Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
27/06/2016
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 


Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

Είμαστε και πάλι μαζί σας, μετά από μια μικρή διακοπή για να σας θυμίσουμε τα σημαντικότερα γεγονότα των ημερών που πέρασαν.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1.    Προς παράταση για την υποβολή δηλώσεων

2.    Τι σημαίνει το Brexit για την ελληνική οικονομία - Οι επιπτώσεις σε φοιτητές, εργαζόμενους, επιχειρήσεις,     τουρισμό

3.    Προς κατάργηση τριετιών για τον υπολογισμό του κατώτατου μισθού από το 2017

4.    Επικουρικές συντάξεις: Τέλος η προκαταβολή από τον προηγούμενο μήνα

5.    Από τον Ιούλιο οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

6.    Φορολογικές δηλώσεις: Οι κρυφές παγίδες που αυξάνουν το φόρο

7.    Τέλος τα μετρητά - Που θα πληρώνουμε με κάρτες - Ποιοι εξαιρούνται από το μέτρο

8.    Με επιταγή ή πιστωτική κάρτα η πληρωμή οφειλών στην εφορία άνω των 100 ευρώ

9.    Έρχονται «τσουχτερά» πρόστιμα για τα αδήλωτα αυθαίρετα

10. Νέες αντικειμενικές αξίες το δεύτερο εξάμηνο του 2017

11. Από το 2017 ταυτόχρονη πληρωμή εισφορών, αποδοχών και φόρου

12. Αλλάζει ο τρόπος πληρωμής τρεχουσών εισφορών εργοδοτών

 

1. Προς παράταση για την υποβολή δηλώσεων

Σε αναγκαστική παράταση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων οδηγείται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, εξαιτίας της χαμηλής ροής των ηλεκτρονικών υποβολών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στην παράταση της προθεσμίας κατά 22 ημέρες για τα φυσικά πρόσωπα και κατά 10 ημέρες για τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα εξετάζεται η προθεσμία για τα φυσικά πρόσωπα να εκπνεύσει αντί στις 30 Ιουνίου στις 22 Ιουλίου και στις 12 Ιουλίου για τα νομικά πρόσωπα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 3,85 εκατ. φορολογικές δηλώσεις. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, πρέπει να υποβληθούν περισσότερες από 6 εκατ. δηλώσεις. Δηλαδή 2,2 εκατ. φορολογούμενοι δεν έχουν συμπληρώσει ακόμα τις δηλώσεις. Στην περίπτωση που το υπουργείο Οικονομικών δεν παρατείνει τις προθεσμίες, θα πρέπει το σύστημα Taxis να υποδέχεται ημερησίως 310.000 δηλώσεις. Το νούμερο αυτό είναι απαγορευτικό για το ηλεκτρονικό σύστημα, καθώς δεν μπορεί να «σηκώσει» περισσότερες από 150.000 - 160.000 δηλώσεις ημερησίως. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, στις 22 Ιουνίου υποβλήθηκαν οι περισσότερες δηλώσεις: 151.249.

Οπως προαναφέρθηκε, μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 3,85 εκατ. δηλώσεις, από τις οποίες προκύπτουν τα εξής:

• Χρεωστικό σημείωμα θα λάβουν 1.304.861 φορολογούμενοι. Συνολικά καλούνται να πληρώσουν το ποσό των 1,47 δισ. ευρώ ή, διαφορετικά, 1.128 ευρώ ο καθένας κατά μέσον όρο. Οσοι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν φόρο θα πρέπει να τακτοποιήσουν την πρώτη δόση μέχρι τις 31 Ιουλίου, τη δεύτερη δόση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και την τρίτη και τελευταία δόση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι οι χρεωστικές δηλώσεις αποτελούν το 33,88% του συνόλου.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2. Τι σημαίνει το Brexit για την ελληνική οικονομία - Οι επιπτώσεις σε φοιτητές, εργαζόμενους, επιχειρήσεις, τουρισμό

Η Ελλάδα καλείται τώρα να κάνει καταμέτρηση των ζημιών που μπορεί να υποστεί η ελληνική οικονομία από την απόφαση των Βρετανών. Πέρα από το σοκ που προκαλεί το αποτέλεσμα, εκτιμάται ότι οι συνέπειες του Brexit θα έρθουν κατά κύματα και ήδη τρομάζουν την κυβέρνηση αλλά και χιλιάδες επιχειρηματίες, φοιτητές, εργαζόμενους στη Βρετανία κ.λπ.

