Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
09/05/2016
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 


Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα!

Ελπίζουμε να περάσατε καλά τις ημέρες του Πάσχα και να ξεκουραστήκατε. Δευτέρα σήμερα με τους τελευταίους εκδρομείς να έχουν επιστρέψει και εκείνοι στις εργασίες τους.

Μετά από ένα μικρό διάλλειμα μιας εβδομάδας, επιστρέψαμε στο καθιερωμένο μας ραντεβού.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  1. Ετήσια πλέον η υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων
  2. Έξι μηνιαίες δόσεις για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος
  3. Μειώσεις μισθών και συντάξεων 8% φέρνει ο αυτόματος κόφτης δαπανών
  4. Αφορολόγητο κάτω από 9.000 ευρώ - Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερο φόρο
  5. Υπεγράφη η ρύθμιση-Έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα
  6. Εγκύκλιος για την επανένταξη οφειλετών στη ρύθμιση των 100 δόσεων
  7. Αλεξιάδης: Καμία παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

 

1. Ετήσια πλέον η υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων

Ετήσια πλέον καθίσταται η υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών προμηθευτών και συναλλαγών (ΜΥΦ), από το ημερολογιακό έτος 2016 και μετά.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, υπέγραψε τη σχετική απόφαση, που προβλέπει ότι:

Οι καταστάσεις αυτές υποβάλλονται πλέον μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του επόμενου έτους από το ημερολογιακό έτος, στο οποίο αφορούν.

Τροποποιητική δήλωση για τη διόρθωση αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία προμηθευτών μπορεί να υποβληθεί μέχρι το τέλος Απριλίου του επόμενου έτους.

Με τον τρόπο αυτό, τίθεται τέλος στην ταλαιπωρία των φορολογουμένων, που οδήγησε σε πλείστες όσες παρατάσεις του χρόνου υποβολής των καταστάσεων αυτών και τελικά στην ετήσια υποβολή τους για τα ημερολογιακά έτη 2014 και 2015.

Δείτε Περισσότερο Εδώ

 

2. Έξι μηνιαίες δόσεις για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος

Σε έξι μηνιαίες δόσεις, από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο, θα μπορούν να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος οι φορολογούμενοι, σύμφωνα με τροπολογία που θα καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι με την πληρωμή μικρότερων ποσών σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αντί των τριών διμηνιαίων που ισχύουν σήμερα.

Επίσης, θεωρούν ότι θα αυξηθεί η εισπραξιμότητα του φόρου, καθώς είναι ευκολότερο για τους φορολογούμενους να πληρώνουν για παράδειγμα 150 ευρώ τον μήνα, αντί 300 το δίμηνο.

Σημειώνεται πάντως ότι η αλλαγή του τρόπου πληρωμής των δόσεων θα πρέπει να συμφωνηθεί και με τους πιστωτές της χώρας.

Δείτε Περισσότερο Εδώ

 

3. Μειώσεις μισθών και συντάξεων 8% φέρνει ο αυτόματος κόφτης δαπανών

Τα εναλλακτικά μέτρα που συμφώνησε στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος περιμένουν οι πιστωτές από την κυβέρνηση. Τα μέτρα αυτά αφορούν στην ουσία τη νομοθέτηση «κόφτη» δαπανών, αφού όλοι αποδέχονται ότι η επιβολή νέων φόρων δεν αποτελεί αξιόπιστη λύση, καθώς έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων και δεν θα αποδώσει. 

Σύμφωνα με Το Βήμα, στο Eurogroup του Άμστερνταμ οι πιστωτές ζήτησαν και ο κ. Τσακαλώτος συμφώνησε ότι χρειάζεται ένα πρόσθετο πακέτο προληπτικών μέτρων 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ σε περίπτωση που υπάρχουν αποκλίσεις στους δημοσιονομικούς στόχους του τρέχοντος προγράμματος. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να νομοθετηθούν προκαταβολικά, να είναι αξιόπιστα και να μπορούν να ενεργοποιηθούν αυτόματα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών επεξεργάζεται τα εναλλακτικά σενάρια για τον αυτόματο έλεγχο των δαπανών. Με δεδομένο ότι οι λειτουργικές δαπάνες του δημοσίου έχουν συρρικνωθεί στα όρια της ομαλής λειτουργίας του κράτους και οι δημόσιες επενδύσεις αφορούν το ΕΣΠΑ, δεν απομένει τίποτα άλλο πέρα από τη μείωση μισθών του Δημοσίου και συντάξεων.

Συνολικά το κράτος ξοδεύει κάθε χρόνο περίπου 30 δισ. ευρώ για συντάξεις και περίπου 15 δισ. ευρώ για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Για να προκύψει μείωση 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) απαιτείται μέση μείωση μισθών και συντάξεων κατά 8%.

