Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
25/07/2016
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα!

Τελευταία Εβδομάδα Ιουλίου και οι τελευταίοι εναπομείναντες θα σχεδιάζουν τις διακοπές τους. Πολλοί πάλι, θα διαβάζουν το άρθρο μας από κάποια παραλία.

Εμείς, θα σας παρουσιάσουμε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την εβδομάδα που μας πέρασε.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  1. Χαλάρωση στα capital controls με τη «βούλα» της ΕΚΤ
  2. Μέσα στον Ιούλιο στο Taxis τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ - Σε 5 δόσεις ο φόρος
  3. Επανέρχονται τσουχτερά τα πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων
  4. Με κλίμακα μισθωτών η φορολόγηση όσων ήταν άνεργοι το 2015
  5. Νέες εισφορές για οικοδόμους και εργατοτεχνίτες
  6. Πότε διαγράφονται τα χρέη προς την εφορία - Ολη η εγκύκλιος
  7. Αφορολόγητο μόνο με e-συναλλαγές και πλαστικό χρήμα - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
  8. ΕΡΓΑΝΗ: Αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα τον Ιούνιο
  9. Κατρούγκαλος: Δεν υπάρχει περίπτωση να περικοπούν 13ος και 14ος μισθός

 

 

1. Χαλάρωση στα capital controls με τη «βούλα» της ΕΚΤ

ο «πράσινο φως» για τη χαλάρωση των capital controls έδωσε και τυπικά την Πέμπτη το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ανοίγοντας το δρόμο για την άμεση εφαρμογή των νέων μέτρων.

Η έγκριση αυτή έρχεται λίγα 24ωρα μετά τη συμφωνία του υπουργείου Οικονομικών και των θεσμών για την άρση συγκεκριμένων περιορισμών, στη βάση σχετικού αιτήματος της Τράπεζας της Ελλάδος.

Πλέον το μόνο που απομένει είναι η δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η οποία δεν αποκλείεται να γίνει ακόμη και σήμερα, Παρασκευή.

Οι τροποποιήσεις αφορούν τόσο τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις. Από τη μία πλευρά οι ιδιώτες θα μπορούν να καταθέτουν μετρητά στους λογαριασμούς, χωρίς αυτά να «εγκλωβίζονται» στο σύστημα, καθώς θα υπάρχει πλήρης ελευθερία αναλήψεων.

Επιπλέον, θα έχουν τη δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης 840 ευρώ με μία κίνηση ανά δύο εβδομάδες, ενώ θα διευρυνθούν οι επιλογές αγορών σε e - shops του εξωτερικού.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2. Μέσα στον Ιούλιο στο Taxis τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ - Σε 5 δόσεις ο φόρος

Στην τελική ευθεία μπαίνει η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Σε συνέντευξη που έδωσε στο κανάλι της Βουλής ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης ανέφερε ότι, έχουν ξεκινήσει οι δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις και ότι η εκκαθάριση θα ολοκληρωθεί κατά 99,9% μέσα στον Ιούλιο έτσι ώστε ο φόρος να καταβληθεί σε 5 δόσεις.

Στόχος όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, είναι έως τις 31 Ιουλίου, να έχουν εκδοθεί και να έχουν αναρτηθεί στους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο σύστημα ΤΑΧΙSNET, πάνω από 6.000.000 εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ ώστε οι φορολογούμενοι να έχουν το δικαίωμα να εξοφλήσουν τα ποσά του φόρου ακινήτων σε πέντε μηνιαίες δόσεις, από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. Επανέρχονται τσουχτερά τα πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων

Πιο τσουχτερά πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων ορίζει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, θέτοντας ελάχιστο ποσό προστίμου ύψους 250 ευρώ και 500 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία της επιχείρησης. Μάλιστα τα νέα πρόστιμα τίθενται σε άμεση ισχύ από τις 25 Ιουλίου, ώστε ο ελεγκτικός μηχανισμός να αξιοποιήσει την τουριστική περίοδο για συλλογή εσόδων.

Ειδικότερα, με τροπολογία που υπογράφεται από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, ορίζεται ότι κατά τη διαπίστωση μη έκδοσης αποδείξεων οι ελεγκτές θα εξακολουθούν να επιβάλλουν πρόστιμο ίσο με το 50% του ΦΠΑ που αναλογεί στη συναλλαγή, με τη διαφορά όμως ότι το συνολικό πρόστιμο δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο από 250 ευρώ για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για τους υπόχρεους διπλογραφικών βιβλίων.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. Με κλίμακα μισθωτών η φορολόγηση όσων ήταν άνεργοι το 2015

Οδηγίες για την αντιμετώπιση προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν με τις φορολογικές δηλώσεις ανέργων παρείχε στις εφορίες ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, κ. Γ. Πιτσιλής. Τα προβλήματα έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι παρότι ορισμένοι φορολογούμενοι ήταν άνεργοι το 2015, φορολογήθηκαν για το τεκμαρτό τους εισόδημα με την κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών και όχι με βάση την κλίμακα των μισθωτών και το αφορολόγητο, καθώς δεν εμφανίζονταν στα αρχεία της ΓΓΔΕ ως άνεργοι.