Μια χώρα που βρίσκεται επί επτά χρόνια κάτω από συνεχή ύφεση και λιτότητα, οποιαδήποτε αναταραχή στην Ευρώπη την επηρεάζει άμεσα. Κατ’ αρχάς, όμως, θα πρέπει να τονίσουμε τις συνέπειες για τις χιλιάδες οικογένειες που έχουν φοιτητές στη Βρετανία και αγωνιούν.

Φοιτητές

Η πλειονότητα των Ελλήνων που σπουδάζουν στο εξωτερικό ήδη νιώθουν ότι η έχει διαρραγεί αυτή η ενότητα εντός της ΕΕ. Είναι λογικό να νιώθουν «ξένο σώμα» σε μια χώρα που επέλεξε να βγει από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Μόνο το 2015 εγγράφηκαν 10.131 Ελληνες σε βρετανικά πανεπιστήμια, ενώ υπολογίζεται ότι συνολικά φοιτούν 35.000 Ελληνες στη χώρα σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά.

Ένα πιθανό καλό σενάριο είναι να ολοκληρώσουν τις σπουδές του με το υπάρχον καθεστώς, επομένως να μην έχουν οικονομική επιβάρυνση. Ένα άλλο σενάριο, ωστόσο, λέει ότι θα μπορούσαν τα δίδακτρά τους να εξισωθούν με εκείνα των φοιτητών εκτός ΕΕ και να υπάρξει τριπλασιασμός. Επίσης θα μπορούσε η υποχρεωτική άδεια παραμονής  να αναθεωρηθεί από το εκάστοτε πανεπιστήμιο, σε περίπτωση που ο φοιτητής αποτύχει σε αρκετά μαθήματα. Για τους «home students» όπως και για κάθε Ελληνα ή Ευρωπαίο φοιτητή από την Ε.Ε., τα δίδακτρα κυμαίνονται μεταξύ 11 και 12 χιλιάδων ευρώ ετησίως, την ίδια στιγμή που για τους «overseas» το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 6.000 ευρώ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. Προς κατάργηση τριετιών για τον υπολογισμό του κατώτατου μισθού από το 2017

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, βασική επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων και ο καθορισμός του κατώτατου μισθού, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Ανοικτό παραμένει το θέμα της κατάργησης των προσαυξήσεων - ωριμάνσεων στον κατώτατο μισθό, από το 2017, ύστερα και από την ολοκλήρωση των επαφών που είχε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με οργανισμούς, με ερευνητικά κέντρα και κυρίως με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων. Xθες ο καθηγητής εργατικού δικαίου και μέλος της επιτροπής Ιωάννης Κουκιάδης σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι, αν και δεν είναι θέμα που αφορά την επιτροπή, ο νόμος ορίζει πως το 2017 θα πρέπει να υπάρξει ένας ενιαίος κατώτατος μισθός, χωρίς να προβλέπονται τριετίες. Και πράγματι, όπως εξηγούν στην «Κ» έγκριτοι νομικοί, το άρθρο 103 του δευτέρου μνημονίου, όπως συμπληρώθηκε το 2014 (νόμος 4254), ορίζει τον κατώτατο μισθό, ο οποίος, ύστερα από διαβούλευση, θα πρέπει να καθορισθεί από την κυβέρνηση ως «μία μοναδική αξία (ποσό) αναφοράς».

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. Επικουρικές συντάξεις: Τέλος η προκαταβολή από τον προηγούμενο μήνα

Την 2η εργάσιμη ημέρα  κάθε μήνα - και όχι προκαταβολικά στα τέλη του προηγούμενου - θα καταβάλλει στο εξής αρχίζοντας από τον Ιούλιο - το ΕΤΕΑ τις επικουρικες συνταξεις στα 1,5 εκατ. των συνταξιούχων.

Την αλλαγή αποφάσισαν η διοίκηση του ΕΤΕΑ και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το χρηματοδοτικό κενό που υπήρχε λόγω της προκαταβολής των συντάξεων και της είσπραξης των εισφορών από τους εργοδότες στις αρχές του επόμενου μήνα.

