Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
17/03/2014
Άρθρο: Με μια Ματιά – Η Περασμένη Εβδομάδα

 

Παναγιώτης Κανέλλος- Μέλος Επιστημονικής Ομάδας Power-Tax

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης

 

Πρόλογος

          Καλημέρα και καλή σας εβδομάδα! Όπως πάντα, ακόμη μία εβδομάδα πέρασε (από πάνω μας..;;) και άφησε πίσω της κάμποσα νέα αλλά και αρκετή κούραση, που αντί να σβήνει σιγά σιγά, ολοένα συσσωρεύεται μέσα μας μέχρι να γίνει το μεγάλο «μπαμ»!

Τα καλά νέα είναι ότι το Πάσχα είναι μια εβδομάδα πιο κοντά και ίσως αυτό αποτελεί το καύσιμο σε κάποιους για να συνεχίσουν κόντρα στις αντιξοότητες του επαγγέλματός μας. Γιατί τελικά πιστεύω ότι το μυστικό είναι να θέτεις μικρούς στόχους, ώστε να έχεις να περιμένεις κάτι και με αυτόν τον τρόπο να βαδίζεις στο μέλλον. Σήμερα είναι η προσμονή του Άγιου Πάσχα, αύριο είναι το καλοκαίρι και η πιθανότητα των διακοπών, μεθαύριο ο όποιος μικρός προσωπικός μας στόχος.

Για να δούμε όμως πως έκλεισε η εβδομάδα που πέρασε και τι νέα μας άφησε ως τροφή για σχόλια και προβληματισμούς.

Θα ήθελα να ξεκινήσω με ένα νέο που ίσως να μας ενδιαφέρει ως κλάδο περισσότερο από όλα τα άλλα. Αυτό δεν είναι άλλο από την δημοσίευση στο ΦΕΚ του νέου θετικού καταλόγου συνταγογραφούμενων φαρμάκων της παραγράφου 1 του άρθρου 12 του ν. 3816/2010, ως αυτός καταρτίστηκε από την αρμόδια Ειδική Επιτροπή Κατάρτισης του Θετικού καταλόγου. Ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β’ 572/07.03.2014)και καταργεί την υπ’ αριθμ. οικ. 14228/11.2.2014 (ΦΕΚ 329/Β/13.2.2014), υπουργική απόφαση.

Είμαι σίγουρος ότι όλο και κάποιος λογιστής παίρνει από τα πολύ απλά παρασκευάσματα όπως είναι οι βιταμίνες, μέχρι τα πιο βαριά προς αποφυγή πίεσης, εγκεφαλικών και ότι άλλο μπορεί να μας στείλει «αδιάβαστους»!!

Φόρος υπεραξίας ακινήτων

          Όπως μας πληροφορεί το «Βήμα της Κυριακής» το υπουργείο Οικονομικών με χοροστάτες τον υπουργό Οικονομικών κο Ι. Στουρνάρα και τον υφυπουργό Οικονομικών κο Γ. Μαυραγάνη προσπαθούν να δώσουν μια λύση για την βόμβα που είναι έτοιμη να σκάσει από στιγμή σε στιγμή στον χώρο της κτηματαγοράς και αντίστοιχα στα έσοδα του Κράτους.

          Έτσι λοιπόν, οι αλλαγές που σχεδιάζουν να συμπεριλάβουν σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στην Βουλή τις προσεχείς ημέρες είναι οι παρακάτω:

 1. Δεν θα επιβάλλεται φόρος υπεραξίας για όσα ακίνητα αποκτήθηκαν πριν από το 1994.
 2. Εισάγονται συντελεστές αποπληθωρισμού (Δείκτης Τιμών Καταναλωτή) που αντικαθιστούν τους συντελεστές απομείωσης. Έτσι, θα είναι πιο δίκαιη η επιβολή του φόρου καθώς φορολογούνται τα πραγματικά κέρδη αποπληθωρισμένα και όχι οι ονομαστικές αξίες. Παραμένει όμως το πρόβλημα να θεωρείται ότι ο πωλητής έχει εισπράξει τουλάχιστον την αντικειμενική αξία του ακινήτου, πράγμα που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ισχύει, αφού θα πουλήσει πολύ χαμηλότερα.Άρα στην περίπτωση αυτή ο πωλητής θα φορολογηθεί επί ανύπαρκτων κερδών πράγμα που είναι άδικο.
 3. Θα υπολογίζεται πλασματικά η άγνωστη τιμή κτήσης με μαθηματικό τύπο που θα βασίζεται στον πληθωρισμό.

