Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
10/10/2016
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα

Καλή Εβδομάδα σε όλους μας…

Άλλη μια εβδομάδα, λοιπόν, εμείς είμαστε εδώ, για να δούμε τι μας απασχόλησε και τι σχολιάσαμε περισσότερο την προηγούμενη εβδομάδα.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  1. Ποιοι υποχρεούνται να κάνουν δήλωση «πόθεν έσχες» (όλη η τροπολογία)
  2. Αλεξιάδης: Δεν χρειάζεται να κρατούν αποδείξεις οι φορολογούμενοι
  3. Φόρος έως 60% για αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων
  4. Δημόσιο: Τι αλλάζει στις μετακινήσεις υπαλλήλων
  5. Επιστρέφει το 2017 ο φόρος υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων και οικοπέδων
  6. Όλοι οι φόροι του 2017
  7. Παράταση ημερομηνίας υποχρέωσης απόκτησης κωδικού πρόσβασης στο ΟΠΣ–ΣΕΠΕ έως τις 31/10
  8. Κούρεμα για την οριστική διάσωση των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων
  9. Πόσο θα πωλείται το πετρέλαιο θέρμανσης - Ποια η επιβάρυνση για τις οικογένειες

 

1. Ποιοι υποχρεούνται να κάνουν δήλωση «πόθεν έσχες» (όλη η τροπολογία)

Τροπολογία που υποχρεώνει στην υποβολή όλων των εγγράφων, από τα οποία προκύπτει η δηλούμενη περιουσιακή κατάσταση ενώπιον της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής και της Αρχής Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος, κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή.

Η σχετική διάταξη, περιλαμβάνει τους υποχρεωτικώς (σ.σ. και όχι τους δειγματοληπτικώς) ελεγχόμενους σύμφωνα με τον νόμο για το πόθεν έσχες. Σημειώνεται, ότι στον υποχρεωτικό έλεγχο εμπίπτει ένας ευρύς κύκλος κρατικών λειτουργών, καθώς και προσώπων που δραστηριοποιούνται σε τομές που σχετίζονται με τον δημόσιο βίο ή συναλλάσσονται με το Δημόσιο.

Μεταξύ αυτών, είναι και ο πρωθυπουργός, τα μέλη της κυβέρνησης, ευρωβουλευτές, βουλευτές, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, εισαγγελείς και δικαστές των ανωτάτων δικαστηρίων, τα ανώτατα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, και ιδιοκτήτες και μέτοχοι, αλλά και διευθυντικά στελέχη των επιχειρήσεων ΜΜΕ (τηλεοπτικοί σταθμοί και έντυπα πανελλήνιας κυκλοφορίας).

Ειδικότερα, με την τροπολογία, στόχος είναι, για τα πρόσωπα των οποίων οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης ελέγχονται υποχρεωτικώς (ν.3213/2013 και 3691/2008), να επισυνάπτουν σε κάθε περίπτωση αντίγραφα των αναγκαίων εγγράφων, από όπου προκύπτει η δηλούμενη περιουσιακή κατάσταση.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2. Αλεξιάδης: Δεν χρειάζεται να κρατούν αποδείξεις οι φορολογούμενοι

Διευκρινίσεις ότι ούτε φέτος οι φορολογούμενοι έχουν τη νομική υποχρέωση να κρατούν αποδείξεις  έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1.

Ο αναπληρωτής υπουργός διευκρίνισε ότι όπως το 2015 έτσι και για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν φέτος και θα δηλωθούν στην εφορία το 2017 δεν θα υπάρχει η σχετική υποχρέωση αφού άλλωστε δεν το προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Η σύνδεση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος με τις αποδείξεις θα γίνει από το 2017 και για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το έτος αυτό με βάση τις διατάξεις που θα προβλέπονται στο νομοσχέδιο για την επέκταση των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα που πρόκειται σύντομα να κατατεθεί στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο για την επέκταση των συναλλαγών με κάρτες θα θέτει ως προϋπόθεση για το αφορολόγητο τη διενέργεια από τον φορολογούμενο συναλλαγών με κάρτες ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα ενός συγκεκριμένου ελάχιστου ποσοστού του εισοδήματος του.

Επίσης αναμένεται ότι θα προβλέπει σειρά άλλων κινήτρων προς τους φορολογούμενους και τους επαγγελματίες για την μεγαλύτερη χρήση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές τους.

