Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
30/05/2016
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 


Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα!

Φτάσαμε τέλη Μαΐου, δε ξέρω αν πολλοί από μας καταλάβαμε πότε πέρασε ένας μήνας από το Πάσχα και ότι σε 2 μέρες μπαίνουμε στον πρώτο μήνα του καλοκαιριού…

Άλλη μια εβδομάδα, λοιπόν, εμείς είμαστε εδώ, για να δούμε τι μας απασχόλησε και τι σχολιάσαμε περισσότερο την προηγούμενη εβδομάδα.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  1. Πλαφόν στις συναλλαγές με μετρητά από την 1η Ιουλίου
  2. Τι είναι η «δήλωση πλούτου» - Ποια περιουσιακά στοιχεία θα δηλώνονται
  3. Ίδρυση επιχείρησης σε μία ημέρα, αδειοδότηση σε τρεις - Πώς θα γίνεται
  4. Τέλος οι πληρωμές στην εφορία για ποσά άνω των 100 ευρώ
  5. Από 1η Ιουνίου η εφαρμογή του ΦΠΑ 24%, πώς επηρεάζονται τα νησιά
  6. Παγώνουν οι μισθολογικές ωριμάνσεις και προαγωγές για δύο χρόνια στα ειδικά μισθολογία
  7. Πώς θα γίνει η αναδιάρθρωση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων
  8. Ποιοι φόροι αυξάνονται το 2017 και το 2018
  9. Μειώσεις αποδοχών και σε μισθούς των 617 ευρώ
  10. Διευκρινίσεις για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του IKA

 

 

1. Πλαφόν στις συναλλαγές με μετρητά από την 1η Ιουλίου

πό την 1η Ιουλίου τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο της κυβέρνησης για τις αποδείξεις μέσω πλαστικού χρήματος, με τις οποίες θα «χτίζεται» το αφορολόγητο όριο.

Όλες οι αλλαγές θα συμπεριληφθούν σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή, στο οποίο θα προστεθούν και διατάξεις για τις επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, οι συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων θα γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο για ποσά άνω των 50 ευρώ (σύμφωνα με την τελευταία πρόταση), ενώ οι καταναλωτές θα πληρώνουν υποχρεωτικά με κάρτα για ποσά άνω των 500 ευρώ (από 1.500 ευρώ που είναι σήμερα).

Κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου, σύμφωνα με την Καθημερινή, η εφορία θα κάνει δεκτές και τις αποδείξεις που έχουν πληρωθεί με μετρητά, ενώ από το 2017 θα γίνονται αποδεκτές μόνον όσες δαπάνες έχουν πραγματοποιηθεί μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων. Ειδικότερα και σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης:

1. Αποδείξεις

• Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου. Διαφορετικά θα χάνουν το αφορολόγητο όριο.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2. Τι είναι η «δήλωση πλούτου» - Ποια περιουσιακά στοιχεία θα δηλώνονται

Για ακόμη μια φορά το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει σχέδιο προκειμένου να καταγράφεται υποχρεωτικά το σύνολο της περιουσίας των Ελλήνων, δηλαδή και μετρητά, τιμαλφή, καταθέσεις, θυρίδες, ακίνητα, έργα τέχνης.

Η λεγόμενη «δήλωση πλούτου», σύμφωνα με την Ναυτεμπορική είναι το πρώτο βήμα του «περιουσιολογίου το οποίο έχει μήνες τώρα ανακοινωθεί αλλά έχει «κολλήσει».

Σύμφωνα με το παλαιότερο σχέδιο:

Δήλωση και πρόστιμα

Για τα περιουσιακά στοιχεία που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους μέσω ρύθμισης να τα δηλώσουν καταβάλλοντας τον αναλογούντα φόρο.

Για τα μετρητά στο σπίτι θα υπάρξει ένα μικρό όριο κάτω από το οποίο δεν θα είναι υποχρεωτική η δήλωσή τους, αλλά στην περίπτωση που δεν δηλωθούν τα ποσά αυτά δεν θα μπορούν να τα επικαλεστούν οι φορολογούμενοι για να δικαιολογήσουν τα τεκμήρια διαβίωσης και το πόθεν έσχες.