Βέβαια, όλα τα παραπάνω θα πρέπει να ξεπεράσουν τις αντιδράσεις της τρόικας, η οποία δεν επιθυμεί καμία εξαίρεση από τον φόρο ακινήτων. Ο συντελεστής θα διατηρηθεί στο 15%. Θα διατηρηθεί επίσης, η απαλλαγή από τον φόρο υπεραξίας για όσους έχουν κέρδος από την πώληση έως € 25.000,00 και έχουν κρατήσει το ακίνητο στην ιδιοκτησία τους τουλάχιστον πέντε (5) χρόνια.

 

15% των οφειλετών εντάχθηκαν στις διατάξεις περί ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών του ν.4152/2013

          Σύμφωνα με δημοσιοποίηση στοιχείων από την Γ.Γ.Δ.Ε. για τον μήνα Ιανουάριο του 2014, 224.000 οφειλέτες έχουν σπεύσει να ρυθμίσουν τις οφειλές τους από το σύνολο των 1.500.000 περίπου οφειλετών προς το δημόσιο.

          Το πότε θα σπεύσει και το υπόλοιπο 85% των οφειλετών για να ρυθμίσουν τα χρέη τους, είναι κάτι που θα έχει ενδιαφέρων να παρακολουθήσουμε!

 

Όλα τα ειδοποιητήρια στο Taxisnet

          Η ιστοσελίδα του capital.gr μας ενημερώνει ότι κάθε είδους ειδοποιητήριο, ακόμη και αυτά που αφορούν σε κατασχετήρια και πληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών, θα αναρτώνται στην ιδιαίτερη μερίδα του κάθε φορολογούμενου στο taxisnet.

          Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να μπαίνει στην μερίδα του στο taxisnet με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης και να ελέγχει ανά τακτά χρονικά διαστήματα εάν υπάρχει κάποια από τις παρακάτω ειδοποιήσεις, που χρίζουν προσοχής:

 • ειδοποιητήρια για πληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών
 • κατασχετήρια ακινήτων που εκδίδουν οι φορολογικές αρχές
 • προσκλήσεις ελέγχου
 • κάθε είδους ειδοποίηση που αφορά τον φορολογούμενο, όπως μηνύματα για επικαιροποίηση στοιχείων του κ.α.

Από την ηλεκτρονική επίδοση ειδοποιητηρίων θα αρχίζουν να τρέχουν και οι προθεσμίες για την πληρωμή του εκάστοτε χρέους και λήψης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης. Άρα, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις εν λόγω αναρτήσεις.

 

Συμψηφισμός ΦΠΑ με το Δημόσιο

          Διάταξη που θα συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στην Βουλή τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Οικονομικών, θα προβλέπει τον συμψηφισμό του ΦΠΑ που θα οφείλουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τον ΦΠΑ που τους οφείλει το Δημόσιο, όπως μας ενημερώνει σχετικά η ιστοσελίδα newsbeast.gr. Να θυμίσουμε ότι μέχρι σήμερα ο συμψηφισμός του ΦΠΑ ισχύει μόνο μεταξύ των ιδιωτών και των υπουργείων και των φορέων κεντρικής διοίκησης.

          Το επιλήψιμο ίσως αυτής της διάταξης είναι ότι ο συμψηφισμός του ΦΠΑ δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, πράγμα που σημαίνει ότι θα πραγματοποιείται για συναλλαγές που θα πραγματοποιηθούν από την ψήφιση το νόμου και μετά. Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι θα δώσει μεγάλη ανάσα όσον αφορά την ρευστότητα των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

          Αρμόδια υπηρεσία που θα είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη της διαδικασίας του συμψηφισμού θα είναι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

 

Προς κατάργηση οι Οικονομικοί Επιθεωρητές

          Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας enikos.gr η πρόεδρος των Οικονομικών Επιθεωρητών κα Χριστίνα Ράμμου με δηλώσεις της στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, καταγγέλλει την Κυβέρνηση ότι θέλει να καταργήσει την υπηρεσία των Οικονομικών Επιθεωρητών, η οποία λειτουργεί εδώ και 15 χρόνια.

