Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
05/12/2016
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα και καλή Εβδομάδα σε όλους!

Ο Δεκέμβρης μπήκε! Άρα, αυτό σημαίνει ότι πλησιάζουμε όλο και περισσότερο στις γιορτινές και χαρούμενες μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Μέχρι τότε, όμως, για να δούμε ποιες οικονομικές ειδήσεις-εξελίξεις μας απασχόλησαν περισσότερο την προηγούμενη εβδομάδα.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Τι προβλέπει εγκύκλιος του ΟΑΕΕ για τις συντάξεις χηρείας
 2. Νέο Ποινολόγιο: Επανέρχονται τα αυστηρά πρόστιμα στους ελεύθερους επαγγελματίες
 3. Φόρος στις αναλήψεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
 4. Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης από 200 έως 400 ευρώ σε 700.000 δικαιούχους
 5. ΓΓΔΕ: Στα 100 ευρώ το πρόστιμο για εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών
 6. Μέσω τραπεζών οι παροχές του ΙΚΑ - Ποιες παροχές εξαιρούνται
 7. Νέο «ψαλίδι» σε εφάπαξ και ιδιώτες για είσπραξη οφειλών προς τα Ταμεία
 8. Το καθεστώς εργασίας και ασφάλισης των αλλοδαπών εργατών γης
 9. Μόνο για επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 50.000 ευρώ ο εξωδικαστικός συμβιβασμός
 10. Ποια προϊόντα ακριβαίνουν από την 1η Ιανουαρίου 2017
 11. «Δίχτυ» προστασίας για στεγαστικά σε ξένο νόμισμα - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δανειολήπτες

 

1. Τι προβλέπει εγκύκλιος του ΟΑΕΕ για τις συντάξεις χηρείας

Διευκρινίσεις για τους όρους και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των μελών οικογένειας θανόντων ασφαλισμένων ή συνταξιούχων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), καθώς και τα ποσοστά κατανομής της σύνταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου, για περιπτώσεις που ο θάνατος έχει επέλθει από 13.05.2016 και μετά, δίνει ο ΟΑΕΕ με εγκύκλιο που εξέδωσε.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, για τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης, λόγω θανάτου συνταξιούχου (μεταβιβάσεις), οι οποίοι είχαν συνταξιοδοτηθεί έως 13.05.2016 και απεβίωσαν, μετά την ημερομηνία αυτή και έως σήμερα παρέμεναν σε εκκρεμότητα, το αρμόδιο υπουργείο, με έγγραφό του, γνωστοποίησε ότι, μέχρι την έκδοση από τις υπηρεσίες του των ερμηνευτικών εγκυκλίων οδηγιών και των λοιπών προβλεπόμενων από το νόμο κανονιστικών πράξεων και μέχρι την ολοκλήρωση αυτών, ώστε να είναι εφικτή η έκδοση των οριστικών αποφάσεων συνταξιοδότησης, θα χορηγείται στα δικαιοδόχα μέλη ποσό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί σε εθνική σύνταξη 15 ετών ασφάλισης.

Σημειώνεται ότι η εθνική σύνταξη που αντιστοιχεί σε 15 έτη ασφάλισης ανέρχεται σε 345,60 ευρώ, μηνιαίως (εθνική σύνταξη 20 ετών ασφάλισης, δηλαδή 384,00 ευρώ, μειωμένη κατά 10%).

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2. Νέο Ποινολόγιο: Επανέρχονται τα αυστηρά πρόστιμα στους ελεύθερους επαγγελματίες

Σημαντικές αλλαγές στο ποινολόγιο της Εφορίας και επαναφορά των προστίμων σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις οι οποίοι με τα σημερινά δεδομένα δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόστιμο αν εντοπιστούν από τον φοροελεγκτικό μηχανισμό να μην εκδίδουν αποδείξεις επειδή απαλλάσσονται από το καθεστώς ΦΠΑ, ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) φέρεται αποφασισμένη να δώσει τέλος στο καθεστώς ατιμωρησίας που αποκαλύφθηκε ότι ισχύει μετά τις καλοκαιρινές εφόδους στην αγορά. Τις εισηγήσεις αυτές φαίνεται να εξετάζει καταρχήν θετικά και η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με την υφυπουργό Κατερίνα Παπανάτσιου, θέλοντας να μην πηγαίνουν στράφι οι έλεγχοι της Εφορίας και να μην ισχύουν άλλα μέτρα και άλλα σταθμά για ίδιου χαρακτήρα φορολογικές παραβάσεις. Στο στόχαστρο μπαίνουν έτσι:

