Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
11/07/2016
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα σε όλους και όλες…

Όπως πάντα, πιστοί στο ραντεβού μας κάθε εβδομάδα, είμαστε εδώ για να δούμε και να σχολιάσουμε μαζί τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας…

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις για το πρόγραμμα "Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης"
 2. Φόρος μέχρι και 45% για τα αδήλωτα εισοδήματα
 3. Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής φορολογικών πιστοποιητικών
 4. Οι ημερομηνίες καταβολής μερισμάτων ΜΤΠΥ έτους 2016
 5. Οι 7 σαρωτικές αλλαγές που έρχονται για χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους
 6. Επανέρχονται λουκέτα και πρόστιμα-φωτιά για μη έκδοση αποδείξεων
 7. Όλες οι αλλαγές των τελών κυκλοφορίας του 2017 - Δείτε τι αλλάζει
 8. Δείτε σε ποιους κλάδους θα προκηρυχθούν 102 χιλιάδες θέσεις εργασίες - Όλα τα προγράμματα
 9. ΔΝΤ: «Ευελιξία» στην αγορά εργασίας και άνοιγμα «κλειστών επαγγελμάτων»
 10. Δημόσιο: Αναγνωρίζεται προϋπηρεσία 7 ετών στον ιδιωτικό τομέα
 11. Χαλάρωση των capital controls προανήγγειλε ο Ευκλ. Τσακαλώτος

 

1. Όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις για το πρόγραμμα "Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης"

Καθορίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις εφαρμογής της πρώτης φάσης του προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας και Οικονομικών.

Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) είναι ένα νέο προνοιακό πρόγραμμα, που απευθύνεται σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και λειτουργεί συμπληρωματικά με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές αντιμετώπισης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Το πρόγραμμα, στην πρώτη του φάση, εφαρμόζεται σε 30 δήμους, από την 14η Ιουλίου 2016 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2016 και αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν έως την 30η Νοεμβρίου 2016.

Το πρόγραμμα μπορεί να συνδυάζει:

1. Εισοδηματική ενίσχυση: Το χρηματικό ποσό ενίσχυσης της ωφελούμενης μονάδας.

 2. Συμπληρωματικές κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές και αγαθά: Διασύνδεση των μελών της ωφελούμενης μονάδας, κατά περίπτωση και ανάλογα με τις ανάγκες τους, με συμπληρωματικές κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές και αγαθά.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2. Φόρος μέχρι και 45% για τα αδήλωτα εισοδήματα

Οσοι εμφανίσουν στις φορολογικές Αρχές το «μαύρο χρήμα» εξετάζεται να έχουν έκπτωση έως και 100% στις προσαυξήσεις, ενώ θα απαλλάσσονται από κάθε είδους ποινική κύρωση.

Το βασικό πλαίσιο της ρύθμισης οικειοθελούς αποκάλυψης των κρυφών εισοδημάτων «κλείδωσε» προχθές κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο, το οποίο θα είναι ένα από τα τρία που αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή μέχρι τις 5 Αυγούστου, προβλέπει:

• Η φορολόγηση των κεφαλαίων που θα αποκαλυφθούν εθελοντικά θα γίνει με την κλίμακα φορολόγησης που ίσχυε κατά το έτος που αποκτήθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι ο συντελεστής φόρου των αδήλωτων κεφαλαίων μπορεί να φθάσει μέχρι και 45% ανάλογα με την περίοδο κατά την οποία έγινε η απόκρυψή τους. Αν για παράδειγμα κάποιος πολίτης δεν δήλωσε ένα ποσό το 2000, τότε θα φορολογηθεί για αυτό με τον τότε ισχύοντα συντελεστή 45%, το 2014 με ανώτατο 42% κ.τ.λ.

• Ο φορολογούμενος που αποκαλύπτει αδήλωτα εισοδήματα θα πρέπει να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία, όπως κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, που να αποδεικνύουν το έτος που αποκτήθηκαν τα εισοδήματα προκειμένου να επιλεγεί η σχετική φορολογική κλίμακα.

Η φορολόγηση των κεφαλαίων που θα αποκαλυφθούν εθελοντικά θα γίνει με την κλίμακα φορολόγησης που ίσχυε κατά το έτος που αποκτήθηκαν

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής φορολογικών πιστοποιητικών

Στην παράταση, μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2016, της προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής των ετήσιων φορολογικών πιστοποιητικών, που κανονικά έληγε στις 31 Ιουλίου, προχώρησε με απόφασή του ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.