Πιστωτικές κάρτες

Θα αξιοποιηθούν στο έπακρο οι πληρωμές μέσω τραπεζών και μέσω πλαστικού χρήματος, και το επόμενο διάστημα θα επεκταθεί και θα δοθούν κίνητρα στον φορολογούμενο για τη χρήση πλαστικού χρήματος.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. Ίδρυση επιχείρησης σε μία ημέρα, αδειοδότηση σε τρεις - Πώς θα γίνεται

“Ίδρυση επιχειρήσεων σε μια μέρα και αδειοδότηση σε τρεις”, προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Γιώργος Σταθάκης. “Ο νέος αναπτυξιακός νόμος δίνει έμφαση στην παραγωγή και την καινοτομία και είναι προσανατολισμένος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι στις μεγάλες επιχειρήσεις του τουρισμού και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας”, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας.

Πρόκειται για ένα διαχρονικό αίτημα επιχειρηματιών, Ελλήνων και ξένων, που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας αλλά τους «τσακίζει» η γραφειοκρατία.

«Θα συνεχίσουμε να απλοποιούμε τη διαδικασία» είπε στην Ολομέλεια ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε: «θα αρκεί 1 μέρα για ίδρυση και 3 μέρες για την αδειοδότηση του μεγαλύτερου μέρους των επιχειρήσεων".

Σημείωσε, μάλιστα, ότι το υπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα για την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης σε τρεις μεγάλες κατηγορίες – τομείς επιχειρήσεων: την μεταποίηση τροφίμων και ποτών, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τον τουρισμό και τις εξορυκτικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που πρόσφατα δημοσίευσε το «Εθνος της Κυριακής»: Προβλεπεται η καθιέρωση της Υπηρεσίας Μίας Στάσης στα επιμελητήρια και τους συμβολαιογράφους αλλά και της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Μίας Στάσης μέσω ιστοσελίδας.

Οι καινοτομίες που φέρνει το νέο νομοσχέδιο είναι η ηλεκτρονική διασύνδεση των ΥΜΣ με τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και η υποχρεωτική προθεσμία έγκρισης των διαδικασιών ώστε να ανοίγουν οι επιχειρήσεις με τη χορήγηση ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και αριθμού ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο).

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. Τέλος οι πληρωμές στην εφορία για ποσά άνω των 100 ευρώ

Τέλος οι πληρωμές με μετρητά στην εφορία άνω των 100 ευρώ. Οφειλές των φορολογούμενων προς την εφορία άνω των 100 ευρώ θα εξοφλούνται στο εξής μόνον με επιταγή ή με πλαστικό χρήμα. Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής υπέγραψε απόφαση με την οποία μειώνεται το όριο των 200 ευρώ, που ίσχυε μέχρι τώρα στα 100 ευρώ.

Η ενεργοποίηση της διάταξης προβλέπεται να γίνει άμεσα και θα εντάσσεται στα μέτρα που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Σημειώνεται ότι το μέτρο θα εντάσσεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο πρόκειται να κατατεθεί τον Ιούνιο και θα προβλέπει μεταξύ άλλων τα μέτρα για την επέκταση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές.

 

5. Από 1η Ιουνίου η εφαρμογή του ΦΠΑ 24%, πώς επηρεάζονται τα νησιά

Από την 1η Ιουνίου καλούνται επιχειρήσεις και επαγγελματίες να εφαρμόσουν το νέο αυξημένο κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), αύξηση συντελεστών ΦΠΑ θα υπάρξει και στα νησιά του Αιγαίου για τα οποία δεν καταργείται ακόμη το ειδικό καθεστώς.

Η εγκύκλιος

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του γγ Δημοσίων Εσόδων, Γ.Πιτσιλή, τα νησιά που διατηρούν το ειδικό καθεστώς μέχρι το τέλος του χρόνου, καλούνται να προσαρμόσουν τον βασικό συντελεστή από το 16% που ήταν μέχρι τώρα, στο 17%. «Οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, για τα οποία εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι μειωμένοι συντελεστές, διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 17%, 9% και 4%» αναφέρεται στην εγκύκλιο.

