Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
18/07/2016
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα για άλλη μια φορά!

Μέσα Ιουλίου, πολλοί θα είστε σε κάποια παραλία και θα διαβάζετε το άρθρο μας ή θα προετοιμάζεστε για τις διακοπές σας… Κάποιοι άλλοι θα περιμένουμε μέχρι τον Αύγουστο.

Παρ’όλα αυτά άλλη μια εβδομάδα εμείς είμαστε εδώ, για να δούμε τι μας απασχόλησε και τι σχολιάσαμε περισσότερο την προηγούμενη εβδομάδα, που αποτελεί, πλέον παρελθόν.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Δάνεια με ευνοϊκούς όρους σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις
 2. Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης
 3. Μειωμένα πρόστιμα έως και 90% για φοροφυγάδες
 4. Σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ οι αγρότες που πωλούν προϊόντα σε λαϊκές
 5. Αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας εισαγώμενων μεταχειρισμένων IX
 6. Σε δύο δόσεις το ψαλίδι στις επικουρικές
 7. Τι αλλάζει σε τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ, χρέη με πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ
 8. Τι θα αλλάξει στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων
 9. Εφορία: Πότε μπορείτε να δηλώσετε και πότε όχι τα ανείσπρακτα ενοίκια
 10. Eπίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης από την Πέμπτη σε 30 δήμους
 11. Αλλαγές στην φορολογία ακινήτων από το φθινόπωρο
 12. Κάτω από 1.000 ευρώ το μηνιαίο εισόδημα για το 80% των φορολογουμένων
 13. Επίδομα 200 ευρώ σε 30 δήμους από τις 14 Ιουλίου

 

 

1. Δάνεια με ευνοϊκούς όρους σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Δάνεια, ύψους 100 εκατ. ευρώ, θα χορηγήσει η Εθνική Τράπεζα σε περισσότερες από 350 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με χαμηλά επιτόκια και με μειωμένες απαιτήσεις σε ό,τι αφορά την παροχή εξασφαλίσεων. Στόχος είναι να εξασφαλιστεί η πρόσβαση βιώσιμων ΜΜΕ στα κανάλια χρηματοδότησης.

Τα δάνεια θα χορηγούνται είτε για κεφάλαιο κίνησης είτε για δάνειο παγίων, με το ελάχιστο ποσό δανειοδότησης ανά επιχείρηση να διαμορφώνεται στις 10.000 ευρώ και το μέγιστο στο 1,5 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η ΕΤΕ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) υπέγραψαν χθες την πρώτη συμφωνία στην Ελλάδα, στo πλαίσιo του προγράμματος εγγυήσεων COSME, αξιοποιώντας τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, κεντρικού πυρήνα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη.

To COSME είναι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Ανταγωνιστικότητα των ΜΜΕ, το οποίο θα «τρέχει» έως το 2020 με συνολικό προϋπολογισμό 2,3 δισ. ευρώ. Τουλάχιστον 60% του προγράμματος θα χρησιμοποιηθεί για να διευκολύνει τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρώπη. Η ΕΤΕ πρόκειται να υπογράψει ανάλογη συμφωνία για την παροχή με ευνοϊκούς όρους μέχρι 25.000 ευρώ στις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2. Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Μέσα από 37 ερωτήσεις και απαντήσεις το υπουργείο Εργασίας δίνει χρήσιμες πληροφορίες στους ενδιαφερόμενους για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, οι αιτήσεις για το οποίο υποβάλλονται από σήμερα.

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης - Χρήσιμες οδηγίες

Σήμερα αρχίζουν να υποβάλλονται οι αιτήσεις για το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», όπως έχει ήδη ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας. Χρήσιμες πληροφορίες μπορούν να αντλήσουν οι ενδιαφερόμενοι στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα , όπου, μεταξύ άλλων, έχουν αναρτηθεί ερωτήσεις και απαντήσεις που αφορούν τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης».

Συχνές Ερωτήσεις που αφορούν στους αιτούντες/δικαιούχους:

Α. Γενικές Ερωτήσεις για το Πρόγραμμα

1. Τι είναι το πρόγραμμα Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (Κ.Ε.Α.);

 Το Κ.Ε.Α. είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα, που απευθύνεται σε νοικοκυριά που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Η έννοια της ακραίας φτώχειας ορίζεται ως η κατοχή εισοδήματος κάτω από ένα ορισμένο όριο (βλ. παρακάτω) και περιουσιακών στοιχείων κάτω από ορισμένη αξία.