* ιατροί

* ιδιωτικά σχολεία

* φροντιστήρια

* πολύ μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες με τζίρο έως 10.000 ευρώ που εξαιρούνται από τον ΦΠΑ

Κι αυτό γιατί το ισχύον καθεστώς όσον αφορά την επιβολή των προστίμων αφήνει στο απυρόβλητο όσους δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, αφού ακόμα κι αν πιαστούν να μην εκδίδουν αποδείξεις οι συγκεκριμένες κατηγορίες εξαιρούνται από τα πρόστιμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newmoney, τουλάχιστον μία από τις λύσεις που εξετάζονται είναι να ισχύσει κάποιο τσουχτερό αυτοτελές πρόστιμο που θα επιβάλλεται σε όσους δεν εκδίδουν απόδειξη, έστω κι αν αυτό θα είναι μικρότερο από τα θηριώδη πρόστιμα του παρελθόντος.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. Φόρος στις αναλήψεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Μία σειρά μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τον περιορισμό της χρήσης των μετρητών στην οικονομία προτείνουν οι τράπεζες στην κυβέρνηση.

Μεταξύ των προτάσεων ξεχωρίζει, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», η φορολόγηση των αναλήψεων μετρητών.

Όπως τονίζουν επιτελικά στελέχη τραπεζών, τα μετρητά διοχετεύονται σε μεγάλο βαθμό ή μπορούν να διοχετευθούν εύκολα, στη «μαύρη» οικονομία.

Έτσι, η επιβολή φόρου στις αναλήψεις θα μείωνε δραστικά τις συναλλαγές με μετρητά και κατ’ επέκταση της παραοικονομίας.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι τράπεζες ζητούν την υποχρεωτική χρήση καρτών ή άλλων ηλεκτρονικών δικτύων για κάθε συναλλαγή με επαγγέλματα όπου υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις φοροδιαφυγής ή χρησιμοποιούνται τα μετρητά ως κύριο μέσο συναλλαγών.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης από 200 έως 400 ευρώ σε 700.000 δικαιούχους

Εκτός μνημονίου βρίσκεται η υποχρέωση εξεύρεσης 0,5% του ΑΕΠ που αντιστοιχεί σε 760 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) από το 2017 κι έπειτα, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, κα Θεανώ Φωτίου.

To επίδομα θα δοθεί σε 700.000 δικαιούχους και θα κυμαίνεται από 200 έως 400 ευρώ το μήνα, αρχής γενομένης από τους πρώτους μήνες του 2017. ( Υποβολή αιτήσεων από 1/1/2017)

Έως το Νοέμβρη του 2017 θα έχει συσταθεί ενιαία αρχή πληρωμών των επιδομάτων, αφού νωρίτερα έχει υπάρξει αναδιάρθρωση των υπαρχόντων κοινωνικών επιδομάτων.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. ΓΓΔΕ: Στα 100 ευρώ το πρόστιμο για εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών

Σύμφωνα με την απόφαση, το διάστημα εντός του οποίου μπορεί να γίνει διακοπή εργασιών, με βάση τον πραγματικό χρόνο ορίζεται στις 30 ημέρες.

Τους όρους, τις προϋποθέσεις καθώς και τα δικαιολογητικά τα οποία απαιτούνται εφεξής από τους φορολογούμενους που θέλουν να κάνουν διακοπή εργασιών, με βάση τον πραγματικό χρόνο παύσης άσκησης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, διευκρινίζει απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή. Η απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την απόφαση, το διάστημα εντός του οποίου μπορεί να γίνει διακοπή εργασιών, με βάση τον πραγματικό χρόνο ορίζεται στις 30 ημέρες. Μετά το διάστημα αυτό θα μπορεί να γίνει και πάλι παύση εργασιών με βάση τον πραγματικό χρόνο διακοπής, εφόσον εκπληρώνονται σειρά προϋποθέσεων. Στην περίπτωση αυτή προβλέπεται πρόστιμο εκατό ευρώ.

Στην απόφαση ορίζεται ότι φορολογούμενοι (φυσικά, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες), που:

- δε διαθέτουν αποθέματα, πάγια ή εμπορεύσιμα,

- δεν έχουν, εφόσον πρόκειται για εταιρείες ή λοιπά νομικά πρόσωπα για τα οποία προβλέπεται εκ του νόμου στάδιο εκκαθάρισης, χρηματικές απαιτήσεις και υποχρεώσεις, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών της επιχείρησής τους, δύνανται να υποβάλουν, στον αρμόδιο υπάλληλο του τμήματος ή γραφείου Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ., στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η έδρα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, δήλωση διακοπής εργασιών (έντυπο Μ4) με βάση τον πραγματικό χρόνο παύσης των εργασιών τους, εντός τριάντα ημερών από την ημερομηνία του πραγματικού χρόνου παύσης των εργασιών τους.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Μέσω τραπεζών οι παροχές του ΙΚΑ - Ποιες παροχές εξαιρούνται

Χιλιάδες ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς η διοίκηση του Ταμείου προχωρά σε σημαντικές αλλαγές που αφορούν στις καθημερινές συναλλαγές.

