Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
20/03/2017
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα και καλή εβδομάδα για ακόμη μία φορά!

Άλλη μια Δευτέρα εδώ για να δούμε πως κύλισε η εβδομάδα που μας πέρασε και τι νέα μας επιφύλαξε…

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Οι 12 αλλαγές στη φορολογική δήλωση
 2. Πώς θα δηλωθούν φέτος τα ανείσπρακτα ενοίκια
 3. Νέα παράταση στην πληρωμή των εισφορών στον ΕΦΚΑ
 4. Χρήσιμος οδηγός για την έκδοση σύνταξης στα χρόνια του ΕΦΚΑ
 5. Επιδότηση έως 50% του κόστους σύνδεσης για φυσικό αέριο
 6. Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των νέων φορολογικών δηλώσεων
 7. Τι προβλέπει η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική 2021 για τον αγροτικό τομέα
 8. ΕΦΚΑ: Διευκρινίσεις για περιπτώσεις χορήγησης προσωρινής σύνταξης
 9. Νέα παράταση δόθηκε από τη ΔΕΗ σε όσους καταναλωτές θέλουν να ρυθμίσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές
 10. Ποιες επιχειρήσεις και με ποια κριτήρια θα ρυθμίσουν τα χρέη τους
 11. Ξεκινούν στις 23/3 οι αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα "Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ"
 12. Παρατείνεται η υποβολή ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες

 

1. Οι 12 αλλαγές στη φορολογική δήλωση

Το ετήσιο ραντεβού των φορολογουμένων με την Εφορία πλησιάζει. Πριν από το Πάσχα αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet που θα υποδεχθεί φέτος περισσότερες από 6 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων.

Το βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης, το έντυπο Ε2 (εισοδήματα από μισθώματα ακινήτων), όπως και το έντυπο Ε3 που συμπληρώνουν οι φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα (ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες κ.ά.) είναι έτοιμα.

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος χιλιάδες φορολογούμενοι πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής της φορολογικής τους δήλωσης θα πρέπει να περάσουν από την Εφορία τους.

Συγκεκριμένα οι νέοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους θα πρέπει να αποκτήσουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, όσοι παντρεύτηκαν θα πρέπει να δηλώσουν την έγγαμη σχέση, όσοι υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης θα πρέπει να το δηλώσουν για να έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους, ενώ όσοι χώρισαν θα δηλώσουν τη διακοπή της έγγαμης σχέσης για να ακυρωθούν στο ηλεκτρονικό έντυπο της δήλωσης τα στοιχεία της συζύγου ή του συζύγου.

Την Εφορία τους θα πρέπει να επισκεφθούν υποχρεωτικά πριν από την υποβολή της δήλωσης και οι φορολογούμενοι που έχουν ανείσπρακτα ενοίκια προκειμένου να μη φορολογηθούν γι' αυτά.

Άχρηστες είναι και φέτος οι αποδείξεις δαπανών αφού μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες δικαιούνται την έκπτωση των 1.900 έως 2.100 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων παιδιών, χωρίς να υποχρεούνται να εμφανίσουν δαπάνες με αποδείξεις.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2. Πώς θα δηλωθούν φέτος τα ανείσπρακτα ενοίκια

Μεγάλη προσοχή θέλει και φέτος η δήλωση ανείσπρακτων ενοικίων αφού αν γίνει λάθος ο ιδιοκτήτης θα επιβαρυνθεί με φόρο από 15% αν το εισόδημα από τα ενοίκια είναι μέχρι 12000 και 35% από 12001 και πάνω χωρίς να τα έχει εισπράξει.

Φέτος τα εισοδήματα από ενοίκια θα δηλωθούν σε ειδικό κωδικό και στο έντυπο E1, δηλαδή το βασικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης όσο και το Ε2 όπου αναγράφονται τα εισοδήματα από μίσθωση ακινήτων και καταστημάτων.

Τα εισοδήματα από ανείσπρακτα ενοίκια δεν συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά του, εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

Προκειμένου να δηλωθούν ως ανείσπρακτα τα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να προσκομίζονται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., πριν από την υποβολή της δήλωσης, ευκρινή φωτοαντίγραφα (φωτοτυπίες) των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί, έως και την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης.