Ετσι, για να αντιμετωπιστεί αυτό το λάθος που έχει προκύψει εξαιτίας της προστιθέμενης διαφοράς τεκμηρίων, θα πρέπει οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι να προσέλθουν στην εφορία τους με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, εφόσον η δήλωσή τους έχει ήδη εκκαθαριστεί. Στην περίπτωση που οι δηλώσεις τους δεν έχουν ακόμα υποβληθεί, θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά με επιφύλαξη και να εκκαθαριστούν στις εφορίες.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του κ. Πιτσιλή, για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η πληροφορία της ιδιότητας του ανέργου έχει ληφθεί από τα ηλεκτρονικά αρχεία που έχει στη διάθεσή της η φορολογική διοίκηση από τον ΟΑΕΔ, το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, για τον σκοπό της εξαίρεσης των ανέργων από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Ωστόσο, είναι πιθανό ορισμένοι άνεργοι να μη περιλαμβάνονται στα συγκεκριμένα ηλεκτρονικά αρχεία.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. Νέες εισφορές για οικοδόμους και εργατοτεχνίτες

Σε 5,315% διαμορφώνεται η εργοδοτική εισφορά από 1η Ιουνίου 2016 έως και 31 Μαΐου 2019 για την ασφάλιση των εργατοτεχνιτών - οικοδόμων, ενώ αντίστοιχα η εισφορά εργαζομένου διαμορφώνεται για το ίδιο διάστημα σε 4,75%.

Με γενικό έγγραφο η διοίκηση του ΙΚΑ ενημερώνει τις υπηρεσίες της για τις αλλαγές του νόμου 4387/2017 (γνωστού ως νόμου Κατρούγκαλου) αναφορικά με την αύξηση των εισφορών. Αναλυτικά, ξεκαθαρίζει πως η εργοδοτική εισφορά μετά την προσθήκη σ’ αυτήν της εισφοράς υπέρ ΕΛΔΕΟ (25%) διαμορφώνεται από 1/6/2016 έως 31/5/2019 σε 5,315% (4,25% Χ 125% = 5,315%) και από 1/6/2019 έως 31/5/2022 σε 5% (4% Χ 125% = 5%), ενώ η εργατική εισφορά διαμορφώνεται από 1/6/2016 έως 31/5/2019 σε 4,75% και από 1/6/19 έως 31/5/2022 σε 4,5%. Συνεπώς, η συνολική εισφορά υπέρ του επικουρικού ταμείου ΕΤΕΑ για τους εργατοτεχνίτες - οικοδόμους από 1/6/2016 έως και 31/5/2019 διαμορφώνεται σε 10,065% (5,315% εργοδότη + 4,75% εργαζομένου) και από 1/6/2019 έως και 31/5/2022 σε 9,5% (5% εισφορά εργοδότη + 4,5% εισφορά εργαζομένου).

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Πότε διαγράφονται τα χρέη προς την εφορία - Ολη η εγκύκλιος

Εγκύκλιο σχετικά με το πότε οι οφειλές προς την εφορία χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης και διαγράφονται από τις λίστες οφειλετών, καθώς και όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για τη διαδικασία, εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Η Γενική Γραμματεία δίνει τις προϋποθέσεις τις οποίες πρέπει να γνωρίζουν όσοι χρωστούν στην εφορία.

Όλη η εγκύκλιος

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης στην εγκύγκλιο ορίζονται τα εξής:

«Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και οι συμβεβαιωμένες οφειλές προς τρίτους χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης εφόσον συντρέχουν σωρευτικά τα ακόλουθα:

α) έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες με βάση τα εκάστοτε πρόσφορα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα της φορολογικής διοίκησης και από τις έρευνες αυτές δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και των συνυπόχρεων προσώπων, ή διαπιστώθηκε η καθ’ οιονδήποτε τρόπο εκποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων που δεν υπόκεινται σε ακύρωση ή σε διάρρηξη κατά τα άρθρα 939 και επόμενα του Αστικού Κώδικα και ειδικότερα διαπιστώθηκε η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων ή απαιτήσεων κατά των ανωτέρω ευθυνόμενων προσώπων με επίσπευση του Δημοσίου ή τρίτων ή από τον εκκαθαριστή στο πλαίσιο της διαδικασίας εκκαθάρισης και η παύση των εργασιών της πτώχευσης, εφόσον έχει λάβει χώρα κήρυξη των ευθυνόμενων προσώπων σε πτώχευση, η οποία δεν έχει περατωθεί,