 Το πρόγραμμα βασίζεται σε τρεις πυλώνες: α) Την εισοδηματική ενίσχυση, β) τη διασύνδεση με υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης και γ) τη διασύνδεση με υπηρεσίες ενεργοποίησης που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξη των δικαιούχων στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική επανένταξη.

2. Το Κ.Ε.Α. θα εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα;

 Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί από τις 14 Ιουλίου 2016, σε 30 δήμους της χώρας, ενώ αναμένεται να εφαρμοστεί πανελλαδικά, από τις αρχές του 2017.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. Μειωμένα πρόστιμα έως και 90% για φοροφυγάδες

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι ο λόγος που συμπεριλήφθηκε η διάταξη για μείωση των προστίμων στο σχέδιο νόμου έγκειται στην ανάγκη αύξησης της εισπραξιμότητας των προστίμων.

Πρόσκληση στους φοροφυγάδες που είχαν λάβει ή εκδώσει πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία απευθύνει το οικονομικό επιτελείο, καλώντας τους να ενταχθούν ακόμα και σήμερα στον ιδιαίτερα ευνοϊκό νόμο που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2015, με τη σχετική προθεσμία να εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου 2016.

Οπως προκύπτει από το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, όσοι είχαν εντοπισθεί από τις φορολογικές αρχές μέχρι τα τέλη Ιουλίου του 2015 αλλά δεν είχε εκδοθεί πράξη διοικητικού προστίμου, ή οι υποθέσεις τους εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια ή στην επιτροπή επίλυσης διαφορών, μπορούν να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων και να πληρώσουν μειωμένα πρόστιμα από 50% έως 90% και να ξεμπερδέψουν με την εφορία.

Σημειώνεται, πάντως, ότι οι πρακτικές της κυβέρνησης δεν συνάδουν με τη ρητορική που είχε αναπτύξει τα χρόνια που βρίσκονταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης και κατηγορούσαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις για χαριστικές ρυθμίσεις σε μεγαλοφοροφυγάδες. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πλέον ότι ο λόγος που συμπεριλήφθηκε η διάταξη αυτή στο σχέδιο νόμου, έγκειται στην ανάγκη αύξησης της εισπραξιμότητας των προστίμων, καθώς τα προηγούμενα δεν υπήρχε καμία περίπτωση να καταφέρει ο ελεγκτικός μηχανισμός να τα εισπράξει.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. Σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ οι αγρότες που πωλούν προϊόντα σε λαϊκές

Στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, που προβλέπει τη τήρηση βιβλίων, την έκδοση αποδείξεων και την κατάθεση περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ θα υπάγονται όλοι οι αγρότες που πουλάνε τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγοράς.

Με τις νέες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, επέρχονται σημαντικές αλλαγές στο ειδικό καθεστώς για τους αγρότες από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Ημερησία, στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ υπάγονται οι αγρότες οι οποίοι κατά την προηγούμενο φορολογικό έτος πραγματοποίησαν πωλήσεις αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και παροχές αγροτικών υπηρεσιών, αξίας κατώτερης των 15.000 ευρώ και έλαβαν επιδοτήσεις κατώτερες των 5.000 ευρώ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. Αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας εισαγόμενων μεταχειρισμένων IX

Σύμφωνα με σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή τα Τέλη Κυκλοφορίας 2017 στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ θα διπλασιαστούν.

Τα πάνω-κάτω αναμένεται να έρθουν στα τέλη κυκλοφορίας στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα καθώς σε σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει: «Από το 2017, θα υπολογίζονται με βάση το έτος πρώτης ταξινόμησης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε χώρες της Ε.Ε. ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ). Με αυτόν τον τρόπο αυτοκίνητα που πριν την πρώτη ταξινόμησή τους (πήραν πινακίδες) στην Ελλάδα είχαν ταξινομηθεί σε χώρα της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ θα αποτελούν πλέον παλαιότερα αυτοκίνητα για την επιβολή των Τελών Κυκλοφορίας».

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Σε δύο δόσεις το ψαλίδι στις επικουρικές

Σε δύο δόσεις αποφασίστηκε οριστικά να γίνουν οι περικοπές έως 30% για 250.000 επικουρικές συντάξεις. Θα αφορούν όσους εισπράττουν συνολικά (κύρια και επικουρική) πάνω από 1.300 ευρώ μηνιαίως μεικτά.

Σύμφωνα με Τα Νέα, οι περικοπές θα γίνουν μέσω του επανυπολογισμού των συντάξεων, με νέο ποσοστό αναπλήρωσης της τάξης του 0,45% κατ' έτος. Συνεπώς το μαχαίρι θα πέσει κυρίως στις συντάξεις που στο παρελθόν υπολογίστηκαν με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης.

