόδημα που προκύπτει από υπεραξία μεταβίβασης των ακόλουθων τίτλων, καθώς και μεταβίβασης ολόκληρης της επιχείρησης, υπόκειται σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, εφόσον δεν συνιστά επιχειρηματική δραστηριότητα:

α) μετοχές σε εταιρεία εισηγμένη ή μη σε χρηματιστηριακή αγορά,

β) μερίδια ή μερίδες σε προσωπικές εταιρείες,

γ) κρατικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ή εταιρικά ομόλογα,

δ) παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Ως μεταβίβαση σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο νοείται και η εισφορά των ανωτέρω τίτλων για την κάλυψη ή αύξηση κεφαλαίου εταιρείας.

            Επίσης, στο άρθρο 43 του ν.4172/2013 ορίζεται ότι το παραπάνω εισόδημα φορολογείται με συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%) χωρίς να γίνεται καμία αναφορά στο χρόνο καταβολής του εν λόγω φόρου. Άρα, δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής της δήλωσης υπεραξίας και πληρωμής του αντίστοιχου φόρου από τον δικαιούχο της ωφέλειας. Το αντίστοιχο εισόδημα ο δικαιούχος της ωφέλειας θα το δηλώσει στην φορολογική του δήλωση και θα φορολογηθεί σύμφωνα με τα ανωτέρω. Όσοι όμως, έχουν υποβάλει δηλώσεις φόρου υπεραξίας και έχουν πληρώσει τον αντίστοιχο φόρο από μεταβιβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από τις αρχές του 2014, τότε αυτός ο φόρος θα συμπεριληφθεί στην φορολογική δήλωση του οικονομικού έτους 2015 ώστε να ληφθεί υπόψη στην εκκαθάριση.

            Τα ψιλά γράμματα αυτής της απόφασης έρχεται να αποσαφηνίσει ανάρτηση της «Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών» μέσω της ιστοσελίδας τους, όπου αναφέρουν ότι η ρύθμιση αυτή θα αυξήσει και την κλίμακα των λοιπών εισοδημάτων για την επιβολή του 1%-4% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.

            Το όλο κλίμα δυσανασχέτησης περιγράφεται χαρακτηριστικά από την εξής πρόταση που αναφέρεται στην ανάρτησή τους: «Δυστυχώς, δεν εκπλησσόμαστε…»!!!

 

Αποδείξεις λιανικής πώλησης καυσίμων έως € 300,00

            Εδώ και δυόμιση μήνες υπήρχε ένα πρόβλημα που αφορούσε στην έκδοση και υποβολή των αποδείξεων λιανικής πώλησης καυσίμων, αξίας έως € 300,00 που υπέχουν θέση τιμολογίου.

            Την λύση έρχεται να δώσει η ΠΟΛ.1078/17.03.2014, η οποία παρέχει οδηγίες για την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων. Προβλέπεται λοιπόν, ότι οι λιανικές αποδείξεις μέχρι € 300,00 ισχύουν και ως τιμολόγια και θα υποβάλλονται στις συγκεντρωτικές καταστάσεις των πρατηριούχων ως σύνολο μαζί με τις άλλες αποδείξεις λιανικής ενώ το ίδιο ισχύει και για τους λήπτες των αποδείξεων.

 

Ηλεκτρονικό Πόθεν Έσχες

            Με δελτίο τύπου στις 19/03/2014 ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης προμηνύει ότι το βασικό στοιχείο της ιδέας του πόθεν έσχες είναι μια αλγεβρική εξίσωση. Με λίγα λόγια η συνολική περιουσία κάποιου δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από αυτή που είχε το προηγούμενο έτος, προσθέτοντας τα νέα εισοδήματά του και αφαιρώντας νέο κόστος διαβίωσης.

            Σύμφωνα με τον ίδιο, προσπάθειες γίνονται για την υλοποίηση ενός συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής του «πόθεν έσχες», όπου θα γίνονται διασταυρώσεις με τα φορολογικά στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί. Έτσι, θα γίνεται αυτόματος έλεγχος των υπόχρεων και θα αποδεσμευτούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, οι οποίο θα εστιάσουν στην ουσία του αντικειμένου τους, δηλαδή τον έλεγχο.

            Λέτε να δούμε από την επόμενη χρονιά ένα ακόμη ηλεκτρονικό φακέλωμα, του οποίου την τροφοδότηση των στοιχείων θα την επιβαρυνθούμε όλοι εμείς;; Ο χρόνος θα δείξει..

 

Επίλογος

            Δεν θα σας κουράσω περισσότερο με φλυαρίες. Εύχομαι καλή επέτειο για την 25η Μαρτίου και ελπίζω να μπορέσετε να παρακολουθήσετε την στρατιωτική παρέλαση με τους δικούς σας ανθρώπους.

 

 

Πηγή: Παναγιώτης Κανέλλος- Μέλος Επιστημονικής Ομάδας Power-Tax


efm_728x90