Η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω της παράτασης που δόθηκε στην ημερομηνία σύγκλησης των Γενικών Συνελεύσεων των ΑΕ και ΕΠΕ (έως δύο μήνες μετά την καταληκτική ημερομηνία λήξης υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2015), με το ψηφισθέν νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 

4. Οι ημερομηνίες καταβολής μερισμάτων ΜΤΠΥ έτους 2016

Με κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γεώργιος Χουλιαράκης, αποφασίστηκε ότι τα μερίσματα προς τους μερισματούχους του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) για το υπόλοιπο του έτους 2016 θα καταβληθούν, ως εξής:

Τα μερίσματα των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου του 2016 να καταβληθούν στην 1η Ιουλίου 2016.

Τα μερίσματα των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου του 2016 να καταβληθούν στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.

Τα μερίσματα των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2016 να καταβληθούν στις 30 Δεκεμβρίου του 2016.

 

5. Οι 7 σαρωτικές αλλαγές που έρχονται για χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους

Στα επόμενα 2,5 χρόνια υποστηρίζεται ότι το Δημόσιο θα έχει απεμπλακεί από ορισμένους μνημονιακούς περιορισμούς, όπως τον «κόφτη» που, μεταξύ άλλων, απειλεί και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, το «πάγωμα» στις μισθολογικές προαγωγές και τις αναλογίες λιτότητας στις προσλήψεις.

Πλέον αναμένονται σαρωτικές αλλαγές οι οποίες σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» επηρεάζουν τον δημόσιο τομέα από την κορυφή έως τη βάση. Συνοπτικά, θα επέλθουν αλλαγές στον τρόπο αμοιβής των υπαλλήλων που υπάγονται σε καθεστώς ειδικών μισθολογίων, στα οργανογράμματα των δημόσιων φορέων, στο σύστημα αξιολόγησης δομών και υπαλλήλων, στο σύστημα μετακινήσεων, ακόμα και στο σύνολο των προσώπων που καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα, η βασική κατεύθυνση εμφανίζεται να είναι προς τη μείωση του κόστους του Δημοσίου, με την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς να αποσαφηνίζουν με δηλώσεις τους ότι οι όποιες περικοπές θα προκύψουν από τον εξορθολογισμό αδικαιολόγητα κοστοβόρων δαπανών και την εξοικονόμηση πόρων από την πάταξη της γραφειοκρατίας. Το μέλλον θα δείξει εάν θα αποφευχθούν νέες περικοπές μισθών και απολύσεις.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Επανέρχονται λουκέτα και πρόστιμα-φωτιά για μη έκδοση αποδείξεων

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης προανήγγειλε εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και νομοθετικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που συντελείται με τη μη έκδοση αποδείξεων. Οι παρεμβάσεις θα αφορούν τόσο τα πρόστιμα όσο και την απάλειψη των κινήτρων για φοροδιαφυγή με την αποφυγή έκδοσης αποδείξεων.

Ο κ. Αλεξιάδης παραδέχθηκε το πρόβλημα των χαμηλών προστίμων για τη μη έκδοση αποδείξεων και ανέφερε ότι θα αντιμετωπιστεί με εντατικοποίηση των ελέγχων και νομοθετικές παρεμβάσεις. Σημείωσε, ωστόσο, ότι και τα υψηλά πρόστιμα είχαν δοκιμασθεί στο παρελθόν χωρίς αποτέλεσμα για τη φοροδιαφυγή.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει διαπιστώσει ότι μετά την κατάργηση από τον περασμένο Οκτώβριο των αυτοτελών προστίμων για τις φορολογικές παραβάσεις της μη έκδοσης φορολογικών στοιχείων έχουν δημιουργηθεί ευνοϊκές συνθήκες για έκρηξη της φοροδιαφυγής στην αγορά. Καταστηματάρχες και ελεύθεροι επαγγελματίες «ξεχνούν» όλο και πιο συχνά να κόψουν αποδείξεις αφού γνωρίζουν ότι ακόμη και στην περίπτωση που θα ελεγχθούν θα κληθούν να πληρώσουν ένα μικρό πρόστιμο.

