Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
17/10/2016
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα!

Καλή Εβδομάδα!

Άλλη μια Δευτέρα είμαστε πάλι μαζί σας, για να σας υπενθυμίσουμε όλα τα γεγονότα της εβδομάδας που μας πέρασε.  

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Τα τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ. για το 2017 - Τι θα πληρώσετε
 2. Οδηγίες για την υποβολή της δήλωσης «πόθεν έσχες»
 3. Οι 5 αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ για το 2017 - Ποιοί θα πληρώσουν λιγότερα
 4. Πώς θα γίνει η ρύθμιση χρεών στο ΙΚΑ (όλη η εγκύκλιος)
 5. Κάρτα σίτισης - επιδότηση ενοικίου: Πότε θα γίνουν οι πληρωμέ
 6. Παράταση πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων σε περιοχές της Εύβοιας
 7. Ποιες προϋποθέσεις που «παγώνουν» τους πλειστηριασμούς α' κατοικίας για χρέη στην εφορία
 8. Ποιοι απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος
 9. Ποιοί δικαιούνται φέτος επίδομα θέρμανσης
 10. Οδηγός ρύθμισης για χρέη προς το Δημόσιο
 11. Με ελάχιστη δόση 50 ευρώ η αναδρομική παρακράτηση συντάξεων
 12. Παράταση 4 μηνών για την τακτοποίηση αυθαιρέτων
 13. ΓΓΔΕ: Ο νέος τηλεφωνικός αριθμός για το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων


 

1. Τα τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ. για το 2017 - Τι θα πληρώσετε

Η ώρα για τα τέλη κυκλοφορίας έφτασε καθώς από τις αρχές Νοεμβρίου και μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρωθούν. Ωστόσο, παραμένει ακόμη θολό το τοπίο σχετικά με το τι θα ισχύσει για τα τέλη του 2017 καθώς στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται διάφορα σενάρια.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς, στις σκέψεις των αρμοδίων για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν υπάρχουν ορισμένες παράμετροι όπως:

- Υψηλός κυβισμός, κατά κύριο λόγο 2.000 κυβικών εκατοστών και άνω.

- Μοντέλα 2009 και παλιότερα. Κατά κύριο λόγο είναι οχήματα ηλικίας άνω των δέκα ετών.

- Είναι δεύτερο ή τρίτο όχημα της ίδιας οικογένειας

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2. Οδηγίες για την υποβολή της δήλωσης «πόθεν έσχες»

Τη διαδικασία υποβολής της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (ΔΠΚ) από όλους τους υπόχρεους περιγράφει κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.

Όπως προκύπτει από την ΚΥΑ, οι υπόχρεοι θα μπορούν με ηλεκτρονικό τρόπο να μεταφέρουν τα στοιχεία της φορολογικής τους δήλωσης στο «Πόθεν Έσχες» όπως και τα στοιχεία των ακινήτων τους από το Ε9. Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων, που -όπως έχει ανακοινωθεί- θα γίνεται ηλεκτρονικά την ιστοσελίδα www.pothen.gr, προβλέπεται να ανοίξει αύριο, Σάββατο 15 Οκτωβρίου, και να κλείσει στις 15 Ιανουαρίου.

Με βάση σχετική εγκύκλιο, στο «Πόθεν Έσχες» θα πρέπει να δηλωθούν τα μετρητά που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος εάν υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ, κινητά περιουσιακά στοιχεία εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ, όπως και μετοχές, ομόλογα, παράγωγα και καταθέσεις.

Η διαδικασία υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, σύμφωνα με την ΚΥΑ είναι η ακόλουθη:

1. Ο υπόχρεος υποβολής ΔΠΚ απαιτείται να είναι ενεργός χρήστης των υπηρεσιών του TAXISnet, προκειμένου να υποβάλει τη δήλωση αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω ενιαίας διαδικτυακής εφαρμογής. Η ΔΠΚ υποβάλλεται από τον υπόχρεο και αφορά την περιουσιακή κατάστασή του, καθώς και του/της συζύγου και των ανήλικων τέκνων του. Υποχρέωση υποβολής δήλωσης υφίσταται και στην περίπτωση, που δεν έχει μεταβληθεί η περιουσιακή κατάσταση του υπόχρεου.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. Οι 5 αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ για το 2017 - Ποιοί θα πληρώσουν λιγότερα

Με πέντε αλλαγές στο καθεστώς που ισχύει σήμερα για τον ΕΝΦΙΑ θα επιχειρήσει το υπουργείο Oικονομικών να κάνει πιο δίκαιο τον βασικό φόρο ακινήτων για όλους δίνοντας έμφαση στις ευπαθείς ομάδες και τις μικρές ιδιοκτησίες, στέλνοντας - ίσως- μεγαλύτερο βάρος στις μεγάλες και πολύ μεγάλες περιουσίες.

