Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
06/06/2016
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 


Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα!

Ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού είναι γεγονός. Παρόλα αυτά εμείς είμαστε εδώ στο καθιερωμένο μας ραντεβού! Άλλη μια εβδομάδα, λοιπόν, πέρασε και αποτελεί πλέον παρελθόν. Για να δούμε τι μας επιφύλαξε…

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Τα νέα κριτήρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ - Όλη η εγκύκλιος
 2. Αυτοκίνητα: Πώς θα υπολογίζονται τα τέλη ταξινόμησης - Ολη η εγκύκλιος
 3. Φορολογικές δηλώσεις έως 30 Ιουνίου, υπενθυμίζει το ΥΠΟΙΚ
 4. ΕΝΦΙΑ μέχρι το 2031 και... βλέπουμε: Η κρυφή διάταξη στο νόμο
 5. Από 27 Μαΐου έχει ξεκινήσει η παρακράτηση φόρου εισοδήματος σε μισθούς και συντάξεις
 6. Σενάριο πληρωμής μέρους των τελών κυκλοφορίας μέσω της βενζίνης μελετά η κυβέρνηση
 7. Το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια
 8. Νέες μειώσεις αποδοχών σε δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους από 1η Ιουνίου
 9. Έρχονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί - εξπρές σε σπίτια για οφειλέτες "κόκκινων δανείων"

 

1. Τα νέα κριτήρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ - Όλη η εγκύκλιος

Εγκύκλιο με τα νέα εισοδηματικά κριτήρια δικαιούχων του ΕΚΑΣ και οδηγίες για την έναρξη διακοπής του σε περίπου 85.000 δικαιούχους, εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας.

Όπως ξεκαθάρισε και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δεν θα υπάρξει αναδρομική επιστροφή από πλευράς συνταξιούχων του ΕΚΑΣ Ιουνίου που καταβλήθηκε στο τέλος Μαΐου. Οι περικοπές αρχίζουν από 1-6-2016 ,δηλαδή το πρώτο ψαλίδι θα φανεί από τις συντάξεις Ιουλίου.

Η εγκύκλιος ορίζει τα εξής:

Το ΕΚΑΣ καταβάλλεται (εφόσον, επιπρόσθετα, πληρούνται οι ηλικιακές προϋποθέσεις, τα εισοδηματικά κριτήρια και οι λοιπές προϋποθέσεις που ακολουθούν):

 •  σε όσους λαμβάνουν ήδη κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του ν.4387/2016 σύνταξη (γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου) των εντασσόμενων στον ΕΦΚΑ φορέων κύριας ασφάλισης (πλην ΟΓΑ), καθώς και της Τράπεζας της Ελλάδος,
 •  σε όσους δικαιούνται σύνταξης (γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου) από τους ανωτέρω οργανισμούς κύριας ασφάλισης, η καταβολή της οποίας -σύμφωνα με την απόφαση συνταξιοδότησης του αρμόδιου φορέα κύριας ασφάλισης- αρχίζει πριν από την έναρξη ισχύος του ν.4387/2016 (ήτοι μέχρι και 12/5/2016).

Επομένως, όσοι καταστούν συνταξιούχοι των ανωτέρω φορέων κύριας ασφάλισης από τις 13/5/2016 και εφεξής δεν δικαιούνται το ΕΚΑΣ (ανεξαρτήτως αν πληρούν ή όχι τα κριτήρια της παραγράφου Β του παρόντος).

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2. Αυτοκίνητα: Πώς θα υπολογίζονται τα τέλη ταξινόμησης - Ολη η εγκύκλιος

Aναρτήθηκε στη Διαύγεια και η εγκύκλιος για τον νέο τρόπο υπολογισμού των τελών ταξινόμησης.

Η εγκύκλιος παρέχει αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο υπολογισμού των τελών ταξινόμησης όχι μόνο για τα επιβατικά αυτοκίνητα αλλά και για τα φορτηγά.

Όπως προκύπτει από την εγκύκλιο, «η ισχύς των διατάξεων του άρθρου 59 του κοινοποιούμενου νόμου, αρχίζει από 01/06/2016 και καταλαμβάνει αυτοκίνητα για τα οποία το τέλος ταξινόμησης καθίσταται απαιτητό από την ημερομηνία αυτή και μετά».