Εκτιμάται πως αν τα 1.300 ευρώ αφορούν ποσά συντάξεων πριν από τις μνημονιακές περικοπές, ήτοι πριν από το 2010, τότε οι μειώσεις θα αφορούν πολύ περισσότερους συνταξιούχους.

Ο κύριος όγκος των κουρεμένων συντάξεων θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των συνταξιούχων στις 2 Αυγούστου και οι υπόλοιπες στις 2 Σεπτεμβρίου.

Μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν οι συντάξεις των τουριστικών και ναυτιλιακών πρακτόρων (αναπλήρωση 47%), των υπαλλήλων εμπορικών καταστημάτων (αναπλήρωση 40%), των πρατηριούχων υγρών καυσίμων, των τραπεζοϋπαλλήλων, των συνταξιούχων ΔΕΚΟ κ.ά.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Τι αλλάζει σε τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ, χρέη με πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ

Στη δημοσιότητα θα δίνονται και τα ονόματα οφειλετών στα ασφαλιστικά ταμεία, με χρέη άνω των 150.000 ευρώ, όπως ισχύει δηλαδή για χρέη στην Εφορία, βάσει ρύθμισης που περιλαμβάνεται σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων, που κατατέθηκε στη Βουλή. Αλλαγές επιφέρει και για τα τέλη κυκλοφορίας, τον ΕΝΦΙΑ, ακόμη και στην ισχύ του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ για τους αγρότες.

Αιτιολογική έκθεση

Το σχέδιο νόμου

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου «σχετικά με την υποχρεωτική δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο των στοιχείων των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ, περιλαμβάνονται πλέον και οι ασφαλιστικές εισφορές προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ). Παράλληλα, μειώνεται στους 3 μήνες (από ένα έτος) το ελάχιστο χρονικό διάστημα καθυστέρησης καταβολής που αποτελεί προϋπόθεση για τη δημοσιοποίηση, και διευρύνονται οι κατηγορίες των οφειλών που εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις του εν λόγω άρθρου».

Ακόμη με διατάξεις του νομοσχεδίου καταργείται η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν εισοδήματα από τόκους άνω των 300 ευρώ. «Συγκεκριμένα, δεν χορηγείται, εφεξής, επί του ΕΝΦΙΑ η έκπτωση 50% (άρθρο 7 παρ.1 ν. 4223/2013) και 100% (άρθρο 7 παρ.2 ν. 4223/2013) σε φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν εισοδήματα από τόκους άνω των 300 ευρώ και 600 ευρώ, αντίστοιχα. (άρθρο 49)».

Αλλαγή προβλέπεται και τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που εισάγονται από το εξωτερικό. Ως πρώτο έτος κυκλοφορίας, προκειμένου για τον υπολογισμό των τελών, θα λαμβάνεται από το 2017 η χρονιά που ταξινομήθηκε το όχημα σε χώρα της ΕΕ και όχι μόνο στην Ελλάδα. Έτσι, θα φορολογούνται με βάση μεγαλύτερη παλαιότητα.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. Τι θα αλλάξει στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων

Ερώτηση υπέβαλε ο Βουλευτής Ε. Μπασιάκος προς το υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού σχετικά με τις απαιτούμενες διαδικασίες και τις ρυθμίσεις για αδειοδότηση και εγκατάσταση επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Συγκριτικά στοιχεία με γειτονικές χώρες (πχ Κύπρος, Βουλγαρία)

Οι ερωτήσεις:

1. Ποιες είναι οι απαιτούμενες διαδικασίες για την αδειοδότηση και εγκατάσταση ελληνικών ή ξένων επιχειρήσεων στην Ελλάδα και ποιο το σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο; Έχει δημοσιοποιηθεί το πλαίσιο αυτό, ώστε να είναι ευρύτερα γνωστό;

2. Ποιες οι αντίστοιχες διαδικασίες σε γειτονικές χώρες;

3. Ποια είναι τα συγκριτικά στοιχεία μεταξύ διαδικασιών και ρυθμίσεων αδειοδότησης και εγκατάστασης επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες και αντίστοιχων διαδικασιών και ρυθμίσεων στην Ελλάδα;

4. Γιατί δεν απλοποιούνται οι σχετικές διαδικασίες στη χώρα μας, δεδομένης της οικονομικής κρίσης, ώστε το περιβάλλον να καταστεί ευνοϊκότερο για προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων;

Η γραπτή απάντηση του Υπουργείου:

Σε απάντηση της  Ερώτησης του βουλευτή κ. Ευάγγελου Μπασιάκου, αναφορικά με τη νομοθεσία αδειοδότησης των μεταποιητικών και συναφών δραστηριοτήτων, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Α. Το βασικό θεσμικό πλαίσιο που διέπει την αδειοδότηση των μεταποιητικών δραστηριοτήτων είναι το δεύτερο μέρος του ν.3982/2011 (άρθρα 17-40), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, οι κανονιστικές πράξεις αυτού, οι εν ισχύ προβλέψεις του ν. 3325/2005 (κυρίως για την Αττική) και η Κοινή Υπουργική Απόφαση οικ. 12684/92/21.11.2014 (Β' 3181).