Οι αλλαγές που θα γίνουν θα βασίζονται στην λογική της διατήρησης του ποσού της τελικής είσπραξης στα 2,65 δισ. ευρώ μέσω αλλαγών που θα γίνουν τόσο στην αρχιτεκτονική όσο και την «βάση» του φόρου.

1. Η αλλαγή της «αρχιτεκτονικής» του φόρου όπως εφαρμόζεται σήμερα. Συγκεκριμένα εξετάζεται η κατάργηση του διπλού φόρου που εφαρμόζεται σήμερα δηλαδή ξεχωριστής φορολόγησης για κάθε ακίνητο και στην συνέχεια « συμπληρωματικός» φόρος για την ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ. Αν περάσει η αλλαγή από τους δανειστές ο συμπληρωματικός φόρος θα καταργηθεί και η απώλεια θα αντισταθμιστεί είτε από υψηλότερους συντελεστές για την μεγάλη περιουσία είτε το αφορολόγητο για τις μεγάλες ακίνητες περιουσίες, από τα 200.000 ευρώ που μειώθηκε φέτος ( το 2015 ήταν 300.000 ευρώ ) θα μειωθεί περαιτέρω στα 50.000 ευρώ ή και τα 30.000 ευρώ.

2. Η διεύρυνση της βάσης του φόρου μέσω της φορολόγησης των ακινήτων εκτός σχεδίου (όπως είναι τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, τα χωράφια, οι βοσκότοποι, οι ιδιωτικές δασικές εκτάσεις κ.α.) με υψηλότερο φόρο από αυτόν του 2016 από ξεκινά από το 1 ευρώ και φτάνει τα 16 ευρώ το στρέμμα. Οι επιπλέον εισπράξεις από τα αγροτεμάχια θα βοηθήσουν στο να ελαφρυνθούν από τον ΕΝΦΙΑ οι μικρές ιδιοκτησίες αλλά και όσοι αδυνατούν να καταβάλλουν τον φόρο.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. Πώς θα γίνει η ρύθμιση χρεών στο ΙΚΑ (όλη η εγκύκλιος)

Απαλλαγή από την πληρωμή μέρους ή και όλων των προσαυξήσεων και καταβολή του βασικού χρέους σε έως 90 δόσεις θα δίνει Επιτροπή του ΙΚΑ και του Κέντρου Εξόφλησης Ασφαλιστικών Οφειλών σε όσους οφειλέτες κηρύσσονται σε κατάσταση πτώχευσης ή μπαίνουν, με δικαστική απόφαση, σε καθεστώς εξυγίανσης.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε ο διοικητής του ΙΚΑ Δ. Καλαματιανός, η δυνατότητα με βάση το νόμο, επεκτάθηκε και στους οφειλέτες Ταμείων για χρέη έως 600.000 ευρώ και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται μετά την αποδοχή της ρύθμισης από τον πτωχό ή “υπό εξυγίανση” οφειλέτη μέσα σε 1 μήνα από την πρόσκληση του.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. Κάρτα σίτισης - επιδότηση ενοικίου: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

Έως τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου το αργότερο, προγραμματίζει το υπουργείο Εργασίας να καταβάλλει για 16η φορά την επιδότηση σίτισης, μέσω πίστωσης της Κάρτας Αλληλεγγύης.

Πρόκειται για τη μηνιαία οικονομική ενίσχυση που χορηγείται μέσω της συγκεκριμένης κάρτας και λαμβάνουν περίπου 120.000 δικαιούχοι οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα για την Αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής Κρίσης.

Το ποσό της επιδότησης σίτισης ανέρχεται από 70 – 220 ευρώ το μήνα ανάλογα με το εισόδημα που έχουν δηλώσει οι δικαιούχοι. Η συνολική μηνιαία δαπάνη που καταβάλλει το υπουργείο Εργασίας κυμαίνεται στα επίπεδα των 13,5 εκατ. ευρώ.

