Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
16/05/2016
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα!

Καλή Εβδομάδα!

Να’ μαστε πάλι εδώ για να σας υπενθυμίσουμε όλα τα γεγονότα της εβδομάδας που μας πέρασε.

Για να δούμε, λοιπόν, ποια ήταν αυτά…

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  1. Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στο 29% για τις μικρές επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία
  2. Οι 13 μεγάλες ανατροπές σε συντάξεις και εισφορές μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου
  3. Παραμονή του αγγελιόσημου για τα ΜΜΕ έως την 1η Αυγούστου
  4. Περικoπές συντάξεων & μισθών - Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων
  5. Το 39% θα αγγίξει η αύξηση εισφορών για τους αγρότες έως το 2022
  6. Διπλές ασφαλιστικές εισφορές για τους μισθωτούς που έχουν και "μπλοκάκι"
  7. Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων -Τι σημαίνει η πρόταση - «ανάσα» για τα capital controls
  8. Σταματούν οι φοροτεχνικοί την αποχή από την υποβολή δηλώσεων
  9. Προς αναβολή και το σχέδιο για το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο

 

1. Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στο 29% για τις μικρές επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία

Περαιτέρω συρρίκνωση του αφορολογήτου ορίου έως και τα 8.636 ευρώ σε συνάρτηση με τον αριθμό των τέκνων που βαρύνουν τον φορολογούμενο, προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή.

Πέραν όμως της συρρίκνωσης του αφορολογήτου, επιβαρύνονται δραστικά και οι μικρές επιχειρήσεις με αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στο 29%, έναντι 26% που ισχύει σήμερα για κέρδη έως 50.000 ευρώ και 33% για υψηλότερα ποσά.

Η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή φορολόγησης των κερδών αφορά υπόχρεους με απλογραφικά βιβλία και συγκεκριμένα προσωπικές εταιρείες, συνεταιρισμούς, κοινωνίες αστικού δικαίου, αστικές κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές εταιρείες, συμμετοχικές ή αφανείς εφόσον ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, κοινοπραξίες και νομικές οντότητες οι οποίες ορίζονται στο άρθρο 2 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και δεν περιλαμβάνονται σε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις.

Στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, η τροπολογία προβλέπει έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ για φορολογούμενους με τρία ή περισσότερα παιδιά (αφορολόγητο 9.545 ευρώ), 2.000 ευρώ για φορολογούμενο με δύο παιδιά (αφορολόγητο 9.100 ευρώ), 1.950 ευρώ (αφορολόγητο 8.863 ευρώ) για φορολογούμενο με ένα παιδί και έκπτωση φόρου 1.900 ευρώ (αφορολόγητο 8.636 ευρώ) για φορολογούμενο χωρίς παιδιά.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2. Οι 13 μεγάλες ανατροπές σε συντάξεις και εισφορές μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου

Δεκατρείς άμεσες ανατροπές στις εισφορές και στις συντάξεις έρχονται μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου για εκατομμύρια ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Μολονότι μεγάλες αλλαγές αναμένεται να γίνουν τόσο από την 1/1/2017 (ενοποίηση των ταμείων κύριας ασφάλισης στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα, εφαρμογή νέου Κανονισμού για τις παροχές υγείας και τις αναπηρικές) όσο και μετά το 2018 (αναπροσαρμογή όλων των παροχών αν ξεφύγει η δαπάνη), ήδη, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έδωσε εντολή να εκδοθούν οι πρώτες εγκύκλιοι και αποφάσεις για την εφαρμογή διατάξεων που τίθενται άμεσα σε ισχύ (μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ) και έχουν ως εξής:

1 Ολοι όσοι συνταξιοδοτηθούν θα έχουν μειωμένες από 10% έως και 30% κύριες συντάξεις λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού (με βάση τον μέσο όρο των αποδοχών από το 2002), των χαμηλότερων ποσοστών αναπλήρωσης και της μη προσθήκης επιδόματος γάμου. Οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης θα υπολογιστούν, ωστόσο, με όσα ίσχυαν στις 31/12/2014 και οι συντάξεις που θα απονεμηθούν θα επανυπολογιστούν με πρόβλεψη να διατηρηθούν στο ύψος τους έως το... 2018.