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Εφορία: Πότε μπορείτε να δηλώσετε και πότε όχι τα ανείσπρακτα ενοίκια

Διευκρινίσεις για τα ανείσπρακτα ενοίκια και πώς αυτά πρέπει να δηλώθούν και να φορολογηθούν, δινει σχετική εγκύκλιος που εκδόθηκε.

Αναλυτικά:

Κοινοποιήθηκε η ΠΟΛ 1102/2016, σε συνέχεια της ΠΟΛ.1024/12.2.2016, και διευκρινίζονται τα ακόλουθα σχετικά με την παράγραφο 4 του άρθρου 39 του Κ.Φ.Ε. περί «Ανείσπρακτων Εισοδημάτων από Εκμίσθωση Ακίνητης Περιουσίας»:

*Ανείσπρακτα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας μπορούν να δηλωθούν μόνο από φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από την εκμίσθωση / υπεκμίσθωση ακίνητης περιουσίας σύμφωνα με το άρθρο 39 παρ. 4 του ν.4172/2013, προκειμένου να μην συνυπολογισθούν αυτά στο εισόδημά τους. Οι διατάξεις του άρθρου 39 παρ. 4 δεν εφαρμόζονται για νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες.

* Αντίθετα, δεν μπορούν να δηλωθούν ανείσπρακτα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας από φυσικά πρόσωπα, όταν τα εισοδήματα αυτά προέρχονται από αποζημίωση χρήσης ακινήτου καθώς και από άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας (π.χ. τουριστική εκμετάλλευση, διοργανώσεις εκδηλώσεων σε αίθουσες ή κτήματα κλπ.).

* Περαιτέρω, ανείσπρακτα εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας μπορούν να δηλωθούν από τον κληρονόμο, ο οποίος υπεισέρχεται στο σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων του κληρονομούμενου, με την προσκόμιση ενός εκ των οριζομένων στην παρ. 4 του άρθρου 39 του ν.4172/2013 δικαιολογητικού, μαζί με τα νομιμοποιητικά έγγραφα του κληρονομικού του δικαιώματος.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

10. Eπίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης από την Πέμπτη σε 30 δήμους

Ξεκινά την Πέμπτη 14 Ιουλίου σε 30 δήμους της χώρας το πρόγραμμα καταβολής Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης (200 ευρω κατ´ άτομο) για όσους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Το πρόγραμμα θα εφαρμοσθεί πλήρως από τις αρχές του 2017 σε όλους τους Δήμους της χώρας και εχει στόχο την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας στην Ελλάδα.

Στην χώρα μας σε κατάσταση ακραίας φτώχειας ζουν 700.000 άτομα.

Με βάση την σχετική υπουργική απόφαση, το εγγυημένο ποσό ορίζεται για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό στα 200 ευρω ανά μήνα, για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού θα δίνεται προσαύξηση 100 ευρω ανά μήνα και για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού επιπλέον 50 ευρω ανά μήνα.

Το δηλούμενο εισόδημα από κάθε πηγή ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης – προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση – που εισπράχθηκε από όλα τα μέλη του νοικοκυριού, κατά τους έξι μήνες πριν από το μήνα υποβολής της αίτησης κυμαίνεται από 1.200 ευρω έως 3.000 ευρω ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση ενώ η αξία της περιουσίας δεν μπορεί να ξεπερνά η ακίνητη τα 90.000 ευρω (προσαυξανόμενα κατα 15.000 ευρω για κάθε τέκνο και έως τις 150.000 ευρω ) και η κινητή τα 6.000 ευρω..