Αμέσως μετά πρόκειται να πραγματοποιηθεί η καταβολή και της επιδότησης ενοικίου, με την ημερομηνία όμως να μην έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Ειδικά για την επιδότηση ενοικίου, οι αρμόδιες υπηρεσίες Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας ελέγχουν όλους τους επιδοματούχους, οι οποίοι διαβιούν στους 30 δήμους, που έχει ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Παράταση πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων σε περιοχές της Εύβοιας

Υπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρ Αλεξιάδη η σχετική Υπουργική Απόφαση, με την οποία παρατείνεται η πληρωμή βεβαιωμένων οφειλών, φυσικών και νομικών προσώπων, που έχουν την κύρια κατοικία ή έδρα τους στις Δημοτικές Ενότητες Κηρέως και Ελυμνίων του Δήμου Μαντουδίου- Λίμνης- Αγίας Άννας της Π.Ε. Ευβοίας, λόγω των πρόσφατων καταστροφών από εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς και λήγουν ή έληξαν από την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης έως και την 1.2.2017.

Για τον ίδιο λόγο παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων οφειλών. Ακόμα, αναστέλλεται η είσπραξη των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών των ανωτέρω από την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης έως και την 1.2.2017.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Ποιες προϋποθέσεις που «παγώνουν» τους πλειστηριασμούς α' κατοικίας για χρέη στην εφορία

«Πάγωμα» πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για χρέη προς την Εφορία τουλάχιστον έως το τέλος του 2017 προωθεί η κυβέρνηση.

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει καθιέρωση ορίων προστασίας πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς αντίστοιχων με αυτά για τα κόκκινα τραπεζικά δάνεια και για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές.

Ετσι, ο πήχης μπαίνει στα 180.000 αντικειμενικής αξίας προκειμένου για άγαμους με προσαύξηση 20.000 ευρώ για κάθε παιδί έως και το τρίτο. Παράλληλα, προβλέπεται και εισοδηματικό κριτήριο. Από τους πλειστηριασμούς της Εφορίας θα προστατεύονται οφειλέτες με οικογενειακό εισόδημα (με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης) στο ύψος των 13.906 ευρώ για άγαμους και 23.659 ευρώ για ζευγάρια με προσαύξηση 5.714 ευρώ για όσους έχουν έως τρία παιδιά.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. Ποιοι απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος

Με Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ορίστηκε να λαμβάνονται υπόψη τα χωριά και νησιά όπως ήταν πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου για την εφαρμογή του σχεδίου «Καποδίστριας», δηλαδή οι δήμοι και οι κοινότητες όπως ήταν πριν το 1997,προκειμένου να καταβάλεται το τέλος επιτηδεύματος.

Αυτό σημαίνει ότι εξετάζεται συνδυαστικά ο σημερινός πληθυσμός βάση της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και η νομική μορφή των χωριών ΠΡΙΝ το σχέδιο Καποδίστριας, δηλαδή απαιτείται το χωριό να είχε διοικητική αυτοτέλεια.

Με τα έγγραφα Δ12Α 1146052 ΕΞ 2011 και Δ12Α 1089202 ΕΞ 2012, καθώς και με την ερμηνευτική εγκύκλιο ΠΟΛ.1149/20.6.2013, διευκρινίστηκε ότι αν κάποιο χωριό δεν αποτελούσε, κατά το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα, από μόνο του κοινότητα και κατά συνέπεια άνηκε διοικητικά σε άλλη κοινότητα ή σε κάποιο δήμο, λαμβάνεται υπόψη για την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος, ο πληθυσμός της κοινότητας (ή αντίστοιχα του δήμου) που υπαγόταν.

Επομένως, για την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος δεν εξετάζεται ο κάθε οικισμός χωριστά, αλλά η κοινότητα που αυτοί συνιστούσαν όλοι μαζί προ Καποδίστρια.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Ποιοί δικαιούνται φέτος επίδομα θέρμανσης

Γύρω στις 500.000 φορολογούμενοι με χαμηλά ετήσια οικογενειακά εισοδήματα και χαμηλής αξίας ακίνητη περιουσία θα λάβουν και φέτος το επίδομα θέρμανσης, το οποίο κυμαίνεται από 37,5 έως 625 ευρώ.

Η επιδότηση από το επίδομα θέρμανσης θα ανέρχεται σε 0,25 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που αγοράζεται.

Το συνολικό ποσό θα παραμείνει και φέτος στα 105 εκατ. ευρώ, όσο και κατά την προηγούμενη περίοδο διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, οπότε και το ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι θα είναι το ίδιο με εκείνο της περιόδους 15/10/2015 έως 30/04/2016.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα συμβεί μόνο στα χαρτιά, αφού από τις 15 Οκτωβρίου, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης θα είναι αυξημένος κατά 0,05 ευρώ ανά λίτρο, φτάνοντας στα 0,28 ευρώ από 0,23 ευρώ πέρυσι, κάτι που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι θα μπορούν να αγοράσουν λιγότερα λίτρα με τα ίδια χρήματα.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

10. Οδηγός ρύθμισης για χρέη προς το Δημόσιο

Τρεις εναλλακτικές δυνατότητες τμηματικής εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις εφορίες και τα τελωνεία έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις παρέχει σε χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου η ισχύουσα νομοθεσία.