          Όπως υποστηρίζει η ίδια, αν καταργηθεί η υπηρεσία, θα πάψουν να ελέγχονται οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών κάτι που θα οδηγήσει στην συγκάλυψη και την διόγκωση της διαφθοράς.

 

Το ΙΚΑ ζήλεψε και έκανε σήριαλ τις Α.Π.Δ.

          Πρώτο επεισόδιο στις 10/03/2014 όπου το ΙΚΑ με δελτίο τύπου έρχεται να πληροφορήσει ότι, οι εργοδότες Κοινών Επιχειρήσεων οι οποίοι υπέβαλαν Α.Π.Δ. μισθολογικής περιόδου 1/2014 με Κωδικό Πακέτου Κάλυψης (Κ.Π.Κ.) που δεν συμπεριλαμβάνει ασφαλιστικές εισφορές κλάδου ασφάλισης υπέρ ΕΤΕΑ, έχουντην δυνατότητα υποβολής Συμπληρωματικής (04) Α.Π.Δ. και για τη μισθολογική περίοδο 1/2014, των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΕΤΕΑ, όπως περιγράφεται στη σχετική εγκύκλιο 17/14 του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (υποβολή συμπληρωματικής Α.Π.Δ. ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΕΤΕΑ μισθολογικής περιόδου 12/2013), με προθεσμία υποβολής Α.Π.Δ. (01) και (04) τις 14/03/2014 για τις κοινές επιχειρήσεις και 31/03/2014 για το Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α.

          Στο δεύτερο επεισόδιο βλέπουμε ότι με το γενικό έγγραφο του ΙΚΑ Ε40/173/14.03.2014 η υποχρέωση υποβολής Α.Π.Δ. για τις μισθολογικές περιόδους 12/2013 και 01/2014 για τις κοινές επιχειρήσεις παρατείνεται πέραν τις 14/03/2014 και ως νέα προθεσμία ορίζεται αυτή στις 28/03/2014. Ο λόγος είναι ότι υπάρχει αδυναμία προσαρμογής των μηχανογραφικών συστημάτων για την ένταξη των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ Ε.Τ.Ε.Α., Τ.Α.Π.Ι.Τ. και Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω., στην Α.Π.Δ. του Ι.Κ.Α.- Ε.Τ.Α.Μ. Σύμφωνα με το παραπάνω έγγραφο άλλη παράταση δεν θα δοθεί.

          Για το Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α. δεν αλλάζει κάτι, με την καταληκτική ημερομηνία να παραμένει στις 31/03/2014.

          Όσον αφορά την καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, αυτές θα πραγματοποιηθούν εντός των οριζόμενων από το νόμο προθεσμιών.

          Το αν θα υπάρξει και τρίτο επεισόδιο ή θα περιοριστεί μόνο στο “sequel”, μένει να το δούμε προς το τέλος του μήνα!

          Αν πάλι έχετε απορίες οποιασδήποτε φύσης που αφορούν τις εν λόγο Α.Π.Δ., τότε σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε το ΙΚΑ στις 13/03/2014, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και να απευθύνετε τα ερωτήματά τους, μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας στο σύνδεσμο «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ», με επιλογή θέματος «Καταβολή ασφαλιστικών εισφορών».

 

Τα Δελτία Τύπου καλά κρατούν!

          Το υπουργείο Οικονομικών με δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 10/03/2014, ευγενικά θυμίζει στους άμισθους υπάλληλούς του (βλέπε λογιστικά γραφεία και λογιστήρια εταιρειών), ότι μέχρι τις 28/03/2013 θα πρέπει να έχουν στείλει ηλεκτρονικά τις δηλώσεις βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων,  αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα και εμπορικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΠΟΛ.1039/03.02.2014.

          Αυτό είναι απαραίτητο να γίνει γιατί με την νέα μεθοδολογία που θα ισχύσει για την υποβολή των δηλώσεων του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων έτους 2014, οι κωδικοί της φορολογικής δήλωσης των εισοδημάτων που προέρχονται από τις ανωτέρω βεβαιώσεις προ-συμπληρώνονται χωρίς τη δυνατότητα επεξεργασίας από τον φορολογούμενο.Ο τελευταίος θα μπορεί μόνο να δηλώνει τυχόν διαφορές σε διαφορετικούς κωδικούς και ταυτόχρονα θα πρέπει να  δηλώνεικαι από που προέρχεται η διαφορά αυτή.