2 Οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν μεικτά πάνω από 2.000 ευρώ θα χάσουν έως 28% (έναντι του πλαφόν των 2.774 ευρώ που ίσχυε). Αν λαμβάνουν περισσότερες από μία συντάξεις θα περιοριστούν στις 3.000 «καθαρά».

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. Παραμονή του αγγελιόσημου για τα ΜΜΕ έως την 1η Αυγούστου

Μεταβατική περίοδο έως την 1η Αυγούστου ώστε να δοθεί η δυνατότητα να αντικατασταθεί το αγγελιόσημο, προβλέπει τροποποιητική διάταξη στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου.

Έτσι, σύμφωνα με την βελτιωτική αλλαγή, που επέφερε ο υπουργός, έως την 1η Αυγούστου παραμένει το αγγελιόσημο για τα ΜΜΕ. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Κατρούγκαλος «δίνουμε μια μεταβατική περίοδο μέχρι την 1η Αυγούστου 2016 για το αγγελιόσημο προκειμένου να υπάρξει ο χρόνος για την μετάβαση των Ταμείων στο νέο σύστημα», κι αυτό παρόλο που -όπως είπε- η κατάργηση του αγγελιόσημου είναι μνημονιακή υποχρέωση.

 

4. Περικoπές συντάξεων & μισθών - Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων

Σοκ και δέος στο Δημόσιο, απαιτεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο θα επιμείνει στην ποσοτικοποίηση των μέτρων του προληπτικού «πακέτου» των 3,6 δισ. ευρώ απαιτώντας νέο σκληρό «μνημόνιο» για τους δημοσίους υπαλλήλους. Περικοπές μισθών και συντάξεων, λουκέτο σε φορείς του δημοσίου και απολύσεις, ακόμη και 30 χιλιάδων υπαλλήλων με παράλληλο «πάγωμα» των προσλήψεων, περιλαμβάνει η «συνταγή» του Ταμείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του ΔΝΤ, εφόσον γίνει αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση, θα περιλαμβάνει αυτόματο «κόφτη» στις δαπάνες του δημοσίου οι οποίες πρέπει να εξοικονομηθούν κατά κύριο λόγο από τον μισθολογικό «λογαριασμό. Αλλωστε, η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν άφηνε ορθάνοιχτο παράθυρο για εξοικονόμηση 1,3 δισ. ευρώ από προσαρμογές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και από αυξήσεις στη φορολογία, που αφορούν κατά βάση στα οχήματα, τα καύσιμα, τα οινοπνευματώδη και τα τσιγάρα.

Η έκθεση αναφέρει ότι θα γίνουν «προσαρμογές στο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο». Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση μείωση στις αποδοχές τουλάχιστον 400.000 εν ενεργεία και συνταξιούχων του Δημοσίου που υπάγονται στα λεγόμενα «ειδικά μισθολόγια». Αναμένονται αναπροσαρμογές στον τρόπο υπολογισμού των βασικών μισθών αλλά και των μισθολογικών προαγωγών των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών, των πυροσβεστών, των δικαστικών, των ιατρών του ΕΣΥ, των πανεπιστημιακών, των καθηγητών ΤΕΙ, των διπλωματικών υπαλλήλων, των ερευνητών και άλλων δημοσίων λειτουργών, ώστε να προκύψουν εξοικονομήσεις δαπανών μέσω περικοπών στις αποδοχές τόσο των εν ενεργεία όσο και των συνταξιούχων.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. Το 39% θα αγγίξει η αύξηση εισφορών για τους αγρότες έως το 2022

Αύξηση εισφορών, που σωρευτικά, έως το 2022, θα αγγίξει τουλάχιστον το 39%, προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος για τους αγρότες. Οι αυξήσεις θα είναι σταδιακές, ξεκινώντας όμως αναδρομικά, από το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Στόχος είναι το 2022 κάθε αγρότης να πληρώνει για κύρια ασφάλιση και υγεία το 26,95% του εισοδήματός του. Παράλληλα, ο νόμος προβλέπει για τους αγρότες, όπως και για τους νέους επιστήμονες, χαμηλότερο όριο στο εισόδημα, που θα αποτελέσει τη βάση υπολογισμού των εισφορών, ενώ σταδιακή θα είναι η αύξηση και στις εισφορές υγείας. Οι ειδικοί εκτιμούν πως η σωρευτική αύξηση από φέτος μέχρι και το 2022 αγγίζει το 39% για έναν αγρότη που είναι σήμερα ενταγμένος στην τρίτη ασφαλιστική κλάση και θα δηλώνει ετήσιο εισόδημα μέχρι 4.923 ευρώ (κατώτατη ασφαλιστική κατηγορία). Αλλωστε, βάσει των στοιχείων του ΟΓΑ, σήμερα περισσότεροι από τους μισούς ασφαλισμένους του (περίπου 350.000 αγρότες) βρίσκονται στην τρίτη ασφαλιστική κλάση, ενώ εννέα στους δέκα αγρότες δήλωσαν το 2014 εισόδημα έως 5.000 ευρώ.