Σε περίπτωση αδυναμίας ένταξης σε μια από τις ρυθμίσεις αυτές οι οφειλέτες μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με πολλούς κινδύνους, όπως οι κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεως και περιουσιακών στοιχείων, καθώς επίσης και οι υποχρεωτικοί συμψηφισμοί επιστροφών φόρου με τα απλήρωτα χρέη τους.

Ακόμη όμως και στις περιπτώσεις αυτές υπάρχουν διατάξεις που προβλέπουν προστασία για καταθέσεις, μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι οφειλέτες του Δημοσίου για τα δικαιώματά τους και τις υποχρεώσεις τους απέναντι στις φορολογικές Αρχές διευκρινίζονται με αναλυτικές απαντήσεις τις οποίες δίδει στα συνηθέστερα ερωτήματα των πολιτών η ΓΓΔΕ σε ένα νέο εγχειρίδιο που εξέδωσε. 

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

11. Με ελάχιστη δόση 50 ευρώ η αναδρομική παρακράτηση συντάξεων

Οι 240.000 συνταξιούχοι που είδαν τις επικουρικές τους να μειώνονται, οι 10.000 τραπεζοϋπάλληλοι που υπέστησαν κούρεμα στην προσυνταξιοδοτική τους παροχή και οι τουλάχιστον 6.000 υψηλοσυνταξιούχοι που εισπράττουν κύρια σύνταξη πάνω από 2.000 ευρώ μεικτά, θα δουν νέο «μαχαίρι» από τον Νοέμβρη καθώς θα πρέπει να αρχίσουν να επιστρέφουν τα ποσά που τους δόθηκαν αχρεωστήτως για τους μήνες Ιούνιο - Οκτώβριο. Η επιπλέον αυτή παρακράτηση είναι προσωρινή και όταν εξοφληθεί πλήρως το ποσό των αναδρομικών η σύνταξη θα επανέλθει στο ύψος στο οποίο αναπροσαρμόστηκε με τον νέο νόμο.

Τα αναδρομικά για τις περικοπές των επικουρικών, των νέων πλαφόν στις κύριες συντάξεις και του προσυνταξιοδοτικού των τραπεζοϋπαλλήλων θα παρακρατηθούν από τους συνταξιούχους με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ. Τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά θα επιστραφούν αρχής γενομένης από τις πληρωμές Νοεμβρίου σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Κάθε δόση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/10 (10%) του ακαθάριστου ποσού της νέας σύνταξης για συντάξεις μέχρι 1.000 ευρώ και το 1/6 για το μέρος που τυχόν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

12. Παράταση 4 μηνών για την τακτοποίηση αυθαιρέτων

Παράταση για τέσσερις μήνες για υπαγωγή στον νόμο περί τακτοποίησης αυθαιρέτων, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πρόκειται για τον ισχύοντα νόμο 4178/2013 "Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης - Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες Διατάξεις". Ο εν λόγω νόμος θα είναι σε ισχύ έως τις 8 Φεβρουαρίου 2017, 42 μήνες μετά την δημοσίευσή του.

Όπως τονίζεται ωστόσο, η προθεσμία αυτή ενδέχεται να λήξει νωρίτερα από το τετράμηνο, με την ισχύ του νέου νόμου για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, ο οποίος βρίσκεται σε διαβούλευση έως τις 10 Οκτωβρίου.

 

13. ΓΓΔΕ: Ο νέος τηλεφωνικός αριθμός για το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων

Σε λειτουργία τίθεται από τις 10 Οκτωβρίου ο νέος δεκαψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 213- 1621000 για την επικοινωνία των πολιτών με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΚΕΦ) της ΓΓΔΕ.

Οι ώρες λειτουργίας θα είναι από τις 7 π.μ. μέχρι τις 5 μ.μ. Ο αριθμός 15515 που ίσχυε μέχρι τώρα καταργείται. Ο νέος αριθμός κλήσεων θα εξυπηρετεί και τους κατοίκους του εξωτερικού που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στον 15515, ενώ παρέχει πολλαπλές επιλογές μέσω αυτοματοποιημένου τηλεφωνικού μενού.

 

Εδώ έφτασε στο τέλος της, η "ματιά" αυτής της εβδομάδας.

Ευχόμαστε σε όλους καλή δύναμη και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη εβδομάδα.

Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax.gr


efm_728x90