Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
01/08/2016
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα και καλό Μήνα!

Αύγουστος! Διακοπές!

Και Δευτέρα όμως, οπότε εμείς είμαστε πιστοί στο ραντεβού μας.

Η σημερινή «Ματιά» θα είναι η τελευταία και θα επιστρέψουμε στα τέλη του μήνα ξανά. Σε κάθε περίπτωση το site μας καθημερινά θα σας ενημερώνει με τον πιο σωστό τρόπο για ότι συμβαίνει…  

Για να δούμε, όμως, την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου τι μας απασχόλησε περισσότερο.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  1. Τροπολογία για παράταση του αγγελιόσημου έως 15/9
  2. Τρία από τα πέντε μέτρα για την απώλεια του ΕΚΑΣ θα ισχύσουν έως το τέλος του 2019
  3. Χαλάρωση capital control: Πώς θα γίνονται οι αναλήψεις βάσει του νέου ορίου των 840 ευρώ ανά 15ήμερο
  4. Όλες οι δράσεις του ΕΣΠΑ θα προκηρυχθούν έως το τέλος του έτους
  5. Οδηγίες στις εφορίες: Πότε θα αναστέλλεται η λειτουργία επιχειρήσεων - Τί θα ισχύει για τους παραβάτες
  6. Δείτε πώς μπορείτε να δηλώσετε έναν τραπεζικό λογαριασμό ως ακατάσχετο – Όλες οι λεπτομέρειες
  7. Σαρωτικές αλλαγές για τις επιχειρήσεις και ρύθμιση δανείων
  8. Πώς χάνουν την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ χιλιάδες άνεργοι, πολύτεκνοι
  9. Απόδοση έως και 7% για τις νέες καταθέσεις μετρητών
  10. Τσακαλώτος: «Εφικτό το καλοκαίρι του 2017 να μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές»

 

 

1. Τροπολογία για παράταση του αγγελιόσημου έως 15/9

Τροπολογία αναμένεται να καταθέσει σήμερα το Υπ. Εργασίας που θα αφορά την παράταση ισχύος του αγγελιοσήμου το οποίο εισπράττει το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ -ΜΜΕ).

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Μάιο ο Υπ. Εργασίας είχε περάσει τρίμηνη παράταση (Μάιος -Ιούλιος 2016) της ισχύος του αγγελιοσήμου. Οι θεσμοί δεν έχουν πάψει να πιέζουν για την κατάργηση του αγγελιοσήμου, στα πλαίσια της κατάργησης όλων των "κοινωνικών πόρων" που εισπράττουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Παράλληλα μεταξύ Υπ. Εργασίας – εργαζομένων – ιδιοκτητών ΜΜΕ αναζητούνται άλλοι τρόποι αντιστάθμισης των εσόδων που χάσει το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ από ενδεχόμενη κατάργηση του αγγελιοσήμου.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2. Τρία από τα πέντε μέτρα για την απώλεια του ΕΚΑΣ θα ισχύσουν έως το τέλος του 2019

Μόνο τα 3 από τα 5 μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τους χιλιάδες συνταξιούχους στους οποίους κόπηκε το ΕΚΑΣ θα ισχύουν τελικά έως το τέλος του 2019, σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή.

Τα υπόλοιπα μέτρα θεσπίζονται μόνο για 5 μήνες. Σύμφωνα με την τροπολογία μέχρι και την τελική κατάργηση της παροχής στο τέλος του 2019 και μόνο σε όσους χάνουν πλήρως το ΕΚΑΣ, προβλέπεται απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη.

Επίσης, σε περίπτωση που έπαυσε η καταβολή του ΕΚΑΣ και στους δύο συζύγους, χορηγείται στον σύζυγο με το μικρότερο ατομικό εισόδημα το ισόποσο της παροχής.

Στους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, χορηγείται έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση ισόποση με την παροχή που καταργήθηκε.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. Χαλάρωση capital control: Πώς θα γίνονται οι αναλήψεις βάσει του νέου ορίου των 840 ευρώ ανά 15ήμερο

Σε εφαρμογή τέθηκε από τις πρώτες πρωινές ώρες του περασμένου Σαββάτου το νέο όριο αναλήψεων των 840 ευρώ ανά 15ήμερο, σύμφωνα με το ΦΕΚ χαλάρωσης των capital controls που είχε δημοσιευτεί λίγες ώρες νωρίτερα.