Δεν χρειάζεται βέβαια να αναφέρουμε ότι η δήλωση τυχόν διαφορών θα συνεπάγεται και λόγο για περαιτέρω έλεγχο των αντίστοιχων δηλώσεων και πολύ πιθανόν κάποιο πρόστιμο προς την επιχείρηση η οποία δεν έστειλε ή έστειλε στοιχεία λανθασμένα.

 

Το σήριαλ με της συγκεντρωτικές καταστάσεις

          Οι τελευταίες πληροφορίες από το μέτωπο λένε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα διευκρινίσεις αλλά και αλλαγές που αφορούν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις. Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην τριμηνιαία υποβολή των εν λόγω καταστάσεων, η οποία θα γίνεται ηλεκτρονικά στην Γ.Γ.Π.Σ. μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα που έπεται το τρίμηνο που αφορούν και θα αφορούν όλα τα έσοδα και τα έξοδα ανεξαρτήτως ορίου ποσού.

 

Μη συνεργάσιμα κράτη και κράτη με προνομιακή καθεστώς φορολόγησης 2014

          Με τις υπ’ αριθ. Δ12 1039188 ΕΞ 2014/4.3.2014  Καθορισμός των κρατών που έχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς με βάση τις διατάξεις των παραγράφων 6 και 7 του άρθρου 65 του Ν.4172/2013 και ΔΟΣ Γ 1039110 ΕΞ 2014/4.3.2014 Καθορισμός των μη συνεργάσιμων κρατών με βάση τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 65 του Ν. 4172/2013, καθορίστηκαν για το έτος 2014 τα μη συνεργαζόμενα κράτη και τα κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

          Σύμφωνα με τον ΚΦΕ 4172/2013 όταν σε ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που είναι φορολογικός κάτοικος σε κράτος μη συνεργάσιμο ή που υπόκειται σε προνομιακό φορολογικό καθεστώς, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 65 του Κ.Φ.Ε.,μία επιχείρηση στην Ελλάδα καταβάλλει αμοιβές προς αυτές τις επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα για δαπάνες, τότε το σύνολο αυτών των δαπανών δεν εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα της Ελληνικής επιχείρησης,  εκτός εάν ο φορολογούμενος αποδείξει ότι οι δαπάνες αυτές αφορούν πραγματικές και συνήθεις συναλλαγές και δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά κερδών ή εισοδημάτων ή κεφαλαίων με σκοπό τη φοροαποφυγή ή τη φοροδιαφυγή.

Εφόσον όμως,υπάρχει η νομική βάση για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Ελλάδας και κράτους - μέλουςτης Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν αποκλείει την έκπτωση των δαπανών που καταβάλλονται προς φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που είναι φορολογικός κάτοικος αυτού του κράτους – μέλους.

 

Σύστημα εισροών – εκροών και οι νέες ποινές

          Η ιστοσελίδα της «Ναυτεμπορικής» μας πληροφορεί ότι οι πρατηριούχοι που δεν θα συμμορφωθούν με την υποχρέωση τους να εγκαταστήσουν σύστημα εισροών – εκροών ή δεν συμμορφωθούν πλήρως, τότε θα είναι αντιμέτωποι με πρόστιμα που θα κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, αλλά και με ποινικές ευθύνες και το ενδεχόμενο αφαίρεσης της άδειάς τους!

          Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση σε περίπτωση παράβασης όπως, «αποθήκευση, διακίνηση ή εμπορία υγρών καυσίμων, μέσω δεξαμενών ή αντλιών πρατηρίων υγρών καυσίμων, που δεν συνδέονται με σύστημα εισροών εκροών, ή που το σύστημα εισροών εκροών δεν έχει εγκατασταθεί, πέραν των προβλεπομένων ποινικών κυρώσεων, επιβάλλεται στον εκμεταλλευτή του πρατηρίου διοικητικό πρόστιμο πενήντα χιλιάδων ευρώ (50.000) και αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του πρατηρίου υγρών καυσίμων. Εφόσον διαπιστωθεί συνυπαιτιότητα καθʼ οιονδήποτε τρόπο από πλευράς του εγκαταστάτη στη διάπραξη των ανωτέρω παραβάσεων, επιβάλλεται και σε αυτόν αυτοτελώς το ανωτέρω διοικητικό πρόστιμο, πέραν των προβλεπομένων ποινικών κυρώσεων».