Ανείσπρακτα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας μπορούν να δηλωθούν μόνο από φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από την εκμίσθωση/υπεκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, προκειμένου να μην συνυπολογισθούν αυτά στο εισόδημά τους.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. Νέα παράταση στην πληρωμή των εισφορών στον ΕΦΚΑ

Δεκαήμερη παράταση της προθεσμίας - που λήγει την Παρασκευή - για την πληρωμή των εισφορών σχεδιάζει να δώσει ο ΕΦΚΑ στους περίπου 90.000 παράλληλα ασφαλισμένους (μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες) για τους οποίους υπάρχει δυσκολία να εξακριβωθεί η μορφή της απασχόλησης που είχαν το 2015 και αν συνεχίζουν να διατηρούν ή όχι  "μπλοκάκια".

"Αν δεν προλάβουν οι υπηρεσίες να λύσουν το πρόβλημα που είναι γνωστό, θα δώσουμε παράταση 1 εβδομαδας ή 10 ημερών....ούτε θα αποφύγουν τις πληρωμές ούτε όμως και θα τους επιβληθούν πρόστιμα" δηλώνει στην "Ημερησία" ο υποδιοικητής του ΕΦΚΑ Δημ. Τσακίρης.

Ο υποδιοικητής του ΕΦΚΑ παραδέχεται, πάντως, ότι θα υπάρξει θέμα διπλής επιβάρυνσης όσων εμφανίζονταν ως ελεύθεροι επαγγελματίες το 2015 και το 2016 και φέτος, απασχολούμενοι σε 1 - 2 εργοδότες και αξιοποιώντας τη διάταξη του άρθρου 39 παράγραφος 9 του νόμου Κατρούγκαλου (για επιμερισμό των εισφορών με τον εργοδότη) δεν υποχρεούνται να καταβάλουν την εισφορά 26,95% που τους βεβαιώνει ο ΕΦΚΑ. 

Νέα παράταση στην πληρωμή των εισφορών στον ΕΦΚΑ

Στα ειδοποιητήρια εντοπίζονται  πολλά λάθη τα οποία  θα αντιμετωπιστούν μέσω συμψηφισμών στο δεύτερο εξάμηνο του 2017, μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων του 2016 ή και την επεξεργασία των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων που υποχρεούνται να υποβάλουν οι εργοδότες δηλώνοντας τους απασχολούμενους - αμειβόμενους με ΔΠΥ "οιονεί" μισθωτούς. 

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. Χρήσιμος οδηγός για την έκδοση σύνταξης στα χρόνια του ΕΦΚΑ

Πραγματικός Γολγοθάς είναι η έκδοση σύνταξης, η αναμονή για την οποία φθάνει ακόμη και τα τρία χρόνια. Σήμερα εκκρεμούν 150.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης, εκ των οποίων οι 55.000 κατατέθηκαν μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016 και παραμένουν στο συρτάρι γιατί δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη η τροπολογία για τον τρόπο υπολογισμού τους.

Τα Νέα παρουσιάζουν έναν οδηγό επιβίωσης με τις 20 συχνότερες ερωτήσεις που έχουν υποβάλει οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι και έχουν απαντήσει οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Θέλω να υποβάλω αίτηση συνταξιοδότησης. Πού θα την υποβάλω;

Μπορεί να υποβληθεί σε οποιαδήποτε υπηρεσία του ΕΦΚΑ, δηλαδή σε οποιονδήποτε φορέα έχει ενταχθεί στον ενιαίο φορέα, και θα διαβιβαστεί στις υπηρεσίες του αρμόδιου φορέα. Προκειμένου να μην υπάρχει καθυστέρηση, είναι σκόπιμο να την καταθέσετε στην υπηρεσία συντάξεων του φορέα που είστε ασφαλισμένος (στην περίπτωση των μισθωτών, αρμόδιο είναι το υποκατάστημα του τόπου κατοικίας, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες το υποκατάστημα της έδρας της δραστηριότητας).

Μπορώ να υποβάλω την αίτηση ηλεκτρονικά;

Ναι αν είστε ασφαλισμένος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μέσω της ιστοσελίδας του ΕΦΚΑ, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Τaxisnet. Η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης για τους λοιπούς ασφαλισμένους θα γνωστοποιηθεί μέσω της ιστοσελίδας του ΕΦΚΑ.