Ο ετεροχρονισμός αυτός υποχρέωνε το Ταμείο να ρευστοποιεί μερίδια από το Κοινό Κεφάλαιο γράφοντας ζημίες. Μετά την αλλαγή της ημερομηνίας των πληρωμών, οι επικουρικές συνταξεις του Ιουλίου θα καταβληθούν στις 4 Ιουλίου και όχι στα τέλη Ιουνίου

 

5. Από τον Ιούλιο οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Την ώρα που ο δείκτης της απόλυτης φτώχειας έχει αυξηθεί κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2010, σύμφωνα με έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, ανοίγει εντός του Ιουλίου η πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας για την υποβολή αιτήσεων σχετικά με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) το οποίο θα αφορά 40.000 φτωχά νοικοκυριά που ζουν σε τριάντα επιλεγμένους δήμους.

Σύμφωνα με Τα Νέα, η φετινή έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία υποδηλώνει υπερδιπλασιασμό του αριθμού των φτωχών νοικοκυριών. Συγκεκριμένα, το 48% των νοικοκυριών διαβιοί κάτω από το όριο της φτώχειας ενώ το 20,9% αδυνατεί να καλύψει βασικές ανάγκες, ποσοστό που αυξάνεται στο 43,4% για τους ανέργους.

Τονίζεται ότι παρά τη σημαντική χειροτέρευση του φαινόμενου της φτώχειας, οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας μειώνονται ποσοστιαία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα - μέλος της ευρωζώνης.

Επίσης η Ελλάδα, σύμφωνα με τη Eurostat, βρίσκεται στη χειρότερη θέση στην ΕΕ-28 όσον αφορά τον κίνδυνο φτώχειας. Την πρώτη θέση κατέχει η χώρα μας και στην παιδική φτώχεια, ενώ υψηλά ποσοστά φτώχειας χαρακτηρίζουν τα μονογονεϊκά νοικοκυριά.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Φορολογικές δηλώσεις: Οι κρυφές παγίδες που αυξάνουν το φόρο

Κινδύνους κρύβουν οι φορολογικές δηλώσεις με τη συμπλήρωσή τους να φτάνει στο τέλος. Οι φορολογούμενοι έχουν χρόνο μέχρι το τέλος του μήνα καθώς το υπουργείο Οικονομικών έχει αποκλείσει παράταση. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες παγίδες που πρέπει να αποφευχθούν προκειμένου να μην αυξηθεί ο φόρος που θα πληρώσουν.

Σύμφωνα με τη Real, το έντυπο Ε1 του φορολογικού έτους 2015 έχει περιορισμένες αλλαγές σε σχέση με το έντυπο του φορολογικού έτους 2014. Αν και οι αλλαγές στο έντυπο είναι λιγοστές, αυτό δεν ακολουθεί απαραίτητα και τους φορολογικούς συντελεστές. Οι φορολογούμενοι θα δουν για άλλη μια χρονιά προσυμπληρωμένα τα κενά με τις αποδοχές τους αλλά και τους τόκους.

Μεγάλη φορολογική επιβάρυνση επιφέρει η αύξηση της προκαταβολής φόρου του επόμενου έτους στα φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο συντελεστής αυξήθηκε από το 55% στο 75% για το φορολογικό έτος 2015, ενώ για το φορολογικό έτος 2016 η προκαταβολή φόρου εισοδήματος θα ανέλθει στο 100% του κύριου φόρου.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Τέλος τα μετρητά - Που θα πληρώνουμε με κάρτες - Ποιοι εξαιρούνται από το μέτρο

Μετρητά τέλος στα εστιατόρια, τα μπαρ, τα κέντρα διασκέδασης, τους γιατρούς, τους δικηγόρους, τους ηλεκτρολόγους και τους υδραυλικούς. Το σχέδιο «πλαστικό χρήμα παντού», θα ενεργοποιηθεί σταδιακά από τον Αύγουστο και σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση εντάσσονται υποχρεωτικά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές επαγγελματικοί κλάδοι που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή όπως:

Η εστίαση και η διασκέδαση. Οι πελάτες των εστιατορίων, μπαρ, κέντρων διασκέδασης θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν το λογαριασμό τους με κάρτα (χρεωστική ή πιστωτική) αφού οι επιχειρήσεις αυτές θα είναι υποχρεωμένες να εγκαταστήσουν συσκευή χρέωσης καρτών POS. Μάλιστα, θα υπάρχει υποχρεωτική ανάρτηση πινακίδας στον χώρο των καταστημάτων στην οποία θα αναγράφεται ότι ο πελάτης, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί να πληρώσει με «πλαστικό χρήμα».