Συγκεκριμένα, με το έγγραφο  Σ70/37/4.7.2016 που είχε γνωστοποιηθεί στις υπηρεσίες επισημαίνεται ότι εν όψει της μετάβασης στο ενιαίο σύστημα λειτουργίας του Ε.Φ.Κ.Α. η Διοίκηση επανεξετάζει το πλαίσιο εξυπηρέτησης των συναλλασσόμενων με τις υπηρεσίες πληρωμών συντάξεων και προετοιμάζει τη μετάβαση σε ένα σύστημα πληρωμής όλων των παροχών, τακτικών και έκτακτων, προκαταβολών κ.λπ., αποκλειστικά μέσω των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ως πρώτος στόχος τέθηκε η εξάλειψη όλων των εκκρεμοτήτων που αφορούν:

α) την ορθή συμπλήρωση των ηλεκτρονικών ΔΑΝΣ και ΔΑΜ τα οποία επεστράφησαν ως ανεκτέλεστα,

β) την τακτοποίηση των ανεκτέλεστων ενταλμάτων πληρωμής,

γ) τον έλεγχο των περιπτώσεων που έχουν επιστραφεί από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε. για το λόγο αυτό.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Νέο «ψαλίδι» σε εφάπαξ και ιδιώτες για είσπραξη οφειλών προς τα Ταμεία

Αιχμή των υποχρεώσεων που απορρέουν από τον νόμο Κατρούγκαλου είναι η λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και η εφαρμογή ενιαίων κανόνων για παροχές και εισφορές σε παλαιούς και νέους ασφαλισμένους.

Αιχμή των υποχρεώσεων που απορρέουν από τον νόμο Κατρούγκαλου είναι η λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και η εφαρμογή ενιαίων κανόνων για παροχές και εισφορές σε παλαιούς και νέους ασφαλισμένους.

Νέες περικοπές στα εφάπαξ, πιέσεις για την ολοκλήρωση του επανυπολογισμού όλων των συντάξεων έως το τέλος του 2017, μείωση προσωπικού του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) με δραματικό περιορισμό των διευθυντών, καθώς και συνεργασία της φορολογικής και ασφαλιστικής διοίκησης με ιδιωτική εταιρεία για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προβλέπει, μεταξύ άλλων, το επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Αν και το ασφαλιστικό έχει «κλείσει» όπως επισημαίνει σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση, στο προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου περιλαμβάνεται μία σειρά από παλαιές δεσμεύσεις αλλά και τρέχουσες υποχρεώσεις σχετικά με την υλοποίηση του τελευταίου ασφαλιστικού νόμου, που δυσχεραίνουν την ήδη βεβαρημένη από την εμπλοκή στα εργασιακά, διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Αιχμή των υποχρεώσεων που απορρέουν από τον νόμο Κατρούγκαλου είναι η λειτουργία του ΕΦΚΑ και η εφαρμογή ενιαίων κανόνων για παροχές και εισφορές σε παλαιούς και νέους ασφαλισμένους.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. Το καθεστώς εργασίας και ασφάλισης των αλλοδαπών εργατών γης

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας (αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και δικαιούχοι επικουρικής προστασίας) έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην εξαρτημένη εργασία, την παροχή υπηρεσιών ή έργου ή στην άσκηση ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας, με τους ίδιους όρους που προβλέπονται για τους ημεδαπούς, ενώ οι αιτούντες διεθνούς προστασίας, των οποίων η αίτηση έχει πλήρως καταγραφεί και κατέχουν δελτίο αιτούντος διεθνούς προστασίας έχουν πρόσβαση σε εξαρτημένη εργασία ή στην παροχή υπηρεσιών ή έργου.

Επίσης, όπως προβλέπεται , οι πολίτες τρίτων χωρών που στη χώρα και στους οποίους έχει δοθεί βεβαίωση αναβολής απομάκρυνσης του ή βεβαίωση περί μη απομάκρυνσης για ανθρωπιστικούς λόγους του άρθρου 78 Α του από την αρμόδια αστυνομική αρχή και η οποία είναι σε ισχύ, έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας, εφόσον είναι κάτοχοι άδειας εργασίας, η οποία εκδίδεται από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας του τόπου διαμονής τους.