Πότε πρέπει να καταθέσω τα δικαιολογητικά;

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να προσκομίσετε τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στην αίτηση και στο αποδεικτικό παραλαβής ως ελλείποντα, το συντομότερο. Οι μισθωτοί στο υποκατάστημα του τόπου κατοικίας και οι αυτοαπασχολούμενοι στο υποκατάστημα της έδρας της δραστηριότητας.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. Επιδότηση έως 50% του κόστους σύνδεσης για φυσικό αέριο

Επιδότηση έως και 50% του κόστους σύνδεσης για την εγκατάσταση φυσικού αερίου σε τουλάχιστον 10.000 νοικοκυριά, είτε σε πολυκατοικίες, είτε σε μεμονωμένα διαμερίσματα, προωθεί για φέτος η Εταιρεία Διανομής Αερίου - ΕΔΑ Αττικής.

Σύμφωνα με Τα Νέα, αντικαθιστώντας τα παραδοσιακά προγράμματα χρηματοδότησης, η εταιρεία περνά για πρώτη φορά στις απευθείας επιδοτήσεις προς τους καταναλωτές, ποντάροντας στη δυναμική της αγοράς μετά το ξεπάγωμα της αυτονόμησης από την κεντρική θέρμανση στις πολυκατοικίες, που αποτελεί πλέον εξαιρετικά απλή υπόθεση.

Στο διά ταύτα, το νέο πρόγραμμα που θα αρχίσει να τρέχει από τις 3 Απριλίου μηδενίζει τα τέλη σύνδεσης αλλά κυρίως επιδοτεί μέρος του κόστους μετατροπής της εγκατάστασης θέρμανσης. Εν προκειμένω, προσφέρει επιδότηση μέχρι και 3.000 ευρώ για πολυκατοικία και 750 ευρώ για διαμέρισμα, περιορίζοντας μέχρι και 50% τη δαπάνη του καταναλωτή για την κατασκευή της εγκατάστασης.

Το πρόγραμμα θα ισχύσει μέχρι την εξάντληση του διαθέσιμου ποσού ύψους 3,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι αιτήσεις θα εξετάζονται με τη χρονική σειρά υποβολής. Ταυτόχρονα η ΕΔΑ εφαρμόζει για πρώτη φορά μια καινούργια πρακτική σύνδεσης ανεξάρτητων ιδιοκτησιών σε πολυκατοικίες με κοινή σωλήνωση (ανυψωτική στήλη) και τοποθέτηση του ατομικού μετρητή, δηλαδή της αυτόνομης μονάδας θέρμανσης (μέθοδος Riser), στο μπαλκόνι του κάθε διαμερίσματος, αντί για την είσοδο του κτιρίου.

Η μέθοδος αυτή που εφαρμόζεται στο εξωτερικό, και έκανε πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη, έρχεται πλέον και στην Αττική, και προσφέρεται για περιπτώσεις αδυναμίας αυτόνομης σύνδεσης λόγω τεχνικών δυσκολιών, μειώνοντας περαιτέρω το συνολικό κόστος. Αυξήθηκαν 40% οι αυτονομίες.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των νέων φορολογικών δηλώσεων

«Ελαφρύτερος» θα είναι ο φετινός «λογαριασμός» της Εφορίας για την πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι είναι οι κερδισμένοι των φορολογικών δηλώσεων.

Οι περισσότεροι και συγκεκριμένα όσοι εμφανίζουν στην Εφορία εισοδήματα έως 32.000 ευρώ θα διαπιστώσουν μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2016. Οι φοροελαφρύνσεις ξεκινούν από 200 ευρώ και φθάνουν έως 764 ευρώ λόγω των αλλαγών που επήλθαν στις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Ωστόσο, η αύξηση του συντελεστή προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 75% στο 100% αναμένεται να «ψαλιδίσει» τις φορο-μειώσεις αυτές ενώ όσοι θα δηλώσουν φέτος εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 32.000 ευρώ θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόσθετες και μάλιστα σημαντικές επιβαρύνσεις τόσο εξαιτίας της αύξησης των συντελεστών υπολογισμού του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης όσο και λόγω της αύξησης του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου.

Για παράδειγμα, όσοι δηλώσουν εισοδήματα 35.000 ευρώ θα δουν τον φορολογικό λογαριασμό τους να «φουσκώνει» κατά 351 ευρώ, όσοι εμφανίσουν ετήσια εισοδήματα 40.000 ευρώ θα πληρώσουν έξτρα φόρο (φόρος εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης) 1.126 ευρώ, ενώ πρόσθετος φόρος 3.526 ευρώ προκύπτει για τους φορολογουμένους με εισοδήματα 50.000 ευρώ. Εκτός από την αυξημένη στο 100% προκαταβολή φόρου οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα επιβαρυνθούν και με τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ.

Τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών μέχρι και το 2015 φορολογούνταν με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και μέχρι τις 50.000 ευρώ ενώ για μεγαλύτερα εισοδήματα επιβαλλόταν συντελεστής 33%.

Με τις νέες διατάξεις που ισχύουν για τα εισοδήματα του 2016 οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογηθούν με την ίδια κλίμακα που ισχύει για τους μισθωτούς και συνταξιούχους αλλά χωρίς να δικαιούνται την έκπτωση φόρου.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Τι προβλέπει η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική 2021 για τον αγροτικό τομέα

Οι άμεσοι στόχοι των παρεμβάσεων για την ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα αναφέρονται στο κείμενο της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021.

Πιο αναλυτικά, το σχετικό αναπτυξιακό σχέδιο αναφέρει τους παρακάτω τομείς:

Διαρθρωτικές αλλαγές και διακλαδικές συνδέσεις

Η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα περιορίζεται από χρόνια και διαρθρωτικού χαρακτήρα προβλήματα σε κρίσιμους τομείς. Η αποφασιστική υπέρβαση αυτών των προβλημάτων συνιστά προϋπόθεση για την αναπτυξιακή προσαρμογή του αγροτικού τομέα στα νέα δεδομένα και για την εκπλήρωση της πολλαπλής αποστολής του.

Τα διαρθρωτικά προβλήματα έχουν επιπτώσεις στο κόστος παραγωγής και γενικότερα στην ανταγωνιστικότητα. Το υψηλό κόστος και η δυσμενής σύνθεση των εισροών, ως σύνθετο πρόβλημα, απαιτεί πλέγμα παρεμβάσεων (πολιτικών, θεσμικών, οργανωτικών, τεχνικών). Το κόστος παραγωγής είναι μία σχέση ανάμεσα στις εισροές και στην παραγωγή.

Οποιαδήποτε προσέγγιση εστιάζει μόνο στη μία πλευρά της σχέσης (τιμές εισροών), έχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα και υστερεί έναντι της ολοκληρωμένης προσέγγισης που συμπεριλαμβάνει την αποδοτικότητα των εισροών και άλλα ποιοτικά στοιχεία της παραγωγικής διαδικασίας (εκπαίδευση παραγωγών, οργάνωση δικτύου τεχνικής υποστήριξης, κατασκευή και συντήρηση υποδομών κ.ά.).

Στόχους θα αποτελέσουν:

1)Η αποσαφήνιση του στρατηγικού προσανατολισμού, όσον αφορά στη συνύπαρξη και εξειδικευμένη διαχείριση των διαφορετικών μοντέλων παραγωγής (μαζικού- ομογενοποιημένου, διαφοροποιημένου-ποιοτικού).

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. ΕΦΚΑ: Διευκρινίσεις για περιπτώσεις χορήγησης προσωρινής σύνταξης

Σε διευκρινίσεις για περιπτώσεις χορήγησης προσωρινής σύνταξης προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Σε έγγραφο του ΕΦΚΑ επισημαίνεται ότι προβλέπεται η χορήγηση προσωρινής σύνταξης για όλες τις κατηγορίες συνταξιοδότησης.

Όπως σημειώνεται, η χορήγηση προσωρινής σύνταξης με τις διατάξεις του άρθρου 29 του νέου ασφαλιστικού νόμου (Ν. 4387/2016) αφορά αιτήσεις συνταξιοδότησης οι οποίες κρίνονται με το νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης που θεσπίζεται με το νόμο αυτό. Οι διατάξεις του άρθρου 38 του Ν. 3996/2011 (εγκ. 84/11 τ. ΙΚΑ- ΕΤΑΜ και 49/2011 τ. ΟΑΕΕ) εξακολουθούν να εφαρμόζονται για τη χορήγηση προσωρινού ποσού σύνταξης σε ασφαλισμένους, των οποίων η αίτηση συνταξιοδότησης ως προς τον τρόπο υπολογισμού του ποσού της σύνταξης κρίνεται με τις προϊσχύουσες του Ν. 4387/2016 διατάξεις.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι δεν χορηγείται προσωρινή σύνταξη, όταν λαμβάνεται ταυτόχρονα και άλλη κύρια σύνταξη για την ίδια αιτία. Συγκεκριμένα, δεν χορηγείται προσωρινή σύνταξη, όταν λαμβάνεται ταυτόχρονα και άλλη κύρια σύνταξη για την ίδια αιτία (οριστική ή προσωρινή) ή έχει υποβληθεί αίτηση συνταξιοδότησης με αίτημα τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης.