          Πρόστιμο για τις παρακάτω περιπτώσεις από € 5.000,00 σκαρφαλώνει στις € 25.000,00:

 • Πλημμελής διατήρηση αναλυτικού ημερολογίου αναβαθμίσεων του λογισμικού ή αναβάθμιση μη δηλωθείσα.
 • Πλημμελής καταγραφή στα αρχεία/βάση δεδομένων του συστήματος των αλλαγών στο λογισμικό του συστήματος.
 • Πλημμελής προστασία των δεδομένων πινάκων αναγωγής στους 15oC καθώς και του λογισμικού αναγωγής.
 • Πλημμελής λήψη μέτρων για τον έλεγχο και ταυτοποίηση του λογισμικού.

Ενώ από τις € 25.000,00 στα € 50.000,00 διαμορφώνεται το πρόστιμο σε περίπτωση που έχει εγκατασταθεί λογισμικό που δεν πληρεί τις προϋποθέσεις που απαιτεί η νομοθεσία και έχει γίνει ψευδής δήλωση ότι τις πληρεί.

Τα παραπάνω πρόστιμα θα επιβάλλονται με απόφαση του διευθυντή της υπηρεσίας, στην οποία υπάγονται τα ελεγκτικά όργανα που διενέργησαν τον έλεγχο. Η έκθεση ελέγχου θα πρέπει να κατατεθεί από τα εν λόγω όργανα στην υπηρεσία τους εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών και εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την υποβολή της έκθεσης ελέγχου θα πρέπει να κοινοποιηθεί στον παραβάτη η απόφαση επιβολής προστίμου.

Ο παραβάτης έχει προθεσμία υποβολής ενδικοφανής προσφυγής εντός τριάντα (30) ημερών από την ημέρα κοινοποίησης της απόφασης επιβολής προστίμου, ενώπιον του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας δια του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στην περιφέρεια του οποίου διαπιστώθηκε η παράβαση.

 

Αγρότες και ειδικό καθεστώς ΦΠΑ

          Αν νομίζετε ότι αυτό το θέμα δεν έχει ακόμη πολύ ψωμί, τότε είστε γελασμένοι!

          Με την υπ’ αριθ. εγκύκλιο Δ15Α 1043447 ΕΞ 11.3.2014 που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών έρχεται να δώσει νέες διευκρινίσεις για τους αγρότες και την τήρηση βιβλίων.

Για να μην σας κουράζω, με λίγα λόγια αναφέρει ότι οι αγρότες που δεν πληρούν κάποιο από τα κριτήρια που απαιτούνται για την απαλλαγή τους από την τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων (θυμίζουμε: για όσους κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, πραγματοποίησαν ακαθάριστα έσοδα από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών μέχρι 15.000,00 ευρώ και έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης μέχρι 5.000,00 ευρώ) και ενταχθούν σε τήρηση απλογραφικών βιβλίων (εσόδων – εξόδων), έχουν δυνατότητα μη τήρησης των βιβλίων αυτών, εφόσον δεν ασκούν άλλη δραστηριότητα, για την οποία υποχρεούνται να τηρούν βιβλία. Σημειώνεται ότι, η δυνατότητα αυτή δεν απαλλάσσει τους συγκεκριμένους αγρότες από τις υποχρεώσεις τους αναφορικά με την έκδοση στοιχείων.

Η δήλωση της υποχρεωτικής ένταξης σε βιβλία που υποβάλλουν στην Δ.Ο.Υ. δεν τους στερεί το δικαίωμα που παρέχεται σ' αυτούς από τις διατάξεις της απόφασης ΠΟΛ.1055/17.2.2014 να μην τηρούν απλογραφικά βιβλία, όταν δεν ασκούν άλλη δραστηριότητα, για την οποία υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων.