Η αύξηση δικαιολογείται από το γεγονός ότι το ειδικό καθεστώς προβλέπει μειωμένο κατά 30% συντελεστή σε σχέση με τον κανονικό. Από τη στιγμή που ο κανονικός συντελεστής ανεβαίνει από το 23% στο 24%, μοιραία επηρεάζεται και ο συντελεστής και στα νησιά του Αιγαίου, για τα οποία δεν έχει ακόμη καταργηθεί το ειδικό καθεστώς.

Από 1η Ιουνίου 2016 οι ισχύοντες συντελεστές ΦΠΑ είναι οι εξής:

α) ο κανονικός συντελεστής αυξάνεται σε 24%,

β) ο μειωμένος συντελεστής που εφαρμόζεται για τα αγαθά και τις υπηρεσίες του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ παραμένει 13%,

γ) ο υπερμειωμένος συντελεστής για ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ, παραμένει 6%.

Η εγκύκλιος ορίζει ότι «για οποιοδήποτε φορολογικό στοιχείο εκδίδεται από την ημερομηνία έναρξης ισχύος των νέων συντελεστών και εφεξής, ο ΦΠΑ θα υπολογίζεται με τους νέους συντελεστές, ανεξάρτητα αν αφορά συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο διάστημα».

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Παγώνουν οι μισθολογικές ωριμάνσεις και προαγωγές για δύο χρόνια στα ειδικά μισθολόγια

Από την 1/1/2017 μέχρι και τις 31/12/ 2018 οι αποδοχές περισσοτέρων από 220.000 υπαλλήλων θα παραμείνουν στάσιμες προκειμένου να εξοικονομηθούν περίπου 118 εκατ. ευρώ όπως αναφέρει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Οι αποδοχές των υπαλλήλων και λειτουργών στα ειδικά μισθολόγια θα παραμείνουν στα επίπεδα που θα διαμορφωθούν στα τέλη του 2016, για δύο έτη, και οι εργαζόμενοι δεν θα λάβουν αυξήσεις λόγω της παρέλευσης των ετών υπηρεσίας τους ή και της μη προαγωγής τους σε ανώτερους διοικητικούς βαθμούς λόγω έλλειψης θέσεων. Σημειώνεται δε ότι αντίστοιχο πάγωμα αποδοχών έχει επιβληθεί στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα για τα έτη 2016 και 2017 με τον νόμο 4354/2015. 

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Πώς θα γίνει η αναδιάρθρωση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων

Στη δημιουργία κατάλληλου πλαισίου, εξωδικαστικών συμβιβασμών για υπερχρεωμένες μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, που θα αντιμετωπίζει συνολικά τα χρέη προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία,  εξασφαλίζοντας παράλληλα την ίση και δίκαιη μεταχείριση μικρών και μεγάλων οφειλετών, προχωρεί η κυβέρνηση,  σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομίας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων,  με τις οποίες εξηγούν τα βασικότερα σημεία του πολυνομοσχεδίου που αφορούν στη ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

Η κυβέρνηση θα εγγυηθεί για τις βασικές αρχές του ελέγχου βιωσιμότητας και για τα εργαλεία αναδιάρθρωσης, με γνώμονα την εξυγίανση των επιχειρήσεων, την αντικειμενική αξιολόγηση της βιωσιμότητας τους και την αξιοπρεπή διαβίωση των ελεύθερων επαγγελματιών.

