Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
23/05/2016
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα σε όλους!

Δευτέρα σήμερα, και είμαστε εδώ για να σας παρουσιάσουμε όσο πιο καλά γίνεται όλα τα σημαντικά γεγονότα της εβδομάδας που μόλις πέρασε.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Αναλυτικά όλοι οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ που θα ισχύσουν από 1 Ιουνίου 2016
 2. Ποιοι φορολογούνται ως μισθωτοί και ποιοι ως ελεύθεροι επαγγελματίες
 3. Νέοι συντελεστές για τον ΕΝΦΙΑ - Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα
 4. Τέλος το ΕΚΑΣ από τον Ιούλιο για 100.000 χαμηλοσυνταξιούχους
 5. Το κράτος θα πληρώνει τη δόση του δανείου - Δείτε ποιοι δικαιούνται επιδότηση
 6. Οι νέες επιβαρύνσεις για τα ΙΧ στο πακέτο των έμμεσων φόρων
 7. Σχέδιο για διαγραφή χρεών σε τράπεζες και δημόσιο για «κόκκινες» επιχειρήσεις
 8. 15 ερωτήσεις - απαντήσεις για τις εισφορές και τις συντάξεις
 9. Ανατροπές στη φορολογία των εισοδημάτων φέρνει η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος
 10. Ελεύθερα προς πώληση όλα τα δάνεια το 2018

 

 

1. Αναλυτικά όλοι οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ που θα ισχύσουν από 1 Ιουνίου 2016

Από την 1η Ιουνίου 2016, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στη βενζίνη αυξάνεται από τα 670 ευρώ ανά χιλιόλιτρο σε 700 ευρώ.

Αυξήσεις από την πρώτη Ιουνίου στον ΦΠΑ από το 23% στο 24%, στο τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης, στα τέλη ταξινόμησης Ι.Χ. αυτοκινήτων και στα καύσιμα προβλέπει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή. Παράλληλα καταργείται από την ίδια ημερομηνία ο μειωμένος ΦΠΑ σε 11 νησιά, ενώ ο φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία μετατίθεται για την 1.1.2018 και το τέλος στη σταθερή τηλεφωνία από 1.7.2017

 • Αναλυτικά σε ότι αφορά τις αλλαγές στους έμμεσους φόρους το νομοσχέδιο προβλέπει ότι:
 • Από την 1η Ιουνίου, αυξάνεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ από το 23% στο 24%
 • Από 1η Ιουνίου καταργείται η έκπτωση στους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος, Κέα, Αντίπαρος και Σίφνος.
 • Από 1η Ιανουαρίου 2018 θεσπίζεται φόρος διαμονής ανά ημερήσια χρήση του δωματίου, σουίτας, διαμερίσματος ή ενιαίας κατοικίας. Σε ξενοδοχεία ενός και δύο αστέρων προβλέπεται φόρος διαμονής 0,50 ευρώ, για τα τρία αστέρια 1,5 ευρώ, για τέσσερα αστέρια τρία ευρώ ενώ για ξενοδοχεία πέντε αστέρων τέσσερα ευρώ. Για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ο φόρος είναι 0,25 ευρώ για δωμάτια 1-2 κλειδιών, ενώ για τρία κλειδιά αυξάνεται σε 0,5 ευρώ και για τέσσερα κλειδιά σε 1 ευρώ.
 • Από 1 Ιουνίου 2016 θεσπίζεται τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης και υπολογίζεται ως ποσοστό 10% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2. Ποιοι φορολογούνται ως μισθωτοί και ποιοι ως ελεύθεροι επαγγελματίες

Με βάση το εισόδημα που προκύπτει από τα ελάχιστα τεκμήρια διαβίωσης, ακόμη και στις περιπτώσεις που έχουν αποκτήσει χαμηλότερα εισοδήματα στη διάρκεια του 2015, θα φορολογηθούν και εφέτος μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, ακόμη και άνεργοι.

Βέβαια για όλες τις περιπτώσεις που κατά την εκκαθάριση προκύπτει υψηλότερος φόρος από αυτόν που αναλογεί στο πραγματικό τους εισόδημα οι φορολογούμενοι έχουν το δικαίωμα προσφυγής, δεδομένου ότι τα τεκμήρια είναι «μαχητά».

Το φορολογητέο εισόδημα

Οπως είναι γνωστό, το ΤΑΧΙS κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων προσδιορίζει το ύψος του φορολογητέου εισοδήματος με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.

Δηλαδή, λαμβάνει υπόψη το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τους άγαμους ή των 2.500 ευρώ για τους έγγαμους φορολογουμένους και προσθέτει στο ποσό αυτό τυχόν επιπλέον ποσά τεκμηρίων διαβίωσης, εφόσον ο φορολογούμενος διαμένει σε ιδιόκτητη κατοικία ή κατέχει ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητο.

Καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων η Γενική Γραμματεία Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε ότι στην περίπτωση των μισθωτών φόρος προκύπτει για εισόδημα άνω του αφορολόγητου ορίου των 9.500 ευρώ που ισχύει για τελευταία χρονιά.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. Νέοι συντελεστές για τον ΕΝΦΙΑ - Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα

Aλλαγές στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ για το 2016 προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Ειδικότερα, αυξάνονται οι συντελεστές για τον υπολογισμό του κύριου φόρου φυσικών και νομικών προσώπων επί των οικοπέδων καθώς και του συμπληρωματικού φόρου.

Ο συμπληρωματικός φόρος θα επιβάλλεται σε νομικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, ενώ με το ισχύον καθεστώς επιβάλλεται για ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ.

Οι συντελεστές αυξάνονται (πρώτος συντελεστής 0,1% για ακίνητη περιουσία από 200.001 έως και 250.000 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα ο συντελεστής αυτός αφορούσε ακίνητη περιουσία από 300.000 έως και 400.000 ευρώ), τα κλιμάκια αλλάζουν ενώ και ο ανώτατος συντελεστής του συμπληρωματικού φόρου ανεβαίνει στο 1,15% (για το κλιμάκιο ακίνητης περιουσίας άνω των 2 εκατ. ευρώ), ενώ έως σήμερα ήταν 1% (για άνω του 1 εκατ. ευρώ).

Αλλαγές υπάρχουν και στους συντελεστές υπολογισμού του κύριου φόρου για τα οικόπεδα με διπλασιασμό των κλιμακίων (από 12 σε 25) και χαμηλότερους συντελεστές φόρου για ακίνητα με χαμηλή αντικειμενική αξία (οι συντελεστές ξεκινούν πλέον από το 0,0037 ευρώ ανά τετραγωνικό έναντι των 2 ευρώ που ίσχυαν έως σήμερα) αλλά αυξημένους έως και 25% συντελεστές στα «ρετιρέ».

Ο ανώτατος συντελεστής προσδιορισμού του φόρου για τα οικόπεδα αυξάνεται από τα 9 ευρώ ανά τετραγωνικό στα 11,25 ευρώ, για μοναδιαία αξία άνω των 5.000 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. Τέλος το ΕΚΑΣ από τον Ιούλιο για 100.000 χαμηλοσυνταξιούχους

Με τις συντάξεις του μηνός Ιουνίου θα δοθεί, για τελευταία φορά, το ΕΚΑΣ (δαπάνης 74 εκατ ευρώ για ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΝΑΤ) σε περίπου 100.000 από τους 380.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Οσοι τα χάσουν, υποχρεωθούν να επιστρέψουν σε 6 ή και σε περισσότερες δόσεις (αν αυτό αποφασιστεί) μέσω παρακράτησης από τις συντάξεις όσα ποσά διαπιστωθεί ότι κακώς εισέπραξαν από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο, μετά την εφαρμογή των νέων αυστηρότερων εισοδηματικών κριτηρίων.

Τα οποία θα μειωθούν περαιτέρω, μαζί με τα ποσά του ΕΚΑΣ, από την 1/1/2017 μέχρι τις 31/12/2019 έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η εμπροσθοβαρής μείωση της δαπάνης των 900 εκατ ευρώ το χρόνο και η κατάργηση του επιδόματος την 1/1/2020 ( φέτος πρέπει να εξοικονομηθούν 168 εκατ ευρώ). Η απώλεια για τον χαμηλοσυνταξιούχο των 486 ευρώ που εισπράττει ΕΚΑΣ 230 ευρώ (δηλαδή συνολικά 716 ευρώ) φτάνει το 32%.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. Το κράτος θα πληρώνει τη δόση του δανείου - Δείτε ποιοι δικαιούνται επιδότηση

Την ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας τα υπερχρεωμένα και οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά, που πετυχαίνουν στα δικαστήρια ευνοϊκό σχέδιο διευθέτησης οφειλών, θα μπορούν να αιτούνται της δημόσιας επιχορήγησης για μέρος της δόσης του στεγαστικού τους δανείου, ετοιμάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», οι γενικές γραμματείες Πληροφοριακών Συστημάτων και Εμπορίου - Προστασίας Καταναλωτή βρίσκονται στη φάση του σχεδιασμού της διαδικτυακής πύλης καθώς και της εφαρμογής, η οποία θα λειτουργεί στα πρότυπα της αντίστοιχης για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Όπως αναφέρουν πηγές στην «Η», η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι έτοιμη μετά το καλοκαίρι, ενώ όπως σημειώνουν τα ίδια στελέχη δικαστικές αποφάσεις με το νέο καθεστώς που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο - νόμος Σταθάκη με τροποποιήσεις του νόμου Κατσέλη- δεν έχουν ακόμη εκδοθεί. «Συνεπώς, υπάρχει ο χρόνος», προσθέτουν, «για να σχεδιαστεί κατάλληλα και να είναι λειτουργική».