Αυτό ισχύει αναδρομικά και για τους αγρότες που έχουν ενταχθεί στο καθεστώς ΦΠΑ πριν από την 01/01/2014, εφόσον ισχύουν τα παραπάνω.

Τα συμπεράσματα δικά σας..!!

 

Ο Ο.Α.Ε.Δ. στα χνάρια του Taxisnet..

          Από το γραφείο τύπου του Ο.Α.Ε.Δ. έρχεται μια ανακοίνωση που μας ενημερώνει ότι όσες επιχειρήσεις θέλουν να ενταχθούν στα νέα προγράμματα που θα υλοποιήσει ο Οργανισμός, θα πρέπει να βγάλουν κλειδάριθμο, για να μπορούν να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες από τον ιστότοπο του Ο.Α.Ε.Δ. Για την έκδοσή του θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να απευθυνθούν στην Υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2) στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει η έδρα της επιχείρησης. Τα δικαιολογητικά είναι τα παρακάτω:

 1. Οι ατομικές επιχειρήσεις θα πρέπει να προσκομίσουν την Βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος.
 2. Τα νομικά πρόσωπα πρόσφατο καταστατικό της επιχείρησης από όπου θα προκύπτει η μετοχική ή/και εταιρική σύνθεσή της καθώς και το ΑΦΜ της επιχείρησης.
 3. Εξουσιοδότηση με γνήσιο υπογραφής από δημόσια αρχή ή πληρεξούσιο, σε αυτόν που θα διενεργήσει την διαδικασία.
 4. Σε περίπτωση ύπαρξης υποκαταστημάτων, τότε θα πρέπει να δηλώνονται και να καταχωρίζονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία του κάθε υποκαταστήματος, όπως διεύθυνση, τηλέφωνο κτλ.

Να δω στο τέλος πόσους κωδικούς θα πρέπει να μαζέψει η κάθε επιχείρηση!

Χωρίς πιστοποιητικό για τα μισθώματα από τις Δ.Ο.Υ. οι μεταβιβάσεις ακινήτων

          Το υπουργείο Οικονομικών με την υπ’ αριθ. Δ12Α 1044256 ΕΞ/ 11.3.2014 απόφασή του, μας ενημερώνει ότι έχουν καταργηθεί οι διατάξεις του Ν.2238/1994, που αναφέρονταν στο άρθρο 81 και προέβλεπε ότι για να προχωρήσουν οι συμβολαιογράφοι στην σύνταξη συμβολαίων για μεταβιβάσεις ακινήτων, θα έπρεπε να τους είχαν προσκομίσει νωρίτερα πιστοποιητικό του προϊσταμένου της αρμόδιας ΔΟΥ, από το οποίο να προκύπτει ότι τα μισθώματα του ακινήτου που μεταβιβάζεται ή υποθηκεύεται δηλώθηκαν στη φορολογία εισοδήματος κατά την τελευταία διετία πριν από τη μεταβίβαση ή την εγγραφή της υποθήκης.

 

Σχετικά με το τραπεζικό απόρρητο

          Μετά από ερώτημα της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Οικονομικών, όπως πληροφορούμαστε από το «Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ)», ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Νίκος Παντελής, με την υπ’ αριθ. 1/11.3.2014 γνωμοδότησή του διευκρινίζει το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει για την άρση του τραπεζικού απορρήτου κατά την διενέργεια φορολογικών ελέγχων.

          Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με αυτή την γνωμοδότηση, για την άρση του απορρήτου και την παροχή στοιχείων των τραπεζών θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία του άρθρου 15 του νόμου 4174/2013 και όχι οι διατάξεις του καταργημένου άρθρου 66 του νόμου 2238/1994, όπως αυτές συμπληρώθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 8 του νόμου 3943/2011.

 

Και οι υποχρεώσεις για τους εργοδότες (άρα λογιστές) δεν σταματούν ποτέ!

          Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας 18754/7633/011/12.3.2014 προκύπτει μία ακόμα υποχρέωση για τους άμισθους υπαλλήλους του κράτους, τους λογιστές.. Αυτή της υποβολής ηλεκτρονικών αρχείων εργοδοτών Ε.Τ.Ε.Α.