Πλέον οι καταθέτες μπορούν να «σηκώνουν» σωρευτικά έως και 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες (420 ευρώ ανά εβδομάδα x2).

Δεν πρόκειται για αύξηση του ορίου αναλήψεων, αλλά για παροχή της δυνατότητας ανάληψης με μία κίνηση του παραπάνω ποσού, οποιαδήποτε ημέρα του εκάστοτε οριζόμενου δεκαπενθημέρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο καθεστώς τέθηκε σε εφαρμογή αναδρομικά από το Σάββατο 16 Ιουλίου.

Αυτό σημαίνει ότι από το περασμένο Σάββατο, στις 00:01, οι καταθέτες μπορούν να κάνουν από κάθε τράπεζα στην οποία διατηρούν λογαριασμό, ανάληψη έως και 840 ευρώ, του ανωτάτου ορίου δηλαδή της περιόδου μεταξύ 16/7 και 29/7.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. Όλες οι δράσεις του ΕΣΠΑ θα προκηρυχθούν έως το τέλος του έτους

Για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, τα χρήματα που θα πέσουν στην οικονομία, το πακέτο Junker αλλά και για τον νέο Αναπτυξιακό φορέα, μιλά στην εφ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο Capital.gr ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Αλέξης Χαρίτσης.

"Για το 2016, στόχος μας είναι να κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία 6,75 δισ. συνολικά μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, αυτό σημαίνει μια απορρόφηση της τάξης του 7% ως ελάχιστο (απόλυτα εφικτό) ετήσιο στόχο δαπανών." Αυτό αναφέρει στην εφ’ όλη της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο Capital.gr, ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος μιλά για το πόσες και ποιες δράσεις πρόκειται να προκηρυχθούν έως το τέλος του έτους, ποια είναι η στόχευση, το ύψος της χρηματοδότησης και ποιοι είναι οι τομείς – κλάδοι της εθνικής οικονομίας στις οποίους δίνεται προτεραιότητα.

Όπως λέει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσει ο β’ κύκλος υποβολής προτάσεων για τις τέσσερις δράσεις του ΕΠΑΝΕΚ, ήδη έχει εκδοθεί η πρόσκληση για την αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων εργαζομένων, ενώ έπεται η δράση για τη δικτύωση των επιχειρήσεων και το πρόγραμμα για την αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους. Σύντομα θα δημοσιευτεί μια επιπλέον δράση για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων, ενώ στον άμεσο σχεδιασμό βρίσκεται η προκήρυξη ενός προγράμματος για τη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων τοπικής εμβέλειας, και ενός προγράμματος για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιομηχανίας, ενώ θα ενισχυθούν συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς για την προαγωγή επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. Οδηγίες στις εφορίες: Πότε θα αναστέλλεται η λειτουργία επιχειρήσεων - Τί θα ισχύει για τους παραβάτες

Συμπληρωματικές οδηγίες και κατευθύνσεις σχετικά με τους ελέγχους, που πραγματοποιούνται το φετινό καλοκαίρι σε τουριστικές και όχι μόνο περιοχές, έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής στους προϊσταμένους των εφοριών όλης της χώρας.

Σε ό,τι αφορά το μέτρο του κλεισίματος των καταστημάτων διευκρίνισε ότι θα πρέπει να εφαρμόζεται με σύνεση και για σοβαρές παραβάσεις όπως η παρεμπόδιση του ελέγχου ή σημαντικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Για τους μεγάλους φοροφυγάδες "και όχι για το καφενεδάκι της γειτονιάς" όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Πιτσιλής.

Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σε video-διάσκεψη, που είχε με τους Προϊσταμένους των Δ.Ο.Υ. όλης της χώρας και τους επικεφαλής των Φορολογικών Περιφερειών, ο κ. Πιτσιλής μίλησε για τις προτεραιότητες της Φορολογικής Διοίκησης ανά τομέα ελέγχου και απάντησε και στις ερωτήσεις των συμμετεχόντων.