Όπως αναφέρουν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας , ο μηχανισμός αναδιάρθρωσης θα είναι τέτοιος ώστε να αποκλείει τους «strategic defaulters» και θα επικεντρώνεται στη διάσωση των υγιών επιχειρήσεων.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. Ποιοι φόροι αυξάνονται το 2017 και το 2018

Δείτε αναλυτικά, το χρονοδιάγραμμα των αυξήσεων:

 Από την 1η Ιανουαρίου 2017

1. Θα αυξηθούν οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης (ΕΦΚ) κατά 3 λεπτά το λίτρο στη βενζίνη, κατά 8 λεπτά το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης και κατά 10 λεπτά το λίτρο στο υγραέριο κίνησης. Συνυπολογιζόμενου και του ΦΠΑ επί της πρόσθετης διαφοράς φόρου που θα προκύψει από την αύξηση, η τελική επίπτωση στη λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης θα είναι μια ανατίμηση της τάξεως των 4 λεπτών ανά λίτρο. Στο πετρέλαιο κίνησης η αύξηση του φόρου κατά 8 λεπτά το λίτρο θα έχει ως συνέπεια η μέση λιανική τιμή να υπερβεί το 1,10 ευρώ, ενώ στο υγραέριο κίνησης κατά 12-13 λεπτά το λίτρο.

2. Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει το λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης. Το αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών στους ΕΦΚ των τσιγάρων και του καπνού θα είναι να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης κατά 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο.

3. Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ: Προβλέπεται η επιβολή φόρου στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στο στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ. Η επιβολή του φόρου αυτού αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις κατά 10%-20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Μειώσεις αποδοχών και σε μισθούς των 617 ευρώ

Αντιμέτωποι με ταυτόχρονες μειώσεις αποδοχών και αυξήσεις έμμεσων φόρων θα βρεθούν από τον Ιούνιο εκατομμύρια εργαζόμενοι και συνταξιούχοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Από τον επόμενο μήνα ξεκινά ο υπολογισμός της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης με βάση τις νέες κλίμακες που νομοθέτησαν η κυβέρνηση με τους δανειστές.

Με τη νέα κλίμακα υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων οι μηνιαίες φορολογικές κρατήσεις θα επιβάλλονται πλέον πάνω από το όριο των 617 ευρώ το μήνα για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και πάνω από το ποσό των 720 ευρώ το μήνα για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, ενώ σήμερα επιβάλλονται πάνω από 682 ευρώ το μήνα για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και πάνω από τα 795 ευρώ για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.

Στη νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος για τους μισθούς και τις συντάξεις ο ελάχιστος συντελεστής φόρου 22% θα ισχύει για ετήσια εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ, ενώ το ανώτατο ποσό της ετήσιας έκπτωσης φόρου μειώνεται από τα 2.100 στα 1.900 ευρώ για όσους εργαζόμενους και συνταξιούχους δεν έχουν προστατευόμενα τέκνα, στα 1.950 ευρώ για όσους έχουν ένα προστατευόμενο τέκνο και στα 1.900 ευρώ για όσους έχουν δύο προστατευόμενα τέκνα.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

10. Διευκρινίσεις για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του IKA

Διευκρινίσεις σχετικά με τη λειτουργία των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του εξέδωσε το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται σε μη εξυπηρέτηση ασφαλισμένων από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ιδρύματος και στην ανάγκη αυτοπρόσωπης παρουσίας τους για τις συναλλαγές τους.

Συγκεκριμένα, διευκρινίζεται ότι κάθε ασφαλισμένος που έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορεί:

Να αντλήσει στοιχεία ασφάλισής του.

Να υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης και να παρακολουθήσει την πορεία της.

Να καταχωρίσει Αίτημα Απογραφής Έμμεσα Ασφαλισμένων και να παρακολουθήσει την εξέλιξη του αιτήματος.

Επιπλέον επισημαίνεται ότι για την εγγραφή των ασφαλισμένων στις εν λόγω υπηρεσίες, διατίθεται εφαρμογή πιστοποίησης μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), καταχωρίζοντας τους κωδικούς TAXISNET, χωρίς να απαιτείται προσέλευση στο υποκατάστημα.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Εδώ έφτασε στο τέλος της, άλλη μια "ματιά"...

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη εβδομάδα, την πρώτη Δευτέρα του Ιουνίου.

Καλό Μήνα σε όλους!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax.gr


efm_728x90