          Με λίγα λόγια, διαβάζοντας τοάρθρο 63, παρ.7 του ν.3996/2011 (ΦΕΚ 170/Α΄), θα δούμε ότι οι εργοδότες που απασχολούν μισθωτούς που υπάγονται στην ασφάλιση των οργανισμών ΤΕΑΙΤ και ΤΑΠΙΤ εκτός από την καταβολή εισφορών είναι υποχρεωμένοι να στέλνουν στους παραπάνω οργανισμού σε ηλεκτρονική μορφή τη μισθολογική κατάσταση επί των αποδοχών της οποίας έχουν υπολογιστεί οι εισφορές, εντός της προθεσμίας που προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις για την καταβολή των εισφορών.

          Κατ’ αντιστοιχία, για τους εργαζόμενους που ασφαλίζονται στο ΕΤΕΑ και προκειμένου για την δημιουργία της ατομικής μερίδας τους, θα πρέπει να αποστέλλονται στο ΕΤΕΑ, σε ηλεκτρονική μορφή, το σύνολο της πληροφορίας σχετικά με την δήλωση της ασφάλισης (μισθολογικές καταστάσεις) και την καταβολή των αντίστοιχων εισφορών (κατάθεση σε τράπεζα) μέχρι και την περίοδο 11ος/2013, για το σύνολο των εργαζομένων τους, πρώην ασφαλισμένων στους Τομείς ΤΕΑΥΕΚ, ΤΕΑΠΟΖΟ, ΤΕΑΕΙΓΕ, ΤΕΑΥΝΤΠ και ΤΕΑΧ του τ. ΤΕΑΙΤ και νυν ασφαλισμένων στο ΕΤΕΑ.

          Η αποστολή των στοιχείων αυτών θα γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του ΕΤΕΑ για τους εργοδότες του ΤΕΑΥΕΚ, ενώ για τους εργοδότες των λοιπών τομέων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Προθεσμία ορίζεται η 31/05/2014.

 

Ο «Μεγάλος Αδερφός» παρακολουθεί τα σκάφη αναψυχής..

          Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας tanea.grσχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου που προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή, προβλέπει την εφαρμογή μηχανογραφικού προγράμματος –μητρώου – στο οποίο θα καταχωρίζεται το σύνολο των στοιχείων των σκαφών αναψυχής που απαιτείται από τις αρμόδιες φορολογικές, τελωνειακές και ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

          Το μητρώο αυτό θα διασυνδέεται ηλεκτρονικά με τα αντίστοιχα πληροφορικά συστήματα για φορολογικούς, τελωνειακούς και ελεγκτικούς σκοπούς της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και θα καταχωρίζονται σε αυτό τα:

 • διεθνή διακριτικά του σκάφους
 • το όνομά του
 • το είδος του (ιδιωτικό, επαγγελματικό)
 • το έγγραφο εθνικότητας ή η άδεια εκτέλεσης πλόων
 • το είδος του εγγράφου εθνικότητας
 • τα στοιχεία ναυπήγησης
 • η πλοιοκτησία και τα ποσοστά της
 • τα στοιχεία του εκπροσώπου, του πλοιοκτήτη και της διαχειρίστριας εταιρείας

Τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής πρέπει να συμπληρώνουν ανά τριετία, από την ημερομηνία καταχώρισής τους στο μητρώο, ελάχιστο αριθμό ημερών ναύλωσης ο οποίος ορίζεται σε 105 ημέρες όταν εκναυλώνονται χωρίς πλοίαρχο και πλήρωμα, σε 75 ημέρες όταν εκναυλώνονται με πλοίαρχο και πλήρωμα και σε 25 ημέρες όταν πρόκειται για χαρακτηρισμένα ως παραδοσιακά, ανεξάρτητα αν εκναυλώνονται με ή χωρίς πλοίαρχο και πλήρωμα.

Ο ελάχιστος αριθμός ημερών ναύλωσης μειώνεται για τα πλοία που έχουν συμπληρώσει ηλικία:

 • 5 ετών κατά 5%
 • 10 ετών κατά 10%
 • 15 ετών κατά 15%
 • 20 ετών κατά 20%

Το διάστημα που το επαγγελματικό πλοίο αναψυχής, ανεξαρτήτως σημαίας, δεν εκτελεί σύμβαση ναύλωσης επιτρέπεται η ιδιοχρησιμοποίησή του από τον πλοιοκτήτη ή τον εφοπλιστή με αποκλειστικό σκοπό την αναψυχή, εφόσον αυτό δηλωθεί και καταχωρισθεί στο μητρώο. Σε αυτή την περίπτωση δεν χορηγείται απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, τον ΦΠΑ, τους δασμούς ή επιβαρύνσεις των καυσίμων, των λιπαντικών και λοιπών αγαθών με τα οποία εφοδιάζονται τα πλοία αυτά.