Όπως είπε, με τα νέα πρόστιμα θα διευκολυνθεί μεν ο έλεγχος, αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία των ελέγχων, που στόχο έχουν τη γενικότερη φορολογική συμμόρφωση. «Στόχος της συλλογής πληροφορίας είναι να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνικές ελέγχου. Ουδείς ξεμπερδεύει με το πρόστιμο. Το πρόστιμο είναι η αρχή και όχι το τέλος», είπε, δίνοντας το στίγμα της Γ.Γ.Δ.Ε. για το νέο τρόπο προσέγγισης των ελεγκτικών διαδικασιών σε όλη την αγορά.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Δείτε πώς μπορείτε να δηλώσετε έναν τραπεζικό λογαριασμό ως ακατάσχετο – Όλες οι λεπτομέρειες

Κάθε φορολογούμενος έχει το δικαίωμα και λογικά την ανάγκη να δηλώσει έναν τραπεζικό λογαριασμό ως ακατάσχετο.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει για να ολοκληρώσει τη διαδικασία δήλωσης του ακατάσχετου λογαριασμού είναι τα εξής:

Α. Να εισέλθει στην ηλεκτρονική υπηρεσία του Taxisnet από την αρχική σελίδα www.gsis.gr και να επιλέξει «Δήλωση Ακατάσχετου Λογαριασμού» στην κατηγορία «Υπηρεσίες προς πολίτες».

Β. Να υποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση – υπεύθυνη δήλωση και να δηλώσει τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού (σε μορφή ΙΒΑΝ). Από τη στιγμή που θα δηλωθεί το ΙΒΑΝ, πρέπει να εκτυπωθεί η αίτηση και να προσκομιστεί στην τράπεζα.

H ισχύς του εντύπου προστασίας έναντι των κατασχέσεων στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλωθεί, ξεκινά από την επόμενη ημέρα της προσκόμισης του αποδεικτικού στην τράπεζα.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Σαρωτικές αλλαγές για τις επιχειρήσεις και ρύθμιση δανείων

Μπαράζ νομοθετικών πρωτοβουλιών για την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και το ξεκαθάρισμα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων ετοιμάζει η κυβέρνηση. Τα σημαντικότερα νομοσχέδια αφορούν στην ίδρυση εταιρειών σε μία ημέρα μέσα από τις Υπηρεσίες Μιας Στάσης, την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης και της μεταποίησης τροφίμων και ποτών αλλά και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό των επιχειρήσεων με τις τράπεζες και το δημόσιο για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και των οφειλών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

Τις αλλαγές αυτές δρομολογεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και αναμένεται να πάρουν τον δρόμο για τη Βουλή τον Σεπτέμβριο. Ειδικότερα τα νομοσχέδια προβλέπουν:

Σαρωτικές αλλαγές για τις επιχειρήσεις και ρύθμιση δανείων

• Υποχρεωτικά αυθημερόν ή το αργότερο την επόμενη εργάσιμη ημέρα θα συστήνονται οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με νέο θεσμικό πλαίσιο που έχει ετοιμάσει το υπουργείο. Σκοπός είναι ο περιορισμός της γραφειοκρατίας.

• Πώς θα γίνεται η σύσταση των επιχειρήσεων; Με την καθιέρωση της Υπηρεσίας Μίας Στάσης στα επιμελητήρια και τους συμβολαιογράφους αλλά και της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Μίας Στάσης μέσω ιστοσελίδας. Οι καινοτομίες που φέρνει το νέο νομοσχέδιο είναι η ηλεκτρονική διασύνδεση των ΥΜΣ με τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και η υποχρεωτική προθεσμία έγκρισης των διαδικασιών ώστε να ανοίγουν οι επιχειρήσεις με τη χορήγηση ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και αριθμού ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο).

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. Πώς χάνουν την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ χιλιάδες άνεργοι, πολύτεκνοι

Δυσβάστακτο θα είναι το κόστος του ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες οικονομικά αδύναμοι πολίτες, οι οποίοι με τον τρόπο υπολογισμού του φόρου ακινήτων χάνουν την έκπτωση ακόμη και αν είναι άνεργοι, πολύτεκνοι ή ανάπηροι.

Όπως σημειώνει η Ναυτεμπορική, εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, βαριά ανάπηροι, ολικά τυφλοί, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι με πενιχρά ετήσια εισοδήματα κατά το προηγούμενο έτος χάνουν και φέτος το δικαίωμα να απαλλαγούν από το 50% ή το 100% του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και θα κληθούν να πληρώσουν κανονικά ολόκληρο το δυσβάσταχτο αυτό φόρο.