Δείτε Περισσότερο Εδώ

 

4. Αφορολόγητο κάτω από 9.000 ευρώ - Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερο φόρο

Θα πέσει, εμμέσως, όπως όλα δείχνουν, η «κόκκινη γραμμή» για αφορολόγητο όριο πάνω από τα 9.000 ευρώ. Εντός των επόμενων ωρών προγραμματίζεται τροποποίηση του σχετικού άρθρου ώστε η έκπτωση φόρου να διαφοροποιείται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών ως εξής:

1. Για τους άγαμους και τα ζευγάρια χωρίς παιδιά η έκπτωση φόρου θα μειωθεί στα 1.900 ευρώ (από 2.100 ευρώ σήμερα).

Η έκπτωση φόρου των 1.900 ευρώ για τους εργένηδες -η οποία θα μειώνεται κατά 10 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος πάνω από το επίπεδο των 20.000 ευρώ- μεταφράζεται σε αφορολόγητο 8.636 ευρώ, από 9.545 ευρώ που είναι σήμερα.

2. Για τα ζευγάρια με ένα παιδί η έκπτωση φόρου θα ανέλθει στα 1.950 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το έμμεσο αφορολόγητο θα περιοριστεί από τα 9.545 ευρώ στα 8.863 ευρώ.

3. Για τα ζευγάρια με δύο παιδιά η έκπτωση φόρου θα είναι 2.000 ευρώ, δηλαδή στα ίδια επίπεδα που προβλέπει και σήμερα η διάταξη που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Το έμμεσο αφορολόγητο θα ανέλθει στα 9.090 ευρώ.

4. «Τυχεροί» θα είναι οι γονείς τριών ή περισσότερων τέκνων, καθώς γι’ αυτούς η έκπτωση φόρου θα διατηρηθεί στα 2.100 ευρώ, όσο είναι και σήμερα.

Δείτε Περισσότερο Εδώ

 

5. Υπεγράφη η ρύθμιση-Έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Υπογράφηκε και προωθείται άμεσα στη Βουλή η ρύθμιση, βάσει της οποίας δίνεται η δυνατότητα άρσης της ακινησίας επιβατικών οχημάτων ή μοτοσικλετών ιδιωτικής χρήσης με την καταβολή των τελών κυκλοφορίας. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών με βάση τη νέα ρύθμιση:

·για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας ενός μηνός, καταβάλλονται τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα, ετησίων τελών κυκλοφορίας,

·για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας τριών μηνών, καταβάλλονται τα 4/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα, ετησίων τελών κυκλοφορίας,

Δείτε Περισσότερο Εδώ

 

6. Εγκύκλιος για την επανένταξη οφειλετών στη ρύθμιση των 100 δόσεων

Να επανενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων μπορούν πλέον οι οφειλέτες του Δημοσίου, που απεντάχθηκαν από αυτή χωρίς δική τους υπαιτιότητά τους.

Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ήδη το υπουργείο εξέδωσε τη σχετική εγκύκλιο ώστε να λυθεί το ζήτημα που αντιμετώπισαν οι οφειλέτες αυτοί, εξαιτίας παράλειψης ή λάθους της τράπεζας.

Ενημερώνοντας τη Βουλή - κατά τη συζήτηση ερώτησης του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Β.Κόκκαλη - ο κ. Αλεξιάδης είπε πως οι οφειλέτες μπορούν πλέον να απευθυνθούν στην εφορία για να επανενταχθούν στη ρύθμιση.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν οι τράπεζες παρέλειψαν να ενημερώσουν τους οφειλέτες, οι οποίοι κατέβαλαν εμπρόθεσμα τη δόση τους, για το νέο ύψος της δόσης, μετά την αύξηση του επιτοκίου. Επίσης, υπήρξε και μονομερής από τις τράπεζες μείωση του ποσού της δόσης.

 

7. Αλεξιάδης: Καμία παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

Καμία παράταση δεν θα δοθεί μετά την 30ή Ιουνίου για τις φορολογικές δηλώσεις, ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, καλώντας τους φορολογούμενους να τακτοποιήσουν έγκαιρα τις εκκρεμότητές τους.

«Είπαμε για 30 Ιουνίου και δεν σκοπεύουμε να μπούμε σε μια λογική παρατάσεων» ξεκαθάρισε στο «Πρακτορείο 104,9» ο κ. Αλεξιάδης, διευκρινίζοντας ότι παράταση θα δοθεί μόνο αν υπάρξει πρόβλημα στο Taxis.

«Αν μια μέρα δεν δουλέψει το Taxis θα δοθεί μια μέρα παράταση» εξήγησε και απευθυνόμενος στους φορολογούμενους πρόσθεσε: «Κάνω παράκληση να τρέξουν όλοι να λύσουν αυτή την εκκρεμότητα, άλλωστε πολλοί φορολογούμενοι το κάνουν ήδη διότι έχουν είτε επιστροφή φόρου, είτε μηδενικές φορολογικές δηλώσεις».

Δείτε Περισσότερο Εδώ

 

Και με αυτή την είδηση θα θέλαμε να κλείσουμε την σημερινή ματιά.

Την άλλη Δευτέρα, να είστε πιστοί στο ραντεβού μας για ακόμα μια ανασκόπηση των σημαντικότερων γεγονότων της εβδομάδας που μόλις ξεκίνησε.

Καλή εβδομάδα!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax


efm_728x90