Ο πρώτος... αυξημένος λογαριασμός στους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ αγρότες έρχεται με τις εισφορές του β΄ εξαμήνου του 2015, αφού, σύμφωνα με τον νόμο, αυξάνεται σε 10% το ποσοστό εισφοράς για σύνταξη, από 7% που ήταν μέχρι σήμερα. Ο υπολογισμός, βέβαια, θα γίνει με βάση τις ασφαλιστικές κλάσεις που ισχύουν και όχι με βάση το πραγματικό δηλωθέν εισόδημα. Ετσι, η πλειοψηφία των ασφαλισμένων στην 3η ασφαλιστική κλάση θα πληρώσει για κύρια σύνταξη 436 ευρώ το β΄ εξάμηνο του 2015 και 871 ευρώ ολόκληρο το 2016. Αντίστοιχα, οι ασφαλισμένοι στην 2η κλάση θα πληρώσουν μόνο για σύνταξη 362 ευρώ το β΄ εξάμηνο του 2015 και 724 ευρώ το 2016. Σε αυτά τα ποσά πρέπει να προστεθούν οι εισφορές για υγειονομική περίθαλψη, που αυξάνεται από 1.1.2016 έως 31.12.2016 σε ποσοστό 3,61% (αντί του 2,75% ) επί των υφιστάμενων ασφαλιστικών κατηγοριών.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Διπλές ασφαλιστικές εισφορές για τους μισθωτούς που έχουν και "μπλοκάκι"

Διπλές ασφαλιστικές εισφορές φέρνουν οι νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό σε χιλιάδες μισθωτούς που εργάζονται παράλληλα και με δελτίο παροχής υπηρεσιών, το γνωστό σε όλους «μπλοκάκι». Ο νόμος εισάγει ενιαίους κανόνες για μισθωτούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες.

Η εισφορά αυτή θα είναι επιπλέον του εισοδήματος που λαμβάνει ο εργαζόμενος, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι, τελικά, το κόστος θα κληθεί να το καλύψει εξ ολοκλήρου ο ασφαλισμένος.

Εξαίρεση αποτελούν όσοι αμείβονται μόνο με δελτίο παροχής και απασχολούνται σε έως και δύο εργοδότες, καθώς ο νόμος ορίζει ότι θα ασφαλίζονται ως μισθωτοί, ήτοι το 13,67% θα το πληρώνει ο εργοδότης.

Για τους μισθωτούς, η εισφορά για κύρια σύνταξη ορίζεται σε 20% και επιμερίζεται σε 6,67% για τον εργαζόμενο και 13,33% για τον εργοδότη επί των πάσης φύσεως αποδοχών, με εξαίρεση τις έκτακτες παροχές, λόγω γάμου, γεννήσεων τέκνων, θανάτου και βαριάς αναπηρίας.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων - Τι σημαίνει η πρόταση - «ανάσα» για τα capital controls

Toν διαχωρισμό παλιού και νέου χρήματος προκειμένου να επιστρέψουν οι καταθέσεις στα γκισέ των τραπεζών προτείνουν παράγοντες της Κομμισιόν. Oι προτάσεις έρχονται η μία μετά την άλλη στο πλαίσιο της επικείμενης συμφωνίας με τους δανειστές.

Η νέα αυτή πρόταση, ωστόσο, μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την άρση των capital controls, όχι πάντως εντός του έτους, ίσως μέσα στο 2017. Ολα θα εξαρτηθούν από την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και την επιστροφή καταθέσεων στα γκισέ. Τους τελευταίους μήνες η αβεβαιότητα για την οικονομία προκάλεσε, έστω και μικρή «διαρροή» καταθέσεων από τις τράπεζες.