Η διαδικασία καθορισμού των όγκων εισδοχής για εργασία (εξαρτημένη, εποχιακή, αλιεργάτες και απασχόληση υψηλής ειδίκευσης) στην Ελλάδα, καθορίζεται από τις διατάξεις 4251/2014.

Ειδικότερα, με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εξωτερικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που εκδίδεται κατά το τελευταίο τρίμηνο κάθε δεύτερου έτους καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός θέσεων για εργασία που χορηγούνται σε πολίτες τρίτων χωρών, ανά Περιφέρεια και ειδικότητα απασχόλησης.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Μόνο για επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 50.000 ευρώ ο εξωδικαστικός συμβιβασμός

Η εξέλιξη αυτή, εφόσον τελικά ισχύσει, πετά εκτός μεγάλο αριθμό ελεύθερων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που εκτιμάτε ότι μπορεί να φτάνουν ακόμα και τις 300.000.

Μόνο για επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 50.000 ευρώ ο εξωδικαστικός συμβιβασμός

Κοινή χρήση       

Εκτός των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού συμβιβασμού φαίνεται να μένουν τελικά οι επιχειρήσεις με τζίρο κάτω των 50.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά υπαναχώρησε των αρχικών της θέσεων, που ήταν η δυνατότητα αξιοποίησης των ρυθμίσεων από όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η εξέλιξη αυτή, εφόσον τελικά ισχύσει, πετά εκτός μεγάλο αριθμό ελεύθερων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που εκτιμάτε ότι μπορεί να φτάνουν ακόμα και τις 300.000

Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες που μετείχαν στην διαπραγμάτευση, το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις, των οποίων οι ρυθμίσεις των οφειλών θεωρούνται αναγκαίες, θα μπορούν να κάνουν χρήση του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Ετσι, εφόσον κριθούν βιώσιμες θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία αλλά και λοιπούς πιστωτές. Η διαδικασία θα ξεκινά με σχετικό αίτημα που θα υποβάλλεται στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ενώ θα μπορεί να προχωρήσει μόνο εφόσον υπάρχει συμφωνία από το 60% των πιστωτών.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

10. Ποια προϊόντα ακριβαίνουν από την 1η Ιανουαρίου 2017

Καταιγίδα φοροεισπρακτικών μέτρων αναμένεται να ξεσπάσει με την είσοδο του νέου έτους. Από την 1η-1-2017 αυξάνονται σημαντικά οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων από ακίνητα, επιχειρήσεις και αγροτικές δραστηριότητες, ενώ επιβάλλονται νέοι φόροι στην κατανάλωση καφέ, στη σταθερή τηλεφωνία και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Με το καλημέρα του νέου έτους έρχονται αυξήσεις σε καύσιμα, τσιγάρα, επιβολή νέων φόρων στη σταθερή τηλεφωνία, τον καφέ και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αλλά και κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου. Τα φορο-μέτρα που θα έρθουν θα φτάσουν σε ύψος τα 2,5 δισ. ευρώ.

Τι θα είναι πιο ακριβό το 2017

Από την αρχή του 2017 έρχεται το νέο τσουνάμι επιβαρύνσεων, που αφορά:

Αυξήσεις στα καύσιμα

Από την 1η Ιανουαρίου 2017 ο ΕΦΚ στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

11. «Δίχτυ» προστασίας για στεγαστικά σε ξένο νόμισμα - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δανειολήπτες

Μέτρα προστασίας δανειοληπτών που έχουν πάρει στεγαστικό σε ξένο νόμισμα, θεσπίζει κοινοτική οδηγία που ενσωματώνεται με καθυστέρηση στην εθνική νομοθεσία.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο δανειολήπτης, θα μπορεί βάσει του νομοσχεδίου, να μετατρέψει το δάνειο που έχει πάρει στο δικό του εθνικό νόμισμα όταν η διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας υπερβαίνει το 20%.

Επιπλέον, η τράπεζα υποχρεούται από την πλευρά της να ενημερώσει τον δανειολήπτη για την υπέρβαση του μέγιστου ορίου διακύμανσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Με το ίδιο νομοσχέδιο, θεσμοθετούνται επίσης και άλλοι κανόνες ενημέρωσης των καταναλωτών για τις επιβαρύνσεις των δανείων τους.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Αυτή ήταν η πρώτη «Ματιά» του Δεκεμβρίου και μόλις έφτασε στο τέλος της.

Δεν θα θέλαμε να σας κουράσουμε περισσότερο. Την άλλη Δευτέρα, όπως πάντα, θα είμαστε πάλι εδώ.

Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax.gr


efm_728x90