Πιο συγκεκριμένα, για τη διαμόρφωση της φορολογητέας αξίας για την επιβολή του τέλους ταξινόμησης, λαμβάνεται πλέον υπόψη, η λιανική τιμή πώλησης προ φόρων, βάσει τιμοκαταλόγων, οι οποίοι υποβάλλονται στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή από τους επίσημους αντιπροσώπους/διανομείς αυτοκινήτων, αντί της τιμής χονδρικής πώλησης και ορίζονται νέοι συντελεστές με βάση τη φορολογητέα αξία των αυτοκινήτων, οι οποίοι διαφοροποιούνται ανάλογα με την εκπεμπόμενη μάζα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και με τις προδιαγραφές του ευρωπαϊκού προτύπου εκπομπών ρύπων (Euro) που πληρούν εκ κατασκευής τα αυτοκίνητα οχήματα. Τέλος, με την αντικατάσταση του άρθρου 17 του ν.3833/2010, καταργείται ο ειδικός φόρος πολυτελείας που επιβαλλόταν στα επιβατικά αυτοκίνητα, ανάλογα με την αξία τους. 

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. Φορολογικές δηλώσεις έως 30 Ιουνίου, υπενθυμίζει το ΥΠΟΙΚ

«Δεν επιθυμούμε όμως να επαναληφθούν τα προβλήματα του 2015 με τις συνεχείς παρατάσεις, για πολλούς μήνες» λένε οι αρμόδιοι

Το Υπουργείο Οικονομικών, υπενθυμίζει στους φορολογούμενους, ότι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το έτος 2015, είναι η Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016.

Ανεξάρτητα από την ημερομηνία υποβολής, η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου (αν το εκκαθαριστικό είναι χρεωστικό) είναι η 29η Ιουλίου 2016.

Στην ανακοίνωσή του, το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι δόθηκε ήδη μεγάλο χρονικό διάστημα, για την υποβολή των δηλώσεων και την εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς και των λογιστών-φοροτεχνών.

«Δεν επιθυμούμε όμως να επαναληφθούν τα προβλήματα του 2015 με τις συνεχείς παρατάσεις, για πολλούς μήνες. Για το 2016 ο προγραμματισμός είναι, παράταση να δοθεί μόνο αν υπάρξουν έκτακτα προβλήματα (π.χ. καθυστερήσεις στο TAXIS) και για συγκεκριμένες ημέρες.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. ΕΝΦΙΑ μέχρι το 2031 και... βλέπουμε: Η κρυφή διάταξη στο νόμο

Μια αποκάλυψη, που όμως λίγο - πολύ φανταζόμασασταν, κρύβεται στην Έκθεση Αξιολόγησης Συνεπειών Ρυθμίσεων του νέου αναπτυξιακού νόμου. Προβλέπει λοιπόν ο νόμος αυτός τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ τουλάχιστον μέχρι το 2031, δηλαδή την ουσιαστική μονιμοποίησή του καθώς το κράτος έχει υπολογίσει έσοδα από την συγκεκριμένη πηγή.

Οσοι ήλπιζαν επομένως ότι κάποια στιγμή θα καταργηθεί ο φόρος θα μείνουν με τη χαρά καθώς όπως προβλέπεται στην Έκθεση Αξιολόγησης τα εκτιμώμενα κρατικά έσοδα από τη λειτουργία των επενδύσεων, που θα ενταχθούν στον νέο αναπτυξιακό νόμο ανέρχονται σε 1,45 δισ. ευρώ τη 15ετία 2016-2031. Ενα μέρος εξ' αυτών προέρχεται από τον υπολογισμό για άλλα 15 χρόνια, του  ΕΝΦΙΑ στις κτηριακές εγκαταστάσεις

Υπενθυμίζεται ότι το 2011, εν μέσω κρίσης στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, θεσμοθετήθηκε το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), γνωστό και ως χαράτσι της ΔΕΗ, μετονομάστηκε σε Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) το 2013 και στη συνέχεια έγινε ο γνωστός ΕΝΦΙΑ, τον οποίο η κυβέρνηση στις προεκλογικές της εξαγγελίες είχε πει ότι θα καταργήσει, χαρακτηρίζοντάς τον ως έναν άδικο φόρο.