Επιπλέον, ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι τα έσοδα στο 9μηνο ξεπέρασαν κατά 1,4 δισ. τους στόχους, σημειώνοντας πως η αύξηση οφείλεται και στο γεγονός ότι πληρώνουν οι λαθρέμποροι, καταπολεμάται η διαφθορά και αυξήθηκαν οι έλεγχοι.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. Φόρος έως 60% για αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η οριστικοποίηση του νομοσχεδίου για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων το οποίο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή ως το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με αρμόδιες πληγές, μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης και των θεσμών σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, έχει επιτευχθεί συμφωνία η οποία προβλέπει την καταβολή φόρου από 50% έως 60% για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων του παρελθόντος.

Ειδικότερα το σχέδιο προβλέπει την καταβολή φόρου 50% για τις υποθέσεις που δεν έχει ξεκινήσει φορολογικός έλεγχος, 55% για τις υποθέσεις που ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη και 60% για τους φορολογούμενους με υποθέσεις για τις οποίες ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. Δημόσιο: Τι αλλάζει στις μετακινήσεις υπαλλήλων

Νέο σύστημα κινητικότητας στο Δημόσιο, προβλέπει νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Με τη θεσμοθέτηση του κρατικού υπαλλήλου ανοίγει ο δρόμος για τη μετακίνηση των εργαζόμενων από τον έναν φορέα στον άλλο.

Η κινητικότητα και οι μετατάξεις θα φέρουν καταργήσεις και συγχωνεύσεις. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνουν ενοποιήσεις και συγχωνεύσεις φορέων με παράλληλη κατάργηση 1.040 κλάδων.

Δημιουργείται μία εσωτερική αγορά εργασίας

Με το νομοσχέδιο που προωθείται θα δημιουργηθεί ουσιαστικά μια εσωτερική αγορά εργασίας για τους Δημοσίους Υπαλλήλους οι οποίου θα μπορούν να αλλάζουν θέσεις όταν δημιουργούνται κενές θέσεις εργασίας. Για να το πετύχουν αυτό θα κάνουν αίτηση, θα περνούν από αξιολόγηση, ενώ καθοριστικός θα είναι και ο ρόλος της μοριοδότησης από το ΑΣΕΠ.

Με βάση το νέο νομοσχέδιο καθορίζεται ως ανώτατο όριο ολοκλήρωσης κινητικότητας οι 4 μήνες, ενώ για τις μετατάξεις το αντίστοιχο όριο θα είναι οι τρεις μήνες.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. Επιστρέφει το 2017 ο φόρος υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων και οικοπέδων

Αντιμέτωποι με ένα πλήθος από παγίδες υπερφορολόγησης αναμένεται να βρεθούν από το 2017 όσοι αποφασίσουν να πωλήσουν σπίτια, λοιπά κτίσματα, οικόπεδα ή αγροτεμάχια, καθώς από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους επανέρχονται σε ισχύ οι διατάξεις που προβλέπουν την επιβολή φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Η εφαρμογή των διατάξεων για την επιβολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων ανεστάλη για δύο χρόνια, για το 2015 και το 2016, με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Δεκέμβριο του 2014.

Οι λόγοι ήταν η απίστευτη πολυπλοκότητα των διαδικασιών εφαρμογής του φόρου και οι παγίδες υπερφορολόγησης που έκρυβε η επιβολή του για όσους επιθυμούσαν να πωλήσουν ακίνητα.

Η περίοδος αναστολής της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας ακινήτων λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2016 χωρίς να έχει εκδηλωθεί από τη πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών καμία διάθεση διαπραγμάτευσης με τουςτουςειστές για την παράταση της αναστολής.

Το πιο πιθανό λοιπόν είναι ο φόρος υπεραξίας ακινήτων να επανέλθει σε ισχύ από την 1/1/2017.

Ουσιαστικά από την 1/1/2017 θα ενεργοποιηθούν και πάλι οι διατάξεις του άρθρου 41 του ΚΦΕ, που προβλέπουν ότι επιβάλλεται φόρος υπεραξίας με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Όλοι οι φόροι του 2017

Πρόβλεψη για πολύ μεγάλη αύξηση των φορολογικών εσόδων ενσωματώνει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς μόνο από την έμμεση φορολογία αναμένονται 1,464 δισ. ευρώ περισσότερα έσοδα, ενώ μαζί με την άμεση φορολογία, ο πήχης ανεβαίνει ακόμη περισσότερο στα 1,835 δισ. ευρώ.

Αν μάλιστα ληφθούν υπόψη και τα ψιλά γράμματα του προϋπολογισμού, τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα της επόμενης χρονιάς εκτιμώνται σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, στο κονδύλι της άμεσης φορολογίας δεν περιλαμβάνεται φέτος το ποσό των 664 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στις ασφαλιστικές εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων και στο εξής θα λογίζεται μόνο ως έσοδο του ενιαίου φορέα κοινωνικής ασφάλισης.