Συνεπώς, δεν είναι δυνατή η καταβολή προσωρινής σύνταξης στον συνταξιούχο, λόγω γήρατος, σε περίπτωση που λαμβάνει ή πρόκειται να λάβει άλλη σύνταξη, λόγω γήρατος, (οριστική ή προσωρινή), ενώ μπορεί να χορηγηθεί προσωρινή σύνταξη, λόγω γήρατος, στο συνταξιούχο που λαμβάνει σύνταξη, λόγω αναπηρίας ή θανάτου.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Νέα παράταση δόθηκε από τη ΔΕΗ σε όσους καταναλωτές θέλουν να ρυθμίσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές

Νέα παράταση δόθηκε από τη ΔΕΗ σε όσους καταναλωτές θέλουν να ρυθμίσουν ληξιπρόθεσμες (κόκκινες) οφειλές που έχουν. Η νέα διορία είναι μέχρι 31 Μαΐου του 2017.

Για ποιους ισχύει η παράταση ρύθμισης οφειλών

Η ρύθμιση αφορά μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα νοικοκυριά και ισχύουν τα εξής:

Α. για οφειλή έως 1.000 ευρώ ρύθμιση σε 24 μηνιαίες δόσεις, χωρίς προκαταβολή. Η 1η δόση θα καταβάλλεται άμεσα.

Β. για οφειλή άνω των 1.000 ευρώ υπάρχουν δυο επιλογές:

1η Άμεση καταβολή του 10% της συνολικής οφειλής και ρύθμιση του υπόλοιπου σε 18 μηνιαίες δόσεις ή

2η Άμεση καταβολή του 15% της συνολικής οφειλής και ρύθμιση του υπόλοιπου σε 36 μηνιαίες δόσεις.

Η ΔΕΗ διευκρινίζει ότι για τις μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες, θα ισχύει 10% προκαταβολή και οι μηνιαίες δόσεις θα διαμορφώνονται ανάλογα με το μέσο μηνιαίο λογαριασμό, με ελάχιστο αριθμό δόσεων τις 18 και μέγιστο τις 36.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

10. Ποιες επιχειρήσεις και με ποια κριτήρια θα ρυθμίσουν τα χρέη τους

Όσες επιχειρήσεις είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στις τράπεζες ή στο Δημόσιο στο τέλος του 2016 θα μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών χρεών και να έχουν μια τελευταία ευκαιρία να διασωθούν, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Στον μηχανισμό θα μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις (και ατομικές) με συνολικές οφειλές άνω των 20.000 ευρώ.

Για όσους έχουν όμως χρέη έως 50.000 ευρώ και προκειμένου να μην μπλοκάρει το σύστημα, θα υπάρχει μια αυτοματοποιημένη ηλεκτρονική διαδικασία, που θα αποκλείει εκείνους πυ δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Βασικότερη είναι να έχουν λειτουργική κερδοφορία.

Σε δύο δόσεις και με ακόμη περισσότερες ταχύτητες θα λειτουργήσει όπως όλα δείχνουν ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων σε Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία, Τράπεζες, κ.α.

Θέμα για το οποίο υπήρχε διάσταση απόψεων μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των Θεσμών ενώ ενστάσεις είχαν εγείρει και οι τράπεζες οι οποίες θεωρούν πως ο πήχης των 20.000 ευρώ (σ.σ. δυνατότητα ένταξης στον μηχανισμό με βάση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας έχει μια επιχείρηση εφόσον το ύψος των συνολικών προς ρύθμιση οφειλών της ξεπερνά τις 20.000 ευρώ), είναι πολύ χαμηλός.

Από τη διαπραγμάτευση προκύπτει πως ο πήχης των 20.000 ευρώ διατηρείται. Ωστόσο μπαίνει μια νέα παράμετρος στην εξίσωση η οποία βάζει στην «γκρίζα ζώνη» περισσότερες από 100.000, κατά βάση μικρομεσαίες, επιχειρήσεις.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

11. Ξεκινούν στις 23/3 οι αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα "Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ"

Ξεκινάει στις 23 Μαρτίου 2017 η υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης για το πρόγραμμα "Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ". Το πρόγραμμα προωθεί τη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα, με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και έχει προϋπολογισμό 280 εκατ. ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης τόνισε πως: "Η προκήρυξη του προγράμματος βρίσκεται στο επίκεντρο του στρατηγικού κυβερνητικού σχεδιασμού για τη διαμόρφωση της Οικονομίας της γνώσης ως σημαντικού αναπτυξιακού εργαλείου. Η δράση αυτή εστιάζει στη στήριξη της εφαρμοσμένης έρευνας και την αξιοποίηση ώριμων ερευνητικών αποτελεσμάτων. Σε συνδυασμό με άλλες χρηματοδοτικές δυνατότητες, όπως οι πόροι που διατίθενται μέσω του ΕΛΙΔΕΚ, συνεισφέρει στη διαμόρφωση μιας συγκροτημένης και ολοκληρωμένης στρατηγικής για την επιτυχία της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας".