Αιτία είναι το γεγονός ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να συμπεριλάβει και φέτος στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση των μερικών ή των ολικών απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ ακόμη και εισοδήματα τα οποία είναι έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα.

Σε αυτά υπολογίζονται οι αποζημιώσεις απόλυσης, όπως και ποσά κοινωνικών παροχών, τα οποία δεν φορολογούνται και δεν υπόκεινται καν σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης, όπως είναι τα επιδόματα στήριξης τέκνων, τα ειδικά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία ολικά τυφλών και κινητικά αναπήρων σε ποσοστό άνω του 80%.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Απόδοση έως και 7% για τις νέες καταθέσεις μετρητών

Το αργότερο έως τις αρχές Αυγούστου θα έχουν απελευθερωθεί πλήρως οι αναλήψεις μετρητών για όλες τις καταθέσεις που γίνονται στις τράπεζες σε φυσική μορφή μετά το «πράσινο φως» για χαλάρωση των capital controls.

Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, μετά τη δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το μόνο που απομένει είναι η μετάπτωση των συστημάτων των τραπεζών στο νέο καθεστώς. Αυτό θα γίνει μέσα στο ερχόμενο πενθήμερο.

Οι τραπεζικές διοικήσεις εκτιμούν ότι μέσα στο τελευταίο πεντάμηνο του έτους μπορεί να υπάρξει εισροή χαρτονομισμάτων 2-3 δισ. ευρώ στο σύστημα. Προκειμένου να μεγιστοποιηθούν οι εισροές, θα ξεκινήσουν άμεσα καμπάνιες προβολής προϊόντων που απευθύνονται σε πελάτες με χρήματα στα «στρώματα»...

 

10. Τσακαλώτος: «Εφικτό το καλοκαίρι του 2017 να μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές»

«Εφικτό το καλοκαίρι του 2017 να μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές», υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Δηλώνει ότι «είναι ρεαλιστικοί οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2018» και ότι δεν θα ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» και προσθέτει: «Θέλουμε να φτάσουμε σε ένα μεσομακροπρόθεσμο πλεόνασμα κάτω από το 3.5%. Το πώς θα φτάσουμε είναι θέμα της διαπραγμάτευσης».

Ο κ. Τσακαλώτος υπεραμύνεται της ύπαρξης plan B και τονίζει: «Φανταστείτε ο Κάμερον, ή ο Οσμπορν, ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου ή ακόμη ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, να μην είχε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το Brexit, επειδή όλοι τους υποστήριζαν την παραμονή. Να είστε σίγουροι ότι σε αυτή την περίπτωση το αποτέλεσμα θα ήταν ένα καταστροφικό ντόμινο, όχι μόνο για την οικονομία της Αγγλίας αλλά για ολόκληρη την ευρωζώνη».

Για τη διαπραγμάτευση του φθινοπώρου ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει: «Δεν είναι στις προθέσεις μας ένας συμψηφισμός επώδυνων μέτρων, όπου στις δύο πλευρές τής ζυγαριάς υπάρχουν αντικοινωνικά ή αντιαναπτυξιακά μέτρα. Με αυτή την έννοια, δεν συμφωνούμε στην περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και στην ενίσχυση του εργοδοτικού αυταρχισμού, όπως δεν συμφωνούμε σε ιδιωτικοποιήσεις που δεν εξασφαλίζουν την αναπτυξιακή προοπτική, το δημόσιο συμφέρον, το περιβάλλον και τα εργασιακά δικαιώματα».

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Νομίζω ότι ήταν αρκετά για σήμερα, δεν θέλουμε να σας κουράσουμε άλλο!

Εμείς, ανανεώνουμε το ραντεβού μας, για το τέλος του μήνα πλέον. Θα λείψουμε και εμείς για λίγες μέρες, προκειμένου να γεμίσουμε μπαταρίες για τον επόμενο χειμώνα και όχι μόνο.

Σας ευχόμαστε και εμείς και όλη η ομάδα του Power Tax  να περάσετε τέλεια.

Καλημέρα και Καλό Μήνα!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax.gr


efm_728x90