Η νέα πλατφόρμα θα έχει ως βάση της, εκείνη της γενικής γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (την ιστοσελίδα taxis) και θα είναι προσβάσιμη και από την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή (www.efpolis.gr). Στο taxis θα υπάρχει σχετική πύλη, όπου θα έχουν πρόσβαση οι οφειλέτες αλλά και οι τράπεζες.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Οι νέες επιβαρύνσεις για τα ΙΧ στο πακέτο των έμμεσων φόρων

Ελαφρύνσεις στα τέλη ταξινόμησης φτηνών και μη ρυπογόνων αυτοκινήτων έως και 400 - 500 ευρώ, με παράλληλο όμως διπλασιασμό των τελών ταξινόμησης για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ΙΧ με λιανική τιμή πάνω από 25.000-30.000 ευρώ, προωθεί η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο για τους έμμεσους φόρους.

Σύμφωνα με Τα Νέα, ελαφρύνσεις και επιβαρύνσεις προκύπτουν εάν γίνει η σύγκριση με τα επίπεδα των τελών ταξινόμησης τα οποία θα διαμορφώνονταν από την 1η Ιουνίου στην αγορά, μετά την κατάργηση των κινήτρων απόσυρσης. Εάν η σύγκριση γίνει με το σημερινό καθεστώς, όπου ισχύουν τα έστω και ψαλιδισμένα κίνητρα απόσυρσης, τότε από την πλευρά των καταναλωτών κερδισμένος δεν είναι κανείς.

Για όλους, άσχετα από το εάν θα αγοράσουν φτηνό ή ακριβό, ρυπογόνο ή λιγότερο ρυπογόνο αυτοκίνητο, προκύπτουν επιβαρύνσεις, το τελικό ύψος των οποίων βέβαια θα κριθεί και σε συνάρτηση με τον ανταγωνισμό και τα περιθώρια κέρδους κάθε εταιρείας.

Το μέτρο της απόσυρσης, ύστερα από πέντε χρόνια διαρκών παρατάσεων, στο τέλος Μαΐου λήγει οριστικά. Με την εκπνοή του, τα τέλη ταξινόμησης θα επέστρεφαν στα προ πενταετίας επίπεδα. Αυτό όμως δεν θα συμβεί διότι στο μεταξύ θα ενεργοποιηθεί ο νέος τρόπος υπολογισμού των τελών ταξινόμησης.

Το πολυνομοσχέδιο με τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους κατά 1,8 δισ. ευρώ, προβλέπει αντικατάσταση του σημερινού μοντέλου υπολογισμού των τελών ταξινόμησης για τα καινούργια ΙΧ με βάση τη φορολογητέα αξία (τιμή χονδρικής συν έξοδα ασφάλισης και μεταφοράς) σε συνάρτηση με τον κυλινδρισμό του κινητήρα.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Σχέδιο για διαγραφή χρεών σε τράπεζες και δημόσιο για «κόκκινες» επιχειρήσεις

Διαγραφές ληξιπρόθεσμων χρεών σε τράπεζες αλλά και στο δημόσιο με εξωδικαστικές διαδικασίες για επιχειρήσεις που έχουν τζίρο ακόμη και άνω των 2,5 εκατ. ευρώ θα προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο ετοιμάζει η κυβέρνηση και πρόκειται να συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο.

Οι διατάξεις του, οι οποίες ουσιαστικά τροποποιούν το νόμο Δένδια, αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή μέσα στις επόμενες μέρες και στόχος είναι να ξεσκαρταριστούν τα «κόκκινα» χαρτοφυλάκια τραπεζών. Το ύψος των «προβληματικών» επιχειρηματικών δανείων υπολογίζεται σε περίπου 60 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 11 δισ. ευρώ οφείλουν 800 μεγάλες επιχειρήσεις, τα 28,5 δισ. ευρώ 6.000 μεσαίες επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα 120.000 μικρομεσαίες.

Συνολικά οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν 40 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια και 20 δισ. ευρώ, οι μικρομεσαίες. Οι κλάδοι με τα υψηλότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι η κλωστοϋφαντουργία με 71%, η βιομηχανικά χαρτιού και ξύλου με 63%, ο αγροτικός κλάδος με 61%, το εμπόριο με 54%, οι κατασκευές με 49% και η μεταποίηση με 48%.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού το νομοσχέδιο θα προβλέπει «?κατάλληλο πλαίσιο εξωδικαστικών επιλύσεων για υπερχρεωμένες μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, που θα αντιμετωπίζει συνολικά τα χρέη προς τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ίση και δίκαιη μεταχείριση μικρών και μεγάλων οφειλετών». Σημειώνεται ότι με τις μέχρι τώρα διαθέσιμες πληροφορίες, σε ό,τι αφορά τα χρέη προς το δημόσιο η διαγραφή θα αφορά μόνο πρόστιμα και προσαυξήσεις και όχι αρχικό κεφάλαιο.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. 15 ερωτήσεις - απαντήσεις για τις εισφορές και τις συντάξεις