 

Δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικ. έτους 2014

          Με την δημοσίευση της ΠΟΛ.1051/06.03.2014 (ΦΕΚ Β’ 635/13.03.2014) καθορίζονται οδηγίες προς ναυτιλλομένους, όπως τα έντυπα, ο τρόπος υποβολής της δήλωσης, οδηγίες για την συμπλήρωση ορισμένων κωδικών και γενικότερα ο τύπος και το περιεχόμενο των δηλώσεων των φυσικών προσώπων για το οικονομικό έτος 2014. Έναρξη ορίζεται η 20/03/2014και λήξη η 30/06/2014.

          Εγώ να ευχηθώ καλό κουράγιο σε όλους και ελπίζω αυτή την χρονιά τα συστήματα και οι εφαρμογές του taxisnet να μας βγάλουν όλους ψεύτες!

 

Βιβλία εσόδων-εξόδων και εισιτήρια εκδηλώσεων θα θεωρούν στην Εφορία οι εκλογικοί συνδυασμοί

          Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας express.grαπόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη για τη θεώρηση βιβλίου εσόδων- εξόδων, καθώς και εισιτηρίων εκδηλώσεων από τους συνδυασμούς στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, προβλέπει πως οι αρμόδιες Εφορίες πρέπει να θεωρούν τα διπλότυπα εισιτήρια εκδηλώσεων και το ειδικό βιβλίο (εσόδων- εξόδων) που προσκομίζουν οι περιφερειακοί και δημοτικοί συνδυασμοί. Σημειώνεται ότι πρόκειται για υποχρέωση που προβλέπεται από το 2010.

          Στην απόφαση διευκρινίζεται μεταξύ άλλων ότι οι συνδυασμοί θα πρέπει να τηρούν ειδικό βιβλίο στο οποίο θα καταχωρούνται υποχρεωτικά όλα τα έσοδα και οι δαπάνες τους. Το βιβλίο εσόδων- εξόδων θεωρείται, κατά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, από την αρμόδια Α' ΔΟΥ της έδρας της περιφέρειας, προκειμένου για τις περιφερειακές εκλογές και από την Α' ΔΟΥ της έδρας του οικείου δήμου, για τις δημοτικές εκλογές.

 

Επίλογος

          Κλείνοντας για σήμερα θα ήθελα να αναφερθώ στο πνεύμα εκσυγχρονισμού που επιδεικνύει το Οικονομικό Επιμελητήριο. Έτσι λοιπόν, ανακοινώνει στην ιστοσελίδα του ότι το σεμινάριο για την απόκτηση της ταυτότητας Λογιστή Φοροτεχνικού Α΄ Τάξης θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο της ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (e-learning).

          Όσοι δικαιούνται να παρακολουθήσουν το σεμινάριο θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των υποβληθεισών αιτήσεων. Με νεώτερη ανακοίνωση θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες για τη συμμετοχή - παρακολούθηση στο παραπάνω εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

          Άλλαξε ο Πρόεδρος και το Οικονομικό Επιμελητήριο ζει μεγάλες στιγμές..!!!

          Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας των λογιστών στην Θεσσαλονίκη στις 14/03/2014 στο άγαλμα του Βενιζέλου με συμμετοχή άνω των 2.000 λογιστών. Ελπίζω οι καρεκλοκένταυροι της πολιτικής ηγεσίας να αρχίζουν σιγά σιγά να παίρνουν το μήνυμα.

          Και με αυτό το τελευταίο σχόλιο θα ήθελα να ανανεώσω το ραντεβού μας για την επόμενη εβδομάδα. Σας ευχαριστώ όλους.

 

Πηγή: Παναγιώτης Κανέλλος- Μέλος Επιστημονικής Ομάδας Power-Tax


efm_728x90