Το μόνο πρόστιμο που επιβάλλεται πλέον στους υπόχρεους σε ΦΠΑ επιτηδευματίες είναι το 50% του ΦΠΑ των μη εκδοθέντων φορολογικών στοιχείων, ενώ σε όσους δεν υπάγονται στο καθεστώς ΦΠΑ, όπως ιατρεία, φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία, δεν επιβάλλεται κανένα πρόστιμο. Και ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι ελεγκτές επέβαλλαν υπέρογκα πρόστιμα (250 ή 500 ευρώ) για μια τυπική παράβαση, τώρα ο νόμος ουσιαστικά αφήνει ατιμώρητους όσους συλλαμβάνονται να μην έχουν κόψει απόδειξη.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Όλες οι αλλαγές των τελών κυκλοφορίας του 2017 - Δείτε τι αλλάζει

Άλλαξε το αρχικό σχέδιο για τα Τέλη Κυκλοφορίας 2017 της Ειδικής Επιτροπής που έχει συσταθεί από το υπουργείο Οικονομικών και ασχολείται με την φορολογία στα αυτοκίνητα καθώς η επέκταση των Τελών Κυκλοφορίας με βάση τις εκπομπές CO2 σε οχήματα με 1η Άδεια από την 1η/1/2003 βρήκε αντίθετους τόσο τους εισαγωγείς και εμπόρους όσο και στελέχη του οικονομικού επιτελείου καθώς εκτιμούν πως θα έχει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, το οικονομικό επιτελείο έδωσε σαφείς εντολές στην Ειδική Επιτροπή για περιορισμό της επέκτασης των Τελών Κυκλοφορίας με βάση τις εκπομπές CO2 σε αυτοκίνητα που έχουν κυκλοφορήσει για πρώτη φορά από την 1η/1/2007 αντί της 1ης/1/2003 περιορίζοντας τον αριθμό των ιδιοκτητών αυτοκινήτων που θα επηρεαστούν σε πάνω από 1 εκατ. από 3 εκατ. που περιελάμβανε το αρχικό σχέδιο.

Μάλιστα στο στόχαστρο αρκετών μελών του οικονομικού επιτελείου έχει εισέλθει η Ειδική Επιτροπή που έχει συσταθεί από το υπουργείο Οικονομικών καθώς το απέτυχε παταγωδώς το πρώτο επίτευγμά της που αφορά στο νέο τρόπο υπολογισμού του Τέλους Ταξινόμησης που είχε ως αποτέλεσμα το «πάγωμα» των εκτελωνισμών καινούριων και εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αλλά και των δημοσίων εσόδων!

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. Δείτε σε ποιους κλάδους θα προκηρυχθούν 102 χιλιάδες θέσεις εργασίες - Όλα τα προγράμματα

Όλα τα προγράμματα που θα προκηρυχθούν αλλά και «τρέχουν» ήδη και δίνουν ευκαιρία για εργασία σε χιλιάδες ανέργους.

Αναλυτικά:

 • Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και ένταξης στην απασχόληση για νέους 18-24 ετών, συνολικού προϋπολογισμού 44 εκατομμυρίων ευρώ. Απευθύνεται σε 10.000 άνεργους.
 • Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και ένταξης στην απασχόληση για 3.000 νέους 25-29 ετών, προϋπολογισμού 13,2 εκατομμυρίων ευρώ. Αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούλιο.
 • Πρόγραμμα κατάρτισης, πιστοποίησης και εγγυημένης απασχόλησης ανέργων σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας για 23.000 ανέργους ηλικίας 29-64 ετών, προϋπολογισμού 112 εκατομμυρίων ευρώ. Αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούλιο.
 • Προγράμματα δημιουργίας 10.000 νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα για ανέργους και ειδικές ομάδες ανέργων, προϋπολογισμού 54 εκατομμυρίων ευρώ. Αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.
 • Πρόγραμμα υποστήριξη της απασχόλησης σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις για 1.575 ανέργους, προϋπολογισμού 11,5 εκατομμυρίων ευρώ. Αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.
 • Πρόγραμμα υποστήριξης της απασχόλησης ΑΜΕΑ σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις για 1.000 άτομα, προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων ευρώ. Αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.
 • Πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας για άνεργους νέους 18 έως 29 ετών. Το έργο αφορά συνολικά 11.000 άτομα και έχει συνολικό προϋπολογισμό 43,4 εκατομμύρια ευρώ. Αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. ΔΝΤ: «Ευελιξία» στην αγορά εργασίας και άνοιγμα «κλειστών επαγγελμάτων»

Τo ΔΝΤ προειδοποιεί να μη θιγούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα και ειδικότερα εκείνες που αφορούν τον κατώτατο μισθό, ο οποίος, όπως επισημαίνει, είναι υψηλότερος μεταξύ των χωρών της ΕΕ σε σχέση με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Ακόμη, το Ταμείο τάσσεται υπέρ νομοθετικών αλλαγών προκειμένου να εναρμονιστεί το πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ.