Στην ίδια κατεύθυνση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε πως η δράση αυτή είναι από τις πιο εμβληματικές του νέου ΕΣΠΑ με μεγάλο προϋπολογισμό, που στοχεύει στην προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας και τη σύνδεση τους με την παραγωγή. "Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας", επισήμανε ο κ. Χαρίτσης, "είναι οι πολύ χαμηλές δαπάνες για την έρευνα και την τεχνολογία που δεν επιτρέπουν την αξιοποίηση του υψηλά μορφωμένου και καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα και που τώρα φεύγει στο εξωτερικό στερώντας από την οικονομία την πιο σημαντική παραγωγική της δύναμη. Αυτή την κατάσταση είμαστε αποφασισμένοι να την αλλάξουμε. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλά και με μία σειρά άλλες δράσεις που ήδη τρέχουν ή θα ενεργοποιηθούν σύντομα, ενισχύουμε αποφασιστικά την έρευνα και τη σύνδεση της με την παραγωγή, στηρίζουμε την τεχνολογική αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και χρηματοδοτούμε δραστηριότητες έντασης τεχνολογίας, ικανές να παράγουν υπηρεσίες και προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Πολύ περισσότερο όμως, δίνουμε της δυνατότητα στους νέους επιστήμονες να παραμείνουν στη χώρα και να αξιοποιήσουν παραγωγικά τις γνώσεις και τα ταλέντα τους πολλαπλασιάζοντας ταυτόχρονα τις αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας".

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

12. Παρατείνεται η υποβολή ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες

Στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία βάσει της οποίας παρατείνεται η διαδικασία υποβολής ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες, κίνηση που είχε εξαγγείλει, χθες, κατά την εκδήλωση των ΤΕΕ – ΓΕΩΤΕΕ με θέμα "Δασικοί Χάρτες: προβλήματα και προτάσεις αντιμετώπισής τους".

Ειδικότερα, κατά τη χθεσινή εκδήλωση, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός τόνισε ότι: "το ΤΕΕ θα πρωτοστατήσει μέχρι τέλους στην επίλυση των προβλημάτων, που ανέδειξε η ανάρτηση των δασικών χαρτών"  και πρότεινε να συνδεθεί  η ανάπτυξη της χώρας με την πρωτοβουλία της Συνταγματικής αναθεώρησης.

Ο Αν. Υπουργός ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος  ανακοίνωσε νομοθετικές αλλαγές και διορθώσεις για τους δασικούς χάρτες και αποδέχθηκε πρόταση ανοιχτού διαλόγου και συνεργασίας με τους τεχνικούς επιστημονικούς φορείς για την ολοκλήρωση του.

"Η ανάρτηση των δασικών χαρτών έγινε φλέγον και μείζον θέμα, διότι αναδεικνύει ξαφνικά μεγάλα προβλήματα, που κρύβαμε κάτω από το χαλί πάρα πολλά χρόνια στην Ελλάδα και πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστούν. Είναι ευκαιρία  τώρα να λύσουμε τα προβλήματα αυτά και θα πρέπει σε αυτό να συναινέσουμε όλοι και να προσπαθήσουμε μέσα από διάλογο να δώσουμε οριστική λύση. Το ΤΕΕ θα πρωτοστατήσει στην επίλυση αυτών των προβλημάτων μέχρι τέλους". Αυτά  τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, ανοίγοντας τις εργασίες της εσπερίδας με θέμα "Δασικοί Χάρτες: προβλήματα και προτάσεις αντιμετώπισής τους", που οργάνωσε το ΤΕΕ σε συνεργασία με το ΓΕΩΤΕΕ, το βράδυ της  Δευτέρας 13 Μαρτίου 2017 στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Έφτασε στο τέλος της και η σημερινή «Ματιά». Ευχαριστούμε πολύ όσους διάβασαν το άρθρο μας.

Ευχόμαστε σε όλους καλή δύναμη και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη εβδομάδα.

Καλημέρα!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax.gr


efm_728x90