Συγκεκριμένα, για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπονται τα εξής:

-Μειώνεται το αφορολόγητο του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ βάζοντας πλέον στον συμπληρωματικό φόρο και άλλους ιδιοκτήτες μαζί με την επαναφορά σε αυτόν και ιδιοκτητών που θα απαλλάσσονταν λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. Από 27 Μαΐου έχει ξεκινήσει η παρακράτηση φόρου εισοδήματος σε μισθούς και συντάξεις

Για μισθοδοσίες και συντάξεις που εκκαθαρίζονται από 27.5.2016 θα ξεκινήσει η παρακράτηση φόρου εισοδήματος με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα και την εισφορά αλληλεγγύης, που προβλέπει ο τελευταίος φορολογικός νόμος. Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, εξέδωσε εγκύκλιο για τη νέα παρακράτηση, στην οποία διευκρινίζεται ότι δεν θα διενεργηθεί αναδρομικά από 1.1.2016. Ο συμψηφισμός της διαφοράς φόρου για τα εισοδήματα από την αρχή του έτους ως και τον Μάιο θα γίνει με την εκκαθάριση των δηλώσεων που θα υποβληθούν το 2017.

Ειδικότερα, με την εν λόγω εγκύκλιο, σημειώνεται ότι οι παρακρατήσεις φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις με τις νέες διατάξεις διενεργούνται για μισθοδοσίες και συντάξεις που εκκαθαρίζονται από τις 27.5.2016, ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4389/2016 και εξής και όχι αναδρομικά. Τα παρακρατηθέντα ποσά φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα δηλωθούν στις ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016 και θα συμψηφιστούν κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων αυτών.

 

6. Σενάριο πληρωμής μέρους των τελών κυκλοφορίας μέσω της βενζίνης μελετά η κυβέρνηση

Σενάριο που προβλέπει πληρωμή μέρους των τελών κυκλοφορίας μέσω της βενζίνης -η τιμή της οποίας θα αυξηθεί περαιτέρω μετά την αύξηση του ΕΦΚ- μελετά η κυβέρνηση, όπως δήλωσε την Κυριακή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι στο πλαίσιο των αλλαγών που εξετάζονται για τον τρόπο φορολογίας των Ι.Χ. το 2017, σε ό,τι αφορά τα τέλη κυκλοφορίας ένα από τα σενάρια προβλέπει ένα τμήμα τους -περίπου τα μισά- να καταβάλλεται εφάπαξ και τα υπόλοιπα να πληρώνονται μέσω της βενζίνης, η τιμή της οποίας θα αυξηθεί «κατά κάποια λεπτά».

Στόχος, όπως είπε ο υπουργός, είναι όσοι κάνουν μεγάλη χρήση βενζίνης να πληρώνουν περισσότερα τέλη κυκλοφορίας και όσοι κάνουν μικρότερη χρήση να πληρώνουν λιγότερα τέλη.

Για τις φορολογικές δηλώσεις

Ο κ. Αλεξιάδης κάλεσε τους φορολογούμενους να «τρέξουν» τη διαδικασία με την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης, σημειώνοντας ότι τελευταία καταγράφεται «κάποια καθυστέρηση, ενώ στην αρχή πηγαίναμε πάρα πολύ καλά».

Όπως ξεκαθάρισε, η προθεσμία λήγει 30 Ιουνίου και αν δοθεί κάποια παράταση θα είναι λίγων ημερών μόνον για όποια προβλήματα προκύψουν μέχρι τότε στο Taxis, αποκλείοντας να πάει η διαδικασία μέχρι το Σεπτέμβριο - Οκτώβριο όπως έγινε πέρυσι.