Το ΔΝΤ ζητεί ακόμη να προχωρήσει το άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων» με προτεραιότητα σε κρίσιμα επαγγέλματα όπως οι μηχανικοί, οι δικηγόροι και οι φορτοεκφορτωτές! Στην ίδια βάση ζητά να εφαρμοσθούν οι συστάσεις του ΟΟΣΑ για τη μείωση των εμποδίων για τον ανταγωνισμό στους τομείς του χονδρικού εμπορίου, των κατασκευών και του ηλεκτρονικού εμπορίου, ενώ τάσσεται υπέρ της αναμόρφωσης του συστήματος αδειοδότησης στους κλάδους τροφίμων και ποτών, καθώς και στον τουρισμό.

Το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει σε μεγάλο βαθμό τις συστάσεις του ΟΟΣΑ με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού σε βασικούς τομείς (π.χ., μεταφορές, τουριστικά ενοίκια, γάλα, αρτοποιεία, φαρμακεία, προϊόντα πετρελαίου κ.ά.) και προχωρεί στο άνοιγμα ορισμένων κλειστών επαγγελμάτων (συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές) και στην απελευθέρωση της αγοράς για τις τουριστικές ενοικιάσεις.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

10. Δημόσιο: Αναγνωρίζεται προϋπηρεσία 7 ετών στον ιδιωτικό τομέα

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από αύριο το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ έτοιμο προς δημοσίευση στο ΦΕΚ είναι το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζεται προϋπηρεσία δημοσίων υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης ανέφερε σε εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου, ότι από τον ερχόμενο Ιανουάριο αρχίζει το πρόγραμμα σπουδών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου για το δημόσιο μάνατζμεντ που θα απευθύνεται σε δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι θα καταβάλουν τα μισά δίδακτρα, καθώς τα υπόλοιπα θα χρηματοδοτούνται από το υπουργείο.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή σε περίπου 10 ημέρες και θα εφαρμοστεί από το νέο έτος, με στόχο, όπως σημείωσε ο κ. Βερναρδάκης, να καλυφθούν οι ανάγκες των υπηρεσιών, λαμβάνοντας υπόψη τις επιλογές των υπαλλήλων. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν επιλυθεί όλες οι εκκρεμότητες σε μετατάξεις και αποσπάσεις.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

11. Χαλάρωση των capital controls προανήγγειλε ο Ευκλ. Τσακαλώτος

Περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλ. Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι «θα υπάρχει ρύθμιση στα capital controls την άλλη εβδομάδα» και «αυτοί που φέρουν νέα χρήματα θα μπορούν να τα βγάλουν», ενώ υποστήριξε πως τα capital controls δεν είναι αυστηρά.

Παράλληλα, ανέφερε πως «κάθε μήνα θα φιλελευθεροποιούμε το καθεστώς τους», σημειώνοντας πως πήραμε την απόφαση να διευκολύνουμε πρώτα τους εξαγωγείς. Σχετικά με το πόσο γρήγορα θα επιστρέψει η κανονικότητα, ανέφερε ότι «όσο πιο πολύ πιστέψει ο κόσμος ότι όντως έγινε πολύ καλή ανακεφαλαιοποίηση» θα βοηθήσει να φύγουν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι και εκτίμησε ότι η οριστική άρση τους θα γίνει μετά το τέλος της 2ης αξιολόγησης, καθώς η χαλάρωσή τους συνδέεται με την επαναφορά της εμπιστοσύνης.

Πέραν αυτού, ο υπουργός παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση είχε μία καμπύλη μάθησης, αναφορικά με το ποιοι είναι οι κανόνες και υποστήριξε ότι μάθαμε γρήγορα. Για τη συνέχεια των διαβουλεύσεων, επισήμανε ότι εμείς δεν έχουμε συμφέρον να καθυστερήσουμε και πως πρέπει να είμαστε συνεπείς με τις υποχρεώσεις μας για να δημιουργηθεί η απαραίτητη σταθερότητα. Πάντως, εκτίμησε ότι και στη νέα διαπραγμάτευση «θα υπάρχουν συγκρούσεις και διαφορές». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση θα πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους για φέτος και υποστήριξε ότι στόχος είναι να μην ενεργοποιηθεί ο κόφτης δαπανών.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Και με αυτή την είδηση φτάνουμε στο τέλος του άρθρου μας.

Εμείς θα είμαστε κάθε Δευτέρα εδώ, για να σας ενημερώνουμε και να σας θυμίζουμε τα σημαντικότερα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας.

Καλημέρα σε όλους!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax.gr


efm_728x90