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Αφορολόγητο μόνο με e-συναλλαγές και πλαστικό χρήμα - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Αφορολόγητο από φέτος μόνο με e-συναλλαγές και πλαστικό χρήμα, bonus επιστροφής φόρου σε όσους συγκεντρώνουν διπλάσιες e-αποδείξεις από τα παλιά όρια, υποχρεωτικά POS σε όλες τις επιχειρήσεις σταδιακά έως το τέλος του έτους, διασύνδεση του συστήματος Taxis με ταμειακές μηχανές είναι τα βασικά μέτρα που θα περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, το νομοσχέδιο, ουσιαστικά, καθιερώνει το πλαστικό χρήμα και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ως το υπερόπλο του υπουργείου Οικονομικών για την περιστολή της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας, το χτίσιμο του αφορολόγητου για το 2016 θα γίνει αποκλειστικά με αποδείξεις που έχουν προέλθει από τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή με μεταφορά χρημάτων μέσω e-banking για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

Οσοι έχουν κάνει αγορές με μετρητά η εφορία δεν θα τις λαμβάνει υπόψη. Με υπουργικές αποφάσεις όλες οι επιχειρήσεις, ακόμη και τα περίπτερα θα υποχρεωθούν σταδιακά να διαθέτουν συσκευές POS για τη χρήση πλαστικού χρήματος. Για να έχουν κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι το αφορολόγητο θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του ετήσιου εισοδήματος.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. ΕΡΓΑΝΗ: Αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα τον Ιούνιο

Συνέχιση και σταθεροποίηση των τάσεων ανάκαμψης της αγοράς εργασίας δείχνουν τα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» και για το μήνα Ιούνιο, επιβεβαιώνοντας τις πρόσφατες σχετικές εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «ο μήνας αυτός είναι ο πέμπτος σε σειρά μήνας που παρουσιάζει θετικό ισοζύγιο στις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα, η επίδοση του Ιουνίου 2016 είναι η υψηλότερη καταγεγραμμένη θετική επίδοση ισοζυγίου μηνός Ιουνίου, από το 2001 μέχρι σήμερα.

Ειδικότερα, από τη σύγκριση των στοιχείων των μηνών Ιουνίου 2016 και 2015, προκύπτει για τον Ιούνιο 2016 θετικό ισοζύγιο 33.608 θέσεων εργασίας έναντι θετικού ισοζυγίου (8.590), τον Ιούνιο του 2015. Παράλληλα και σε επίπεδο εξαμήνου, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 234.664 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας την υψηλότερη επίδοση πρώτου εξαμήνου έτους, από το 2001 μέχρι σήμερα.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Κατρούγκαλος: Δεν υπάρχει περίπτωση να περικοπούν 13ος και 14ος μισθός

Διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να περικοπεί ο 13ος και ο 14ος μισθός δίνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μέσω της συνέντευξης που παραχωρεί στο Πρακτορείο, σημειώνοντας ότι αυτό το ζήτημα είναι εκτός της ατζέντας της διαπραγματεύσης.

Αναφερόμενος στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά, ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, ο κ. Κατρούγκαλος ορίζει τους άξονες της διαπραγμάτευσης, που είναι η επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που έχει θέσει η κυβέρνηση, και οι ομαδικές απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος, που τέθηκαν από τους δανειστές.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα αύξησης του ελάχιστου επιτρεπόμενου ποσοστού ομαδικών απολύσεων, ο υπουργός Εργασίας απαντά ότι απ' ό,τι φαίνεται κάτι τέτοιο δεν είναι εκτός της ιδεοληπτικής αντίληψης του ΔΝΤ. Ωστόσο, διευκρινίζει ότι στην Ελλάδα κανείς- ούτε οι εργοδότες- θεωρούν ότι πρέπει να αυξηθούν τα ποσοστά αυτά, εκφράζοντας την άποψη ότι η στρατηγική του ΔΝΤ θα απομονωθεί και θα ηττηθεί, όπως συνέβη και στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό.

Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, υπογραμμίζει ότι επιδίωξη είναι να συμφωνείται, όπως στο παρελθόν, με ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και όχι με κρατική απόφαση, όπως επιβλήθηκε από τα προηγούμενα μνημόνια.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος και της σημερινής «ματιάς».

Ευχαριστούμε πολύ όσους μας διάβασαν. Ευχόμαστε σε όλους καλή δύναμη και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη εβδομάδα.

Καλημέρα σε όλους!

 

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax.gr


efm_728x90