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες π.χ. γιατροί, δικηγόροι, σύμβουλοι επιχειρήσεων, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί. Όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει υποχρεωτικά να εφοδιαστούν με μηχανήματα POS και θα πληρώνονται με κάρτα για τις υπηρεσίες που παρέχουν.

Η υποχρέωση αυτή, θα εφαρμοστεί σταδιακά ανά κλάδο, ενώ στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που δεν θα συμμορφωθούν θα επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. Με επιταγή ή πιστωτική κάρτα η πληρωμή οφειλών στην εφορία άνω των 100 ευρώ

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η ΠΟΛ 1062/2016 σχετικά με την καταβολή οφειλών στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα με επιταγές, χρεωστικές/πιστωτικές κάρτες.

Συγκεκριμένα, οφειλές προς το Δημόσιο, από οποιαδήποτε αιτία, οι οποίες κατ’ εξαίρεση εξακολουθούν να εισπράττονται από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.)/Ελεγκτικά Κέντρα, καταβάλλονται υποχρεωτικά με επιταγές ή με τη χρήση χρεωστικών/πιστωτικών καρτών, εφόσον το προς καταβολή - ανά ημέρα - ποσό υπερβαίνει συνολικά τα 100 ευρώ (100 €).

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Έρχονται «τσουχτερά» πρόστιμα για τα αδήλωτα αυθαίρετα

Βαριές «καμπάνες» περιμένουν τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων οι οποίοι δεν θα προσέλθουν να το δηλώσουν μετά την ψήφιση του νέου σχεδίου νόμου για τη δόμηση που καταρτίζει αυτήν την περίοδο το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Βάσει των προβλέψεών του, τα πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες που θα προσπαθήσουν να αποκρύψουν αυθαίρετα οικήματα θα είναι τσουχτερά και πολλαπλάσιου κόστους συγκριτικά με των ιδιοκτητών που θα προβούν σε δηλώσεις, ενώ και οι έλεγχοι θα είναι συχνοί και μάλιστα με χρήση κάθε σύγχρονου τεχνολογικού μέσου, συμπεριλαμβανομένων των drones.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Εθνους, τα πρόστιμα θα είναι μικρότερα για όσους δηλώνουν τα αυθαίρετα σε σχέση με εκείνους που τα κρύβουν και θα επιβάλλονται στη λογική του μεγέθους της αυθαιρεσίας. Ακόμη, θα υπάρχουν και κοινωνικά κριτήρια όπως η μακροχρόνια ανεργία και το μικρό εισόδημα στα όρια της φτώχειας. Υπόψη θα λαμβάνεται  και το σύνολο της περιουσίας του ιδιοκτήτη του αυθαιρέτου, εάν το αυθαίρετο είναι πρώτη κατοικία ή όχι, τα δάνεια που έχει να πληρώσει ο ιδιοκτήτης, ακόμη και τα πιθανά του χρέη προς το Δημόσιο.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

10. Νέες αντικειμενικές αξίες το δεύτερο εξάμηνο του 2017

Για το δεύτερο εξάμηνο του 2017 μετατίθεται η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της αξίας των ακινήτων. Η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι από τον Ιανουάριο του 2017 οι αντικειμενικές αξίες θα αντικατασταθούν από ένα νέο σύστημα που θα βασίζεται στις εμπορικές τιμές των ακινήτων, ενώ το ίδιο διάστημα θα καταργούνταν και ο ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο, η αδυναμία δημιουργίας του αυτόματου συστήματος αναπροσαρμογής των νέων τιμών, σε συνδυασμό με τη δυσκολία δημιουργίας ενός νέου φόρου που θα αποδίδει περί τα 3,5 δισ. ευρώ στα ταμεία του κράτους, ανάγκασε την κυβέρνηση να ζητήσει από τους δανειστές πίστωση χρόνου για να μπορέσει να εκπληρώσει τη μνημονιακή δέσμευση.

Αυτόματη αναπροσαρμογή

Το νέο σύστημα, όταν αυτό είναι έτοιμο, θα ακολουθεί την πορεία των εμπορικών τιμών και θα επιτρέπει την αυτόματη αναπροσαρμογή των τιμών με βάση τις οποίες θα φορολογούνται τα ακίνητα.