Σε περίπτωση που το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μήνα, ποσοστό 50% δαπανάται αποκλειστικά μέσω χρήσης προπληρωμένης τραπεζικής κάρτας του δικαιούχου, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανένα περιορισμό για οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

11. Αλλαγές στην φορολογία ακινήτων από το φθινόπωρο

Ριζικές αλλαγές σε όλο το φάσμα της φορολογίας των ακινήτων ετοιμάζει για το 2017 το υπουργείο Οικονομικών. Με στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων αλλά και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, στο υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη συσταθεί ειδική επιτροπή που μελετά κάθε πτυχή του ζητήματος της φορολόγησης των ακινήτων. Η επιτροπή  αναμένεται να παραδώσει το πόρισμά της με προτάσεις στην ηγεσία του υπουργείου το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου προκειμένου στη συνέχεια να ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις για τις αλλαγές και να τεθούν σε ισχύ από το επόμενο έτος. Το ίδιο πρόκειται να γίνει και για τις απαλλαγές από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων με το σχετικό πόρισμα επιτροπής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων να παραδίδεται στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών λίγο αργότερα, δηλαδή  έως το τέλος του έτους.

Φορολογία ακινήτων

Όσον αφορά στη φορολογία των ακινήτων στο τραπέζι της επιτροπής πρόκειται να πέσει:

-ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων. Ο φόρος υπολογίζεται σήμερα με συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής αξίας. Ο συντελεστής του φόρου ήταν μέχρι και το 2013 στο 8% έως 10% και μειώθηκε προκειμένου να δοθεί το φιλί της ζωής στην κτηματαγορά

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

12. Κάτω από 1.000 ευρώ το μηνιαίο εισόδημα για το 80% των φορολογουμένων

Καθαρό ατομικό εισόδημα χαμηλότερο των 1.000 ευρώ τον μήνα θα εμφανίζει στις δηλώσεις του το 90% των Ελλήνων φορολογουμένων το 2018, μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου. Όπως αναφέρει η "Καθημερινή της Κυριακής", ήδη πάνω από το 80% των φορολογουμένων- δηλαδή περισσότεροι από 6,5 εκατομμύρια πολίτες- δηλώνει ότι έχει καθαρές τριψήφιες μηνιαίες αποδοχές, ενώ μετά τα μέτρα που ψηφίστηκαν τον Μάιο σε ασφαλιστικό και φορολογικό, η φτωχοποίηση θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό.

Μέχρι το 2018, υπολογίζεται ότι επιπλέον 500.000 πολίτες θα σπάσουν το φράγμα των 1.000, κάτι που σημαίνει ότι 7 εκατομμύρια πολίτες, σε σύνολο 8 εκατομμυρίων, εργαζομένων και συνταξιούχων, θα διαβιούν με καθαρές αποδοχές κάτω των 12.000 ευρώ τον χρόνο.

Την τάση φτωχοποίησης των Ελλήνων αποτυπώνουν όλες οι επίσημες στατιστικές: Τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων, το σύστημα "Ήλιος", στο οποίο καταγράφονται οι καταβαλλόμενες συντάξεις, αλλά και η επεξεργασία των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων που υποβάλουν οι εργοδότες στο ΙΚΑ. Όσο και αν ο παράγων της φοροδιαφυγής θα πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπ΄όψιν, τα ευρήματα για την εικόνα της ταχύτατης μείωσης του μέσου εισοδήματος είναι αποκαλυπτικά.

Παράλληλα, οι χαμηλοί μισθοί στον ιδιωτικό τομέα οδηγούν, αντίστοιχα σε χαμηλές συντάξεις. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της "Καθημερινής", φαίνεται ότι από το σύνολο των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, πιθανότητες να πάρουν σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ, ύστερα από την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, έχουν μόνο 70.000 εργαζόμενοι σε σύνολο περίπου 2 εκατομμυρίων ασφαλισμένων.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

13. Επίδομα 200 ευρώ σε 30 δήμους από τις 14 Ιουλίου

Σε εφαρμογή θέτει η κυβέρνηση από τις 14 Ιουλίου σε 30 δήμους της χώρας το πρόγραμμα καταβολής Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης (200 ευρώ κατ' άτομο) για όσους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Το «πράσινο φως» δίνει η δημοσίευση σε ΦΕΚ της κοινής υπουργικής απόφασης που προβλέπει τη διάθεση 57 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2016 με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Με βάση την απόφαση, το εγγυημένο ποσό ορίζεται για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό στα 200 ευρώ ανά μήνα, για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού θα δίνεται προσαύξηση 100 ευρώ ανά μήνα και για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού επιπλέον 50 ευρώ ανά μήνα.

 

 

Κάπου εδώ κλείνουμε την ανασκόπηση όλων των σημαντικών γεγονότων που διαδραματίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Ευχόμαστε σε όλους καλή δύναμη και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη εβδομάδα.

Καλή Εβδομάδα

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax.gr


efm_728x90