1. Ποιο Ταμείο θα χορηγεί την κύρια σύνταξη ;

Ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, στον οποίο θα ενοποιηθούν όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης καθώς και το ΕΤΑΤ που χορηγεί προσυνταξιοδοτική παροχή σε τραπεζοϋπαλλήλους, θα είναι το μοναδικό ταμείο από την 1/1/2017. Στον ΕΦΚΑ θα μεταφερθούν και όλα τα περιουσιακά στοιχεία των σημερινών Ταμείων.

2. Τι συντάξεις θα δίνονται στο εξής;

Οσοι αποχωρούν μετά την έναρξη ισχύος του νέου νόμου (και οι ένστολοι από την 1/7/2016), θα λαμβάνουν δύο τμήματα σύνταξης:

Την εθνική σύνταξη (384 ευρώ για πάνω από τα 20 χρόνια ασφάλισης, μειούμενη κατά 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης, κατά 2% για κάθε έτος που υπολείπεται των 20 εφόσον υπάρχουν τουλάχιστον 15 έτη, φτάνοντας, στην περίπτωση αυτή, τα 345,6 ευρώ ή ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας αν υπάρχει αναπηρία) και την «ανταποδοτική» η οποία θα υπολογίζεται με βάση τα έτη ασφάλισης, το μέσο όρο των αποδοχών από το 2002 και μετά, νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν από τη ψήφιση του νέου νόμου (κυμαίνονται από 11,55% για 15 έτη ασφάλισης έως 42,80% για τα 40 έτη) και χωρίς πλέον επίδομα γάμου. Δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα μειώνεται η «ανταποδοτική» σύνταξη σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης ενώ λόγω της προβλεπόμενης μεγάλης μείωσης των νέων συντάξεων, θα δίνεται ένα μέρος της διαφοράς σε όσους «βγουν» στη σύνταξη το 2016 (θα λαμβάνουν το 50% της διαφοράς αν αυτή είναι πάνω από 20%), το 2017 (θα τους δίνεται το 1/3 της διαφοράς) και το 2018 (θα λαμβάνουν το 1/4 της διαφοράς).

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Ανατροπές στη φορολογία των εισοδημάτων φέρνει η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος

Ανατροπές στη φορολογία των εισοδημάτων 8,5 εκατομμυρίων φορολογούμενων φέρνουν η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, τα νέα ποσά της μείωσης φόρου που είναι πλέον συνάρτηση με τον αριθμό των παιδιών μισθωτών και συνταξιούχων, η νέα κλίμακα υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται σε όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ αλλά και η αύξηση των συντελεστών για όσους αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα, η μερίσματα.

Οι πρώτοι που θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους νέους φόρους είναι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με την ενεργοποίηση της νέας παρακράτησης φόρου στις μηνιαίες αποδοχές τους από τον Ιούνιο. Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι χωρίς παιδιά που βρίσκονται στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια θα διαπιστώσουν μειώσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους έως έως και 23 ευρώ. Οι αλλαγές στο φορολογικό φέρνουν και αυξήσεις μισθών-συντάξεων για λίγους τυχερούς φορολογούμενους χωρίς παιδιά οι οποίοι (κυρίως) βρίσκονται στην εισοδηματική ζώνη των 30.000 - 40.000 ευρώ.

Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στη φορολογία των εισοδημάτων που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2016 παρουσιάζει η «ΗτΣ» απαντώντας σε δέκα βασικά ερωτήματα.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

10. Ελεύθερα προς πώληση όλα τα δάνεια το 2018

Την άρση των περιορισμών στην πώληση όλων των δανείων από τις τράπεζες στα επενδυτικά κεφάλαια προβλέπει -σύμφωνα με τις ώς τώρα πληροφορίες που επικαλείται Το Βήμα της Κυριακής- το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι τράπεζες θα μπορούν να πωλούν σε επενδυτικά κεφάλαια τόσο τα «κόκκινα» δάνεια όσο και τα ενήμερα. Η μόνη εξαίρεση που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο αφορά τα δάνεια α' κατοικίας αντικειμενικής αξίας ώς 140.000, αλλά και ο περιορισμός αυτός αίρεται από τις αρχές του 2018.

 

Αυτό ήταν και για σήμερα. Ευχαριστούμε πολύ όσους διάβασαν το άρθρο μας.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη Δευτέρα.

Εύχομαστε καλή εβδομάδα σε όλους.

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax.gr


efm_728x90