Οι άμεσοι φόροι προβλέπεται να ανέλθουν στα 20,536 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό, όπως αναφέρεται, περιλαμβάνονται και τα 348 εκατ. ευρώ λόγω της είσπραξης μέσα στον Ιανουάριο της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ για το 2016, η οποία λογιστικά θα μεταφερθεί στο 2016.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Παράταση ημερομηνίας υποχρέωσης απόκτησης κωδικού πρόσβασης στο ΟΠΣ–ΣΕΠΕ έως τις 31/10

Παράταση ημερομηνίας υποχρέωσης απόκτησης κωδικού πρόσβασης στο ΟΠΣ–ΣΕΠΕ μέχρι την 31η/10/2016.

(ΥΑ με αριθμό πρωτοκόλλου οικ. 44203/Δ9.11555/29-9-2016)

Α) εργοδότες Β)  εργαζόμενοι και Γ) οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων

υποβάλλουν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του άρθρου 7 τα περιγραφόμενα κατωτέρω, σύμφωνα με την οριζόμενη στην παρούσα απόφαση διαδικασία, στο ΟΠΣ-ΣΕΠΕ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. Κούρεμα για την οριστική διάσωση των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων

Εξωδικαστικός μηχανισμός διακανονισμού για ελεύθερους επαγγελματίες, μικρομεσαίους και μεγάλες εταιρείες. Γενναίες ρυθμίσεις χρεών προς τράπεζες, Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές. Στο τραπέζι και τα οφειλόμενα στους εργαζομένους.

Οπως αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής», τα «κλειδιά» για τη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού είναι:

1 Το μητρώο 2.500 αξιολογητών - διαμεσολαβητών που καταρτίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Υπολογίζεται ότι ο καθένας από αυτούς θα μπορεί να εξετάζει τρεις υποθέσεις επιχειρήσεων την ημέρα. Δηλαδή περίπου 25.000 τον μήνα.

2 Οι προτυποποιημένες μελέτες βιωσιμότητας, οι οποίες θα είναι προσβάσιμες, μέσω ιστοσελίδας, προς όλους τους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, εφόσον ο τζίρος των δραστηριοτήτων τους είναι κάτω από τα 2,5 εκατ. ευρώ.

3 Η αναζήτηση λύσης για τις επιχειρήσεις μέσα από συνεδριάσεις που θα συγκαλεί, ανακοινώνοντάς τες δημοσίως, ο αξιολογητής.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Πόσο θα πωλείται το πετρέλαιο θέρμανσης - Ποια η επιβάρυνση για τις οικογένειες

Ξεκινά σε 15 ημέρες η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Η επιβάρυνση λόγω της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης, θα φτάσει τουλάχιστον στα 5-6 λεπτά το λίτρο κάτι που σημαίνει ότι για μια τετραμελή οικογένεια που καταναλώνει τουλάχιστον έναν τόνο ετησίως -1200 λίτρα- θα αφαιρεθούν από το καθαρό εισόδημα τουλάχιστον 72 ευρώ.

Όσον αφορά στην τιμή λιανικής, οι ειδικοί του χώρου περιμένουν να δουν πως θα διαμορφωθεί η διεθνής τιμή κατά την ημέρα πρεμιέρας. Αν η διεθνής τιμή κινηθείς στα σημερινά επίπεδα, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες ένα λίτρο να κοστίζει ακόμη και κάτω από 90 λεπτά.

Σύμφωνα με το fpress, για εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές υπάρχει και μια δεύτερη σοβαρή εκκρεμότητα. Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε 15 ημέρες πριν από την πρεμιέρα του πετρελαίου θέρμανσης, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκδώσει ακόμη την απόφαση που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες διάθεσης του επιδόματος. Χωρίς την απόφαση, η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για το επίδομα δεν μπορεί να ξεκινήσει καθώς οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να γνωρίζουν αν θα ισχύσουν τα ίδια κριτήρια με πέρυσι ή αν θα υπάρξουν αλλαγές. Στην καλύτερη περίπτωση για τους καταναλωτές, θα δοθεί και φέτος το «κουτσουρεμένο» κατά 50% επίδομα που δόθηκε και πέρυσι.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Εδώ έφτασε στο τέλος της, άλλη μια "ματιά"...

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη εβδομάδα. Nα είστε όλοι εδώ.

Καλημέρα!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax.gr


efm_728x90