Δηλαδή, κάθε φόρα που θα αλλάζουν οι εμπορικές τιμές των ακινήτων, θα αναπροσαρμόζονται αυτομάτως και οι τιμές που θα χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του φόρου στα ακίνητα. Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης είχε ανακοινώσει το 2015 ότι ο νέος φόρος ακινήτων που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ θα βασίζεται στις εμπορικές τιμές και όχι στις αντικειμενικές αξίες, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να ελαφρύνει τις μικρές περιουσίες μεταφέροντας τα φορολογικά βάρη στους έχοντες πολύ μεγάλη περιουσία.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

11. Από το 2017 ταυτόχρονη πληρωμή εισφορών, αποδοχών και φόρου

Αναβάλλεται για την 1/1/2017 (αντί για την 1η Ιουλίου του 2016 που προέβλεψε ο νέος ασφαλιστικός νόμος 4387/16 στο άρθρο 38) η υποχρέωση των εργοδοτών να καταβάλουν ταυτόχρονα μέσω τραπεζικού λογαριασμού τις ασφαλιστικές εισφορές, τις αποδοχές και τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών.

«Δεν είναι έτοιμα τα μηχανογραφικά συστήματα για να εφαρμοστεί το μέτρο από την 1η Ιουλίου», δηλώνουν στην «Ημερησία» κύκλοι της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προβλέποντας ότι «θα χρειαστεί χρόνος». Το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου αλλά και του ΙΚΑ, είναι να ισχύσει το μέτρο ταυτόχρονα με την έναρξη της λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και το νέο ? ενιαίο σύστημα βεβαίωσης, ελέγχου και χρόνου πληρωμής των εισφορών για όλες τις κατηγορίες των ασφαλισμένων και τους εργοδότες. Για το θέμα αυτό ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος έχει συγκροτήσει, ήδη, ειδική επιτροπή με στελέχη από όλα τα επιμέρους Ταμεία και τα συναρμόδια υπουργεία που θα εισηγηθούν τις τελικές ρυθμίσεις.

Να σημειωθεί ότι την ταυτόχρονη κατάθεση στις τράπεζες των αποδοχών των εργαζομένων με τις ασφαλιστικές εισφορές και τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών είχε προβλέψει από το 2010 ο ν. Λοβέρδου - Κουτρουμάνη (άρθρο 39 του ν.3863) που, όμως, δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ λόγω των αντιδράσεων των μικρομεσαίων αλλά και των καθυστερήσεων στις πληρωμές στον ιδιωτικό τομέα εξ αιτίας της έλλειψης ρευστότητας η οποία, έκτοτε, διευρύνθηκε.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

12. Αλλάζει ο τρόπος πληρωμής τρεχουσών εισφορών εργοδοτών

Συμπληρωματικές οδηγίες για την καταβολή τρεχουσών εισφορών των εργοδοτών δίνει το ΙΚΑ, καθώς από τις 5 Σεπτεμβρίου του 2016, το διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ θα δέχεται πληρωμές μόνο με τη χρήση 30ψήφιου κωδικού, ο οποιος θα ονομάζεται Ταυτότητα Πληρωμής Τρεχουσών Εισφορών (ΤΠΤΕ).

Η εγκύκλιος

Εγκύκλιος του Ταμείου ορίζει ότι ο κωδικός αυτός θα αντιστοιχεί σε κάθε Αριθμό Μητρώου Εργοδότη (ΑΜΕ) ή Αριθμό Μητρώου Οικοδομικοτεχνικού Έργου (ΑΜΟΕ).

Η Ταυτότητα Πληρωμής Τρεχουσών Εισφορών θα αποδίδεται άπαξ και δεν θα μεταβάλλεται, ενώ όλοι οι εργοδότες, περιλαμβανομένου και του Δημοσίου, θα καταβάλλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές στα πιστωτικά ιδρύματα με τη χρήση της ταυτότητας αυτής από 5/9/2015 και στο εξής ανεξαρτήτως μισθολογικής περιόδου εισφορών.

Απόκτηση ΤΠΤΕ

Οι απογεγραμμένοι εργοδότες του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ θα αποκτήσουν ΤΠΤΕ, η οποία θα αποδοθεί κεντρικά, με δυνατότητα αναζήτησης, μέσω του λογαριασμού χρήστη που διατηρούν στον διαδικτυακό τόπο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με τους κωδικούς πρόσβασης σε αυτό.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Έφτασε στο τέλος της και η σημερινή «Ματιά». Ευχαριστούμε πολύ όσους διάβασαν το άρθρο μας.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη εβδομάδα.

Καλημέρα σε όλους!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax


efm_728x90