Η πρόταση που κατατίθεται έχει στόχο να υποβοηθήσει κυρίως τις ελληνικές τράπεζες, με αιχμή τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Το συγκεκριμένο μοντέλο ακολουθήθηκε στην Κύπρο, παρατηρούν καλά πληροφορημένες πηγές, και μάλιστα έλαβε χώρα από την έναρξη της διαδικασίας των capital controls.

Υιοθετήθηκε λοιπόν η διαφοροποίηση στη μεταχείριση μεταξύ του υφιστάμενου και του νέου χρήματος σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα. Στόχος η μείωση των επιπτώσεων των κεφαλαιακών περιορισμών, όπως προτείνουν οι παράγοντες της Κομισιόν, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ ? ΜΠΕ.

Μία τέτοιου είδους μεταχείριση θα βοηθούσε σημαντικά να σταματήσουν να χρησιμοποιούνται τραπεζικά εργαλεία από τις χώρες των Βαλκανίων, κάτι που συμβαίνει κυρίως σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, ώστε αυτές να εξυπηρετηθούν.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. Σταματούν οι φοροτεχνικοί την αποχή από την υποβολή δηλώσεων

Η καταληκτική ημερομηνία για τις δηλώσεις είναι η 30ή Ιουνίου

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών ανακοίνωσε ότι παύει την αποχή από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, στρεφόμενη σε άλλες μορφές διεκδίκησης.

Όλη η ανακοίνωση: «Η ΠΟΦΕΕ συνεπής στις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις με τους επαγγελματικούς φορείς αλλά και αφουγκραζόμενη τις ανησυχίες των συναδέλφων συντάσσεται στην κοινή απόφαση του ΟΕΕ για παύση της αποχής από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων στις 13/5/2016 και την συνέχιση του αγώνα της για τα δίκαια αιτήματα των Λογιστών-Φοροτεχνικών από τα προβλήματα που δημιουργούνται από το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, με άλλες μορφές διεκδίκησης.»

 

9. Προς αναβολή και το σχέδιο για το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο

Στα χαρτιά θα μείνει, όπως όλα δείχνουν το σχέδιο της κυβέρνησης για την αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων μέσω της παροχής κινήτρων. Οπως αναφέρει η Καθημερινή, αυτό σημαίνει και την αναβολή του σχεδίου για τη δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.

Οι θεσμοί αλλά κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι αντίθετοι τόσο στη θεσμοθέτηση ευνοϊκών διατάξεων για φοροφυγάδες όσο και στη θεσμοθέτηση ειδικών διατάξεων που θα προβλέπουν τον επαναπατρισμό κεφαλαίων στην Ελλάδα από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το οικονομικό επιτελείο πρότεινε αφενός τη χορήγηση κινήτρων για όσους αποκαλύψουν εθελοντικά εισοδήματα που δεν έχουν φορολογηθεί, αφετέρου τα κεφάλαια αυτά να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε χώρα-μέλος της Ε.Ε. Δηλαδή, εάν τα χρήματα αυτά βρίσκονται σε κάποια χώρα της Ε.Ε. να μπορούν να παραμείνουν σε αυτή, ενώ εάν βρίσκονται στο Λουξεμβούργο ή την Ελβετία να επιστρέψουν εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Και η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τους θεσμούς οι οποίοι θεωρούν ότι δεν πρέπει να συνεχίσει η Ελλάδα να παρέχει κίνητρα στους φοροφυγάδες και μάλιστα με τόσο μεγάλες εκπτώσεις. Ο αντίλογος από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν ότι δεν θα εμφανισθεί ουδείς εάν κληθεί να καταβάλει φόρους που θα ανέρχονται στο 50% των εισοδημάτων που έχουν αποκρυβεί (φόρος και πρόστιμα).

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Άλλη μια «Ματιά» έφτασε στο τέλος της.

Εμείς θα είμαστε κάθε Δευτέρα εδώ, πιστοί στο ραντεβού μας, για να σας ενημερώνουμε και να σας θυμίζουμε τα σημαντικότερα γεγονότα της εβδομάδας που πέρασε.

Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα σε όλους!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax.gr


efm_728x90