Σε ό,τι αφορά τις δόσεις, σημείωσε ότι με βάση τα όσα προβλέπονται σήμερα η καταβολή του φόρου θα γίνει σε 3 διμηνιαίες δόσεις που ξεκινούν από τον Ιούλιο. Τόνισε όμως ότι η κυβέρνηση συζητά ακόμη με τους θεσμούς και προσπαθεί να δοθεί λύση ώστε να είναι περισσότερες οι δόσεις.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια

Το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για το μεγάλο ξεσκαρτάρισμα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων που ανέρχονται στα περίπου 60 δισ. ευρώ παρουσιάζει η «ΗτΣ» και το οποίο αναμένεται να πάρει το δρόμο για τη Βουλή στις αρχές του φθινοπώρου.

Κεντρικοί άξονές του είναι το ταυτόχρονο «κούρεμα» μέρους ληξιπρόθεσμων δανείων αλλά και οφειλών (προσαυξήσεις και πρόστιμα) προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, με διαδικασίες που μπορούν να κρατούν από δύο έως και τέσσερις μήνες. Διαγραφές τις οποίες θα πετυχαίνουν μόνο βιώσιμες επιχειρήσεις με σχέδιο αναδιάρθρωσης που θα επικυρώνεται από τα δικαστήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΗτΣ», το σχέδιο νόμου που έχει έτοιμο το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης ανάμεσα στον υπουργό Γιώργο Σταθάκη και τους Θεσμούς θα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:

1. Συγκροτείται ειδική επιτροπή που θα απαρτίζεται από τους εκπροσώπους των πιστωτών (τράπεζες), του δημοσίου, των ασφαλιστικών ταμείων και ενδεχομένως και του υπουργείου Οικονομίας.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. Νέες μειώσεις αποδοχών σε δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους από 1η Ιουνίου

Νέες μειώσεις στις αποδοχές τους θα δουν από την 1η Ιουνίου οι ιδιωτικοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και οι συνταξιούχοι, μετά τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης.

Η μείωση του αφορολογήτου, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στην έκτακτη εισφορά, φέρνουν αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης, ενώ οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα θα έχουν και απώλειες από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Οι μεγάλοι χαμένοι ιδιωτικοί υπάλληλοι από τη μείωση του αφορολογήτου είναι:

Όσοι δεν έχουν παιδιά και μισθό μόλις πάνω από 617 ευρώ

Όσοι έχουν 1 παιδί και μισθό πάνω από 633 ευρώ, καθώς και

Όσοι έχουν 2 παιδιά και μισθό πάνω από 649 ευρώ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Έρχονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί - εξπρές σε σπίτια για οφειλέτες "κόκκινων δανείων"

Αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμού εξπρές σε ακίνητα, ακόμη και σε σπίτια που χρησιμοποιούνται ως πρώτη κατοικία,  ξεκινούν από τον Ιούνιο σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών «κόκκινων» δανείων αλλά και πολιτών που χρωστούν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η κυβέρνηση ενεργοποιεί από τον επόμενο μήνα τα άρθρα 993 και 995 του νέου τροποποιημένου από το καλοκαίρι του 2015 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας τα οποία προβλέπουν ότι κατά τους πλειστηριασμούς ακινήτων μη συνεπών δανειοληπτών και λοιπών χρεοφειλετών θα λαμβάνονται πλέον υπόψη ως τιμές εκκίνησης οι πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς που έχουν υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και όχι οι πολύ πιο υψηλές αντικειμενικές αξίες, όπως προέβλεπε ο Κ.Π.Δ πριν αλλάξει το καλοκαίρι του 2015. Σύμφωνα με το dikaiologika.gr ανάβει το «πράσινο φως» για πλειστηριασμούς ακινήτων χιλιάδων οικονομικά αδύναμων δανειοληπτών και λοιπών οφειλετών σε χαμηλές τιμές, καθώς οι αξίες στις οποίες θα εκκινούν οι πλειστηριασμοί θα είναι οι πάρα πολύ χαμηλές εμπορικές τιμές.

Το Π.Δ. προβλέπει ότι η εμπορική αξία ακινήτου που κατάσχεται προσδιορίζεται με ευθύνη του αρμόδιου δικαστικού επιμελητή από πιστοποιημένο στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμητή, που μπορεί να είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Εδώ έφτασε στο τέλος η "ματιά" αυτής της εβδομάδας.

Ραντεβού την άλλη Δευτέρα !  Καλή Εβδομάδα σε όλους!

 

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax.gr


efm_728x90